Remus Cernea pregateste INITIATIVA LEGISLATIVA pentru STOPAREA FINANTARII Bisericii de la STAT

8-04-2013 4 minute Sublinieri

remus cernea

Statul român a acordat în 2013 aproape 71 de milioane de euro pentru finanţarea bisericilor din România şi din străinătate. Suma a stârnit însă nemulţumiri în rândul unor deputaţi şi senatori.

Un grup de parlamentari în frunte cu Remus Cernea, cunoscut pentru poziţiile sale împotriva Bisericii, pregăteşte o iniţiativă legislativă care să vizeze o altă formă de finanţare a cultelor decât cea de la bugetul de stat, respectiv cea a modelului german.

Mai precis, Cernea vede o redirecţionare a unui procent din impozitul pe venit al cetăţenilor, la liberă alegere, către cultele religioase, ca în cazul organizaţiilor nonguvernamentale.

„Noi intenţionăm, pentru că am discutat cu mai mulţi parlamentari din diferite partide şi există un curent de opinie pe acest subiect, să avem un sistem de finanţare a cultelor pe acest model. Asta ar degreva bugetul de stat de foarte multe sume alocate pentru culte şi ar ajuta foarte mult şi bisericile să aibă venituri predictibile şi stabile. Sunt convins că o astfel de iniţiativă va avea o susţinere largă pentru că este şi în interesul Bisericii, ar fi prima interesată”, a declarat Remus Cernea, pentru gândul.

Mai mult, punând accent pe necesitatea ca această propunere să intre în dezbatere publică, deputatul Partidului Verde a spus că va face tot ce este posibil ca iniţiativa lui să fie aprobată. „Voi face tot ce ţine de mine pentru ca acest sistem să fie implementat”, a mai spus el.

Cu toate acestea, Remus Cernea a refuzat să spună care parlamentari îl susţin.

Pe de altă parte, aşa cum era de aşteptat, poziţia Patriarhiei Române este total diferită de viziunea deputatului Partidului Verde. O astfel de iniţiativă trebuie analizată foarte bine şi, totodată, corelată cu problema retrocedărilor proprietăţilor Bisericii, crede purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

„Această finanţare de la buget este responsabil asumată de stat încă de la secularizarea din 1863. Considerăm că această iniţiativă ar trebui lansată în dezbaterea publică, ar trebui foarte bine analizată şi corelată cu o iniţiativă referitoare la retrocedările proprietăţilor Bisericii luate de stat în 1863. Acest sprijin financiar a fost respectat inclusiv de regimul comunist. Finanţarea nu se face din milă, cultele au un rol foarte important. Această iniţiativă este una răzleaţă, iar modelul german sau francez nu este viabil pentru România”, a declarat părintele Constantin Stoica, purtător de cuvânt al Patriarhiei, contactat de gândul.

„Unde e teamă de Doamne-Doamne, o să fie bine pentru toată lumea”

Deşi Cernea susţine că iniţiativa lui de adoptare a modelului german pentru finanţarea cultelor religioase ar avea susţinere din partea mai multor grupuri parlamentare, majoritatea aleşilor neagă.

Chiar dacă sunt acum în opoziţie, PDL şi USL se află de aceeaşi parte a baricadei când vine vorba de religie. Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Ioan Oltean, merge pe varianta finanţării Bisericii tot din bugetul de stat pentru că, spune el, „unde e credinţă, o să fie bine”.

„Ar trebui să ajutăm biserica, există parohii care se află în imposibilitatea de a se întreţine singure. Donaţiile de la enoriaşi nu sunt suficiente pentru că mulţi nu au resurse şi de aceea e necesar să finanţăm şi noi cultele. Poporul român este unul credincios, iar biserica a avut un rol extrem de pozitiv în formarea identităţii lui. Nu ne putem delimita de această instituţie. Unde e credinţă şi teamă de Doamne-Doamne, o să fie bine pentru toată lumea”, declară Oltean, pentru gândul.

PPDD: „Dacă renunţăm şi la biserică, nu ştiu ce ne mai rămâne”

Nici PPDD nu lasă Biserica la greu. Liderul senatorilor lui Dan Diaconescu, Haralambie Vochiţoiu, spune că o renunţare la finanţarea cultelor religioase ar trebui să fie luată doar în ultimă instanţă.

„Să fie şi de la bugetul de stat. Nu aş fi de acord să ne derobăm de la această sarcină. Biserica a contribuit la apariţia poporului român şi avem datoria să n-o lăsăm în urmă. Nefinanţarea bisericii ar trebui să fie ultima decizie pe care ar trebui s-o luăm. Dacă renunţăm şi la biserică, nu ştiu ce ne mai rămâne”, a spus Vochiţoiu, contactat de gândul.

Mircovici: “Ar trebui să ne continuăm tradiţia”

Vicepreşedinte în Grupul Ecumenic de Rugăciune al Camerei Deputaţilor, deputatul reprezentant al bulgarilor din România, Nicolae Mircovici, împărtăşeşte acelaşi punct de vedere. Tradiţia românească, în primul rând, şi rolul Bisericii în societate sunt argumentele pe care Mircovici se bazează atunci când susţine finanţarea Bisericii din bugetul de stat.

„Nu sunt de acord cu această iniţiativă. Biserica face un serviciu public la noi, contribuie la educaţia morală a societăţii, normal că trebuie să o ajutăm. Ar trebui să continuăm să mergem pe tradiţia noastră, Biserica să primească bani şi din donaţiile enoriaşilor şi de la stat, mai ales acolo unde comunitatea nu poate ajuta. De exemplu, acolo unde biserica se poate întreţine singură, nu îi mai dăm din buget, dar dăm mai mult bisericilor care nu au resursele necesare. Este vorba despre întrajutorare, la noi, fiecare luptă pentru sprijin, nu ca să renunţe la el”, a spus Mircovici, pentrugândul.

Deşi a candidat pe listele USL, deputatul Remus Cernea nu găseşte susţinere nici la social-democraţi. Deputatul de Vaslui Adrian Solomon, care a avut de-a lungul mandatului mai multe amendamente pentru cultele religioase, vrea ca Biserica să fie susţinută tot de stat.

„Nu este cazul să discutăm despre aşa ceva. Avem o Constituţie şi trebuie să facem aşa cum scrie în ea. Nu ar trebui să luăm în calcul alte variante pentru finanţare, este foarte bine cum este acum”, a spus Solomon, pentru gândul.

Cum este finanţată biserica în Europa

Finanţarea cultelor religioase diferă de la stat la stat, în funcţie de istoria fiecărei ţări şi de religia dominantă. Ajutorul financiar de la stat se practică în majoritatea ţărilor europene, într-o măsură mai mică sau mai mare.

De exemplu, în Belgia, Luxemburg şi Grecia, statul acoperă parţial costurile pentru construirea şi renovarea cultelor religioase, şi totodată salariile preoţilor şi ale personalului neclerical.

Pe de altă parte, în Franţa, biserica este separată de stat chiar prin Constituţie, statul francez fiind unul laic, motiv pentru care nu finanţează cultele religioase. În prezent, 75% dintre veniturile bisericii  provin din donaţiile enoriaşilor, iar 25% dintre acestea vin din contribuţia voluntară a credincioşilor. Mai mult, salariile clericilor nu sunt suportate de bugetul de stat.

Nici în Germania cultele religioase nu sunt finanţate de stat, ci există un sistem de impozitare eclesial. Modelul pe care l-ar dori şi deputatul Remus Cernea este cel prin care cetăţenii direcţionează voluntar un anumit procent din impozitul pe venit ( cum este în cazul ONG-urilor, 2%) către cultul religios căruia îi aparţin. Dacă un cetăţean se declară fără religie şi refuză să direcţioneze acel procent din venitul său, atunci nu mai beneficiază de serviciile bisericeşti, precum slujbe de înmormântare, cununie sau botez. Cu toate acestea, chiar şi statul german contribuie financiar la construcţia şi întreţinerea a unor culte religioase

În Austria, în schimb, cotizaţia cetăţenilor pentru biserici este obligatorie, iar banii strânşi sunt direcţionaţi către toate religiile recunoscute (Biserica Romano-Catolică, Biserica Evanghelică, Biserica Veche Catolică şi comunitatea iudaică).

Câţi bani a acordat statul român pentru Biserică

Cultele religioase au primit în 2013 mai mulţi bani decât în anul precedent. Este vorba despre o diferenţă de aproximativ 42 de milioane lei, echivalentul a 9,4 milioane de euro, la un curs mediu de 4,45 lei/euro, curs pe care a fost fundamentat bugetul de stat pe anul în curs.

Mai precis, 35,2 de milioane de lei (7,9 milioane de euro) au mers pentru susţinerea cultelor, 12 milioane de lei (2,6 milioane de euro) pentru Biserica Ortodoxă Română din străinătate, 2,1 milioane de lei (0,4 milioane de euro) pentru personalul neclerical, 2,3 de milioane de lei (0,4 milioane de euro) pentru asigurările de sănătate şi 262,8 milioane de lei (59 de milioane de euro) pentru salarizare, iar 1,1 milioane de lei (0,2 milioane de euro) pentru susţinerea schitului de la Muntele Athos. În total, 315,5 milioane de lei, adică aproximativ 71 de milioane de euro.

Potrivit Secretariatului de Stat pentru Culte, în România sunt recunoscute oficial 18 culte.

Sursa: Ministerul Finanţelor Publice

Sursa: Ministerul Finanţelor Publice

În 2012, suma totală a banilor acordaţi din bugetul de stat pentru cultele religioase era de circa 273,7 de milioane de lei.

Potrivit unui comunicat de presă al Patriarhiei din februarie 2013, în România sunt peste 14.000 de preoţi şi diaconi ortodocşi.

”Din cei 14.231 de preoţi şi diaconi ai Bisericii Ortodoxe Române, peste 1.000 sunt  salarizaţi exclusiv din fondurile proprii ale unităţilor bisericeşti, iar aproape 1.500 din cei aproximativ 17.000 de salarizaţi neclericali sunt plătiţi integral de Biserică”, se arată în comunicatul de presă.


Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

30 Commentarii la “Remus Cernea pregateste INITIATIVA LEGISLATIVA pentru STOPAREA FINANTARII Bisericii de la STAT

  1. „Această finanţare de la buget este responsabil asumată de stat încă de la secularizarea din 1863. Considerăm că această iniţiativă ar trebui lansată în dezbaterea publică, ar trebui foarte bine analizată şi corelată cu o iniţiativă referitoare la retrocedările proprietăţilor Bisericii luate de stat în 1863. Acest sprijin financiar a fost respectat inclusiv de regimul comunist. Finanţarea nu se face din milă, cultele au un rol foarte important. Această iniţiativă este una răzleaţă, iar modelul german sau francez nu este viabil pentru România”, a declarat părintele Constantin Stoica…”

    – heheheee! Cu alte cuvinte, in ”traducere” libera: daca va deranjeaza finantarea de la buget – impusa de catre masoni, la acea vreme – prin dependenta si servilitatea fata de Stat (aparat represor si abuziv – vezi comunismul…) dati-ne ATUNCI, proprietatile care au apartinut Bisericii prin auto-finantare iar noi, prin auto-gospodarire, alaturi de contributia banului vaduvei vom face sa supravietuiasca Biserica si fara (de) voi!

    – in privinta finantarii SI ”din mila” este si asta o realitate si nu trebuie sa te ascunzi pentru asta, pe dupa copac!

    – ca sistemul de finantare dupa modelul german sau francez nu este valabil pentru Romania – este/poate fi real pentru ca, nu se compara nivelul de trai cu cele 2 tari iar romanul – ars la inima si la buzunar – nu va mai da bani si pentru Biserica, cel mult – pe tigari sau pe alcool – ca sa-si anestezieze amarul!

    In privinta lui Cerna asta, n-ai zice ca are idei asa de nastrusnice, mai ales ca are fata de miel, nu de lup! Ca, cei care au pactizat cu el, deci sunt de acord cu el…nu au curaj sa-si dea numele/prenumele si, implicit – adeziunea – pe fata, arata (pentru nu stiu a cata oara…)lasitatea si compromisul!

  2. Emisiuni critice si insinuante pe aceasta tema au fost si pe Antena 1 – Antena 3. Prin urmare si masonul Dan Voiculescu pare sa fie implicat.

    Remus Cernea a participat la protestul contra extragerii gazelur de la Vaslui de catre Chevron. Deci stie sa fie cameleon cand interesele de imagine i-o cer.

  3. Am impresia, si nu cred ca e doar o impresie, ca baietii astia destepti din Romania au creat o diversiune finuta, asa cum ne-au obisnuit! Vine neica nimeni in persoana dl. Remus Cernea si ne ameninta cu un proiect de lege care loveste biserica ortodoxa. Apoi vine dl. baiat bun Dan Diaconescu & company si spune ca doar in ultima instanta putem face asa ceva, cum ca biserica bla bla bla bla. Cred ca isi joaca asa de bine rolurile de politist rau si politist bun, incat chiar esti tentat sa-i crezi. O alta diversiune in stilul bine obisnuit din Romania. Si noi ar trebui acum sa ne speriem, sa fim indicnati si, la auzul declaratilor linistitoare, totusi, ale dl. Dan Diaconescu sa-i sarutam manisoarele. La fel si cu USL si PDL. Suntem manipulati la greu. Sunt asa de perversi incat iti sta mintea in loc. Problema aceasta nici nu ar fi trebuit discutata vreo data. Este o problema scoasa iarasi din palaria cu surprize a baietilor buni de la noi si de pretutindeni ca sa ne mai distraga un pic atentia si sa ne faca sa mai fierbem o leaca in suc propriu.
    Oricum sunt jalnici de penibili asa fara de Dumnezeu……..

  4. Remus Cernea tot un individ cules de pe coclauri si adus in guvern de catre Ponta…
    Acest Ponta a reprezentat ina de la inceput o problema, un caracter ururatic fara principii de viata sanatoase .
    E o vorba care zice ca “cin’ se-aseamana se aduna”

  5. Pai nu mai bine dam afara 300 de parlamentari si economisim 100 milioane de euro pe an?

  6. @ Mircea:

    Ei, acuma toti sunt masoni si totul se explica, simplist, prin masonerie… In realitate, Voiculescu raspunde bine la doi stimuli principali: BANUL si… ANTI-BASESCUL. Iar acestea se pare ca s-au contopit cand e vorba de colaborarea cu Cernea et co. Dupa o serie de anchete de acelasi fel la “Observator”, aseara ASUR-ul a comandat si/sau executat si la “In premiera” un reportaj anticlerical agresiv, calat fix pe cliseele “laicistilor” neo-comunisti care vor sa elimine Biserica din spatiul social, profitand, desigur, de smintelile pe care le ofera, din pacate, chiar multi dintre ierarhii nostri. Totodata, e vizibila de mai multa vreme ranchiuna si dorinta de razbunare pe Patriarhul Daniel, din cauza complicitatii sale cu regimul Basescu si atunci nimic mai simplu: So pe BOR!

    @ D.:

    Si socotelile astea basist-populiste sunt la fel de periculoase. Sigur, acum sunt exagerat de multi, din cauza sistemului electoral aberant, dar asta e alta discutie. Adevaratele sume irosite de la buget sunt cu mult mai mari si sunt drenate departe de ochii publicului, in niciun caz pe salariile si “privilegiile” parlamentarilor. Daca s-ar duce acolo numai pt acelea, le-am da si mai mult, numai sa fie ei fericiti si sa nu mai fure de zeci de ori mai mult pe alte cai.

    Nu ne-ar mira deloc ca fumigena lui Cernea sa fie foarte bine vazuta sau chiar sprijinita de Ponta, inclusiv ca troc pentru “tradarea” premierului pe tema gazelor de sist (subiectul ecologist de acoperire a agendei reale, anti-biserica, al “verzilor”), mai ales ca acesta este acum trendul general, “european” (si nimic nu iubeste acum mai disperat primul-ministru decat sa linga pantofii eurocratilor) si s-ar bucura de un larg si puternic suport mediatic (care se simte deja din plin si zilele astea), din absolut toate directiile, care ar contrabalansa pierderea sprijinului BOR.

  7. Si ce este daca este “model german”? Distrugerea bisericii ne va aduce ceva in schimb? vom ajunge fara biserica, ca germanii? bogati, cu industrie naucitoare, imperiu gata sa sfasie de jur imprejur – dupa modelul prusac si traditia lui Bismark – pe cine nu asculta?
    Exact biserica noastra ne-a facut si ne va face in continuare sa ne putem apara in vreun fel din calea exceselor materialiste si ateiste ale “prietenilor” “pragmatici” din “uniunea oiropean”! Exact biserica este scutul nevazut, de care chiar si ateistii marxisti care domina lumea – se cam ingrozesc, fara sa inteleaga de ce!

  8. http://www.antena3.ro/inregistrari/in-premiera-cu-carmen-avram-72.html
    Sa mai dam bani la bilete,lumanari…..?Unde sunt preotii adevarati?De ce nu sunt dati afara acesti “preoti”?Si ne mai miram ca am ajuns cum am ajuns.

  9. @Alexandra:

    Este un reportaj in mod evident partinitor, propagandistic si denigrator la adresa Bisericii, parca facut de ASUR-isti. Sigur ca sunt multe nereguli si multi afaceristi in Biserica, insa multi din cei care apar in reportaj sunt scandalii invederati si modul/optica acestuia e stramba din principiu, biserica fiind o tinta.

  10. Pingback: Raspunsul Patriarhiei la initiativa ANTI-BOR a ateistului militant REMUS CERNEA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  11. Maine,ora 12,radio Sky si Litoral TV, emisiune in trei: subsemnatul, Remus Cernea , şi Mihai Petre,politician local.
    Multumesc

  12. @Pr.Tanasescu Eugen

    Daca nu reusesc sa va ”prind” la unul din radiourile enumerate, sunt alaturi de Dvs.cu sufletul….

    P.S. Dupa discutia de maine, poate isi va face POMANA cu noi prin transcriere, ori, chiar prin inregistrarea audio, adminii razboinici 🙂

  13. Asta as fi spus si eu: daca statul isi retrage finantarea, atunci sa retrocedeze proprietatile secularizate de Cuza, intrucat finantarea este menita sa suplineasca pierderea veniturilor pierdute de Biserica atunci. Probabil domnul Cernea nu cunoaste acest mic amanunt din istoria noastra, de care pana si comunistii au tinut seama.

  14. A fost la un moment dat o campanie impotriva icoanelor(propunea cineva din Buzau-un profesor- scoaterea de pe peretii scolilor).Iar Cernea era si el printre cei care se alatura acestei campanii.Jalnic!Ce suflet poti avea sa nu iubesti icoanele?

  15. @ Magda:
    Remus Cernea vrea să taie finanţarea cultelor de la Stat
    http://www.youtube.com/watch?v=uwaktFYepGw

  16. @Carmen…

    Daca se va ajunge la asa-ceva (in zilele noastre, totu-i posibil….), o sa vezi preoti cu manecile suflecate, apucandu-se de cu totul altceva;

    -o sa vezi deraieri, devieri de la credinta (la unii…);

    -la altii, negot nerusinat, ”pe fata” cu schimbatori de bani…ca pe vremea evreilor cu templul lor (numai ca nu va mai aparea Hristos cu bici impletit din funii sa-i sfichiuiasca, rasturnandu-le mesele);

    -vor aparea biserici infiintate ad-hoc (peste noapte)- ”bisericute” formate dintre preoti si enoriasi cu ”bine-cuvantare” data sau nu de catre arhierei;

    -unii, vor fi de-un suflet si duh cu preotii nesprijiniti/nefinantati, ajutandu-i, sprijinandu-i;

    -altii, vor slujii fara incuviintarea arhiereasca (episcopala), cu sau fara Antimis…o sa fie o nebunie!

    -iar poporul, cand va vedea o asa isprava, la inceput – unii or sa se bucure visceral (diabolic) de lovitura data, dar – mai apoi, cand va fi nevoie de preot (pentru botez, nunta, inmormantare si celelalte…) vor realiza cat de putini au ramas, si cat de greu de gasit, vor fi!

    -spunea Parintele martir Sarbu ”ca vor plange lacatele pe usile Bisericilor” domnind pustiul prin curtile Bisericilor….iar ecumenismul va pune capac si capat la tot ce mai era…

    -iar un Parinte din Muntele Athos spunea ca, atunci cand vor incepe sa prigoneasca monahii, va dispare belsugul de roade (graul, din care se face painea) SI, oamenii cand vor spune ca nu le mai trebuie Biserici si preoti, atunci va fi prapad si nebunia urii…

    Ne apropiem fratilor cu pasi grabiti….

  17. e decat membru in clubul de la roma
    un club exclusivist care schimba intre ei retete culinare de post
    http://ro.wikipedia.org/wiki/List%C4%83_cu_membri_rom%C3%A2ni_din_Clubul_de_la_Roma
    penrtu ca nu poti avea incredere deplina in wikipedia, m-am uitat si pe lista oficiala a batraneilor ca schimba retete culinare de post; acum nu mai e acolo, desi cu niste ani buni in urma il vazusem, intrand de curiozitate pe site-ul cantinei;
    l-or fi dat afara?!

    @ 6. admin

    Ei, acuma toti sunt masoni si totul se explica, simplist, prin masonerie… In realitate, Voiculescu …..

  18. @ Raducu:

    Am mai discutat candva despre acea lista, pe care e bagat, de exemplu, si Ilie Serbanescu. Nu avem incredere in listele astea, care oricum nu-s echivalente cu lojile masonice. Si pana la urma, da, poate l-au dat afara, fiindca acum a cam devenit oaia neagra in tara asta si nu mai are mult pana intra dupa gratii daca o tine pana la capat si nu coabiteaza, scuze, capituleaza regimului, asa cum, de pilda, astazi a facut-o pana si Adrian Nastase… Pana una-alta, daca era asa de mason, nu stim cum de ar fi devenit inamicul public nr. 1 in aceasta tara si ultimul cui de care se mai impiedica “sistemul” neo-securist romano-euro-american. Asa fost securist cum e el si asa de Varan cu adevarat antipatic si plin de vanitate (spre megalomanie) cum este. Nu stim daca e cazul sa ne combatem in asa ceva, important e sa te uiti la fapte si, pe cat posibil, sa le pui in context si sa le compari cu ale altora. Basescu sigur nu e mason si nu avea nevoie sa fie ca sa faca cel mai mare rau tarii. Si Ponta acum, si Iliescu altadata, si atatia altii. Nu am zis decat ca asta e o perspectiva ultrasimplista de analiza si o cursa in care cad multi, ca sa caute liste secrete si sa nu judece faptele in tot ansamblul lor.

  19. @admin:
    “Basescu sigur nu e mason si nu avea nevoie…”

    Esti convins ca Basescu nu e mason?

  20. Pingback: Remus Cernea anunta initiativa legislativa pentru LEGALIZAREA PARTENERIATELOR CIVILE INTRE HOMOSEXUALI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  21. @admin:
    Imi raspunzi la intrebare,te rog?

  22. @”bandit mistic”

    Fireste ca nu avem vreo certitudine, insa din ce transpare public, nu exista vreodata vreo asociere intre el si masonerie, asa cum a existat, de pilda, in cazul altor lideri politici, unii pe fata altii indirect.

  23. Pingback: PONTA VREA "SCHIMBAREA ACCELERATA" a ROMANIEI "PLINA DE PREJUDECATI". Agenda pro-homosexualitate, adoptata cvasi-oficial la CONGRESUL PSD?/ Crin Antonescu NU vrea CONSTITUTIE "CRESTINA" [video] - Razboi întru Cuvânt - Recom
  24. Pingback: PARINTELE SAVATIE BASTOVOI la Libraria Sophia (2013) despre NOBLETEA DUHOVNICEASCA si "Romania ingerilor" (VIDEO integral) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  25. Pingback: Troica UE-BCE-FMI vrea ca Grecia sa TAIE SALARIILE PREOTILOR - Recomandari
  26. Pingback: Adevarul preia diversiunea lui CERNEA si o transforma in “DEZBATERE” cu INTREBARI MANIPULATORII. Cum a reactionat purtatorul de cuvant al PATRIARHIEI/ “DICTATURA CONCUBINAJULUI” - Recomandari
  27. Pingback: Cum se intoarce inapoi cererea adresata de Patriarhul Daniel consiliilor judetene pentru finantarea Catedralei Mantuirii: REFUZURI PE BANDA RULANTA PE PLAN LOCAL, EXPLOATAREA TEMEI IN MASS-MEDIA - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare