Republica Moldova fata cu “REVIZORUL” ROGOZIN. Agenda “discutiilor”: consulate rusesti la TIRASPOL si BALTI si POLITICA ENERGETICA
Presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a respins initiativa Rusiei de a deschide un consulat la Tiraspol, blocand astfel extinderea prezentei rusesti in Transnistria pana cand Moscova nu isi va retrage cei 2.500 de soldati din regiunea separatista, transmite Reuters.
Gestul a venit dupa ce vicepremierul rus Dmitri Rogozinm, aflat intr-o noua vizita la Chisinau, a criticat din nou politica energetica a Rusiei si apropierea de Uniunea Europeana. Luand in considerare o posibila aderare la UE, Moldova s-a decis sa adere la pactul energetic european si sa adopte masurile de liberalizare energetica europene, fata de care Moscova se opune, comenteaza Reuters, amintind ca Moldova este adanc indatorata Rusiei pentru importurile de gaz ieftin.
Rogozin a declarat ca a cazut la un acord de principiu cu guvernul moldovean pentru a deschide un consulat in Transnistria, insa a fost contrazis de Timofti.
“Moldova nu va fi de acord ca Rusia isi deschide un consulat general la Tiraspol pana cand armata rusa nu se retrage si problema transnistreana nu a fost rezolvata”, a declarat Timofti jurnalistilor. “In situatia de fata, cand autoritatile moldovene nu detin controlul in Transnistria, unde opereazza un regim separatist si unde, pe malul stang al Nistrului exista armata unui stat strain, nu putem garanta siguranta muncii unui consulat din nicio tara”, a spus el.
Ministrul de externe, Titus Corlatean, a declarat vinerea trecuta ca Romania asteapta cu interes pozitia guvernului moldovean in legatura cu intentia exprimata de Rusia de a deschide un consulat in Transnistria. Seful diplomatiei romane spunea ca pentru moment nu e cazul Romaniei sa se pronunte intr-un sens sau altul, insa aminteste ca “nu exista nici un stat care sa fi recunoscut independenta republicii separatiste transnistrene. In concluzie nici Rusia nu are de ce sa se deschida un consulat in zona”.
Vicepriministrul rus Dmitri Rogozin a anuntat recent ca va vizita Republica Moldova pentru a discuta despre deschiderea unui consulat al Rusiei in Transnistria. “Voi insista asupra acestui lucru – si aceasta este pozitia mea de principiu – daca voi merge in Moldova (in noiembrie 16-17) pentru singurul motiv de a ridica problema deschiderii acestui consulat“, a declarat Rogozin, sambata, comentand zvonurile legate de o posibila anulare a acestei vizite. “Nicio anulare nu este luata in considerare pentru moment”, a precizat el.
Potrivit lui Rogozin, exista doua probleme nerezolvate asupra carora Rusia si Moldova nu cad de acord: deschiderea unui consulat rusesc in Transnistria si datoria pentru gazul natural al Rusiei. Rogozin a sustinut ca aceste consulate nu sunt ambasade si ca Ambasada Rusiei se afla in Chisinau. “Respectam integritatea teritoriala a Republicii Moldova si dorim sa deschidem consulate in doua localitati populate in care un mare numar de cetateni rusi (inclusiv in Tiraspol) traieste. Dar ni s-a spus: Nu, acest lucru nu poate fi facut deoarece consulatele ar insemna recunoasterea independentei Transnistriei”.
Federația Rusă va deschide un consulat la Bălți, a anunţat astăzi Dmitri Rogozin, vicepremierul rus, aflat în vizită la Chișinău, după întrevederea cu primul ministru Filat. Prim-ministrul Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu vicepremierul Federaţiei Ruse, D. Rogozin.
Dmitri Rogozin a apreciat înalt rezultatele vizitei recente a Prim-ministrului Vlad Filat la Moscova, menţionînd în mod special înţelegerile convenite în cadrul întrevederii cu Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin. Oficialul a spus că aceste înţelegeri au constituit baza impulsionării relaţiilor moldo-ruse în perioada următoare.
Federația Rusă vrea să deschidă consulate la Bălți și Tiraspol
Partea rusă a solicitat deschiderea consulatelor în oraşele Bălţi şi Tiraspol. În primul caz urmează să fie efectuate toate măsurile formale, iar pentru Tiraspol, oficialii au convenit să continue discuţiile la acest subiect, inclusiv în cadrul consultărilor consulare moldo-ruse ce vor avea loc la 22 noiembrie curent.
Dmitri Rogozin a subliniat că Federaţia Rusă este interesată să dezvolte şi în continuare un dialog constructiv cu Republica Moldova, apreciind modul în care se desfăşoară dialogul bilateral la momentul actual.Interlocutorii au discutat despre aprofundarea relaţiilor economice, constatînd creşterea constantă a volumului schimburilor comerciale între cele două ţări, care în anul 2011 au constituit 2 miliarde de dolari SUA, iar pînă la finele anului curent ar putea atinge nivelul cu 20% mai mare decît în anul trecut. Părţile au optat pentru intensificarea cooperării economice, prin lansarea de proiecte investiţionale.
Dmitri Rogozin se află într-o vizită oficială în Republica Moldova, însoţit de alţi oficiali din Federaţia Rusă. În cadrul acesteia, Rogozin a participat la şedinţa Comisiei interguvernamentale moldo-ruse de cooperare economică, care a avut loc astăzi. Totodată, vicepremierul rus a avut o întrevedere cu Prim ministrul Republicii Moldova Vlad Filat. În după-amiaza acestei zile Rogozin se va deplasa la Tiraspol, notează MOLDPRES.
Constantin Tanase: Vine revizorul!
Domnilor, v-am adunat ca să vă comunic o veste foarte neplăcută: la noi vine revizorul…
Așa începe comedia „Revizorul” de Gogol. Reacțiile Chișinăului la vestea că la Chișinău vine Rogozin amintesc de comportamentul eroilor lui Gogol. Rogozin nu e un simplu șarlatan, ca falsul revizor Hlestakov; el e ceva mai mult. Șovin și naționalist, tupeist și obraznic, Rogozin este întruchiparea emblematică a diplomației rusești. Exprimând punctul de vedere oficial al Rusiei, el tratează oficialitățile de la Chișinău la fel cum îi trata șarlatanul Hlestakov pe șefii orașului provincial din Rusia lui Gogol.
Când vine vorba despre Rogozin, oficialitățile de la Chișinău sunt atât de… prudente, încât încep să se bâlbâie. Prudența o înțelegem, nu însă și bâlbâiala. „Revizorul” Dmitri Rogozin le induce liderilor de la Chișinău o stare de neliniște, le inhibă darul de a se exprima clar, coerent și tranșant. Neliniștea cu care e așteptat Rogozin la Chișinău e legată, evident, nu atât de solicitarea Moscovei de a deschide consulate rusești la Tiraspol și la Bălți, cât de faptul că oficialii noștri nu știu cu ce surpriză vine Rogozin. De aici și bâlbâiala, ca să nu zic căciuleala, unor lideri politici ai RM. Mai tranșantă și mai clară a fost poziția lui Iurie Leancă, șeful diplomației moldovene care a declarat că „deocamdată, nu este posibilă deschiderea consulatului Rusiei la Tiraspol”, deși admite și el că „teoretic şi ipotetic” nu ar fi o problemă deschiderea unui consulat la Tiraspol, dacă ar fi „întrunite anumite criterii”.
Dacă nu se va răzgândi, înaltul emisar rus vine la Chișinău astăzi. Potrivit unor surse bine informate, tot astăzi „revizorul” lui Putin va pleca la Tiraspol, unde va înnopta, iar a mâine va vizita aeroportul de la Tiraspol, care urmează a fi modernizat de ruși. În aceeași zi, Rogozin se va deplasa la aeroportul de la Chișinău, de unde va zbura la Moscova.
…Zilele acestea, la o televiziune, un propagandist cu capul țuguiat, care o face pe analistul, cu moaca roșie de iubire față de Rusia, îl apăra atât de fierbinte pe Rogozin, încât moderatoarea emisiunii nu a rezistat și l-a numit „avocat al Rusiei”. Un lucru nu înțeleg acești avocați ai Rusiei: problema nu se pune de a antagoniza relațiile cu Moscova, ci de a nu ne comporta cu emisarii lui Putin ca eroii lui Gogol, când au aflat că vine „revizorul”…
- Unimedia:
Președintele comisiei interguvernamentale de cooperare economică cu Republica Moldova (din partea Rusiei), Dmitri Rogozin, a declarat azi la Chișinău că pachetul energetic 2 și 3 al UE poate dăuna R. Moldova. Acesta a vorbit la acest subiect într-o conferință de presă cu vicepremierul moldovean, Valeriu Lazăr. Sursa a dat de înțeles că Moscova analizează minuțios acest aspect al relațiilor bilaterale.
„Implementarea pachetului energetic 2 și 3 al UE exclud soluționarea problemei privind datoriile ambelor maluri ale Nistrului față de Gazprom. Nu rezolvă nici situația cu livrările ulterioare de gaz. Dacă Moldova implementează aceste pachete, deciziile vor fi luate de Bruxelles, fără cosultarea Federației Ruse, fapt cu care nu suntem de acord”, a spus oficialul rus.
Totodată, acesta a spus că în Rusia nu mai există Mihail Gorbaciov și că vrea să vadă documente ștampilate. „Noi, spre deosebire de Mihail Gorbaciov, care te credea pe cuvânt, am dori să primim un document cu ștampilă, pentru că Gorbaciov, „slava Bogu” în Federația Rusă nu mai este. În acest document trebuie să fie tot ce am discutat la Moscova, poziția șefului guvernului FR, situația la care suntem și ce propuneri există. […] Altfel spus, într-un limbaj simplu: Vă leagă mâinile! Vă poate face să acționați nu așa cum doriți voi și complexul energetic al țării voastre, dar așa cum va fi interesată o a treia țară. Nu vrem să ajungem în așa situații de dependență. Acest dialog va continua. Vă spun, situația nu e simplă deloc. Noi respectăm suveranitatea R. Moldova și vom accepta decizia pragmatică pe care o va lua Guvernul acestei țări”, a mai spus Rogozin.
Acesta a preferat să dea și un exemplu: „Situația arată așa, printr-un exemplu: R Moldova spune că ne-am înțeles cu ministrul apărării, iar el în armată nu ne va lua. Dar noi avem suspiciuni că ministrul se poate răzgândi! FR a consultat experții internaționali și ei ne-au spus că, condițiile existente în pachetul 2 și 3 energetic al UE nu garantează aplicarea înțelegerilor care le propune Gazprom pentru Moldova. Noi considerăm că acest pachet vă este NE-con-ve-na-bil! Voi considerați că este CON-ve-na-bil! Aici și apar negocierile noastre. Una e discuțiile cu guvernele naționale, alta e deciziile internaționale, care sunt superioare. Mai avem timp ca să dialogăm la nivel profesional. Graba voastră de a implementa pachetul energetic al UE vă poate face mai mult rău”, a conchis sursa.
La fel, Dmitri Rogozin a anunțat azi că Rusia intenționează să dechidă un consulat la Bălți, dar și la Tiraspol.
UNIMEDIA amintește că în decembrie 2006 Republica Moldova a semnat cu Rusia un contract de livrare a gazului pentru perioada 2007-2011. Acesta a expirat la 1 ianuarie 2012. Părţile au convenit ca el să fie extins până la 31 iunie. Ulterior, acest contract a fost prelungit pentru 6 luni. Prin urmare, contractul de furnizare a gazului expiră la sfârșitul lunii decembrie 2012.
Precizăm că, potrivit presei ruse, R. Moldova ar fi cerut o reducere de 30% la prețul la gaz. În schimb, partea rusă ar fi condiționat solicitările R. Moldova cu denunțarea procolului semnat de țara noastră ce prevede aderarea la pachetului energetic al UE, plus achitarea datoriilor de 4,1 mlrd de dolari pentru gaz. Ulterior, Vlad Filat și Marian Lupu au anunțat despre amânarea implementării pachetului energetic III al UE cu 4 ani, din 2016 în 2020. Asta pentru ca Moldova să poată încheia un contract favorabil cu Gazprom. Negocierile încă se derulează.
Rusia va mări numărul membrilor echipei consulare provizorii din regiunea transnistreană
Ministerul de Externe al Federației Ruse va mări numărul membrilor echipei consulare provizorii din regiunea transnistreană până la 10 persoane. Declarația a fost făcută de Reprezentantul preşedintelui Federaţiei Ruse pentru Transnistria, Dmitri Rogozin, în cadrul vizitei sale la Tiraspol, informează UNIMEDIA.
„Federația Rusă alocă surse financiare semnificative pentru a automatiza lucrul diplomaților. Deocamdată ei lucrează conform unei scheme temporare. Cu toate acestea, pe 22 noiembrie, conform înțelegerii cu autoritățile Republicii Moldova, va începe dialogul formal cu privire la deschiderea Consulatului General al Federației Ruse la Tiraspol”, a declarat Rogozin. Totodată, oficialul rus speră că în viitor, în abordarea acestei teme nu va exista nici „încăierare verbală”, nici „gimnastică lingvistică”, dar negocieri diplomatice.
„Am început să „topim gheața” în problema consulară. Sperăm că acest lucru nu va dura prea mult timp”, a mai spus Rogozin. „Pentru mine, problema deschiderii consulatelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova și regiunii transnistrene nu este una oportunistă, dar principală”, a subliniat vice-premierul rus.
- Antena3: Rusia şi Republica Moldova continuă negocierile privind deschiderea unui consulat rus la Tiraspol
Negocierile cu privire la deschiderea unui consulat rus la Tiraspol, în regiunea separatistă moldoveană Transnistria, vor continua săptămâna viitoare la nivelul ministerelor de Externe din Rusia şi Republica Moldova, relatează Kyiv Post în ediþia electronică.
Premierul moldovean Vlad Filat şi vicepremierul rus Dmitri Rogozin au discutat despre deschiderea unor consulate ruse la Bălţi, în nordul Republicii Moldova, şi la Tiraspol, a declarat Guvernul moldovean pentru Interfax. “Primul necesită doar paşi formaşi, însă în privinţa Tiraspolului negociatorii au convenit să continue discuţiile, inclusiv în cursul unor consultări la nivelul ministerelor de Externe, pe 22 noiembrie”, a precizat Executivul de la Chişinău.
Serviciul de presă l-a citat pe Rogozin, care a afirmat că “Rusia este interesată de continuarea dezvoltării unui dialog constructiv cu Republica Moldova”. El a lăudat o intensificare a dialogului moldoveano-rus luna trecută, sugerând că acest lucru a fost impulsionat, între altele, de o vizită a premierului moldovean la Moscova şi de întâlnirea acestuia cu preşedintele rus Vladimir Putin.
Filat a declarat că Republica Moldova este interesată de consolidarea investiţiilor şi extinderea cooperării cu Rusia, în continuarea unor proiecte comune.
Filat şi Rogozin au abordat o serie largă de probleme privind relaţiilor bilaterale, cooperarea în cadrul CSI şi soluţionaea crizei transnistrene. În plus, cele două părţi au discutat despre relaţiile economice, relevând o creştere stabilă a volumului schimburilor comerciale între cele două ţări, care au atins suma de două miliarde de dolari în 2011 şi care ar putea înregistra un nivel cu 20% mai mare până la sfârşitul lui 2012.
Legaturi:
- Rogozin va propune un nou PLAN DE FEDERALIZARE A MOLDOVEI?/ Cu realism despre relatia Romania-Rusia si ILUZIA SOLUTIEI EUROPENE
- Rusia vs Romania. Rogozin: RUSIA NU TINE CONT DE PAREREA ROMANIEI/ Ambasadorul Rusiei despre SCUTUL ANTIRACHETA, TEZAUR SI GAZE/ Ministerul de externe al Romaniei CONTRAZICE afirmatiile ambasadorului Rusiei
- Tensiuni pe axa ROMANIA-RUSIA-TRANSNISTRIA
- Catre un nou GENOCID al BASARABIEI?/ FILAT, premierul Moldovei, ”UMILIT” DE LIDERUL TRANSNISTRIEI/ Rusia reitereaza: retragerea TRUPELOR din regiunea secesionista, INACCEPTABILA
- Basarabia, intre CIOCANUL RUSIEI SI NICOVALA UE
pentru respingere infiintarea consulat Rusia in orasul sau Tiraspol!
Mulţumim patrioţilor.
http://www.evz.ro/detalii/stiri/inca-o-cugetare-de-la-dimitri-rogozin-daca-moldova-si-transnistria-sunt-un-stat-comun-at-10116.html
http://www.rfi.ro/articol/stiri/politica/corlatean-ii-raspunde-lui-rogozin-unii-oficiali-rusi-sunt-nervosi-mod
http://www.timpul.md/articol/nicolae-timofti-despre-consulatul-rusesc-de-la-tiraspol-ori-consulat-ori-trupe-de-ocupaie-38749.html
http://www.timpul.md/articol/rusia-are-planuri-mari-cu-transnistria-in-ciuda-chiinaului-38741.html
http://www.hotnews.ro/stiri-international-13652203-dmitri-rogozin-spune-nu-vede-acum-perspective-pentru-solutionarea-conflictului-transnistrean.htm