(UPDATE VIDEO) Rusia va instala RACHETE NUCLEARE in KALININGRAD drept raspuns la SCUTUL ANTI-RACHETA. Romania – tinta predilecta!
Ameninţări fără precedent ale lui Dmitri Medvedev. Supărat că americanii îşi instalează scutul anti-rachetă în diferite ţări europene, preşedintele rus a declarat că-şi va dota armata cu armele necesare pentru a-l distruge. Astfel, state membre UE, precum Polonia, România şi Spania, sau membre NATO, precum Turcia vor deveni ţintele Rusiei dacă americanii nu se aşează la masa negocierilor.“Am însărcinat forţele armate cu alcătuirea unor planuri pentru a distruge sistemele de informaţii, comandă şi control ale scutului antirachetă (SUA/NATO – n.r.)”, a spus preşedintele Medvedev într-o declaraţie de o duritate fără precedent, notează Daily Telegraph. “Partenerii noştri din NATO nu arată deocamdată niciun fel de disponibilitate de a lua în considerare îngrijorările noastre legate de arhitectura scutului european antirachetă, ceea ce ne convinge că planurile lor sunt îndreptate împotriva Rusiei”, a declarat, miercuri, preşedintele Dmitri Medvedev.
Mai mult, notează Daily Telegraph, liderul de la Kremlin a spus că anxietatea Rusiei este atât de mare, încât îşi rezervă dreptul de a revoca tratatele în vigoare privind controlul armelor nucleare (START) şi de a ieşi de la negocierile pentru noi tratate în domeniu. Casa Albă i-a dat imediat replica lui Medvedev, anunţând că Washingtonul nu îşi va modifica sub nicio formă planurile. “În niciun fel nu vom limita sau modifica planurile noastre de desfăşurare în Europa”, a declarat Tommy Vietor, purtător de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Naţională. “Am explicat pe multiple canale oficialilor ruşi că sistemele de apărare antirachetă pe care intenţionăm să le desfăşurăm în Europa nu ameninţă şi nu pot ameninţa apărarea disuasivă strategică a Rusiei”, a completat oficialul american.
Scutul faţă de care Rusia obiectează atât de ferm este destinat să doboare rachete venind dinspre state imprevizibile precum Iranul, dar va fi operaţional abia peste câţiva ani. Turcia, Polonia, România şi Spania au fost de acord să se alăture unei versiuni “mai diluate” decât cea a controversatului plan propus iniţial de fostul preşedinte George W. Bush. Kremlinul a respins însă asigurările date de SUA şi iniţial a cerut – dar a fost refuzat – ca Rusia să fie partener egal în acest proiect, reaminteşte Daily Telegraph. În practică, aceasta ar fi însemnat ca Rusiei să i se fi dat aşa-zisul drept de acces la “butonul roşu”, ceea ce i-ar fi permis armatei ruse să aibă un cuvânt de spus în faza operaţională – când şi dacă o rachetă să fie doborâtă.
A acorda fostului inamic al Americii din perioada Războiului Rece un drept atât de important într-un sistem militar sensibil a fost considerată la Casa Albă o condiţie inacceptabilă, dar Washingtonul a încercat să atenueze orgoliul rănit al Rusiei oferindu-i un schimb detaliat de informaţii despre sistem, scrie publicaţia britanică. Rusia a respins asemenea oferte şi acum cere garanţii juridice de la Washington că noul sistem nu va fi folosit niciodată împotriva sa. Detaliind o lungă listă de paşi militari concreţi pe care îi va face ţara sa, Medvedev a ameninţat şi cu o serie de contramăsuri politice pe care, dacă le va aplica, vor duce relaţia Rusiei cu Occidentul înapoi în Războiul Rece, notează Daily Telegraph..
Printre măsurile pe care Medvedev spune că le-a ordonat se numără extinderea razei de ţintire a rachetelor nucleare strategice ruse, instalarea unui sistem de avertizare timpurie în enclava rusă Kaliningrad, reechiparea arsenalului nuclear rus cu noi focoase care ar fi capabile să penetreze scutul antirachetă din Europa. Dacă va fi necesar, Rusia va desfăşura în Kaliningrad – enclava care are graniţe cu Polonia şi Lituania – rachete Iskander, care au raza de circa 500 de kilometri. Aceleaşi rachete ar putea fi desfăşurate şi în sudul Rusiei, în apropiere de Georgia şi Turcia, a menţionat preşedintele rus.
Acuzând SUA că ignoră îngrijorările ruse şi prezintă totul ca un fapt împlinit, Medvedev a avertizat că nu va sta cu mâinile în sân. Kremlinul nu va sta să se uite cum Washingtonul construieşte un sistem antirachetă ce ar putea modifica echilbrul armelor nucleare în favoarea Americii. “Nu vom fi de acord să luăm parte la un program care, într-o perioadă relativ scurtă de timp, în 5, 6 sau poate 8 ani, va fi capabil să ne slăbească potenţialul disuasiv (nuclear)”, a avertizat liderul de la Kremlin.
- Mediafax: Medvedev: Rusia va instala rachete nucleare în Kaliningrad ca reacţie la sistemul antirachetă al SUA
Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, ameninţă că Rusia ar putea instala sisteme de rachete nucleare Iskander în enclava Kaliningrad, dacă Statele Unite vor continua să aplice fără concesii planul scutului antirachetă din Europa.
“Dacă celelalte măsuri nu vor fi suficiente, Federaţia Rusă va instala în vestul şi în sudul ţării sisteme ofensive moderne care vor garanta distrugerea instalaţiilor europene antirachetă montate de Statele Unite. Una dintre aceste măsuri va fi instalarea unui sistem de rachete Iskander în regiunea Kaliningrad”, declară Medvedev.
Rusia este in continuare dispusa la dialog cu SUA si NATO in problema sistemului de aparare aeriana, dar va actiona tinand cont de evolutia reala a evenimentelor din fiecare etapa de realizare a planului american de desfasurare a scutului antiracheta, a declarat miercuri presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, citat de RIA Novosti.
„Daca partenerii nostri vor aborda lucrurile cinstit si sincer si vor tine cont de interesele noastre legitime din sfera securitatii, sunt convins ca vom ajunge la o intelegere. Daca ni se va propune o colaborare sau, sa zicem, sa lucram impotriva intereselor noastre, nu vor putea gasi un numitor comun, si va trebui sa dam alte raspunsuri, iar actiunile noastre se vor construi in functie de evolutia reala a evenimentelor. In fiecare etapa de realizare a planului american”, a spus Medvedev intr-un comunicat special privind scutul antiracheta din Europa.
In caz de necesitate, Rusia va desfasura in nordul si sudul tarii sisteme moderne de atac, capabile sa contracareze scutul european, a declarat Medvedev. “Daca masurile se vor dovedi insuficiente, Rusia va desfasura in nordul si sudul tarii sisteme moderne defensive”, a pus seful statuluil. Potrivit afirmatiilor sale, una dintre aceste masuri va viza amplasara sistemelor Iskander in regiunea Kaliningrad.
Presedintele Dmitri Medvedev a prezentat masurile pe care Rusia le va adopta drept raspuns la desfasurarea de catre SUA a sistemelor de aparare aeriana in Europa – intarirea actiunilor de protectie a obiectivelor fortelor strategice nucleare, dotarea rachetelor balistice cu mijloace eficienta de combatere a scutului si cu noi blocuri defensive de inalta eficienta, desfasurarea in sudul si nordul tarii a sistemelor moderne de aparare. “Am luat urmatoarea hotarare: din ordinul meu, Ministerul apararii va introduce imediat in componenta de lupta a statiilor radar sisteme de avertizare a atacurlor cu rahete in orasul Kaliningrad”, a spus Medvedev. El a precizat ca a cerut fortelor armate sa elaboreze masuri, care sa asigure, in caz de necesitate, distrugerea mijloacelor de informare si de coordonare ale sistemului antiracheta.
Proiectul american de instalare a unor elemente antirachetă în Europa riscă să tensioneze dialogul în regiunea euro-atlantică, a avertizat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, într-un discurs rostit în faţa studenţilor la Chişinău.
“Dacă este să menţionăm probleme care pot învenina şi mai mult atmosfera de dialog în spaţiul euro-atlantic, putem vorbi în acest context de proiecte unilaterale care prevăd instalarea, sub egida NATO, a elementelor scutului american antirachetă în Europa“, a spus Lavrov, citat de RIA Novosti.
“Acest proiect este realizat fără să se ţină cont de preocupările Rusiei”, a subliniat Lavrov.
De altfel, Lavrov a apreciat că NATO trebuie să treacă testul conformităţii cu dreptul internaţional, în cadrul unei cooperări multilaterale bazate pe egalitate şi în interesul unei arhitecturi globale echilibrate.“Pentru moment, se pare că, din nefericire, partenerii noştri din cadrul NATO nu şi-au luat toate examenele. Exemplul cel mai recent este cel al Libiei”, a declarat şeful diplomaţiei ruse.
Lavrov a subliniat că, angajându-se să aplice mandatul Consiliului de Securitate ONU vizând protejarea civililor libieni, NATO a intervenit într-un conflict, susţinând una dintre părţi. “Partenerii noştri din cadrul NATO au încălcat masiv embargoul privind livrările de arme, schimbând regimul din Libia, situaţie care a condus la înmulţirea victimelor civile”, a subliniat Lavrov.
Casa Alba a respins, miercuri, orice modificare in configurarea elementelor scutului antiracheta al NATO in Europa si a negat ca sistemul ar fi indreptat impotriva Rusiei, dupa avertismentul oficial lansat de presedintele Dmitri Medvedev, informeaza AFP.
“Sugestia că instalarea unor sisteme de rachetă în regiunile apropiate de graniţele NATO ar fi un răspuns adecvat la scutul antirachetă este foarte dezolantă“, a declarat Rasmussen, subliniind că Alianţa nu vizează Rusia. “Desfăşurarea unor sisteme de acest fel ar fi o revenire la o epocă trecută şi nu ar corespunde cu relaţiile strategice pe care NATO şi Rusia au decis să le iniţieze şi cu spiritul dialogului existent acum, inclusiv în domeniul antirachetă”, adaugă Rasmussen.
Nota noastra:
Dupa pararea mea lucrurile sunt foarte complicate la ora aceasta… NU erau , se pare, de ajuns cutremurele din zona economic-financiar-bancara .
Este interesant de urmarit intergul discurs al presedintelui Medvedev , pe care il gasiti subtitrat in engleza aici : http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=eBf0I-rB0m0#!Eu cred ca este un avertisment foarte serios, care aproape ca sparge bariera diplomatica , a unui limbaj scortos si sofisticat, si chiar ne pune intr-o postura extrem de dificila.
Nu stiu daca are legatura cu faptul ca USA cere insistent parasirea Siriei de catre toti cetatenii americani, Turcia la fel. Iar pentru a scapara chibritul in fata butoiului cu pulbere , incearca sa instituie asa numita “no-fly zone” in Siria.
Pentru acesta au adus special portavionul CVN-77 chiar in imediata vecinatate a Siriei.Nu ne ramine decit sa ne rugam pentru pacea a toata lumea…
Spor duhovnicesc in toate , fratilor!
Intr-adevar, discursul lui Medvedev pare a arata un moment important in evolutia dosarului scutului antiracheta american din Europa. Fara sa aduca precizari noi, declaratia vrea sa transmita ca Rusia nu se va opune doar verbal implementarii sistemului antiracheta. Noutatea este data de modul oficial, solemn, care vrea sa transmita determinarea Rusiei in a contracara sistemul antiracheta. De la declaratii de lucru ale oficialilor, la declaratii solemne ale presedintelui. Destul de sugestiv este si faptul ca tarile vizate de SUA si NATO sunt Polonia, Romania si Turcia (plus Spania) – adica tari/zone care au fost intotdeauna critice pentru granitele Imperiului Rus (cu exceptia indepartatei Spanii). Despre vrajmasia dintre Polonia si Rusia nu e nevoie sa aducem foarte multe lamuriri; Turcia a devenit iarasi un spin incomod pentru rusi de cand are viziuni imperialiste si, mai nou, atata jaratecul in Siria pentru a cadea regimul Assad (sustinut de Rusia) pentru a fi putere regionala in Orientul Apropiat. In ceea ce ne priveste, probabil ca fara sistemul antiracheta nu am fi reprezentat un interes deosebit pentru Rusia. Cu el, am devenit o tinta pentru rachetele din sistemul Iskander.
Legaturi:
- SUA CATRE RUSIA: Nu vom garanta NICIODATA ca SCUTUL ANTIRACHETA nu este indreptat impotriva RUSIEI
- SCUTUL ANTIRACHETA ESTE INEFICIENT SI AR PUTEA DUCE LA RAZBOI NUCLEAR, declara un oficial francez din cadrul AP a NATO
- (VIDEO): Uneori si din gura “nebunului” iese adevarul: SCUTUL ANTIRACHETA NE FACE TINTA PENTRU RUSIA SI NU NE PROTEJEAZA CU NIMIC!
- VIZITA LUI BASESCU IN AMERICA. INTALNIREA CU OBAMA. Ce implica sa fii “partenerul strategic” al Imperiului American? Ce rol au jucat SRI si CIA?
- PRIM TEST ESUAT CU INTERCEPTORII SCUTULUI AMERICAN ANTI-RACHETA. Despre ILUZIA PROTECTIEI oferita de scut: nu poate proteja populatia civila, ci doar bazele militare!
“…distrugerea instalaţiilor europene antirachetă montate de Statele Unite.”
http://www.hotnews.ro/stiri-international-10771927-washingtonul-raspunde-rusiei-sua-nu-modifica-planul-implementarii-scutului-antiracheta-nato-din-europa.htm
http://www.mediafax.ro/externe/nato-considera-dezolante-amenintarile-rusiei-privind-elementele-antiracheta-9001525
Dupa pararea mea lucrurile sunt foarte complicate la ora aceasta… NU erau , se pare, de ajuns cutremurele din zona economic-financiar-bancara .
Este interesant de urmarit intergul discurs al presedintelui Medvedev , pe care il gasiti subtitrat in engleza aici : http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=eBf0I-rB0m0#!
Eu cred ca este un avertisment foarte serios, care aproape ca sparge bariera diplomatica , a unui limbaj scortos si sofisticat, si chiar ne pune intr-o postura extrem de dificila.
Nu stiu daca are legatura cu faptul ca USA cere insistent parasirea Siriei de catre toti cetatenii americani, Turcia la fel. Iar pentru a scapara chibritul in fata butoiului cu pulbere , incearca sa instituie asa numita “no-fly zone” in Siria.
Pentru acesta au adus special portavionul CVN-77 chiar in imediata vecinatate a Siriei.
Nu ne ramine decit sa ne rugam pentru pacea a toata lumea…
Spor duhovnicesc in toate , fratilor!
rusia si china nu mai reprezinta mare lucru din pct de vedere a tehnicii militare foarte vechi -din moment ce nu detin nici un portavion nuclear in timo ce numai america detine 24 portavioane nucleare