Presedintele Rusiei, Medvedev, inaugureaza personal RADARUL ANTIRACHETA/ IRAN: studentii AU DEVASTAT AMBASADA MARII BRITANII/ Israel: ATAC CU RACHETE DIN LIBAN/ SIRIA: ONU constata crime impotriva umanitatii, Rusia se ofera sa medieze conflictul intern (Stiri internationale)

29-11-2011 7 minute Sublinieri

Autoritatile ruse au inaugurat, marti, o noua statie radar capabila sa monitorizeze lansarile de rachete din Atlanticul de Nord si scutul american antiracheta din Europa, scrie Ria Novosti. Lansarea statiei radar, amplasata in Dunayevo (Kaliningrad), ar trebui considerata de puterile vestice un “prim semnal” ca Rusia este gata sa contracareze “amenintarile” sistemului antiracheta al NATO, a declarat presedintele rus Dmitri Medvedev, prezent la eveniment.
Medvedev, prezent la inaugurare, a afirmat ca lansarea vrea sa demonstreze faptul ca Rusia este “pregatita sa ofere un raspuns adecvat amenintarilor sistemului antiracheta european [n.r. al NATO] la adresa fortelor strategice nucleare ruse.” “Daca semnalul nostru nu este auzit, precum am zis si pe 23 noiembrie, vom continua sa instalam si alte mijloace de aparare”, a adaugat presedintele rus.

In cadrul discursului tinut pe 23 noiembrie, Medvedev a anuntat ca a ordonat lansarea unui radar ca parte a reactiei Rusiei la planurile antiracheta americane. Rusia ar putea, de asemenea, sa amplaseze rachete tactice Iskander in regiunea Kaliningrad, in viitorul apropiat, a afirmat presedintele rus. Medvedev a precizat marti, cu ocazia inaugurarii statiei, ca radarul, localizat in apropierea granitei vestice a Rusiei, “nu este directionat catre partenerii nostri vestici” si ca “ar putea fi folosit pentru o aparare comuna”.

Rusia cauta garantii scrise ca scutul antiracheta al NATO nu este directionat catre teritoriul ei. Administratia de la Washington refuza sa ofere garantiile cerute de Moscova si sustine ca nu isi va modifica planurile de aprarae antiracheta in pofita presiunilor Rusiei. “Nu mai putem fi satisfacuti cu o declaratie generala ca sistemul ajustabil creat nu este directionat impotriva Rusiei. Acestea sunt cuvinte goale, care, din pacate, nu garanteaza protejarea intereselor noastre” a declarat presedintele rus.

Radarul a fost activat in cursul zilei de marti. Surse din Ministerul Apararii au declarat anterior ca acesta va intra in functiune incepand cu 1 decembrie.

Aşa-zisul ministru transnistrean de externe, Vladimir Iastrebciak, a exprimat luni disponibilitatea Transnistriei de a oferi asistenţă Rusiei, în problema sistemului de apărare antirachetă, la capătul unei întâlniri avute cu liderul regiunii Igor Smirnov, relatează agenţia de presă RIA Novosti.

Preşedintele rus Dmitri Medvedev avertizase săptămâna trecută că Rusia va lua măsuri de retorsiune împotriva SUA, în replică la instalarea în Europa a unor elemente din sistemul lor antibalistic, scrie Agerpres. “Am confirmat că, dacă există un apel corespunzător şi interes din partea rusă, Transnistria este dispusă să examineze problema acordării unei asistenţe maxime, inclusiv în contextul scutului antirachetă, şi să se implice în asigurarea securităţii Rusiei”, a afirmat ministrul transnistrean de externe, Vladimir Iastrebciak.

Săptămâna trecută, Medvedev a anunţat un set de măsuri cu caracter militar-tehnic şi diplomatic pe care Rusia le va lua ca răspuns la instalarea elementelor sistemului american antirachetă în Europa. Între acestea se numără şi desfăşurarea sistemelor operativ-tactice Iskander în enclava Kaliningrad. Se pare că tocmai o astfel de iniţiativă are în vedere regimul transnistrean, scrie RIA Novosti, amintind că Tiraspolul a mai sugerat şi înainte Moscovei să desfăşoare pe teritoriul Transnistriei rachete cu destinaţie strategică Iskander. De data aceasta oferta intervine în contextul unor tensiuni în creştere între cele două părţi.

Kremlinul nu-l mai doreşte pe Igor Smirnov la conducerea Transnistriei, iar justiţia rusă a declanşat mai multe dosare penale împotriva fiului acestuia Oleg, în timp ce nora sa Marina a fost eliminată din cursa pentru alegerile în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus).

Construcția scutului american antirachetă de la Deveselu va începe în prima parte a anului 2013, a declarat Bogdan Aurescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe (MAE). De acest lucru, precum și de amenajarea bazei militare şi implementarea acordului se va ocupa Ministerul Apărării Naționale (MApN).

Secretarul de stat în MAE, Bogdan Aurescu, susține că etapa de pregătire pentru amplasarea scutui antirachetă de la Deveselu a început, deja, și urmează ca de anul viitor această activitate să se intensifice. ”Conform partenerilor noştri americani, cu care colegii de la MApN sunt în contact – pentru că răspunderea pentru construcţia, amenajarea bazei şi implementarea acordului deja revine nu MAE, ci MApN – începând de anul viitor urmează o serie de activităţi pregătitoare. Este eşalonată deja în etape sosirea unui număr de specialişti americani, care vor începe pregătirea locaţiei, urmând ca la sfârşitul anului viitor şi începutul lui 2013 să înceapă construcţia principală”, a afirmat Bogdan Aurescu.

Reprezentantul MAE a menționat că primii soldați americani au ajuns la Deveselu încă din primăvara acestui an, când a fost aleasă locația pentru amplasarea scutului antirachetă. În privința inaugurării bazei militare, aceasta este stabilită pentru 2015.

Secretarul de stat al MAE a mai afirmat că propunerea parlamentarilor români, legată de schimbarea condiţiilor de admitere a unui stat în Visa Waiver, este susținută de oficialii americani, inclusive de către președintele Barack Obama. ”Am discutat despre opţiunile pe care acest proiect le are în acest moment în Congresul american. Am arătat că Guvernul român, prin MAE în principal, va acţiona în continuare pe lângă Congresul american pentru a promova acest proiect, care să fie adoptat cât mai repede. În acelaşi timp, am făcut un apel şi la cooperarea pe linie parlamentară, pentru că, în promovarea acestui proiect legislativ în SUA, un rol important îl va avea şi conlucrarea dintre Parlamentul României şi Congresul american, mai ales în condiţiile în care acest proiect este în curs de redactare a formei sale finale”, a spus Bogdan Aurescu.

Comisiile de apărare şi de politică externă ale Camerei Superioare au adoptat, marţi, un raport favorabil prin care se propune plenului ratificarea Acordului dintre România şi SUA pentru amplasarea unor componente ale scutului antirachetă la Deveselu.

Mai multi studenti iranieni care participa la o demonstratie anti-britanica au intrat marti in ambasada Marii Britanii de la Teheran, transmite Reuters, care citeaza agentia de presa Mehr. Manifestantii au escaladat poarta misiunii diplomatice, au coborat si au ars steagul britanic, inaltand in locul sau un drapel iranian. Protestul de marti vine la cateva zile dupa ce guvernul de la Londra a decis sa impuna sanctiuni asupra Teheranului din cauza programului nuclear. Agentia IRNA a anuntat ulterior ca manifestantii au intrat in alta cladire a ambasadei UK, de unde au confiscat “documente secrete”. Sase angajati ai misiunii diplomatice ar fi fost luati ostatici.

Potrivit imaginilor transmise in direct de televiziunea de stat de la Teheran, demonstrantii au spart geamurile ambasadei si au ars steagul britanic. Ei au aruncat documente pe ferestrele cladirilor din complexul diplomatic si au aruncat cu cocktailuri Molotov in interior. Una dintre cladiri a luat foc, a anuntat postul IRIB. Un manifestant a fost vazut in timp ce agita un portret al Reginei Elisabeta a II-a, pe care il luase, cel mai probabil, din interiorul ambasadei.  Agentia FARS a relatat ca fortele de securitate incearca sa-i evacueze pe protestatari din ambasada britanica. Potrivit PRESS TV, manifestatia ar fi luat sfarsit, insa imaginile in direct ale televiziunii iraniene arata ca manifestantii continua sa se afle in interiorul cladirilor ambasadei.

Ulterior, agentia IRNA a anuntat ca manifestantii au intrat in alta cladire a ambasadei UK, aflata la cativa kilometri distanta, in complexul Qolhak din nordul caoitalei iraniene, de unde au confiscat “documente secrete”. In plus, sase angajati ai misiunii diplomatice ar fost luati ostatici in cladire, a anuntat Mehr, care ulterior a sters informatia de pe site-ul sau. Potrivit agentiei Mehr, angajatii ambasadei britanice au parasit misiunea diplomatica “pe usa din spate”. Un oficial iranian a spus ca guvernul de la Teheran “nu a organizat protestul de marti”, in timp ce Foreign Office s-a declarat “scandalizat” de incidentul de la ambasada sa din Iran.

Marea Britanie a avertizat, marţi seara, că incidentele produse la ambasada sa din Teheran vor avea “consecinţe grave”, informează AFP, potrivit Mediafax.Chiar dacă ministrul iranian de Externe a declarat că este dezolat în legătură cu ce s-a întâmplat şi că va lua măsuri, acest caz reprezintă o gravă eroare a Guvernului iranian”, afirmă ministrul britanic de Externe, William Hague.

“Marea Britanie tratează cu multă seriozitate acest act iresponsabil” şi vor exista “grave consecinţe“, avertizează Hague. Londra l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri iranian şi a organizat o reuniune de criză la sediul Guvernului, în prezenţa premierului David Cameron. Zeci de manifestanţi au atacat şi au pătruns marţi în incinta ambasadei britanice şi într-o altă clădire diplomatică britanică din Teheran, pe fondul tensiunilor referitoare la dosarul nuclear iranian.

Manifestanţii islamişti au pătruns de două ori în sediul ambasadei britanice şi au ocupat câteva ore o fostă reşedinţă britanică situată în nordul capitalei iraniene. Anterior, Ministerul britanic de Externe se declarase “scandalizat” în legătură cu pătrunderea inacceptabilă a manifestanţilor în sediul ambasadei britanice. Reacţii similare au avut Statele Unite, Franţa, Italia şi Rusia. Uniunea Europeană a condamnat “incursiunea inacceptabilă” în sediul ambasadei britanice. “Am fost extrem de preocupată când am auzit că în incinta ambasadei britanice au intrat manifestanţi. Condamn cu fermitate această incursiune inacceptabilă”, a declarat Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton.

O explozie puternică a fost auzită luni după-amiază în oraşul iranian Isfahan, care găzduieşte o uzină de procesare a uraniului, o instalaţie importantă în cadrul programului nuclear controversat al Iranului, aflată sub supravegherea AIEA, relatează presa internaţională.

Agenţia semioficială de presă ISNA a citat un oficiar judiciar din Isfahan care a declarat că s-a auzit o explozie, relatează The Guardian în ediţia electronică. “Am auzit un sunet similar unei explozii, dar nu am primit informaţii despre cauzele şi consecinţele ei”, a precizat Gholamreza Ansari.

O altă agenţie semioficială, FARS, a fost printre primele organizaţii media care au relatat despre explozie, afirmând că s-a auzit la ora locală 14.40 (13.10, ora României). FARS a precizat că viceguvernatorul Mehdi Ismaili a confirmat un sunet despre care agenţia a relatat că a fost destul de puternic pentru a fi auzit în tot oraşul. FARS a înlăturat ulterior articolul de pe site-ul său. Ismaili a discutat apoi cu o altă agenţie semioficială, MEHR, dezminţind citatele care i-au fost atribuite de FARS. El a precizat pentru agenţia de stat IRNA că nu a făcut nici o declaraţie pentru FARS.

Mai mulţi locuitori din Isfahan au declarat pentru cotidianul britanic The Guardian că au auzit o explozie puternică. Unul dintre ei a precizat că deflagraţia a zguduit geamurile casei sale. Cotidianul israelian Haaretz relatează în ediţia online că, potrivit unui oficial iranian, explozia auzită la Isfahan a fost cauzată de un accident produs în timpul unui exerciţiu militar şi nu are nici o legătură cu instalaţia nucleară aflată în apropiere.

Potrivit informaţiilor din presă, autorităţile municipale au fost nevoite să recunoască producerea exploziei după ce mai mulţi locuitori au sunat la Departamentul de pompieri pentru a raporta deflagraţia. Informaţiile privind o explozie produsă la Isfahan au fost comentate şi de purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Mark Toner. “Nu avem informaţii la acest moment, în afară de ce am văzut în presă (…). După cum ştiţi, avem o capacitate limitată de a strânge informaţii de pe teren acolo, dar cu siguranţă verificăm”, a precizat el.

Mai multe rachete au explodat în regiunea Galileei Occidentale, fără să facă victime. Armata israeliană a replicat cu un atac în sectorul de unde au fost trase rachetele, se arată în comunicat, care nu oferă alte precizări.

Armata israeliană consideră că este vorba despre un incident grav şi apreciază că evitarea acestui tip de tiruri ţine de responsabilitatea Guvernului libanez şi armatei libaneze“, subliniază armata israeliană.

Potrivit postului israelian public de radio, patru rachete au atins teritoriul israelian. Una a provocat unele pagube într-o fermă de păsări, iar o altă rachetă a căzut într-o localitate, însă fără să explodeze. Artileria israeliană a replicat imediat cu tiruri de obuz către sudul Libanului, a adăugat postul de radio.

Comandamentul regiunii militare de nord proceda, în urma acestor tiruri, la o “evaluare operaţională a situaţiei“, a anunţat purtătorul de cuvânt al armatei. Populaţia din nordul Israelului nu a fost îndemnată să se refugieze în adăposturi. (…)

  • Hotnews:

Raport ONU: Siria a comis crime impotriva umanitatii

Comisia de ancheta a ONU pe problema situatiei grave din Siria a precizat luni ca fortele armate si de securitate au comis crime impotriva umanitatii – crima, tortura si viol, iar regimul presedintelui Bashar al-Assad este responsabil de acestea, transmite Reuters.

Comisia, care a anchetat 223 de victime si martori, a facut un apel la adresa autoritatilor sa opreasca “incalcarea grosolana a drepturilor omului”, sa elibereze prizonierii luati in arestarile in masa si sa permita presei, ajutoarelor si supraveghetorilor pentru drepturile omului sa aiba acces in tara.  Raportul de 39 de pagini listeaza cazuri de executii, torturi, abuzuri sexuale chiar si asupra copiilor, arestari arbitrare si rapiri comise de autoritati din martie, in incercarea de a innabusi demonstratiile impotriva regimului.  Peste 3.500 de oameni au fost ucisi in violente, intre care se numara si ordine de tragere asupra civililor, iar activistii sustin ca 30.000 de persoane au fost arestate, multe fiind tinute in stadioane neacoperite.  In acelasi timp, zeci de mii de sirieni au manifestat luni in proteste organizate de stat fata de sanctiunile dure impuse de Liga Araba fata de un stat membru.

Rusia va intermedia solutionarea conflictului din Siria

Ministrul de externe sirian Walid Mouallem a declarat luni ca tara sa accepta propunerea Rusiei de a intermedia conflictul sirian. Moscova s-a aratat interesata sa ajute partile aflate in conflict sa inceapa un dialog al reconcilierilor, anunta Ria Novosti. Asupra Sirei se fac presiuni uriase pentru rezolvarea conflictelor violente incepute cu opt luni in urma. Chiar si Liga Araba a aprobat sambata un set de sanctiuni economice impotriva Siriei. Intre timp opozitia siriana declara ca autoritatile continua sa foloseasca forta impotriva protestatarilor pasnici si ca exista in continuare raniti si morti din aceste ciocniri. Si autoritatile recunosc existenta conflictelor de strada dintre trupele de securitate si protestatari, dar sustin ca acestia din urma sunt finantati din afara tarii pentru a ataca autoritatile si populatia civila.

Zilele regimului din Siria sunt “numarate” – ministrul de externe francez

Presedintele turc Abdullah Gul: Siria are nevoie de “reforme fundamentale”


Categorii

Iran, Israel, Scutul antiracheta (Deveselu), Siria, SUA versus Rusia, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “Presedintele Rusiei, Medvedev, inaugureaza personal RADARUL ANTIRACHETA/ IRAN: studentii AU DEVASTAT AMBASADA MARII BRITANII/ Israel: ATAC CU RACHETE DIN LIBAN/ SIRIA: ONU constata crime impotriva umanitatii, Rusia se ofera sa medieze conflictul intern (Stiri internationale)

  1. Pingback: Marea Britanie EXPULZEAZA intreaga ambasada a IRANULUI/ Romania isi face datoria de PION NATO fata de RUSIA
  2. Pingback: Iranul arata DRONA capturata intregii lumi. Analistul Richard Silverstein: sunt sanse mai mari de 50% ca ISRAELUL SA ATACE IRANUL
  3. Pingback: UE si SUA SOMEAZA Rusia sa cedeze in privinta Siriei. Ce raspunde Moscova?
  4. Pingback: Rusia schimba strategia cu SIRIA? Moscova propune O REZOLUTIE ONU care condamna violentele TUTUROR PARTILOR implicate in razboiul civil sirian
  5. Pingback: Rusia nu exclude folosirea LOVITURILOR PREVENTIVE impotriva elementelor SCUTULUI ANTIRACHETA NATO din ROMANIA si Polonia - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare