Noi dezvaluiri in scandalul SPIONAJULUI NSA. “Este mai grav decat va puteti inchipui”/ “CINE ASAZA SECURITATEA DEASUPRA LIBERTATII NU O MERITA NICI PE UNA NICI PE CEALALTA”

9-11-2013 4 minute Sublinieri

Americanii--indemnati-sa-se-spioneze-unul-pe-altul--cand-merg-la-cumparaturi--Video-

  • Mediafax: 

Noi DEZVĂLUIRI în scandalul de spionaj: CIA plăteşte 10 milioane de dolari pentru a accesa baza companiei de telecomunicaţii AT&T – presă

Agenţia Centrală de Informaţii din Statele Unite (CIA) oferă 10 milioane de dolari anual (7,5 milioane de euro) companiei de telecomunicaţii AT&T pentru a avea acces la vasta bază de date a acesteia, afirmă oficiali guvernamentali americani citaţi de ziarul The New York Times.

Cooperarea între cele două părţi se desfăşoară în mod voluntar, în cadrul unui contract civil, compania AT&T nefiind obligată în niciun fel prin presiuni judiciare, explică oficialii citaţi de The New York Times.

CIA oferă angajaţilor companiei numerele de telefon ale suspecţilor de terorism, mulţi aflaţi în străinătate, iar AT&T furnizează din propria bază de date informaţii care permit localizarea acestora şi identificarea complicilor.

AT&T, cea mai mare companie de telecomunicaţii din Statele Unite, are o imensă bază de date, care cuprinde informaţii despre toate comunicaţiile ce au tranzitat reţeaua sa, nu doar comunicaţiile propriilor clienţi.

Dezvăluirile conferă o nouă dimensiune programului american de interceptare a comunicaţiilor, evidenţiind cooperarea agenţiilor de spionaj cu operatorii din domeniul online şi al telefoniei.

La sfârşitul lunii octombrie, ziarul The Washington Post a dezvăluit, prezentând documente furnizate de fostul consultant Edward Snowden, că Agenţia americană pentru Securitatea Naţională (NSA) a accesat principalele linii de comunicaţii care fac legătura între bazele de date aparţinând companiilor Yahoo şi Google. Prin accesarea acestor linii de comunicaţii, NSA poate colecta informaţii din sute de milioane de conturi de mail. Potrivit unui document intern datat 9 ianuarie 2013, divizia de interceptări a NSA trimite zilnic milioane de date obţinute din reţelele companiilor Yahoo şi Google la centrul de stocare a datelor existent în baza de la Fort Meade. Conform documentului, în ultimele 30 de zile înainte de 9 ianuarie 2013, agenţii NSA procesaseră 181.280.466 de date, începând de la “metadate” (date despre conectivitate – expeditorul şi destinatarul unui mesaj) până la conţinutul comunicaţiilor de tip text, audio şi video. Ca reacţie, preşedintele Consiliului de administraţie al companiei Google, Eric Schmidt, a catalogat drept “scandaloasă” interceptarea de către serviciile americane a datelor a sute de milioane de utilizatori ai motoarelor de căutare online.

Dan Bongino, fost angajat al Serviciilor Secrete americane, susţine că abuzurile guvernului în ceea ce priveşte dreptul la confidenţialitatea datelor este mai grav decât presupun cetăţenii, informează infowars.com.

Bongino a lucrat la Serviciile Secrete sub mai mulţi preşedinţi americani, printre care Obama, W. Bush, Clinton sau Carter. În prezent, el s-a înscris în cursa electorală pentru un loc în Congresul Statelor Unite, fiind convins că doar de acolo va putea face ceva în privinţa modului în care sunt colectate şi folosite datele cu caracter personal.

“Preşedintele vede Guvernul – şi cred că din cauza lipsei sale de experienţă şi organizare a comunităţii – drept o jucărie nouă şi strălucitoare”, spune Bongino, adăugând că celelalte administraţii pentru a care a lucrat impuneau o serie de limite.

“Este mai grav decât vă închipuiţi şi nu încerc să vă sperii”, a mai spus el, precizând că nu ai de unde să ştii când va veni ziua în care un e-mail vechi de 15 ani va ajunge să fie folosit împotriva ta.

“Ţineţi minte, atunci când cheia este ţinută de altcineva, libertatea nu înseamnă nimic. Acea persoană şi fiinţă privată sunt eliminate complet”, a atras el atenţia.

Cu 75 de ani în urmă, în ultima clipă, cu doar o lună înaintea pogromului din 8 noiembrie, din cinic supranumita „noapte de cristal”, familia lui Fritz Stern părăsea Europa, îndreptîndu-se spre America. Intelectuali evrei de cultură germană, convertiţi la protestantism, părinţii viitorului istoric au avut clarviziunea necesară spre a se salva la timp de urgia ce avea să vină.

Fritz Stern nu s-a despărţit în spirit şi nici în faptă de limba şi cultura germană, iar după 1945 a devenit unul din cei mai vajnici, sinceri şi convinşi promotori ai relaţiilor americano-germane. Acest angajament conferă o pondere suplimentară, un ecou mai larg judecăţilor critice la adresa Americii, emise în contextul scandalului NSA şi al episodului „ascultării” pînă şi a telefonului cancelarei Angela Merkel.

Coincidenţă sau nu, în plin scandal NSA, la New York i-a fost decernată istoricului Fritz Stern o nouă distincţie, Premiul Volker şi Margret Sander, menit să onoreze meritele deosebite în promovarea relaţiilor culturale americano-germane. La ceremonia decernării, nonagenarul Helmut Schmidt, fostul cancelar german şi prieten de-o viaţă cu Fritz Stern, într-o alocuţiune video, l-a desemnat pe laureat şi implicit, a calificat mesajul operelor şi angajamentul său, drept indispensabilul glas al libertăţii şi păcii. Ceea ce înseamnă că spusele lui Fritz Stern se cuvin ascultate cu şi mai multă luare aminte cînd ele se referă la cea mai gravă criză postbelică pe care o traversează relaţiile americano-germane.

A asculta telefonul cuiva este un act criminal şi nebunesc. Intreaga încredere reciprocă între parteneri este în pericol iar antiamericanismul latent din mai multe state europene este iarăşi reactivat. Cu toţii trebuie să ne străduim să restabilim această încredere. Avem enorm de lucru, a declarat istoricul american citat de agenţiile de presă. De altfel şi marile ziare germane au rezervat momentului decernării Premiului Volker şi Margret Sander un spaţiu editorial pe măsură, publicînd, ca de pildă FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG şi fragmente din elogiile rostite de laudatori.

La mai bine de o săptămînă după ceremonia desfăşurată la New York, cotidianul NEUE ZÜRCHER ZEITUNG reproduce, într-un amplu articol, cîteva din declaraţiile lui Fritz Stern pe marginea scandalului NSA, ale cărui dimensiuni sunt şi o expresie a unei Americi dezamăgite de ea însăşi. Ceea ce nu face mai puţin reprobabilă tratarea de către serviciile secrete americane a Angelei Merkel ca şi cum şefa guvernului german ar fi fost un duşman. Or, acest derapaj are cauze mai adînci pe care Fritz Stern le şi identifică parţial.

Pe de o parte este greaua moştenire lăsată preşedintelui Obama de către fosta administraţie, războiul din Irak şi cel din Afganistan, pe de alta, criza financiară care a zguduit încrederea americanilor în instituţiile bancare şi de stat. Materialismulîmpotriva căruia deja în 1853 în cartea sa despre America, Alexis de Tocqueville îl reproba, domină azi societatea americană. Spiritul civic se anemiază, autorităţile morale sunt absente. Lumea este decepţionată de America, de spulberarea mitului unei naţiuni libere şi hegemone. Toate acestea generează în politica internă americană o criză de încredere. Fritz Stern atrage atenţia şi asupra antiamericanismului şi a sentimentului unei superiorităţi morale pe care germanii îl cîştigă în urma întregului scandal NSA.

Dar nu cumva atît de empatic invocata prietenie germano-americană a fost şi rezultatul unor interese comune într-o alianţă se întreabă Stern, amintind că prietenia este o categorie în relaţiile interumanenu şi în politică. Chiar dacă alianţa germano-americană se datorează nu neapărat în ultimă instanţă şi Armatei Roşii, ea s-a bazat pe un considerabil capital de încredere.

Iar faptul că serviciile americane de spionaj şi-au executat „misiunile” chiar şi în apropierea Porţii Brandenburg, un topos simbolic al Capitalei germane, dovedeşte o enormă ignoranţă istorică.

Dar de ce, după toate cele întîmplate, americanii au rămas atît de „cool”? Germanii sunt mai sensibili faţă de operaţiunile de supraveghere, menţionează istoricul american, amintindu-şi de anii terorii naziste prin care el şi familia sa au trecut. la rîndul ei, Angela Merkel şi-a petrecut copilăria şi tinereţea în RDG.

Cît despre americani, după 9/11 ei au devenit extrem de sensibili la factorii de securitate şi prin urmare foarte toleranţi faţă de activităţile de supraveghere.

Dar, reaminteşte Fritz Stern, cine aşază securitatea deasupra libertăţii nu o merită nici pe una nici pe cealaltă. Sau, cu alte cuvinte, le pierde pe amîndouă. Marele pericol al viitorului apropiat, Fritz Stern îl întrevede în genială tehnologie dezlănţuită, care dispune de toate mijloacele dar care este cu totul scăpată se sub control.

 

*


Categorii

1. DIVERSE, America, Era Big Brother, Germania, Google, Panopticon, Teroarea "terorismului"

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “Noi dezvaluiri in scandalul SPIONAJULUI NSA. “Este mai grav decat va puteti inchipui”/ “CINE ASAZA SECURITATEA DEASUPRA LIBERTATII NU O MERITA NICI PE UNA NICI PE CEALALTA”

  1. Pingback: DE CE NE-AR PĂSA DE FAPTUL CA SUNTEM SUPRAVEGHEAȚI ONLINE? [documentar VIDEO] - Recomandari
  2. Pingback: PANOPTICON – documentar despre SUPRAVEGHEREA TOTALA SI DISPARITIA INTIMITATII (Video + subtitrare in romana) - Recomandari
  3. Pingback: SPRE “DEMOCRATIA” MILITARIZATA DE SPIONAJ. “Poate vom trăi vremuri când a-ţi stropi florile din grădină va fi socotită o activitate antistatală şi contrasistemică pe cont propriu…” - Recomandari
  4. Pingback: OBAMA – MESIA STATULUI POLITIENESC. Cosmetizarea operatiunilor NSA si pregatirea pentru REGIMUL TOTALITAR/ Legalizarea unui abuz: divulgare DOSARULUI MEDICAL catre serviciile secrete/ Cine e INAMICUL PUBLIC NR. 1 pentru SERVICII? - Recomandari
  5. Pingback: NSA si programul de supraveghere MYSTIC: ACAPARAREA INTEGRALA A RETELEI TELEFONICE A UNEI TARI/ Agentia americana a spionat si compania chineza HUAWEI – aleasa de autoritatile romane pentru SISTEME INFORMATICE NATIONALE - Recomandari
  6. Pingback: CONSILIUL EUROPEI. Semnal de alarma asupra SUPRAVEGHERII IN MASA: dezvoltarea unor COMPLEXE INDUSTRIAL-PANOPTICE poate duce la CATASTROFE ANTI-DEMOCRATICE | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare