Republica Moldova fata cu “REVIZORUL” ROGOZIN. Agenda “discutiilor”: consulate rusesti la TIRASPOL si BALTI si POLITICA ENERGETICA

17-11-2012 6 minute Sublinieri

Presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a respins initiativa Rusiei de a deschide un consulat la Tiraspol, blocand astfel extinderea prezentei rusesti in Transnistria pana cand Moscova nu isi va retrage cei 2.500 de soldati din regiunea separatista, transmite Reuters.

Gestul a venit dupa ce vicepremierul rus Dmitri Rogozinm, aflat intr-o noua vizita la Chisinau, a criticat din nou politica energetica a Rusiei si apropierea de Uniunea Europeana. Luand in considerare o posibila aderare la UE, Moldova s-a decis sa adere la pactul energetic european si sa adopte masurile de liberalizare energetica europene, fata de care Moscova se opune, comenteaza Reuters, amintind ca Moldova este adanc indatorata Rusiei pentru importurile de gaz ieftin.

Rogozin a declarat ca a cazut la un acord de principiu cu guvernul moldovean pentru a deschide un consulat in Transnistria, insa a fost contrazis de Timofti.

Moldova nu va fi de acord ca Rusia isi deschide un consulat general la Tiraspol pana cand armata rusa nu se retrage si problema transnistreana nu a fost rezolvata”, a declarat Timofti jurnalistilor. “In situatia de fata, cand autoritatile moldovene nu detin controlul in Transnistria, unde opereazza un regim separatist si unde, pe malul stang al Nistrului exista armata unui stat strain, nu putem garanta siguranta muncii unui consulat din nicio tara”, a spus el.

Ministrul de externe, Titus Corlatean, a declarat vinerea trecuta ca Romania asteapta cu interes pozitia guvernului moldovean in legatura cu intentia exprimata de Rusia de a deschide un consulat in Transnistria. Seful diplomatiei romane spunea ca pentru moment nu e cazul Romaniei sa se pronunte intr-un sens sau altul, insa aminteste ca “nu exista nici un stat care sa fi recunoscut independenta republicii separatiste transnistrene. In concluzie nici Rusia nu are de ce sa se deschida un consulat in zona”.

Vicepriministrul rus Dmitri Rogozin a anuntat recent ca va vizita Republica Moldova pentru a discuta despre deschiderea unui consulat al Rusiei in Transnistria. “Voi insista asupra acestui lucru – si aceasta este pozitia mea de principiu – daca voi merge in Moldova (in noiembrie 16-17) pentru singurul motiv de a ridica problema deschiderii acestui consulat“, a declarat Rogozin, sambata, comentand zvonurile legate de o posibila anulare a acestei vizite. “Nicio anulare nu este luata in considerare pentru moment”, a precizat el.

Potrivit lui Rogozin, exista doua probleme nerezolvate asupra carora Rusia si Moldova nu cad de acord: deschiderea unui consulat rusesc in Transnistria si datoria pentru gazul natural al Rusiei. Rogozin a sustinut ca aceste consulate nu sunt ambasade si ca Ambasada Rusiei se afla in Chisinau. “Respectam integritatea teritoriala a Republicii Moldova si dorim sa deschidem consulate in doua localitati populate in care un mare numar de cetateni rusi (inclusiv in Tiraspol) traieste. Dar ni s-a spus: Nu, acest lucru nu poate fi facut deoarece consulatele ar insemna recunoasterea independentei Transnistriei”.

Federația Rusă va deschide un consulat la Bălți, a anunţat astăzi Dmitri Rogozin, vicepremierul rus, aflat în vizită la Chișinău, după întrevederea cu primul ministru Filat. Prim-ministrul Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu vicepremierul Federaţiei Ruse, D. Rogozin.

Dmitri Rogozin a apreciat înalt rezultatele vizitei recente a Prim-ministrului Vlad Filat la Moscova, menţionînd în mod special înţelegerile convenite în cadrul întrevederii cu Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin. Oficialul a spus că aceste înţelegeri au constituit baza impulsionării relaţiilor moldo-ruse în perioada următoare.

Federația Rusă vrea să deschidă consulate la Bălți și Tiraspol

Partea rusă a solicitat deschiderea consulatelor în oraşele Bălţi şi Tiraspol. În primul caz urmează să fie efectuate toate măsurile formale, iar pentru Tiraspol, oficialii au convenit să continue discuţiile la acest subiect, inclusiv în cadrul consultărilor consulare moldo-ruse ce vor avea loc la 22 noiembrie curent.

Dmitri Rogozin a subliniat că Federaţia Rusă este interesată să dezvolte şi în continuare un dialog constructiv cu Republica Moldova, apreciind modul în care se desfăşoară dialogul bilateral la momentul actual.

Interlocutorii au discutat despre aprofundarea relaţiilor economice, constatînd creşterea constantă a volumului schimburilor comerciale între cele două ţări, care în anul 2011 au constituit 2 miliarde de dolari SUA, iar pînă la finele anului curent ar putea atinge nivelul cu 20% mai mare decît în anul trecut. Părţile au optat pentru intensificarea cooperării economice, prin lansarea de proiecte investiţionale.

Dmitri Rogozin se află într-o vizită oficială în Republica Moldova, însoţit de alţi oficiali din Federaţia Rusă. În cadrul acesteia, Rogozin a participat la şedinţa Comisiei interguvernamentale moldo-ruse de cooperare economică, care a avut loc astăzi. Totodată, vicepremierul rus a avut o întrevedere cu Prim ministrul Republicii Moldova Vlad Filat. În după-amiaza acestei zile Rogozin se va deplasa la Tiraspol, notează MOLDPRES.

Constantin Tanase: Vine revizorul!

Domnilor, v-am adunat ca să vă comunic o veste foarte neplăcută: la noi vine revizorul…

Așa începe comedia „Revizorul” de Gogol. Reacțiile Chișinăului la vestea că la Chișinău vine Rogozin amintesc de comportamentul eroilor lui Gogol.  Rogozin nu e un simplu șarlatan, ca falsul revizor Hlestakov; el e ceva mai mult. Șovin și naționalist, tupeist și obraznic, Rogozin este întruchiparea emblematică a diplomației rusești. Exprimând punctul de vedere oficial al Rusiei, el tratează oficialitățile de la Chișinău la fel cum îi trata șarlatanul Hlestakov pe șefii orașului provincial din Rusia lui Gogol.

Când vine vorba despre Rogozin, oficialitățile de la Chișinău sunt atât de… prudente, încât încep să se bâlbâie. Prudența o înțelegem, nu însă și bâlbâiala. „Revizorul” Dmitri Rogozin le induce liderilor de la Chișinău o stare de neliniște, le inhibă darul de a se exprima clar, coerent și tranșant. Neliniștea cu care e așteptat Rogozin la Chișinău e legată, evident, nu atât de solicitarea Moscovei de a deschide consulate rusești la Tiraspol și la Bălți, cât de faptul că oficialii noștri nu știu cu ce surpriză vine Rogozin. De aici și bâlbâiala, ca să nu zic căciuleala, unor lideri politici ai RM. Mai tranșantă și mai clară a fost poziția lui Iurie Leancă, șeful diplomației moldovene care a declarat că „deocamdată, nu este posibilă deschiderea consulatului Rusiei la Tiraspol”, deși admite și el că „teoretic şi ipotetic” nu ar fi o problemă deschiderea unui consulat la Tiraspol, dacă ar fi „întrunite anumite criterii”.

Dacă nu se va răzgândi, înaltul emisar rus vine la Chișinău astăzi. Potrivit unor surse bine informate, tot astăzi „revizorul” lui Putin va pleca la Tiraspol, unde va înnopta, iar a mâine va vizita aeroportul de la Tiraspol, care urmează a fi modernizat de ruși. În aceeași zi, Rogozin se va deplasa la aeroportul de la Chișinău, de unde va zbura la Moscova.

…Zilele acestea, la o televiziune, un propagandist cu capul țuguiat, care o face pe analistul, cu moaca roșie de iubire față de Rusia, îl apăra atât de fierbinte pe Rogozin, încât moderatoarea emisiunii nu a rezistat și l-a numit „avocat al Rusiei”. Un lucru nu înțeleg acești avocați ai Rusiei: problema nu se pune de a antagoniza relațiile cu Moscova, ci de a nu ne comporta cu emisarii lui Putin ca eroii lui Gogol, când au aflat că vine „revizorul”…

 • Unimedia:

Rogozin, venit să convingă Chișinăul că pachetul energetic 3 al UE poate dăuna Moldovei: Vor să vă lege mâinile!

Președintele comisiei interguvernamentale de cooperare economică cu Republica Moldova (din partea Rusiei), Dmitri Rogozin, a declarat azi la Chișinău că pachetul energetic 2 și 3 al UE poate dăuna R. Moldova. Acesta a vorbit la acest subiect într-o conferință de presă cu vicepremierul moldovean, Valeriu Lazăr. Sursa a dat de înțeles că Moscova analizează minuțios acest aspect al relațiilor bilaterale.

„Implementarea pachetului energetic 2 și 3 al UE exclud soluționarea problemei privind datoriile ambelor maluri ale Nistrului față de Gazprom. Nu rezolvă nici situația cu livrările ulterioare de gaz. Dacă Moldova implementează aceste pachete, deciziile vor fi luate de Bruxelles, fără cosultarea Federației Ruse, fapt cu care nu suntem de acord”, a spus oficialul rus.

Totodată, acesta a spus că în Rusia nu mai există Mihail Gorbaciov și că vrea să vadă documente ștampilate. „Noi, spre deosebire de Mihail Gorbaciov, care te credea pe cuvânt, am dori să primim un document cu ștampilă, pentru că Gorbaciov, „slava Bogu” în Federația Rusă nu mai este. În acest document trebuie să fie tot ce am discutat la Moscova, poziția șefului guvernului FR, situația la care suntem și ce propuneri există. […] Altfel spus, într-un limbaj simplu: Vă leagă mâinile! Vă poate face să acționați nu așa cum doriți voi și complexul energetic al țării voastre, dar așa cum va fi interesată o a treia țară. Nu vrem să ajungem în așa situații de dependență. Acest dialog va continua. Vă spun, situația nu e simplă deloc. Noi respectăm suveranitatea R. Moldova și vom accepta decizia pragmatică pe care o va lua Guvernul acestei țări”, a mai spus Rogozin.

Acesta a preferat să dea și un exemplu: „Situația arată așa, printr-un exemplu: R Moldova spune că ne-am înțeles cu ministrul apărării, iar el în armată nu ne va lua. Dar noi avem suspiciuni că ministrul se poate răzgândi! FR a consultat experții internaționali și ei ne-au spus că, condițiile existente în pachetul 2 și 3 energetic al UE nu garantează aplicarea înțelegerilor care le propune Gazprom pentru Moldova. Noi considerăm că acest pachet vă este NE-con-ve-na-bil! Voi considerați că este CON-ve-na-bil! Aici și apar negocierile noastre. Una e discuțiile cu guvernele naționale, alta e deciziile internaționale, care sunt superioare. Mai avem timp ca să dialogăm la nivel profesional. Graba voastră de a implementa pachetul energetic al UE vă poate face mai mult rău”, a conchis sursa.

La fel, Dmitri Rogozin a anunțat azi că Rusia intenționează să dechidă un consulat la Bălți, dar și la Tiraspol.

UNIMEDIA amintește că în decembrie 2006 Republica Moldova a semnat cu Rusia un contract de livrare a gazului pentru perioada 2007-2011. Acesta a expirat la 1 ianuarie 2012. Părţile au convenit ca el să fie extins până la 31 iunie. Ulterior, acest contract a fost prelungit pentru 6 luni. Prin urmare, contractul de furnizare a gazului expiră la sfârșitul lunii decembrie 2012.

Precizăm că, potrivit presei ruse, R. Moldova ar fi cerut o reducere de 30% la prețul la gaz. În schimb, partea rusă ar fi condiționat solicitările R. Moldova cu denunțarea procolului semnat de țara noastră ce prevede aderarea la pachetului energetic al UE, plus achitarea datoriilor de 4,1 mlrd de dolari pentru gaz. Ulterior, Vlad Filat și Marian Lupu au anunțat despre amânarea implementării pachetului energetic III al UE cu 4 ani, din 2016 în 2020. Asta pentru ca Moldova să poată încheia un contract favorabil cu Gazprom. Negocierile încă se derulează.

Rusia va mări numărul membrilor echipei consulare provizorii din regiunea transnistreană

Ministerul de Externe al Federației Ruse va mări numărul membrilor echipei consulare provizorii din regiunea transnistreană până la 10 persoane. Declarația a fost făcută de Reprezentantul preşedintelui Federaţiei Ruse pentru Transnistria, Dmitri Rogozin, în cadrul vizitei sale la Tiraspol, informează UNIMEDIA.

„Federația Rusă alocă surse financiare semnificative pentru a automatiza lucrul diplomaților. Deocamdată ei lucrează conform unei scheme temporare. Cu toate acestea, pe 22 noiembrie, conform înțelegerii cu autoritățile Republicii Moldova, va începe dialogul formal cu privire la deschiderea Consulatului General al Federației Ruse la Tiraspol”, a declarat Rogozin. Totodată, oficialul rus speră că în viitor, în abordarea acestei teme nu va exista nici „încăierare verbală”, nici „gimnastică lingvistică”, dar negocieri diplomatice.

„Am început să „topim gheața” în problema consulară. Sperăm că acest lucru nu va dura prea mult timp”, a mai spus Rogozin. „Pentru mine, problema deschiderii consulatelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova și regiunii transnistrene nu este una oportunistă, dar principală”, a subliniat vice-premierul rus.

Negocierile cu privire la deschiderea unui consulat rus la Tiraspol, în regiunea separatistă moldoveană Transnistria, vor continua săptămâna viitoare la nivelul ministerelor de Externe din Rusia şi Republica Moldova, relatează Kyiv Post în ediþia electronică.

Premierul moldovean Vlad Filat şi vicepremierul rus Dmitri Rogozin au discutat despre deschiderea unor consulate ruse la Bălţi, în nordul Republicii Moldova, şi la Tiraspol, a declarat Guvernul moldovean pentru Interfax. “Primul necesită doar paşi formaşi, însă în privinţa Tiraspolului negociatorii au convenit să continue discuţiile, inclusiv în cursul unor consultări la nivelul ministerelor de Externe, pe 22 noiembrie”, a precizat Executivul de la Chişinău.

Serviciul de presă l-a citat pe Rogozin, care a afirmat că “Rusia este interesată de continuarea dezvoltării unui dialog constructiv cu Republica Moldova”. El a lăudat o intensificare a dialogului moldoveano-rus luna trecută, sugerând că acest lucru a fost impulsionat, între altele, de o vizită a premierului moldovean la Moscova şi de întâlnirea acestuia cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Filat a declarat că Republica Moldova este interesată de consolidarea investiţiilor şi extinderea cooperării cu Rusia, în continuarea unor proiecte comune.

Filat şi Rogozin au abordat o serie largă de probleme privind relaţiilor bilaterale, cooperarea în cadrul CSI şi soluţionaea crizei transnistrene. În plus, cele două părţi au discutat despre relaţiile economice, relevând o creştere stabilă a volumului schimburilor comerciale între cele două ţări, care au atins suma de două miliarde de dolari în 2011 şi care ar putea înregistra un nivel cu 20% mai mare până la sfârşitul lui 2012.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, Razboiul impotriva Romaniei, SUA versus Rusia, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “Republica Moldova fata cu “REVIZORUL” ROGOZIN. Agenda “discutiilor”: consulate rusesti la TIRASPOL si BALTI si POLITICA ENERGETICA

 1. pentru respingere infiintarea consulat Rusia in orasul sau Tiraspol!

 2. Mulţumim patrioţilor.

 3. http://www.rfi.ro/articol/stiri/politica/corlatean-ii-raspunde-lui-rogozin-unii-oficiali-rusi-sunt-nervosi-mod

  http://www.timpul.md/articol/nicolae-timofti-despre-consulatul-rusesc-de-la-tiraspol-ori-consulat-ori-trupe-de-ocupaie-38749.html

  Autorităţile moldovene nu îşi vor da acordul pentru deschiderea unui consulat rusesc la Tiraspol, cât timp pe teritoriul R. Moldova vor fi staţionate trupe ruseşti, a declarat preşedintele Nicolae Timofti, vineri seara, la Clubul Presei, la Chişinău.

  „Deschiderea unui consulat al Rusiei la Tiraspol este imposibilă, până când această țară nu îşi va retrage armatele din stânga Nistrului. Avem o poziţie fermă în acest sens”, a punctat preşedintele, dând de înțeles că acesta este un punct de vedere al întregii guvernări. Şeful statului moldovean a mai declarat că Rusia nu trebuie să „şantajeze” R. Moldova cu gazele naturale pentru a o „forţa” să accepte anumite condiţii. Timofti a subliniat, totuşi, că doreşte relaţii bune cu Rusia şi ca aceste relaţii să contribuie la consolidarea independenţei R. Moldova.

 4. http://www.timpul.md/articol/rusia-are-planuri-mari-cu-transnistria-in-ciuda-chiinaului-38741.html

  Vizita vicepremierului rus Dmitri Rogozin la Chişinău şi Tiraspol a demonstrat: în ceea ce priveşte apărarea Transnistriei, Moscova intenţionează să treacă de la vorbe la fapte.

  Rusia va deschide un consulat în republica separatistă indiferent dacă acest lucru va fi acceptat sau nu de Chişinău, va elabora un program de dezvoltare economică a regiunii şi va inventa cum să exporte producţia întreprinderilor locale în condiţii de blocadă economică. În condiţiile în care Rogozin a vizitat uzina din Tighina ‘Pribor’, este de aşteptat ca Moscova să înceapă cu întreprinderile producătoare de arme, notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

  Întreprinderile industriei de apărare au fost şi rămân o sursă de venit pentru bugetul transnistrean, iar funcţionarea lor depinde direct de comenzile ruseşti. Rogozin a vizitat şi în timpul deplasării sale precedente în Transnistria, desfăşurate primăvara, aceste uzine care înainte lucrau pentru industria militară a Rusiei. Astăzi, ele nu funcţionează la capacitate maximă, însă nu şi-au schimbat profilul de activitate.
  Întreprinderea ‘Pribor’, pe care Rogozin a vizitat-o sâmbătă, este cunoscută ca producătoare de arme de foc. Aici se produceau pistoale, lansatoare de rachete ‘Grad’, în special pentru armata transnistreană. Acum se doreşte includerea întreprinderii în complexul industrial-militar rusesc, ceea ce înseamnă pentru transnistreni noi locuri de muncă şi un venit stabil. Pentru apărarea rusă ar putea lucra şi uzina ‘Litmaş’ din Tiraspol, unde în timpul războiului de pe Nistru erau reparate tancuri, dar şi uzina ‘Moldavizolit’, precizează Nezavisimaia Gazeta.
  Rusia intenţionează nu doar să relanseze industria de apărare transnistreană, ci să şi elaboreze pentru republica separatistă un program de dezvoltare economică, a declarat vicepremierul rus Dmitri Rogozin în timpul întrevederii avute la Tiraspol cu liderul transnistrean Evgheni Şevciuk. Rogozin a dat asigurări că a înştiinţat Chişinăul în legătură cu aceste planuri, care constituie o ‘contribuţie a Rusiei la propăşirea acestui pământ minunat şi extrem de îmbelşugat’. ‘Stabilitatea economică creează un nivel ridicat de capital. Atunci când au ce pierde, oamenii fac mai puţine tâmpenii’, a explicat Rogozin. Potrivit vicepremierului rus, în această activitate vor fi implicaţi şi experţi ruşi, ‘inclusiv care colaborează cu organizaţii de experţi străine, cu renume mondial’.

  În acest scop, Rusia intenţionează să aloce Transnistriei 3 miliarde de ruble, sub formă de ajutor umanitar. Totodată, Moscova doreşte să monitorizeze cheltuirea fondurilor care vor ajunge în regiune. În acest scop, potrivit unor surse ale cotidianului rus din conducerea transnistreană, Rogozin ar fi trimis deja la Tiraspol doi angajaţi ai Serviciului Federal de Securitate /FSB/, care au devenit vicepreşedinţi ai KGB-ului regional.
  Tiraspolul nu ar fi împotriva unor asemenea numiri ‘de la Moscova’. Liderii transnistreni nu ar fi împotrivă nici ca Rusia ‘să-şi trimită oamenii’ şi în serviciul de grăniceri al Transnistriei şi în general să ia regiunea sub protecţie, cum s-a întâmplat cu Osetia de Sud. Însă, potrivit aceloraşi surse, Moscova nu doreşte să-şi impună o astfel de tutelă atotcuprinzătoare, invocând în acest sens reacţia Chişinăului şi a Uniunii Europene /UE/. Totuşi, această reacţie ar putea fi ignorată dacă autorităţile de la Chişinău vor respinge iniţiativa Moscovei de a deschide un consulat în Rusia, subliniază cotidianul moscovit.

  Este posibil ca la Tiraspol să fie deschis un birou al reprezentantului special al preşedintelui Rusiei, care să-şi asume o parte din funcţiile pentru asigurarea activităţii consulare, a declarat Rogozin în cadrul conferinţei de presă de la Tiraspol. Deocamdată, Dmitri Rogozin a informat partea transnistreană că Ministerul de Externe al Rusiei ‘îşi va majora până la 10 persoane reprezentanţa sa din cadrul grupului consulat provizoriu, care asigură drepturile cetăţenilor ruşi din regiune’. ‘Deocamdată, ei lucrează în cadrul unei scheme temporare’, a declarat vicepremierul rus, anunţând că negocierile oficiale dintre MAE rus şi cel al Republicii Moldova vor începe la 22 noiembrie.

  Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a declarat recent că Republica Moldova nu-şi va da acordul pentru deschiderea unui consulat general al Rusiei la Tiraspol, până când din Transnistria nu vor fi retrase trupele ruseşti, inclusiv cele de menţinere a păcii, şi armele.

  La rândul său, Rogozin a confirmat poziţia Kremlinului: pacificatorii ruşi vor rămâne în Transnistria, ‘pentru preîntâmpinarea unui nou război’. Totodată, surse ale cotidianului rus din cadrul cercurilor politice transnistrene amintesc de poziţia ‘împăciuitoare’ a Rusiei din 2006, când Chişinăul, în persoana preşedintelui Vladimir Voronin, a declanşat blocada economică a Transnistriei.

  La acea dată, Kremlinul spera la semnarea de către autorităţile de la Chişinău a planului de reglementare transnistreană a conflictului, denumit ‘Memorandumul Kozak’. Voronin a refuzat în ultimul moment să semneze proiectul Kremlinului, iar negocierile dintre Chişinău şi Tiraspol au fost îngheţate pentru cinci ani, aminteşte Nezavisimaia Gazeta.

 5. http://www.hotnews.ro/stiri-international-13652203-dmitri-rogozin-spune-nu-vede-acum-perspective-pentru-solutionarea-conflictului-transnistrean.htm

  In momentul de fata nu exista perspective pentru solutionarea conflictului transnistrean, este de parere reprezentantul presedintelui Federatiei Ruse pentru Transnistria, vicepremierul rus Dmitri Rogozin, exprimata intr-un interviu pentru publicatia Kommersant, citata de Unimedia.

  “Inca in primavara acestui an au existat progrese, care ulterior au esuat. Acum, observam ca Transnistria sufera de atacuri psihologice masive din partea observatorilor si organizatiilor internationale. In regiune vin delegatii formate din domni binevoitori, de tot felul, care explica conducerii transnistrene ca trebuie sa intrerupa relatiile cu Rusia si sa se agate urgent de locomotiva Republicii Moldova, care merge spre Europa ideala. Impactul este unul masiv, pana si conducerea regiunii transnistrene este santajata de unii emisari europeni,” spune Dmitri Rogozin.

  Totodata, vicepremierul rus declara ca problema utilizarii munitiilor aflate pe teritoriul transnistrean inca mai exista. “Dar exista si pozitia Ucrainei, care impiedica evacuarea acestor munitii. Atata timp cat munitiile sunt in regiune, aici se vor afla militarii rusi, care asigura siguranta depozitelor militare. Noi nu avem de gand sa evacuam munitiile irecuperabil. Ne dorim sa initiem discutii in formatul ministrilor apararii. Avem un acord privind utilizarea spatiului aerian si a aeroportului de la Tiraspol, care trebuie reinviat, astfel incat sa putem mentine comunicarea cu militarii nostri din regiunea transnistreana. Ei nu sunt un batalion de partizani, ci o parte integranta a fortelor armate ruse”.

  “Avem informatii de la Bruxelles, despre faptul ca se examineaza strategia energetica a Republicii Moldova pana in 2030. Mi-au comunicat-o niste binevoitori. De la locul anterior de munca. Au ramas cativa informatori acolo. In conformitate cu aceasta strategie, pe care partenerii nostri moldoveni o ascund modest fata de noi, Guvernul Republicii Moldova s-a angajat sa puna treptat in aplicare toate cerintele pachetelor energetice europene doi si trei, pana in 2017. Cu alte cuvinte, noua ne spun una, dar actioneaza cu totul diferit,” a spus Rogozin.

  Potrivit oficialului rus, dupa ce “Chisinaul s-a grabit sa semneze acorduri energetice cu Bruxelles, acum i-ar fi jenant sa renunte la ele. (…) Au ajuns intr-o situatie dificila in relatia cu Federatia Rusa, deoarece Moscova nu mai poate avea incredere in intentii bune”, conchide Rogozin.

  Sambata, presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a respins initiativa Rusiei de a deschide un consulat la Tiraspol, blocand astfel extinderea prezentei rusesti in Transnistria pana cand Moscova nu isi va retrage cei 2.500 de soldati din regiunea separatista.

  Gestul a venit dupa ce vicepremierul rus Dmitri Rogozin, aflat intr-o noua vizita la Chisinau, a criticat din nou politica energetica a Rusiei si apropierea de Uniunea Europeana.

 6. Pingback: Rusia critica TURCIA pentru INARMAREA cu rachetele NATO/ Rogozin bate cu pumnul in masa Chisinaului - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 7. Pingback: Presa ucraineana despre planul rusesc al TRANSNISTRIEI MARI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 8. Pingback: PLANUL ANTI-VILNIUS. Cum se infrunta RUSIA cu EUROPA pe micul trup al Republicii Moldova - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare