PROPAGANDA INFLAMEAZA ROMANIA. Pana unde va ajunge fanatizarea si dezbinarea romanilor? Pana la violente si “razboi civil”? ANALIZE, MECANISME SI MIZE ALE JOCURILOR CU FOCUL PREZIDENTIALELOR

10-11-2014 14 minute Sublinieri

diasporafoto Andrei Dascalescu|Adevarul.ro

Propaganda politica a atins, odata cu apropierea momentului decisiv al alegerilor prezidentiale, cote greu de suportat. Miza e mare, deci scopul scuza mijloacele. Cel mai rau este faptul ca propaganda se bazeaza pe o isterizare a electoratului, lipsita de orice limite sau scrupule. Votul din turul II trebuie sa fie un vot fanatic sau nu va fi deloc. Acest lucru se explica, pe de o parte, prin faptul ca majoritatea mintilor din spatele acestor campanii pleaca de la premisa ca romanul voteaza pe baza de afect, nu pe baza de alegere rationala. Si, atunci, se recurge la panoplia corespunzatoare, la propaganda si manipulare cat incape, iar afectele care sunt cel mai mult vizate sunt cele ale fricii si ale furiei/resentimentului/urii. Pe de alta parte, una din taberele politice se bazeaza in mod special pe incitarea si manipularea furiei: este vorba despre “dreapta”, care nu stie sau nu vrea sa foloseasca alt mijloc de mobilizare a electoratului sau, urban, de clasa mijlocie, preponderent ardelean si din “diaspora”, decat fanatizarea. Este, aici, un (fals) paradox, pentru ca perceptia despre sine a celor din tabara de “dreapta” este ca sunt mai “civilizati”, mai “educati” si “informati” – pe cand comunicarea ce li se adreseaza arata ca motivatia votului lor este una profund irationala, bazata pe lozinci si pe discurs maniheist.

Cealalta tabara, care respira prin toti porii o suficienta si ingamfare perfect stupide, se bazeaza pe forta inertiala a masinii de partid si a alegatorilor sai traditionali, momiti cu traditionalele “pomeni” si promisiuni electorale “fara numar”, precum si pe o ura reziduala (probabil insa supraevaluata in acest moment) fata de “basism”. Totusi, cel putin in aceasta din urma perioada, propaganda poreclita “de dreapta” pare sa acopere in zgomot si eficienta pe cea a falsei “stangi”.

Mai ales in mediul online s-a ajuns demult mult prea departe de orice limita a rezonabilitatii. Mai pe sleau spus: e deja prea gros si scarbos totul, oricata bunavointa ai incerca sa ai inghiti toata retorica manipulativa de campanie, mai acoperita sau mai descoperita.

sursa: Gandul.info

sursa: Gandul.info

Gandul.info ne arata zilnic cat de minunata e “diaspora”, plina de “eroi” care ne salveaza de la pieire pentru ca voteaza cum trebuie (desi analizele sociologice reale arata ca situatia e mult mai nuantata, atat in ceea ce priveste emigratia, cat si Ardeal vs restul Romaniei, insa, ce, mai e timp de analize acum, chiar pentru marii intelectuali ai natiei – intotdeauna incolonati! – cand… “e pe viata si pe moarte!“, “nu mai e timp de nuantari si dubii. Avem de ales intre bine si rau, intre vest si est, intre spatiul multicolor si spatiul gri. Distribuiti cat puteti!“; Acest moment dramatic pe care îl trăim are ceva din claritatea epică a unui basm. Forţele Răului şi Întunericului Moral trebuie spulberate… Este ceasul al doisprezecelea sau cand ne paste Apocalipsa princaderea colectiva într-o prapastie a istoriei“?!), si, “impartial” ca de obicei, ne informeaza ca protestatarii acestor zile se impart in doua: cei care se solidarizeaza cu diaspora (nu conteaza ca e vizibila implicarea aparatului de partid al PDL in aceste mitinguri) si cei care sunt activisti ai PSD (si care sunt si prosti pe deasupra). Naratiunea e condimentata cu exemplificari de votanti PSD irationali, deliranti, reactiile de pe retelele de socializare fiind unanime: doar asa poate sa arate un votant Ponta, si e o calamitate ca are dreptul de a vota. Cu alte cuvinte, iata pe cine se bazeaza premierul si de ce vrea sa limiteze sau sa fure dreptul la vot al romanilor din “diaspora”, (singurii care, alaturi de ardeleni probabil, ar trebui sa mai aiba dreptul de a vota).

Pe de alta parte, Adevarul.ro il popularizeaza pe Sabin Gherman cu mesajele sale secesioniste si cu o potentiala facatura despre implicarea BOR in campania electorala, si ne mai arata arata ca doar Ardealul si Banatul se bat pentru democratie in Romania. Desigur insa ca, desi se apasa pana la refuz pe pedala isteriei votului “eroic” si intrinsec superior al “diasporei” si a diferentei esentiale intre Ardeal si restul Romaniei, tot ceilalti sunt antidemocrati si, culmea tupeului in materie de propaganda, tot ei sunt acuzati ca speculeaza marota pierderii Transilvaniei. Exemplu tipic de hotul striga hotii? Poate, dar mai ales propaganda preventiva, pentru a neutraliza posibilele critici aduse discursului antidemocratic, discriminatoriu si separatist. Adica, daca te scandalizezi ca deja se identifica “Ardealul” cu “diaspora”, asa cum o arata simbolic poza de la inceputul postarii, se cheama ca esti un fel de ceausist.

De cealalta parte, guvernul se da de ceasul mortii sa nu deschida mai multe sectii de votare in strainatate, in tarile unde au fost probleme, aratand ca, de fapt, sub zambetul fals al lui Ponta se cam ascunde frica. Altfel, ce atata tam-tam si munitie data oponentilor politici pentru cateva mii de voturi? In plus, in lipsa de imaginatie legat de temele campaniei electorale sau din suficienta de sine, Ponta arunca din coltul gurii afirmatii neverosimile [mincinoase] de genul: “se pare ca nu avem gaze de sist. Oare chevronistii cheltuiesc asa, de florile marului si ne-au inflamat de pomana de 2 ani incoace?! Sau mai degraba se repeta episodul din 2012, manipularea unei teme sensibile pentru a proceda exact invers dupa alegeri? (Chevron nu a confirmat spusele lui Ponta).

Nimic mai fals decat cea ce auzim si vedem in aceste zile. Cand, in Pungesti, ca tot veni vorba de gaze de sist, unei comunitati intregi i s-au suspendat drepturile elementare cetatenesti, “diaspora” democratica, marii intelectuali, “ardelenii” democrati, ONG-urile, justitiarii statului de drept si anticoruptii ce au facut? NIMIC. De ce? Pentru ca nu le pasa de democratie, de fapt. Pentru ca sunt o falsa societate civila, o falsa elita, false instante morale, sunt doar meschini agenti coloniali si “balize strategice” ale Puterii metropolitane. In realitate, poporul se afla cu totul descoperit in fata abuzului si nedreptatii. Si oare cine a luat acele masuri? Ei bine da, guvernul celor “mandri ca sunt romani si ortodocsi”, guvernul lui Ponta “unificatorul” care nu mai stia, atunci, cum sa dezbine si sa decredibilizeze protestatarii locali, fie preoti, fie tarani.

Redam, mai jos, cateva analize care dezvaluie mecanisme, strategii politice si de comunicare dintre cele mai periculoase nu pentru rezultatul unor alegeri, ci pentru starea de spirit a unui popor intreg si pentru soarta integritatii unei tari. Sa ne amintim ca in 2004 a fost inaugurata naratiunea anticoruptiei, a razboiului Justitiei impotriva politicienilor. Deosebit de eficienta, a pus unul din pilonii de baza ai conceptiilor dominante de astazi. Daca, in anul 2014, zece ani mai tarziu, celalalt pilon de baza va fi Romania ”diasporeana” si ”ardeleana” versus Romania ”sudista”, nu e de bine. Singura intrebare ar fi: pana unde se va merge? Se va incerca, oare, inscenarea unor proteste violente? Precedentele exista.

Cuvantul Ortodox

Piata Universitatii proteste anti-Ponta - Vlad Epurescu, Adevarulsursa: Vlad Epurescu/Adevarul

Noul “cârlig” mediatic folosit ca unealtă de persuasiune din partea politicienilor pare să fie protestul. De ceva vreme încoace cineva insistă să ne obișnuiască cu el.

Cu o zi înaintea alegerilor se anunță din nou proteste așa că mă aștept ca să curgă în presă și pe rețelele de socializare imagini și descrieri cu patos despre abuzurile jandarmeriei față de protestatari (existente în realitate sau nu) și tot atunci este posibil să vedem și cu cine țin serviciile secrete răspuns relevat de acțiunea jandermeriei: va instiga protestatarii sau nu.

Cert este că în cea de-a doua zi, cea a votului, este posibil ca o parte din cetățenii țării să se prezinte la urne sub influența abuzurilor jandarmeriei (guvernului) care au avut loc cu o zi înainte, votul primind în căldura evenimentelor conotația de liberă exprimare și luptă contra opresiunii.

O posibilă poveste de comunicare, structurată narativ în III acte:

Actul I prezintă personajele principale (guvernul opresiv și oamenii de rând), relația dintre ele (sunt în conflict, care conflict) și lumea în care trăiesc (cele două Românii: una în care antagonistul Victor Ponta oprimă libera exprimare și dreptul democratic și cea de-a doua în care Klaus Iohannis sau societatea oferă o alternativă; o lume în care se stă la coadă și nu se poate vota și în care la București se protestează pentru negarea acestui drept în Diasporă).

timisoara3

sursa: Gandul.info

Actul al II-lea ține de ilustrarea unei încercări de soluționare de către protagonist a problemei ridicate anterior. Soluția protestelor e mediatizată, este nevoie ca protagonistul să fie mai slab decât antagonistul, lupta să pară disproporționată, Victor Ponta trebuie să pară mult mai puternic decât mulțimea sau Klaus Iohannis, jandarmeria (Victor Ponta) trebuie să oprime puternic protestul de sâmbăta viitoare.

Actul al III-lea aduce rezolvarea problemei, românii au suficientă motivare emoțională acum pentru a merge la vot, curg imaginile cu românii care merg la vot, votul devine arma din mâna lor cu care ei soluționează conflictul. Protagoniștii (în acest caz românii) capătă o nouă definiție a lor, un nou sens, un nou răspuns la ceea ce sunt.

Statisticile IRES arată că 7% dinte români se hotărăsc cu cine votează înainte cu 2 zile și 10% se hotărăsc chiar în ziua votului. Miza acestei posibile strategii sunt cei 17% + câteva procente dintre cei care nu au fost suficient de motivați emoțional pentru a vota în primul tur.

P.S. La Cluj-Napoca astazi se striga “Fiți eroi, în turul 2“, clarifica din punctul meu de vedere poziția protagonistului.

Unii membri ai PDL din birourile electorale ale secțiilor de votare din străinătate nu s-au mai dus să-și îndeplinească îndatoririle. Ne-a explicat Viorel Badea, senator PDL (acum PNL, după fuziune) de disapora de ce nu s-ar mai fi dus oamenii lor la secțiile de votare:

“Reprezentatii MAE, presedinti de comisie, ar fi trebuit sa-i plateasca pe membrii sectiilor de votare cu cel putin 30 de euro, pentru ca se considera trei zile. Cu toate acestea, facand un abuz mare, care merge in zona penala, unii dintre presedintii sectiilor de votare au decis sa-i plateasca pe oameni cu numai 12 euro pentru intregul proces de votare. Or, cu 12 euro nu mai merge nimeni sa fie membru in comisiile de votare, pentru ca oamneii nu vor sa ajunga sa dea bani si din buzunarul lor pentru un sandvis, o sticla cu apa. Asta ii blocheaza pe oameni sa participe in comisiile de votare”.

E foarte probabil ca nu doar cei de la PDL să nu se fi prezentat la secțiile de votare. Au fost secții de votare unde nu s-a prezentat niciun membru al vreunui partid. Asta practic blochează procesul de vot, pentru că birourile electorale ale secțiilor de votare sunt formate din trei oameni fără afiliere politică și restul reprezentanți ai partidelor sau ONG-urilor. Ca să poată funcționa legal, un birou electoral al unei secții de votare trebui să fie format din minim 5 persoane. Atunci când sunt doar 3 oaemni, teoretic, secția respectivă nu poate funcționa. S-a întâmplat asta la mai multe secții de votare din străinătate, iar în aceste cazuri s-a cerut dispensă de la BEC pentru a putea asigura, totuși, dreptul la vot al cetățenilor români.

Când aceste absențe au loc la o singură secție sau la două, eventual din aceeași țară, e un accident. Când, însă, lipsesc 136 de mebri ai secțiilor de votare în mai multe țări, e dubios. Când se întâmplă acest lucru la New York, la Londra, la Paris și când aceste absențe duc la scăderea numărului de ștampile, pentru că nu pot fi mai multe ștampile decât membri ai secției de votare, indiferent câte cabine de vot sunt, atunci e foarte, da’ foarte dubios.

Să spunem că ești un partid cu vaste cunoștințe despre alegerile prezidențiale. Doar le-ai câștigat pe ultimele două și le-ai organizat pe ultimele câștigate. Știi, așadar, ce se poate întâmpla în anumite orașe din Europa și SUA, la un aflux mai mare de alegători și cu secțiile aproape paralizate de o eventuală absență a oamenilor tăi. Așa că ți-i retragi strategic. Și întemeiat: “noi vrem binele țării, da’ nu pentru doar 12 euro!”.

Pe seară – când strategia, cumulată cu proverbiala incompetență a oamenilor din diplomația românească indiferent de guvernare, dă roade – obții ceea ce ți-ai dorit. Cozi imense la unele secții, oameni care realizează că nu mai pot vota. Da’ la orele dimineții (secțiile s-au deschis la ora 7:00, totuși) se putea vota destul de lejer, dar acum cozile sunt imense și e clar că mulți nu vor mai intra în secție până la ora 21:00. Poze, filmulețe, totul trimis rapid către media din România. Eventual unul-doi simpatizanți pot începe să agite spiritele, căci la nervozitatea prezentă la acele cozi nici nu-i nevoie de mai mult.

Se închid secțiile de votare, la ora 21:00, deși cu alte coazii s-a prelungit programul. Începe scandalul. Atât afară, cât și în țară. La Cluj, de exemplu, cei care protestează sunt membri de partid. Așa zice Adevărul, așa se și vede în poze. E și Papahagi pe acolo, dar e și senatorul PDL Alin Tișe, mai sunt și consilieri locali ai PDL, sunt și susținătorii lui Macovei și cei ai Elenei Udrea.  Este, cum s-ar zice, un protest al societății civile. (Foto Adevărul)

Captură de ecran din 2014.11.08 la 21.06.13

Oameni scoși în stradă în fața MAE, informații puține, dar multă indignare. Vârf de lance al întregii campanii devine, brusc, Gândul lui Adrian Sârbu. Un om care știe ce este aia datorie civică, dar știe și mai abitir ce-s alea datorii la stat. Cum știe și că Ponta a amenințat de nenumărate ori că de data asta nu i le va șterge.

Subiectul este amplificat și rostogolit fără încetare. Prostia lui Corlățean e mană cerească. Contracandiatul lui Ponta atacă din primul minut pe tema asta. Dacă n-ar fi fost împiedicați să voteze românii din străinătate, Johannis spune că-i “rupea din primul tur”. Iar fedainii lui îl cred, deși numărul celor care au votat în străinătate reprezintă cam 1,5-1,8% din totalul votanților. Chiar dacă toți ar fi votat cu el (ceea ce nu s-a întâmplat), această rupere din primul tur ar fi însemnat doar că Iohannis ar fi avut 32% în loc de 30 și ceva.

Și vine week-endul, când oamenii dedicați democrației pot ieși în stradă. Se umplu piețele publice în câteva orașe: mii la Timișoara, Sibiu, Cluj, Arad și Oradea, sute la București. În funcție de numărătoare, manifestanții au fost cel puțin în număr egal sau chiar mai mare decât numărul voturilor din străinătate pentru Iohannis. Mult mai mulți decât cei care n-au apucat să voteze în mod cert. Iar asta e OK. Mai mulți oameni se luptă pentru drepturile a mai puțini oameni. Asta este chintesența unei democrații bine înțelese.

Ar fi și mai OK dacă astea n-ar fi, de fapt, mitinguri electorale. De aici și tăcerea multor televiziuni: nu au voie să transmită mitinguri electorale decât în emisiunile specifice. Oricum, prosteste spontane nu sunt, fiind anunțate cu multă vreme înainte. Dar, revin, sunt mitinguri electorale. Cei care au făcut mobilizarea sunt susținătorii lui Iohannis. Nu e, cum glumeam înainte, o acțiune a societății civile, ci, aproape, o muncă de partid. Nici asta nu e greșit. Și nici n-ar avea cum să fie greșit, dacă nu s-ar vorbi deja despre violențe. De la bannerele care spun “Vino la vot să i-o dai în bot!” până la mesaje propagate de inconștienți precum ăsta, care bântuie rețelele de socializare.

prapad

Când am scris, pe 22 octombrie, că orice scânteie prost tratată (acolo era vorba despre o decizie a ÎCCJ în defavoarea lui Iohannis, pe 18 noiembrie) poate duce la situații precum cele din Ucraina, Georgia, Serbia, țările arabe, de-a lungul timpului, am fost taxat, de unii, drept nebun. Aș fi preferat să fie așa decât să citesc, cu o săptămână și ceva mai devreme decât mă așteptam, îndemnuri la prăpăd și măcel.

Despre asta să fie aceste alegeri, până la urmă? Despre a ne bate între noi de dragul unor politruci? Asta e democrația pe care pretind că o sprijină unii? Asta este unirea pe care o clamează ceilalți?

Oricum, nu s-a terminat. Pe fondul manifestațiilor de săptămâna asta și al rostogolirii în continuare a subiectului, după alegeri se va clama fraudarea scrutinului iar lumea va fi din nou chemată în stradă.

Mulți spuneau că Blaga e cam absent, că nu-l sprijină cu adevărat pe Iohannis, că e blat cu PSD. S-au înșelat. Uitați-vă la ce subiect principal avem de o săptămână, uitați-vă la pozele din stradă de la Tmișoara, Cluj, Sibiu etc. Bulldogul a livrat.

Ne îndreptăm către “căderea colectivă într-o prăpastie a istoriei”. În cazul în care câștigă, Ponta “pune definitiv mâna pe putere”. Sau altfel spus, după aceste alegeri nu mai urmează alte alegeri prezidențiale peste cinci ani și alegeri parlamentare peste doi ani, nu mai există comisia europeană, nu mai există societate civilă, eventuale proteste, ș.a.m.d. Kim Jong Un o să taie și-o sa spânzure pe veci în Românistan. Ca atare, așa cum dau de înțeles liderii de la Noua Republică, neofalangiști cu frică de Dumnezeu, singura soluție, în caz că pierde Iohannis, ar fi declanșarea unui “război civil” https://www.facebook.com/corneliu.berari/posts/1643202665906487?pnref=story.

În cazul în care câștigă Iohannis, fripturiștii care semnează acest apel se vor aciua la curtea neamțului precum odinioară la curtea băsescului. Dar dacă pierde neamțu, acest discurs maniheisto-apocaliptic s-ar putea să dea roade după alegeri, adâncind faliile sociale și regionale din țara noastră și alimentând variile forme de extremism: antiasistați, antinemâncați, antițigani, antiolteni, ș.a.m.d. Abia atunci s-ar putea să vedem ce e aia prăpastia istoriei. Deci fraților, dacă votați, încercați să votați cu capul, nu cu sufletul cuprins de febra pseudoprofetică răspândită de foștii “martori ai lui Băsescu” metamorfozați între timp în “martorii lui Iohannis”. Dacă socotiți că Iohannis este mai bun pentru țara asta, votați cu Iohannis, dar învățați să-i respectați și pe cei care văd lucrurile altfel și să respectați procedurile și instituțiile democratice. Altminteri, trăim într-o geopolitică a haosului și avem la nord un exemplu despre ce anume se întâmplă atunci când diviziunile partizane primează în raport cu unitatea națională și cu procedurile și instituțiile democratice. http://www.revista22.ro/apel-catre-nehotarati-49765.html

Aceste alegeri sunt o mina de aur pentru toate liftele antinationale. Una dintre ele este deja “celebrul” Sabin Gherman, cel care întreține de multi ani in Ardeal ideea secesiunii acestei provincii românești de restul țării, punându-i-se la dispozitie inclusiv o emisiune la o televiziune locala. Ce face acest partizan al lui Iohannis? Ne arata o pagina pe care o poate face oricine acasă la o imprimanta si incropeste un text imund prin care ataca Biserica. Sigur ca o face cum știe el, adica agramat și incult –“acum înțelegi de ce atâția bani pentru popi?” – insa manipularea (acest petic de hartie a fost preluat de sute de creduli care asculta de indemnul “dă mai departe, să vadă toată lumea” a prins.

Un prieten facea urmatoarea supozitie: ce ar fi ca sa producem un text insidios de genul “Iohannis Presedinte daca vrei independenta Ardealului! Sa-i lăsăm pe olteni, moldoveni si mitici, toti niste comunisti, sa-si faca țară cum o vor ei”, sa ne facem o poza tinandu-l in mana si sa-l lansam pe Facebook ca fiind primit de la unul dintre sediile de campanie ale candidatului. Chiar ati crede asta? Cu siguranță însa că ar fi “cetățeni indignați” care l-ar prelua si răspândi. 

E lesne de observat ca o campanie deliranta impotriva BOR este foarte bine orchestrata de indivizi care au ca scop doar slabirea acestei institutii care structurează încă societatea românească, fapt pe care oengistii plutocratiei bancar-corporatiste (“sorosisti” li se spune in mod frecvent, desi Soros nu este singurul sponsor al globalismului) il resimt ca fiind un pericol in planurile lor de pulverizare a Credintei, Familiei si a Statului național. 

Nu va lăsați, totuși, seduși de asemenea făcături ridicole! Putina cumpănire inainte de a crede manipulari ca aceasta si ca aceea ca la Cluj (iarasi acolo, in punctul nevralgic in care se instrumentalizeaza tot acest razboi informational!) ar fi existat o circulara data de Mitropolie ca preotii sa-i indemne pe oameni sa voteze candidatul PSD. Un fals grosier care, asemenea mizeriei propagate de antiromânul Sabin Gherman, a fost foarte bine diseminat in public.

PS: Nu pot sa nu remarc faptul ca, pe langa Laszlo Tokes si Zsolt Szilagyi, cei doi corifei ai extremismului șovin maghiar, Iohannis are si susținerea secesionistului Sabin Gherman, “român” adevarat.

Deşi nu s-au pronunţat în mod oficial şi nici nu aveau cum s-o facă în privinţa preferinţelor electorale, preferinţele Statelor Unite ale Americii în ceea ce priveşte viitorul preşedinte al României pot fi intuite.

În acest sens, cel mai relevant indiciu pentru preferinţa americană este în opinia mea, videoclipul postat de Fundaţia Romania One pe youtube pe 25 octombrie, cu 8 zile înainte de primul tur de scrutin.

Mai înainte, însă, să vedem cine este Fundaţia Romania One. Fondatorul ei este Don Lothrop, Om de afaceri de succes în America”,  care s-a “pensionat” la 40 de ani: Cel mai important scop al său este România, de care este îndrăgostit. A decis să contribuie la modernizarea ţării noastre. A investit deja 1 milion de dolari”, scrie evz. 

“Modernizarea” României, de care vorbeşte Don Lothrop este de fapt “construcţia” unei societăţi civile în ţara noastră. Reţeta nu este nouă, Victoria Nuland recunoscând că SUA a investit 5 miliarde de dolari în societatea civilă din ţara vecină, “în susţinerea opţiunii şi a tendinţei poporului Ucrainei către un guvern mai puternic şi democratic, care să-i reprezinte interesele“.

Dar ce înseamnă, concret, modernizarea societăţii de care vorbeşte Lothrop? Aflăm de pe siteul fundaţiei, unde este expusă Teoria Potcoavei (click pe link pentru VIDEO).

Practic, în filmuleţul respectiv se face o paralelă între situaţia Germaniei după al doilea război mondial şi România după căderea regimului comunist şi metoda care trebuie aplicată: 1În primul rând, spune fundaţia americană, e nevoie de intervenţia unor instituţii democratice străine (unii i-ar zice intervenţie în treburile altei ţări suverane), 2) Întoarcerea românilor care au plecat din ţară pentru a munci în Occident pentru că au “experienţa traiului în libertate” şi 3) Unirea celor nemulţumiţi de modul în care merge ţara pentru a-şi impune propria “agendă democratică”.

interventie in treburile altei tari1 VIDEO Pe cine NU SUSŢIN americanii la alegeri. SUA doresc o Românie cu norme culturale noi

Toate acestea se vor face, pentru a planta “Stejarii libertăţii”. Ce sunt aceşti stejari? “Instituţii noi, norme culturale noi şi chiar noi principiiRe-educare, cu alte cuvinte.

Aceste principii şi deziderate ale fundaţiei Romania One nu sunt nicidecum noi, ci ele au fost transmise repetat atât de foştii ambasadori SUA în România, cât şi de diferitele rapoarte ale Administraţiei de peste Ocean.

Revenind la clipul de pe youtube, promovat cu ocazia alegerilor, acesta se numeşte “Cine votează, conteazăşi începe cu citarea mesajului preşedintelui Obama, care a spus că “Libertatea voastră este şi a noastră, aşadar România nu va fi niciodată singură” şi că Trebuie să vă trageţi guvernul la răspundere pentru ca acesta să vă ridice ţara, în loc să o tragă în jos”.

Don Lothrop enumeră ameninţările externe: Rusia ne vrea petrolul, Viktor Orban vrea Transilvania înapoi, dar afirmă că cel mai mare “duşman” al românilor vine din interior. În acest sens, americanul exemplifică faptul că românii se clasează printre ultimii în ceea ce priveşte încrederea în politicieni. Apoi vine întrebarea pe care afirmă că o pune tuturor candidaţilor: “Cum va restaura acesta încrederea publică şi cum va ridica moralul oamenilor?”

Deşi întrebarea se adresează “fiecărui candidat”, Lothrop citează apoi măsuri sau acţiuni care i se impută, în general, Guvernului Ponta şi PSD: “amnistierea politicienilor corupţi, defrişarea pădurilor şi suspendarea urmăririi penale împotriva companiei Lukoil“, despre care spune “că nu sunt răspunsurile potrivite”.

Lothrop spune că dacă nu mergem la vot, resursele României, cele care ar trebui să ajungă la profesori, doctori şi la pensiile părinţilor voştri sunt furate şi ajung drept în buzunarele politicienilor”.

Despre preşedinte, Lothrop spune că “este cea mai importantă persoană oficială aleasă în România”, pentru că “reprezintă interesele oamenilor de rând şi nu ale partidelor politice”. Mai mult, “preşedintele este o persoană care ne apără de corupţia din interiorul partidelor“.

Filmuleţul se încheie cu întrebare/ameninţare, care în mod ciudat este adresată doar “părinţilor” celor care urmăresc clipul: ”Dacă noi nu luptăm pentru noi înşine, de ce America ar trebui să o facă pentru noi?”.

Indiciile care sugerează că americanii îndeamnă la votul anti-Ponta:

Măsuri pe care le-a luat Victor Ponta sau acuzaţii despre ce ar face acesta dacă ar ajunge preşedinte. La capitolul măsuri este vorba despre adoptatrea noul Cod Silvic, pe care americanii l-au mai mai criticat deja, public.

De asemenea, suspendarea urmăririi penale asupra companiei ruseşti Lukoil, care i se impută în mod direct intervenţiei premierului Victor Ponta.

Relevant pentru mesajul anti-Ponta este faptul că Lothrop începe cu “Amnistierea politicienilor corupţi”, adică acuzaţia care i se aduce, cel mai des de către opoziţie, lui Victor Ponta, ca şi contra-argument pentru alegerea sa în funcţia de preşedinte.

Apropo de funcţia de preşedinte: Don Lothrop defineşte preşedintele ca “o persoană care ne apără de corupţia din interiorul partidelor“, ceea nu corespunde normelor Constituţionale, dar corespunde perfect imaginii pe care şi-a dorit preşedintele Băsescu, acela de preşedinte jucător.

În final, ştiind că principalul segment de votanţi al lui Victor Ponta este format din oameni mai în vârstă, “omul de afaceri îndrăgostit de România le transmite prin copiii acestora, mesajul de a “lupta pentru noi înşine“, altfel America nu o va face”.

Concluzii

În primul rând, e clar de ceva timp că America nu mai intervine făţiş în treburile interne ale unei alte ţări, preferând să “împuternicească”, aşa cum se scrie pe siteul Fundaţiei Romania One, “societatea civilă”. Nu întâmplător este ales cuvântul “împuternici”, care este folosit cu alt sens decât cel uzual, folosit de români. Probabil vine de la englezescul “empowerment”, care a fost folosit cel mai mult în legătură cu mişcarea afro-americanilor sau cea feministă din SUA, dar este tradus, cu “împuternicirea” sau “delegarea” autorităţii către societatea civilă. Cea favorabilă intereselor americane, bineînţeles. De altfel, videoclipul începe cu cuvintele preşedintelui Obama, ca să ştim de la ce autoritate se revendică autorii săi.

Mai mult, nu întâmplătoare este şi vocea naratorului Teoriei Potcoavei, care are un puternic accent ardelenesc, iar cel care expune teoria este un “bătrân negustor german”. Transilvania este, promovată recent, ca model de multi-culturalism şi multi-confesionalism şi principal vector de susţinere a modernizării, de fapt a “occidentalizării” societăţii româneşti. În opoziţie cu românul sudic sau estic, care încă aderă la “vechile” norme culturale şi principii.

Evident, aceste vechi norme culturale şi principii se referă la tradiţiile, credinţa şi acel “modus vivendi” specific românesc.  De asemenea, este important de afirmat că mesajul nu este împotriva lui Victor Ponta, ci împotriva valorilor pe care acesta le-a asumat, declarativ, în campania electorală. Cu siguranţă că dacă Ponta îşi va schimba opţiunile, iar “defrişările ilegale” vor fi uitate cu desăvârşire.

Având în vedere data publicării clipului, probabil că mesajul se potrivea cel mai bine Monicăi Macovei, dar între timp, a intrat sub umbrela lui “Nu Ponta”.

Transilvania pare să fie în centrul acestui mesaj, Ardealul apărând şi la capitolul ameninţări externe. Se înţelege foare clar că dacă nu suntem de acord cu mesajul Americii, “petrolul României” va cădea în mâinile Rusiei, iar Viktor Orban ne va lua “Transilvania înapoi”.

Erwin Albu, luat de jandarmi, în timpul protestului de la Brasovsursa: Adevarul

*


Categorii

1. DIVERSE, Alegeri in Romania, Alexandru Racu, Articolele saptamanii, Dezinformari, hoaxuri, diversiuni, manipulari, Iulian Capsali, PUNGESTI, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

113 Commentarii la “PROPAGANDA INFLAMEAZA ROMANIA. Pana unde va ajunge fanatizarea si dezbinarea romanilor? Pana la violente si “razboi civil”? ANALIZE, MECANISME SI MIZE ALE JOCURILOR CU FOCUL PREZIDENTIALELOR

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 3 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. Am vazut ca foarte multi dintre cei care il sustin pe Johannis o fac aducand cam aceleasi argumente, ca e “om serios, de incredere”, sau ca e neamt, sau tocmai pt. ca e neamt e considerat a fi serios (la noi, neamt este superlativul absolut, ce implicit duce cu gandul la occidental, de dreapta). Sunt atat de superficiale si neserioase totusi aceste argumente, incat imi pun intrebarea oare cati dintre acesti oameni mai judeca rational (si nu doar emotional).

    De caracterul unui om iti dai seama nu doar uitandu-te la el, cum vorbeste, cum da pe sticla (pt ca asa a fost votat Basescu, a stiut sa planga, a stiut sa fie placut, a avut carisma), ci analizand si ceea ce spune, daca spune enormitati sau daca dimpotriva, raspunsurile pe care le da au o logica si un minim de bun simt, si de asemenea iti dai seama despre cum este un om vazand si cine cu cine se insoteste, caci si aceasta spune multe despre caracterul acestuia (nu doar cum pare el la o prima vedere).

    Iar daca se insoteste cu Videanu, Berceanu si Anastase (cea care a furat pe fata voturile in parlament pt. taierea pensiilor) si cu toti vechii sustinatori ai lui Basescu, care au avut o guvernare de cosmar pt aceasta tara (au impozitat ilegal pensii, au taiat salarii, au inchis sute de mii de firme prin impozitul forfetar, au marit tva-ul, au dat afara mii de bugetari, au inchis spitale, ne-au indatorat tara la FMI cu zeci de miliarde) atunci… ar trebui sa fim edificati in privinta caracterului unui om, eu asa zic.

  2. @ GeluS:

    Pai nu noi am zis ca ne incredem in propria sensibilitate care vede repede si bine, se subintelege. Bine ar fi sa invatam cu totii sa ne mai si ascultam/auzim unii pe altii, sa avem rabdare, sa nu ne mai aruncam… Nu de alta, dar e pacat de osteneala si de timp ca sa cheltuim cuvintele in desert. Inclusiv cele duhovnicesti.

    Eu am pus punct aici, deocamdata, ca am obosit 🙂

    Noapte buna!

  3. @GeluS,

    Acum am vazut ca raspunsesesi. Da, deci m-am lamurit in privinta discernamnatului tau. Eu nu am pomenit nimic despre faptul ca Johannis este un om avut (si care s-a imbogatit dupa revolutie), ci despre CUM a dobandit averea pe care o are. Daca ar fi avut in posesie jumatate din tara nu m-ar fi deranjat, daca o mostenea sau ar fi cumparat-o din afaceri cinstite, dar de vreme ce el nu isi poate justifica averea, si mai rau, ne si minte in privinta asta, atunci asta ridica un mare semn de intrebare. Si ma indoiesc foarte tare ca din meditatii iti poti cumpara 4 sau 6 case. Au fost intrebati profesorii care dau meditatii, si s-au declarat jigniti de intrebare, spunand ca nici vorba sa se poata ajunge la asemenea sume din meditatii.
    Voi insa care sustineti pana in panzele albe un politician, chiar nu stiti unde sa va opriti! Sa minti cu buna stiinta doar ca sa sustii un om… Incredibil!

  4. Lupta pentru putere…
    O luptă a… prăbuşirii, a lumii căzute, a dezbinării de toate formele ( de la grosieră la ce mai vicleană şi mai ascunsă)…
    Lupta pentru putere (în mileniu trei), arată cât de jos se poate poziționa, clasa politică, intelectualitatea (pretențioasă), media ….
    Ispititorul poate fi fericit. Câştigă de peste tot. Şi fără efort. Durerea lui este că încă nu a reuşit (decât prin media), să batjocorească (prin minciuni) şi clerul.
    Mizeria de orice fel, defăimarea, dezbinarea, bâlciul, minciuna, ce mai… arată cine şi ce valori sunt angrenate în lupta aceasta şi cine se ridică sus.
    Un om curat şi cinstit, un om de caracter şi de onoare nu poate lupta atfel (barbat, sau femeie). Aici nu este vorba de alegeri. De valori, de oameni. Preşedinți care se agață cu dinții nu de ani de domnie ci de zile şi clipe, care-şi disprețuiesc semenii ajunşi în cea mai cruntă săracie şi mizerie morală, după un deceniu de domnie şi care se mai şi mândresc că au pus România pe drumul cel bun… şi mai lasă şi urmaşi… .
    Şi culmea…, ,,elite inetlectuale” se dau de ceasul morții să susțină aşa ceva, şi să deştepte prostimea…
    E clar. Scaunul Cotrocenilor este murdar şi ca să-l ocupi, nu trebuie să fii curat, că te murdăreşti numai de te aşezi. Ca să îl ocupi, trebuie să fii cât mai mudar. Şi încă nu-i de-ajuns. Trebuie să fii cel mai murdar, că nu te lasă ceilați, care tocmai se murdăresc pentru asta.
    Partidele, învață şi deja folosesc strategiile cele mai perverse şi mai învrăjbitoare cu putință. Cei ce au observat că nu prea au succes în lupta din lăuntru țării, au mutat-o înafară… şi folosesc ,,deşteptăciunea” tinerească uşor de speculat şi manipulat (pe rețele ,,sociale”). Deja mii se socotesc eroi şi slvatori ai României.
    Nu. Aşa ceva, nu ajută românilor, ci duşmanilor lor.
    Românii (cel puțin jumătate din populație), nu sunt aşa. Nu se regăsesc în această mizerie şi nu pot coborâ în ea.
    Legea bunului simț , a onestității şi demnității în campanie? Nici pomeneală. Exact contarariu. Nu poporul trebuie disciplinat ci politicul (şi preşedinții valoroşi). De am avea legi severe şi justiție necruțătoare şi tot nu i-am diciplina.
    Onoarea… e o chesiune medievală dom’le… !!! O chestie de teatru.
    Acum… cloaca (cât mai americană), în toate sferele şi elitele.
    Cred că (măcar pentru a salva aparențele), s-ar cuveni să avem legi care să elimine ce se poate elimina din mizeriile acestea.
    Campania să fie, dacă nu o confruntare a valorilor, macar a proiectelor realiste şi a argumentelor decente. Cine calcă alături să iasă din cursă şi să suporte rigorile legii.
    Până atunci… mitinguri… MAIDAN… (la propriu şi la figurat) şi….

  5. Legat de fundamentari emotionale ale deciziilor:

    Psihologia mulțimilor

    Gustave Le Bon este primul om de știință care s-a ocupat de studiul mulțimilor și al comportamentului lor. Înaintea sa, subiectul fusese abordat doar de Gabriel Tarde, în cadrul studiilor sale de antropologie criminală (studiile de psihologie socială ale lui Tarde au fost publicate după lucrarea lui Le Bon) și Scipio Sighele care se concentrase asupra tendințelor de violență criminală ale mulțimilor.

    „Psihologia mulțimilor” a fost publicată în 1895. Editorul ei, Félix Alcan publicase anterior lucrări ale unor sociologi iluștri ca Henri Bergson și Émile Durkheim. Le Bon se ocupă de comportamentul grupurilor pe care le numește „mulțimi psihologice”. El arată că în anumite circumstanțe date, și numai în aceste circumstanțe, o aglomerare de oameni ajunge să posede caracteristici noi, complet diferite de cele ale fiecărui individ care o compune. Elementul specific mulțimilor psihologice este că au un fel de suflet colectiv, fără îndoială având un caracter tranzitoriu, dar prezentând caractere foarte nete. Acest suflet îi face pe indivizii care compun mulțimea să simtă, să gândească și să acționeze în mod cu totul diferit de cel în care ar simți, gândi sau acționa în mod independent. Colectivitatea devine astfel o mulțime psihologică sau o mulțime organizată, care formează o singură ființă și se supune legii unității mentale a mulțimilor.

    Există anumite idei și sentimente care nu apar și nu se transformă în acțiuni decât în cadrul unei mulțimi. Mulțimea psihologică este o ființă provizorie, compusă din elemente heterogene, sudate la un anumit moment dat. O mulțime psihologică se constituie în urma unui șoc psihic, elementele care duc la formarea mulțimii fiind:

    sentimentul de putere, datorit numărului mare de indivizi care formează mulțimea, amplificat prin dispariția sentimentului de răspundere personală individuală, ca urmare a anonimatului mulțimii;

    contagiunea mentală, care determină pe fiecare individ în parte să-i imite pe ceilalți, chiar dacă această comportare a sa este evident împotriva propriului interes;

    sugestia care este de natură hipnotică, sentimentele și gândurile fiind orientate în sensul determinat de hipnotizator.

    Le Bon enunță următoarele teze:

    Mulțimile, contrar indivizilor care le compun, nu au capacitatea unei judecăți critice. Individul din cadrul unei mulțimi nu mai este el însuși, ci un automat pe care propria sa voință nu-l mai poate dirija. În momentul în care face parte dintr-o mulțime, un individ, chiar dacă este o persoană foarte cultivată, își pierde capacitatea de a judeca critic și se comportă în mod afectiv, având chiar manifestări primitive și barbare. În consecință, judecățile morale ale unei mase sunt independente de originea sau intelectul indivizilor care le compun.

    Mulțimile nu sunt capabile să resimtă decât sentimente simple și extreme. Opiniile, ideile și credințele care le sunt sugerate sunt acceptate sau respinse în bloc și considerate ca adevăruri sau erori absolute. Le Bon consideră că această caracteristică este specifică tuturor convingerilor care sunt generate prin sugestie (de exemplu, convingerile de natură religioasă) și nu pe baza unui raționament.

    Mulțimile psihologice sunt credule, sunt capabile să accepte afirmațiile cele mai neverosimile; de aceea, ele pot fi manipulate acționându-se asupra imaginației lor. Ca urmare a credulității lor, mulțimile sunt ușor excitabile și nu pot fi convinse prin argumente;

    Mulțimile sunt capabile de a acționa împotriva interesului unora sau tuturor indivizilor care o compun;

    Mulțimile își schimbă foarte încet convingerile de bază;

    Mulțimile sunt capabile de asasinate, de incendii și de multe alte crime. În același timp, mulțimile sunt capabile de acte de sacrificiu și de o dezinteresare mult mai ridicate decât cele de care este capabil un individ izolat.

    Gustave Le Bon își bazează aceste constatări pe numeroase exemple istorice, în mod particular pe Revoluția franceză. [12][13][14]

    Dacă Le Bon arată care este puterea maselor, el nu este un admirator al mișcărilor de masă. În această privință modul său de gândire nu diferă de cel al lui Alexis de Tocqueville care percepe mulțimile ca o adunare de individualități diverse care se transformă în mulțime printr-o omogeneitate anterioară, anume cea produsă prin democratizare.[15].

    Lucrarea lui Le Bon despre Psihologia maselor a fost publicată în numeroase ediții și tradusă în majoritatea limbilor de mare circulație, nu numai în perioada în care a trăit ci și recent, în ediții critice.
    Coperta ediţiei originale din 1895 al cărţii lui Gustave Le Bon – Psihologia Mulţimilor
    Manipularea mulțimilor

    Din moment ce mulțimile sunt ușor impresionabile, există posibilitatea ca masele să fie manipulate și dirijate într-o direcție dorită de către un conducător. După Le Bon, imaginile susceptibile de a impresiona mulțimile sunt cele simple și puternice, lipsite de orice interpretare suplimentară. Este important să se prezinte faptele în ansamblu, fără indicarea genezei lor. Se poate acționa asupra indivizilor din cadrul unei mulțimi, invocând concepte cum sunt gloria, onoarea, religia sau patria. Deoarece mulțimile nu sunt impresionate decât de sentimente excesive, oratorul care intenționează să atragă mulțimile trebuie să utilizeze afirmații violente, să-și repete afirmațiile și să-și pună în joc prestigiul personal.

    Cunoașterea artei de a impresiona imaginația mulțimilor reprezintă cunoașterea artei de a le guverna

    Deși scoate în evidență metodele prin care candidații în alegeri pot manipula „mulțimile electorale”, Le Bon nu se opune sufragiului universal. Lucrările sale au scopul explicit de a scoate în evidență aceste metode de influențare a mulțimilor, în speranța că aceasta va duce la o rezistență față de încercările de manipulare.

    Edward Bernays, un nepot al lui Sigmund Freud, a fost și el influențat de Le Bon și de Trotter. În lucrarea sa „Propaganda” el arăta că manipularea mentalității maselor prin mass-media și reclame este o caracteristică importantă a democrației.[42]. .”

    http://ro.wikipedia.org/wiki/Gustave_Le_Bon
    Si ca veni vorba de Edward Bernays, o aducere aminte, zic ca ar fi utila:
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/09/28/the-century-of-self-documentar-video-manipularea-psihologiei-maselor/

  6. Contestarea autoritatii sau arbitrul jucator:
    “What we’ve got here is failure to communicate….
    https://www.youtube.com/watch?v=yBBWUZfgRiw

  7. 1. Cunosc pe cineva care lucreaza la o corporatie americana (salariu cam 800 euro).
    Ieri seara a fost pe la mine si ‘a dus munca de lamurire’ la standartele martorilor li Yehova, incercand sa ma convinga sa-l votez pe Iohanis.
    Persoana, botezata ortodox nu merge la biserica.
    I-am pus canoanele Bisericii, si i-am spus ca nu ai voie sub nici o forma sa pui in functie de conducere un eretic. Degeaba. O ora am vorbit in contradictoriu. Sustinea ca Iohanis aduce competenta, prosperitate, elimina coruptia etc.
    Am fost un pic surprins, pt ca persoana se batuse cu jandarmii lui Basescu, in repetate randuri in iarna lui 2012. Sustinea ca nu e nici o legatura cu intrte Basescu si iohanis.

    In mod cert, in corporatie avusese loc o manipulare, care transformase unii angajati inj activisti itineranti. Sambata persoana vrea sa plece in provincie, acasa, pt a-i lamuri pe cei de acolo despre fericirea pe care vrea sa ne-o va aduca Iohanis.

    2. Cunosc si un crestin care se spovedeste, se impartaseste si merge saptamanal la Sf liturghie. Lucreaza la o firma basisata, unde daca zici ceva de el devii inamicul public nr 1. L-am sunat aseara la ora 22.00, si l-am intrebat cu cine voteaza. Mi-a spus ca cu Iohanis.
    I-am citit din cartea par Ioanichie Balan, Calauza in familie si societate, man Sihastria 1992, si i-am aratat ca Biserica interzice cu desavarsire sa pui la conducere in functie politica un eretic. Mi-a dat dreptate, dar continua sa fie un pic sovaitor. I-am spus sa mearga la duhovnic si sa intrebe. A ramas sa intrebe duhovnicul.

    DILEMA ESTE URMATOAREA: Intre un presedinte care iti ofera paine (precum Marele inchizitor sau in pustiul Carantaniei), si unul care iti ofera respectarea randuielilor ortodoxe, preferabil este al doilea.
    Fara discutie, Ponta ( se pare Naumovici dupa mama ) e departe de idealul ortodox, dar parca nu calci brutal SI FARA ECHIVOC o hotarare a Sfintilor Parinti.

    PS: Parintele Ioanichie Balan spunea ca cei ce vor pune la conducere neortodocsi, care vor strica randuielile ortodoxe, vor da socoteala amara in fata lui Dumnezeu la Judecata de Apoi.

  8. @MirceaB:

    Ponta poate fi suspectat de multe, insa mare nedreptate i se face daca ii atribuim “respectarea randuielilor ortodoxe”… Nici macar in ceea ce priveste tema familiei traditionale, normale, nu a dat raspunsuri fara echivoc.

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2014/09/23/scrisoare-deschisa-adresata-premierului-ponta-de-coalitia-pentru-familie-pe-tema-casatoriilor-homosexuale-nu-vom-accepta-sa-mai-fim-supusi-unei-noi-reeducari-precum-in-comunism/

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2014/09/19/ponta-casatoriile-homosexuale/

    Probabil se asteapta sa fenteze tema la mica smechereala si sa impace si varza BOR si capra UE. Mare eroare ar fi sa ne punem nadejdea intr-un comportament si o decizie “ortodoxe” aici sau, de altfel, in general, la acel nivel. Ah, da, ca se da bine pe langa BOR, pentru voturi si sprijin, da, insa asta e departe de “respectarea randuielilor”, e doar oportunism.

    Altfel, buna comparatia cu martorii lui Iehova. Intr-adevar, “martorii lui Basescu” s-au transformat acum in “martorii lui Iohannis”, cum zicea si Al. Racu mai sus.

  9. @ MirceaB:

    Inseamna ca nu e nici macar o figura de stil ca multi s-au inscris in perioada asta in secta “Martorii lui Iohannis” si fac acelasi tip de prozelitism agresiv, ca pentru un nou mesia. Auzim si asistam tot mai des despre conflicte dure iscate in familii si la serviciu din aceeasi cauza, nevotantii sau votantii Ponta trezindu-se intimidati, incoltiti, culpabilizati, stigmatizati si siliti sa se “pocaiasca”. Totusi asa ceva este chiar dincolo de orice inchipuire, la ce nivel se ajunge in fanatizarea politica.

    De cealalta parte, alte lucruri la fel de grave, in “dulcele stil” al nesimtirii baronilor politici (pesedisti, in acest caz, dar si ceilalti se comporta identic) care inca se cred atotputernici si stapani pe viata si pe constiintele oamenilor:

    http://www.gandul.info/politica/psd-face-preoti-agenti-electorali-ponta-vorbit-toti-popii-biserica-om-trimite-sms-sectie-votare-vad-doi-oameni-fie-directori-scoli-postasul-sat-13526479

    http://www.gandul.info/politica/agentii-sutane-unui-baron-psd-trimisi-preasfintitul-castige-ponta-toti-au-venit-mine-le-pun-preoteasa-s-terminat-s-pierdut-pleaca-acasa-mearga-mama-dracului-stenograma-13526621

    http://www.gandul.info/politica/ma-duc-domnul-prim-ministru-nicio-ezitare-fii-dat-afara-pus-director-acolo-bai-baronul-local-govor-sterge-jos-directorii-institutiilor-publice-au-tras-ponta-inregistrare-audio-13526237

    PS: Macar de ar fi doar neortodox, iar in rest un om fara prihana si iubitor de tara. Nu e cazul. Dupa cum nici Ponta nu e ortodox decat cu numele.

  10. > Pana unde va ajunge fanatizarea si dezbinarea romanilor?

    A devenit clar in momentul de fata ca avem de-a face cu o polarizare a Romaniei dupa model “Euro Maidan”.
    S-a lucrat mult, 20 de ani pentru asta, si iata, incepand cu 2004 s-a creeat o fractura electorala intre o parte a Transilvaniei si restul tarii.

    Diferenta de 10 procente, ii va asigura pana la urma victria lui Ponta, chiar daca cu emotii.

    Din pacate se pare ca fractura se va regasi la urmatoarele alegeri; cu posibilitati de accentuare, si Doamne fereste…

    Nimeni nu analizeaza fortele media pro separatism, implicate: ProTV, Realitatea TV, B1TV, DigiTV, Adevarul, Gandul, Evz, Romania libera, 22, grupurile ‘civice’ antiromanesti, ONGuri, ‘secta intelectualilor creata de Roman – Plesu, Liiceanu’, Assiated Press + alte agentii americane si occidentale +multe corporatii (care sunt stat in stat si nu le pasa de nimic)…

    PSD ul e in minoritate (pe parte vectori media) si pe termen lung nu are cum sa reziste. Grupurile de presiune de mai sus au/ofera sustinere materala imensa de la oculta internationala.

    Cu ingrijorare ma repet: dupa 2004 a aparut o fractura in electoratul romanesc pe criterii de regiuni, si ne indreptam spre un euromaidan sau solutie Serbia/Croatia, pe fondul unor decalaje in crestere intre investitorii din Transilvania si cei din restul tarii.
    Paradoxal in aceste momente, UDMRul nu misca un deget…

    PS: Ludovic Orban este fiul unui fost colonel de secritate maghiar, din anii 50. PNLul este in buna parte controlat de neromani (Varujan Vosganian, Radu F Alex, Iohanis, Orban, si cati or mai fi).
    Vinovatii de scindarea USL, intru-n moment critic pt tara, n-au gandit in favoarea binelui tarii.

  11. @ MirceaB:

    Da, corecta analiza.

    UDMR-ul nici nu are interes sa miste decat in sensul… pescuirii in aceste ape tulburi perfect convenabile pentru interesul lor de faramitare. Din pacate, putini romani inteleg ca se fac partasi la tentativa de ucrainizare a Romaniei, in numele unui bine himeric.

    Diferenta de 10 procente, ii va asigura pana la urma victria lui Ponta, chiar daca cu emotii.

    Si totusi niciun astfel de “val” creat, din 96 incoace, nu a mai esuat la alegeri, oricat de imposibila parea misiunea (mai ales in 2004 si 2009). Oricum, si daca ar fi lasat ca castige, Ponta intra sub regimul lui 30% cvorum la referendumul de demitere a presedintelui… si oricand poate fi debarcat, mult mai facil decat Basescu… iar pentru el nu va ridica nimeni vreun deget, nu va fi acuzata vreo “lovitura de stat” 🙂 Insa daca situatia va fi sensibil egala, ca la precedentele alegeri, cu siguranta atunci Ponta NU va fi lasat sa iasa.

    Nimeni nu analizeaza fortele media pro separatism, implicate: ProTV, Realitatea TV, B1TV, DigiTV, Adevarul, Gandul, Evz, Romania libera, 22, grupurile ‘civice’ antiromanesti, ONGuri, ‘secta intelectualilor creata de Roman – Plesu, Liiceanu’, Assiated Press + alte agentii americane si occidentale +multe corporatii (care sunt stat in stat si nu le pasa de nimic)…

    Cum nimeni? 🙂

  12. Enkidu,
    Marii păpuşari politici ştiu bine acestea.
    Mitingul, tineriada electorală, mitinganiada deştepților, a ,,eroilor” electorali, argumentul mulțimii manifestante scoasă la stradă prin rețele sociale… nicidecum interesul strigent al poporului (mulțimea ptr care se face…ce se face). Arma, forța şi puterea nu stă în proiecte reliste, realizabile ci în lozincile urlate în stadă. Mii de… nu au putut vota…
    Vota ce ?… (iteresele stăpânilor, străini de neam, de sufletul românesc, de alinarea durerii românilor)
    Votați DNA, votați vardiştii taberei… ca să facă loc şi teren baronilor celeilate tabere (invest-hoților internaționali).

  13. >Cum nimeni?

    Nu continutul, ci sub aspectul NUMARULUI, al raportului de forte.
    Basescu isi face inca 2 partide care vor macina PSDul rapid.
    In final vor fi 4 medii/mari: PDL, PNL, Udrea, Macovei , +UDMR care astepta la cotitura. Daca nu in 2016 atunci in 2020 vor avea majoritate zdrobitoare in parlament si vor putea impune si presedintele.
    Personal am rezerve ca in 2016 PSDul va avea majoritate guvernamentala.

    Vectorii media ai lui Basescu sunt muti chiar daca mici.
    Agentiile de presa americane il sustin inclusiv cand comite incalcari majore ale legii majore.

    Ratingul Antena 3 s-a mentinut pe baza protestelor anti Basescu.
    Saracitii de Basescu, se vor satura de Ponta, si vor ravni neconditionat la cozonacul lui Iohanis.

  14. Pingback: Parintele Ciprian Gradinaru: “NOI ALEGEM SA-I URMAM LUI HRISTOS”. Raspunsul duhovnicesc la intrebarea NOI CU CINE VOTAM? - Recomandari
  15. 34. GeluS

    “Eu chiar nu stiu cine sade in spatele lui Iohannis, nu am un televizor si nu vad background-ul manipulator. Totusi acum cateva zile m-am uitat pe Internet la Digi24, ca altceva nu prind si nici nu ma intereseaza,l-am vazut si auzit pe Iohannis vorbind si m-a convins rapid in raport cu Ponta.”

    Fara a dori sa intru in polemica as dori sa te intreb doar un lucru: esti atat de sigur ca acel discurs al lui Iohannis i-a apartinut in totalitate? Intreb asta pentru ca si Obama a castigat alegerile din SUA citind de cele mai ulte ori de pe un prompter sau recitand un text scris de altii.
    Am vazut o parte din interviul cu Iohannis de pe digi24, emisiune in care cei doi moderatori i-au ridicat mai toate mingile la fileu, si ce pot spune este ca am observat un Iohannis mult diferit de cel pe care-l stiam deja. Era un Iohannis care parea montat pentru a fi mult mai incisiv in raport cu Ponta dar si cu alegatorii. Acum, daca-mi amintesc bine, chiar dupa afisarea rezultatelor din primul tur, intrebati de jurnalisti, mai marii PDL-ului au declarat ca vor schimba strategie de campanie al lui Iohannis. Probabil ca despre himerizarea asta vorbea Blaga.

  16. Fantastic, doml’e, ce de energii se descătușează pentru divizarea poporului român!!! Dacă energiile acestea s-ar direcționa spre unificarea lui- evident nu prin rețeta Ponta- atunci tare departe am fi ca neam!! Părerea mea.

  17. @cristian

    momentan, putem dispune de reteta ponta sau reteta iohannis…

    singura care mai are o sansa de a cataliza ceva pace sociala si stabilitate interna este reteta ponta.

    reteta iohannis inseamna disolutie inevitabila, sociala, economica, politica, teritoriala etc, nu prin vointa lui iohannis, ci doar prin plierea actorilor pe contextul nou creat … revolte, motiuni, anticipate, criza etc

    in rest … exact acest tip de energii de care vorbim (vadit mai corozive si resentimentare dinspre reteta iohannis) vor fi puse in miscare si atunci cand vom fi prigoniti noi si ai nostri … pentru numele Lui.

  18. Pt k: ”singura care mai are o sansa de a cataliza ceva pace sociala si stabilitate interna este reteta ponta” Speram că până acum ți-ai dat seama și singur, că nu există o astfel de șansă. Ponta va câștiga, pt că deocamdată așa doresc păpușarii americani, dar va fi un Băsescu mai bun, dacă mă-nțelegi. Însă ce ne va ajuta aceasta pe noi???
    ”exact acest tip de energii de care vorbim (vadit mai corozive si resentimentare dinspre reteta iohannis) vor fi puse in miscare si atunci cand vom fi prigoniti noi si ai nostri … pentru numele Lui.”
    Ei, aceasta ai prins-o bine. Poate ar fi bine, ca și alții să ia aminte la ceea ce înseamnă pt viitorul adevăraților creștini…

  19. Se pare ca in aceasta seara de la ora 20 pe realitatea tv va avea loc prima dezbatere televizata intre cei doi candidati la prezidentiale.

  20. @ Ioan:

    Probabil si singura, fiind pe terenul mai favorabil lui KJ, si la o zi dupa ce el si-a primit deja intrebarile din partea acelor moderatori, in acelasi loc. Dar ramane de vazut. In orice caz, noua nu ni se par relevante aceste prezentari sau “dezbateri” TV, care sunt doar niste exercitii de imagine si de impresionat naivii, exercitii, mai mult sau mai putin reusite, in care tocmai lucrurile esentiale nu sunt discutate. Teatru de umbre, dar si de… jocuri de lumini, zgomote si perdele de fum. Ca sa nu vedem adevaratii actori si adevaratele agende si mize. Si de-asta majoritatea cad in plasa asta si discuta numai despre umbre sau despre efectele colorate si zgomotoase.

    @ GeluS (nepublicat):

    Faci propaganda continua si insistenta pentru un candidat tocmai cand spui ca nu faci propaganda. Din pacate, chiar nu ai facut nici macar un minim efort sa ne citesti si sa urmaresti totusi ceea ce am scris noi. E profund dezamagitor. Si altii au coborat, e drept, nivelul discutiei, din pacate si s-a deraiat de la ceea ce am incercat sa aratam aici. Chiar nu putem relua de fiecare data si la nesfarsit aceleasi raspunsuri, doar pentru ca cineva nu doreste sa le auda. Ne pare rau, sincer. Asta este, noi preferam sa si cugetam putin, sa privim atent in jur, sa ramanem treji si sa nu ne lasam trasi de sforile nimanui. Doamne, ajuta!

    PS1: Absolut elocvent numarul de comentarii de pana acum de la aceasta postare: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2014/11/11/pr-ciprian-gradinaru-noi-cu-cine-votam/ Cam acestia suntem, cam astea sunt alegerile noastre…

    PS2: TOTUSI, INCA ODATA: ACEASTA POSTARE NU ESTE DESPRE ACTORII POLITICI CARE CANDIDEAZA! NU ESTE DESPRE “CINE E MAI BUN” SAU “CARE E RAUL CEL MAI MIC”! ESTE DESPRE COMUNICARE PUBLICA, STRATEGIE POLITICA – A AMBELOR TABERE – SI CE ANUME POATE DECURGE DE AICI! Poate cu capslock si semne de exclamare se intelege care-i diferenta… 🙂 🙁

  21. ^Si uite asa politica si mass-media reusesc sa dezbine Biserica Ortodoxa Romana.
    Sa-mi fie cu iertare dar cred ca ar fi fost mult mai intelept din partea Arhimandritului Siluan Visan daca s-ar fi abtinut de la a face publice asemenea declaratii.

  22. @ Ioan:

    Pai raul a fost deja facut, sminteala s-a facut deja, e peste tot si ne rusineaza. Adevarul e ca mult mai bine era daca PS-ul si parintii din Episcopia Satmarului s-ar fi abtinut de la acest gen de propaganda. E trist, oricum ar fi.

  23. Asa este, raul a fost facut deja. Cu toate acestea eu unul as fi asteptat mai intai un comunicat oficial al BOR vizavi de preotul de la Manastirea Teghea. In acelasi timp cred ca ar fi mai bine daca un cleric ortodox nu si-ar face publice criticile vizavi de conducerea Bisericii Ortodoxe Romane.

  24. Deci la realitatea tv de jumatate de ora se vorbeste despre romanii din diaspora si despre faptul ca o parte ditre ei nu au putut vota. Despre problemele romanilor din Romania inca nu s-a discutat nimic. Iohannis tot insista cu romanii din diaspora.

  25. @ Ioan:

    Pai deh… Era de asteptat.

  26. Personal am rezerve ca in 2016 PSDul va avea majoritate guvernamentala.

    Vectorii media ai lui Basescu sunt muti chiar daca mici.
    Agentiile de presa americane il sustin inclusiv cand comite incalcari majore ale legii majore.

    Ratingul Antena 3 s-a mentinut pe baza protestelor anti Basescu.
    Saracitii de Basescu, se vor satura de Ponta, si vor ravni neconditionat la cozonacul lui Iohanis.

    Va avea și atunci majoritate PSD-ul pentru ca au și o majoritate reală, în teren, ca bazin electoral; e nevoie sa treacă o generație că să înceapă să piardă teren (la prezidențiale se votează anti-Ponta de marea majoritate și nu pro_Iohanis, ca idee).
    Pe de alta parte atlantistii vor culege și ei roadele strategiei lor de dezbinare și disoluție, stai liniștit (mai ales dinspre partea celor care nu sunt captivi într-un bazin electoral).

    Asa zisa dreaptă de acum (coordonată de neolibii de peste hotar) este de fapt extremă dreaptă și nu prea are multe în comun cu o dreaptă echilibrată, singura care ar putea prinde masiv în România, cât să mai asigure o majoritate.

    As îndrăzni să spun că, dacă stângacii nu exagerează în orizontul de viitor vizibil, “dreapta” nu va mai putea veni la putere în România decât în două circumstanțe: dictatură (machiată instituțional) sau via disoluția României, ca stat.

  27. 65. admin, iar cat despre Catedrala Neamului vreau sa spun doar ca Pr. Gheorghe Calciu era pentru construirea acesteia sau cel putin asta reiese din acest interviu: http://www.youtube.com/watch?v=nzzPjfWfEEw#t=940

  28. ^ admin, iertare, comentariul meu era un raspuns la linkul cu “scrisoarea unui preot” de la 61.

  29. si totusi, in ciuda oricaror tare ale candidatului ponta, multe din ele exacerbate paranoic de media partizana, vorbim de o functie cu atribute de reprezentare si expertiza in care, cu toata condescendenta pentru sustinatorii sinceri, nu putem trimite un nauc, natang, nesocotit, un boi, o dantura, o freza, un caciular…un competent inchipuit pana la urma.

    fie el hot, mincinos, tupeist (toate “ingaduite” unui politician pana la un anumit nivel), dar sa fie inteligent, pregatit, competent…cu materia la zi.

  30. @ k:

    Pai Basescu era inca mult mai pregatit (mai ales dupa primul mandat), si la ce ne-a folosit? E clar ca “hainele cele noi” ale “neamtului” care “tace si face (bine!)” s-au aratat si mai clar aseara drept ceea ce sunt, de fapt (si stiam asta, dar acum s-au convins pana si multi dintre fanii sai), dar… asta nu e un argument sa preferi logoreea iscusita a celuilalt, daca nu e dublata si de buna-credinta, de caracter, de patriotism autentic. Deci nu trebuie sa inlocuim niste criterii inselatoare, cu altele la fel de inselatoare. Marea problema, pentru oricare dintre ei, este ca…. nici macar nu vor fi presedinti. Intr-un acces de sinceritate (care i se mai intampla uneori) ultra-camaleonicul Cozmin Gusa a zis azi noapte ceva interesant legat de politicile dezastruoase ale FMI, de Isarescu, corporatii si Bilderberg, dar… s-a trecut repede peste asta. A fost o scurta vreme cand la Realitatea chiar se putea spune ceva mai mult din…. realitatea despre cei care ne conduc, insa, deh, interesele si santajabilitatile nu te lasa sa spui multa vreme ceea ce crezi (in sensul asta este groaznica evolutia lui Rares Bogdan, din pacate, care, luat de valul sefiei si politichiei celei mai meschine, a uitat ce inseamna “sa iubesti Romania in fiecare zi” si a uitat de multe din cele pe care le gandea si le sustinea in emisiuni exceptionale acum 1-2 ani…).

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/07/05/cozmin-gusa-dictatura-minoritatilor-masonerie-servicii-secrete-traian-basescu-ponta/

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/09/29/romania-asasinata-jocuri-de-putere-dinu-giurescu-cornel-nistorescu-rosia-montana-baile-felix-costinesti-gazele-de-sist/

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/07/19/libertate-pe-cartela-terorismul-bau-bau-mircea-badea-cozmin-gusa-ponta-tara-sa-traiti-fratia-securitatii-implementare-cip-cartele-pre-platite-prism-sebastian-ghita-sri/

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/10/21/chevron-trateaza-romania-ca-pe-o-tara-africana-de-la-contract-pana-la-strategii-de-comunicare-video-comentarii-la-realitatea-tv/

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/05/29/wesley-clark-mark-gittenstein-lobby-noile-sovromuri-americani-afaceri-fonduri-investitii-bechtel-resurse-gaze-sist-realitatea-de-ce-ne-iubesc-americanii/

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/05/30/mark-gitenstein-si-sensul-lui-pax-americana-ne-am-vandut-suveranitatea-ca-sa-avem-bani-de-spagi-pentru-occident-video/

  31. Cine l-a auzit vreodată pe Hristos învăţând pe cineva să aleagă răul cel mai mic?

  32. da, dar acum alegem intre astia doi…fatalmente doar ei ne-au mai ramas. despre asta-i vorba, duminica, stam acasa si lasam “sa se decida”….sau recurgem la eternul “rau cel mai mic”, asupra caruia acum, cum am mai spus, nu mai am niciun dubiu……

    cat despre “buna-credinta, de caracter, de patriotism autentic”, le regasesc (ce-i drept cumpanit dozate) indeosebi la victor ponta…cu rugaciunile noastre si ale Bisericii, care nu trebuie sa se scarbeasca de un infiat al ei, prin botez, poate s-or mai indrepta cele starambe….

    eu unul, in situatia data, as recomanda fara echivoc oamenilor sa voteze, dupa cum rezoneaza constiinta fiecaruia, dar cu maxima chibzuinta si atentie la toate detaliile momentului, si intaresc asta, MOMENTUL Ponta/Iohannis, acum.

  33. @Moirela, eu mă tem că oricare ar fi preşedintele României, ne paşte un război.

  34. @ Olga

    si totusi alegem in fiecare zi … pana si putina noastra credinta da marturie pentru asta.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare