PREMIERUL MOLDOVEI IN ROMANIA (Video)/ Protestele de la Chisinau intre dezinformari si manipulari/ TELEVIZIUNILE RUSESTI PRETIND CA ROMANIA AR PUTEA ANEXA MILITAR MOLDOVA/ Mesajul Mitropolitului Vladimir

26-01-2016 11 minute Sublinieri

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a declarat marti, la Bucuresti, ca “sunt de inteles sentimentele” miilor de oameni care au protestat la Chisinau in ultimele zile, in conditiile in care “oamenii aveau tot dreptul sa fie nemultumiti, pentru ca astea erau rezultatele” ultimelor guvernari.

“Trecem printr-o situatie tensionata”, a spus acesta, invocand “presiunea teribila din partea socialistilor, care au ca obiectiv alegerile anticipate”, intr-o conferinta comuna de presa cu omologul sau roman, Dacian Ciolos.

Pavel Filip a spus ca “sunt de inteles sentimentele celor care protesteaza sincer” si a considerat protestele “utile”, in conditiile in care “presiunile societatii civile de fapt mobilizeaza guvernul, il face sa nu fie relaxat, sa munceasca mai mult”.

“Incercam sa asiguram un dialog permanent cu protestatarii”, a declarat Filip, care a precizat insa ca “nu sunt in dimensiunea executiva alegerile anticipate”.

Premierul Moldovei a promis ca guvernul pe care il conduce este “determinat sa demonstreze concret ca e un guvern pro-european, calificativ compromis intr-o masura de clasa politica de la Chisinau”.

Acesta a multumit partii romane pentru sprijinul acordat Chisinaului, afirmand ca “si de aceasta data Romania a decis sa intinda o mana de ajutor tarii mele, intr-o situatie extrem de dificila”.

“Poate acum mai mult ca oricand sprijiniul acesta e vital pentru cetatenii Moldovei (…) Doar acum am inteles in profunzime expresia ca prietenul bun la nevoie se cunoaste”, a spus Pavel Filip.

El a subliniat ca reformele prevazute de Acordul de asociere cu UE constituie o prioritate pentru guvern si a sustinut ca guvernul pe care il conduce nu se va “pansa pe populisme” iar primele o suta de zile vor fi dedicate unor “masuri rapide pentru stabilizarea situatiei financiare” iar “fara sprijinul Romaniei aceasta sarcina e una foarte dificila”.

“Vom dovedi prin actiuni ca suntem porniti pe reforme”, a mai spus acesta.

Andrei Nastase, liderul Platformei DA din Moldova, despre colaborarea cu Igor Dodon si Renato Usatii: Se pune batista pe țambal, cum se spune, cu privire la vectorul geopolitic pentru o perioadă de un an

“Ce va fi mai departe? Platforma DA se va bate pentru majoritate, ca sa poate guverna. Daca nu va reusi, am primit in ultimele trei zile, de cand manifestam impreuna, am primit niste asigurari sper ca sincere de la colegii mei (Igor Dodon si Renato Usatii – n.red): Se pune batista pe țambal, cum se spune, cu privire la vectorul geopolitic pentru o perioadă de un an, Igor Dodon a vorbit chiar de un an jumătate, ne ocupam de decriminalizarea institutiilor de drept si de reglementare, curățim CCA-ul, CEC-ul, punem tara pe fagasul normalitatii, după care revenim la geopolitică”, a declarat luni seara la PRO TV Chisinau Andrei Năstase, liderul Platformei DA.

Intrebat de moderatoarea emisiunii daca este unionist (adeptul al unirii Republicii Moldova cu Romania), Andrei Nastase a spus: “Sunt roman. Sunt pentru ca aici, acasa, sa se traiasca bine. In cadru mai larg, european, ne vom regasi cu totii. Acum trebuie sa salvam. Riscul suprem al acestei tari este instaurarea unei dictaturi feroce a lui Plahotniuc”.

In aceeasi emisiune, Igor Dodon a declarat ca scopul protestelor initiate si de partidul sau (PSRM) este dizolvarea Parlamentului si provocarea de alegeri anticipate. Dodon a spus ca, daca Parlamentul va fi dizolvat, se va constitui un Consiliu al Salvarii Nationale, in care “a fost invitata si societatea civila”.

Reamintim ca proteste masive au avut loc la Chisinau impotriva guvernului Filip, proteste organizate de Igor Dodon (PSRM), Platforma DA (condusa de Andrei Nastase) si Renato Usatii (Partidul Nostru).

Pornim de la ideea că fiecare organ media are o agendă proprie, o politică editorială mai mult sau mai puțin legată de niște interese, principii, valori. Ar trebui să fie simplu pentru români să înțeleagă ce se întâmplă la Chișinău – frați, aceeași limbă, chestii – și totuși nu este. O să vă explic în primul rând de ce este greu să se înțeleagă la București ce se întâmplă la Chișinău, iar mai apoi vă voi arăta și cum puteți evita manipulările și dezinformările de aici. În concluzie vă spun ce cred eu că se întâmplă.

Gălăgia de la Chișinău

Deci: avem la Chișinău mass media (ziare, reviste, radio, TV, internet) – multe, foarte multe pentru o țară cu mai puțin de 3 milioane de locuitori. Un fel de București puțin mai mare, răspândit în foarte multe sate, pe un teritoriu cam cât trei județe românești mai zdravene. Nu le mai număr, dar sunt foarte multe organisme media în Bucureștiul ăsta dintre Prut și Nistru – Bucureștiul de pe Dâmbovița nu are un ziar al lui, dar Bucureștiul de aici are cu zecile. În română și rusă cele mai multe. Și este o mare gălăgie, nu se înțelege om cu persoană.

Și toată lumea este nervoasă aici, nu prea există chestii clare; știrile sunt flashuri de realitate, cioburi de oglindă, multe, și fiecare reflectă lumina în alt spectru. Este un caleidoscop în care realitatea este reflectată în mod fluid, greu de digerat fără puncte clare de referință și o foarte bună cunoaștere a istoriei recente. Ai mult de muncă dacă vrei să înțelegi cât de cât ceva. Dar majoritatea oamenilor se ghidează după un set de referențiale profunde și sunt influențați de caleidoscopul ăsta strălucitor care este mass-media. Nu vă mai spun că fiecare ciob de realitate reflectă un set de interese, v-ați prins și singuri.

La fel este și în presa de la Bucureștiul de pe Dâmbovița, doar că românii din România au seturile punctelor de referință ușor diferite și cunosc propria istorie recentă și interesele din spatele cioburilor de realitate – elementele similare de la Chișinău sunt cvasi-necunoscute. Orice brașovean știe biografia lui Băsescu, dar habar nu are despre biografia lui Mircea Snegur sau cea a lui Petru Lucinschi.

Astfel că relatările de presă despre Chișinău sunt o colecție de nume care sună parțial românește, parțial rusește și nu spun nimic majorității românilor din România. Lucinschi a intrat în război cu Plahotniuc pentru că Plahotniuc l-a băgat în pușcărie pe Filat și acum Dodon încearcă să ia puterea cu sprijinul lui Usatîi și l-au amestecat pe Năstase în toată povestea asta, noroc cu Timofti care a intervenit la timp, dar Ghimpu este singurul vinovat de toate acestea. Fraza de mai sus nu are nici un sens pentru un brașovean, este un delir de cuvinte. De ce se luptă Lucinschi cu Plahotniuc?!?!? Întrebarea asta are sens pentru un român din Chișinău.

În București sunt totuși destui oameni care înțeleg sensul întrebării de mai sus. Doar că, la rândul lor, au niște interese pe la Chișinău, de tot felul – economice, politice ș.a. Și atunci caleidoscopul realității fluide de la Chișinău este transferat la București. Apar liste cu recomandări pentru românii din România: alimentați-vă cu informație doar de aici, singura informație ”corectă”! Pe mine mă umflă râsul când aud asta, de obicei realitatea este complexă și prezintă multe aspecte.

Cum evităm dezinformarea de la Chișinău?

Am pus pe Facebook un set orientativ de teze care au fost strecurate în mass-media de la București, dar având origini la Chișinău. Ca în orice treabă făcută cu mult cap, aceste teze au o doză de realitate în ele și sunt pretabile unor argumentări extinse, există dovezi materiale pentru susținerea lor și tot așa. Reiau lista aici:

  1. România a trădat Basarabia.
  2. Trebuie construită o națiune civică în Republica Moldova și trebuie abandonată recuperarea identității românești.
  3. Cei care mărturisesc credința ortodoxă sunt oamenii Rusiei.
  4. Uniunea Europeană face rău Republicii Moldova.
  5. Nu există pro-europeni la Chișinău, doar o gașcă de corupți profitori.
  6. Rusia nu reprezintă un pericol pentru Republica Moldova.
  7. Cei care își asumă identitatea românească fac rău Republicii Moldova.
  8. România a susținut și promovat (la nivel oficial) corupția în Republica Moldova.
  9. România are o agendă secretă anexionistă (la nivel oficial) față de Republica Moldova.
  10. România nu trebuie să mai acorde nici un fel de ajutor Republicii Moldova.

Dacă identificați una dintre aceste teze în vreo informație, analiză sau sinteză despre ce se întâmplă la Chișinău, mai ales dacă are o argumentație solidă eu zic că este cazul să începeți să vă puneți întrebări. Ar fi nevoie de 10 lucrări de doctorat ca să vă pot explica setul de referențiale profunde la Chișinău și să explic originile fiecărui ciob de realitate. E mai simplu să urmați acest ghid – dacă mă credeți pe cuvânt. Există și oameni de bună credință care preiau aceste teze și le răspândesc păcăliți de frumusețea raționamentelor care le susțin aparent, însă cei mai mulți sunt fie ticăloși, fie direct cointeresați. Recomandarea pentru românii din România ar fi să se intereseze mai mult despre ce se întâmplă între Prut și Nistru, pe termen lung, astfel încât să nu-i mai surprindă nume precum Petru Lucinschi, Vladimir Plahotniuc sau Iurie Roșca.

Și totuși: ce se întâmplă la Chișinău?

Legenda promovată de la Chișinău la București zice așa: cetățenii Republicii Moldova s-au unit împotriva unui regim oligarhic (banditesc, mafiot, corupt etc.) condus din umbră de miliardarul Plahotniuc; care miliardar Plahotniuc (din motive obscure) este susținut de România, Uniunea Europeană și SUA.

Natural, nu poți să nu sprijini cererile poporului împotriva oligarhilor corupți. Și într-adevăr, Republica Moldova este o țară măcinată de corupție (na, că după Bulgaria găsirăm încă o țară mai coruptă decât România!) cu o clasă mică-mică de îmbogățiți și enorm de mulți oameni care trăiesc într-o autarhie medievală, la limita sărăciei. Administrația este în pragul unui colaps răsunător, iar economia se pregătește de faliment – Republica Moldova mai are foarte puțin și se întoarce în anul 1999 când dacă lucrai la fabrica de compoturi primeai salariul în borcane de compot.

Și avem legenda miliardului: la Chișinău s-a furat un miliard de dolari din bănci. Să vă spun un mic secret: toți au furat, din toate partidele politice (doar despre Partidul Liberal nu a apărut în presă nici o dovadă că ar fi fost cineva de la ei implicat în furtul miliardului). Multe lucruri sunt nelămurite în povestea cu miliardul, dar cert este că s-a furat și jaful ăsta a pus Republica Moldova pe butuci. În câteva săptămâni Republica Moldova, din elevul minune al Uniunii Europene a devenit beleaua regiunii, foarte aproape de dezastrul din Ucraina.

Ce a mai rămas din partidele pro-europene de la Chișinău încearcă să facă un guvern funcțional (într-un an de zile au căzut 2 guverne) și să revină la agenda de apropiere de Uniunea Europeană. Mai știți ce s-a întâmplat în Ucraina? Au vrut să semeneze un acord de asociere cu UE, rușii le-au explicat celor la putere că nu e bine, au renunțat, lumea a ieșit în stradă și a dat jos guvernul, rușii au făcut două republici separatiste în estul Ucrainei și a început un război civil. La fel este și în Republica Moldova, doar că puțin diferit. Republica separatistă și războiul civil au fost făcute în 1991, ca să nu se unească cu România. Acum protestele vor să doboare o guvernare măcinată de corupție și să anuleze acordul de asociere cu UE.

Și treaba este complicată, pentru că sistemul politic care susține apropierea de UE este profund corupt – dar în același timp nici cu băieții care vor să-i dea jos nu-mi este rușine. Uitați-vă la liderii protestelor și faceți puțină cercetare pe net despre biografia lor. Platforma Demnitate și Adevăr (PDA) este ceva separat, este doar o parte a actualelor proteste, partea care orbește înțelegerea evenimentelor. PDA este o asociere de oameni din linia a doua a unor structuri politice dispărute sau încă active. Agenda PDA este pro-europeană – însă PDA a fost în ultimele două zile de proteste înghițită de liderii pro-ruși Igor Dodon și Renato Usatîi și riscă să își piardă identitatea.

Protestele de la Chișinău nu mai sunt pro-europene. Este începutul unui contra-maidan în care revolta legitimă față de o guvernare coruptă este deturnată în favoarea unor structuri care susțin identitatea moldovenească separată de identitatea românească și intenționează să readucă Republica Moldova pe orbita economică și politică a Federației Ruse. […]/ integral pe khisiniov.eu

  • Savatie Bastovoi (Facebook): KLAUS IOHANIS și ”stabilitatea” de la Chișinău

”Stabilitatea” pe care o salută Klaus Iohanis prin investirea noului Guvern la Chișinău nu este stabilitatea Republicii Moldova și nici măcar stabilitatea Guvernului moldovenesc, ci este ”stabilitatea” a 57 de deputați, dintre care 21 au fost cumpărați în direct, fără nici o exagerare, cu cîteva zile înainte de investirea Guvernului.

De unde au fost cumpărați? – de la comuniști și de la Filat, expremierul care e acum închis.

De cine au fost cumpărați? – de cel care l-a cumpărat pe Lupu de la comuniști pentru a-l face președintele Partidului Democrat din Moldova, partid care are aceeași siglă cu PSD-ul lui Iliescu și care va asigura acum ”stabilitatea” în această parte a Europei.

Prin urmare, o ”majoritate parlamentară” sub egida unui partid cu lider cumpărat de la comuniști, reînnoită și adăogită cu mai mult de jumătate de alți deputați comuniști, ridicată la cota necesară de ”stabilitate” prin alți șapte cumpărați de la partidul lui Filat în timp ce acesta stă la pușcărie (dovadă de devotament camaraderesc) – aceasta este chezășia ”stabilității” salutată de Klaus Iohanis.

Cu stabilitatea e clar.

Dar ce facem cu restul poporului ”instabil”? Ce facem cu o țară în care 57 de deputați ”stabili”, al căror singur rost este să asigure cadrul necesar pentru accesarea unor noi datorii de la Banca Mondiala si FMI, se vor ciocni de fiecare dată cînd ies și intră în parlament de mulțimea ”instabilă” care le cere de mîncare? Le punem căști, îi înarmăm cu scuturi, ca pe niște adevărați ostași ai ”stabilității”?

Avînd în vedere componența majorității parlamentare, despre a cărei legitimitate ar fi trebuit să se pronunțe Curtea Constituțională (cu singura mențiune că și ea e ”stabilizată” după aceeași schemă), este alcătuită din persoane cumpărate la propriu, cu istorie de migrare ideologică, politică și morală, oare nu este mare riscul ca toți cei 57 să poată fi cumpărați de Kremlin, să zicem? E mai ușor să cumperi 57 de deputați decît un popor întreg, mai ales cînd cei 57 stau în mîna unui singur om pe care, dacă nu-l cumperi, îl poți convinge să dispară.

PS: La asta m-am referit cînd am zis, adineauri, că România a susținut în ultimii 25 de ani proiecte păguboase la Chișinău, finanțate din banii bieților români, care au motive să fie supărați pe basarabeni din această cauză. Dar, frați români, credeți-ne că nici noi nu ne-am bucurat de acei bani – întotdeauna au existat cei mai ”stabili” ca noi.

Klaus Iohanis a pus toți banii pe cartea stabilității, neștiind, probabil, ca Stabilitatea a fost vreme de 8 ani sloganul Partidului Comuniștilor din Moldova.

Afirmatii uluitoare la “Pervai Canal”, cel mai important post public de televiziune din Rusia: Romania ar avea un acord cu Moldova ce i-ar permite sa intervina militar pentru a stopa criza din aceasta tara.

In introducerea unui material despre situatia din Republica Moldova prezentat duminica de Pervai Canal, prezentatoarea postului de stiri, cel mai urmarit din Rusia, afirma ca fortele armate ale tarii noastre ar putea invada republica vecina pentru a o anexa. Documente semnate acum cativa ani prevad ca, in cazul unor miscari populare in Moldova, Romania va trimite armata si va instala o administratie romaneasca iar acesta va fi sfarsitul independentei Moldovei pentru totdeauna, se afirma in materialul prezentat de Pervai Canal si care poate fi vizionat si citit pe site-ul postului de televiziune controlat de guvernul de la Moscova.

Cum a aparut aceasta informatie? Potrivit portalului de stiri de la Chisinau NewsMaker, care este finantat de guvernul american, informatii similare ar fi aparut si in mass-media din republica separatista transnistreana. Presa de la Tiraspol afirma recent caRomania e gata in orice moment sa trimita forte armate in Republica Moldova, avand nevoie doar de un pretext. […] In conformitate cu acordurile interguvernamentale semnate in trecut, Romania are dreptul sa trimita forte in Moldova pentru mentinerea ordinii constitutionale.

Insa niciunul dintre ministrii Apararii de la Chisinau nu a confirmat existenta unui asemenea acord, Vitalie Marinuta, care a detinut acest portofoliu intre 2009 si 2014, a declarat ca in 2012 Moldova si Romania au semnat un nou acord de cooperare in domeniul militar (citeste aici textul sau). Insa acest act nu prevede actiuni precum cele despre care vorbeste Pervai Canal.

Un alt acord intre cele doua state, semnat tot in 2012, se refera la asistenta in cazul dezastrelor (citeste aici textul). In baza lui, vecinii de peste Prut au trimis doua transporturi de sange pentru victimele incendiului din Colectiv.

In iunie anul trecut, postul TV al Armatei Ruse, Zvezda, facea afirmatii asemanatoare, citand un analist politic din Moldova. “Atacarea nerecunoscutei republici transnistrene este serios discutata in Romania”, sustinea acesta, spunand ca doar moderatia presedintelui Iohannis ar opri un asemenea scenariu, favorizat de premierul de atunci, Victor Ponta.

 

Rusia exercită un control foarte mare asupra Republicii Moldova. O spune ambasadorul moldovean la Bucureşti, Mihai Gribincea. Iar Moscova nici nu are nevoie să cheltuiască foarte mult pentru acest lucru. Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Realitatea TV, diplomatul a explicat şi de ce este greu de luat o decizie de unificare între Republica Moldova şi România.

Ambasadorul Republicii Moldova în România a vorbit, în exclusivitate pentru Realitatea TV, despre problemele cu care se confruntă vecinii de dincolo de Prut. O parte este cauzată de factori interni, iar influenţa unor forţe externe a fost prezentată de diplomat cu ajutorul unei metafore.

“Uneori am impresia că anumiți actori încearcă pe terenul Republicii să joace rugby, iar alți actori balet. Cei care joacă rugby joacă mai puternic și cu rezultate mai vizibile”, a declarat ambasadorul Republicii Moldova în România, Mihai Gribincea.

Diplomatul a detaliat rolul pe care l-ar avea, în acest joc, Federaţia Rusă.

“Cred că Rusia niciodată nu a abandonat Republica Moldova și situația din Republica Moldova e de așa natură că Rusia uneori nici nu trebuie să investească prea mult”.

Cât despre posibila unire a Republicii Moldova cu ţara noastră, Gribincea consideră că o astfel de decizie ar fi foarte greu de luat.

“Întrebarea este nu dacă se dorește sau nu. Întrebarea este dacă este posibil. Ce politician din Republica Moldova ar risca să pună problema unirii Republicii Moldova cu România, știind că, în urma unei asemenea uniri, poate pierde Transnistria, Găgăuzia. În timp ce România e membră UE, NATO o asemenea decizie, chiar dacă vine din partea Republicii Moldova, care va fi reacția UE sau NATO?, a mai afirmat Mihai Bribincea.

În opinia diplomatului, populaţia a avut aşteptări mari de la coaliţiile care au condus ţara, însă au avut parte doar de dezamăgiri. Iar de acest lucru ar fi profitat presa de orientare rusă, care a pus semnul egal între corupţia de la Chişinău şi modul de acţiune în interiorul Uniunii Europene.

„Făcătorul de pace este cel care dă pacea altuia, însă n-ar putea-o împărtăşi cineva altuia dacă n-ar avea-o el însuşi”. (Sfântul Grigore de Nyssa)

Dragi compatrioți, iubiți credincioși ai Bisericii noastre Ortodoxe, Am sărbătorit de curând Nașterea și Botezul Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, intrând în noul an calendaristic cu nădejdea într-un viitor mai bun, cu pace și înțelegere.

Din acest considerent, ne-a întristat peste măsură să vedem în ultimele zile că societatea noastră este zbuciumată de instigări la ură și violență. Aceste lucruri dezbină poporul nostru, ne împiedică să fim alături unii de alții, așa cum ar fi corect și creștinește. Orice neînțelegeri care apar în societate trebuie rezolvate în mod pașnic.

Or, creștinii noștri, indiferent de naționalitate și orientare politică, trebuie să conlucreze împreună în duhul păcii și al dragostei. Facem apel la înțelepciunea și la înțelegerea tuturor credincioșilor noștri. Nu vă vindeți sufletele în schimbul unor iluzii false, nu permiteți instalarea haosului și a urii în societatea noastră!

Să ne protejăm copiii, viitorul familiilor noastre, să păstrăm Moldova în liniște și în armonie. Să avem nădejde și încredere în Bunul Dumnezeu Care ne va face tuturor dreptate, o dreptate care nu o vom obține nicidecum prin instigare la violență și la dezbinare. Să ne rugăm cu toții pentru o bună înțelegere în Țară și să ne ferească Dumnezeu de tulburări!


Categorii

1. DIVERSE, Basarabia, George Damian, Mitropolitul Vladimir Cantarean, Parintele Savatie, Rusia, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE), Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “PREMIERUL MOLDOVEI IN ROMANIA (Video)/ Protestele de la Chisinau intre dezinformari si manipulari/ TELEVIZIUNILE RUSESTI PRETIND CA ROMANIA AR PUTEA ANEXA MILITAR MOLDOVA/ Mesajul Mitropolitului Vladimir

  1. Pingback: PUTIN FACE ALUZIE LA REDISCUTAREA GRANITELOR INTRE UNGARIA SI ROMÂNIA/ Nicio surpriza: LUCIAN BOIA e de acord cu Ambasadorul SUA din Chisinau: BASARABIA NU E ROMÂNIA/ Senatul României – singura institutie care a criticat politica SUA in MOLDOVA/
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare