IN CAMASA DE FORTA DIGITALA. “Libertatea de expresie si de gandire este sub o ofensiva formidabila, fara precedent istoric”/ STIRILE FALSE si MESAJELE DE URA, pretext pentru introducerea CENZURII in Germania si Franta/ Cum distruge internetul SPIRITUL CRITIC

7-01-2018 9 minute Sublinieri

Cenzura pe Internet

 • ActiveNews:

„Poliția gândirii” în acțiune: În Germania a început aplicarea legii ce obligă rețelele de socializare să elimine mesajele „ofensatoare”

Guvernul german și-a apărat joi noua lege împotriva așa-numitelor mesaje de „ură” și a „știrilor false”, taxată însă drept cenzură, informează agenția EFE, conform Agerpres.

„Libertatea de exprimare protejează opiniile reprobabile sau manifestările de ură. Dar incitarea la ură, amenințările, insultele și inclusiv negarea Holocaustului nu înseamnă libertate de exprimare, ci atacuri împotriva libertății altora de a se exprima”, a justificat ministrul german al justiției, Heiko Maas, legea care obligă rețele de socializare să elimine în 24 de ore de la postare „conținuturile vădit ofensatoare”, sub sancțiunea unei amenzi de 50 de milioane de euro.

El a răspuns astfel criticilor primite după primele cazuri de aplicare a legii – în vigoare din 1 ianuarie -, rețelele de socializare Twitter și Facebook blocând temporar conturile unor reprezentante ale partidului de extremă dreapta ‘Alternativa pentru Germania’ (AfD) și ale unei reviste satirice.

Vicepreședinta AfD, Beatrix von Storch, a postat un text în care a criticat un mesaj difuzat în mai multe limbi, inclusiv în arabă, prin care poliția din orașul Koln lansa un apel pentru un An Nou pașnic, după ce în acest oraș Revelionul din 2015-2016 a fost marcat de sute de agresiuni sexuale comise de migranți nord-africani.

„Ce se întâmplă în această țară? De ce poliția își publică acum mesajele oficiale în arabă?’, s-a întrebat vicepreședinta AfD. ‘„Se adresează oare în acest mod hoardelor de bărbați barbari, musulmani și violatori în încercarea de a-i îmbuna?’”, a adăugat ea în respectiva postare în care mai făcea referire la „sfârșitul statului de drept în Germania”.

Prin urmare, Facebook și Twitter i-au blocat temporar conturile, decizie care a atras numeroase mesaje de solidaritate față de Beatrix von Storch și față de șefa grupului parlamentar al AfD, Alice Weidel, ale cărei conturi pe aceleași rețele au fost de asemenea blocate și care a comparat această măsură cu practicile Germaniei comuniste.

Revista satirică Titanic i-a oferit ‘azil’ lui Beatrix von Storch pentru a-și difuza în continuare mesajele, dar și aceasta și-a văzut apoi suspendate conturile de pe rețelele de socializare.

Toate conturile au fost deblocate după ce respectivele mesaje au fost șterse, dar copii ale postărilor originale continuă să circule.

Franța va avea o lege împotriva fake news

Președintele Franței, Emmanuel Macron vrea pedepsirea celor care răspândesc știri false pe internet (fake news). 

Președintele Emmanuel Macron a declarat miercuri că va revizui legislația franceză privind mass-media în acest an pentru a lupta împotriva „răspândirii știrilor” pe mass-media sociale, despre care a spus că amenință democrația.

De când a fost ales anul trecut, Macron a criticat în special mass-media ruse, acuzând deschis postul Russia Today de dezinformări masive prin intermediul site-ului său web și al contului de socializare, în timpul alegerilor prezidențiale.

„Dacă vrem să protejăm democrațiile liberale, trebuie să avem o legislație puternică”, a declarat Macron într-o conferință de presă.

Macron a declarat că legislația va viza platformele sociale media, în special în perioadele electorale, și va schimba profund rolul supravegherii  mass-media din Franța.

Aflu cu stupoare că unul dintre cei mai rafinați gânditori din școala liberalismului clasic are contul de Facebook suspendat!

De ce? Pentru că meseria de turnător a fost reinventată. Vajnici apărători ai consensului ideologic l-au raportat pe dl Paul Dragos Aligica pentru deviaționism de dreapta.

Cenzura există, dragi prieteni, cu acordul corporațiilor globaliste. E motivul pentru care am spus mereu că toate comunitățile virtuale au nevoie de un corespondent în realitate. Societatea civilă trebuie să fie întrupată prin întâlniri în cluburi de lectură, școli private, cercuri de prieteni, cafenele sau biserici.

Orice formă asociativă care nu presupune controlul Statului [sau corporatiei!, in acest caz – n.n.] sau cenzura unei tehnocrații omnipotente este expresia spiritului liber și a demnității umane.

 • Paul Dragos Aligica:

Dan A. Dima semnaleaza pe pagina sa cu exemplu concret ca

Facebook a inceput sa cenzureze date statistice si rezultate ale unor cercetari sociale care contravin liniei agreate si corecte data de la Centrala. Am vazut la randul meu semnalata din mai multe surse cresterea acestui trend, inaugurat in campania electorala din SUA cand Facebook incerca sa puna sub surdina, intre altele, devoalarea manipularilor sondajelor instrumentate prin Washington Post.

Nu va sfiiti sa folositi reteaua de propaganda inamica libertatii de expresie, de gandire si libertatii politice pentru a apara libertatea de gandire si de expresie. Nu datorati nimic Facebook. Facebook datoreaza totul celor ca dv care i-au dat creditul si increderea in trecut, facandu-i ceea ce sunt. Credit si incredere de care semianalfabetii si oportunistii tehnocratiei ideologizate abuzeaza acum fara rusine si fara urma de responsabilitate.

Daca lucrurile continua asa pe aici

prin “reteaua de socializare”, (“comunitatea” asta atat de bogata in “standarde” inalte), peste un an sau doi a avea si folosi cont pe Facebook va deveni un semn al unei stupiditati si retardari funciare: “Ahhh Cutare, pai nu stii ca acest Cutare al tau mai are inca un cont pe Facebook? Ce te astepti de la mintea unuia ca el?!”

Selectia si autoselectia isi va spune cuvantul si treptat vor ramane pe aici doar EI, singurii capabili sa respecte “standardele” atat de stringente ale “comunitatii”. Asa cum am stabilit: platforma platitudinii, mediocritatii si imbecilitatii umane – destinata marketingului economic si politic- targetat de niste cretini care prin accident biografic au ajuns la butoane, catre alti cretini care nu au avut parte de acest noroc.

Ne putem imagina. Iata-i, tinerii de toate varstele, luptand mai departe, bagati si scosi din priza pentru cauzele agreate si coordonate de Centrala de Propaganda, conform intereselor politic-financiare ale oligopolului economic-politic-mediatic. Vor folosi cele 15 cuvinte agreate si aprobate conform “standardelor”, plus 7 emoticoane (feeling/activity).

22 bucati in total. Suficiente sa exprime intreaga gama de idei, sentimente si aspiratii umane, de la A la B, asa cum se manifesta in mintea lor, in scurtele momente de activitate dintre doua gifuri, filmulete cretine, jocuri si teste idioate si evident reclame prin care li se vinde ceva sau sunt mobilizati sa infiereze ceva incorect si inamic progresului.

Bine, veti spune, dar ei deja se manifesta asa aici, in sistem de 22 A la B, scosi si bagati in priza motherboard de la centru.
Asa e, raspund eu. Numai faptul ca suntem inca amestecati cu ei, aici, ii obliga ca din cand in cand sa iasa in afara teritoriului standardizat si sa mai angajeze limbajul obisnuit, cuvinte si idei periculoase, alunecoase, neaprobate. Cand noi nu vom mai fi pe aici, fortele evolutiei naturale isi vor spune cuvantul.

Va fi bine. Va fi frumos. Va fi progres.

Libertatea de expresie si de gandire este sub o ofensiva formidabila, fara precedent istoric.

La nivel de state nationale, unde institutiile comisariatelor politice si instantele ad hoc revin sub noi forme penetrand organizatiile, societatea si economia in moduri tot mai agresive si insidioase.

La nivel international unde noi si noi instante de interventie, monitorizare si reglementare a gandirii si vorbirii sunt inventate si aplicate centatenilor asupra carora, in realitate, jurisdictia lor este incerta sau chiar inexistenta.

La nivelul oligopolurilor si monopolurilor abuzive ale noilor tehnologii IT de tip facebook, google etc., conduse de o noua forma de oligarhie tehnocratica, semiliterata si semianaflabeta cultural, oportunista ideologic si iresponsabila politic.

Si evident, la nivelul marilor retele si trusturi mass media – organizate intr-o falanga politica – ale carei recente infrangeri din spatiul politic au impins-o intr-o stare de isteire si fanatism la adresa a tot si toate ce nu se aliniaza liniei de control corect politic pe care vor sa o impuna, indiferet de costurile si pierderile umane, culturale, instiutionale si economice pe care le genereaza.

In acest moment singura justificare de a mai folosi acesta porcarie numita Facebook (instrument prin care am imbogatit si potentat politic o oligarhie de neispraviti si prin care acum suntem pe cale sa predam aliatilor lor politici intreaga noasta viata privata si identitate) este sa transmitem mesajul de mai sus.

In rest, in urma campaniilor de epurare, pum in gura, intimidare si cenzura, merita sa ramana aici si sa balteasca tamp, numai cu cei care alcatuiesc contingentul peren al imbeciliatii umane, in vasta exprimare a intregii game a opiniilor umanitatii de la A la B. Ceea ce se va si intampla curand.

Eliminand si cenzurand tot ceea ce deviaza de la pseudo-“standardele” pseudo-“comunitatii” sale, facebook va deveni curand platforma platitudinii, mediocritatii si imbecilitatii umane – destinata marketingului economic si politic- targetat de niste cretini care prin accident biografic au ajuns la butoane, catre alti cretini care nu au avut parte de acest noroc.

 • DW/

P.M. Iancu: Cămaşa de forţă informaţională

Asistăm la atacuri de o anvergură fără precedent asupra temeiului democraţiei. Asupra  libertăţii de opinie şi de exprimare. Nu există pentru o democraţie libertăţi mai importante decât acestea. Iar ambele sunt ucise de cenzură. Nicio democraţie liberală care se respectă nu poate tolera cenzura.

Or, la fel ca independenţa justiţiei în România, ambele libertăţi au ajuns, mai nou, în vest, în pericol mortal după introducerea unei foarfeci draconice în reţelele de socializare. Speriate de intrarea în vigoare a unei noi legi germane, menite să combată prin amenzi exorbitante ceea ce legiuitorul afirmă a fi difuzarea de ”fake-news” şi de mesaje discriminatorii, de pildă ale urii xenofobe, reţele ca facebook şi twitter au început să se supună, să taie şi să suprime.

Noua normă e intitulată ”Legea impunerii în reţea” şi le cere concernelor să acţioneze în interval de 24 de ore. Ca atare, se închid conturi, inclusiv preventiv, în baza unor judecăţi la fel de sumare ca ale NKVD-ului stalinist în procesele înscenate ale anilor 30 ai veacului trecut, chiar dacă neînsoţite de pedepsele fizice cumplite implicate de verdictele bolşevice din epocă.

Or, faptul că, şiret, parcimonios şi conştient de interdicţia constituţională a cenzurii, legiuitorul n-a creat o instituţie de stat, care să se ocupe oficial de cenzurarea conţinuturilor postărilor în reţele, nu ameliorează decât aparent, nu însă şi în fond situaţia, în ciuda pretenţiilor partizanilor legii.

Pentru că, aşa cum a fost articulată la iniţiativa unui ministru al justiţiei social-democrat, reglementarea, adoptată anul trecut de majoritatea guvernamentală germană, forţează reţelele să judece ele însele conţinuturi.

Şi să le elimine ori să le blocheze la rigoare, prin investiţii proprii, deşi nu dispun de competenţa şi autoritatea legală şi juridică necesară evaluării şi eliminării opiniilor cenzurate. Care, în mod evident, într-o democraţie respectabilă, nu pot fi sancţionate ori, la nevoie, pedepsite, când încalcă realmente legea, de pildă cea osândind negaţionismul Holocaustului, decât după procese în regulă.

Nu e nevoie de eforturi supraomeneşti să se înţeleagă că, spre a scăpa de sancţiuni, reţelele fac exces de zel şi tind să suprime, ori să blocheze şi preventiv.

Extrem de grav e, în context, că partidele coaliţiei conduse de Angela Merkel şi-au asumat şi adoptat această lege liberticidă după modificări doar sumare şi superficiale. Au votat-o în Bundestag în deplină cunoştinţă de cauză, în pofida numeroaselor avertismente şi intervenţii critice de bun simţ şi în ciuda tuturor obiecţiilor judicioase ale multor experţi, inclusiv şi nu în ultimul rând, liberali ori ecologişti.

Aşa s-a ajuns ca, la 2 ianuarie, în ajunul comemorării băii de sânge de la Charlie Hebdo, twitter să comită enormitatea de a se gudura pe lângă mişcările teroriste şi totalitare de pretutindeni, închizând contul revistei satririce Titanic. Pentru că revista îşi permisese s-o parodieze pe Beatrix von Storch, vicepreşedinta Alternativei pentru Germania. Indignată că în noaptea de revelion poliţia din Köln a transmis mesaje în varii limbi, printre care şi în arabă, femeia îşi vărsase pe twitter furia pe „o ţară în care poliţia crede că poate calma astfel hoardele barbare, musulmane, violând în grup”. Prompt, i se închisese contul şi fusese denunţată de câteva sute de ori sub învinuirea că instigă la ură.

În reacţie, revista satirică germană se prefăcuse că i-ar transmite postările. Twitter nu s-a arătat amuzat. Şi mai puţin amuzaţi ar trebui să fie utilizatorii. Căci mulţi trăiesc în bula reţelelor şi au încetat să se mai informeze dintr-o presă mainstream în care de mult nu mai au încredere. Pare clar că mai ales aceşti oameni sunt ţinta noii legi.

Or, aici se ascunde esenţa catastrofală a hotărârii cenzurării reţelelor. Speriate de Brexit, de alegerea lui Trump şi de ascensiunea politică vertiginoasă a populismelor în Europa, precum şi de mefienţa într-o presă favorabilă establishmentului, elita berlineză s-a hotărât să adopte măsuri destinate mai degrabă autoapărarii politice decât combaterii urii. Ură care ar trebui, într-adevăr, contracarată. Dar nu prin cenzură, ci prin educaţie, informaţie, analiză şi lege.

Deşi just criticate de celelalte partide din Bundestag pentru o măsură care, eludând acest imperativ, aruncă în aer însăşi baza libertăţilor democratice, formaţiunile marii coaliţii creştin-social-democrate se arată peste măsură de înfricoşate de propria lor incompetenţă retorică şi doctrinară şi, prin urmare, de aparenta lor incapacitate de a contracara eficient propaganda populistă.

Că încearcă să reziste scandalizării generale fără să abroge oneroasa şi înrobitoarea lege e lesne de explicat. E mai simplu să-ţi aperi ceea ce reprezintă, de facto, un monopol asupra puterii şi, deci, perpetuarea la cârmă prin interdicţii plasându-ţi adversarii în dezavantaj politic şi informaţional, decât să confrunţi opoziţia cu viziera deschisă.

Gravitatea situaţiei e amplificată, se înţelege, de flancarea legii cu pricina de foarfeca venind la pachet cu ideologia corectitudinii politice, precum şi de neajunsurile unor reţele vulnerabile oricum, prin algoritmi, alcătuire şi interese comerciale ori politice, la alte pericole liberticide. De pildă la propaganda extremistă, kremlinofilă.

Ori, nu mai puţin terifiant, în opinia mea, la încercuirea, de către reţele, a utilizatorilor în bule create de propriile lor preferinţe, de share-uri şi like-uri. În interiorul lor li se servesc, ca hrănirea deţinutului rămas inconştient în cămaşă de forţă, informaţii preselectate, croite pe calapodul opţiunilor şi mentalităţii lor.

E o alimentaţie informaţională de natură să le eternizeze tembelizarea. Dacă dezastruoasa situaţie actuală nu se va vedea grabnic şi radical remediată, consecinţele ei îmi par relativ lesne de ghicit.

Horatiu Pepine: Facebook și Sindromul Stockholm

Fostul președinte Barack Obama a acordat miercuri un interviu prințului Henry de Wales (difuzat de BBC), în care a avertizat asupra pericolului pe care îl conțin rețelele de socializare. Fraza a fost mediatizată amplu mai ales de presa care a deplâns insistent amestecul Rusiei în alegerile americane. Dar indiferent de presupozițiile și intențiile cu care Barack Obama a rostit aceste cuvinte, ele rămân valabile în generalitatea lor: ”Unul din pericolele internetului este că oamenii pot vedea realităţi total diferite. Ei pot fi înconjuraţi de informaţii care le întăresc prejudecăţile actuale. Problema care se pune este cum să exploatăm această tehnologie înr-un mod care să permită o pluralitate de voci, să permită o diversitate a perspectivelor și care să nu conducă la balcanizarea societăţii, îngăduind totodată identificarea unei platforme comune”.

Chiar dacă e ridicol să crezi că Rusia a reușit deturnarea votului democratic în Statele Unite cu câteva sute de mii de dolari investiți în publicitate pe Facebook, fenomenul descris de fostul președinte este real și el a fost semnalat de multă vreme de toți aceia care au observat îndeaproape funcționarea rețelelor de socializare. E deja un truism. Oamenii se închid pur și simplu în bule de opinie, refuzând tot mai îndârjit să se confrunte cu alte puncte de vedere și să-și verifice convingerile personale. După o îndelungată prezență pe Facebook, o persoană care păruse deschisă la discuția rațională și la examinarea critică a argumentelor poate ajunge să se poarte ca pe stadion, huiduindu-și adversarii chiar și atunci când aceștia sunt victime. Minima obiectivitate necesară dispare, făcând loc unei părtiniri pătimașe care se autoalimentează într-un soi de perpetuum mobile afectiv. Și, desigur, mecanismul părtinirii necritice funcționează în ambele sensuri, ceea ce face ca fraza lui Barack Obama să fie valabilă din orice parte ai privi-o.

Politica înseamnă în primul rând părtinire, cu siguranță. Dar ca să nu se transforme într-un ”război civil”, e necesar ca forțele aflate în conflict să conserve măcar un adevăr comun, un teren pe care concilierea să devină posibilă. Or, Facebook contribuie prin ”selecție naturală” la talibanizarea taberelor și la apariția unui nou spirit dogmatic. Sau, cu alte cuvinte, asistăm la o fugă virtuală către extreme, care face ca distanța dintre oamenii reali să crească tot mai mult odată cu trecerea timpului. Oameni cu care puteai sta de vorbă, par astăzi inabordabili.

Barack Obama va fi avut în vedere în primul rând funcționarea politicii și relația dintre liberali și conservatori, în sens larg. Dar presa, în dimensiunea ei profesionistă, are și ea ceva de reproșat rețelelor de socializare. În primă instanță, a câștigat în vizibilitate și audiență, dar dacă privim lucrurile îndeaproape observăm că ea se supune unor riscuri cel puțin la fel de mari. Dacă Obama vorbea de ”balcanizarea” politicii, presa începe să sufere de Sindromul Stockholm. Sau, cu alte cuvinte, ziariștii sunt luați ”ostatici” de followers și donatorii de like-uri, simțindu-se astfel îndemnați să reproducă și să amplifice numai acele puncte de vedere care suscită cele mai multe adeziuni și care definesc bula de opinie în care au ajuns să evolueze.Prin urmare presa plătește scump audiența suplimentară, căci riscă să-și sacrifice complet independența de judecată și, în cele din urmă, să-și trădeze menirea. În loc să aducă la lumina zilei fapte noi și argumente critice, în loc să sporească sfera înțelegerii, presa tinde să reproducă obsesiv ”dogma” cercului în care s-a înscris.

Se vorbește despre independența ziaristului ca de o valoare, dar se are în vedere exclusiv situația clasică a raportării la puterea politică. Internetul a creat însă o dependență de tip nou, una raportată la publicul de followers și de gratificatori cu like-uri, care poate fi cel puțin la fel de tiranică și, în orice caz, mult mai insidioasă, întrucât pare liber consimțită. În timp, rezultatul nu poate fi decât obnubilarea spiritului critic și abolirea conversației inteligente care a caracterizat societățile democratice occidentale în ultima jumătate  de secol.


Categorii

Facebook, Germania, Noile totalitarisme, dictatura si reeducare

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “IN CAMASA DE FORTA DIGITALA. “Libertatea de expresie si de gandire este sub o ofensiva formidabila, fara precedent istoric”/ STIRILE FALSE si MESAJELE DE URA, pretext pentru introducerea CENZURII in Germania si Franta/ Cum distruge internetul SPIRITUL CRITIC

 1. No,bine i-au facut lui Aligica integritate mica .

 2. Pingback: FACEBOOK vrea sa suprime CONVERSATIA SOCIO-POLITICA in retea in favoarea impartasirii de DATE PERSONALE/ Neiertator cu opiniile incorect politice din tarile democrate, FACEBOOK este arma de propaganda devastatoare in REGIMURI OPRESIVE ASIATICE
 3. Pingback: "Mă simt ofensat!": GENERAȚIA "FULGILOR DE NEA", GENERAȚIA ULTIMULUI TOTALITARISM? "Milenialii" care trăiesc prin continuă victimizare, "PARENTINGUL" modern obsedat de protectie, CORECTITUDINEA POLITICĂ și NA
 4. Germania promite Kosovo că România îi va recunoaște independența
  https://www.flux24.ro/germania-promite-kosovo-ca-romania-ii-va-recunoaste-independenta/

  Compania farmaceutică Merck a înregistrat o creştere a vânzărilor în România, anul trecut, cu 17%
  http://www.zfcorporate.ro/mediafax-ro/economic/compania-farmaceutica-merck-a-inregistrat-o-crestere-a-vanzarilor-in-romania-anul-trecut-cu-17-17063950

  Kaufland a devenit cel mai mare angajator privat, depăşind Petrom
  http://www.zf.ro/zf-24/kaufland-a-devenit-cel-mai-mare-angajator-privat-depasind-petrom-13695919

  Cel mai mare angajator privat, Grupul Continental, a ajuns la afaceri de peste 3 mld. euro în România
  http://www.zf.ro/profesii/cel-mai-mare-angajator-privat-grupul-continental-a-ajuns-la-afaceri-de-peste-3-mld-euro-in-romania-17063351

 5. mai nimeni, mai opreste-te nene ca ai inceput sa vorbesti singur. ori iti place ori asta trebuie?

 6. @Titus L
  Da ce anume te-a suparat, mai concret?

 7. nimeni. nimic.

 8. @Titus L

  Daca nimeni altcineva nu vorbeste nimic, atunci ramane… nimeni. 🙂 🙁

 9. Nu putem vorbi cu … nimeni .. , o luam razna ..

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare