ONG-urile seculariste DEZINFORMEAZA pe tema FINANTARII BISERICII

5-02-2013 6 minute Sublinieri

biserica_ortodoxa_33558400_07713600

23 de ONG-uri s-au declarat împotriva alocării de fonduri din vistieria statului către Biserică. Suma vehiculată însă iniţial în mod eronat a fost de zece ori mai mare decât cea reală. 

O serie de erori a condus ieri la difuzarea unei ştiri bombă pe mai multe canale de ştiri: „Biserica, finanţată cu jumătate de miliard de euro“. În realitate, Patriarhia Română va primi o finanţare de la bugetul de stat de aproximativ 55 de milioane de euro.

Potrivit proiectului bugetului de stat publicat pe site-ului Ministerului de Finanţe, banii sunt alocaţi prin Secretariatul de Stat pentru Culte, subordonat direct Secretariatului General al Guvernului.

„Cam 260 de milioane de lei sprijin pentru salarizarea personalului clerical şi 35 de milioane de lei pentru construcţia şi reparaţia lăcaşelor de cult. Adică în jur de 70 milioane de euro, în total“, a declarat pentru „România liberă“ directorului Secretariatului de Stat pentru Culte, Florinel Irinel Frunză. Această sumă se va împărţi între cele 15 culte religioase care au cerut finanţare.

„În jur de 80 la sută va primi Biserica Ortodoxă, restul va merge spre evrei, musulmani, armeni şi alte culte istorice“, a precizat directorul secretariatului. Astfel, suma care va reveni BOR, dacă bugetul va trece de Parlament, va fi de circa 56 de milioane de euro.

Suma vehiculată iniţial, de 10 ori mai mare

Discuţia despre banii alocaţi BOR a plecat de la indignarea exprimată de o importantă parte a societăţii civile într-o scrisoare deschisă.

Astfel, Asociaţa Secular-Umanistă din România – ONG care promovează ştiinţa şi libertatea „opţiunii faţă de religie, fie ea teistă, agnostică, ateistă“ – anunţa marţi că suma alocată cultelor ar fi de 540 de milioane de euro. Documentul, semnat de alte 22 de organizaţii – inclusiv Active Watch, Miliţia Spirituală, APADOR-CH – a fost ulterior modificat pe site-ul unora dintre ONG-uri.

„Calculul a fost făcut greşit, ca procent din PIB, şi de aici suma iniţială de 540 de milioane de euro. Este de fapt vorba de 69 de milioane de euro pentru culte, pentru că trebuia să calculăm din buget. Noi am preluat iniţial informaţia chiar din comunicatul Patriarhiei, care vorbea despre PIB, de aici greşeala. Chiar şi aşa, deşi e vorba de o alocare mult mai mică, noi ne păstrăm poziţia pentru că e vorba de finanţare de la bugetul de stat, care ar trebui să meargă spre domenii precum educaţie şi sănătate“, a explicat pentru „România liberă“ coordonatorul de proiect Active Watch Irina Zamfirescu.

Cu toate acestea, ştirea potrivit căreia BOR ar primi jumătate de miliard de euro a continut să fie difuzată pe multe posturi TV şi site-uri, pe tot parcursul zilei de marţi.

Patriarhia: „E o dezinformare“

BOR a acuzat ONG-urile de dezinformare şi a precizat că este vorba de o sumă mult mai mică.  „Asociaţia Secular-Umanistă din România desfăşoară o campanie agresivă de dezinformare printr-o serie de informaţii eronate cu scopul vădit de manipulare a opiniei publice. (…) Este vorba de o sumă de peste zece ori mai mică decât sumele alocate pentru învăţământ şi sănătate“, a transmis purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica.

In ziua dezbaterii in Parlament a proiectului de buget, 23 de ONG-uri cer parlamentarilor sa stopeze finantarea bisericilor din bani publici si redirectionarea sumelor astfel economisite catre domenii precum educatia, cercetarea si sanatatea. “Anual, Statul ofera cultelor religioase aproximativ 540 de milioane de euro, suma echivalenta cu 0,4% din PIB-ul Romaniei, valoare anuntata de insasi Patriarhia BOR. Pentru comparatie, reamintim ca nivelul arieratelor statului la plata medicamentelor este de doar 0,3% din PIB”, se arata in scrisoarea deschisa a reprezentantilor societatii civile.

“In decembrie 2012, ASUR a initiat o petitie adresata primarilor, in care solicitam sa nu mai aloce bani cultelor. Acum, continuam demersurile in acest sens, prin apelul lansat catre Parlament. Atat noi, cat si celelalte organizatii semnatare dorim sa atragem atentia parlamentarilor ca sumele stranse din taxe si impozite trebuie folosite in interesul direct al contribuabililor si nu pentru sustinerea cultelor, care sunt organizatii private. Cu aceasta ocazie ne reafirmam pozitia privind necesitatea adoptarii Legii Contributiei Bisericesti pentru a inlocui subventionarea cultelor de la buget printr-o contributie optionala, colectata dupa sistemul din Germania”, a declarat Toma Patrascu, vicepresedinte ASUR (Asociatia Secular-Umanista din Romania), una dintre ONG-urile semnatare.

Scrisoarea deschisa va fi trimisa in cursul zilei de azi presedintilor celor doua camere ale Parlamentului, Primului-Ministru, sefului Reprezentantei Comisiei Europene, sefului misiunii FMI si directorului biroului Bancii Mondiale in Romania.

Semnatarii scrisorii deschise:

  •     Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR)

  •     ActiveWatch

  •     Expeditie in Cultura

  •     Asociatia Miscarea Civica Militia Spirituala

  •     Centrul de Resurse pentru participare publica – CeRe

  •     Fundatia Population Services International in Romania

  •     Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis

  •     Asociatia Start Focus

  •     Centre for Advanced Research in Management and Applied Ethics

  •     Asociatia REPER21

  •     Asociatia EPAS

  •     Asociatia ACCEPT

  •     Fundatia Alaturi de Voi

  •     Fundatia PACT

  •     Asociatia Salvati Dunarea si Delta

  •     Green Hours & Teatrul LUNI

  •     Agentia de Dezvoltare Comunitara “Impreuna”

  •     Asociatia Edusfera

  •     Centrul pentru Actiune si Responsabilitate in Educatie

  •     Grupul h.arta

  •     Asociatia Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta

  •     Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania – Comitetul Helsinki (APADOR-CH)

  •     Asociatia Rencontres du Patrimoine Europe – Roumanie – RPER (Franta)

Întrucât Asociaţia Secular-Umanistă din România (ASUR) desfăşoară în aceste zile o campanie agresivă de dezinformare prin mass-media printr-o serie de informaţii eronate referitoare la sprijinul financiar de la bugetul de Stat pentru Cultele religioase cu scopul vădit de manipulare a opiniei publice, Patriarhia Română reaminteşte următoarele:

Statul român nu plăteşte integral salariile personalului clerical şi neclerical, ci asigură doar o contribuţie de aproximativ 60% la salariile acestora. Restul salariilor (comparabile cu cele ale profesorilor din Învăţământul preuniversitar), impozitele, asigurările de sănătate şi contribuţiile sociale sunt plătite din fondurile proprii ale unităţilor bisericeşti. 

Această situaţie este consecinţa secularizării averilor bisericeşti de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza (1863), atunci când Biserica a fost deposedată de sursele de întreţinere, iar Statul român şi-a luat angajamentul de a sprijini de la bugetul public salarizarea personalului deservent şi întreţinerea lăcaşurilor de cult. În prezent, cea mai mare parte a proprietăţilor bisericeşti nu au fost încă retrocedate proprietarilor de drept.

De remarcat faptul că sumele plătite de unităţile bisericeşti pentru plata impozitelor şi asigurărilor sociale aferente salariilor personalului deservent sunt aproximativ egale sau depăşesc valoarea contribuţiilor la salarii primite de la bugetul de Stat.  De exemplu, în fiecare lună valoarea totală a contribuţiilor la salariile personalului din Administraţia patriarhală este de 557.472 lei, iar suma plătită de Patriarhia Română la bugetul de Stat pentru impozitele pe salariile integrale, asigurări de sănătate şi contribuţii sociale este de 575.087 lei. Oricine poate constata faptul că ceea ce se primeşte de la bugetul de Stat sub forma sprijinului salarial se întoarce la bugetul public prin plata impozitelor şi a contribuţiilor sociale aferente.

Din cei 14.231 de preoţi şi diaconi ai Bisericii Ortodoxe Române, peste 1.000 sunt  salarizaţi exclusiv din fondurile proprii ale unităţilor bisericeşti, iar aproape 1.500 din cei aproximativ 17.000 de salarizaţi neclericali sunt plătiţi integral de Biserică.

Precizăm că personalul bisericesc clerical şi neclerical se numără printre categoriile socio-profesionale din România cu cele mai mici salarii. În numeroase comunităţi din ţară, în special din mediul rural, din cauza sărăciei şi a migraţiei în străinătate, preoţii nu mai reuşesc să-şi completeze salariile din fonduri proprii, pentru majoritatea acestora sprijinul salarial de la bugetul de Stat reprezentând unicul venit sigur pentru întreţinerea familiei. De reţinut este şi faptul că anual sumele alocate în bugetul de Stat pentru cultele religioase reprezintă doar 0, 4 % din buget, adică de peste 10 ori mai puţin decât sumele alocate pentru învăţământ şi sănătate.

Referitor la personalul monahal, precizăm că Statul nu plăteşte integral salariile a 10.000 de călugări şi călugăriţe. Din cei aproximativ 8. 500 de călugări şi călugăriţe ortodocşi, numai stareţul/stareţa şi preotul slujitor din mănăstiri primesc contribuţie de la bugetul de Stat la salariu, adică doar câteva sute de persoane.

În ceea ce priveşte cei aproape 7. 700 profesori de religie, menţionăm faptul că aceştia auacelaşi statut cu celelalte cadre didactice din învăţământul românesc şi sunt salarizaţi de Ministerul Educaţiei. În acest sens, considerăm că prezenţa religiei în programa de învăţământ din şcolile publice este un drept câştigat de poporul român în Decembrie 1989. De altfel, potrivit sondajelor şi studiilor sociologice realizate în ultimii 15 ani, majoritatea românilor apreciază rolul orei de religie în formarea şi educarea tinerei generaţii.  

Statul român nu oferă subvenţii de la bugetul de Stat pentru opera social-filantropică a Bisericii! Cele aproximativ 55 de milioane de lei folosite în anul 2011 de Biserica Ortodoxă Română pentru susţinerea celor aproximativ 700 de instituţii social-filantropice destinate tuturor categoriile sociale defavorizate de care beneficiază în mod constant aproape un milion de români săraci provin exclusiv din fonduri proprii şi donaţii ale credincioşilor. 

În acelaşi timp, Patriarhia Română şi alte eparhii din ţară derulează cu succes programe social-educaţionale la nivel naţional din fonduri europene (Hristos împărtăşit copiilor, Alege şcoala! etc.) ai căror beneficiari sunt zeci de mii de copii, adolescenţi şi tineri, iar la nivel local există numeroase proiecte sociale derulate de eparhii în parteneriat cu autorităţile locale şi alte ONG-uri.

Pentru corecta informare a opiniei publice, precizăm faptul că, potrivit Codului fiscal (art 15, alin. f), cultele religioase sunt scutite de la plata impozitului pe profit pentru: venituri obţinute din producerea şi valorificarea obiectelor şi produselor necesare activităţii de cult, potrivit legii, venituri obţinute din chirii, alte venituri obţinute din activităţi economice, venituri din despăgubiri în formă bănească, obţinute ca urmare a măsurilor reparatorii prevăzute de legile privind reconstituirea dreptului de proprietate, cu condiţia ca sumele respective să fie utilizate, în anul curent şi/sau în anii următori, pentru întreţinerea şi funcţionarea unităţilor de cult, pentru lucrări de construcţie, de reparaţie şi de consolidare a lăcaşurilor de cult şi a clădirilor ecleziastice, pentru învăţământ, pentru furnizarea, în nume propriu şi/sau în parteneriat, de servicii sociale, acreditate în condiţiile legii, pentru acţiuni specifice şi alte activităţi nonprofit ale cultelor religioase, potrivit Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor.” Această prevedere din Codul fiscal se fundamentează pe art. 29, alin. 5 din Constituţia României, dezvoltat în Legea cultelor nr. 489/2006, unde se menţionează: Statul român recunoaşte cultelor rolul spiritual, educaţional, social-caritabil, cultural şi de parteneriat social, precum şi statutul lor de factori ai păcii sociale (art. 7 alin. 1); Autorităţile publice cooperează cu cultele în domeniile de interes comun şi sprijină activitatea acestora. (art. 9 alin. 3). 

Trebuie menţionat că în momentul elaborării Codului fiscal, ţinănd cont de faptul că cea mai mare parte a proprietăţilor bisericeşti nu a fost încă retrocedată Bisericii, legiuitorul a avut în vedere identificarea unor surse de finanţare pentru întreţinerea lăcaşurilor de cult şi a celorlalte clădiri bisericeşti, precum şi a lucrării social-filantropice şi educaţionale desfăşurată de Culte în beneficiul populaţiei, care este incomparabil mai amplă şi eficientă decât cea a ONG-urilor.  De altfel, în toate ţările europene există facilităţi fiscale pentru Culte condiţionate de folosirea fondurilor strict pentru activitatea specifică desfăşurată în societate.

În acelaşi timp, pentru activităţile economice desfăşurate prin societăţi comerciale, Cultele plătesc taxe şi impozite potrivit legislaţiei în vigoare asemenea tuturor agenţilor economici din ţara noastră.

În România, potrivit statisticilor oficiale, sunt 20.240 de şcoli cu personalitate juridică şi arondate, iar nu 4. 700 de şcoli aşa cum dezinformează reprezentanţii asociaţiei seculare, adică de peste 4 ori mai multe instituţii de învăţământ. Dacă astăzi în România se închid spitale şi şcoli, aceasta se întâmplă nu din cauza Bisericii Ortodoxe Române, ci ca urmare a scăderii numărului populaţiei, inclusiv a celei şcolare.


Categorii

1. DIVERSE, Dezinformari, hoaxuri, diversiuni, manipulari, Patriarhul Daniel, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

21 Commentarii la “ONG-urile seculariste DEZINFORMEAZA pe tema FINANTARII BISERICII

  1. Iuda multiplicat în mii de exemplare!!!

  2. Mda, ateii răzvrătiți repetă des refrenul ăsta anticreștin, că doar-doar o să-l mai fredoneze și alții…

    Mai bine, cu banii ăștia cheltuiți în propaganda antiBiserică, ajutau câteva sute de săraci și bătrâni (mai ușurau pentru o zi câteva parohii și mănăstiri care asta fac zilnic), plăteau niște consumabile în cele mai oropsite spitale… făceau și ei ceva pozitiv, creativ, de folos și altora, ieșeau din egoismul lor degradant…

  3. ca de obicei, Biserica e invinuita pentru toate relele. astia si pe Dumnezeu dau vina numai sa nu-si asume raspunderea pentru dezastrul din tara. vechiul pacat: “femeia pe care TU mi-ai dat-o… aia e de vina, nu eu!”

  4. dar stau si ma intreb un lucru si anume: dece tot timpul aceste canalii se leaga de biserica ortodoxa?! dar de secte nici un cuvant?! pt. ca la cele din urma 1 sant si ei adepti 2 la acelea se intampla tot felul de excrocherii si ne norocirii

  5. Reamintesc că Biserica însă a făcut primele școli, bolnițe (spitale), nu statul. Statul mafiot actual, prin incompetenții, trădătorii de neam și hoți, le distruge și pe astea care mai sunt acum… și nu pentru că dă bani la Biserică, ci pt că mafioții și călăii din fruntea statului fură și sug pe termen nelimitat zeci-sute de miliarde de euro de la bugetul statului.

    http://incomemagazine.ro/articole/cat-se-fura-anual-in-romania

  6. mda… cu economia au terminat, invatamantul l-au nenorocit de mult, resursele sunt pe cale de disparitie (si nu in buzunarele noastre, ci ale strainilor) orice venetic are dreptul de a-si atarna drapelul deasupra oricarei primarii si de a revendica nepedepsit teritorii din Romania, acum biserica le mai sta in gat fiind vazut ca ultimul obstacol spre distrugerea cu rea vointa a tarii.
    Nu inteleg de ce asociatiile alea cu nume strain sunt atat de ingrijorate de fondurile statului.

  7. Pingback: FINANTAREA BISERICII SI MILITANISMUL SECULARIST. Replica asociatiilor crestine: "OFENSIVA CONCERTATA IMPOTRIVA TRADITIEI" - Razboi întru Cuvânt
  8. Pun pariu ca isi vor atinge scopul ONG-urile!

    In primul rand pentru ca e CRIZA….DOI – lumea saracita DEJA este CRIZATA!
    TREI – acustic, suna bine: mai bine si mai mult pentru educatie, sanatate si altele…

    -uite-asa imi explic – pentru viitorul apropiat care suna ”bine”: Biserici pustiite in care ”lacatul va plange pe usi si vor canta cucuvelele” nemaifiind finantate -connsecinta duhovniceasca datorata impreuna-rugarii cu alte denominatiuni(branzarie comuna)- dar si datorita netrebniciei noastre care nu am facut si nici nu facem ca, macar pentru noi si printre noi sa straluceasca roadele ortodoxiei…

    P.S. Intr-o stire de dimineata (pe TRV 1)se intreba retoric Rusia daca nu cumva Romania (ca parte NATO)vrea/ii declara razboi; dupa-amiaza – ungurii cu simbolistica lor, cu drapele…Rusia, Ungaria…mai ramane Bulgaria sa spuna ca are o treaba cu noi si…intr-o noapte cele 3 vor venii peste noi – suna cunoscut, nu?!

  9. Si credeti ca vor ajunge la invatamant?Nu-i normal.Incep restrictiile crestinilor.am apucat 24 de ani de libertate crestineasca ortodoxa, dar au vazut ca da roade si ce au zis , hai sa-i taiem bisericii mladitele.Si la scoala credeti ca se da ceva de la stat?
    Pai s-a pus gresie din banii parintilor.Tot donatii.Noi chiar suntem patrioti.Imi place numele de învatatoare, cu toate ca nici prin gand nu pot fi ca Iisus pe care apostolii il intrebau:Doamne , învata-ne ce sa facem.Asa sunt si micii mei elevi.La fel preotii.iar cei cu har ar trebuie ocrotiti mai bine.O colega spunea: Fratilor, noi ne omoram geniile din fasa.

  10. Pingback: SCADE INCREDEREA IN BISERICA? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  11. Pingback: BisericadelaTV. Pr. Constantin Sturzu, Pr. Eugen Tanasescu, Radu Preda si altii pe tema CAMPANIILOR ANTIRELIGIOASE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  12. Pingback: SECULARIZAREA SI NEOIOBAGIA. Cum a devenit ortodoxia RELIGIE TOLERATA la ea acasa - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  13. Pingback: Sinodul Mitropolitan al Moldovei cere autoritatilor CONSTITUTIE CRESTINA prin mentionarea BISERICII, a FAMILIEI si GARANTAREA OREI DE RELIGIE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  14. Pingback: Remus Cernea pregateste INITIATIVA LEGISLATIVA pentru STOPAREA FINANTARII Bisericii de la STAT - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  15. Pingback: AVEREA BISERICII. Demontarea atacurilor mediatice la adresa BISERICII in emisiunea Jocuri de Putere de Rares Bogdan, cu participarea lui Dan Dungaciu si a trei mitropoliti: IPS TEOFAN, IPS LAURENTIU si IPS ANDREI [video] - Razboi întru Cuvânt - Recomand
  16. Pingback: ASUR vrea sa declanseze VANATOAREA DE ORTODOCSI FUNDAMENTALISTI DIN SCOLI. Scandal pe marginea "INDOCTRINARII RELIGIOASE" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  17. Pingback: PATRIARHIA REACTIONEAZA DUR LA MANIPULAREA BBC: “Este mai demn pentru un popor crestin sa construiasca biserici decat sa le vanda goale ca in Marea Britanie” - Recomandari
  18. Pingback: Raspuns catre CRITICATAC pe tema separarii Bisericii de Stat - Recomandari
  19. Pingback: O alta tema anti-BOR: “LUPTA BISERICII CU ENORIASII.” Crearea din nimic a PSIHOZEI ACAPARARII SPATIILOR VERZI pentru construirea de biserici - Recomandari
  20. Pingback: ACCEPTAREA INCESTULUI, SCOATEREA OREI DE RELIGIE DIN SCOALA SI EDUCATIA SEXUALA: programul de cosmar al bravei noi lumi “romanesti” - Recomandari
  21. Pingback: CAMPANIA ANTI-BOR SI … ANTI-PATRIARH A TRUSTULUI “MEDIAPRO” prin siteul GANDUL. Mesajele manipulatorii din imnul “NE FACEM AUZITI”, cantat de “Vunk si ai nostri” - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare