PLATFORMA IMPREUNA cere presedintelui, premierului si liderilor Parlamentului implicarea in DRAMATICUL CAZ AL CAMELIEI SMICALA/ Un fenomen grav: tot mai multe cazuri definite de instantele românești “RAPIRE INTERNATIONALA DE MINORI” in urma carora MAMELOR LI SE SMULG, LITERALMENTE, COPIII DIN BRATE

6-01-2018 6 minute Sublinieri

SCRISOARE DESCHISĂ

Domnului Preşedinte al României
Klaus Werner Iohannis

Domnului Prim-ministru al României
Mihai Tudose

Domnului Preşedinte al Camerei Deputaţilor
Liviu Dragnea

Domnului Preşedinte al Senatului
Călin Popescu Tăriceanu

Platforma civică ÎMPREUNĂ – cea mai largă  și profundă  formă de unitate a societății civile din România compusă din peste 1000 de ong-uri și intelectuali din tot spațiul românesc – vă scrie în numele solidarităţii cu familia dr. Camelia Smicală care trece de doi ani prin drama sfâșietoare a despărțirii copiilor de mama lor.

Scrisoarea noastră are ca scop solicitarea către dumneavoastră de a transmite un puternic mesaj de solidaritate și sprijin mult încercatei familii.

Vă solicităm aceasta întrucât societatea civilă românească – dar, în mod similar, niciuna din instituțiile înalte cărora ne adresăm prin prezenta scrisoare – nu poate rămâne nepăsătoare la suferințele conaționalilor săi aflați departe de țară, în speță doi copii nevinovați și o mamă disperată.

Faptul că această tortură sufletească neîntreruptă se petrece în zilele noastre, într-o țară care este dată drept model de civilizație vestică, Finlanda, pare neverosimil: în vara lui 2016, doi copii minori sunt smulși de lângă mama lor care este țintuită la pământ de doi agenți de la protecția copilului și duși la două centre SEPARATE de plasament. Motivul? Se pare că mama, doctor Camelia Smicală, îi iubea „prea mult” pe Mihai și Maria!

Răpirea micuților și rănirea mamei disperate care încerca să-și apere copiii de agenți, au fost urmate de: refuzul inițial al autorităților de a-i ține împreună pe copii, acordarea orelor de vizită mamei în intervale imposibile, adică în timpul orelor de lucru, condamnarea mamei la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru ofensa adusă autorităților finlandeze care veniseră să îi ia copiii, târârea în procese interminabile a mamei și scoaterea casei ei la mezat, pe motiv că a rănit unul dintre agenții care i-au rupt două coaste și răpit copiii, refuzul autorităților de a-i incredința pe copii rudelor de sânge, încercarea constantă de blocare a accesului autorităților române și diplomaților la copii sau în sălile de judecată unde se desfășurau procesele, iar lista continuă.

Toate acestea au fost și sunt în continuare practicate în numele „interesului suprem al copilului”! Probabil că tot în numele acestui interes au fost încălcate flagrant și Convenția ONU privind Drepturile Copilului și Declarația Universală a Drepturilor Omului, prin separarea copiilor de mamă Împotriva voinței acestora, prin neacordarea dreptului copiilor de a întreține relații personale și contacte directe cu mama lor, sau prin nerespectarea intimității lor – toate întrevederile copiilor cu mama fiind îngăduite numai sub strictă supraveghere.

Platforma Civică ÎMPREUNĂ dezaprobă în termenii cei mai duri atitudinea ostilă manifestată de autoritățile finlandeze împotriva cetățenilor români doctor Camelia Smicală, Mihai si Maria Smicală, cheamă la solidaritate şi acţiune concretă toate organizațiile guvernamentale şi nonguvernamentale  îndrituite să apere drepturile cetățenilor, să se mobilizeze și să acționeze imediat în sprijinul celor trei și nu în ultimul rând, face apel la Președintele țării – Klaus Werner Iohannis, la Primul Ministru – Mihai Tudose, la preşedintele Camerei Deputaţilor şi la preşedintele Senatului României să intervină personal şi instituţional pentru soluționarea imediată a situației dramatice și fără precedent în care se află familia Smicală.

România este peste tot unde cetăţenii României se află şi au nevoie de apărarea drepturilor şi demnităţii lor. Familia dr. Camelia Smicală are nevoie de întreaga noastră atenţie, de întregul nostru sprijin şi de rugăciunile noastre pentru reunirea lor cât mai curând. Dumnezeu să-i ocrotească!

Platforma civică ÎMPREUNĂ

Mihai Gheorghiu
dr. Pavel Chirilă
av. Ana – Corina Săcrieru
av. Buzgar Adriana – Lucia
av. Fusaru Oana Monica
av. Laura Bercu
av. Marian Puiu
av. Gheorghe Beleiu
dr. Mihaela Mihordea
conf. dr. Lavinia Popp
dr. Raluca Olariu
dr. Valeriu Gavrilovici
dr. Taban Laurențiu

Imagini incredibile au fost surprinse ieri pe strazile din Iasi • O femeie tipa ca in gura de sarpe dupa ce fostul ei prieten i-a smuls din brate copila de doar doi ani • Femeia a ingenunchiat de durere si a fost obligata de lege sa cedeze • Povestea a inceput in urma cu mai multi ani, departe de tara, si nimeni nu credea vreodata sa se ajunga pana aici • O hotarare definitiva si irevocabila a stabilit ca aceasta mama din Iasi sa ramana fara copil, practic, pentru totdeauna

Scene de cosmar la Iasi. Unei mame i-a fost smuls copilul din brate, iar ea a ingenunchiat de durere. Povestea Simonei incepe in urma cu mai multi ani, atunci cand l-a cunoscut pe Andrei. Impreuna au inceput o relatie frumoasa, bazata pe respect si iubire.

Dupa un timp, Simona a ramas insarcinata si a adus pe lume o fetita. Din acel moment, dupa cum spune femeia, viata ei avea sa se schimbe. Andrei ar fi devenit violent si asta a determinat-o pe Simona sa plece din Belgia si sa vina la Iasi, cu tot cu fetita.

Ulterior a primit o citatie prin care era anuntata ca peste hotare a fost deschis un proces pentru rapire internationala de minori. A urmat o perioada de asteptare, iar intr-un final, instanta a stabilit ca fetita trebuie sa se intoarca in Belgia, la tata. Vestea a cazut ca un traznet, iar atunci a simtit Simona ca lumea se termina. Pana ieri, cand s-a trezit la usa cu executorul judecatoresc si tatal copilei si a sperat ca va ramane alaturi de fiica ei.

Urlete de durere

Initial, ieri la ora 9:00, ar fi trebuit sa se prezinte la usa Simonei Iov executorul judecatoresc, tatal fetitei si un psiholog. Au urmat clipe de panica, de disperare. Desi era trecut de ora 10:00, nu venise nimeni. La un moment dat, Simona a sunat la executorul care s-a ocupat de executare si a aflat ca se vor prezenta la domiciliul ei undeva pe la ora 13:00. Si de aceasta data executorul a intarziat.

“Am sunat pe la ora zece sa intreb ce se intampla. Nu mi-a spus nimeni nimic. Stiam ca trebuie sa vina la ora 9:00. Ulterior mi-a raspuns cineva si mi-a spus ca vor veni sa ia fata la ora 13:00”, a spus Simona. Inevitabilul s-a produs, iar tatal micutei a iesit in fuga cu ea in brate pe usa apartamentului. Simona a coborit tipand cat o tinea gura, iar de durere s-a prabusit. A fugit dupa fetita, cerand ajutor, dar deja era prea tarziu.

A ademenit-o cu o jucarie

Sora Simonei spunea ca fetita a mers in bratele tatalui ei dupa ce a fost ademenita cu o jucarie. “Fetita are doi ani, nu intelege ce se intampla. Tatal ei i-a adus o jucarie de plus, e copil, normal ca s-a dus in bratele lui. Nu este corect, nu se poate asa ceva”, a spus sora Simonei. Andrei, tatal fetitei, a luat-o pe aceasta si a plecat. “Pot avea grija de fetita. Si eu sunt parintele ei”, a spus acesta.

Simona a ramas in apartament impreuna cu executorul judecatoresc si cu psihologul pentru a incheia formalitatile. Ulterior a plecat insotita de acestia si totul a ramas in aer. Fetita Simonei a fost luata de tata pentru ca asa au decis judecatorii.

Totusi, femeia spune ca nu este corect, dar nu prea are de ales. Legea a obligat-o sa accepte asta. La Iasi sunt mai multe cazuri similare. Mai multe mame care au fost acuzate de rapire internationala de minori au pierdut in instanta copiii.

Totusi, copiii care ar fi trebuit luati de langa mame au varste putin mai mari decat fetita Simonei Iov si s-au impotrivit. Practic legal totul este corect, insa imaginea unei mame din bratele careia este smuls un copil nu poate fi stearsa vreodata din mintea nimanui.

Si, pe langa aceste cazuri, exista si altele, inclusiv in mariaje cu straini. Iata o stire din decembrie 2017 de la Digi 24:

O româncă riscă să-şi piardă cei doi copii şi este obligată şi să plătească o amendă. Soţul său, italian, a acuzat-o de răpire şi a obţinut în instanţă custodia băieţilor. 

Mama s-a trezit la uşă cu executorul judecătoresc venit să îi ia cei doi copii. Tatăl acestora este italian şi, acum doi ani ani, a fost de acord ca băieţii să vină cu femeia în România. Bărbatul s-a răzgândit, şi-a acuzat soţia de răpire şi a câştigat custodia copiilor în instanţă. Acum, pentru că băiatul cel mare a refuzat să plece, românca a primit o amânare de trei luni, timp în care poate încerca să schimbe decizia.

În urmă cu doi ani, Elena Căpităniţă şi-a luat cei doi băieţi, pe vremea aceea de un an şi jumătate, respectiv 4 ani şi a plecat de la soţul ei din Italia, în Iaşi, la părinţi. Avea o procură semnată la Primăria din Roma prin care tatăl, italian, îşi dădea consimţământul să scoată copiii din Italia pe o perioadă de trei ani. Cei doi erau deja despărţiţi şi locuiau separat în momentul în care femeia s-a întors în ţară. Între timp însă, bărbatul s-a răzgândit şi a acuzat-o pe mamă de răpire şi a cerut în instanţă să-i fie încredinţaţi copiii. Culmea, judecătorii din România nu recunosc procura din Italia, dar bărbatul a primit câştig de cauză.

„Nu se poate în România noastră! Nu ne apără nimeni!”, spune revoltată mătușa copiilor.

La prima oră a zilei, tatăl a venit la uşa femeii cu geamantanul după el, în speranţa că va pleca în Italia cu tot cu copii. Cinci ore au discutat însă executorii cu băiatul cel mare, iar acesta a refuzat cu vehemenţă să plece cu tatăl său.

„Băieţii sunt bine. Au stat bine. Chiar dacă am avut frică că mama le spune lucruri urâte despre tată. Dar legea a decis! Pentru mine nu e nicio problemă”, a declarat tatăl copiilor.

„Mi-a fost frică. Bătăi, ameninţări cu moartea, traumele copiilor. Eu am fost bătută şi ameninţată cu moartea şi abandonată”, afirmă, în schimb, mama, Elena Căpitănița.

Executorul a decis să le mai dea răgaz trei luni copiilor să se obişnuiască cu tatăl, aici, în România şi apoi se va întoarce să-l ajute pe bărbat să-şi ducă fiii în Italia.

„Urmează ca instanţa de executare să numească un psiholog care va asigura consiliere psihologică cu minori, şi cu tatăl lor, şi cu mama”, a precizat Laura Chiticariu, avocata mamei.

Între timp, mama a fost obligată de instanţă să-i plătească tatălui italian câte 800 de lei pe zi până în momentul în care copiii vor pleca în Italia.

„Mie mi s-a pus poprire pe salariu, în jur la 11, 12 milioane vechi pe lună, ca amendă pentru că copiii nu vor să meargă la tată şi eu sunt amendată”, se plânge mama.

S-a strâns deja o datorie de 20.000 de euro, iar suma continuă să crească.

Asadar, vedem in aceste cazuri un element comun: esuarea unei relatii maritale este transformata, de catre unul din parteneri, in caz de rapire internationala de minori urmata de decaderea din drepturi a mamei (romance). 

Este, oare, normal asa ceva? Este normal ca instantele sa procedeze “legal”, cu ochii la tratate internationale, cand in joc se afla situatii atat de incalcite, diferite si sensibile, cand in joc se afla un copil? Stai si te intrebi ce rost mai au psihologii aceia, daca onoratele instante considera normal ca un copil de doi ani sa fie luat din bratele mamei, iar mama sa se tavaleasca pe jos de durere.

Repetam – astfel de situatii sunt incurcate. Nu ne dam cu parerea despre vinovatii. Dar un lucru este, totusi, clar: in primul rand, astfel de procese nu ar trebui transate pe repede inainte; alte spete cu mize infinit mai mici sunt judecate in ani de zile, aici pare ca se judeca rapid, atat cat permite de rapid sistemul; sunt suspect de multe decizii pe “rapire de minori” in care e vorba de mama si copil si nu exista niciu fel de garantie ca la mijloc nu poate fi si o razbunare a partenerului parasit, care isi face dreptate cu “legea”; ar trebui incercata si medierea; ar fi necesara o investigare foarte atenta a situatiei familiei si o decizie luata ar trebui, de fapt, in confirmitate cu aceasta sa fie luata, nu exclusiv pe caz de “rapire internationala de minori!” Daca femeile acestea intr-adevar au fugit de acasa pentru ca partenerii devenisera abuzivi?

Oare domnii judecatori or fi auzit de Solomon si judecata sa? Nu cumva ar fi mai uman sa caute sa vada care dintre cei doi parteneri e dispus sa taie si copilul in doua ca sa-si faca dreptate?


Categorii

1. DIVERSE, Confiscarea copiilor de catre stat, Opinii, analize

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “PLATFORMA IMPREUNA cere presedintelui, premierului si liderilor Parlamentului implicarea in DRAMATICUL CAZ AL CAMELIEI SMICALA/ Un fenomen grav: tot mai multe cazuri definite de instantele românești “RAPIRE INTERNATIONALA DE MINORI” in urma carora MAMELOR LI SE SMULG, LITERALMENTE, COPIII DIN BRATE

  1. Off topic, cu scuzele de rigoare!

    https://profudegeogra.files.wordpress.com/2011/05/crestinismul-romanesc.pdf

    E vorba de cartea ~Crestinismul romanesc~ de Simion Mehedinti, publicata in 1941. O carte de exceptie, din pacate putin cunoscuta.

  2. Pingback: PROTEST FATA DE LINSAREA A MILIOANE DE ROMÂNI LA TVR/ Apeluri pentru marile partide si europarlamentari pentru REFERENDUMUL de aparare a CASATORIEI/ European Dignity Watch sprijina Coalitia pentru Familie (Video)/ Platforma civica IMPREUNA a organizat DE
  3. Pingback: Decizie importanta a CCR: NU MAI EXISTA NICIUN OBSTACOL JURIDIC IN CALEA REFERENDUMULUI/ PROTEST FATA DE LINSAREA A MILIOANE DE ROMÂNI LA TVR/ Apeluri pentru marile partide si europarlamentari pentru REFERENDUMUL de aparare a CASATORIEI/ European Dignity
  4. Pingback: STRIGĂTUL COPIILOR MIHAI ȘI MARIA SMICALĂ: "Vreau la mama mea, vreau să am o viață normală, ca și ceilalți… și vreau ca ăia care au facut asta să plătească!”. DUREREA UNEI MAME, COMPASIUNEA ACTIVĂ A UNUI ARHIEREU - PREASFINȚITUL M
  5. Pingback: PREASFINȚITUL MACARIE împreună cu enoriașii de la Stockholm, în rugăciune CU și PENTRU CAMELIA SMICALĂ (video, text): "SUNTEM ÎMPREUNĂ! Aceasta înseamnă Biserica. SĂ TE DOARĂ ATUNCI CÂND FRATELE TĂU ESTE ÎN DURERE. Este cumplit atunc
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare