Va recunoaste Romania, la presiunea SUA si UE, INDEPENDENTA Kosovo?

6-04-2012 4 minute Sublinieri


Timp de o săptămână, europarlamentarii români au ţinut sub tăcere votul lor în cazul rezoluţiei Kosovo. După săptămâna de linişte, au venit, de miercuri începând, şi reacţiile românilor, care au aflat cu surprindere că majoritatea eurodeputaţilor noştri au votat acest document nelegislativ ce ne recomandă să recunoaştem Kosovo.

Care este semnificaţia din spatele acestui vot şi ce impact are el asupra politicii externe a României? Există multe semne care arată că lucrurile se schimbă în jurul graniţelor noastre şi că nu va mai trece mult timp (probabil imediat după 2014) până ce România va trebui să recunoască independenţa Kosovo, chiar dacă din 2008 şi până acum a considerat-o un “act ilegal”.

În primul rând, discuţia despre Kosovo a început să se schimbe fundamental încă din iulie 2010, când Curtea Internaţională de Justiţie a dat un aviz consultativ, solicitată de Serbia fiind, în care aprecia că nu a avut loc nicio “încălcare a dreptului internaţional” în declaraţia de independenţă a Kosovo, din 17 februarie 2008.

Cu toate acestea, Traian Băsescu a susţinut, inclusiv anul trecut, că poziţia ţării noastre va rămâne neschimbată până ce autorităţile de la Belgrad nu vor cădea de acord cu cele de la Priştina.

În luna februarie a acestui an, aceste autorităţi au ajuns la un acord – o înţelegere de cooperare regională. A fost primul semn că Serbia şi Kosovo sunt dispuse să facă paşi mici pentru a-şi rezolva conflictul, dar să-i facă, astfel încât să fie pe placul UE – clubul în care visează să intre.

În ciuda acestui progres, poziţia României în privinţa Kosovo nu s-a schimbat şi a rămas dictată de aceeaşi hotărâre a Parlamentului, dată la o zi după proclamarea independenţei acestei provincii. “Parlamentul României subliniază că decizia autorităţilor de la Priştina, ca şi eventuala recunoaştere a independenţei unilateral declarate de către alte state nu pot fi interpretate ca un precedent pentru alte zone şi nici drept recunoaşterea sau garantarea drepturilor colective pentru minorităţile naţionale“, se spunea în hotărârea din 18 februarie 2008.

Aici stă, de fapt, cheia în care trebuie citită toată atitudinea României şi a celorlalte patru state (Slovacia, Spania, Grecia, Cipru) cu privire la Kosovo. Nu este vorba despre legile internationale, care, oricum, conform CIJ, nici nu au fost încălcate. Nu este vorba nici despre legile Serbiei. Este vorba despre teama stabilirii unui precedent, în condiţiile în care aceste state au propriile conflicte entice sau teritoriale.

Totuşi, în timp ce “cvintetul” de ţări UE nu clintea în hotărârea sa, subiectul Kosovo a evoluat şi s-a adaptat. Iată ce a răspuns Secretarul de Stat al SUA, Hillary Clinton, când a fost întrebată de un jurnalist albanez, în luna februarie, dacă atitudinea României, Spaniei, Greciei, Slovaciei şi a Ciprului o “preocupă”: “Sigur că ne preocupă. Vrem ca toate ţările să recunoască Kosovo. Dar ştim şi că este un proces care necesită timp şi am înregistrat progrese, pe care le vom continua “.

Presiunea de a recunoaşte aceste state vine din toate părţile, de la Bruxelles, de la Washington – trendul este în mod cert în favoarea provinciei. Ce semn poate fi mai bun că UE nu mai are la fel de multă răbdare în chestiunea Kosovo decât votul delegaţiei române de la sfârşitul lunii martie?

Contrar tuturor aşteptărilor, majoritatea europarlamentarilor ţării noastre a votat pentru rezoluţia B7-0187/2012. Nu a fost nicio surpriză să regăsim pe lista celor care au votat pentru documentul despre integrarea europeană a Kosovo numele Sogor, Tokes şi Winkler, europarlamentari trimişi la Bruxelles de UDMR, formaţiune care a susţinut încă din 2008 recunoaşterea Kosovo. Cu toate acestea, au fost alte 15 nume din toate partidele care au votat împotriva poziţiei oficiale a României.

Înşişi europarlamentarii au explicat pentru gândul că au votat astfel pentru că lucrurile se schimbă în Europa şi în Balcani, iar România nu va mai putea fugi mult de ceea ce se va numi şi aici statul Kosovo.

Oarecum ironic, pe lista acestor votanţi pentru rezoluţia care recomandă României recunoaşterea Kosovo, s-a numărat şi Elena Băsescu, fiica preşedintelui, însă europarlamentara a explicat că a fost vorba despre o “eroare tehnică – i s-a blocat consola de vot. Ulterior, problema a fost rezolvată, însă doar la nivel formal. D-ra EBA a cerut corectarea votului, corectarea s-a făcut, dar numai pe hârtie. Rezultatul din timpul şedinţei de vot nu se schimbă niciodată. Au fost dăţi în care, în urma schimbării votului din cauza consolelor blocate, o rezoluţie ar fi avut un alt destin.

Cum rămâne cu cei care au votat în cunoştinţă de cauză însă? Sunt vizionari, politicieni care înţeleg că Europa se schimbă, sau trădători, cum au fost numiţi pe diverse forumuri în ultimele zile?

Dacă ne uităm la Parlamentul European, care a adoptat această rezoluţie nelegislativă cu 375 de voturi pentru, 97 împotrivă şi 76 de abţineri, i-am putea considera pe cei 17 ca fiind în rând cu politica europeană. Dacă, pe de altă parte, ne interesează cei care sunt în aceeaşi situaţie ca şi România, adică Spania şi Grecia, de exemplu, europarlamentarii acestor state au respins rezoluţia chiar împotriva grupului lor politic (PPE în majoritatea cazurilor). Nu e puţin lucru, dat fiind că grupul politic european este cel dintâi “stăpân” al acestor deputaţi, trimişi în PE ca să reprezinte interesele cetăţenilor europeni.

S-a susţinut zilele acestea în mediul politic că s-a creat o falsă problemă, pentru că rezoluţia despre Kosovo nu le cere celor cinci state membre să recunoască independenţa acestei provincii, ci spune că “ar saluta” un asemenea gest. Într-adevăr, UE nu poate să impună astfel de decizii. Este o chestiune care ţine strict de suveranitatea unui stat. Ceea ce poate însă să facă Bruxelles-ul, şi o face deseori, chiar şi cu rezoluţii nelegislative precum aceasta, este să pună presiune.Termenul “ar saluta”, considerat de unii susţinători ai rezoluţiei drept lipsit de importanţă, este varianta diplomatică a unui “cere”. Iar UE ştie cum să ceară până i se dă.

Prin urmare, România a refuzat să se uite spre Priştina în ultimii ani, de frică să nu găsească acolo elemente comune cu situaţia de acasă. Realităţile europene ne vor forţa însă, pas cu pas, să recunoaştem independenţa Kosovo. Deşi nu i s-a spus, România tocmai a făcut nişte paşi în hora europeană pro-Kosovo. 17, mai exact.

Premierul kosovar, Hashim Thaci, îndeamnă cele cinci state UE care nu au recunoscut Kosovo – printre care se află şi România – să decidă recunoaşterea acestui stat cât mai curând, informează site-ul postului B92, citat de Mediafax.

Invitat la o conferinţă a Centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale de la Washington, Thaci a declarat că Bruxellesul ar trebui să depună mai multe eforturi pentru a convinge cele cinci state – România, Spania, Grecia, Slovacia şi R.Cipru – să recunoască independenţa Kosovo.

În altă ordine de idei, Thaci a declarat că autorităţile kosovare nu vor permite organizarea de către Serbia a alegerilor locale în zonele cu etnici sârbi din Kosovo.

Întrebat dacă etnicii sârbi din Kosovo se pot simţi în siguranţă în condiţiile în care ancheta în cazul traficului de organe nu a ajuns la niciun rezultat, Thaci a acuzat Belgradul că încearcă să strice imaginea Kosovo.


Categorii

1. DIVERSE, Kosovo, Serbia, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

14 Commentarii la “Va recunoaste Romania, la presiunea SUA si UE, INDEPENDENTA Kosovo?

  1. Nu cred ca e in stare Basescu de asa ceva.
    Totusi el e alesul poporului,n-are cum daca n-o sa fie beat.
    E bine sa speram ,tot poporul sa spere!

  2. *E bine sa spere…
    Vroiam sa spun.

  3. Pai daca Romania va face aceasta FATALA gresala, atunci, poate sa apara un “KOSOVO” in inima Ardealului, cu acte in regula si cu recunoastere internationala si europeana…”Tinutul Secuiesc”!

    Conducerea Romaniei NU ISI POATE “RETRACTA” POZITIA!
    Conducerea Romaniei nu poate trece peste PRIETENIA istorica cu Serbia!
    Conducerea Romaniei nu poate sa recunoasca acum ceea ce POPORUL ROMAN, a votat prin PARLAMENTARII SAI in…unanimaitate si anume NErecunoasterea existentei “Kosovo”!

    Daca conducerea Romaniei care este PDL-ista va face acest lucru, PDL-ul nu va mai intra nici macar in Parlament, la viitoarele alegeri locale, fiindca toata lumea va considera ca sunt membrii acestui partid SUNT OAMENI FARA CUVANT…!

    Pai daca odata Romania a spus ca ceea ce este ALB este ALB, acum…”o da la intors”…!

    Cand PNTCD nu a mai intrat nici macar in Parlament, un ziar bucurestean (i-am uiatat numele) scria cu litere de o schioapa despre aceasta CATASTROFA a acestui partid…”PARASTAS FARA COLIVA”…!

    Sa nu ajunga cumva si actualul PDL sa se scrie si despre el “tot asa”…in curand…

    Daca Conducerea Romaniei ARE CUVANT, (caci poporul are…dar conducatorii au alt cuvant decat poporul…) atunci acum TREBUIE sa arate ca il are…!

    Ar fi cea mai JOSNICA LEPADARE DE ONOARE si DEMNITATE pe care Conducerea Romaniei ar putea-o face daca va recunoaste kosovo…!

    Insa suntem de mult imp obisnuiti ca politicienii nostri sunt oameni FARA CUVANT!

    Dumnezeu sa aiba mila de ei si mai ales de noi, de poporul de rand, caci pentru acesti incompetenti de guvernanti ne vor judeca, PE NOI INTREG POPORUL ROMAN, istoria si alte neamuri…ca suntem un neam de oameni slabi…si fara omenie…!

  4. Nerecunoașterea independenței Kosovo este una dintre puținele acte de independență ale României. De aceea, nu nutresc nici cea mai mică iluzie că nu vom intra, curând, în rândul lumii. Pentru că iată, un personaj asemenea lui Hashim Thaci, acuzat de asasinate, trafic de organe de la prizonierii sârbi, înlăturarea adversarilor la funcțiile principale ale provinciei, este în grațiile marilor licurici și nimic nu îl poate coboră, se pare, din această poziție.
    S-ar putea spune că oricum îngenuncherea Serbiei este în plină desfășurare. Sau că gestul oficialilor români nu ar fi singular. Dar dincolo de simțămintele față de Serbia – nu mă refer la politicile actuale de asimilare etnică – ar fi util un exercițiu de empatie, imaginându-ne că oricare dintre provinciile românești ar reprezenta Kosovo-ul. Și atunci poate vom înțelege de ce nu e vorba chiar de o formalitate.

  5. Spre rusinea noastra, cand bombardau ticalosii Serbia, presedintele C. a spus ceva de genul ca interventia NATO a fost nu numai legitima, dar si necesara… Sper sa nu se straduiasca astia noi sa-i intreaca in marlanie pe aia vechi si la capitolul asta.

    Link pe youtube despre ce-au facut NATO in Kosovo, dupa ocupatie:
    http://www.youtube.com/watch?v=9nHWsWOgtiw

  6. Sper ca nu! Niciodata!

  7. Deşi recunoaşterea unanim europeană a Kosovo este pregătită de mult timp, ea a fost oarecum precipitată de demisia preşedintelui sârb Boris Tadic. Pe scurt, Serbia nu reuşeşte să iasă din criză într-un mod care să mulţumească electoratul care se îndreaptă din ce în ce mai serios către Rusia, mai cu seamă după ce Putin şi-a asigurat un nou mandat. În aceste condiţii, partidul naţionalist progresiv şi pro rus a lui Tomislav Nikolic se află pe un curent ascendent care ar face ca la alegerile de anul viitor să câştige detaşat alegerile. Nikolici este un fost viceprim ministru din perioada lui Slobodan Miloşevici şi l-a susţinut deschis pe acesta în conflictele sale militare. A fost învins de tadic în 2008, în turul doi după ce a fost primul în primul tur.. S-a auto proclamat un Rusia-lover şi a făcut doar în anul 2012 trei vizite oficiale la Moscova unde s-a întâlnit cu oficiali de top.

    De altfel Tadic şi-a argumentat demisia, cum că ar oferi poporului sârb posibilitatea de a alege între două opţiuni politice antagonice, provest şi pro-rusia, declaraţiile sale privind nerecunoaşterea Kosovo fiind forţate de evoluţia discursivă a naţionalistului Nikolic, care îl punea într-o lumină deloc favorabilă pe tadic. Printre sârbi, declaraţiile frecvente a lui tadic că nu va recunoaşte niciodată Kosovo, sunt citite în cheia: “Vă asigur că nici eu nu voi recunoaşte..”
    http://www.ziare.com/international/serbia/presedintele-serbiei-si-a-dat-demisia-1159979

    Probabil că Băsescu s-a inspirat din această mişcare politică a demisiei, la acest moment fiind complet izolat în politica internă, cu un pdl aflat în plină degringoladă şi cu un MRU care pierde puternic din momentumul pe care miza Băse în toamnă, din cauza scandalurilor Chevron şi Cuprumin.

    Revenind la sârbi, bănuiesc că se încearcă o aşezare instituţională a serbiei în contextul uniunii europene, vizând recunoaşterea Kosovo, care să îngreuneze vreo schimbare la 180grade a Belgradului, urmând ca acesta să fie pus în faţa faptului împlinit, cu Kosovo unanim recunoscut în plan european. Pentru noi românii, este important să rămână la putere Tadic, să nu ne trezim prinşi într-un cleşte prorus, cu atât mai mult cu cât Bulgaria a început să arate semne clare de reorientare filorusă, sau măcar deschidere, mult peste colaborarea lor tradiţională. Cu Rogozin în zonă, un Nicolic la Belgrad e ultimul lucru de care avem nevoie..

  8. @utzu ,

    nu cred ca baietii destepti de la butoane vor permite vreodata unui extremist prorus sa castige alegerile in Serbia . Cu toate eforturile Rusiei de a construi un cap de pod in Balcani , lucrul acesta nu cred ca se va intampla , Marele Licurici nu-si poate permite sa-si vada naruite “investitiile” de 20 de ani . Serbia a fost deja adjudecata de ei la tintar iar Bulgaria se aseaza la masa cui are mancare mai buna . Cred ca bulgarii au inceput prin a invata de la noi tehnica ” cu … in doua luntrii ” si acum sunt atat de versati , incat nu mai stii cand practica asta si cand sunt sinceri .

    In alta ordine de idei , nu este de neglijat nici faptul ca marile puteri occidentale vor sa ” alinieze ” Romania la celelalte state ce recunosc Kosovo , dar nu acesta este marele pericol . Problema noastra o reprezinta caii troieni pe care ii avem si care , periodic , ne amintesc ca trebuie ” executata ” reorganizarea administrativ-teritoriala , reorganizare sub care se ascunde ciuperca unei periculoase fracturi teritoriale . Degeaba nu vrea Romania sa recunoasca extern Kosovo , daca pe cealalta parte pedaleaza intern spre autonomia secuiasca .

  9. Pingback: Patriarhul Irineu al Serbiei: “KOSOVO ESTE IERUSALIMUL NOSTRU”/ UE+SUA+Turcia vor acorda SUVERANITATEA DEPLINA Kosovo-ului albanez in septembrie - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  10. Pingback: Philip Gordon, emisarul SUA trimis in Bucuresti dupa ce a facut ORDINE SI DISCIPLINA IN KOSOVO, intervenind pentru PRESEDINTELE ”ALES” DE AMERICANI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  11. Pingback: KOSOVO a capatat INDEPENDENTA TOTALA. Germania face ”PRESIUNI MASIVE” asupra Serbiei si GRECIA e constransa si ea prin CRIZA sa recunoasca provincia - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  12. albanezii, au migrat in Serbia in cautarea unui trai mai bun. Cu timpul, devenind populatia majoritara au cerut independenta teritoriului locuit de ei (kosovo). Ma intreb: daca romanii cer independenta unei regiuni a Spaniei sau a Italiei, ce vor spune Ue? E grav ca au recunoscut independenta unilaterala a kosovului.

  13. Pingback: VA RECUNOASTE ROMANIA INDEPENDENTA KOSOVO? Ministrul de externe Titus Corlatean vrea "DESCHIDERE" pe dosarul SECESIONISMULUI albanez - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare