Parintele Mihai-Andrei Aldea: “AM INTRAT INTR-O EPOCA DE PERSECUTIE DESCHISA ANTI-ORTODOXA! Si mi se pare mai mult decat evident ca ESTE DOAR INCEPUTUL!”

13-11-2014 7 minute Sublinieri

“Pregatiti-va pentru incercari mari, uitati-va la Sfintii Inchisorilor si fiti gata sa le urmati!”

1c

Vedeti si:

16829

De ceva vreme încoace prigoana anti-ortodoxă a devenit făţişă. Până de curând se manifesta puternic pe numeroase site-uri pe care orice afirmaţie anti-ortodoxă era acceptată şi chiar promovată. Oricât de mincinoasă era, oricât de calomnioasă, oricât de ilogică, oricât de injurioasă.

Mulţi promovau – şi promovează – masiv un rasism anti-ortodox profund, bălos şi vulgar, plin de cele mai extremiste îndemnuri – de la exterminarea preoţilor la castrarea credincioşilor – şi de cele mai abjecte texte. Evident, în numele progresismului, civilizaţiei şi toleranţei! Adică se promova şi se promovează exterminarea preoţilor, genocid anti-ortodox, săvârşirea unor acte de maximă bestialitate împotriva clericilor şi credincioşilor. Se promova şi se promovează ura religioasă, rasismul anti-ortodox – totul în numele progresului, civilizaţiei şi toleranţei! (ca paranteză, notez că am salvat multe asemenea pagini cu textele lor abjecte, pentru orice eventualitate… )

Dar această prigoană anti-ortodoxă era mascată în mare parte. Acum s-a trecut într-un mod tot mai direct la o prigoană la scenă deschisă. Ca această prigoană să fie lansată era nevoie de o acoperire. Şi a fost creată prin propaganda mass-media din această campanie electorală.

Sunt două luni de zile în care atacurile împotriva BOR curg, zi de zi, fără oprire, în cele mai diverse forme. S-a practicat un bombardament mediatic atât de intens încât absurditatea multora dintre atacuri nu mai este observată absolut deloc.

Voi da un singur exemplu:

Câţiva clerici ortodocşi s-au pronunţat pentru candidatul Victor Ponta, pe felurite criterii. O mare greşeală, din punctul meu de vedere, câtă vreme amândoi candidaţii sunt oamenii sistemului, iar sistemul este anti-creştin.

Dar, dincolo de părerea mea, este dreptul lor la opinie.

Drept negat de Sfântul Sinod printr-o hotărâre căreia mă conformez şi eu, discutând problemele electorale pe pagina personală, nu pe cea publică de preot. Hotărâre căreia ar fi trebuit să se supună şi acei preoţi.

Şi pentru a cărei încălcare BOR a anunţat oficial că cei vinovaţi vor fi anchetaţi şi pedepsiţi. Dincolo de această problemă internă a BOR, avem însă un alt aspect. Foarte grav!

Mass-media, această caracatiţă informaţională imorală, coruptă şi plină de mizerii, se erijează deodată, nici mai mult, nici mai puţin, în “arbitru moral“!

Şi se apucă să acuze BOR, în ciuda poziţiei ei oficiale şi clare, în fel şi chip. Mijloacele folosite sunt de cea mai joasă speţă. Fiţuici scoase la imprimantă de x sau y sunt, fără nicio dovadă, puse în seama unei mânăstiri sau biserici ortodoxe. Chiar şi când textul se dovedeşte a fi catolic sau făcut de unii care au văzut bisericile doar în filmele apusene, înjurăturile, acuzaţiile, insultele şi ameninţările la adresa BOR curg.

Pot spune că ştiu clar şi personal cazuri de clerici BOR care au militat pentru sprijinirea lui Johannis. Uluitor, dar niciunul nu a ajuns în presă! Niciunuia nu i s-a făcut propagandă pro sau contra. Nu doar că nu li s-a făcut vreun scandal, dar nu au fost nici măcar lăudaţi. Pur şi simplu au fost ignoraţi.

Mai grav este că toate vocile clericilor protestanţi sau catolici care s-au pronunţat politic în această perioadă, din Miercurea Ciuc în Timişoara şi din Oradea în Bucureşti, au fost de asemenea trecute cu vederea de presă. Nici o indignare, nici o furie, nimic, nimic, nimic! Care e problema? Este discriminare religioasă făţişă!

Dacă au clericii ortodocşi dreptul intern de a promova sau nu pe cineva în campanie electorală este o problemă internă a BOR! Este o hotărâre internă a BOR care, în cazul de faţă, încalcă dreptul la liberă-opinie al clericilor ortodocşi în temeiul unui legământ intern ortodox, liber consimţit de clerici. Dar nu şi de mass-media!

Mass-media nu este ortodoxă, nu poate fi ortodoxă, nu are voie să vorbească în numele Ortodoxiei pe care nu o reprezintă cu nimic şi nu are voie să atace Ortodoxia sau orice altă religie! Că atacă Mozaismul, Catolicismul, Islamul, Ortodoxia sau orice altă religie ca religie mass-media săvârşeşte o infracţiune, o persecuţie religioasă la scenă deschisă! Dacă mass-media interzice clericilor ortodocşi să îşi exprime părerea politică – încălcând Constituţia şi legile României!!! – atunci are obligaţia morală să interzică această exprimare tuturor clericilor: imami, rabini, preoţi catolici, pastori protestanţi etc.Ceea ce nu se întâmplă!

Desigur, în mod real mass-media nu are voie să interzică dreptul la opinie nimănui! Dar dacă tot pretinde o asemenea interdicţie, ar trebui să o aplice echidistant.

Paradoxal la prima vedere, faţă de uriaşul şir de infracţiuni al mass-mediei nu se ridică nicio voce cât de cât puternică şi coerentă. Chiar dacă acei clerici ortodocşi care s-au pronunţat partinic ar fi greşit (după BOR au greşit, după Constituţie nu, încerc şi aici un maxim de obiectivitate), atitudinea mass-mediei faţă de ei este cel puţin monstruoasă şi nedreaptă. Nu stărui aici asupra deserviciului făcut de presă lui Johannis, prin propagarea naţională a unui mesaj pro-Ponta care ajungea iniţial la o sută-două de oameni. Nu stărui aici asupra faptului că mass-media poartă vina răspândirii unui mesaj slab, de efect local (satul X, cătunul Y) la nivel naţional. Nu stărui aici asupra minciunii prin care nu se admite faptul că acei clerici au vorbit din convingere, ci sunt musai declaraţi ca „vânduţi” sau „cumpăraţi” (după caz).

Trec şi peste capcana uriaşă în care au căzut mulţi, mult prea mulţi, ortodocşi, acceptând rolul de “arbitru moral” asumat de o presă mizeră, plină de imoralitate, minciună şi păgânism.

Dar s-au încălcat Constituţia şi legile ţării în mod flagrant şi nimeni nu a luat atitudine, nicio instanţă publică nu a reacţionat faţă de două luni de atac concertat şi neîntrerupt împotriva BOR.

Şi acum o întrebare simplă pentru cine poate gândi logic: Dacă şi repet, dacă BOR era aliata guvernanților, nu s-ar fi reacționat legal la atacurile împotriva ei?

Treceţi o clipă peste patimi şi gândiţi-vă! Deci, se zice de mass-media căBOR e mână în mână cu Guvernul Ponta”. Şi nimeni nu face nimic la şirurile nesfârşite de atacuri împotriva BOR.

Nici măcar atunci când sunt făcături ordinare, pentru care propagatorii pot fi extrem de uşor sancţionaţi legal! Nici atunci când se încalcă flagrant, indubitabil şi Constituţia, şi legile interne şi legislaţia europeană!Nimeni nu reacţionează, campania anti-BOR se desfăşoară nestingherită!

Mai mult, Camera Deputaţilor, controlată de oamenii lui Ponta, adoptă o lege anti-BOR. Şi, totodată, Curtea Constituţională batjocoreşte Constituţia, persecutându-i pe ortodocşi, declarând că aceştia sunt obligați să facă cerere specială pentru a-și putea exercita un drept fundamental!

Despre ce e vorba? Păi Curtea Constituţională a decis, fără a putea aduce un rând măcar din Constituție în favoarea deciziei sale, că CETĂŢENII ROMÂNI ORTODOCŞI TREBUIE SĂ FACĂ CERERE PENTRU CA SĂ POATĂ BENEFICIA DE DREPTUL CONSTITUŢIONAL LA EDUCAŢIE RELIGIOASĂ!

Aberaţia acestui gest este uluitoare!

Şi am văzut, cu multă uimire, că mulţi nu au înţeles monstruozitatea hotărârii şi consecinţele ei cumplite, care înseamnă practic NEGAREA DREPTURILOR CETĂŢENEŞTI!

Ca şi cum trebuie să faci cerere spre a beneficia de un drept constituţional!

Este ca şi cum ar trebui să facem cerere în fiecare an electoral ca să ni se recunoască dreptul de a vota!

Este ca şi cum ar trebui să facem cerere în fiecare an ca să ni se recunoască dreptul la libera opinie!

Este ca şi cum ar trebui să facem cerere în fiecare an pentru a beneficia de oricare din drepturile noastre constituţionale!

Da, dacă cineva vrea să nu beneficieze de un drept constituţional de care beneficiază printr-o instituţie este normal să facă cerere prin care să îşi exprime acea voinţă, pentru a nu fi trasă la răspunere instituţia că i-ar fi încălcat dreptul! Dar că faci cerere ca să poți să îţi exerciţi un drept constituţional este total aberant!

La monstruoasa campanie anti-BOR a mass-mediei din ultimele luni se adaugă deci o campanie legislativă anti-BOR, făcută cu încălcarea Legii Fundamentale şi cu o desăvârşită bătaie de joc faţă de tot ce înseamnă Istoria Românilor, libertate religioasă ş.a.m.d.

Mi se pare mai mult decât evident că am intrat într-o epocă de PERSECUŢIE DESCHISĂ ANTI-ORTODOXĂ!

Nici o instituţie românească sau europeană, naţională sau internaţională, nu ia atitudine faţă de acest şir uriaş de acte samavolnice! Dacă erau asemenea atacuri împotriva mozaismului sau adventismului, împotriva bulgarilor sau evreilor, împotriva unei categorii de sportivi sau, de pildă, a jurnaliştilor, REACŢIILE LEGALE INTERNE ŞI INTERNAŢIONALE NU AR FI ÎNTÂRZIAT!

Acum însă, stimulându-se emoţional credincioşii prin mijlocirea campaniei electorale, astfel încât aceştia să piardă din vedere esenţialul, prigoana împotriva Bisericii Ortodoxe Române a fost dezlănţuită fără nicio oprelişte. Şi mi se pare mai mult decât evident că este doar începutul. Mergându-se pe aceeaşi linie curând vom ajunge să mergem, toţi cei care nu renunţăm la Credinţa vie, mărturisită şi reală, pe urmele celor din timpul prigoanelor comuniste. Pregătiţi-vă pentru încercări mari, uitaţi-vă la Sfinţii Închisorilor şi fiţi gata să le urmaţi.

Prigoana a început în mod oficial!

aldea

Nota noastra:

Trebuie constientizat foarte clar ca asistam la un eveniment hotarator, la un punct critic care nu se reduce la aspectul strict procedural al faptului ca parintii vor trebui sa faca cerere speciala. Nu ca acest aspect nu ar fi important… pentru ca avem, totusi, o decizie care, fiind a CCR, este, practic, o permanenta! Unul dintre elementele definitorii ale prezentei BOR in societate a fost pur si simplu anulat dintr-un condei, peste noapte! In actualul registru, anulat definitiv!

De asemenea, faptul ca, dupa cum am aratat aici, decizia CCR a fost incadrata strategic de actiuni ONG-istice, precum si de manufacturarea eroului principal al “luptei cu sistemul”, Emil Moise, luptatorul anti-icoane de mai demult (vezi un exemplu aici: Povestea profesorului care a învins binomul Stat-BOR şi a anulat metodele de impunere a Religiei în şcoli) arata ca decizia institutionala face parte si dintr-o ofensiva narativa (ii putem spune chiar RAZBOI CULTURAL) care abia incepe.

De acum inainte, ASUR si toti cei dimpreuna cu ei au armele institutionale, juridice de partea lor, dar au castigat si pozitii strategice in campul politic si simbolic romanesc. Si asta in conditiile in care se vorbeste numai despre cat de apropiata ar fi BOR de stat! Cel mai probabil, acesti agenti ai razboiului cultural beneficiaza si de sprijinul unui mare prieten “strategic”.

In fine, trebuie adaugat ca daca nu ne trezim nici acum, nu stim cand o mai putem face. Lucru valabil de la vladica la opinca. S-a intamplat ceva grav si BOR a suferit o grava pierdere, simbolica si reala. Nu se mai poate merge inainte cu ignorarea provocarilor aduse impotriva Bisericii, cu negarea pericolelor si cu planuri… cumplit de nerealiste.

*

De reamintit si ca mass-media, “deontoloaga” cum o stim, nu a avut nicio problema cu campania electorala a candidatilor MRU si Mihai Neamtu derulata direct in lacasurile de cult neoprotestante…:

… sau Patriarhia oferea platforma lui Mihai Neamtu si capitalismului sau “evanghelic”…:

… Ca nu a protestat cand ierarhii BOR il premiau pe alde Boc si guvernul acestuia finanta Catedrala Neamului…:

… sau incheia parteneriate cu acelasi guvern…:

… si ca nu a comentat decat cu amuzament “fotografia anului” din vremea cand insusi Traian Basescu “filtra” cu BOR:

Desigur, aceleasi ONG-uri atacau si atunci, ca si acum, la baioneta, BOR. Insa atunci BOR nu era atacata in mass-media pentru asa ceva si nu i se faceau procese de intentie ca pune umarul la consolidarea electorala a puterii. Atunci era bine, era “cu cine trebuia”. Acum, cand reprezentantii BOR fac acelasi lucru cu… actuala putere, e rau si trebuie neaparat pedepsita pentru aceasta greseala fatala. Si cine se ofera pentru a improsca si calomnia BOR? Da, mass-media, aceasta cloaca plina de acoperiti si agenti electorali de ultima speta, care au abdicat demult de la orice fel de etica, de minima neutralitate, de minim bun simt.

Dar nu a fost declarata BOR o “vulnerabilitate” pe motive halucina(n)te inca inainte de scandalul alegerilor?

htnwscaptura hotnews.ro

***


Categorii

Alegeri in Romania, Articolele saptamanii, Preoti si duhovnici romani, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

54 Commentarii la “Parintele Mihai-Andrei Aldea: “AM INTRAT INTR-O EPOCA DE PERSECUTIE DESCHISA ANTI-ORTODOXA! Si mi se pare mai mult decat evident ca ESTE DOAR INCEPUTUL!”

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

 1. Biserica trebuia sa faca toate eforturile posibile pt a anunta prin pastorale si audio-vizual publicul ortodox despre aceasta exceptie de neconstitutionalitate.
  Zi de zi la trinitas tv si la radio,chiar o simpla stire de 1 minut, cu minim o luna inainte de termenul de judecata trebuia reamintit despre subiect pana cand el ajungea in presa centrala.
  O singura emisiune nu ajunge.
  Din pacate s-a intamplat ce era mai rau, PSD-ul(era rau si daca o facea PNL-ul) si-a alipit imaginea de B.O.R. prin tactici imorale iar credibilitatea BOR a fost redusa in ochii publicului.

  Aici Patriarhia a pierdut timp si resurse uriase in efortul a se disocia de tacticile rosii, si tocmai aceasta risipa i-a facut sa piarda din vedere combaterea eficienta a exceptiei de neconstitutionalitate.

  Pentru Patriarhie era mult mai importanta combaterea acestei legi decat sustinerea unui candidat sau altul.
  Si daca tot sustinea pe vreunul trebuia sa-i conidtioneze o minima atitudine pe acest subiect si o abordare publica inechivoca.

  Salutara este atitudinea episcopului greco-catolic Virgil Bercea, care si-a declinat sprijinul pentru Monica Makovei inaintea primului tur si a risipit speculatiile lui Traian Basescu, precum ca Biserica Greco-Catolica o sustine.
  Altfel exista riscul ca Macovei sa se fi erijat in mod fraudulos in ceva ce nu este.

  Nu contest ca Patriarhia poate premia toate persoanele care indeplinesc anumite conditii, dar momentul in care L.Dragnea a fost decorat este foarte prost ales,decorarea ctitorilor se putea face si dupa campanie.

 2. Doamne Iisuse Hristoase zideste inima curata intru noi toti si vino si salasluieste in mintile si in sufletele noastre !!!Ajuta- ne Iisuse, Fiul lui Dumnezeu TATAL , sa Te iubim din toata inima , din tot cugetul si cu toata putera !!!Amin Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu,pt rugaciunile Sfintilor parintilor nostrii miluieste-ne si ne mantieste pe noi toti pacatosii !!!Amin

 3. Membrii Curtii Constitutionale au fost alesi pe spranceana de catre influenta actualului presedinte. Acum cand simte ca-i fuge pamantul de sub picioare, in ultima saptamana dinainte de alegeri, da ordin sa se decida aceasta lege. Se astepta cineva, inclusiv PF Daniel vazut in multe ocazii in apropierea lui, la mila si indurare? Doar este cunoscuta setea lui de razbunare…

 4. N-am auzit, (poate s-o fi dat) la postul Antena 3 vreo stire RECENTA care sa puna accent si pe faptul ca Laszlo Tokes este si pastor reformat, s-a pus accent ca e iredentist dar nu s-a prea reamnitit faptul ca el a ajuns in politica maghiara si datorita autoritatii religioase exercitate.
  In 2008 intr-o emisiune buna de la A3 aflam ca in HarCov exista inca de pre vremea ceausista o practica de a prolifera manifeste politice iredentiste prin intermediul bisericii reformate.
  https://www.youtube.com/watch?v=lhk-LtVl–w

  Asta ma face sa cred ca atitudinile de atac la adresa B.O.R. sunt tolerate de A3 pentru ca nu replica in apararea ortodoxiei.
  A3 e dealtfel un bastion al stangii care a manifestat atitudini anti-ortodoxe batjocoritoare prin buletinele de stiri si prin exponentii Badea,Ciuvica,Gadea .
  Faptul ca D.D a adus o icoana cu Arsenie Boca in studio s-a dovedit mai tarziu a fi o sarada practicata si de PSD care si-a atribuit fraudulos imaginea cuviosului.

  Ceea ce se-ntampla acum e mai mult o legatura conjuncturala-caricaturala din care Biserica noastra pierde imens si cred ca acesti serpi nu vor ezita sa muste din ea cand nu le va mai folosi scopurilor.
  Cum de altfel murdareau prin manipulari de praznicele mari sau cand Traian Basescu facea o simpla poza cu prelatii B.O.R.

  Alta dovada e ca aproximativ aceeasi judecatori care-n 2012 respingeau exceptia de neconstitutionalitate, azi se intorc la 180 de grade si torpileaza Biserica.

  Parintele Calciu ne spunea clar ca in vremurile din urma raul se va polei pentru a parea drept bine.
  Parintele Aldea il confirma prin faptul ca-i arata pe candidati ca oameni ai sistemului care folosesc crestinismul unul in titulatura ACL si in orgolii protestante, altul in dispretul memoriei unui sfant si prin conditionarea autoritatii preotesti.

 5. Îmi pare mie sau ceea ce au făcut judecătorii de la CCR este echivalentul unei lovituri de campanie Securitate/Psd? Adică după ce s-au chinuit cumplit să tragă BOR în campanie, securitstii, al căror reprezentant este Victor Iudel Ponta, au mai scos un iepure cu care sa îngrozesca și sa determine Biserica sa se manifeste în favoarea dumnealor. Au pus pe judecătorii de la CCR, care aveau imaginea unor susținători ai regimului Basescu, dar care nu mai sunt aceiași din 2012, să declare obligativitatea orei de religie nulă. BOR este astfel urecheata și i se atrage atenția că nu poate fi neutră politic pentru că astfel și politicienii și celelalte instituții ale statului vor deveni indiferente fata de situația religiei și chiar vor da curs dușmanilor ei. Nu ca nu ar face asta oricum, dar măcar până acum s-a păstrat o mască a bunăvoinței. Acum încearcă să o dea puțin jos ca să ni se readucă aminte de epoca de aur și să ne speriem. Acest gest eu îl numesc șantaj. Iar de data ăsta este mâna PSD pentru că mesajul sună ceva de genul ăsta: Cine vas ca nu aveți nevoie de cezarului apărător, care va fi Victor Iudel Ponta!? Mai copii, băgați-va mințile în cap sau revenim înainte de 89, dar sub alta forma, căci doar suntem domni de acum ce sa mai! Păi îi frumos din partea voastră sa îl iignorați pe frumusețea ăsta de băiet, care zice ca-i ortodox? Adică el Vă apără, iar voi îl ignorați? Când mi-a spus un prieten ca V.I.P. seamănă cu un Antihrist, in am spus ca exagerează, dar acum mă întreb dacă nu cumva a avut dreptate. Bineînțeles ca nu îi iau apărarea lui Iohannis aici, căci bi nespuse părintele ca – i și el omul sistemului. Mai este un aspect aici, oricum ai vota, tot USL iese! Ăstia fac orice ca să murdărească Mireasa lui Hristos.

 6. @ T.N.C.:

  Totusi e “un pic” cam delirant-abracadabrant scenariul, cam flagrant impotriva intregului context al faptelor. Cand toti antiiortodocsii oengisti si toti macoveistii din presa, din online, de peste tot URLA din toti bojocii si se dau de ceasul mortii de dimineata pana noaptea, de la Liiceanu la Mihail Sora si de la Sarbu la Burci, ca BOR sa termine IMEDIAT cu sustinerea lui Ponta (fiindca sunt constienti ca daca Patriarhia ramane pe acest mesaj… nu le mai iese in veci candidatul – chiar daca fac si revolutie si ce or mai fac), cand l-au si amenintat PUBLIC in sensul asta inca din vreme pe PF, sa vii acum sa spui ca… e invers, ca taman PSD-ul santajeaza pe Patriarh, desi e evident ca NU ARE DE CE, e perfect absurd, oricat ne-ar scarbi pesedeul si Ponta. Si daca el ar detine acea putere absoluta (si peste CCR, si peste toate – dar oricine traieste in tara asta vede ca nu detine astazi mai mult decat guvernul si parlamentul, in rest incolonandu-si zilnic membrii, unul cate unul la DNA si la Rahova – curat putere absoluta!) – nici nu ar avea nevoie de asa ceva, fiindca intelegerea… exista, e parafata si evidenta, functionala, nimeni nu le ignora “frumusetea de baiet” (ma rog, e oltean, nu moldovean, dar treaca), iar realitatea asta e deja un scandal public. Deci pentru ce sa mai ceara ALTA sustinere tot el?! Ce sa mai faca PF-ul mai mult decat deja a facut si face, asumandu-si sa fie harcea-parcea ca imagine, din cauza asta, ca sa trebuiasca sa fie convins prin masuri ultime?! E aberant, ilogic si, ma rog, consoneaza doar cu o logica basist-antipesedista din aceasta mai “talibana” (la “stanga” e sediul intregului rau, acolo e antihristul insusi, iar ceilalti sunt “raul mai mic”, cu Marinelul in frunte, si americanii n-au mancat usturoi pe la noi, deci nu le miroase gura a Stapani care vor sa ne reeduce complet ca sa ne poata controla TOTAL).

  Dar mai grav este ca toata divagatia/diversiunea asta ne indeparteaza de a vedea esenta problemei, care depaseste cu mult orice conjunctura electorala trecatoare, pana la urma.

 7. Biserica, pe pământ este luptătoare (cu duhurile întunericului şi cu păcatul). Ce vedem ? Atacuri din toate părțile. Căderi. Răniți. E semn că lupta creşte în intensitate. Agresivitatea nu are ce căuta în biserică. Sabia ei este Adevărul. Dacă o acuză cineva şi este adevărul în acea acuză, aceea vinovăție trebuie trebuie asumată.
  Agresivitatea şi ura împotriva bisericii este cea mai cumplită, mai înfricoşată şi mai demonică. Asupra nici unei instituții din lumea aceasta nu apare şi nu izbucneşte spontan ura, ca asupra bisericii Domnului Hristos şi asupra slujitorilor ei, din te miri ce, deşi nu se face vinovată de rele decât accidental. Mă cutremur când văd şi simt câtă ură demonică şi demențială este înscrisă (spre a rămâne mărturie) în comentarii de utilizator, pe diverse publicații. Şi mulți dintre comentaori au botezul ortodox.

  Dackiel,
  crezi că, dacă biserica ar fi făcut ce susții că nu a făcut, situația ar fi fost alta ?
  Ar fi fost alta desigur, dar una şi mai tensionată şi cu mult mai greu de purtat, chiar şi de tine.
  Eu cred că nu avem de acuzat. Dacă suntem nemulțumiți de cler iarăşi greşim. Şi ei şi noi învățăm lupta. Mai exact noua formă de luptă. Dumnezeu, observ că nu a permis atacuri decăt pe măsura puterii noastre de ai face față. Există o gradație foarte vizibilă şi încet, încet şi o polarizare (din ce în ce mai vizibilă). Dumnezeu pregăteşte biserica sa, pentru cea mai mare încleştare, din istoria lumii. Nu vedeți ? Unii o hulesc din ce în ce mai puternic, alții încearcă să se folosească de ce-i mai de preț din ea.
  Biserica suntem noi. Cler şi popor. Dacă noi suntem vrednici şi ea nu-i, e din pricina noastră şi vrednicia noastră e părută nu-i reală.
  Dacă-l iubim pe Dumnezeu, iubim şi sprijinim biserica lui, iertăm clerul pentru neputința lui ce o regăsim ( dacă suntem cinstiți) şi în noi. Fără preoți nu avem tainele bisericii lăsate nouă spre mântuire.

  Am auzit că nu’ş ce senator, ,,martor al lui Iohanis”, cum bine a zis un creştin pe aici, se leapădă de ortodoxie, dacă iese Ponta preşedinte. Păi doar de botez se mai lepedă, că fiu al bisericii nu a fost niciodată, dacă a ajuns să spună aşa ceva (încă şi pentru toată familia sa).
  Un val imens de ură trece peste biserică,(din ce în ce mai intens), la fiece campanie electorală, şi nu numai. Cât o mai fi oare până la violența fizică, (după cea de limbaj), şi până la crucificări şi decapitări ?
  Culmea e că nimeni nu vede ura ce creşte împotriva bisericii, nici măcar dintre intelectualii de elită (botezați ortodox). Liiceanu spre exemplu, îi trimite patriahului lucrarea sa recentă ,, Fie-vă milă de noi…” pe care şi-a scris acuza nedreaptă. I-o fi6 trimis şi lui Teokeeş Laslo şi clericilor cultelor protestante ce fac campanie lui Iohanis, aceleaşi ?
  Mă aşteptam ca astfel de oameni să vadă şi acesta aspecte, să înțeleagă şi să avertizeze că ura poate escalada, că între aceasta, violență şi măcel, nu-i decât un pas, că alegerile trec, dar ura rămâne. Dar nu ei se facă vectori de vârf ai urii.

 8. @ adriandav:

  Ne indoim profund ca este vorba despre Basescu, care nici el, singur, nu mai are puterea pe care o avea (cu imprumut sau “in arenda”, sa zicem) in 2012. El ar putea chiar sa conteze tot mai putin, sa fie scos din carti (sau nu, depinde de interesele Stapanilor), ba chiar si aruncat in groapa pe care el a sapat-o celorlalti. E vorba de cei care sunt… mult mai in spate sau mult mai deasupra si care au impanzit Romania cu agenti care nu lucreaza neaparat pt un partid sau altul, pt un personaj sau altul – care pot fi azi ajutate, maine sacrificate, ci pentru un anume “proiect”, o anume “agenda”. “Basismul” e deja o paradigma de interpretare depasita, in care a ramas cantonata fixist si obsesiv doar propaganda cealalta, antenista. Si chiar le convine acest “alibi” politic adevaratilor asasini din umbra.

 9. Corect, dar în opinia mea este și asta o abordare. PSD sau mai bine spus USL va câștiga alegerile, dar eu doar accentuam calitatea de cal troian pe care o poartă Ponta. Știți cum e, doar dacă murdărești inamicul din interior devii stăpân adevarat. Bineînțeles că din interiorul real ei nu pot sa submineze Biserica fiindcă acolo stă Sfânta Treime, dar este binevenit, pentru vrăjmaș, orice fel de Iuda.
  Dreapta o acuza pe mama ca e curva, pe când stânga încearcă să o murdărească prin asociere, viol. Insa atunci când dreapta făcea asta, stânga o acuza de curvie. Uitati-va doar la știrile difuzate de A3 în perioada când Base se poza printre clerici. Deci da, pericolul este imens și se numește Fiara. PSD va câștiga probabil și instituția prezidențială, dar, precum ați spus și voi, în privința orei de religie nu se va schimba nimic pentru că totul este făcut pentru a scădea cât mai mult încrederea oamenilor în Biserica. De făcut nu știu ce e de făcut, afara de rugaciune, dar dacă romanii se vor îndepărta total de Ea, cred ca nicidecum nu va mmai putea fi vorba de România, iar “Stăpânii” știu prea bine asta.Nădejdea noastră este la Domnul, Cel ce a făcut cerul și pământul. În rest cred ca e pierdere de timp să ne batem capul cu gândul că este vreun naimit mai bun decât altul, de fapt pana și judecarea lor îmi miroase a pagubă. Eu cred că pentru toți aceștia Biserica este o vacă de muls și o entitate care trebuie sa dispară. Pare o asociere paradoxala, dar dacă mai ești și măcelar pe lângă văcar, nu mai pare. Vă rog sa-mi iertați simplismul și aparenta lipsa de logică, dar în seara asta mi-am dat seama cu câtă deșertăciune am crezut că pot să schimb ceva pentru tara asta și sunt din ce în ce mai conștient de nimicnicia mea.

 10. ! E CLAR CA NU SE CITESTE PSALTIREA PREA MULT !

  NU E TARZIU, CA CINE ARE BINECUVANTAREA DUHOVNICULUI SI ESTE CAT DE CAT PREGATIT SA SE APUCE SA O FACA.

  Dupa fiecare Slava… sa se citeasca lista cu vrajmasii neamului romanesc si mai departe va lucra Dumnezeu.

 11. Părinetelui Aldea, tuturor celor din cler,luptătorilor acestui site şi ortodocşilor adevărați, le acord tot respectul, toată susținerea, toată prețuirea şi dragostea de care poate fi capabilă inima mea.
  Dacă cineva merită iubit, respectat şi onorat, acela este Dumnezeu, biserica sa, slujitorii cei luminați, curați şi adevărați şi credincioşii care sunt asemenea lor, care şi-au înțeles credința, lumea şi starea în care se află.
  Cuvântul ortodox, (fost RIC), îşi merită numele, şi-a dovedit credincioşia, imparțialitatea şi verticalitatea.
  Aşa se mărturiseşte Adevărul şi aşa se cuvine să se manifeste un mijloc mediatic, şi o acțiune de presă.
  Ar trebui ca cei ce simt cele ce am spus să se facă vizibili, şi aici (unde e atât de simplu şi de uşor), spre a se vedea că nu doar zece sau douăzeci susțin cele spuse de P.Aldea şi admin acum (şi de când este activ siteul pe care îl ştiu de câțiva ani), ci foarte mulți.

 12. Mila Lui Dumnezeu, doar la ea sa nadajduim. Cu ajutorul lui Dumnezeu sa cercetam mai des manastiriile, sa inmultim rugaciunea, Bunul Dumnezeu nu ne va lasa, noi sa-L urmam!

 13. Intr-o carte despre mucenicii rusi din perioada comunista (1917-1991) se arata ca in momentul in care bolsevicii si-au dezvaluit fara echivoc intentiile fata de crestinism, Sf Sinod sl B O Ruse a aruncat o ANATEMA peste comunisti.

  Persecutiile care au urmat au fost cumplite; un ierarh ramanea putea sluji in libertate mai putin de un an – Viata Sf Luca al Crimeiei.
  Politica a fost de exterminare, inclusiv importiva ‘clerului’ SCHISMAICILOR pro bolsevici din ‘Biserica vie’. Dintr-o statistica de la Sfarsitul anilor 30, si in cazul in care un cleric intra in ‘biserica’ pro-sovietica, gulagul – in caz ferici – era destinatia finala. Doar ca vietuia mai mult in libertate.

  In 1991, bilanturile oficiale aratau ca mai putin de 50% din rusi erau botezati.

  In anii 90, vorbeam cu un duhovnic batran dintr-o manastire si mi-a spus: daca as fi ierarh, as merge in parlament si as arunca ANATEMA, peste toti cei care spijina homosexualitatea.
  Un duhovnic mai tanar, de la o alta manastire mi-a spus: sunt vremuri foarte grele pentru Biserica. Corabia trebuie condusa cu mare grija. Voi din lume nu intelegeti aceste primejdii. Isi exprima increderea in achilibrul si discernamantul PF Teoctist.

  Biserica Ortodoxa ruso-vladimirista de la Chisinau, in duhul celor din 1917, a aruncat un soi de ANATEMA pt cei din parlamentul Basarabiei. Cu blandete, cu posibilitate de pocainta etc.

  1. Se pare ca e tot mai putin loc de diplomatie. Ca o parere personala, mai devreme sau mai tarziu a nu folosi ANATEMA, va insemna abandonarea turmei.

  2. Dupa deciziile in cazul provocarilor Nicolae Corneanu, e greu de presupus ca la nivelul Sf Sinod se va ajunge la un consens, dar ANATEMA o poate pune si un singur ierarh – din ce am citit prin Paisie Aghioritul; desi textul era explicit, dar fara detalii posibil sa nu stea chiar asa lucrurile.

  3. Preotii sunt sub ascultare neconditionata; dar nu sunt convins ca si ierarhii au acelasi statut. Un canonist ar putea lamuri lucrurile.
  Caterisirii IPS Nicolae Corneanu si PS Sofronie s-a opus un singur ierarh. Daca este canonic, sunt convins ca se va gasi macar un ierarh care sa urmeze exemplul Sinodului Bisericii Ortodoxe Basarabene a vladicai Vladimir.

 14. Cu 4 ani in urma, m-am intalnit cu colagii de liceu la o bere, intr-un sediu de partid; un fel de centru de recreere divertisment cu bar, un fel de restaurant – bufet suedez etc
  Unul din fostii colegi avea o functie destul de mare intr-unul din marile partide guvernamentale, si i-a facut placere sa faca cinste…

  M-am asezat la masa, nu departe de el, si am adus discutia in zona masoneriei, dar pe ocolite pt ca microfoane sunt peste tot si-i poti crea omului probleme…

  Timpul fiind limitat, duca cateva schimburi de ‘replici de incalzire’ -un pic naiv- i-am explicat ce inseamna ANATEMA, cam abrupt si insitand asupra gravitatii situatiei. I-am explicat ca exista anateme puse pe masonerie, de Sinodul BOR in 1935 si de cel al Ciprului.
  Zambetul de pe buze, a disparut instantaneu. A intrerupt discutia, a scos telefonul mobil, si a inceput sa tasteze; dupa putin timp a reinceput discutia pe un ton mai relaxat.

  Parerea mea este ca a cautat pe internet ce inseamna anatema, a gasit pe undeva gen wiky ceva o definitie linistitoare, golita de sens sau cu sens denaturat, de unde si linistirea ulterioara.

  PS: Baiatul este onest, modest, prietenos, si-a ascutat sefii care au ajutat material biserici – “cati bani nu dat dat partidul meu la constrirea bisericii aleaia” – IN CONTIILE IN CARE BENEFICIILE ESTENTILE S-AU REINTORS CU VARF SI INDESAT.

  Sunt masoni de ranguri mai mici, care nu realizeaza in ce au intrat (din nestiinta, oportunism, spirit de turma,… si carora care nici nu prea le pasa de principiile respectivei organiztii); care mai au inca frica de Dumnezeu…
  Dar ANATEMA ramane ANATEMA.

  Pana si unii din ei se tem de ea cand li se explica despre ce e vorba.

 15. Dackiel,
  crezi că, dacă biserica ar fi făcut ce susții că nu a făcut, situația ar fi fost alta ?
  Ar fi fost alta desigur, dar una şi mai tensionată şi cu mult mai greu de purtat, chiar şi de tine.

  In mod cert noi am fi fost mai bine informati, si poate s-ar fi putut afla de la candidatul care joaca si cartea ortodoxiei, o parere importanta pe acest subiect.
  Cati au stiut de acea exceptie de neconstitutionalitate si de faptul ca ea se judeca luna asta ?
  Daca se manifesta constiinta civica probabil ca si judecatori ar fi procedat altfel, mai ales daca primeau un semnal in acest sens de la viitorul presedinte.
  Ramane valabil ce am spus in primul comentariu si cu privire la alte teme din agenda ONG-urilor si a think tankurilor anti-bisericesti.
  Nu e neaparat o acuza ci si o speranta ca lucrurile se vor desfasura altfel pe viitor.
  Cred ca noi putem trimite scrisori si redactiei Trinitas in care sa-i rugam sa faca buletine de stiri si emisiuni axate pe probleme importante.
  Mai multa raspandire are o Pastorala a Patriarhului si niste materiale audiovizuale marca Trinitas decat un comentariu de mirean pierdut printre alte zeci de atitudini negativiste pe siteurile anti-crestine care s-au refugiat in online pt ca nu mai aveau tiraj.

  In ce priveste atitudinile de ura de pe siteuri gen adevarul, nu ma surprind, paremi-se ca directorul de acolo era un protestant maghiar care a initiat campania cu biblia prin care au raspandit biblii protestante traducerea Cornilescu la preturi foarte mici.
  Nu stiu daca mai e acelasi om in functie, dar duhul a ramas.

 16. @T.N.C.: Sa nu marturisesti stramb impotriva aproapelui tau.

  @MirceaB: Si eu sustin ca Biserica trebuie sa foloseasca ANATEMA, sau mai pe romaneste, afurisenia. Refuzul folosirii ei inseamna abandonarea turmei. Ai spus extraordinar de bine si concis. Prea Fericitul Daniel si Sfantul Sinod, impreuna cu toti preotii si arhiereii au o mare, foarte mare raspundere acum, incepand cu aceste zile. Daca nu fac nimic, daca nu isi asuma responsabilitatea si misiunea pe care singuri si-au luat-o in acesta viata, atunci turma se va risipi vanturata de pradatori. Caci fiecare va spune despre toti, scape cine poate.

 17. >Prea Fericitul Daniel si Sfantul Sinod, impreuna cu toti preotii si arhiereii
  >au o mare,

  Cred ca e exagerat ca atata timp cat se mai slujesc Sf Taine sa fie implicat intregul Sfant Sinod, sau PF Daniel.

  Un singur ierarh este de ajuns ! Cum spunea duhovnicul batran in anii 90.
  Merge in sedinta camerelor reunite, o pune si gata.
  O poate face in nume propriu. Asemenea parinteluyi Gheorghe Calciu in 1977. Efectul practic e similar.
  Nu trebuie inchisa posibilitatea dialogului di partea bisericii.

  PS: un lucru pe care mai putin il stiu de pe un alt forum: dupa 2000, reprezentanti ai masoneriei, s-au dus la Patriarhie, si au cerut sa se ridice anatema din 1935. In mod repetat.
  SLAVA DOMNULUI NU S-A SCHIMBAT NIMIC !

  Nu sunt 100% sigur, dar pe vremea aceea era patriarh PF Teoctist.
  Poate si de asta a “murit cu zile”. Poate aveti sursele voastre si obtineti confirmare/infirmare sau detalii.

  PS: PF Daniel, in repetate randuri criticat. Mi-a spus insa cineva ca acum cativa ani, a fost averizat – nu stiu in ce problema sau context:
  “- Vezi ca mai sunt locuri libere langa Teoctist !”

  Informatia v-o servesc asa cum am primit-o; posibil sa fie intocxicare.

 18. Războiul împotriva bisericii se duce neîncetat, chiar dacă unii dintre noi (și eu) am crezut, că am avut ceva pauză. Dar acum, prin atacul CCR la Biserică, aceasta este o piatră de hotar deja: adică este CCR mai presus de Biserică și de voința poporului în ceea ce privește ora de religie în școli (și nu numai BOR are aici ceva de zis!)? Tb Biserica și poporul ca să se supună CCR?
  Nu numaidecât sentința CCR ar tb atacată acum de către credincioși (nici nu mai contează prea mult confesiunea la momentul actual), ci poziționarea acestei instituții față de popor și față de BOR, în primul rând. De aceea este nevoie de o poziție tare tranșantă acum în România, indiferent de momentul alegerilor prezidențiale.
  Că BOR nu face politică este o greșeală de vreo 24 de ani. Preoții și ierarhii ar tb ca să îndrume votanții pe cine să aleagă, iar candidatul ales de BOR ar tb ca să aibă de la bun început binecuvântarea vreunui cleric. Cam cum a făcut Sfântul Sinod în 1937 cu masonii. Tb ca să rămână constantă această atitudine și să-și recapete BOR puterea de a recomanda viitorii lideri ai națiunii. În plus, în perioada interbelică, mitropoliții erau senatori de drept, deci aveau puterea controlului/supervizării parlamentarilor dinăuntru, cel puțin în ceea ce privește moralitatea legilor.
  Dacă Sf Sinod (și noi) dă înapoi în fața CCR acum sau reacționează anemic, atunci mai târziu le va fi ușor celor ca Remus Cernea, pretenul lui Ponta, ca să introducă și acceptarea sodomiei în viitoarea constituție. F simplu!!!
  Ca părere personală, nu cred că Iohannis este de acord cu scoaterea religiei din școli (sper să o și spună); sașii aveau tradiție în catehizarea copiilor și statul socialist le-a acordat acest drept (nu în școli, de bună seamă, dar din acest pdv, ortodocșii români au fost discriminați).

 19. MARE NEVOIE AM FI AVUT AZI DE IPS BARTOLOMEU ANANIA !

 20. Treaba nu este terminata inca.Au distrus capitalul productiv, acuma trebuie distrusi si oamenii prin metodele educative din scolii si interzicerea religiei. Se vor face 2 sisteme de invatamant paralele: unul privat care va preda intensiv , avansat si utilizand metoda inductiva de rationament (invatamant privat foarte scump pentru elite ) si altul pentru clasa de jos( invatamnt de stat, ieftin , cu obiective de note mici la limita) cu metoda de predare deductiva.Clasa de jos trebuie configurata rational in asa fel ca sa nu ajunga prin inductie sa inteleaga ce face clasa de sus (pentru a preveni revolutiile )Clasa de jos va trebui s aproduca in viitor soldati pentru armata de ocupatie a regiunii arabesti ca sa ajute imperiul iz-raail acum in faza consolidarii globaliste.Toate natiunile vor munci la treaba asta

 21. MirceaB: Daca ati putea avea acces la ultima pastorala de Sfintele Pasti a PF Teoctist, eu doar o mai am in urechi… Veti vedea ca Prea Fericitul Teoctist a stiut atunci ca este ultima sa pastorala. Era pregatit.

 22. Haideti sa vedem si partea buna:se separa apele.1)Parintii responsabili vor face acea cerere care dovedeste curajul intru Hristos ,cei lasi isi merita soarta.2)Acum se va vedea cu adevarat cat de crestini mai sunt mai -marii nostri ierarhi caci “omul se cunoaste dupa fapte”.

 23. Iata o proba despre ipocrizia cinica a celor care au atacat vehement BOR pentru implicarea unora in campania electorala:

  Important va fi si mesajul cultelor, reformat si romano-catolic.

  http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-18558162-cine-decide-invingatorul.htm

 24. Intre timp au inceput sa se ia de cap si cele doua foste candidate la presidentie, Monica vs. Elena 🙂 https://www.facebook.com/EUdrea/photos/a.10150113418889584.283864.349853434583/10152636962564584

 25. De pus la inima:

  http://www.youtube.com/watch?v=-N8LZyUD7cA

  Suntem asa departe de adevarata Ortodoxie. Doamne milueste-ne!

 26. Pingback: DECIZIA CCR PRIVIND ORA DE RELIGIE. Cale libera pentru abuzurile impotriva profesorilor si elevilor/ CUM POATE DEVENI ANTICRESTINISM NORMALITATE SI CREDINTA EXTREMISM? - Recomandari
 27. @Admin
  @MirceaB: Si eu sustin ca Biserica trebuie sa foloseasca ANATEMA, sau mai pe romaneste, afurisenia. Refuzul folosirii ei inseamna abandonarea turmei. Ai spus extraordinar de bine si concis.

  Am spus un lucru la suparare si cum “noaptea e un sfetnic bun”, nuantez:

  Intr-o situatie extrem de tensionata la Sf Munte, inainte de a izbucni razboiul Crimeiei (1853), staul grec a vrut sa se implioce. Cand flotele anglo-franceze au venit in sprijinul turcilor, politicienii au renuntat, 400 de patrioti inarmati, au venit in Sf Munte pt a lupta cu arma in mana. Turcii au trimis o companie de 4000 de soldati, care dupa infrangerea soldatilor greci avea ca sarcina pustiirea muntelui si macelasirea monahilor, ca la 1821.

  Reprezentanii manastirilor (cu multa experienta duhovniceasca) s-au adunat sa tina sfat, dar dupa indelungi discutii (20 ore pa zi uneori) au constatat ca nu se poate lua o decizie satisfacatoare.

  Un monah batran, cu darul inainte-vederii, i-a pus la post si priveghere, si la un momentdat le-a descoperit ca Maica Domnului va apara Sf Munte. Evident nu toti l-au crezut. Au urmat tot felul de evenimente de toate felurile, inclusiv interventii miraculoase de la Maica Domnului; in momentul cand turcii trebuiau sa inceapa masacrarea cuviosilor,decizia politica de la Constantinopol a fot FERMA: ridicati asediul.

  Beyul (colodenul ce conducea corpul expeditionar turcesc), foarte suparat a exclamat: – Ce noroc au avut grecii sdi de data asta !

  Ieromonah Pantelimon, NOI MINUNI ALE MAICII LUI DUMNEZEU, ed PUBLISTAR, BUCURESTI 2004, PAG 15-35

  Neaparat trebuie pusa pe internet !

  Reflectand mai atent, solutia oricare ar fi ea, nu se mai poate da fara interventia lui Dumnezeu, si e greu de anticipat. La rugaciunile noastre asteptam raspunsul lui Dumnezeu.

  PS: Situatia de mai sus mi-a fost semnalata de un ucenic al par Nicom Mandita pe care l-am cunoscu acum 2 ani, de Sf Dumitru.

 28. Este foarte adevarat ca “asistam la un eveniment hotarator, la un punct critic care nu se reduce la aspectul strict procedural al faptului ca parintii vor trebui sa faca cerere speciala.”
  Vine momentul adevarului in care se va vedea cati parinti sunt nu numai declarativ crestini si ortodocsi.
  Oficial suntem tara cu cel mai mic procent de atei din lume (1% cf. http://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_atheism#Europe), cu 81% din populatie ortodoxa, 4,33% catolica si 3% calvinista (http://en.wikipedia.org/wiki/Religion_in_Romania). Deci vreo 89% dintre parinti ar trebui sa faca cereri pentru ora de religie!
  Preotii sunt calauzitori, dar biserica/ekklesia inseamna congregatie si a venit momentul sa vedem cat de puternica este ea.

 29. @ 21.Eu nu eram Eu de la 30 si de la celelalte postari.
  Just for the record.

 30. @ Eu, eu si alti “ei” 🙂

  Cu ocazia asta poate ne alegem si niste nickname-uri mai rezonabile.

 31. In primul rand, crestinii trebuie sa reactioneze la minciuna. Prima preocupare in orice alegere pe care o face un crestin, indiferent de celelalte argumente, trebuie sa fie adevarul.

  […]

 32. @ Gabriel:

  Tocmai, sa reactioneze chiar dur, si la minciuna, la ticalosie, la tradarea tarii, la manipulari si diversiuni securistice, la fanatism si la orice fel de propaganda nerusinata, inclusiv a postacilor care incearca sa scrie si aici. Asta e reactia noastra:

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2014/11/10/propaganda-inflameaza-romania-pana-unde-va-ajunge-fanatizarea-romanilor-analize-mecanisme-si-mize-ale-jocurilor-cu-focul-prezidentialelor/

  Cat despre criterii… nu exista unul singur care sa precumpaneasca peste celelalte (de ce “indiferent de celelalte argumente”?), ci esential este DISCERNAMANTUL. In masura in care s-a straduit sau se straduieste fiecare sa il caute.

 33. Pingback: RAZBOIUL CULTURAL ABIA INCEPE: BOR este “TUMOARE SOCIALA”, Papahagi cere DEMISIA PATRIARHULUI DANIEL - Recomandari
 34. Adevarat ce spune parintele Aldea.

 35. Pingback: Bunule Samarinean…, DR. MENGELE N-A MURIT - Recomandari
 36. Pingback: “De ce oare talharii se aduna imprejurul Bisericii si o batjocoresc?” PENTRU CA NU NE MAI DOARE SI NU MAI APARAM BISERICA ATUNCI CAND ESTE TERFELITA, “pentru ca nu ne mai identificam cu ai nostri“ (PREDICA AUDIO) -
 37. Pingback: „Începe iarăși sinuosul drum al scoaterii lui Dumnezeu din inimile copiilor și părinților lor, ca-n vremile «bune» ale comunismului” /Prima şcoală românească a fost în biserică. Astăzi şcoala scoate din ea învăţătura Bisericii | Re
 38. Pingback: „Începe iarăși sinuosul drum al scoaterii lui Dumnezeu din inimile copiilor și părinților lor, ca-n vremile «bune» ale comunismului” /Prima şcoală românească a fost în biserică. Astăzi şcoala scoate din ea învăţătura Bisericii | Re
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare