PATRIARHIA ROMÂNĂ REACTIONEAZA, acuzand ”virulenta atacurilor publice” impotriva BOR si COALITIEI PENTRU FAMILIE/ Mesaje de la Ambasade si Fake News la PROTV cu ocazia Zilei Internationale impotriva Homofobiei/ Dezbatere TV cu Mihai Gheorghiu, Radu Preda si Remus Cernea. COPIII NU POT FI COBAII UNIUNILOR HOMOSEXUALE

18-05-2017 13 minute Sublinieri

BOR si COALITIEI PENTRU FAMILIE

Patriarhia Română constată cu îngrijorare creșterea frecvenței și a virulenței atacurilor publice împotriva Bisericii Ortodoxe Române, în legătură cu demersul democratic al Coaliției pentru Familie privind modificarea Constituției în ceea ce privește definirea clară a noțiunii de căsătorie.

Este foarte probabil că această acutizare a atitudinii denigratorilor, care recurg inclusiv la dezinformare, sofisme, jigniri și limbaj licențios, este legată de apropierea legalizării referendumului în cadrul căruia știu și ei că, în covârșitoarea lor majoritate, românii se vor pronunța pentru noua formă propusă de definire constituțională a căsătoriei.

Biserica Ortodoxă Română sprijină în mod natural demersul Coaliției pentru Familie, în spiritul învățăturilor creștine și al valorilor fundamentale românești privind familia, ocrotirea și creșterea copiilor, dar nu este nici inițiatoarea, nici organizatoarea acestei acțiuni.

De altfel, și celelalte confesiuni creștine din România s-au declarat în favoarea acțiunii democratice a Coaliției pentru Familie, iar printre semnatari se numără și multe persoane fără nicio confesiune religioasă.

Demersul nu poate fi considerat în niciun caz retrograd, așa cum în mod ignorant și malițios, este prezentat de către detractorii acestuia, câtă vreme între semnatarii și susținătorii săi se numără foarte multe personalități ale lumii științifice și culturale.

Este profund regretabil să constatăm că persoane care acuză Biserica Ortodoxă Română și Coaliția pentru Familie de intoleranță și discriminare se manifestă, de fapt, ele însele intolerant, discriminatoriu și antidemocratic față de cetățenii care nu au făcut altceva decât să solicite o modificare legislativă pe care o consideră firească și necesară, în deplinul respect al regulilor democrației.

Ne exprimăm speranța că persoanele care au o altă opinie decât majoritatea vor înțelege să respecte alegerea acesteia în spiritul coresponsabilității și păcii sociale.

Mai multe ambasade și reprezentanțe ale unor instituții internaționale își exprimă, într-o declarație comună, solidaritatea și sprijinul pentru comunitatea LGBTI (lesbian, gay, bisexual, transgender și intersex) din România, în contextul Zilei Internaționale împotriva Homofobiei.

“Cu ocazia Zilei Internaționale împotriva Homofobiei, ne exprimăm solidaritatea și sprijinul pentru comunitatea LGBTI (lesbian, gay, bisexual, transgender și intersex) din România. Având în vedere faptul că Bucharest Pride Festival 2017 are loc în această perioadă, susținem dreptul legal al acestor comunități de a folosi această ocazie tradițională pentru a se manifesta într-un mod pașnic pe data de 20 mai (ora 16,00, Arcul de Triumf), cu scopul de a atrage atenția cu privire la problemele specifice cu care se confruntă”, se arată în declarația transmisă de Ambasada SUA în România.

Semnatarii declarației arată că ”drepturile omului — inclusiv justiția, egalitatea, umanitatea, respectul și libertatea de expresie — și statul de drept alcătuiesc fundația pe care se sprijină țările democratice”.

”Legislația internațională în domeniul drepturilor omului pornește de la premisa că toți indivizii trebuie să se bucure de aceleași drepturi și libertăți, așa cum prevede Declarația Universală a Drepturilor Omului. Tocmai respectul pentru aceste valori fundamentale obligă guvernele să-și protejeze cetățenii împotriva violenței și discriminării și să se asigure că toți se bucură de șanse egale. Unele persoane se confruntă în continuare cu acte de discriminare, direct sau indirect, din cauza orientării și identității lor sexuale. Guvernele noastre încearcă să combată astfel de acte prin promovarea drepturilor omului. Oricine, inclusiv persoanele din comunitatea LGBTI, trebuie să se poată bucura de drepturile și libertățile prevăzute pentru cetățenii tuturor națiunilor’‘, menționează sursa citată.

Declarația este semnată de următoarele ambasade și reprezentanțe ale unor instituții internaționale: Argentina, Australia, Austria, Belgia, Brazilia, Canada, Chile, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Israel, Mexic, Olanda, Noua Zeelandă, Norvegia, Portugalia, Serbia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveția, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Statele Unite ale Americii, Uruguay, Comisia Europeană.

 • Coalitia pentru familie:

#1

31 de ambasadori și-au declarat sprijinul astăzi pentru parada homosexuală din 20 mai de la București. PRO TV manipulează din nou lansând știrea falsă că de fapt cei 31 ar fi împotriva Coaliției pentru Familie. De fapt declarația acestora nu menționează niciun cuvânt despre inițiativa cetățenească pentru familie, avizată precum știți de către Curtea Constituțională și Camera Deputaților. Și evident nu pot fi împotriva Codului Civil din țara unde sunt atașați diplomatic.

#2

Copiii nu pot fi cobaii noștri, pentru a vedea ce iese dintr-o astfel de uniune după 18 ani.”

Emisiunea Realitatea Românească din 13 mai 2017 a avut ca subiect inițiativa cetățenilor de revizuire a Constituției României pentru ocrotirea familiei și căsătoriei.

Fragment: d-l Mihai Gheorghiu, președintele Coaliției pentru Familie

Mihai Gheorghiu, Florian Bichir, Radu Preda, Remus Cernea, despre Casatoria in Constituție

 • ActiveNews: 

Mihai Gheorghiu, despre propaganda homosexualilor de a se căsători și de a înfia copii: Copiii nu pot fi cobaii noștri, pentru a vedea ce iese dintr-o astfel de uniune după 18 ani. Copilul nu poate fi întrebat dacă vrea să fie lipsit de mamă sau de tată

Mihai Gheorghiu, Președintele Comitetului de Inițiativă al Coaliției pentru Familie, a declarat că prin demersul pornit în 2016 de coaliția pe care o reprezintă și care vizează revizuirea Constituției cu privire la redefinirea familiei se dorește păstrarea normei morale și juridice, iar o minoritate nu poate rescrie legi. Afirmația sa vine în contextul în care o minoritate din România încearcă să își impună voința în fața a trei milioane de oameni care au semnat pentru modificarea Legii fudamentale.

Demersul Coaliției pentru Familie privind inițiativa legislativă a cetățenilor de revizuire a Constituției României pentru ocrotirea familiei continuă să stârnească opinii pro și contra. Mai ales după ce, săptămâna trecută, în urma tergiversărilor și plimbărilor de la Cameră la Senat și invers, plenul Camerei Deputaților a adoptat inițiativa cetățenească pentru revizuirea Constituției referitoare la redefinirea familiei.

Prezent la o dezbatere televizată, la Realitatea TV, pe tema modificării Constituției, Mihai Gheorghiu, președintele Comitetului de Inițiativă al Coaliției pentru Familie a precizat:

„Statul nu va mai putea face distincție între o căsătorie sau alta. De aici va ivorî dreptul absolut de adopție a copiilor și de creștere a copiilor. Problema este că interesul superior al copilului nu poate poate fi săvârșit într-o astfel de uniune. Copilul nu poate fi întrebat la acea vârstă dacă vrea să fie lipsit de mamă sau de tată. Studiile arată foarte clar ce înseamnă o experiență îndelungă în aceste tipuri de uniune. Și oricum copiii nu pot fi cobaii noștri pentru a vedea ce iese dintr-o astfel de uniune după 18 ani. Măsura defensivă pe care noi o întreprindem și de aceea sunt atât de mulți români care sunt de acord cu această chestiune, nu pentru că nu ar exista un grad socialmente necesar de acceptare a diferenței. Slavă Domnului, românul acceptă diferențele. Votul pentru alegerea ultimului președinte a arătat dorința și voința de a accepta minoritatea etnică, minoritatea religioasă fără nicio problemă, ceea ce nu se poate accepta este intruziunea în viața copilului, punerea copilului într-un tablou, într-o ramă care excede unei tradiții milenare”, a spus Mihai Gheorghiu, președintele Coaliției pentru Familie.

În cadrul aceleiași emisiuni, Radu Preda, directorul IICMER, le-a dat o replică dură celor care promovează homosexualitatea și care consideră că o majoritate ar trebui să suporte ceea ce dorește o anumită minoritate.

Coaliția pentru Familie este o inițiativă civică fără personalitate juridică, independentă de orice partid politic și neafiliată confesional, deschisă tuturor celor care împărtășesc valorile familiei, ce are ca scop protejarea și sprijinirea familiei întemeiate pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie. Coaliția pentru Familie are în componență peste 40 de asociații și fundații și reprezintă, informal, inițiativa legislativă a cetățenilor de revizuire a Constituției României.

Anul trecut, în mai, Coaliția pentru Familie a depus la Parlament cele 3 milioane de semnături pentru revizuirea Constituției. Formularea propusă pentru articolul 48 alin. 1 din Constituție este: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor’”. Actualul text al Constituției se referă la căsătoria dintre soți.

Remus Cernea, activist important al homosexualilor, a fost pus la punct de teologul Radu Preda: Au caricaturizat termenul de familie. Nu trebuie să privim cu atâta superioritate de parcă ar fi o minoritate iluminată și o majoritate bătută în cap

O dezbatere televizată legată de inițiativa cetățenească de organizare a referendumului pentru schimbarea Constituției în scopul definirii explicite a căsătoriei în această lege fundamentală a avut loc la Realitatea TV. În studio a fost invitat și fostul deputat Remus Cernea, din postura de activist al căsătoriilor homosexuale.

Ȋn patru ani, cât a fost deputat, Remus Cernea a depus trei inițiative legislative pentru recunoașterea parteneriatului civil.

Prin telefon, Radu Preda, directorul IICMER, le-a dat o replică dură celor care promovează homosexualitatea și care consideră că o majoritate ar trebui să suporte ceea ce dorește o anumită minoritate.

„Ortodoxia noastră nu trebuie citită ca fiind o limitare a libertății altora. A face din orientarea sexuală un criteriu democratic mi se pare cam mult, la fel de mult ca și cum ai spune că și consumul de alcool sau de marijuana este un indicator pentru libertatea cetățenească. Trebuie să facem aici o distincție între opțiuni personale, care trebuie să fie în limitele respectate de lege, și principii fundamentale pe care orice societate le consideră ca atare le încadrează ca atare în legile pe care le dă.

Trebuie să face o distincție foarte serioasă între opțiunile strict individuale și principiile care guvernează viața comună. Aici trebuie un echilibru, de care legiuitorul are grijă, de exemplu în Germania care este o democrație consolidată și nu a fost niciodată vorba despre existența unei legi pentru căsătoria persoanelor de același sex și nimeni nu consideră că Germania e mai puțin democrată. De aici și până a caricaturiza termenul de familie, pentru că de aici pornește marea noastră problemă și arată că pe axul de legiferare este și un act cultural. A nu ține cont de festivitatea culturală și de identitatea unei societăți, a o pune în fața unei violențe de limbaj, pentru că în momentul în care spui despre familie altminteri în afară de termenii pe care noi îi știm ai relației dintre un bărbat și o femeie sau e vorba sigur și de familiile monoparentale, a vorbi despre familie astfel decât în acești termeni reprezintă un act de violență la adresa majorității care nu poate fi taxată nici că e idioată, nici retrogradă, nici totalitară. Adică discursul multor reprezentanți ai minorităților sexuale mi se pare la limita antidemocratică. Adică pune problema în termenii de înapoiere, ca și cum această opțiune sexuală ar fi o culme a tehnologiei și a democrației, ceea ce nu e chiar așa. Noi știm și prin măsura imperiului roman că de regulă decadența a secondat această opțiune și nu înflorirea culturală sau de alt fel.

Mai multă decență și mai multă înțelegere asupra faptului că ne mișcăm într-un spațiu cultural, iar asta înseamnă sensibilăți, înseamnă elemente identitare, nu înseamnă că cineva trebuie expus propriului public. Eu sunt bucuros că în România de astăzi nu mai există o încadrare penală a unei opțiuni sau a alteia. Dar de aici și până a caricaturiza termenul însuși de familie este o cale lungă, de aceea ar trebui mai mult respect față de o majoritate care își plătește și ea taxele, care își educă copiii și care duce greul educării lor. Nu trebuie să privim cu atâta superioritate de parcă ar fi o minoritate iluminată și o majoritate bătută în cap., a spus Radu Preda la Realitatea TV.

Care va sa zica, Romania era pe calea progresului, a emanciparii si a diversitatii, si “singurul” obstacol a devenit Coalitia pentru Familie, care intoarce Romania pe drumurile obscurantiste ale intolerantei. Este si asta un fel de declaratie de razboi din partea unui ONG care institutionalizeaza, prin confiscare si manipulare, tematica “discursului urii”.

Sigur, cum lasa sa-i scape, inginerii mintii mai au, totusi, o “singura” problema – faptul ca discursul tolerantei si al diversitatii, asa cum creste el ca un Fat Frumos din povesti, depinde in totalitate de fonduri externe. Nu este, cu alte cuvinte, homegrown, nu este autentic, crescut la firul ierbii, ci e pe cash. Norvegian, in speta. Toleranta se tine pe bani frumosi, pe festivale snoabe, cu tefelisti snobi, cu filme, teatre si alte actiuni de consum cultural de nisa. Ca daca nu ar fi create aceste cadre de socializare in care sa ne “simtem bine”, nu ar da ravna militantismului tolerantei peste romanul verde de acasa.

Gasesc discursul domnului de mai jos intolerabil, dezgustator, ipocrit si mincinos.

Observ ca strategia este de minimalizare, izolare si stigmatizare a demersului Coalitiei.

Minimalizare si izolare, caci asta inseamna atunci cand poti sa spui ca “singura actiune”, adica singura problema in cartier sunt alea 3 milioane de oameni, un fleac, acolo, practic nimic, praf in vant, nuuu? Alea trei milioane de femei si barbati, ortodocsi, catolici si neoprotestanti, de romani si de maghiari, ce sunt ei in calea progesului si a ActiveWatch? Cantitate neglijabila, asa cum ar trebui sa inteleaga si politicienii si sa ii ignore.

Mircea Toma face lucrurile si mai evidente cand evidentiaza, din intreg demersul Coalitiei, Biserica Ortodoxa Romana.

Bai baieti, vi se vad epoletii de ofiteri ai societatii civile, mai lasati-o moarta, ca macane!

“Țintele” predilecte ale intoleranței în spațiul public sunt “romii, maghiarii, refugiații, persoanele LGBT”, însă “manifestările pro diversitate tind să atragă un număr mai mare de participanți” de la an la an, potrivit raportului realizat de ActiveWatch cu privire la discursul instigator la ură din România 2015 – 2016.

“Din punct de vedere al manifestării intoleranței în spațiul public, ținte predilecte indentificate de noi au fost romii, maghiarii, refugiații, persoanele LGBT. (…) Am remarcat că discursul instigator la ură tinde să fie mai violent atunci când este emis de jurnaliști locali sau de politicieni de la nivel local. La nivel central și național, mesajele tind să fie mai nuanțate și, prin urmare, și mai greu de combătut pe cale legală. Lucrul îmbucurător este că publicul tinde să participe în număr mic la aceste manifestații organizate, discutăm despre mitinguri, proteste și așa mai departe”, a afirmat Radu Răileanu, reprezentant ActiveWatch, în conferința de presă prilejuită de lansarea raportului.

Potrivit lui Răileanu, o altă concluzie a raportului este că “singura acțiune organizată, motivată de intoleranță, care a reușit să implice un număr foarte mare de oameni este inițiativa Coaliției pentru Familie, trei milioane de oameni care au semnat pentru modificarea Constituției”.

El a subliniat însă că “manifestările pro diversitate tind să atragă un număr mai mare de participanți”.

“Iarăși un lucru foarte bun — că sunt din ce în ce mai mulți demnitari de nivel înalt care sunt implicați în aceste acțiuni, care își asociază imaginea cu ele. Cultura rămâne principalul vector pro diversitate, majoritatea mesajelor pro diversitate vin prin intermediul culturii, al festivalurilor de teatru, de film, al festivalurilor multiculturale. Însă, genul acesta de festivaluri tind să fie dependente de finanțarea externă și, în special, de finanțarea din ‘fondurile norvegiene’, granturile SEE. Există activități finanțate și din bugetele locale, dar tind să fie mai restrânse ca amploare”, a precizat el.

Autorul raportului a prezentat și câteva concluzii legate de activitatea în domeniu a CNCD, CNA și Parchetului General.

“Din punct de vedere al activității CNCD, este foarte bine că ajunge să soluționeze un număr mare de plângeri, din păcate însă practicile neunitare sunt o problemă, considerăm noi, destul de importantă a CNCD. Aceste practici neunitare dau senzația că CNCD tinde să protejeze politicienii, tinde să se comporte cu timiditate mai mare atunci când implicate — fie ca reclamanți, fie ca reclamați — sunt persoane care ar fi susceptibile să meargă mai departe cu plângeri în contencios-administrativ, să atace în contencios-administrativ hotărârile CNCD”, a arătat Răileanu, menționând că o altă problemă ține de “jurisdicția CNCD” în ceea ce privește sesizările referitoare la cazuri de discriminare venite din partea deținuților din penitenciare.

Referindu-se la Consiliul Național al Audiovizualului, Răileanu a afirmat că, în intervalul acoperit de raport, instituția a aplicat “un număr mic de sancțiuni, însă cu o valoare cumulată foarte mare”. “Pe de altă parte, am descoperit că CNA are dificultăți în încadrarea, recunoașterea cazurilor de ‘hate speach’“, a completat el.

“La parchete continuă să fie o problemă majoră — foarte puține cauze sunt trimise în judecată. În raportul precedent, vă spuneam că în 2014 nu a fost trimisă nicio cauză mai departe, în judecată, de către parchete. În 2015, pe fapte încadrate la art. 369 Cod penal, cel cu incitarea la ură și discriminare, au fost trimise zero cauze, în 2016 a fost trimisă o cauză. Pe OUG 31, cea care interzice negarea Holocaustului și cultul personalităților vinovate de crime de război, avem în 2014 — zero cauze, în 2015 — cinci cauze, în 2016 — zero cauze. Nu susținem că tot ce ajunge la Parchet ar trebui să se termine cu o amendă penală, sau o condamnare, dar ar fi bine dacă instanțele ar reuși, într-un final, ar ajungă să aibă niște cazuri și să se poată pronunța asupra acestor aspecte”, a declarat Răileanu.

Autorul studiului s-a referit și la autoreglementare, care în opinia sa se regăsește ca regulă “doar pe hârtie” la nivelul partidelor politice.

“UDMR a comunicat că nu a aplicat nicio sancțiune internă, USR a vorbit despre discuții purtate intern care au dus la sancționarea discursului instigator la ură comis de membri USR. Din punct de vedere al site-urilor de știri, termenii și condițiile tind să fie folosiți doar ca să fie protejați proprietarii site-urilor în diverse litigii comerciale, nu ca să încurajeze o exprimare de calitate în subsolul articolelor. Aici trebuie să menționez, însă, că sunt două contra-exemple foarte bune — Gazeta Sporturilor și Pagina de media — care reușesc o moderare a comentariilor extrem de ok, (…) sunt model bună practică”, a subliniat Răileanu.

O altă concluzie a raportului, a adăugat el, este că există un potențial de valorificare a sportului pentru promovarea diversității, dar că “nu e folosit optim”, el menționând nevoia unei mai mari implicări “a sportivilor și a cluburilor în promovarea diversității și în combaterea discursului care instigă la ură”.

Președintele ActiveWatch, Mircea Toma, a afirmat, la rândul său, că din raport reiese clar că la nivelul României, deși există instrumentele legale și auto-normative, “ele nu sunt folosite”. “Asta e cea mai clară observație, nu e nevoie să mai umblăm la legi, dar pentru ca legea să își facă efectul de educație socială, de transformare calitativă a societății, tot aparatul normativ ar trebui să fie valorificat”, a declarat Mircea Toma.

În opinia sa, la capitolul “discurs instigator la ură”, România stă “bine” în comparație cu alte state.

“Avem un discurs instigator la ură care, citit în comparație cu ce se întâmplă în lume și în imediata proximitate a României, pare să fie un colț de rai. Colțul de rai să știți că, la o cercetare mai atentă, se dovedește un vulcan care mocnește. Cercetări care nu sunt parte din ceea ce am comunicat azi, care sunt în lucru, pe discursuri care apar, de același tip, în spațiul, universul digital, s-au intensificat. (…) Dintre vectorii importanți ai amplificării acestui tip de discurs aș menționa problema refugiaților (…) și faptul că Biserica Ortodoxă Română s-a implicat în provocarea unei ample stârniri a urii față de categorii de cetățeni prin campania pe care Coaliția pentru Familie a dus-o pentru strângerea semnăturilor necesare modificării Constituției”, a susținut Mircea Toma.

Un numar de 33 de membri ai Parlamentului European, din cadrul mai multor partide, au trimis miercuri o scrisoare presedintilor de partide parlamentare din Romania prin care solicita ca legislativul sa nu sustina organizarea referendumului pentru modificarea Constitutiei pentru redefinirea familiei ca uniunea dintre un barbat si o femei, considerand ca astfel se limiteaza definitia familiei, incitand la discriminarea familiilor care nu corespund notiunii promovate de initiatorii referendumului.

“Permitand desfasurarea referendumului, fara a prevedea nici o forma alternativa de recunoastere juridica a cuplurilor necasatorite, pareti sa aprobati incalcarea continuata a drepturilor omului pentru cuplurile de acelasi sex, dar si pentru copiii care traiesc in familii formate din parteneri ce nu sunt casatoriti sau copiii care traiesc in familii monoparentale. Intr-adevar, aceasta dezbatere se refera la oameni si familii reale, care sunt in prezent excluse, cu consecinte grave, de la a beneficia de un set de drepturi de baza, insotite de indatoriri aferente. Fara o forma de recunoastere din partea statului, acesti oameni nu au dreptul la protectia caminului familial si nu au voie sa aiba grija de copiii partenerului lor atunci cand acest lucru este cel mai necesar, de exemplu in urma decesului unuia dintre parteneri. Ei pot fi refuzati sa-si viziteze partenerul la spital, nu au dreptul la mostenire, nu au acces la drepturi sociale fundamentale ca parteneri etc. Si, cel mai adesea, copiii lor – din relatiile anterioare – sunt primele victime ale acestei lipse de recunoasteri”, se arata in textul scrisorii, pe care v-o transmitem in atasament.

Este vorba de parlamentari de la Verzi/Alianta Libera Europeana, Stanga Unita Europeana/Stanga Verde Nordica, Alianta Progresista a Socialistilor si Democratilor, Grupul Conservatorilor si Reformistilor Europeni, Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa si chiar si un reprezentant al Partidului Popular European.

Textul scrisorii transmise de cei 33 parlamentari:

“In calitate de membri ai Parlamentului European reprezentand diverse grupuri politice si din diferite state membre ale Uniunii Europene, dorim sa facem un apel la Dumneavoastra pentru a sprijini tratamentul egal si nediscriminarea pentru toti cetatenii Romaniei, inclusiv pentru cuplurile de acelasi sex. In special, va indemnam respectuos sa nu sprijiniti referendumul propus cu privire la definitia familiei.

Intr-adevar, incepand de anul trecut, in Romania a fost organizata o campanie in favoarea organizarii unui referendum privind redefinirea familiei in Constitutie ca fiind bazata exclusiv pe casatoria dintre barbat si femeie. Aceasta propunere este cu adevarat surprinzatoare, deoarece cuplurilor de acelasi sex le este deja interzis sa se casatoreasca prin prevederile Codului Civil in vigoare, care interzice, de asemenea, recunoasterea casatoriilor civile sau parteneriatelor inregistrate intre persoane de acelasi sex incheiate legal in strainatate.

Desi nu dorim sa intervenim direct asupra prevederilor legislative care guverneaza dreptul familiei in Romania, regretam ca un asemenea referendum ar incita pe mai departe la discriminare fata de familii – in diferitele lor forme – care exista deja in societatea romaneasca.

Permitand desfasurarea referendumului, fara a prevedea nici o forma alternativa de recunoastere juridica a cuplurilor necasatorite, pareti sa aprobati incalcarea continuata a drepturilor omului pentru cuplurile de acelasi sex, dar si pentru copiii care traiesc in familii formate din parteneri ce nu sunt casatoriti sau copiii care traiesc in familii monoparentale.

Intr-adevar, aceasta dezbatere se refera la oameni si familii reale, care sunt in prezent excluse, cu consecinte grave, de la a beneficia de un set de drepturi de baza, insotite de indatoriri aferente. Fara o forma de recunoastere din partea statului, acesti oameni nu au dreptul la protectia caminului familial si nu au voie sa aiba grija de copiii partenerului lor atunci cand acest lucru este cel mai necesar, de exemplu in urma decesului unuia dintre parteneri. Ei pot fi refuzati sa-si viziteze partenerul la spital, nu au dreptul la mostenire, nu au acces la drepturi sociale fundamentale ca parteneri etc. Si, cel mai adesea, copiii lor – din relatiile anterioare – sunt primele victime ale acestei lipse de recunoasteri.

In conformitate cu actualele prevederi din legislatia europena privind drepturile omului, este inca permisa limitarea institutiei casatoriei la cuplurile de sex diferit. Cu toate acestea, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a recunoscut in mod clar dreptul la respectarea vietii private si de familie (articolul 8 CEDO) pentru cuplurile de acelasi sex si obliga statele sa prevada o forma alternativa de recunoastere a cuplurilor de acelasi sex (Oliari si Altii impotriva Italiei, aplicatiile cu numarul 18766/11 si 36030/11, 21 iulie 2015). De asemenea, Curtea a hotarat ca statele nu trebuie sa faca discriminari intre cuplurile de acelasi sex si cele de sex diferit atunci cand creeaza o astfel de forma alternativa de recunoastere (Vallianatos si altii impotriva Greciei, aplicatiile cu numarul 29381/09 si 32684/09, 7 noiembrie 2013).

Toti traim in Uniunea Europeana – o uniune a valorilor democratice care garanteaza cetatenilor europeni si membrilor familiilor lor dreptul de a circula liber intre statele membre si de a locui oriunde pe teritoriul UE. Cuplurile de acelasi sex stabilite in statele membre care acorda recunoasterea legala si protectia familiilor lor nu pot fi tratate ca straini unul fata de celalalt atunci cand trec granita Romaniei. In ciuda solicitarilor repetate ale Parlamentului European, cuplurile de acelasi sex sau cuplurile de sex diferit recunoscute prin parteneriate inregistrate nu dispun in prezent de protectia legii intr-o minoritate in continua scadere a statelor membre, inclusiv in Romania. Situatia cuplurilor de acelasi sex care se bucura de dreptul lor de a circula liber pe teritoriul UE este, de asemenea, in atentia Curtii de Justitie a UE (CJUE) in cazul Coman.

Intradevar, Curtea Constitutionala a Romaniei a cautat indrumarea CJUE in interpretarea prevederilor europene de drepturile omului, a dreptului Uniunii Europene si a prevederilor
constitutionale ale Romaniei.

Din toate aceste motive, invitam Parlamentul Romaniei sa nu sustina organizarea unui referendum care ar diviza si mai mult societatea si care ar consacra in textul Constitutiei discriminarea cuplurilor de acelasi sex si a cuplurilor de sex diferite care nu sunt casatorite, text fundamental destinat protectiei vietii de familie pentru toti. Va invitam mai degraba sa creati o forma de recunoastere suplimentara si alternativa pentru toate cuplurile, inclusiv pentru cuplurile de acelasi sex, pentru a asigura un nivel minimal de protectie la care acestea au dreptul in temeiul legislatiei europene din domeniul drepturilor omului.”

Am aflat că un grup de europarlamentari cu vederi radicaliste, în frunte cu celebra Ulrike Lunacek, autoarea unui raport în Parlamentul European prin care se calcă în picioare dreptul la viață și valorile familiei în lumea liberă, face presiuni prin petiții asupra conducerii partidelor politice din România spre a respinge referendumul pentru Familie!

În text se reiau argumentele relativizarii moral-sociale, tipice teoriilor deconstructiviste, și se vorbește despre încălcarea drepturilor fundamentale, lucru absolut fals și care face parte dintr-un întreg arsenal de manipulare ideologică. Familia este o instituție socială întemeiată pe principii și valori, nu este un drept care poate fi extins ori restrâns.Cred că noi toți, indiferent de partid, avem datoria de a sta drepți în fața minciunii și a propagandei extremiste pe care diverse grupuri o lansează împotriva unui demers semnat de 3 milioane și jumătate de români, susținut de absolut toate cultele religioase și îmbrățișat de majoritatea covârșitoare a populației României!

Democrația presupune suveranitatea poporului, iar nu diktatul brigăzilor de presiune ideologică!


Categorii

Homosexualitate, Razboiul impotriva Romaniei, Revizuirea constitutiei

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

56 Commentarii la “PATRIARHIA ROMÂNĂ REACTIONEAZA, acuzand ”virulenta atacurilor publice” impotriva BOR si COALITIEI PENTRU FAMILIE/ Mesaje de la Ambasade si Fake News la PROTV cu ocazia Zilei Internationale impotriva Homofobiei/ Dezbatere TV cu Mihai Gheorghiu, Radu Preda si Remus Cernea. COPIII NU POT FI COBAII UNIUNILOR HOMOSEXUALE

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

 1. Titus:

  Acum am vazut noua ta postare.

  Nu m-am enervat, m-am ‘infierbantat’, ceea ce e o diferenta! :)) (altminteri, nu ma enerveaza postarile care ma contrazic, ci cele pe care le gasesc arogante – din punctul meu de vedere, nu e cazul tau, nu esti genul…).

  Acum sunt prea obosita, o sa citesc atent maine. Oricum, cred ca am intuit ceva, pt ca si eu am atacat problema diferentiat in ultima postare.

  Si, oricum, cred ca tr pornit de la premisa: subiectul nu e deloc unul simplu, evacuabil in 2 vorbe si 3 idei. E nemaipomenit de nuantat, cam ca sacul Cenusaresei: tre’ sa stai atent sa alegi graul de neghina!

 2. Bine a zis cine a zis vorba aceea: ca fiecare marturiseste despre sine, si fara sa vrea…

  Deci, de ce as mai conversa cu cine se tine pe sine mai presus de Sfinti si de Invatatura Bisericii lui Hristos?

  Modelul bizantin pentru legatura dintre cetatenesc si duhovnicesc este singurul pe care Biserica il invata in academiile teologice, si drept este. Cercetati.

  Unirea organica dintre treburile cetatenesti si cele duhovnicesti trebuie sa fie, dupa cum au si fost dintotdeauna in poporul lui Dumnezeu. Vedeti ca si in manastirile ortodoxe exista Staret si Egumen care conlucreaza pentru MANTUIREA OBSTII fara probleme, fara ifose, iar uneori sunt chiar aceeasi persoana. Cercetati.

  Daca asta este lumina in care se propovaduieste iluminismul pe un forum ortodox, cautati ce spun Sfintii si comparati si decideti voi insiva fratilor. Cercetati.

  Mai cercetati si ce a scris Biserica Ortodoxa si perspectiva Sfintilor ei, nu cititi despre istoria si realitatea iluminismului scrisa de… iluministi. Cercetati.

  Ca sa nu va otraviti cu invataturi straine, mergeti cat mai des unde Sfintii si Parintii imbunatatiti va vorbesc despre toate. Aseara la Deva a fost Parintele Zaharia Zaharou, de la Essex. Va mai veni. Puneti-le intrebari. Sfatuiti-va cu ei. Cercetati-ii.

  Cercetati-le pe toate in Biserica, si pastrati doar ce este bun. Amin.

 3. S-au adunat multe puncte neclare, ceea ce nu e neaparat rau. Parerea mea:
  1. Dajdia fata de cezar era privita de Hristos ca o datorie: “dati inapoi”. Cred ca voia sa sublinieze disjunctia intre material si spiritual, ultimul fiind total neglijat de iudei. Dumnezeu vrea sufletul si inima noastra, nu banii si averile. Bineinteles ca asta nu exclude milostenia materiala, ci fapte de credinta, nu formale sau interesate.
  Pe de alta parte, VT poate fi sursa de inspiratie pt o structurare corecta a statului. Dumnezeu nu a vrut rege, ci profeti, dar a prevazut regalitatea si a ingaduit-o prin Samuel. Si a dat norme care sa faca din monarhie o institutie cat mai potrivita, din care sa nu lipseasca legatura cu El. Regele este supus lui Dumnezeu prin ungere si ar trebui sa-si pazeasca acest statut,care poate fi prelungit la presedinte, numai sa fie luat in serios de el si de popor.
  2. Umanismul este o continuare a barbarismului francilor,care au distrus credinta crestina prin acaparare si distorsionare. Feudalismul este principala greseala, care a cuprins si Biserica apuseana, transformand episcopii si clerul in stapani de feude, cavaleri cu sabia in mana. Rasaritul nu a avut astfel de probleme decat in masura in care le-a importat. F buna prezentarea IPS Hierotheos incartea Vechea si Noua Roma.
  Iar erezia are un rol foarte important. Credinta dreapta stabileste niste relatii corecte (care ar trebui sa fie si respectate), pe cand erezia (franca) vine cu o viziune diferita. Filioque si iconoclasmul, primele abateri dogmatice, veneau din lipsa spiritualitatii isihaste, care a dus la scolasticism, rationalism si umanism.

  Pt spatiul nostru cred ca s-au stabilit niste formule de supunere a Bisericii inca de la Cuza (iluminism) prin atragerea sinodalilor in cardasia statului (intereselor politice). Facultatile de Teologie sunt unmediu de educare cam incorect teologic. De unde se vede? Pr. Romanidis argumenta simplu: pt ca nu se predau notiunile de baza ale Ortodoxiei, care constituie isihasmul, ci formule rationale de multe ori vadit geesite. Iar aceasta “cooperare” cu statul incalca adeseori principiile crestine ortodoxe macar prin tacere.
  Cu iertare si ingaduinta.

 4. Lucian

  Care e, prietene, invatatura Sfintilor si a Bisericii lui Hristos? Monarhia? ce noutate! Am trait pana acum si habar n am avut ca Biserica noastra propavaduieste si un model de organizare socio-politica! Si eu care credeam ca ea doar ne indeamna sa nu confundam indatoririle fata de stat – asa cum este el in functie de vremuri – cu cele spirituale! Sa le implinim pe amandoua si, doar daca intra in conflict, sa prevaleze cele din urma.

  Iata insa ca aflu acum, cu stupoare, ca Biserica se ocupa de educatie socio-politica, promovand modelul social bizantin, socotit ca fiind cel legitim dpdv teologic! E o noutate absoluta pt mine! Si eu care credeam ca Biserica se preocupa de asezarea si mantuirea sufletelor noastre, de patimile si bolile noastre duhovnicesti!

  Hm, ciudate ‘torte’ aprinzi pe aici pt a ti sustine opiniile… Sa fiu in locul tau as fi mai rezervata in a le califica drept tortele Invataturii lui Hristos…e cam smintitor. Si auto-smintitor.

  Pai si chiar si asa daca ar fi – reducand la absurd, pt ca evident, nu e! – ce te rafuiesti atata cu iluminismul de vreme ce nu modelul bizantin (ideal, dupa tine) l a rasturnat el??

  Nu, prietene, nu e rolul Bisericii sa se ocupe de Iluminism, ci, in prima instanta, cel al analizei istorice. Iluminismul, ca ORICE miscare/curent istoric, trebuie cunoscut indeaproape – pt ca si in sanul lui au circulat idei contradictorii – analizat in contextul istoric in care a aparut si in amanunt sub aspectul continutului si manifestarilor, cu bunele si relele lui. Abia apoi ne putem pronunta daca a fost bun sau rau (cel mai probabil a fost si una si alta) si chiar si Biserica o poate face – nu neg – dar IN CUNOSTINTA DE CAUZA si NUANTAT.

  Pt ca daca accepti ca iluminismul a fost INTEGRAL rau inseamna ca aprobi, automat, ordinea pe care a rasturnat o. Or acea ordine a fost una necrestineasca in esenta ei. Stratificarea rigida, inechitatea sociala si economica apriorica, pedepsele fizice, impunerea religiei samd – astea nu sunt lucruri crestinesti. Iar daca ne plac si le socotim drepte – asta chiar spune mult despre starea noastra duhovniceasca si despre ce (n-) am inteles noi, de fapt, din Invatatura lui Hristos! Care, Domnul nostru, in parcursul Sau pamantesc, S a aratat f putin preocupat de ordinea sociala. ALTELE erau ingrijorarile Sale, si ele tineau cu precadere de starea noastra duhovniceasca. Ca daca starea noastra ar fi buna, si ordinea sociala ar fi una dreapta!

  Si tot nu m ai lamurit cum e cu darea pt Templu si scutirea fiilor. Din acel pasaj eu inteleg ca Domnul nostru spune ca nu e firesc sa ceri darea pt Templu fiilor. Ca, asa cum nici imparatii nu cer taxe ‘fiilor’, nici Templul nu ar trebui sa o faca in ce i priveste pe israeliti. Ceea ce contrazice major ipoteza ta. Daca nu e asa, argumenteaza, ca insulta nu ma convinge – fie ea si voalata – doar pe tine te descalifica. Sau poftim, insulta ma daca iti place (neputincioasa, razvratita, ce vrei tu..), dar adu si argumentul – unul coerent, desigur! Ca a incerca sa convingi ca plata impozitului era un act de concesie religioasa si ca Domnul, spunandu ne sa dam cezarului ce i al cezarului de fapt vrea sa ne arate acest lucru – crede ma, prietene…nu prea se leaga….logic..de niciun fel. Daca prin aceste interpretari absconse incerci sa iti arati intelepciunea, si nici macar nu adaugi niscai explicatii suplimentare, atunci, ce sa zic, ramai acolo pe ‘piscul’ tau. Nu te invidiez. Din contra.

 5. Deci, de ce as mai conversa cu cine se tine pe sine mai presus de Sfinti si de Invatatura Bisericii lui Hristos?

  Răspunsul este domnule Anghel in ultima fraza a dv . Si alți se hrănesc si discern din firimituri …

 6. Simfonia Bizantină:
  http://www.scritub.com/istorie/Simfonia-bizantina14124979.php
  @titus:
  http://m.targulcartii.ro/arhepiscop-serafim-sobolev/ideologia-rusa-elisa-varos-2007-505431
  #download
  Survivalcourse – Serafim Rose (evoluția în Apus de la schismă până în prezent – cum s-a ajuns unde s-a ajuns):
  http://orthodoxaustralia.org/ennobling-literature/
  Se downloadează, se citește și apoi se dă cu ideea in cap, oponentului.

 7. Enkidu: multumiri, la timp. Am fost plecat pana acum.

  Doroteea: se poate…

  Petru: multumiri pentru clarificare.

  Pacea Domnului cu noi cu toti.

  “…iar împăratul Constantin era întru nepricepere mare. Iar noaptea, pe când el dormea, i s-a arătat singur Domnul nostru Iisus Hristos şi iarăşi i-a arătat semnul cinstitei Cruci, cel ce i se arătase, şi i-a zis: „Să faci asemănarea acestui semn şi să porunceşti ca să-l poarte înaintea cetelor şi vei birui nu numai pe Maxentie, ci şi pe toţi vrăjmaşii tăi!””

  https://doxologia.ro/viata-sfant/viata-sfintilor-mari-imparati-intocmai-cu-apostolii-constantin-mama-sa-elena

  https://doxologia.ro/viata-sfant/viata-sfantului-voievod-stefan-cel-mare
  https://doxologia.ro/viata-sfant/viata-sfantului-voievod-neagoe-basarab

  https://doxologia.ro/viata-sfant/sfintii-martiri-brancoveni-constantin-voda-cu-cei-patru-fii-ai-sai-constantin-stefan
  https://doxologia.ro/viata-bisericii/documentar/sfantul-constantin-brancoveanu-puterea-exemplului-pentru-urmasi

  https://doxologia.ro/imagine/sfantul-mucenic-nicolae-al-ii-lea-tarul-rusiei-0

  https://sfintisiicoane.wordpress.com/category/sfinti-imparati/

  Sfintilor Prooroci si Imparati: Mechisedec, David, Solomon, Manase,… Sfintilor Imparati cei intocmai cu Apostolii: Constantin si Elena, Sfintilor Voievozi: Stefan, Neagoe, Constantin Brancoveanu, Alexandru, Sfintilor Mucenici si Imparati Nicolae si Alexandra: rugati-va lui Dumnezeu pentru noi.

 8. Titus:

  Cat timp ‘rumeg’ intre 2 episoade, sa-ti raspund la intrebare. Iata textul (ca sa ai si tu ce `rumega`, sa nu raman singura :)) ):

  http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=66&cap=8

  Cautand pe internet fragmentul am gasit exegeze ale VT care sustin ca acest episod marcheaza trecerea de la teocratie la monarhie in istoria israelitilor. Nu mi se pare o interpretare nerezonabila. Vei vedea ca orice comentariu cu privire la perspectiva Domnului asupra monarhiei e de prisos…cel putin asa vad eu.

  @Enkidu:
  multumiri, la timp. 🙂

  Lucian:

  Stii ce e ala un silogism? Hai sa iti zic eu unul:

  1. Monarhia este o forma de guvernare.
  2. Sfintii sunt placuti Domnului.
  3. Unii monarhi s-au sfintit. Deci (rezulta, ergo)…
  4. …Monarhia e placuta Domnului.

  Deci eu propun asa: pana la a ne autodeclara – oricare dintre cei de pe aici – posesori de certitudini intonate inclusiv de pietre, haida sa incepem mai bine cu inceputul…respectiv, logica formala. Macar pe-aia sa o respectam. Crede-ma, am un ochi prea bine format ca sa imi scape sincopele logice sub cosmetica retoricii bombastice – fie ea si de factura ‘teologica’. Iar daca tu insuti ajungi sa relativizezi (ma refer la acel ‘se poate…’) un adevar pe care mai deunazi il declarai absolut, atunci mi se pare o chestie nu de respect la adresa mea sau a celor de pe aici, ci de AUTO-respect, sa urmeze si o minimala manifestare de regret. Minima moralia…

 9. @exegeticus: nu e frate nici o disjunctie intre material si spiritual, mai mult decat intre trup si suflet. Nu vezi ca atat timp cat esti pe pamant, desi sunt doua, ele sunt impreuna si unul fara altul nu se poate? Abia ca si dupa aceea, invierea se va face tot in trup. Despartirea asta in categorii ne-a ramas de la scoala lui Platon si s-a amestecat in crestinism venind de la greci. Dar dintr-o chestie pur intelectuala, necesara argumentarii si cunoasterii (ca asa faceau vechii filozofi, imparteau firul in patru pana la atom, ca sa ajunga la esenta) s-a transmis in conceptii si practica. Ca sa fac si eu o impartire: una-i una, alta-i alta, insa de multe ori distinctia dintre invatatura crestina si cea neoplatonica este greu de facut de omul zilelor noastre. Pentru ca omul cauta cu mintea si doar cu mintea, deci cum cauta asa si gaseste. Caci si atunci cand cauta doar cu sufletul, si atunci rataceste printre duhuri.
  BIserica invata asa: in Hristos sunt doua firi unite, neschimbate, neamestecate, neimpratite si nedespartite. Asa trebuie sa fie si Statul cu Biserica, unite, neschimbate, neamestecate, neimpartite si nedespartite. Mai reusit sau mai putin reusit, dupa felul celor care au trait si au lucrat, asa a fost modelul bizantin. Biserica nu trebuie sa si-l propuna programatic, pentru ca nu-i treaba Bisericii sa faca programe, dar fiecare particica sau madular al Bisericii trebuie sa-l gandeasca ca fiind singurul corect, si sa se comporte ca atare. Asa si doar asa n-ai sa mai vezi presedinti liber cugetatori la domnie, asa si doar asa n-ai sa mai vezi dregatori (ministri) care sa impuna samavolnicii oamenilor, pentru ca n-ar mai putea sa ajnga sa ne conduca cei straini de Biserica. Dar asa, ne conduc acestia pentru ca noi suntem straini de Biserica si nu tot timpul doar din cauza noastra. Instrainarea este reciproca de cele mai multe ori, la fel ca si apropierea.

 10. Doroteea: multumesc, totusi, eu nu am inteles asa episodul. De aceea cred ca l-am si trecut in uitare pentru discutia asta. Altfel, e fara explicatie.
  Dar, poate o lasam pe alta data, ca e tarziu.

 11. @Titus (49)
  Sf. Ioan Gură de Aur comentează pasajul legat de dajdie: „Îți spune să dai cezarului numai acelea care nu vatămă cu nimic credința; altfel n-ar mai fi o dajdie și o vamă dată cezarului, ci davolului”. Cam la fel spune și Sf. Vasile cel Mare în Reguli mici, 94. Deci eu văd clar o separare între îndatoririle materiale și cele duhovnicești. Spiritual trebuie să ne supunem lui Dumnezeu, nu oamenilor, statului. Se realizează o simfonie de dorit când statul se supune lui Dumnezeu, dar nici atunci nu ne supunem lui în cele duhovnicești, ci tot lui Dumnezeu ca să nu ne fie credința de ochii oamenilor.
  În rest, sunt de acord cu ce spui în privința cooperării dintre stat și Biserică.
  Împărțirea în duhovnicesc și trupesc este una de sorginte creștină, de la Hristos și de la apostoli. Ea nu se referă la cele două realități, duh și trup, ci la prioritatea acordată duhului sau trupului în dauna celuilalt. Atunci oamenii ajung fie trupești neglijând cele duhovnicești, fie duhovnicești, supunând trupul cerințelor duhului.

 12. “Doroteea”, cu fiecare cuvant pe care il scrii aici te descalifici nu doar ca si crestin, ci si ca om sanatos. Nu e prima data, nici pe departe. Ti-au mai zis-o si altii, destui, frati si surori de aici.
  Zi mai departe, deci, pe calea pe care mergi… Domnul sa miluiasca.

  Intre episoade, referentiaza, te rog, pentru noi cei mai incapabili intr-ale logicii de baza (in acceptiunea ta, bien sur), o lista, o listuta, cu nume de Sfinti dintre… iluministi, dintre liderii comunisti (fabricatia acestora), dintre cei capitalisti (fabricatia acelorasi), etc.
  Sunt curios sa-i citesc viata in Sinaxar si cuvantul de invatatura cel dupa Domnul nostru Iisus Hristos.

  Svp.

 13. Titus, subscriu din nou si la #49.
  Inteleg si simt atat de usor si clar ca ce zici este Adevarul, fara nici o complicatie sau umbra. Domnul stie.

 14. Lucian:

  Iar tu de descalifici ca om. Stii vorba aia: unde se termina argumentul incepe injuratura. Pt ca a ma face nesanatoasa fara sa aduci un argument rational (trimiterile tale la diverse linkuri/citate infirma de regula ceea ce sustii, cum ti am si aratat; si chiar daca ar confirma, nu justifica apelativul) este o grava insulta, draga frate. Iar faptul ca insultele acestea (repetate) le pui si in carca altora (care, nu, nu m au insultat; unii m au contrazis, altii m au aprobat, altii m au si ironizat – inteligent, unii, mai putin inteligent altii – dar nu m au insultat, cu exceptia sporadica, poate, a amicului M) si – cel mai grav – le proferezi in numele Domnului, la adapostul invocarii numelir sacre ale sfintilor si Maicui Domnului – toate acestea (si nu numai) spun f mult despre barna uriasa care ti se lafaie in ochi, draga frate.

 15. ps: iluministii fiind in mare majoritate catolici, nu prea au cum sa figureze in sinaxarele ortodoxe. Comunistii, fiind atei, nici ei nu prea se califica. Dintre capitalistii, fostii comunisti, liberali, monarhisti, republicani sau ce vrei tu, ortodocsi – sincer nu am cum sa stiu, pt ca nu toti oamenij care s au sfintit figureaza in sinaxare. Cat despre liderii politici (inclusiv regii) – sincer, cred ca f greu se mantuiesc, data fiind capacitatea uriasa a puterii de a corupe sufletele, si dat fiind complexul de imprejurari si decizii anticrestine in care poti deveni implicat aproape fara sa vrei.

  Sunt raspunsuri atat de elementare si evidente incat, cu putin efort de gandire asupra subiectului discutiei si cu mai putina preocupare pt judecarea persoanei interlocutorului, tind sa cred ca le ai putea gasi si singur.

 16. Pe tema despre legatura intre viata cetateneasca si duhovniceasca:

  Sfantul Ioan Gura de Aur

  “Statul doar ajută în lucrarea Bisericii, pregăteşte sufletele în vederea slujirii cuvântului lui Dumnezeu. Biserica se deosebește de Stat precum cerul de pământ şi sufletul de trup. Preotul este mai mare decât împăratul, aşa cum duhul este mai presus de trup.”

  Incepand cu paginile 10 si 11, aici:
  https://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=18&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwj50-iLgo3UAhVDDiwKHfeKB4k4ChAWCFQwBw&url=http%3A%2F%2Funiv-ovidius.ro%2Fimages%2F-docs%2Fteze-doct%2FPANTAZI-ro.pdf&usg=AFQjCNE0vV4al6riyRJ_YQcHMzcMQVzrHw&sig2=vt2R0FbSy6ouDTvl-Itlkg

  Sa cercetam ce zic parintii Adrian Fageteanu, Amfilohie Branza, Ioanichie Balan despre asta, atat direct cat si subinteles.

  De asemenea, meditati la episodul cand Parintele Arsenie Boca ii zice la Manastirea Sambata maresalului Antonescu, pe cand venea, in disperare de cauza, sa ceara sfat… Bisericii: “Tarziu, Ioane, tarziu!…”

  Nu am gasit nicaieri unde sa indemne invatatura Sfintilor Parinti si a marilor duhovnici la separatia dintre viata cetateneasca si cea duhovniceasca, dintre cea a cetatii si cea a Bisericii. Am gasit in schimb, in foarte multe locuri, indemn la aceasta conlucrare si unire spre mantuirea turmei, si am gasit si modelul indicat pentru a face asta – cel bizantin. Dupa cum au spus si fratii.

  Iar acesti “iluminati” (acea mie de puncte de lumina, sub obladuirea carora isi doresc sa se nasca si sa creasca noua lume antihristica) lucreaza sa indeparteze constiinta ortodocsilor de aceasta invatatura; nu m-ar mira deloc, daca in final asta va avea ca efect ca antihristul va fi cu atat mai osarduitor incoronat de majoritatea ca lider religios si politic.

  Sa nu ne mire daca va fi iar cum au zis Parintele Arsenie si alti Sfinti Marturisitori din timpul comunismului (parafrazez): “comunismul a fost ingaduit de Dumnezeu pentru ca in vremea dinainte crestinii nu au facut ce se cuvenea sa faca: ingrijirea de saraci, dreptate pentru cei nedreptatiti si celelalte; si a ingaduit Dumnezeu sa vina comunistii la putere [si altii si mai perversi], care au colectivizat si au facut toate celelalte”; adica la vremea aceea ortodocsii s-au luat dupa invataturi si practici straine de ortodoxie, precum a fost si motivul caderii Constantinopolului – aviz iubitorilor de venetici (in fapt sau in cuget) ajunsi cu viclenie printre invatatorii popoarelor ortodoxe (venetici – cuvant legat de influenta venetienilor la curtea bizantina).

  Sa nu ne mire daca si in alte privinte vrajmasul va lucra si va primi drepturi asupra neamurilor dupa aceeasi strategie…
  Daca nu facem noi ca popor al lui Dumnezeu cele ce se cuvin, apoi asta va aduce urgia Lui peste noi…

  Iertati-ma.
  Domnul si Maica Domnului sa ne lumineze si sa ne pazeasca!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Stirile zilei

Carti

Documentare