Scurte observatii despre UNGARIA lui Orban, noul “BAIAT RAU” al spatiului euro-atlantic si despre ultimele scandaluri “ANTICORUPTIE” din România

21-10-2014 2 minute Sublinieri

Rechtsextreme ÇUngarische GardeÈ ÇvereidigtÈ neue Mitglieder

foto: spiegel.de

UPDATE 1: Ungaria este chiar amenintata de SUA ca isi va pierde statutul de aliat din cauza ”coruptiei”.

UPDATE 2: Hungarian Spectrum afirma ca la mijloc in scandalul SUA vs Ungaria ar fi tentativa unor oficiali maghiari de a santaja firme americane. Probabil acestia au procedat ca si pana acum (nu prea ai crede ca astfel de relatii corupte au fost initiate chiar asa instant, fara sa aiba un trecut). Americanii au schimbat, insa, regulile jocului.

UPDATE 3: Cateva comentarii care completeaza util textul de mai jos, semnate de Alexandru Racu, Smaranda Dobrescu si Iulian Capsali, pot fi citite AICI.

*

Ungaria s-a calificat in obtinerea titlului oficial de recalcitrant si baiat rau al clasei “noilor democratii”. La putin timp de la imprecatiile adresate de Victoria Nuland sefilor de stat din Estul Europei care fac prostii sub plapuma NATO, SUA a interzis accesul pe teritoriul sau unor oficiali maghiari. Mai mult decat atat, Ungaria este exclusa din conducerea Consiliului Democratiilor (un organism, ce-i drept, cam fantomatic, despre care publicul romanesc a auzit doar cu aceasta ocazie), dupa ce fusese primita acolo ca un exemplu-model pentru alte regimuri democratic-aspirationale. De asemenea, regimul orbanian “beneficiaza” de o presa negativa intr-un grad inalt: Foreign Policy analizeaza “putinizarea” Ungariei (diabolizarea ONG-urilor straine, limitarea unor drepturi democratice, demontarea sistemului de echilibru si separatie al puterilor in stat etc.) iar Der Spiegel descrie Budapesta drept “capitala europeana a antisemitismului”. 

Toata aceasta naratiune poate ascunde, insa, motive mult mai triviale decat atasamentul euro-atlantic fata de “values and democracy”. Totusi, apropo de presa germana, Ungaria functioneaza ca un proxy al Berlinului si parte din influenta lui Orban se explica si prin aceasta utilitate geopolitica a tarii sale pentru Germania. Iar reportajele despre renasterea antisemitismului si succesul formatiunii extremiste Jobbik pot avea si sensul ascuns al unei legitimari a guvernarii Orban, pe logica: daca nu va place Orban, s-ar putea sa trebuiasca sa va descurcati cu Vona Gabor.

Apoi, interdictia americanilor aplicata unor oficiali maghiari pe motive de “coruptie” sau/si “iliberalism” este perfect ridicola. Daca ne gandim la ce prieteni au americanii, mai ales prin Orientul Mijlociu, unde toata lumea stie ca e plin de “democratie”, “transparenta” si “stat de drept”, de la Tel Aviv la Ankara, ocolind prin Riad, atunci motivatia e chiar penibila. Emil Hurezeanu sugereaza, insa, un motiv mult mai cinic si mai realist: Orban ar avea in program niscai nationalizari sau taxarea suplimentara a unor investitori americani, de unde raspunsul SUA. 

De aceea, toata aceasta punere la colt a Ungariei nu inseamna ca tara vecina ar fi intr-o postura mai fragila decat suntem noi. De la simpla asezare geografica, pana la lucruri mai putin vizibile, cum ar fi clasa superioara a politicii si diplomatiei maghiare, legaturile mult mai solide cu Germania si cu Occidentul in general, Ungaria se afla intr-o postura in care isi poate negocia, pana la urma, interesele nationale (ceea ce nu exclude, insa, sa faca pasi fatali sau sa parieze pe cai morti, ca in al doilea razboi mondial).

Intre timp, la noi, sezonul electoral face “Justitia” sa duduie. Dosare grele, de la Microsoft si EADS la retrocedarile de paduri, care ar fi abia inceputul unui lung sir de dosare (100, zice-se) zguduie din temelii, intr-adevar, lumea politica romaneasca. Fireste, unii propagandisti grosieri vor sa inveleasca fenomenul intr-o confruntare Rusia vs SUA. Motivatia geopolitica este clara, insa naratiunea conform careia lumea corupta politica romaneasca astepta sa vina rusul sa o remorcheze e total falsa. Ceea ce omit acesti propagandisti, ceea ce nu spun americanii, ceea ce nu spune nici Monica Macovei, este ca apartenenta UE si NATO, adoptarea legilor anticoruptie, parteneriatele strategice, toate au fost asumate prin colaborarea cu aceasta clasa politica, nu cu alta.

Prin urmare, nu coruptia este motivatia principala a acestui proces de demantelare, destructurare, eliminare sau deposedare de putere reala a clasei politice autohtone (poate fi insa o motivatie de ordin economic – eliminarea intermediarilor pe lantul resurse/bani publici – corporatii/”investitori strategici”). Un motiv mult mai realist este ca absenta unui corp politic autohton face din Romania un stat previzibil si usor de controlat in regiune, a carei conducere nu are nimic a negocia. In acest sens, clasa politica din Ungaria si din Grecia, de pilda, genereaza in mod deliberat fenomene ca Jobbik sau Zorii Aurii, tocmai pentru a se face necesara in fata marilor puteri, pentru a avea carti de jucat si greutate in negociere. Sunt exemple de tari in care patrunderea si controlul direct sunt foarte dificil de realizat pentru puterile externe.

In cazul nostru, punerea la cotet a lumii politice va insemna o tara “fara conducatori”, insa nu in sensul unui falanster anarhist, ci al unei tari conduse, cel mai probabil, de procurori si tehnocrati proveniti din cadrul serviciilor secrete. Acest lucru scuteste de batai de cap puterea suzerana din acest moment – SUA, si ii asigura o marja de control foarte mare asupra tarii. De fapt, epoca neofanariota abia acum incepe.  

Cuvantul Ortodox

foto-intrevedere-pm-ponta-seful-cia


Categorii

1. DIVERSE, Alegeri in Romania, America, Grecia, Justitie, Opinii, analize, Razboiul impotriva Romaniei, Ungaria

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

22 Commentarii la “Scurte observatii despre UNGARIA lui Orban, noul “BAIAT RAU” al spatiului euro-atlantic si despre ultimele scandaluri “ANTICORUPTIE” din România

  1. 70% din veniturile Rusiei provin din vanzarile de hidrocarburi. In 2006, Igor Gaidar, fostul premier al Rusiei, afirma ca inceputul caderii URSS are la origine o data: 13 septembrie 1985. La acel moment, seicul Ahmed Zaki Yamani, ministrul petrolului din Arabia Saudita, declara ca monarhia saudita a decis sa schimbe radical politica petroliera. In urmatoarele sase luni, sauditii au renuntat la protejarea pretului petrolului, care a scazut de la 32 la 10 dolari pe baril, scadere care a fost urmata, in acelasi timp, de marirea de cinci ori a cantitatii de titei extrasa pe zi, de la 2 la 10 milioane de barili, pastrand nealterate veniturile saudite din vanzarea titeiului.
    Ca atare, URSS a fost nevoita sa scada pretul la 6$ pe baril, neputand, insa, mari volumul extras de petrol, inregistrand astfel o scadere drastica a PIB-ului, aceasta constituind unul din motivele principale ale caderii imperiului sovietic.
    In zilele noastre:

    Cotaţia barilului de petrol light sweet crude (WTI), cu livrare în luna noiembrie[2014], a scăzut sub 80 de dolari, pentru prima dată din iunie 2012, în timp ce cotaţia barilului de ţiţei Brent a coborât la cea mai scăzută valoare din ultimii aproape patru ani…
    „Este prematură o prognoză privind un preţ susţinut al petrolului sub 90 de dolari pe baril, dar, în cazul în care preţul ţiţeiului rămâne aproape de valoarea de acum, multe ţări exportatoare vor resimţi „durerea” după preţurile anterioare, pe care şi-au bazat bugetele naţionale”, transmite Stratfor, într-o analiză. (N.R – una dintre cele mai afectate ţări este Federaţia Rusă, care, într-adevăr, îşi bazează bugetul de stat pe preţul internaţional al petrolului. De altfel, cu câteva luni în urmă, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, declara că „bugetul Rusiei este foarte sensibil şi de la 90 de dolari pe baril în jos impactul ar fi major. Probabil că asta ar fi adevărata sancţiune”)…

    http://www.focus-energetic.ro/pretul-petrolului-continua-sa-defineasca-geopolitica-mondiala-21105.html

    “Scaderea pretului petrolului, care s-a reflectat in ieftinirea carburantilor, a reprezentat o gura de oxigen pentru consumatorii occidentali. Insa este posibil ca aceasta situatie sa fie, de fapt, un plan al Statelor Unite de a “ataca” din punct de vedere economic Rusia si Iranul?”
    http://www.ziare.com/economie/petrol/americanii-prabusesc-pretul-petrolului-pentru-a-lovi-in-rusia-1328172
    Actualele variatii ale pretului petrolului au dus la ridicarea unor suspiciuni din partea rusa:
    “Preţurile sunt manipulate”, a declarat recent Mikhail Leontye, purtătorul de cuvânt al companiei petroliere ruseşti Rosneft, pentru un post de radio rusesc. „Arabia Saudită a început să acorde discounturi importante la petrol. Este vorba despre manipulare politică, manipulare pe care o face Arabia Saudită. Acest lucru se poate termina rău (pentru statul arab – n.red.)”, a avertizat el.”
    http://www.zf.ro/zf-24/putin-isi-pierde-cel-mai-bun-prieten-petrolul-scump-13394677
    Unii vad o finalitate in scadere pretului titeiului:

    Totuși cum poate fi înfrânt Putin? Rețeta succesului este următoarea: sancțiuni economice în tandem cu căderea prețului la petrol sub $60. Putin va ceda doar dacă prețurile mondiale la petrol continuă să scadă și prețul la barilul de petrol ajunge sub costul de producție, adică sub 76 dolari SUA. Doar în această situație, Rusia ar putea fi strânsă cu ușa. În cazul în care prețul pe baril scade sub $60 ceea ce este deocamdată puțin probabil, Rusia ar putea chiar intra în incapacitate de plată. Nu ar trebui să ne facem multe iluzii. Rusia anului 2014 nu este Rusia defaultului din 1998. Atunci prețul pe baril oscila în jurul a 30 USD. După criza din 1998, investitorii străini declarau că ar prefera să mănânce deșeuri nucleare decât să mai investească în Rusia ( vezi p. 208 în volumul semnat de Martin Gilman despre defaultul rus din 1998). Nu doar investitorii străini, ci și rușii și-au învățat lecția. La sugestia lui Gherman Gref, unul dintre cei mai buni economiști ruși, a fost creat un Fond de Stabilizare alimentat din profiturile obținute de pe urma exporturilor de hidrocarburi. Gref ar fi vrut ca profiturile să fie reinvestite în acțiuni, dar alții au decis că este mai bine ca aceste economii să fie folosite pentru nevoi curente și situații de criză. Deja se pompează sume importante în economia rusească pentru a menține stabilitatea rublei, care s-a depreciat cu 20%. Fondul de Stabilizare este și el limitat.

    http://www.contributors.ro/economie/pre%C8%9Bul-la-petrol-calcaiul-lui-ahile-pentru-putin-%C8%99i-sistemul-sau/
    “În urmă cu trei ani, Ministerul rus al Economiei estima că numai o scădere a preţului petrolului la 60 de dolari pe baril ar opri creşterea economică a Rusiei.”
    http://www.mediafax.ro/economic/rusia-risca-sa-intre-in-recesiune-din-cauza-pretului-scazut-al-petrolului-13352475

    De peste mari si tari:
    http://www.nytimes.com/2014/10/15/opinion/thomas-friedman-a-pump-war.html?_r=0
    http://english.pravda.ru/world/asia/03-04-2014/127254-saudi_arabia_russia_obama-0/

    http://www.bbc.com/news/blogs-echochambers-29651742
    P.S.
    In acelasi timp, Rusia e angrenata intr-un amplu program de modernizare a armatei, o noua cursa a inarmarilor, ceea ce presupune costuri foarte mari,lasand deschise, in conditiile actuale ale scaderii pretului petrolului, doua optiuni:
    – continuarea programului de reinarmare, grevand astfel si mai mult bugetul
    cu cheltuieli costisitoare (cca. 560 de miliarde de euro), aducand aminte de cursa inarmarilor din Razboiul Rece si efectele ei dezastruoase pentru URSS.
    http://karadeniz-press.ro/kara/kremlinul-intensifica-modernizarea-armatei-ruse/
    http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Extern/Europa
    – sau o reducere a investitiilor militare pentru modernizare, o perspectiva cam sumbra avand in vedere evolutiile externe (NATO, Ucraina, Siria, etc.).
    http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Extern/Europa/rusia+Ministru+de+Finante+modernizarea+armatei+impotrivire
    P.P.S.
    interesant de parcurs articolul:
    “Russian and foreign experts give their opinions about whether or not a recent drop in oil prices will be precarious for Russia’s weakening economy.”
    http://www.russia-direct.org/analysis/price-oil-drops-so-do-hopes-russias-economic-future

  2. ”In cazul nostru, punerea la cotet a lumii politice va insemna o tara “fara conducatori”. Ei bine, acesta este cel mai vulnerabil și negativ punct. Mai ales în situația unui viitor război și a unor alegeri prezidențiale care nu ne vor aduce nimic bun. Nu că politicienii români din 89 încoace n-ar merita-o! Nici pe departe! Dară corabia România rămâne fără timonier pe un ocean în fierbere tot mai accentuată.
    Pe de altă parte, poate aceasta va fi șansa noastră, a poporului român, ca să ne uităm cu mai multă bunăvoință la aproapele nostru și mai des spre Cer, astfel încât să reușim o solidarizare perfect posibilă în momente cheie, mai ales la descendenții geților! Așa să ne ajute Dumnezeu!

  3. @emanuel:

    Propaganda (greco)catolica. Dar si offtopic.

  4. Acum ar fi momentul nostru sa profitam de faptul ca Ungaria este pusa la colt si sa transam odata pentru totdeauna problema “autonomiei” cerute de ei, la nivel inter si international.

  5. @Lucian:

    Nu prea exista ”odata pentru totdeauna” in politica si cu atat mai putin in politica din zona asta a Europei. Apoi, nu prea mai avem cu cine sa profitam de astfel de lucruri. Cred ca trebuie sa ne obisnuim cu gandul ca deciziile care se vor lua, se vor lua pe linie de ”partid si de stat” (ma rog, si de Departament, mai degraba), si nu de niste actori politici care sa aiba fler, autonomie de miscare si posibilitate de a fi trasi la raspundere prin vot sau sensibilizati prin presiuni de jos.

  6. @ admin

    Ar trebui doar putin interes din partea clasei politice de la noi si problema ar fi transata in favoarea noastra. Pentru cat timp, este greu de spus, intr-adevar, dar oricum cred ca ar fi ceva ce ar dura cel putin la fel de mult cat va dura conflictul vestului cu rusia (deci, dupa cum se prefigureaza, destul de mult).

    Dar n-avem cu cine, evident. Ziceam si eu asa …

  7. Cateva comentarii de pe Facebook starnite de textul de mai sus:

    Alexandru Racu:

    “Pe de alta parte, cred ca ar mai trebui luata in considerare inca o dimensiune. “Aliatii” nostri strategici au ascutit lupta anticoruptie in gubernie tocmai datorita faptului ca pe Orban l-au scapat din lesa si se tem acum de efectul de contaminare (de fapt, probabil ca inca din proverbiala vara a lui 2012 se temeau de asta), mai ales in conditiile in care, de la Rasarit, se cam apropie armata rosie (versiunea noua), perceputa din ce in ce mai mult ca eliberatoare nu doar la Belgrad, ci si la Budapesta. Paradoxul consta in faptul ca incercarea de a disemina maidanul ar putea sa se transforme in diseminarea unui antimaidan. La fel ca si in cazul frontului ucrainean, pe care americanii l-au deschis, dar pe care se pare ca si-au pierdut intre timp aliatul (sau mai bine zis vasalul) german, si in cazul Romaniei, un Ponta strans cu usa s-ar putea prea bine sa incerce sa se salveze printr-un orbanism Russian friendly, pur si simplu pentru ca asta este unica solutie pe care i-o lasa cruciatii anticoruptie. Desigur, succesul lui Ponta va depinde de ce anume va reusi sa dea si la popor, evident, luand, asemeni lui Orban, de la sectoarele bancar si energetic, pentru ca anticoruptia, dupa cum am vazut in acesti ani, de foame nu tine. Ba dimpotriva, cel putin in versiunea anticoruptie+neoliberalism feroce pe care am importat-o in timpul regimului Basescu. In mod similar, posibilitatea de a continua lupta anticoruptie ar depinde de disocierea acesteia din urma, la nivelul mentalului popular, de politica taierilor, flexibilizarilor, dereglementarilor, de discursul antiasistati, s.a.m.d. si cuplarea ei cu o politica sociala. Or aici, dreapta romaneasca, si dirijorii ei din Vest, nu par sa priceapa prea multe (a se vedea varianta extrema a cazului Macovei). O tin tot pe a lor, cu toate ca rezultatele electorale din 2012 incoace arata clar ca, in ciuda faptului ca oamenii nu isi dau seama de ce traiesc prost (conform Antenei 3 din vina lui Basescu), este clar ca de mult nu mai cred povestea conform careia vor trai bine datorita anticoruptiei si statului de drept. Or, atat faptul ca la noi anticoruptia a fost conceputa ca politica de inlocuire a coruptilor locali cu coruptii globali, fiind decuplata de (ba chiar antagonista in raport cu) componenta democratica si sociala (si cuplata in plus cu neosecurismul al statului serviciilor secrete), cat si orbirea ideologica (daca reteta nu da rezultate, ba dimpotriva, da rezultate nedorite, inseamna ca n-am aplicat-o suficient de radical), s-ar putea sa ne impinga, cu pasi siguri, catre noua democratia iliberala si catre repozitionarea geopolitica. Asta pur si simplu datorita faptului ca o alta solutie nu va fi. La un moment dat, inevitabil, se va gasi un istet care sa spuna: daca intr-o democratie liberala poporul sufera de foame in timp ce elita politica sufera prin puscarii, nu e mai buna atunci o democratie neliberala in care si poporul (nu neaparat tot, ci o majoritate suficienta, ca in Ungaria) o duce mai bine, si eita asijderea. Evident, in toata aceasta ecuatie, din nefercire, sacrificata va fi libertatea. Dar pana la urma, e si vina ei, sau mai bine zis a “individului” liberal, in conditia refuzului obstinat de a pricepe ca nu poate exista in vid ci, doar in societate, precum si in conditia refuzului obstinat de a face distinctia intre libertatea de gandire, exprimare, intrunire, s.a.m.d. si libertatea de a-i lasa pe altii sa moara de foame in timp ce tu iti traiesti visul corporato-consumist. “

    Smaranda Dobrescu:

    Alexandru, de o buna bucata de vreme ma tot gandesc la lucrurile astea si de fiecare data imi gasesc argumente ca ceva, un gand salutar, o negociere corecta a noastra in interior si exterior ne vor arata si oferi solutia.. Altfel, cele pe care le-ai spus, completate de articolul indicat, sunt foarte aproape de previziunile mele.Nu cele bune.

    Alexandru Racu

    @ Smaranda Dobrescu – Nici mie nu imi e foarte clara natura problemei, dar am impresia ca deriva asta ar putea fi evitata doar daca anticoruptii ar fi dispusi si ar putea sa ofere si niste solutii economice la pachet cu masurile anticoruptie, astfel incat sa previna evolutia de care am vorbit. Nu-mi dau seama daca nu isi dau seama de aceasta problema, sau daca degeaba isi dau seama, intrucat oricum nu ar putea sa faca nimic, deoarece vorbim de niste conditii structurale: pe timp de criza, filialele bancilor occidentale trebuie aparate pe seama populatiei iar business-ul occidental are nevoie de energie ieftina. Adica aia se lacomesc, au painea si cutitul, iar ai nostri nu pot sa faca nimic. Pe de alta parte, daca Ponta sovaie cand vine vorba sa ia taurul de coarne (sau s-o fi aranjat el si alti cativa cu stapanii si asista nepasator la decimarea partidului, dar atunci e de astepat ca si partidul sa se revolte si sa schimbe macazul si liderul, sau asteapta sa se vada mai intai la Cotroceni – poate d-aia o fi lasat si subiectul redeventelor pentru dupa alegeri), nici de jos nu vine presiune, in sensul unei miscari antisistem ca in Ungaria (poate datorita rabdarii proverbiale a romanilor, poate pentru ca serviciile isi fac bine treaba, poate datorita faptului ca extrema dreapta romaneasca sufera de un blocaj identitar, ca in rest, noi o traditie a stangii radicale n-am avut, si oricum ar fi, ceea ce s-a dezvoltat in ultimii ani nu pare sa aiba nicio sansa sa devina mai mult decat un exercitiu intelectual academico-hipsteresc rupt de baza populara).

    Smaranda Dobrescu:

    Alexandru, am scris la Grup despre stanga romaneasca, unde si cata mai e. Pe mine m-a uimit ca Ponta a declarat ca el a facut in cei doi ani din urma de fapt politica social liberala si nimeni din partid nu a ridicat problema schimbarii ideologiei fara sa fie consultat , fara Congres, fara program social liberal, nimic. In aceste conditii de ce s-ar revolta oamenii care stiu ca vor urma ceva avantaje personale pentru toti daca au om la Cotroceni si daca s-au dat deja 2 miliarde primariilor ca o parafare a unei intelegeri?

    Ti-as recomanda sa citesti in Cotidianul doua articole: unul de ieri al lui Rogojan si altul de azi al lui Nistorescu , ambele vorbind de necesitatea desfiintarii partidelor, despre lipsa de legitimitate a candidatilor din cauza coruptiei generale, etc. Vei intelege poate mai bine cum deja unii pregatesc un anumit teren.

    Prospectiv FCh .

    Se pare ca miscarea vazuta de Alexandru Racu este impotriva oricarei forme de capitalism de stat ce ar fi detrimental capitalismului de corporatie–desigur, n-am vazut ca dl. Hrebenciuc sau Videanu sa fi deschis macar vreo fabricuta pana acum, deci capitalismul ar fi de stat in Romnaia numai in masura in care cei de teapa celor 2 si-ar spune ‘statul sunt eu!’

    Faptul ca totul o sa degenereze intr-un razboi civil al elitei politice a fost semnalat de mai multi, inclusiv aici. Dupa cum si faptul ca Victor Ponta este instrument al serviciilor si complice al DNAului, cel putin prin inactiune si atata timp cat Sova sau socrul nu-s in boxa acuzatilor. Cum se face ca una-doua dai de cineva din servicii? Ce au facuta cestia cand nu au privatizat de-a dreptul intregi sectoare ale economiei? Au prins vreo retea infractionala, au dejucat vreun complot monstruos?

    Doar o scurta precizare despre paragraful de incheiere: “Dar pana la urma, e si vina ei, sau mai bine zis a “individului” liberal, in conditia refuzului obstinat de a pricepe ca nu poate exista in vid ci, doar in societate, precum si in conditia refuzului obstinat de a face distinctia intre libertatea de gandire, exprimare, intrunire, s.a.m.d. si libertatea de a-i lasa pe altii sa moara de foame in timp ce tu iti traiesti visul corporato-consumist.” Individul liberal, mai cu seama in Romania de acum sau in neoliberalismul modern, desi din motive nu total identice, este un sociopat prin excelenta. Pentru acestia societatea este numai vaca fraierilor pe care o mulg ei.

    Uitandu-ma si pe stenograma conversatiei Hrebenciuc-Iliescu, cum e posibil ca discutia sa se centreze pe un loc de munca al fiicei arhitect al celui din urma la o agentie de stat care da autorizatii absurde de constructie? In lipsa economiei reale in Romania, singurul loc unde mai faci un ban este in politica/servicii vanzand/destructurand ce a mai ramas din tzara/stat. S-a spus de Basescu sau Hrebenciuc ca-s cei mai cei; ma intreb daca cei care cred asta s-au gandit vreodata de ce niciunul dintre ei n-a creat macar 100 locuri de munca.

    Nistorescu vine azi cu un editorial in care i s-a pus pe partide si pe faptul ca acestea ar fi grupuri infractionale organizate. Ce facem, repornim dela zero sau incercam sa construim o economie nationala? Mai binele nu poate veni decat dintr-o economie nationala, repornind dela zero nu face decat sa amane aceasta problema.

    Iulian Capsali:

    Bucurați-va de circul justitiei. Asistati la desfiintarea clasei politice a Romaniei, fapt care in Ungaria era imposibil sa se intample. De aceea Marele Licurici are cu ei o alta abordare, mai dura. SUA însă pare sa uite ca in țara vecina a existat un 1956.

    Iulian Capsali:

    Imi pare rau, nu cred ca vorbim despre aceleasi lucruri. Nu intelegeti miza: nu o sa mai avem o clasa politica functionala, chiar asa cum este acum, mizerabila. O sa avem cativa tehnocrati sau politicieni de genul MRU, Monica Macovei, Cristi Preda etc. care vor fi trup si suflet alaturi de corporatii. Curati, cinstiti, necorupti. Perfecti pentru o tara bananiera.

    Iulian Capsali:

    Ilie Serbanescu: “Oameni buni, dezaburiţi ecranele tabletelor cărora aţi ales să vă aserviţi minţile şi priviţi cu proprii ochi realitatea pe care o trăiţi: a trecut vremea când străinii şi vasalii lor români băgau mâna direct în resursele ţării şi activele statului (nu din alt motiv, ci doar pentru că acestea s-au terminat) şi vor trece la gâtuirea voastră spre a putea huzuri în continuare. Până acum s-au înfruptat din munca voastră din trecut şi nu s-a simţit prea tare, de acum încolo vă vor lua de la gură, din munca voastră curentă! V-o spune “ultimul naţionalist”!
    Recomandarea asta o fac si eu.

  8. Încă un element important al ecuației, pe care încă nu l-a menționat/analizat nimeni: FED-ul, recte marile corporații americane, încă îl mai au pe Isărescu guvernator al BNR. Adică a instituției conducătoare (pragmatic vorbind) din România. Deci nicidecum nu se aseamănă situația României cu cea a Ungariei. O economie națională la care visăm nu va fi nicicând posibilă cu o BNR în mâna internaționaliștilor!

  9. Szijjarto a declarat pentru MTI că subsecretarul de Stat american pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice şi-a exprimat aprecierea faţă de implicarea Ungariei în Afganistan, contribuţia în cadrul NATO şi livrarea de gaze naturale către Ucraina

    O purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, Marie Harf, a declarat, citată într-un comunicat, că Nuland şi Szijjarto au discutat despre o serie de probleme, “inclusiv despre cooperarea împotriva (grupării) Statul Islamic, angajamentul comun în Afganistan, susţinerea Ucrainei, Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP) şi relaţia economică Statele Unite-Ungaria, îngrijorările Guvernului (american) cu privire la evoluţii democratice şi corupţie în Ungaria”.

    “Ambele părţi au convenit să coopereze pentru a răspunde îngrijorărilor cu privire la democraţie, corupţie şi mediul pentru investiţii”, se mai arată în comunicat.

    Referitor la impunerea unei interdicţii de intrare pe teritoriul american a “anumitor actuali şi foşti oficiali unguri”, aceasta are “la bază o serie de informaţii credibile cu privire la (fapte de) corupţie în cadrul Guvernului ungar, deja disponibile de la numeroase surse ca ONG-uri, avertizori de integritate şi de la o serie de grupuri din societatea civilă însărcinate cu monitorizarea transparenţei Guvernului”, se precizează în acelaşi comunicat.

    Ungaria, care aparţine unei “Europe creştine”, simte că are o “responsabilitate specială” în protejarea comunităţilor creştine din Irak, a declarat Szijjarto, apreciind că ţara sa este, asttfel, o “deschizătoare de drumuri” pentru cooperarea internaţională al cărei scop este aducerea liderilor SI în faţa Curţii Penale Internaţionale (CPI).

    Despre cooperarea economică, “am spus că suntem angajaţi faţă de TTIP”, a declarat şeful diplomaţiei ungare, apreciind că, potrivit claculelor Ungariei, în cazul adoptării acestui acord de liber-schimb, “exporturile ungare ar putea creşte cu 15-20%, ceea ce ar însemna crearea a 20.000-30.000 de locuri de muncă suplimentare în ţară şi creşterea PIB-ului cu 0,2-0,3% anual”.

    “În ceea ce priveşte securitatea energetică, am fost de acord că putem să ne bazăm pe conectarea Statelor Unite la coridorul energetic nord-sud, un important interes pentru Europa Centrală”, a continuat el, adăugând că pe această temă urmează să aibă loc discuţii miercuri, la Washington.

    Szijjarto a mai spus că a discutat cu Nuland şi despre “dispute politice”. Statele Unite au criticat aplicat o serie de legi, dar după ce Ungaria a discutat aceste probleme cu Comisia Europeană (CE), acestea sunt “conforme cu valorile şi reglementările europene”, a subliniat ministrul.

    Comentând asupra impunerii unor restricţii americane unor oficiali pentru corupţie, Szijjarto a declarat că Ungaria susţine o “deschidere deplină”, adăugând că a cerut Guvernului Statelor Unite să dezvăluie probele care au servit ca bază a acuzaţiilor de corupţie. Însă, deoarece reglementările americane împiedică acest lucru, s-a convenit ca cele două părţi “să aibă încredere, în general, una în cealaltă” în lupta împotriva corupţiei, a subliniat el.

    Ministrul ungur a declarat în sediul Departamentului de Stat american că Guvernul Orban este pregătit să furnizeze informaţii despre măsuri concrete în lupta împotriva corupţiei şi să organizeze consultări pe această temă.

    http://www.mediafax.ro/externe/sua-si-ungaria-au-convenit-sa-coopereze-privind-ingrijorarile-fata-de-democratie-si-coruptie-13437052

    http://hungarianspectrum.wordpress.com/2014/10/21/hungarian-foreign-minister-in-washington-a-stalemate/

  10. ungaria si-a asumat apartenenta la tabara euro-asiatica si actioneaza consecvent acestei optiuni. daca americanii se mai lasa amagiti sub acest aspect, inseamna fie ca sunt extrem de naivi, fie ca sunt parte, sau origine, a acestui joc…

    ungaria actioneaza vizibil ca interpus al intereselor rusiei in europa centrala si balcani si, de asemenea, ca mandatar al intereselor germaniei in centrul si estul europei.

    un capat al vastului spatiu eurasiatic ar urma sa fie astfel securizat de germania, celalalt de china…rusiei ramanandu-i indeosebi sa gestioneze axa nord-sud, din arctica pana in asia centrala si transcaucaz.

    sunt convins ca exista o intelegere parafata pe axa berlin-moscova-beijing.

    budapesta are mandatul acestei axe si rolul bine delimitat de a crea inflexiunile si contextualizarile regionale menite sa puna in miscare mecanismul geopolitic generat de aceste interconexuni.

    in faza actual batalia se duce pe capacitarea celor doi piloni de extremitate ai axei eurasiatice, germania si china….

    banuiesc ca ungaria a investit totul pe aceasta carte, si are o carte sarioasa atata timp cat asii acestei maini, germania, rusia si china, actioneaza la unison….

    intrevad ca acest esafodaj se va prabusi intr-o anumita faza a escaladarii conflictului si atat germania, cat si china, vor “dezerta” in scopul salvgardarii propriilor interese….

    noi, ca intotdeauna, nu avem prea multe optiuni, trebuie “sa tinem malul”, pana la momentul in care aceste miscari vor fi transate.

    cu ce pierderi..? Dumnezeu sa ne miluiasca.

    in situatia, oarecum absurda, in care ungaria joaca la ambele capete, facand un joc ocult de atragere a rusiei in actiuni necugetate indreptate impotriva intereselor americane in europa centrala si balcani, cu scopul de furniza in cele din urma argumentul suficient pentru a antrena vechea europa intr-un conflict fatis cu rusia…intr-o astfel de ipoteza, presupunand ca ungaria va face la momentul oportun rocada optiunilor strategice, ne putem astepta la o perspectiva si mai sumbra…

    altfel, ceea ce fac ungurii acuma este curata sinucidere…ceea ce n-ar fi chiar de ne inteles.

  11. Pingback: OPERATIUNEA “REFERENDUM” RELUATA. Batrani si bolnavi adusi la AUDIERI in CRUCEA NOPTII [video]. “INCREDIBILA IMPLICARE A JUSTITIEI IN CAMPANIA ELECTORALA”/. Cine este si ce vrea “PARTIDUL DNA”? - Recomandari
  12. Pingback: CE CAUZEAZA CORUPTIA? - Recomandari
  13. Pingback: REVOLUTIE ANTI-”VIKTATURA” LA BUDAPESTA [video]. CESI: Rusia ar incepe destabilizarea Europei prin Ungaria/ DAN DUNGACIU despre tensionarea relatiilor dintre SUA si UNGARIA. Este regimul Orban un ”EXPERIMENT TOLERAT” care va lua sfarsit din ratiun
  14. Pingback: CAND UNIUNEA EUROPEANA E FOCAR DE CORUPTIE. EULEX, misiunea UE de implementare a statului de drept in KOSOVO, a acoperit mafioti in schimbul mitei si a inventat probe impotriva incomozilor - Recomandari
  15. Pingback: LISTA NEAGRA A RAZBUNARII. Biserica la judecata noilor comisari leninisti/ Revolutia “civicilor”: REINSTAURAREA DIALECTICII STAPAN – SCLAV/ Democratie cu emisari, procurori si Legi Big Brother/ SPRE SOCIETATEA SPECTACOLULUI JUSTITIAR? -
  16. Pingback: FACEBOOK ACCEPTA CENZURA RUSA. Putin sfideaza Occidentul: “Nimeni nu va reusi sa intimideze Rusia”/ Moscova limiteaza EXPORTUL de cereale - Recomandari
  17. Pingback: PUTIN SEMNEAZA NOUA DOCTRINA MILITARA A RUSIEI. Extinderea NATO – amenintare/ UCRAINA A RENUNTAT LA NEUTRALITATE si a votat buget “draconic” de AUSTERITATE/ UNGARIA VREA ALIATI: STRATEGIE DE SEDUCERE A TARILOR VECINE?/ Alegeri anticipate
  18. Pingback: NOUA ROMÂNIE, NOUL LENINISM: elitele impotriva maselor/ DESTRUCTURAREA POLITICII SI DOMNIA PROCURORILOR/ Presedintele ”viral”: complexul ”mesia” la apogeu/ ALEGERILE PREZIDENTIALE CA RAZBOI CIVIL | Cuvântul Ortodox
  19. Pingback: NATO trimite SISTEME ANTIAERIENE in TURCIA/ RUSIA: rachetele rusesti pot PENETRA SCUTUL ANTIRACHETA din Polonia si Romania/ REPLICI INTRE POLONIA SI GERMANIA. Martin Schulz acuza o “LOVITURA DE STAT” din cauza schimbarii sefilor SERVICIILOR SE
  20. Pingback: UNGARIA sanctionata prin SUSPENDAREA DREPTULUI DE VOT in Uniunea Europeana?/ Ministrul de externe ungar: ESTE UN ATAC AL "RETELEI SOROS"
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare