PATRIARHIA ROMÂNĂ REACTIONEAZA, acuzand ”virulenta atacurilor publice” impotriva BOR si COALITIEI PENTRU FAMILIE/ Mesaje de la Ambasade si Fake News la PROTV cu ocazia Zilei Internationale impotriva Homofobiei/ Dezbatere TV cu Mihai Gheorghiu, Radu Preda si Remus Cernea. COPIII NU POT FI COBAII UNIUNILOR HOMOSEXUALE

18-05-2017 13 minute Sublinieri

BOR si COALITIEI PENTRU FAMILIE

Patriarhia Română constată cu îngrijorare creșterea frecvenței și a virulenței atacurilor publice împotriva Bisericii Ortodoxe Române, în legătură cu demersul democratic al Coaliției pentru Familie privind modificarea Constituției în ceea ce privește definirea clară a noțiunii de căsătorie.

Este foarte probabil că această acutizare a atitudinii denigratorilor, care recurg inclusiv la dezinformare, sofisme, jigniri și limbaj licențios, este legată de apropierea legalizării referendumului în cadrul căruia știu și ei că, în covârșitoarea lor majoritate, românii se vor pronunța pentru noua formă propusă de definire constituțională a căsătoriei.

Biserica Ortodoxă Română sprijină în mod natural demersul Coaliției pentru Familie, în spiritul învățăturilor creștine și al valorilor fundamentale românești privind familia, ocrotirea și creșterea copiilor, dar nu este nici inițiatoarea, nici organizatoarea acestei acțiuni.

De altfel, și celelalte confesiuni creștine din România s-au declarat în favoarea acțiunii democratice a Coaliției pentru Familie, iar printre semnatari se numără și multe persoane fără nicio confesiune religioasă.

Demersul nu poate fi considerat în niciun caz retrograd, așa cum în mod ignorant și malițios, este prezentat de către detractorii acestuia, câtă vreme între semnatarii și susținătorii săi se numără foarte multe personalități ale lumii științifice și culturale.

Este profund regretabil să constatăm că persoane care acuză Biserica Ortodoxă Română și Coaliția pentru Familie de intoleranță și discriminare se manifestă, de fapt, ele însele intolerant, discriminatoriu și antidemocratic față de cetățenii care nu au făcut altceva decât să solicite o modificare legislativă pe care o consideră firească și necesară, în deplinul respect al regulilor democrației.

Ne exprimăm speranța că persoanele care au o altă opinie decât majoritatea vor înțelege să respecte alegerea acesteia în spiritul coresponsabilității și păcii sociale.

Mai multe ambasade și reprezentanțe ale unor instituții internaționale își exprimă, într-o declarație comună, solidaritatea și sprijinul pentru comunitatea LGBTI (lesbian, gay, bisexual, transgender și intersex) din România, în contextul Zilei Internaționale împotriva Homofobiei.

“Cu ocazia Zilei Internaționale împotriva Homofobiei, ne exprimăm solidaritatea și sprijinul pentru comunitatea LGBTI (lesbian, gay, bisexual, transgender și intersex) din România. Având în vedere faptul că Bucharest Pride Festival 2017 are loc în această perioadă, susținem dreptul legal al acestor comunități de a folosi această ocazie tradițională pentru a se manifesta într-un mod pașnic pe data de 20 mai (ora 16,00, Arcul de Triumf), cu scopul de a atrage atenția cu privire la problemele specifice cu care se confruntă”, se arată în declarația transmisă de Ambasada SUA în România.

Semnatarii declarației arată că ”drepturile omului — inclusiv justiția, egalitatea, umanitatea, respectul și libertatea de expresie — și statul de drept alcătuiesc fundația pe care se sprijină țările democratice”.

”Legislația internațională în domeniul drepturilor omului pornește de la premisa că toți indivizii trebuie să se bucure de aceleași drepturi și libertăți, așa cum prevede Declarația Universală a Drepturilor Omului. Tocmai respectul pentru aceste valori fundamentale obligă guvernele să-și protejeze cetățenii împotriva violenței și discriminării și să se asigure că toți se bucură de șanse egale. Unele persoane se confruntă în continuare cu acte de discriminare, direct sau indirect, din cauza orientării și identității lor sexuale. Guvernele noastre încearcă să combată astfel de acte prin promovarea drepturilor omului. Oricine, inclusiv persoanele din comunitatea LGBTI, trebuie să se poată bucura de drepturile și libertățile prevăzute pentru cetățenii tuturor națiunilor’‘, menționează sursa citată.

Declarația este semnată de următoarele ambasade și reprezentanțe ale unor instituții internaționale: Argentina, Australia, Austria, Belgia, Brazilia, Canada, Chile, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Israel, Mexic, Olanda, Noua Zeelandă, Norvegia, Portugalia, Serbia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveția, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Statele Unite ale Americii, Uruguay, Comisia Europeană.

  • Coalitia pentru familie:

#1

31 de ambasadori și-au declarat sprijinul astăzi pentru parada homosexuală din 20 mai de la București. PRO TV manipulează din nou lansând știrea falsă că de fapt cei 31 ar fi împotriva Coaliției pentru Familie. De fapt declarația acestora nu menționează niciun cuvânt despre inițiativa cetățenească pentru familie, avizată precum știți de către Curtea Constituțională și Camera Deputaților. Și evident nu pot fi împotriva Codului Civil din țara unde sunt atașați diplomatic.

#2

Copiii nu pot fi cobaii noștri, pentru a vedea ce iese dintr-o astfel de uniune după 18 ani.”

Emisiunea Realitatea Românească din 13 mai 2017 a avut ca subiect inițiativa cetățenilor de revizuire a Constituției României pentru ocrotirea familiei și căsătoriei.

Fragment: d-l Mihai Gheorghiu, președintele Coaliției pentru Familie

Mihai Gheorghiu, Florian Bichir, Radu Preda, Remus Cernea, despre Casatoria in Constituție

  • ActiveNews: 

Mihai Gheorghiu, despre propaganda homosexualilor de a se căsători și de a înfia copii: Copiii nu pot fi cobaii noștri, pentru a vedea ce iese dintr-o astfel de uniune după 18 ani. Copilul nu poate fi întrebat dacă vrea să fie lipsit de mamă sau de tată

Mihai Gheorghiu, Președintele Comitetului de Inițiativă al Coaliției pentru Familie, a declarat că prin demersul pornit în 2016 de coaliția pe care o reprezintă și care vizează revizuirea Constituției cu privire la redefinirea familiei se dorește păstrarea normei morale și juridice, iar o minoritate nu poate rescrie legi. Afirmația sa vine în contextul în care o minoritate din România încearcă să își impună voința în fața a trei milioane de oameni care au semnat pentru modificarea Legii fudamentale.

Demersul Coaliției pentru Familie privind inițiativa legislativă a cetățenilor de revizuire a Constituției României pentru ocrotirea familiei continuă să stârnească opinii pro și contra. Mai ales după ce, săptămâna trecută, în urma tergiversărilor și plimbărilor de la Cameră la Senat și invers, plenul Camerei Deputaților a adoptat inițiativa cetățenească pentru revizuirea Constituției referitoare la redefinirea familiei.

Prezent la o dezbatere televizată, la Realitatea TV, pe tema modificării Constituției, Mihai Gheorghiu, președintele Comitetului de Inițiativă al Coaliției pentru Familie a precizat:

„Statul nu va mai putea face distincție între o căsătorie sau alta. De aici va ivorî dreptul absolut de adopție a copiilor și de creștere a copiilor. Problema este că interesul superior al copilului nu poate poate fi săvârșit într-o astfel de uniune. Copilul nu poate fi întrebat la acea vârstă dacă vrea să fie lipsit de mamă sau de tată. Studiile arată foarte clar ce înseamnă o experiență îndelungă în aceste tipuri de uniune. Și oricum copiii nu pot fi cobaii noștri pentru a vedea ce iese dintr-o astfel de uniune după 18 ani. Măsura defensivă pe care noi o întreprindem și de aceea sunt atât de mulți români care sunt de acord cu această chestiune, nu pentru că nu ar exista un grad socialmente necesar de acceptare a diferenței. Slavă Domnului, românul acceptă diferențele. Votul pentru alegerea ultimului președinte a arătat dorința și voința de a accepta minoritatea etnică, minoritatea religioasă fără nicio problemă, ceea ce nu se poate accepta este intruziunea în viața copilului, punerea copilului într-un tablou, într-o ramă care excede unei tradiții milenare”, a spus Mihai Gheorghiu, președintele Coaliției pentru Familie.

În cadrul aceleiași emisiuni, Radu Preda, directorul IICMER, le-a dat o replică dură celor care promovează homosexualitatea și care consideră că o majoritate ar trebui să suporte ceea ce dorește o anumită minoritate.

Coaliția pentru Familie este o inițiativă civică fără personalitate juridică, independentă de orice partid politic și neafiliată confesional, deschisă tuturor celor care împărtășesc valorile familiei, ce are ca scop protejarea și sprijinirea familiei întemeiate pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie. Coaliția pentru Familie are în componență peste 40 de asociații și fundații și reprezintă, informal, inițiativa legislativă a cetățenilor de revizuire a Constituției României.

Anul trecut, în mai, Coaliția pentru Familie a depus la Parlament cele 3 milioane de semnături pentru revizuirea Constituției. Formularea propusă pentru articolul 48 alin. 1 din Constituție este: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor’”. Actualul text al Constituției se referă la căsătoria dintre soți.

Remus Cernea, activist important al homosexualilor, a fost pus la punct de teologul Radu Preda: Au caricaturizat termenul de familie. Nu trebuie să privim cu atâta superioritate de parcă ar fi o minoritate iluminată și o majoritate bătută în cap

O dezbatere televizată legată de inițiativa cetățenească de organizare a referendumului pentru schimbarea Constituției în scopul definirii explicite a căsătoriei în această lege fundamentală a avut loc la Realitatea TV. În studio a fost invitat și fostul deputat Remus Cernea, din postura de activist al căsătoriilor homosexuale.

Ȋn patru ani, cât a fost deputat, Remus Cernea a depus trei inițiative legislative pentru recunoașterea parteneriatului civil.

Prin telefon, Radu Preda, directorul IICMER, le-a dat o replică dură celor care promovează homosexualitatea și care consideră că o majoritate ar trebui să suporte ceea ce dorește o anumită minoritate.

„Ortodoxia noastră nu trebuie citită ca fiind o limitare a libertății altora. A face din orientarea sexuală un criteriu democratic mi se pare cam mult, la fel de mult ca și cum ai spune că și consumul de alcool sau de marijuana este un indicator pentru libertatea cetățenească. Trebuie să facem aici o distincție între opțiuni personale, care trebuie să fie în limitele respectate de lege, și principii fundamentale pe care orice societate le consideră ca atare le încadrează ca atare în legile pe care le dă.

Trebuie să face o distincție foarte serioasă între opțiunile strict individuale și principiile care guvernează viața comună. Aici trebuie un echilibru, de care legiuitorul are grijă, de exemplu în Germania care este o democrație consolidată și nu a fost niciodată vorba despre existența unei legi pentru căsătoria persoanelor de același sex și nimeni nu consideră că Germania e mai puțin democrată. De aici și până a caricaturiza termenul de familie, pentru că de aici pornește marea noastră problemă și arată că pe axul de legiferare este și un act cultural. A nu ține cont de festivitatea culturală și de identitatea unei societăți, a o pune în fața unei violențe de limbaj, pentru că în momentul în care spui despre familie altminteri în afară de termenii pe care noi îi știm ai relației dintre un bărbat și o femeie sau e vorba sigur și de familiile monoparentale, a vorbi despre familie astfel decât în acești termeni reprezintă un act de violență la adresa majorității care nu poate fi taxată nici că e idioată, nici retrogradă, nici totalitară. Adică discursul multor reprezentanți ai minorităților sexuale mi se pare la limita antidemocratică. Adică pune problema în termenii de înapoiere, ca și cum această opțiune sexuală ar fi o culme a tehnologiei și a democrației, ceea ce nu e chiar așa. Noi știm și prin măsura imperiului roman că de regulă decadența a secondat această opțiune și nu înflorirea culturală sau de alt fel.

Mai multă decență și mai multă înțelegere asupra faptului că ne mișcăm într-un spațiu cultural, iar asta înseamnă sensibilăți, înseamnă elemente identitare, nu înseamnă că cineva trebuie expus propriului public. Eu sunt bucuros că în România de astăzi nu mai există o încadrare penală a unei opțiuni sau a alteia. Dar de aici și până a caricaturiza termenul însuși de familie este o cale lungă, de aceea ar trebui mai mult respect față de o majoritate care își plătește și ea taxele, care își educă copiii și care duce greul educării lor. Nu trebuie să privim cu atâta superioritate de parcă ar fi o minoritate iluminată și o majoritate bătută în cap., a spus Radu Preda la Realitatea TV.

Care va sa zica, Romania era pe calea progresului, a emanciparii si a diversitatii, si “singurul” obstacol a devenit Coalitia pentru Familie, care intoarce Romania pe drumurile obscurantiste ale intolerantei. Este si asta un fel de declaratie de razboi din partea unui ONG care institutionalizeaza, prin confiscare si manipulare, tematica “discursului urii”.

Sigur, cum lasa sa-i scape, inginerii mintii mai au, totusi, o “singura” problema – faptul ca discursul tolerantei si al diversitatii, asa cum creste el ca un Fat Frumos din povesti, depinde in totalitate de fonduri externe. Nu este, cu alte cuvinte, homegrown, nu este autentic, crescut la firul ierbii, ci e pe cash. Norvegian, in speta. Toleranta se tine pe bani frumosi, pe festivale snoabe, cu tefelisti snobi, cu filme, teatre si alte actiuni de consum cultural de nisa. Ca daca nu ar fi create aceste cadre de socializare in care sa ne “simtem bine”, nu ar da ravna militantismului tolerantei peste romanul verde de acasa.

Gasesc discursul domnului de mai jos intolerabil, dezgustator, ipocrit si mincinos.

Observ ca strategia este de minimalizare, izolare si stigmatizare a demersului Coalitiei.

Minimalizare si izolare, caci asta inseamna atunci cand poti sa spui ca “singura actiune”, adica singura problema in cartier sunt alea 3 milioane de oameni, un fleac, acolo, practic nimic, praf in vant, nuuu? Alea trei milioane de femei si barbati, ortodocsi, catolici si neoprotestanti, de romani si de maghiari, ce sunt ei in calea progesului si a ActiveWatch? Cantitate neglijabila, asa cum ar trebui sa inteleaga si politicienii si sa ii ignore.

Mircea Toma face lucrurile si mai evidente cand evidentiaza, din intreg demersul Coalitiei, Biserica Ortodoxa Romana.

Bai baieti, vi se vad epoletii de ofiteri ai societatii civile, mai lasati-o moarta, ca macane!

“Țintele” predilecte ale intoleranței în spațiul public sunt “romii, maghiarii, refugiații, persoanele LGBT”, însă “manifestările pro diversitate tind să atragă un număr mai mare de participanți” de la an la an, potrivit raportului realizat de ActiveWatch cu privire la discursul instigator la ură din România 2015 – 2016.

“Din punct de vedere al manifestării intoleranței în spațiul public, ținte predilecte indentificate de noi au fost romii, maghiarii, refugiații, persoanele LGBT. (…) Am remarcat că discursul instigator la ură tinde să fie mai violent atunci când este emis de jurnaliști locali sau de politicieni de la nivel local. La nivel central și național, mesajele tind să fie mai nuanțate și, prin urmare, și mai greu de combătut pe cale legală. Lucrul îmbucurător este că publicul tinde să participe în număr mic la aceste manifestații organizate, discutăm despre mitinguri, proteste și așa mai departe”, a afirmat Radu Răileanu, reprezentant ActiveWatch, în conferința de presă prilejuită de lansarea raportului.

Potrivit lui Răileanu, o altă concluzie a raportului este că “singura acțiune organizată, motivată de intoleranță, care a reușit să implice un număr foarte mare de oameni este inițiativa Coaliției pentru Familie, trei milioane de oameni care au semnat pentru modificarea Constituției”.

El a subliniat însă că “manifestările pro diversitate tind să atragă un număr mai mare de participanți”.

“Iarăși un lucru foarte bun — că sunt din ce în ce mai mulți demnitari de nivel înalt care sunt implicați în aceste acțiuni, care își asociază imaginea cu ele. Cultura rămâne principalul vector pro diversitate, majoritatea mesajelor pro diversitate vin prin intermediul culturii, al festivalurilor de teatru, de film, al festivalurilor multiculturale. Însă, genul acesta de festivaluri tind să fie dependente de finanțarea externă și, în special, de finanțarea din ‘fondurile norvegiene’, granturile SEE. Există activități finanțate și din bugetele locale, dar tind să fie mai restrânse ca amploare”, a precizat el.

Autorul raportului a prezentat și câteva concluzii legate de activitatea în domeniu a CNCD, CNA și Parchetului General.

“Din punct de vedere al activității CNCD, este foarte bine că ajunge să soluționeze un număr mare de plângeri, din păcate însă practicile neunitare sunt o problemă, considerăm noi, destul de importantă a CNCD. Aceste practici neunitare dau senzația că CNCD tinde să protejeze politicienii, tinde să se comporte cu timiditate mai mare atunci când implicate — fie ca reclamanți, fie ca reclamați — sunt persoane care ar fi susceptibile să meargă mai departe cu plângeri în contencios-administrativ, să atace în contencios-administrativ hotărârile CNCD”, a arătat Răileanu, menționând că o altă problemă ține de “jurisdicția CNCD” în ceea ce privește sesizările referitoare la cazuri de discriminare venite din partea deținuților din penitenciare.

Referindu-se la Consiliul Național al Audiovizualului, Răileanu a afirmat că, în intervalul acoperit de raport, instituția a aplicat “un număr mic de sancțiuni, însă cu o valoare cumulată foarte mare”. “Pe de altă parte, am descoperit că CNA are dificultăți în încadrarea, recunoașterea cazurilor de ‘hate speach’“, a completat el.

“La parchete continuă să fie o problemă majoră — foarte puține cauze sunt trimise în judecată. În raportul precedent, vă spuneam că în 2014 nu a fost trimisă nicio cauză mai departe, în judecată, de către parchete. În 2015, pe fapte încadrate la art. 369 Cod penal, cel cu incitarea la ură și discriminare, au fost trimise zero cauze, în 2016 a fost trimisă o cauză. Pe OUG 31, cea care interzice negarea Holocaustului și cultul personalităților vinovate de crime de război, avem în 2014 — zero cauze, în 2015 — cinci cauze, în 2016 — zero cauze. Nu susținem că tot ce ajunge la Parchet ar trebui să se termine cu o amendă penală, sau o condamnare, dar ar fi bine dacă instanțele ar reuși, într-un final, ar ajungă să aibă niște cazuri și să se poată pronunța asupra acestor aspecte”, a declarat Răileanu.

Autorul studiului s-a referit și la autoreglementare, care în opinia sa se regăsește ca regulă “doar pe hârtie” la nivelul partidelor politice.

“UDMR a comunicat că nu a aplicat nicio sancțiune internă, USR a vorbit despre discuții purtate intern care au dus la sancționarea discursului instigator la ură comis de membri USR. Din punct de vedere al site-urilor de știri, termenii și condițiile tind să fie folosiți doar ca să fie protejați proprietarii site-urilor în diverse litigii comerciale, nu ca să încurajeze o exprimare de calitate în subsolul articolelor. Aici trebuie să menționez, însă, că sunt două contra-exemple foarte bune — Gazeta Sporturilor și Pagina de media — care reușesc o moderare a comentariilor extrem de ok, (…) sunt model bună practică”, a subliniat Răileanu.

O altă concluzie a raportului, a adăugat el, este că există un potențial de valorificare a sportului pentru promovarea diversității, dar că “nu e folosit optim”, el menționând nevoia unei mai mari implicări “a sportivilor și a cluburilor în promovarea diversității și în combaterea discursului care instigă la ură”.

Președintele ActiveWatch, Mircea Toma, a afirmat, la rândul său, că din raport reiese clar că la nivelul României, deși există instrumentele legale și auto-normative, “ele nu sunt folosite”. “Asta e cea mai clară observație, nu e nevoie să mai umblăm la legi, dar pentru ca legea să își facă efectul de educație socială, de transformare calitativă a societății, tot aparatul normativ ar trebui să fie valorificat”, a declarat Mircea Toma.

În opinia sa, la capitolul “discurs instigator la ură”, România stă “bine” în comparație cu alte state.

“Avem un discurs instigator la ură care, citit în comparație cu ce se întâmplă în lume și în imediata proximitate a României, pare să fie un colț de rai. Colțul de rai să știți că, la o cercetare mai atentă, se dovedește un vulcan care mocnește. Cercetări care nu sunt parte din ceea ce am comunicat azi, care sunt în lucru, pe discursuri care apar, de același tip, în spațiul, universul digital, s-au intensificat. (…) Dintre vectorii importanți ai amplificării acestui tip de discurs aș menționa problema refugiaților (…) și faptul că Biserica Ortodoxă Română s-a implicat în provocarea unei ample stârniri a urii față de categorii de cetățeni prin campania pe care Coaliția pentru Familie a dus-o pentru strângerea semnăturilor necesare modificării Constituției”, a susținut Mircea Toma.

Un numar de 33 de membri ai Parlamentului European, din cadrul mai multor partide, au trimis miercuri o scrisoare presedintilor de partide parlamentare din Romania prin care solicita ca legislativul sa nu sustina organizarea referendumului pentru modificarea Constitutiei pentru redefinirea familiei ca uniunea dintre un barbat si o femei, considerand ca astfel se limiteaza definitia familiei, incitand la discriminarea familiilor care nu corespund notiunii promovate de initiatorii referendumului.

“Permitand desfasurarea referendumului, fara a prevedea nici o forma alternativa de recunoastere juridica a cuplurilor necasatorite, pareti sa aprobati incalcarea continuata a drepturilor omului pentru cuplurile de acelasi sex, dar si pentru copiii care traiesc in familii formate din parteneri ce nu sunt casatoriti sau copiii care traiesc in familii monoparentale. Intr-adevar, aceasta dezbatere se refera la oameni si familii reale, care sunt in prezent excluse, cu consecinte grave, de la a beneficia de un set de drepturi de baza, insotite de indatoriri aferente. Fara o forma de recunoastere din partea statului, acesti oameni nu au dreptul la protectia caminului familial si nu au voie sa aiba grija de copiii partenerului lor atunci cand acest lucru este cel mai necesar, de exemplu in urma decesului unuia dintre parteneri. Ei pot fi refuzati sa-si viziteze partenerul la spital, nu au dreptul la mostenire, nu au acces la drepturi sociale fundamentale ca parteneri etc. Si, cel mai adesea, copiii lor – din relatiile anterioare – sunt primele victime ale acestei lipse de recunoasteri”, se arata in textul scrisorii, pe care v-o transmitem in atasament.

Este vorba de parlamentari de la Verzi/Alianta Libera Europeana, Stanga Unita Europeana/Stanga Verde Nordica, Alianta Progresista a Socialistilor si Democratilor, Grupul Conservatorilor si Reformistilor Europeni, Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa si chiar si un reprezentant al Partidului Popular European.

Textul scrisorii transmise de cei 33 parlamentari:

“In calitate de membri ai Parlamentului European reprezentand diverse grupuri politice si din diferite state membre ale Uniunii Europene, dorim sa facem un apel la Dumneavoastra pentru a sprijini tratamentul egal si nediscriminarea pentru toti cetatenii Romaniei, inclusiv pentru cuplurile de acelasi sex. In special, va indemnam respectuos sa nu sprijiniti referendumul propus cu privire la definitia familiei.

Intr-adevar, incepand de anul trecut, in Romania a fost organizata o campanie in favoarea organizarii unui referendum privind redefinirea familiei in Constitutie ca fiind bazata exclusiv pe casatoria dintre barbat si femeie. Aceasta propunere este cu adevarat surprinzatoare, deoarece cuplurilor de acelasi sex le este deja interzis sa se casatoreasca prin prevederile Codului Civil in vigoare, care interzice, de asemenea, recunoasterea casatoriilor civile sau parteneriatelor inregistrate intre persoane de acelasi sex incheiate legal in strainatate.

Desi nu dorim sa intervenim direct asupra prevederilor legislative care guverneaza dreptul familiei in Romania, regretam ca un asemenea referendum ar incita pe mai departe la discriminare fata de familii – in diferitele lor forme – care exista deja in societatea romaneasca.

Permitand desfasurarea referendumului, fara a prevedea nici o forma alternativa de recunoastere juridica a cuplurilor necasatorite, pareti sa aprobati incalcarea continuata a drepturilor omului pentru cuplurile de acelasi sex, dar si pentru copiii care traiesc in familii formate din parteneri ce nu sunt casatoriti sau copiii care traiesc in familii monoparentale.

Intr-adevar, aceasta dezbatere se refera la oameni si familii reale, care sunt in prezent excluse, cu consecinte grave, de la a beneficia de un set de drepturi de baza, insotite de indatoriri aferente. Fara o forma de recunoastere din partea statului, acesti oameni nu au dreptul la protectia caminului familial si nu au voie sa aiba grija de copiii partenerului lor atunci cand acest lucru este cel mai necesar, de exemplu in urma decesului unuia dintre parteneri. Ei pot fi refuzati sa-si viziteze partenerul la spital, nu au dreptul la mostenire, nu au acces la drepturi sociale fundamentale ca parteneri etc. Si, cel mai adesea, copiii lor – din relatiile anterioare – sunt primele victime ale acestei lipse de recunoasteri.

In conformitate cu actualele prevederi din legislatia europena privind drepturile omului, este inca permisa limitarea institutiei casatoriei la cuplurile de sex diferit. Cu toate acestea, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a recunoscut in mod clar dreptul la respectarea vietii private si de familie (articolul 8 CEDO) pentru cuplurile de acelasi sex si obliga statele sa prevada o forma alternativa de recunoastere a cuplurilor de acelasi sex (Oliari si Altii impotriva Italiei, aplicatiile cu numarul 18766/11 si 36030/11, 21 iulie 2015). De asemenea, Curtea a hotarat ca statele nu trebuie sa faca discriminari intre cuplurile de acelasi sex si cele de sex diferit atunci cand creeaza o astfel de forma alternativa de recunoastere (Vallianatos si altii impotriva Greciei, aplicatiile cu numarul 29381/09 si 32684/09, 7 noiembrie 2013).

Toti traim in Uniunea Europeana – o uniune a valorilor democratice care garanteaza cetatenilor europeni si membrilor familiilor lor dreptul de a circula liber intre statele membre si de a locui oriunde pe teritoriul UE. Cuplurile de acelasi sex stabilite in statele membre care acorda recunoasterea legala si protectia familiilor lor nu pot fi tratate ca straini unul fata de celalalt atunci cand trec granita Romaniei. In ciuda solicitarilor repetate ale Parlamentului European, cuplurile de acelasi sex sau cuplurile de sex diferit recunoscute prin parteneriate inregistrate nu dispun in prezent de protectia legii intr-o minoritate in continua scadere a statelor membre, inclusiv in Romania. Situatia cuplurilor de acelasi sex care se bucura de dreptul lor de a circula liber pe teritoriul UE este, de asemenea, in atentia Curtii de Justitie a UE (CJUE) in cazul Coman.

Intradevar, Curtea Constitutionala a Romaniei a cautat indrumarea CJUE in interpretarea prevederilor europene de drepturile omului, a dreptului Uniunii Europene si a prevederilor
constitutionale ale Romaniei.

Din toate aceste motive, invitam Parlamentul Romaniei sa nu sustina organizarea unui referendum care ar diviza si mai mult societatea si care ar consacra in textul Constitutiei discriminarea cuplurilor de acelasi sex si a cuplurilor de sex diferite care nu sunt casatorite, text fundamental destinat protectiei vietii de familie pentru toti. Va invitam mai degraba sa creati o forma de recunoastere suplimentara si alternativa pentru toate cuplurile, inclusiv pentru cuplurile de acelasi sex, pentru a asigura un nivel minimal de protectie la care acestea au dreptul in temeiul legislatiei europene din domeniul drepturilor omului.”

Am aflat că un grup de europarlamentari cu vederi radicaliste, în frunte cu celebra Ulrike Lunacek, autoarea unui raport în Parlamentul European prin care se calcă în picioare dreptul la viață și valorile familiei în lumea liberă, face presiuni prin petiții asupra conducerii partidelor politice din România spre a respinge referendumul pentru Familie!

În text se reiau argumentele relativizarii moral-sociale, tipice teoriilor deconstructiviste, și se vorbește despre încălcarea drepturilor fundamentale, lucru absolut fals și care face parte dintr-un întreg arsenal de manipulare ideologică. Familia este o instituție socială întemeiată pe principii și valori, nu este un drept care poate fi extins ori restrâns.Cred că noi toți, indiferent de partid, avem datoria de a sta drepți în fața minciunii și a propagandei extremiste pe care diverse grupuri o lansează împotriva unui demers semnat de 3 milioane și jumătate de români, susținut de absolut toate cultele religioase și îmbrățișat de majoritatea covârșitoare a populației României!

Democrația presupune suveranitatea poporului, iar nu diktatul brigăzilor de presiune ideologică!


Categorii

Homosexualitate, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor, Razboiul impotriva Romaniei, Referendum casatorie familie, Revizuirea constitutiei

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

97 Commentarii la “PATRIARHIA ROMÂNĂ REACTIONEAZA, acuzand ”virulenta atacurilor publice” impotriva BOR si COALITIEI PENTRU FAMILIE/ Mesaje de la Ambasade si Fake News la PROTV cu ocazia Zilei Internationale impotriva Homofobiei/ Dezbatere TV cu Mihai Gheorghiu, Radu Preda si Remus Cernea. COPIII NU POT FI COBAII UNIUNILOR HOMOSEXUALE

<< Pagina 1 / 3 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. Interesante valorile morale ale d-lui Cernea: respectul față de ceilalți și atât. De parcă nu am avea conștiință, de parcă binele și răul ar fi doar niște constructe abstracte și schimbătoare.
    Mari păcate își face inducând niște idei absurde și luptând pentru eradicarea normelor morale din mințile oamenilor! Practic, de necrezut!
    Bune precizările d-lui sociolog că există diferențe acceptabile și inacceptabile între oameni. Furtul este o diferență incacceptabilă, dat ca exemplu. Deci homosexualii nu pot pretinde pur și simplu să fie acceptați ca diferiți și atât.

  2. Iar o trag cu monoparentalii, care n-au nici in clin nici in maneca cu homosexualii. Sper sa se organizeze referendumul si sa-si vada alte entitati de treaba lor. In ceea ce priveste discursul de ura, el este reciproc la romani si unguri in anumite zone si complet inexistent in altele, insa si la tigani ar trebui verificata treaba ca s-ar putea sa avem reciprocitate si acolo. Dar impartim fara tam/tam aceeasi tara si n-am aflat sa emigreze mai mult un grup etnic decat altul de atata ura cata este in Romania si nici sa fie vreunii mai homosexuali decat altii, ca sa spui ca i-am atins si la orientare, nu numai la discriminare etnica. Si oricum nu vad legatura cu prefectura, ca etniile de la noi nu s-au casapit masiv decat pe alocuri si cand ne-au calcat altii tara, dar acum se mai insceneaza si o lupta cu o minoritate foarte mica, ca sa exprim pleonastic si cacofonic in acelasi timp.

  3. ”care ar consacra in textul Constitutiei discriminarea cuplurilor de acelasi sex si a cuplurilor de sex diferite care nu sunt casatorite, text fundamental destinat protectiei vietii de familie pentru toti.”
    Au luat-o de la familiile monoparentale dar au ajuns unde ii doare….

    În urma unor discuții cu o sustinatoare infocată a ideii ca s-ar discrimina familiile monoparentale, am postat si eu asta pe facebook:

    „Pentru cei care nu au citit cu atentie Constitutia nici in forma actuala nici in forma propusă de Coalitia pentru Familie cu acordul a peste 3 000 000 de români, nici Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, art. 4, precum nici alte legi ca ex: Legea nr. 277/2010, ci numai manipularea grosolană a opozitiei ultraminoritare, potrivit cărora familiile monoparentale nu ar fi incluse in definitia familiei din Constitutie:
    1. Noua formă a legii nu aduce atingere cu nimic definitiei si prevederilor din constitutia actuală cu privire la familiile monoparentale, care sunt incluse in ambele forme ale legii in definitia familiei.
    2. Legea spune clar „SE INTEMEIAZA PE” nu „este alcătuită din” (art 48 alin 1)
    3. La alin 3 din acelasi art 48, legea include in definitia familiei si copiii rezultati din afara casatoriei (alin 3 nu este mai putin valabil decat art 1, ci se completeaza una si aceeasi definitie). De aici rezultă că doi concubini heterosexuali sau care au orice tip de relatii sexuale (homosexuali, zoofili, etc) NU SUNT FAMILIE UNUL PENTRU ALTUL, dar copiii care eventual rezultă din asemenea relatii CONSTITUIE FAMILIE CU FIECARE DINTRE CEI DOI PARINTI si au drepturi deplin egale cu a tuturor copiilor nascuti in cadrul casatoriei. De asemenea sunt parte din familia extinsă a fiecaruia dintre cei doi parinti si au drept de mostenire inclusiv pe linie colaterala egal cu a celor care se află in acelasi grad de rudenie !
    4. In acelasi timp, un barbat casatorit care are si amanta concomitent, este considerat familie NUMAI IMPREUNA CU SOTIA SI CU COPIII din ambele relatii (casatorie si concubinaj, NU SI CU CONCUBINA !
    5. DEFINIREA CONCUBINAJULUI DREPT „FAMILIE” duce automat la POLIGAMIE, ceea ce-si doresc oponentii ultraminoritari.”

  4. Pingback: La MARSUL DIVERSITATII din Bucuresti, Coalitia pentru Familie a fost declarata INAMICUL PUBLIC NUMARUL 1. Alaturi de Patriarhul Daniel
  5. Slaba reactia patriarhiei. Am cautat in Sfanta Scriptura si in cartea de rugaciuni si in Liturghier si nu am gasit cuvintele folosite in comunicatul de presa, cum ar fi pace sociala, coresponsabilitate si altele. Astea sunt se pare concepte noi, ale limbii regimului trecut, seamana cu comunicatele de la Telejurnal.

    Dar, cand noi parintii botezati in Biserica Domnului suntem amenintati cu puscaria si rapirea copiilor de catre stat daca nu vrem sa ne injectem copiii cu celule de foetusi avortati, atunci patriarhia nu… reactioneaza? Macar asa, in spiritul coresponsabilitatii si pacii sociale.

    Ca ia, uite ce bine se potriveste (si ce departe este de limba speciala a comunicatului patriarhal!):

    7. Ţara voastră este pustiită, cetăţile voastre arse cu foc, ţarinile voastre le mănâncă străinii înaintea ochilor voştri, totul este pustiit, ca la nimicirea Sodomei.
    8. Sionul ajuns-a ca o colibă într-o vie, ca o covercă într-o bostănărie, ca o cetate împresurată!
    9. Dacă Domnul Savaot nu ne-ar fi lăsat o rămăşiţă, am fi ajuns ca Sodoma şi ne-am fi asemănat cu Gomora.
    10. Ascultaţi cuvântul Domnului, voi conducători ai Sodomei, luaţi aminte la învăţătura Domnului, voi popor al Gomorei!
    11. Ce-mi foloseşte mulţimea jertfelor voastre?, zice Domnul. M-am săturat de arderile de tot cu berbeci şi de grăsimea viţeilor graşi şi nu mai vreau sânge de tauri, de miei şi de ţapi!
    12. Când veneaţi să le aduceţi, cine vi le ceruse? Nu mai călcaţi în curtea templului Meu!
    13. Nu mai aduceţi daruri zadarnice! Tămâierile Îmi sunt dezgustătoare; lunile noi, zilele de odihnă şi adunările de la sărbători nu le mai pot suferi. Însăşi prăznuirea voastră e nelegiuire!
    14. Urăsc lunile noi şi sărbătorile voastre sunt pentru Mine o povară. Ajunge!
    15. Când ridicaţi mâinile voastre către Mine, Eu Îmi întorc ochii aiurea, şi când înmulţiţi rugăciunile voastre, nu le ascult. Mâinile voastre sunt pline de sânge; spălaţi-vă, curăţiţi-vă!
    16. Nu mai faceţi rău înaintea ochilor Mei. Încetaţi odată!
    17. Învăţaţi să faceţi binele, căutaţi dreptatea, ajutaţi pe cel apăsat, faceţi dreptate orfanului, apăraţi pe văduvă!
    18. Veniţi să ne judecăm, zice Domnul. De vor fi păcatele voastre cum e cârmâzul, ca zăpada le voi albi, şi de vor fi ca purpura, ca lâna albă le voi face.
    19. De veţi vrea şi de Mă veţi asculta, bunătăţile pământului veţi mânca.
    20. Iar de nu veţi vrea şi nu Mă veţi asculta, atunci sabia vă va mânca, căci gura Domnului grăieşte.
    21. Cum a ajuns ca o desfrânată cetatea cea credincioasă şi plină de dreptate? Dreptatea locuia în ea, iar acum este plină de ucigaşi.
    22. Argintul tău s-a prefăcut în zgură şi vinul tău este amestecat cu apă;
    23. Mai-marii tăi sunt răzvrătiţi şi părtaşi cu hoţii; toţi iubesc darurile şi umblă după răsplată. Ei nu judecă orfanul, iar pricina văduvei nu ajunge până la ei.

    si inca:

    14. Iar îngerului Bisericii din Laodiceea scrie-i: Acestea zice Cel ce este Amin, martorul cel credincios şi adevărat, începutul zidirii lui Dumnezeu:
    15. Ştiu faptele tale; că nu eşti nici rece, nici fierbinte. O, de ai fi rece sau fierbinte!
    16. Astfel, fiindcă eşti căldicel – nici fierbinte, nici rece – am să te vărs din gura Mea.
    17. Fiindcă tu zici: Sunt bogat şi m-am îmbogăţit şi de nimic nu am nevoie! Şi nu ştii că tu eşti cel ticălos şi vrednic de plâns, şi sărac şi orb şi gol!
    18. Te sfătuiesc să cumperi de la Mine aur lămurit în foc, ca să te îmbogăţeşti, şi veşminte albe ca să te îmbraci şi să nu se dea pe faţă ruşinea goliciunii tale, şi alifie de ochi ca să-ţi ungi ochii şi să vezi.
    19. Eu pe câţi îi iubesc îi mustru şi îi pedepsesc; sârguieşte dar şi te pocăieşte.
    20. Iată, stau la uşă şi bat; de va auzi cineva glasul Meu şi va deschide uşa, voi intra la el şi voi cina cu el şi el cu Mine.
    21. Celui ce biruieşte îi voi da să şadă cu Mine pe scaunul Meu, precum şi Eu am biruit şi am şezut cu Tatăl Meu pe scaunul Lui.
    22. Cine are urechi să audă ceea ce Duhul zice Bisericilor.

  6. Frate Titus iti impartasesc durerea cu privire la directia in care legiuitorii nostrii incerca sa indrepte lucrurile, dar ma opresc aici. In ceea ce priveste judecarea Ierarhiei nu pot sa te aprob. Tu nu esti in locul lor ca sa le judeci deciziile sau lipsa lor. De asemenea tu nu stii nici lupta lor, asa cum nici ei nu ti-o stiu pe a ta personala . Pe umerii lor sta mantuirea multora, in timp ce pe umerii fratiei tale e o povara incomparabil mai usoara. De asemena, ei te pomenesc in rugaciunile lor, cal putin la fiecare Sfanta Liturghie. De cate ori pui fratia ta genunchiul jos sa te rogi pentru ei?
    Daca citesti putin din Iintelepciunea Sf Ioan Gura de Aur o sa intelegi mai mult.
    Iarta-ma pentru faptul ca raspunsul meu suna personal. De fapt nu este, ci este pentru toti cei care se grabesc sa ridice piatra. Nu sunt episcop, nici preot, nici calugar. Sunt doar un simplu credincios (sau cel putin incerc sa fiu) care de departe se bucura si se intristeaza si incearca si el sa dea ce primit si el la randul sau. Totusi, doresc sa adaug ca ce ma indurereaza mai mult e ca si in tara si in afara ei, noi suntem intotdeuna mai inclinati spre a arunca cu piatra si a judeca decat a ajuta un frate.
    Doamne ajuta!

  7. Nu am deloc inclinatia de a judeca preotii, din contra, dar admit ca nici mie nu mi se pare f potrivita reactia Patriarhiei. Pare mai degraba reactia unei ONG oarecare implicata in eveniment. Parca as astepta mai mult de la pastorii nostri duhovnicesti decat o simpla analiza juridico-morala. Iar cand aminteste ca nu BOR a fost initiatoarea, mai ca-ti lasa impresia ca se scuza…

  8. Frate peter, nu eu judec ierarhia, faptele lor au fost deja judecate mai demult. O spun textele Scripturii, le-am scris mai sus.

    Si nici nu indemn eu la neascultare, dimpotriva.
    Caci e spus:
    1. Atunci a vorbit Iisus mulţimilor şi ucenicilor Săi,
    2. Zicând: Cărturarii şi fariseii au şezut în scaunul lui Moise;
    3. Deci toate câte vă vor zice vouă, faceţi-le şi păziţi-le; dar după faptele lor nu faceţi, că ei zic, dar nu fac.

    Insa tocmai pentru ca pe umerii lor sta mantuirea noastra, ei trebuie sa-si aminteasca vorbele:

    13. Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici! Că închideţi împărăţia cerurilor înaintea oamenilor; că voi nu intraţi, şi nici pe cei ce vor să intre nu-i lăsaţi.

    Nu intelegi, frate, ca eu stiu ca fara ei suntem pierduti si noi? La cine ai vrea sa strig? Pe cine ai vrea sa cert? Nu vezi ca mantuire nu mai exista la poporul evreu? Cand cei care au stat in scaunul lui Moise au facut ce face ierarhia noastra astazi, toate s-au luat de la ei. Unde sunt astazi saducheii? Ce a mai ramas din Templu, ce sunt astazi fariseii? Pentru ca Dumnezeu este Unul, de ce crezi ca va face altfel cu noi?

  9. 42. Privegheaţi deci, că nu ştiţi în care zi vine Domnul vostru.
    43. Aceea cunoaşteţi, că de-ar şti stăpânul casei la ce strajă din noapte vine furul, ar priveghea şi n-ar lăsa să i se spargă casa.
    44. De aceea şi voi fiţi gata, că în ceasul în care nu gândiţi Fiul Omului va veni.
    45. Cine, oare, este sluga credincioasă şi înţeleaptă pe care a pus-o stăpânul peste slugile sale, ca să le dea hrană la timp?
    46. Fericită este sluga aceea, pe care venind stăpânul său, o va afla făcând aşa.
    47. Adevărat zic vouă că peste toate avuţiile sale o va pune.
    48. Iar dacă acea slugă, rea fiind, va zice în inima sa: Stăpânul meu întârzie,
    49. Şi va începe să bată pe cei ce slujesc împreună cu el, să mănânce şi să bea cu beţivii,
    50. Veni-va stăpânul slugii aceleia în ziua când nu se aşteaptă şi în ceasul pe care nu-l cunoaşte,
    51. Şi o va tăia din dregătorie şi partea ei o va pune cu făţarnicii. Acolo va fi plângerea şi scrâşnirea dinţilor.

  10. “Domnul i-a deprins pe ucenicii Sai cu o purtare fara ocolisuri, nefatarnica, intemeiata pe intelepciune sfanta, nu indreptatindu-se pe sine cu viclenie – purtarea din care trebuie sa lumineze virtutea curata si sa sa atraga prin cereasca sa frumusete privirile si inimile oamenilor. Asa sa lumineze lumina voastra inaintea neamurilor, incat sa vada lucrurile voastre cele bune si sa slaveasca pe Tatal vostru Cel din ceruri (Mt. V, 16). Dimpotriva, fariseii, dorind numai sa para drepti, se ingrijeau doar cum sa faca pe slugile lui Dumnezeu inaintea societatii oamenilor, inaintea unei mase indeobste cu prea putin discernamant. Si acum se poate vedea ca fariseii se folosesc de toate sireteniile cu putinta cu scopul ca faptele lor, avand infatisare buna, sa straluceasca cat mai puternic inaintea oamenilor, iar faradelegile lor sa fie dezvinovatite prin “necesitatea politica”, prin masca “justitiei” si “prevederii intelepte”, si prin dorinta de “a preveni un rau mai mare prin ingaduirea unui rau mai mic” si alte indreptatiri, ce sa revarsa cu atat imbelsugare din inima plina de viclenie. Domnul ne opreste de la o astfel de purtare prin cuvinte foarte puternice. Voi sunteti, spune El, cei ce va faceti pe voi drepti inaintea oamenilor, dar Dumnezeu stie inimile voastre; ca ce este intru oameni inalt uraciune este inaintea lui Dumnezeu, (Lc. XVI, 15).
    Sfantul Ignatie Briancianinov, Experiente Ascetice

  11. Titus:

    ‘Frate peter, nu eu judec ierarhia, faptele lor au fost deja judecate mai demult. O spun textele Scripturii, le-am scris mai sus.’

    Hai mai Titus, ca nu la ierarhii Bisericii Ortodoxe se refereau cuvintele Scripturii… Nu-i putem pune pe toti in aceeasi oala.. Nici intre farisei macar nu putem pune semnul egal cu atata usurinta – v. Nicodim de exemplu.

    Iarta-ma, dar tu stii conceptia mea: cand judecam, e bine sa fim cu mare bagare de seama la exprimare, sa delimitam exact persoanele judecate si motivele exacte pt care ii invinovatim si sa evitam generalizarile, pt ca din cuvintele noastre vom fi judecati la randul nostru. Eu sunt de parere ca generalizarile sunt ok daca evaluarea este una pozitiva, fie ea si gresita prin prea mare ingaduinta, dar reciproca nu e defel valabila! Cand emitem judecati la adresa unei colectivitati – si eu o fac, vai! – practic, pacatul judecatii se inmulteste exponential. Sunt total de acord ca la un moment dat devin inevitabil identificabile anumite trasaturi colective ale unui grup/comunitati, dar asta nu anuleaza ecuatia individuala a fiecarui membru, ecuatie in care poti gasi, la o analiza atenta, o multime de circumstante atenuante, poate chiar exoneratoare, daca nu chiar trasaturi sau fapte exceptionale de care autorii judecatii nu ar fi capabili.

    Eu nu uit niciodata pilda aceea din Pateric cu fratele nu tocmai ravnitor care pe patul mortii era senin si linistit. Iar staretul, cunoscandu-i inima si ca sa dea pilda celorlalti frati, l-a intrebat de fata cu ei cum de este asa impacat de vreme ce de-a lungul vietii nu excelase nici in post si nici in priveghere. Iar acela i-a raspuns ca el a urmarit toata viata implinirea cuvintelor Scripturii ‘nu judecati, caci cu masura cu care judecati veti fi judecati la randul vostru.’ Iar staretul i-a raspuns (redau aproximativ): ‘Bravo, frate, ca si usor te-ai mantuit!’

    Sau mi-amintesc iar de un cuplu care s-a sfintit – am uitat din pacate numele ceor doi sfinti – un barbat si o femeie care traiau in desfranare impreuna de multi ani. Barbatul a plecat cu nu-stiu ce ocazie lumeasca la Roma daca nu ma insel, iar acolo, asistand la supliciul unor crestini, desi nu era credincios, a avut un impuls al inimii care l-a facut sa se alature acelora, devenind astfel martir. La auzul vestii consoarta sa a devenit si ea credincioasa si si-a imbunatatit viata traind in mare curatie si sfintenie. Cine stie cati ca si acestia nu sunt printre noi si, la o adica daca va sosi prilejul, cum ne-ar putea rusina intr-un mod mai mult decat surprinzator.

    Si mie mi se par cutremuratoare cuvintele Scripturii postate de tine mai sus, dar ele sunt destinate fiecaruia dintre cei care le citeste, sunt cuvinte-oglinda, nu cuvinte-arma care sa fie indreptate catre altii. Iar daca interpretam altfel, pai atunci incalcam alte cuvinte ale Scripturii, care si ele sunt la fel de adevarate si pe care nu le putem inlatura cand si cum ne convine: ‘Nu judecati’.

    Sigur ca atunci cand vezi raul cum lucreaza chiar prin oameni nu poti sa taci (decat doar daca esti un mare rugator si inlocuiesti vorba cu rugaciunea izvorata dintr-o inima indurerata real pt cel pacatos, sau daca esti orb sau impietrit). Dar – si asta o spun inclusiv autocritic – bine ar fi sa ne rezumam la fapte si atat. Noi, din pacate, nu ne abtinem si face si un salt mai departe, aplicand stampila si pe oameni. Or, aici este nevoie de infinit mai multa prudenta in loc de aceasta usurinta uimitoare cu care infieram, fie si ‘aluziv’ (si aici nu ma refer la fratia ta) pe altii.

  12. Doroteea:

    Cand ai spus ca iti seamana reactia Patriarhiei cu cea a unui ONG am vrut sa-ti spun ca tu ai fost mai curajoasa decat mine cand ai scris-o, eu tocmai ce stersesem randurile din ceea ce am postat.

    Bun, si acum sa iti raspund: cuvintele Scripturii nu sunt pentru un timp anume si gata.
    35. Cerul şi pământul vor trece, dar cuvintele Mele nu vor trece.
    Deci raman valabile si pentru ierarhia ortodoxa. Nu eu indrept cuvintele Scripturii impotriva cuiva, ele spun despre o realitate. Se potrivesc si astazi? Atunci insemna ca ceva se repeta.

    Si se repeta. Nu stiu ce fac patriarhii altor parohii, dar la noi, in parohia noastra este asa:
    Am intrat de buna voie slugi intr-un imperiu (Uniunea Europeana) pe care noi l-am chemat sa vina sa ne stapaneasca, caci eram obositi de lupte intestine si nu ne mai simteam in stare de nimic.
    Irod cel mare a facut la fel si a ajuns guvernator al Galileei si rege al Iudeei cu ajutorul lui Cezar dupa ce s-a rugat si s-a umilit multa vreme la Roma ca sa-i convinga pe romani sa devina suzeranii Iudeei si Iudeea sa le devina un stat vasal.

    In urma intrarii noastre in UE ca vasali si cetateni de mana a doua, am dobandit o oarecare bunastare si prosperitate. Dar nu toti, cei saraci au devenit si mai saraci, cei bogati au devenit si mai bogati si daca majoritatea o ducem totusi ceva mai bine pe hartie, stim ca de fapt suntem din ce in ce mai departe de ce ne-am imaginat ca va fi si stim toti ce compromisuri am fost si suntem nevoiti sa facem pentru sunca de Praga si cutia de Fanta.
    La fel, Iudeea lui Irod cel mare, cunoscand o peroada de pace, a cunoscut si o relativa prosperitate, dar care nu era pentru toata lumea, ci in special pentru cei care colaborau cu romanii, cum ar fi vamesii sau preotii Templului.

    Astazi ne intrebam si ne facem socotelile aproape zilnic in emisiunile publice ale televiziunilor de ce trebuie sa dam noi mai multi bani catre UE decat ne vin inapoi. Pamantul nu mai e al nostru, economia nu mai e a noastra si tot ce producem ca valoare pleaca de la noi.
    In Iudeea, Iisus era intrebat de un carturar zelot de ce trebuie sa dea evreii bani romanilor, cand pamantul si deci toata roada lui le era dat prin legamant de Dumnezeu lor, evreilor. Astazi inca, nu cred ca s-a inteles deplin raspunsul lui Hristos pentru zelot, caci pe acela cu siguranta l-a durut mai mult decat o plesnitura de bici pe fata. Prin raspunsul Sau, Iisus il intreba El pe carturarul zelot: ce ati facut voi cu ce v-a dat Dumnezeu? Aceeasi intrebare au ajuns sa si-o puna astazi din ce in ce mai multi romani.

    Irod cel mare, a profitat de perioada de pace si prosperitate si a ridicat Templul al doilea din Ierusalim. Si noi construim astazi cel mai mare templu al ortodoxiei.
    Irod cel mare a dat porunca: obligatoriu toti pruncii sa fie inregistrati si cei sub doi ani sa fie omorati. Azi, trebuie sa-i inregistram pe copii la medic si obligatoriu ii vom vaccina pana la doi ani cu otrava pe care o vor purta toata viata in ei.

    Asa cum o simt eu, avem astazi aceeasi realitate intr-un alt cotidian. Nu-i judec, Doroteea, caci judecata aceea despre care vorbeste Hristos este foarte personala. Abia daca as delimita exact persoanele si, mai ales, motivele (caci acestea sunt cele care dau valoarea lucrului personal) as judeca, caci exact asa face judecatorul. Si Judecatorul. Eu insa spun dupa sfantul Apostol Pavel: sa se judece ei singuri, ca sa nu mai fie judecati.

  13. http://str2.crestin-ortodox.ro/foto/1438/143800_icoana-maicii-domnului-mangaietoarea-paramythia-vatoped-1.jpg

    “Fiind turma inconjurata de cei care o lupta si-nversunati prigonitorii asupra oilor tale, Curata, ai vestit pe robul tau, graind aievea catre el. Pentru aceasta, cetele de monahi tie iti striga, Maica: Slava, Preacinstita, ajutorului tau, slava ocrotirii tale, slava tie, Mangaietoare, una Atotlaudata.” (Troparul icoanei Paramythia, “Ocrotitoarea”)

  14. Titus L:

    ‘In Iudeea, Iisus era intrebat de un carturar zelot de ce trebuie sa dea evreii bani romanilor, cand pamantul si deci toata roada lui le era dat prin legamant de Dumnezeu lor, evreilor. Astazi inca, nu cred ca s-a inteles deplin raspunsul lui Hristos pentru zelot,’

    Nu-mi dau seama, la ce episod te referi? Zi -mi si mie pasajul pls, ca nu-mi vine in minte nicio legatura…

  15. Doroteea:

    mai, mai… acum iti place sa faci pe avocatul care despica firul in patru. Fie.

    19. Iar cărturarii şi arhiereii căutau să pună mâna pe El, în ceasul acela, dar s-au temut de popor. Căci ei au înţeles că Iisus spusese pilda aceasta pentru ei.
    20. Şi pândindu-L, I-au trimis iscoade, care se prefăceau că sunt drepţi, ca să-L prindă în cuvânt şi să-L dea stăpânirii şi puterii dregătorului.
    21. Şi L-au întrebat, zicând: Învăţătorule, ştim că vorbeşti şi înveţi drept şi nu cauţi la faţa omului, ci cu adevărat înveţi calea lui Dumnezeu:
    22. Se cuvine ca noi să dăm dajdie Cezarului sau nu?
    23. Dar Iisus, cunoscând vicleşugul lor, a zis către ei: De ce Mă ispitiţi?
    24. Arătaţi-mi un dinar. Al cui chip şi scriere are pe el? Iar ei au zis: Ale Cezarului.
    25. Şi El a zis către ei: Aşadar, daţi cele ce sunt ale Cezarului, Cezarului şi cele ce sunt ale lui Dumnezeu, lui Dumnezeu.
    26. Şi nu L-au putut prinde în cuvânt înaintea poporului şi, mirându-se de cuvântul Lui, au tăcut.

    Vezi? “se cuvine?”, Il intreaba. Adica e dupa Lege, dupa Legamantul dat lui Moise?

    Sau poate vrei sa spui ca nu era un carturar zelot cel care il intreba. Sigur ca da. Scrie ca erau iscoade, arhiereu nu era sigur, caci la arhierei a fost dus mai tarziu legat, iar cei care s-au numit zeloti au aparut cam la o generatie dupa evenimentele biblice. Baraba, de exemplu, nu era zelot. N-avea cum.

    Deci ai dreptate, nu era zelot. Asa m-am priceput eu sa fiu teatral la ora la care am scris. Dar eu stiu ca tu ai inteles ce am zis.

  16. Hristos S-a inaltat!

    Nu sunt domle tendentioasa, nu ma mai suspecta atat, efectiv nu stiam la ce te referi! :))

    Pai bine, acum nu ca fac pe avocata, dar tu stii ca ACEA intrebare era una tendentioasa. Pe bune ca nu m-as fi gandit la interpretarea data de tine. Mie mi se pare ca de fapt aici se face o distinctie f clara intre indatoririle fata de stat si cele duhovnicesti, si cam atat.

  17. Adevarat s-a inaltat!

    Doroteea:

    Sigur ca era o intrebare tendentioasa.
    Si mai sigur e ca noi crestinii asa si interpretam raspunsul, ca pe o distinctie foarte clara intre indatoririle fata de stat si cele duhovnicesti. Surpriza este ca la evrei nu exista (atunci, dar cred ca si acum, cel putin teoretic) o astfel de distinctie. Legea era data de Dumnezeu, statul evreu era Legamantul Domnului cu ei, promisiunea Sa pentru poporul Sau cand i-a scos din Egipt, si in general nimic din ce faceau evreii nu era fara legatura cu Legea. Impozitul, adica darile, era stabilit prin Lege si era parte din Legamant!

    1. Şi de mă voi întoarce sănătos la casa tatălui meu, atunci Domnul va fi Dumnezeul meu.
    22. Iar piatra aceasta, pe care am pus-o stâlp, va fi pentru mine casa lui Dumnezeu şi din toate câte-mi vei da Tu mie, a zecea parte o voi da Ţie”.
    …..
    19. A grăit Domnul cu Moise şi a zis:
    20. “Prinosul lui Aaron şi al fiilor lui, pe care-l vor aduce ei Domnului, în ziua ungerii lor, este acesta: făină bună de grâu, a zecea parte din efă, vor aduce jertfă necontenită; jumătate din ea dimineaţa şi jumătate seara.
    …..
    32. Toată dijma de la boi şi de la oi şi tot al zecelea din câte trec pe sub toiag este afierosit Domnului.
    ….
    26. “Vorbeşte leviţilor şi le zi: Când veţi lua de la fiii lui Israel zeciuiala, pe care v-am dat-o ca moştenire, să înălţaţi din ea dar Domnului a zecea parte, ca zeciuială,

    si alte multe exemple vei mai gasi si tu.

    Deci intrebarea punea problema asa: daca Iisus spunea ca se cuvine sa se dea bani romanilor, atunci devenea in fata poporului calcator de Lege, pentru ca impozitul era o datorie sfanta a evreului:

    9. Totdeauna când dai, fii cu faţă voioasă şi cu bucurie sfinţeşte zeciuiala.
    ….
    13. Chiar şi pârga grâului şi zeciuiala de la vin şi de la untdelemn, pe care ei o păstrează pentru preoţii care slujesc la Ierusalim în faţa Dumnezeului nostru, s-au hotărât să le mănânce, lucruri pe care nimeni din popor nu are voie să le atingă, nici măcar cu mâna.

    deci nu se cuvenea sa dea paganilor cele sfinte, iar calcatorii de lege erau omorati cu pietre.
    Daca ar fi raspuns ca nu se cuvine sa se dea bani romanilor, atunci era un razvratit pentru romani, iar acestia erau obligati de ordinul imparatului lor sa il prinda si sa il omoare.

    Raspunsul este, asa cum spune si Scriptura, naucitor. Naucitor. Pentru ca are atatea intelesuri in acelasi timp incat este naucitor. Din nefericire, in urma acestui raspuns, lumea crestina de vest a inteles ca indatoririle fata de Dumnezeu si cele fata de stat ar fi diferite. Asa s-a nascut statul fara Dumnezeu, pe care l-am importat si noi aici in est, fara discernamant critic si avand constiintele linistite de o interpretare comoda. Te rog sa vezi ca cezarul era un imparat strain si pagan care se facuse stapan peste tara sfanta care isi astepta adevaratul Imparat. Deci nicidecum nu se poate interpreta cezarul ca fiind statul legitim caruia credinciosul ii este dator cu ceva al sau.

  18. Chiar asta nu am citit nicăieri, si greu pot înțelege , de vreme ce am crescut într-un sistem….
    E ceva nou domnule Titus .
    Nu am făcut teologia , îmi trag seva din citire si … dar ceea ce ziceți buimaceste …

  19. @petru: ce te buimaceste, frate? sau altfel spus, ce crezi ca am gresit? In est, adica in Bizant, Imparatul aduna sfintele sinoade, era parte din viata Bisericii si Biserica era nemijlocit implicata in viata statului. In vest, Imparatul isi dorea doar recunoasterea Bisericii si, daca se poate, sa o subjuge. Si invers, desigur. Asa a avut niste zeci de ani vestul doi super-episcopi, papa si antipapa de la Avignon. Asa s-a luptat vestul pentru putere intre rege si papa, vezi istoria domniei lui Filip cel Frumos, sau vezi istoria familiei Borgia, sau Medicis.

    Priveste cum arata statul crestin:
    https://monarhiasalveazaromania.wordpress.com/2014/07/27/regele-mihai-este-episcop-al-treburilor-din-afara-si-singurul-mostenitor-al-bizantului-in-viata/

    Ti se pare ca seamana cu ce avem noi acum importat din vest? Intr-un astfel de stat, condus de un astfel de episcop, datoriile cetateanului sunt lumesti si duhovnicesti deopotriva, nu exista distinctie intre ele. Asa era si la evreii Vechiului Testament.

    A fost o vreme cand lucrurile acestea erau binecunoscute in mod firesc, nimeni nu-si inchipuia cum e sa le spui ca si cum ai sta in afara lor. Astazi au ajuns sa ne fie asa straine incat sa ne buimaceasca…

  20. Titus:

    pai zeciuiala, datorata Domnului, ajungea, din cate inteleg, la preotii Templului. Cu ce te impiedica impozitul cezarului in a da si zeciuiala, de vreme ce ambele aveau destinatii diferite? plus ca Domnul spune ‘dati cezarului ce E AL cezarului si lui Dumnezeu ce e al lui Dumnezeu”, ceea ce inseamna ca Insusi Domnul distinge intre cele 2 si nu are pretentii la impozite. Unul e Templul si preotii lui (casa Domnului si reprezentantii Lui pe pamant), altul e statul si conducatorul lumesc.

    Unde gresesc?

  21. Doroteea:

    10. Deci Pilat i-a zis: Mie nu-mi vorbeşti? Nu ştii că am putere să Te eliberez şi putere am să Te răstignesc?
    11. Iisus a răspuns: N-ai avea nici o putere asupra Mea, dacă nu ţi-ar fi fost dat ţie de sus. De aceea cel ce M-a predat ţie mai mare păcat are.

    Cine ar putea avea putere sa asupra Domnului? Deci nu exista putere lumeasca de la sine. Nu poti gandi in categorii diferite ab initio. Apoi, repet: cezarul nu era putere legitima in Israel conform Legii. Dar istoria ne spune ca cezarul a fost adus sa stapaneasca in Iudeea de chiar conducatorii poporului evreu. Iar conducatorii poporului evreu erau cei din Sanhedrin, saducheii (adica preotii templului) si dintre farisei, care aveau si ei preotie, si erau prezidati de Marele Preot. Dupa Lege, conducerea pamanteasca este duhovniceasca. La fel a fost in Bizant, numai ca acolo era ceva firesc, nu se vedea asa cum nu vezi culoarea rosie printr-o sticla rosie.

    Vezi cazul lui Melchisedec, a carui preotie o avea Hristos:

    18. Iar Melhisedec, regele Salemului, i-a adus pâine şi vin. Melhisedec acesta era preotul Dumnezeului celui Preaînalt.
    (vezi si epistola catre Evrei a Sfantului Apostol Pavel)

    Cand Domnul a spus dati cezarului ce e al cezarului, nu i-a recunoscut cezarului vreun merit, ci a constatat o situatie, anume ca evreii erau imprumutati, deci datori la un imparat pagan, care pentru aceasta le era stapan. Deci dati-i datoria acestuia inapoi si veti fi liberi.

  22. Titus:

    ‘Iar conducatorii poporului evreu erau cei din Sanhedrin, saducheii (adica preotii templului) si dintre farisei, care aveau si ei preotie, si erau prezidati de Marele Preot. Dupa Lege, conducerea pamanteasca este duhovniceasca.’

    Totusi si in Vechiul Testament regii erau regi, preotii erau preoti. Adica David nu era si preot, era doar rege. Ba din cate tin minte, primul rege a fost ales in pofida dublului indemn al Domnului dat evreilor de a nu-si alege un rege (idee care Domnului nu i-a parut prea inspirata, dar a cedat – oh, din nou liberul arbitru! – pisalogelii lor).

    Avertisment: doar intreb si incerc sa ma lamuresc. Inteleg unde bati – politica e natural imbinata cu religia – atata ca amestecul lor s-a dovedit, in practica, in ambele locuri (am in vedere si Imperiul de Rasarit unde si acolo s-au insailat intrigi, manipulari, s-au comis torturi si asasinate in numele crestinismului si al ‘dreptei credinte’ – ca nici rasaritenii n-au fost scutiti de asta) un adevarat dezastru. Mai mult, regii au inceput sa se foloseasca de preoti si de religie in scopuri extrem de josnice, pt a-si consolida puterea.

    Distinctia intre preot si imparat/rege mi se pare f clara inclusiv din perspectiva realista. La origine, aristocratii au reprezentat tipologia umana a eroului, a individului capabil de reactie, curaj si spirit organizatoric in fata pericolului FIZIC, bref, a celui care poate mobiliza o comunitate salvandu-i existenta. As spune, a liderului militar. Abilitatile acestui prototip uman sunt de natura fizica, practica, organizatoria. Preotul – el este cu totul altceva. El are intuitia adevarurilor inalte, o comunicare naturala cu planul transcendent – as spune ca intrucatva reprezinta exact opusul, pt ca el transmite mesajele care parvin din lumea ‘meta-fizica’. Nu lumea materiala este zona lui de competenta.

    Adevaratele nenorociri au inceput atunci cand comunitatea a acceptat mentinerea autoritatii liderului militar DUPA incetarea pericolului, permanentizarea acestei autoritati si extinderea ei asupra relatiilor sociale pe timp de pace. Or, intr-adevar, relationarea sociala, justitia – ele, da, au legatura directa cu planul divin – si, in mod firesc, intrau sub autoritatea, nu a Preotului, ci a CORPULUI preotesc (o autoritate, asadar, colectiva). Extinzand insa – probabil sub impactul euforic al atingerii obiectivului de supravietuire – sfera de autoritate a liderului militar in zone care, de fapt, exced natural competentei acestuia, s-au stricat toate echilibrele. Mai grav a fost ca preotii au acceptat ‘validarea’ acestei autoritati, cu alte cuvinte, s-au derobat de propria competenta pe care au transferat-o cui nu trebuie. Si, astfel, liderul politic s-a folosit de Biserica pt a-si confirma ceea ce de fapt era o impostura. Or, de fapt, acest model este cel pe care tu il socoti cel firesc, desi el si-a aratat falimentul – atat la Apus cat si la Rasarit (pt ca, repet, faptul ca Biserica Ortodoxa a subzistat nu anuleaza crimele comise inclusiv in Bizant de liderii politici in numele crestinismului – crime complet incompatibile, de fapt, cu invatatura Domnului Hristos si cu spiritul profund al crestinismului).

  23. Treburile cetatii si viata duhovniceasca s-au separat treptat de-a lungul timpului, pe cand Domnul Dumnezeu nu a dorit sa fie asa.

    Asta se vede atunci cand si-au dorit israelitii rege, desi Dumnezeu le-a spus clar ca nu se cade si ca El insusi este Imparat peste ei; alt episod, atunci cand s-au separat cele douasprezece triburi in nord si sud, in nord domnind in timp paganii si in sud continuand ramasita dreapta din Israel – Iudeea.

    Dar Dumnezeu a hotarat prin prooroc sa mearga mai departe Israel, cu rege omenesc in fruntea poporului si la carma tarii. Deci, Domnul a facut un pogoramant, din ceva ce nu a dorit pentru poporul ales: dupa cum si pana in ziua de azi Biserica face in momente critice diferite pogoraminte…
    In episodul cu chipul cezarului pe ban, Domnul isi respecta propriul pogoramant, sub pronia Lui aflandu-se intr-adevar tot ce este in Creatie.

    Biserica invata de la inceput despre unirea implicita dintre treburile cetatenesti si cele duhovnicesti, ca imparatul si opincarul sunt deopotriva sub ascultarea de episcop, iar nicidecum de capul lor. Pentru ca Dumnezeu este Stapanul si Imparatul in ortodoxie, nu altcineva: Stapan al casei, al tarii, al copacului, al spicului de grau si … al trupului / fiecarui om: ale Sale sunt toate – pentru cine primeste si vrea in mod liber…

    Ce intreaba primul lucru Sfanta Maria Egipteanca pe Sfantul Zosima: “Deci, spune-mi, părinte, cum vieţuiesc acum creştinii, cum vieţuiesc împăraţii şi cum sunt sfintele biserici?””

    Cat despre conducatorul randuit din lume prin ungere de catre episcop, in Imperiul Bizantin Imparatul convoca Sfintele Sinoade Ecumenice, care sunt – dupa cum zicea un Parinte duhovnicesc zilele acestea – “cea mai vasta baza a adevarului nostru de credinta, pe langa Sfanta Scriptura”. Mai mult despre investitura “aproape ca a unui episcop laic” a imparatului in poporul lui Dumnezeu, ne invata Biserica.

    (De exemplu, in cartea “Probleme actuale in Biserica si stat”, prefatata de Sfantul Iustin Popovici, editata sub ingrijirea Parintelui Nicolae Tanase si cu binecuvantare arhiereasca; relativ la subiect, recomand capitolul “Misiunea crestina a statului”, din 1934.)

    Mai tarziu, unii vicleni din cale afara (cu sortulete si iluministi) au fabricat “statul modern”, care a ajuns cu timpul in formele lui de azi. Aceea a fost inca o etapa in caderea spre despartirea de Dumnezeu si secularizarea treburilor cetatenesti. Pentru ca au inlocuit mai totul (inclusiv ce mai ramasese din ungerea regelui) cu metode secu(la)riste. Deci, au necinstit si pogoramantul facut de Dumnezeu odinioara.
    In asta se afla si motivul, rar constientizat, pentru care nici nu mai concepem unirea dintre viata cetateneasca si cea duhovniceasca (desi, avem inca exemple vii pe pamant in acest sens, din mila lui Dumnezeu – cum e Sfantul Munte).
    E foarte mult de spus, nu am timp si nu mi se cade mie. Aceste lucruri insa se invata (inca) in academiile teologice, de catre cine isi mai aduce aminte si are curajul sa spuna adevarul asa cum e…

    Punctual:
    “Cu ce te impiedica impozitul cezarului in a da si zeciuiala” – pai sa vedem ce semnificatie avea darea catre Cezar. In toate timpurile, darile catre imparat erau – si sunt – o forma de recunoastere a acelei persoane ca stapan al tau, al vietii tale (Dumnezeu Insusi s-a opus dorintei israelitenilor de a-si pune rege dintre oameni). Deci, mai apoi, cand evreul dadea birul catre imparatul roman, facea in fapt idolatrie, cu sau fara voia lui. Acest lucru l-am aflat intr-una din predicile tinute in fata studentilor de la teologie de catre parintii profesori. Semnificatia acelei dari era una cat se poate de religioasa, pe langa alte aspecte (de unde si parte din ura poporului religios fata de vamesi).

    “Cu ce te impiedica impozitul cezarului in a da si zeciuiala, de vreme ce ambele aveau destinatii diferite” – pe de o parte am zis ca ele au destinatii diferite, dar aceeasi semnificatie in planul duhului, desi in sensuri opuse unul altuia, dupa cum si stapanii sunt, in cazul cezarului roman; pe de alta parte, are si o insemnatate imediata si practica.
    Sa ne amintim cum a fost viata bunicilor nostri (fara sa mergem mai adanc in istorie), care au fost obligati sa plateasca din painea lor si asa amarata… bir ca “despagubire de razboi”… dar catre un stapan strain

    “ceea ce inseamna ca Insusi Domnul distinge intre cele 2 si nu are pretentii la impozite” – distinge, dar poate nu in felul in care au inteles unii oameni “dupa ureche”…
    Apoi, uite ce zice Domnul aici: “Ba, da! – a zis el. Dar intrând în casă, Iisus i-a luat înainte, zicând: Ce ţi se pare, Simone? Regii pământului de la cine iau dări sau bir? De la fiii lor sau de la străini?
    El I-a zis: De la străini.
    Iisus i-a zis: Aşadar, fiii sunt scutiţi.

    Am pus doar doua exemple simple despre cum viata duhovniceasca este indisolubil legata de cea cetateneasca, in cele mai elementare aspecte ale ei, de la cele mai mici, pana la cele mai mari.

    Ce s-a petrecut a fost ca pe masura ce distantarea dintre treburile cetatenesti si cele duhovnicesti a devenit tot mai pronuntata (uriasa ar fi mai precis), dracul s-a bucurat, avand de-acum mana libera sa-si faureasca pas cu pas, generatie dupa generatie, o lume numai dupa placul lui, separata de ramasitele de lume inca “acoperite” de ortodoxie…. dupa cum se si vede.

    Trei referinte de la Sfintii Parinti:
    https://doxologia.ro/cuvant-de-folos/dati-cezarului-cele-ce-sunt-ale-cezarului-lui-dumnezeu-cele-ale-lui-dumnezeu
    https://ro.scribd.com/document/36282947/Sf-Teofilact-Al-Bulgariei-Talcuire-Ev-Matei
    http://www.mitropolia-ro.de/index.php/catehizare/753-statul-si-datoriile-crestinului-fata-de-stapanirea-laica

  24. Lucian Octavian: Multumesc, incepeam sa ma tem ca sunt singur, deci pe un drum gresit.

  25. Frate Titus, nu ai pentru ce. Nu te teme! Adevarul, iubirea nu cade niciodata. Pietrele vor striga.

    Subscriu la tot ce ai scris aici, pentru ca asta e invatatura Bisericii si ce am aflat de la duhovnicii ei, de multe ori.

    Parintele Cleopa are un cuvant de invatatura foarte cunoscut, in care explica pe larg si pe intelesul tuturor cum se spovedeste omul care are si raspundere cetateneasca, chiar de imparat. Mai intai isi spovedeste pacatele facute ca simplu om, dar mai apoi cele facute ca imparat, in exemplul parintelui. Va sa zica, duhovnicul are putere de la Dumnezeu peste dreptatea faptelor imparatesti ale imparatului.
    O cercetare cu rabdare in Vietile Sfintilor arata cum voievozii, regii si imparatii crestini/ortodocsi au cercetat duhovnicii Bisericii pentru spovedanie si sfat in… carmuirea cetateneasca in numele lui Hristos.

    In vremurile noastre insa…

    2 Timotei 4.

  26. Nu domnule Titus nu cred ca ați greșit cu ceva. Dimpotrivă, ceea ce prezentați sunt vremuri demult apuse. Nu poate un stat, o țara sa se întoarcă la origini , la a fi “copil ” a lui Dumnezeu. E destul de viclean si bătrân de anii de zile cel rău .. Pentru ca zice chiar Scriptura sau domul Lucian ca stăpânitorul acestei lumi e altul afara de Cel Drept. Așa ca vom orbecai ca stat , având Lumina doar in Biserica. Fiindcă Dumnezeu nu își părăsește turma , ne da lumina in Biserica, dacă noi am părăsit Stăpânirea Lui . Știu , preoții nu fac etc , dar nu judec. Ei sunt după chipul nostru…
    ma raportez la vremurile actuale. Mi se cere sa plătesc la stat, plătesc.. Bunicilor mei li se cerea vițelul , îl dădeau … La Biserica dădeau. Deci acesta e sistemul pe care îl gândesc, îl văd, totuși sistemul accepta crucea in parlament, pe buletine , in sistem sunt si preoții , la fapte sistemul e așa cum suntem toți … Ca se pleacă in fata mai-marilor Bruxel am citit cartea Memoriile lui Bartolomeu si am înțeles într-un alt sens conducerea Bisericii si a statului. Pe Teoctist îl făceau unit cu comuniști , iar alți îl făceau stâlp pana la cer.
    Frate eu nu am academie făcută. Nici cultura ce o aveți dv. Învăț din ceea ce se postează . Discern… Sunt o oaie intr-o turma. Si rămân cuminte in turma.
    Întreb un lucru pe frăția ta: cred ca ai auzit de Pomohaci . Preotul Pomohaci. Nu e acceptat de majoritatea ortodocșilor ca preot , nici pe site nu e acceptat . I tolerat de Bisrrica. El omul Pomohaci are versuri frumoase. Si a adoptat 2 copii . Adică a adoptat. I o fapta mare nu ? Ca una e sa ai o organizare cu mulți copii , alta i sa i adopți dându-le numele tău , viața ta … Ca preot probabil ca greșește cu slujbele lui sau știu eu ce … Nu știu , nu judec. Ce primează in fata Domnului : faptele lui sau preoția ? Întreb , pt ca văd ca aveți cultura , la fel si DoamnaDoroteea sau alți , cu toate ca viziunile sunt diferite.

  27. Lucian:

    Mai baieti ce talent aveti voi de a da skip la argumentele preopinentului si a dezvolta demonstratii impresionante, dar autiste! 🙂

    Intre timp am mai scris un comentariu. Te las sa descoperi singur ce interogatie ai ocolit de acolo sau ce ai lasat nedemonstrat (esenta, din pacate). Daca nu, voi reveni, desi m am plictisit sa trag tot timpul de sfoara interlocutorii care se departeaza de firul argumentativ al discutiei….

  28. Doroteea, conversezi cu mine la plural intr-un mod autist? 🙂

    Nu ti-am trecut cu vederea nici comentariul acela al tau, ti-am trecut cu vederea doar neputintele, asa cum ma invata Biserica…

    Domnul si Maica Domnului sa miluiasca.

  29. Lucian:

    Pai vad ca nu prea mi le treci cu vederea, ca nu ratezi nicio ocazie sa mi le reamintesti :). Ratezi in schimb mai toate oportunitatile de a mi le si demonstra!

  30. @petru: nu am cultura mai multa ca a fratiei tale. Poate doar sunt mai “bagacios”.
    Nu stiu ce sa iti raspund, nu cunosc nimic despre preotul Pohomaci, chiar nu nimic. Dar pot sa iti raspund la modul general, ce consider eu: nu se despart faptele de ceea ce esti.

  31. Doroteea: argumentele tale raman in paradigma apuseana, as zice de influenta germana. Nu stiu de ce, dar argumentele tale imi suna foarte hegelian, ceva parca asemanator cu Francis Fukuyama, un ultim hegelian al vremurilor contemporane. Nu cred ca sunt OK.
    Tu pastrezi opozitia dintre stat si Biserica. Ea nu exista in original. Moise si Aaron erau frati. Nici cand Aaron a trecut de partea celor care au facut vitelul de aur, legatura dintre ei nu s-a rupt. Mai mult, Moise a organizat politic poporul lui Israel la sfatul socrului sau, un preot, care ii spune clar ca el, ca putere lumeasca este mijlocitor al poporului catre Dumnezeu. Uite, din Iesirea:

    17.
    Iar socrul lui Moise a zis către acesta: “Ceea ce faci, nu faci bine.
    18.
    Căci te vei prăpădi şi tu, şi poporul acesta, care este cu tine. E grea pentru tine sarcina aceasta şi nu o vei putea împlini singur.
    19.
    Acum dar ascultă-mă pe mine: Am să-ţi dau un sfat şi Dumnezeu să fie cu tine! Fii tu pentru popor mijlocitor înaintea lui Dumnezeu şi înfăţişează la Dumnezeu nevoile lui.
    20.
    Învaţă-i poruncile şi legile Lui; arată-le calea Lui, pe care trebuie să meargă, şi faptele ce trebuie să facă.
    21.
    Iar mai departe alege-ţi din tot poporul oameni drepţi şi cu frica lui Dumnezeu; oameni drepţi, care urăsc lăcomia, şi-i pune căpetenii peste mii, căpetenii peste sute, căpetenii peste cincizeci, căpetenii peste zeci.
    22.
    Aceştia să judece poporul în toată vremea: pricinile grele să le aducă la tine, iar pe cele mici să le judece ei toate. Uşurează-ţi povara şi ei să o poarte împreună cu tine!
    23.
    De vei face lucrul acesta şi te va întări şi Dumnezeu cu porunci, vei putea să faci faţă, şi tot poporul acesta va ajunge cu pace la locul său”.
    24.
    Şi a ascultat Moise glasul socrului său şi a făcut toate câte i-a zis.

    Dumnezeu Insusi a dat Legile sale lui Moise, un conducator militar, totusi, crescut si educat in casa lui Faraon sa fie astfel. Deci iti spun drept, eu nu pricep cum poti tu sa faci deosebirea intre o categorie si cealalta, cand ele sunt una. Statul si conducere lumeasca fara Dumnezeu si Biserica Lui este nebunie, nu foloseste la nimic si nimica nu reuseste sa faca. Dar exact asta este paradigma in care isi traieste existenta Europa (franco-germana), adica Europa se afla in nebunie si nu vrea sa iasa din ea. Pur si simplu nimeni nu vrea sa constientizeze acest fapt. Culmea, si ce ma exaspereaza, este ca si Biserica se complace mai nou in acesta paradigma. Practic, Biserica incepe sa paraseasca lumea, si nu precum o fac monahii, ci renuntand la ce i s-a dat sa pastoreasca.

  32. Titus:

    Deci sa inteleg ca sta in firescul – denaturat de involutia inexorabila a lumii – lucrurilor ca liderul militar, de indata ce coboara din sa si isi sterge palosul de sange, sa imbrace sutana si sa treaca in regim de multitasking la spovada, povata si oficierea slujbei, da? Iar orice interpretare contrara bate in speculatie filozofica de spurcata sorginte apuseana. Am inteles corect?

  33. Dl Titus
    Mulțumesc.

  34. Doroteea:

    Nu.

  35. Titus:

    Pai atunci zi mi unde am inteles gresit. Inca astept.

    Pt ca eu asta am spus: liderul militar, in loc sa se bucure de o autoritate provizorie si conjuncturala, a devenit lider permanent inclusiv in acele zone care reprezentau competenta exclusiva a Bisericii. Iar Biserica i a permis asta (repet: pana la invazia otomana care a impins BO in plan secund, Rasaritul a avut aceeasi problema: liderul militar – regele – poate ca se confesa duhovnicului, dar asta nu il impiedica sa decida EL asupra unor chestiuni de credinta sau justitie care nu ar fi trebuit sa intre in competenta lui, ci a Bisericii. Iar asta s a intamplat cu concursul Bisericii care i a validat aceasta inadecvata autoritate, consecinta fiind: sange, sange si iar sange in numele crestinismului. Dar nu sangele PROPRIU varsat martiric, ci sangele ALTORA varsat complet necrestineste! Pt ca Domnul S a lasat rastignit de farisei si de poporul necredincios, nu i a rastignit EL pe ei!).

    Or, acest model este unul denaturat, nicidecum cel al Vechiului Testament la care va tot raportati voi, recunoscand de altfel ca Insusi Domnul a respins autoritatea regala, admitand o in extremis. Moise s a consultat cu preotul! Iar David nu era si preot! (in ultima postare pare ca ma mustri ca nu pun egal intre cele 2!)

    Deci, ceea ce va scapa voua in argumentatia mea este urmatorul aspect: da, sigur ca frumos ar fi ca liderul militar (regele) sa asculte de Biserica. Ce model ideal! Dar acest lucru pur si simplu nu s a intamplat! Ba mai mult: el (regele) a preluat din competentele Bisericii si a inceput sa si vare nasul nepermis in treburile ei (ca DE AIA Domnul nu a vrut rege: PT CA STIA CE VA URMA!). In plus, si a arogat o nepermisa autoritate si asupra semenilor sai, autoritate manifestata nu moral, ci material, intr un mod inrobitor, intemeiata pe o presupusa superioritate auto afirmata cu concursul – vai! – al Bisericii! Care, astfel, si a tradat turma, facand o cadou unui lup!

    Or, ACEST MODEL DENATURAT SI COMPLET FALIMENTAR (dovedit istoric ca fiind falimentar prin toate ororile istoriei si ale Evului Mediu!! Pt ca oamenii erau umiliti, saraciti, trimisi la moarte in cauze straine lor, schingiuiti samd) este cel pe care l a rasturnat iluminismul! Nu cel ideal, de poveste, al Vechiului Testament in care regele nu misca fara consemnul Bisericii (si care oricum era clar ca nu va rezista, de altfel, tocmai pt ca a fost instituit impotriva vointei Divine, si tocmai pt ca a permanentizat o autoritate care ar fi trebuit sa fie provizorie si limitata).

    La inceput nu a existat ‘rege uns’, ci autoritatea colectiva a preotilor – asa e. Iar in fata acestei autoritati oamenii erau EGALI. In momentul in care a admis sa valideze autoritatea regala (ba inca si ereditar! ce prostie, sinistru amendata de istorie, prin care oricarui degenerat i se incredinteaza prin simplul ‘merit’ al nasterii, o comunitate, un popor!), in acel moment, asadar, Biserica a comis un act teribil de tradare si, in plus, un act de cedare a puterii. Si din acel moment, independenta ei (sau, mai exact, dependenta ei exclusiva de Dumnezeu) nu a mai fost posibila, turma devenind la randul ei expusa capriciilor politicului si interpretarilor sale ‘teologice’ pur interesate sau pur inadecvate.

    ASTA a sanctionat iluminismul. Pt ca, ceea ce va impiedica pe voi sa vedeti in demersul asta de interpretare pe cont propriu a Scripturilor, sfidand nu doar logica, dar si evidenta ororilor istorice generate de modelul pe care il sustineti! – este LUCRAREA DOMNULUI IN ISTORIE. Iluminismul are si disfunctii, desigur, iar dracul si a varat coada, nu neg. Dar iluminismul a validat o realitate pt care lumea in timpul VT nu era pregatita, dar pe care Iisus Domnul nostru a dezvaluit o odata cu venirea Lui pe acest pamant, si anume: Imparatia Domnului e in inimile noastre, si acolo trebuie in primul rand construita ca sa poti realiza apoi ceva frumos si in exterior. Cand Domnul a explicat ce inseamna de fapt ‘a ucide’ sau a comite adulter, sau cand a enuntat fericirile si cand ne a spus dupa ce criterii vom fi judecati (ale milei si bunatatii si darniciei), atunci EL, de fapt, ne a initiat in Adevarul profund al Legii. Unui copil mic ii spui ‘nu fura jucariile colegului’. Unui adolescent ii explici si de ce ‘a fura’ inseamna si a ti aroga meritele/ideile altuia sau a face curte prietenei altuia etc, iar un adult va intelege ca e nedemn nu doar sa comiti aceste fapte, ci sa le si gandesti sau proiectezi in mintea ta. Asa si cu Legea VT si Adevarul in Duh al NT. In faza iluministilor, lumea experimentase deja esecul simpului formalism, si era pregatita pt marele pas al libertatii de constiinta, care presupunea, da, o Biserica, dar catre care ma indrept de buna voie si care va tr mai intai, ca sa ma convinga, sa isi ispaseasca pacatul de a si fi vandut turma si raspunderile unui ins numit conventional ‘rege’. Cum si a ispasit acest pacat? Printr o fireasca decredibilizare. Deci, da, fratele Petru a intuit perfect ca lumea, ca si individul, evolueaza, se dezvolta, si ca odata cu aceasta miscare Legea nu se schimba, dar se dezvaluie in adevarata ei maretie si profunzime!

    Nu stiu de ce, in mintea unor crestini se produc sinapse bizare si mai numeroase decat ar trebui. Apocalipsa e vazuta ca un punct terminus al unei progresive decadente. Or, de fapt, Apocalipsa e un punct terminus (intr o dimensiune, desigur) si…atat. Pt ca diavolul va trebui, la un moment dat, sanctionat si oprit (timp in care prin el suntem testati si initiati). Daca acest punct ne va surprinde, ca si planeta, intr o pozitie mai buna sau mai rea – de noi depinde.

    Pana acum, lucrurile s au impletit permanent – lucrarea diavolului, lucrarea umana si lucrarea si interventia Divina – si nu putem vorbi doar de esec. Slava Cerului, reprezentantii poporului nu mai trebuie sa si tina discursul in genunchi in fata clerului si a aristocratilor (cam asa se intampla, draga Titus, inainte de Revolutie, iar cand in ajunul Rev nobilimea s a prins ca a impune ritualul in starea de revolta care cuprinsese pe flamanzi ar presupune un mare risc, au preferat sa le ridice dreptul de a lua cuvantul! Ca lumea, nu? Ce vremuri frumoase si demne de nostalgia noastra!). Slava Cerului, chiar daca inca se petrec multe, cruzimea, tortura, sclavia au devenit colectiv si oficial inacceptabile! Slava Cerului, putem critica liber pe ‘mai marii’ tarii si Slava Cerului vietile pe care le ducem au devenit cel putin decente! Sigur ca s au intamplat si se intampla si lucruri rele, sigur ca credinta a scazut in inimile oamenilor (si) ca urmare a neputintelor preotesti! Sigur ca dracul nu doarme. Dar nici Domnul nu lasa nerasplatit sangele curs in numele omeniei si al dreptatii!

    Nu pretind ca stapanesc Scripturile si ca sunt maestra a interpretarilor. Nu imi permit sa ii linistesc pe cei care imi sustin opiniile, asigurandu i ca sunt de partea cea buna, si ca enunt un adevar absolut pe care si pietrele il striga (esti penibil, frate Lucian, ti o spun cinstit pt ca te respect prea mult ca sa te mint, cand te crezi posesorul unor certitudini, sunt lucruri asupra carora, vorba fratelui Petru, nici sfintii nu au cazut de acord). Dar refuz sa interpretez Scriptura negand faptele istorice. Refuz sa promovez modele care s au dovedit sangeroase. Si ma incapatanez sa fiu recunoscatoare inaintasilor pt statutul de om liber cel putin aspra deciziilor sale, de care ma bucur.

  36. Doroteea:

    Stai putin, stai. Nu te enerva, adica cel putin nu cu mine.
    In Legea Vechiului Testament sangele varsat il face necurat pe cel care il varsa. Pentru ca asta inseamna viata irosita, iar Dumnezeu este Viata, asa cum stim ca ne-a marturisit Hristos despre El.

    Uite ce-i spune Dumnezeu lui David:
    2. Şi sculându-se, regele David a zis: “Ascultaţi-mă, fraţilor şi poporul meu! Am avut la inima mea gând să zidesc locaş de odihnă pentru chivotul legământului Domnului şi aşternut picioarelor Dumnezeului nostru şi cele de trebuinţă pentru zidire le-am pregătit.
    3. Dar Dumnezeu mi-a zis: Să nu zideşti locaş numelui Meu, pentru că tu eşti om războinic şi ai vărsat sânge.

    Bun. Deci macar am lamurit ca nu consider ca un conducator militar isi baga palosul in teaca si poate fi gata sa inceapa slujba.

    Revin la legatura dintre Moise si fratele sau Aaron. Moise stim ca a varsat sange, deci nu a putut fi tot el si preot, dar legatura dintre Moise si Aaron nu s-a rupt nicicum. Deci legatura dintre preot si conducator nu se rupe, dar ei nu sunt neaparat aceeasi persoana. Acesta era atributul exclusiv al lui Mesia. Preotia si Imparatia se unesc doar in Mesia. Asa si spunem despre Hristos, ca este Imparatul imparatilor si avea preotia lui Melchisedec, pentru ca El este Mesia.

    Apoi, imparatul nu este un conducator militar. Acesta are si aceasta functie, dar nu este definitorie pentru el. Imparatul se ocupa si de treburile politice, si de cele economice si financiare, de fapt trebuie sa ia hotarari in tot ceea ce priveste viata din aceasta lume a supusilor sai. Razboiul este doar un eveniment printre altele, chiar daca este mai traumatizant. Iar viata din aceasta lume este pregatirea pentru viata de dupa aceasta lume, de aici si responsabilitatea duhovniceasca a imparatului (regelui, sau, ca sa terminam odata cu regii astia, a presedintelui si a primului ministru). De exemplu, eu nu il vad deloc pe Hollande ca pe un conducator militar, ba nici pe Sarcozy, iar despre Macron, ce sa mai zic…! Las’ ca era sa se pomeneasca Franta cu o amazoana! Cat despre responsabilitate…

    Deci, esenta statului consta exact in ceea ce am spus mai sus, in relatia neintrerupta intre preot si conducator. Orice altceva este nebunie.

    Si acum sa iti spun unde am vazut asta, in lumea crestina.
    La rusi. Nu mi-a venit sa imi cred ochilor cand intr-un documentar de pe History au fost cuprinse filmari dintr-o sedinta de lucru obisnuita a lui Boris Eltin la guvern, in consiliul de ministri. Langa Boris Eltin statea Alexei II, Patriarhul Rusiei. Avea un loc de drept in consiliul de ministri. Nu stiu daca mai este asa acum, dar nu am motive sa cred ca nu.
    La englezi. Stiu, suna ciudat, dar temelia statului englez de pretutindeni este articolul 1 din Magna Carta. O sa incerc o traducere schioapa, dar sper sa se inteleaga.

    In primul rand noi (noi=regele Ioan fara de Tara) garantam Domnului si, prin actul de fata confirmam pentru noi si urmasii nostri pentru totdeauna ca Biserica Angliei va fi libera si va avea toate drepturile sale si libertatile neatinse, si vrem ca aceasta sa fie respectata intocmai. Din aceasta reiese ca libertatea alegerii, care se socoteste ca fiind cea mai importanta si esentiala pentru Biserica Angliei, noi, din vointa noastra curata si fara constrangere am garantat-o si prin actul nostru am intarit-o si am obtinut confirmarea pentru acelasi lucru din partea domnului nostru Papa Inocentiu al III-lea inainte sa apara cearta dintr noi si baronii nostri. Si aceasta vom respecta si vointa noastra este sa fie respectata pentru totdeauna in buna credinta de urmasii nostri. De asemenea, am garantat tuturor oamenilor liberi din regatul nostru, pentru noi si pentru urmasii nostri pentru totdeauna, toate libertatile scrise mai jos, pentru a fi avute si detinute de ei si de urmasii lor din partea noastra si a urmasilor nostri pentru totdeauna.

    Practic, statul (conducatorul lumesc) este garantul libertatii Bisericii si aparatorul drepturilor ei, deci are o relatie neintrerupta cu Biserica. Ce vedem cu totii acum este o intelegere gresita a ceea ce inseamna libertati individuale (statul fiind si garantul acestora) si o renuntare a Bisericii de buna voie la drepturile sale si la libertatea sa, adica la misiunea sa pamanteasca.

    Acum, nu sunt specialist in istoria bizantina, dar chiar nu inteleg despre ce sange vorbesti. Vanatoarea de vrajitoare si cruciadele au origini vestice si nu au fost prea mult importate aici in est. Sangele curs pe aici pe la noi in partea noastra balcanica de lume are alte origini, mult mai lumesti si mai modeste. Legatura varsarilor de sange cu “numele Domnului” este mult mai mica aici la noi, si cand nu a fost din pricina celor din afara a fost mai mult din motive de familie, certuri pe zestre sau pretentii la tron.

    De asemenea, sunt in necunoastere, deci nu inteleg de unde vine aceea ca Dumnezeu nu a vreut rege peste poporul sau. Uite, in Deuteronom:

    14. Când vei ajunge tu în pământul ce ţi-l dă Domnul Dumnezeul tău şi-l vei lua în stăpânire şi te vei aşeza în el şi vei zice: Îmi voi pune rege peste mine, ca celelalte popoare, care sunt împrejurul meu,
    15. Atunci să-ti pui rege peste tine pe acela pe care-l va alege Domnul Dumnezeul tău: dintre fraţii tăi să-ţi pui rege peste tine; nu vei putea să pui rege peste tine un străin, care nu este din fraţii tăi.
    16. Dar să nu-şi înmulţească acela caii şi să nu întoarcă pe popor în Egipt, pentru ca să-şi înmulţească el caii, căci Domnul v-a zis: Să nu vă mai întoarceri pe calea aceasta.
    17. Să nu-şi înmulţească femeile, ca să nu se răzvrătească inima lui, şi nici argintul şi aurul lui să nu şi-l înmulţească peste măsură.
    18. Căci, când se va sui pe scaunul regatului său, trebuie să-şi scrie pentru sine cartea legii acesteia din cartea care se află la preoţii leviţilor,
    19. Şi să fie aceasta la el şi el să o citească în toate zilele vieţii sale, ca să înveţe a se teme de Domnul Dumnezeul său şi să se silească a împlini toate cuvintele legii acesteia şi toate hotărârile acestea,
    20. Ca să nu se îngâmfe inima lui faţă de fraţii lui şi ca să nu se abată el de la lege nici la dreapta, nici la stânga, ci ca să fie el şi fiii lui zile multe la domnie în Israel”.

    Mie imi pare ca spune cine si cum trebuie sa fie regele (adica supus Legii) si nicidecum ca nu ar vrea Domnul rege. Daca poti, te rog lamureste-ma tu acum pe mine la ce episod te referi, caci sincer nu-l cunosc, nu-l tin minte.

    Si, ca sa inchei (pentru moment), iluminismul este o creatie a culturii vestice, o reactie la catolicism, ca si Reforma. El nu-si are locul aici decat in masura in care noi importam mereu tot ce vine de acolo. Poate ca a fost un medicament, cum spui, dar el nu-si are rostul decat odata cu boala. Si boala nu e de la noi.

  37. Inca ceva:

    Spui, tu, Titus:
    ‘Statul si conducere lumeasca fara Dumnezeu si Biserica Lui este nebunie, nu foloseste la nimic si nimica nu reuseste sa faca. Dar exact asta este paradigma in care isi traieste existenta Europa (franco-germana), adica Europa se afla in nebunie si nu vrea sa iasa din ea. Pur si simplu nimeni nu vrea sa constientizeze acest fapt. Culmea, si ce ma exaspereaza, este ca si Biserica se complace mai nou in acesta paradigma. Practic, Biserica incepe sa paraseasca lumea, si nu precum o fac monahii, ci renuntand la ce i s-a dat sa pastoreasca.’

    Eroarea ta sta in faptul ca ai impresia ca de la Revolutie si Iluminism ‘statul si conducerea lumeasca’ s-a despartit de Biserica. Ce spun eu e: Biserica ‘a inceput sa paraseasca lumea’, cum spui tu, nu odata cu Iluminismul, ci cu mult timp in urma, si anume din momentul in care a ingaduit sa isi substituie autoritatea (colectiva, soborniceasca) uneia lumesti – si nu oricum, ci validand-o permanent prin ‘ungere’! Iar autoritatea lumeasca astfel instituita, ce a facut? A profitat si s-a folosit de Biserica pt a comite multiple abuzuri. Mai mult Biserica insasi a inceput sa cocheteze cu autoritatea lumeasca devenind ea insasi una, in duplicat, si uitandu-si indatoririle spirituale. Or, in fata unei Biserici atat de neputincioase si corupte care, in plus, devenise si mijloc de legitimare a abuzurilor, Iluminismul a reactionat. Si pe buna dreptate. Ar fi fost ideal ca Biserica sa isi reia controlul? Ma indoiesc! Pt ca intre timp ea prinsese gustul puterii la nivelele superioare, acumulase averi si isi cam dovedise naravurile. Deci, decat cu o Biserica corupta (fie si doar la varful piramidei, ca sa nu mai vorbim de coruperea ei prin erezie – ma refer la BC), sustinand abuzurile unei clase de asemenea excesiv imbogatite, mai bine varianta juridico-politica a democratiei, bazata pe regulile decentei, pe restabilirea egalitatii intre fiintele umane, pe spargerea centrului unic de putere, pe scutul de protectie al drepturilor omului si – mai ales (optiune eminamente crestina, inacceptabila in societatile musulmane in care religia e un act impus)! – pe alegerea libera a optiunii religioase.

    Asta in Occident. La Rasarit, Biserica si-a mentinut o oarecare independenta, nu s-a corupt in halul celei Catolice, nu s-a transformat in actor politic. Dar si ea a comis, pe fond, aceeasi greseala: a acceptat sa valideze autoritatea lumeasca – retragandu-se, ce-i drept, discret, din afacerile cetatii. O fi bine, o fi rau? Eu zic ca nu e in totalitate rau, pt ca – repet – cred cu tarie in faptul ca omul trebuie sa creada liber, nu constrans conventional, si nu mi-ar placea sa ma nasc intr-o tara in care credinta sa imi fie impusa. Ceea ce insa e cu siguranta rau este faptul ca, in paralel, ea nu si-a desfasurat viguros (nu agresiv, dar viguros si adecvat, tinand cont de provocarile duhovnicesti si intelectuale ale vremurilor) misiunea pastorala, de invatatura, de catehizare (cred ca asa se spune…). A devenit atat de discreta, incat abia de mai auzi ce spune. Iata, noi de ex, ne chinuim sa descifram singuri Scripturile in chestiuni care, cu timpul, s-au dovedit extrem de provocatoare. Nu ar trebui sa se intample asa. Si, da, admit ca Biserica ar trebui sa aiba un cuvant ferm de spus in treburile cetatii – pt ca ea e mesagera Vointei Divine.

    Iti dau dreptate ca un stat lipsit de Biserica nu poate ajunge departe. Toate acestea, insa, coroborate, ma fac sa cred ca simpla instituire formala a autoritatii Bisericii in treburile statului nu este suficienta, ba chiar Occidentul ne-a dovedit ca poate deveni riscanta, pt ca nu stii ce interese lumesti incep sa intre in joc denaturand misunea spirituala a Bisericii (si aici am in vedere mai exact, clerul). Slava Domnului, democratia – cel putin in teorie – nu impiedica Biserica sa aiba un glas. Daca ea ar folosi acest glas asa cum se cuvine, oamenii ar veni de buna voie catre ea si corpul ei s-ar consolida. Iar aceasta ar genera si modificarea structurilor de putere si, chiar, ar duce la acel model ideal al statului ale carui decizii sunt ghidate de Biserica. Dar de o Biserica puternica, care nu se rezuma la cler, ci care include si pe membrii comunitatii, si nu doar formal, ci din convingere. Cu alte cuvinte, daca Biserica s-ar ocupa cum se cuvine de pastorirea turmei (sadind credinta in mintile si inimile oamenilor si facand asta intelegand provocarile vremurilor), ea si-ar relua in mod natural autoritatea. Asta e mersul natural al lucrurilor. Daca insa ii redai mai intai formal autoritatea, s-ar putea – si a demonstrat-o experienta occidentala – sa uite sa isi pastoreasca turma asa cum se cuvine si sa ajungem de unde am plecat. Corupere si decredibilizare.

    Deci nu sustin statul fara Biserica, ci sustin o Biserica cat mai larga care, astfel, va deveni insusi ‘statul’. Sau ceva de genul…

    Lucian:

    apropo, am uitat sa intreb. Care e teza pe care vrei sa o demonstrezi cu pasajul ‘fiii sunt scutiti’? Cred ca stii ca era vorba de darea pt Templu! Asta daca, desigur, de la inaltimea fatiei tale te poti pleca la tarana neputintelor mele…

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare