Scurte observatii despre UNGARIA lui Orban, noul “BAIAT RAU” al spatiului euro-atlantic si despre ultimele scandaluri “ANTICORUPTIE” din România
foto: spiegel.de
UPDATE 1: Ungaria este chiar amenintata de SUA ca isi va pierde statutul de aliat din cauza ”coruptiei”.
UPDATE 2: Hungarian Spectrum afirma ca la mijloc in scandalul SUA vs Ungaria ar fi tentativa unor oficiali maghiari de a santaja firme americane. Probabil acestia au procedat ca si pana acum (nu prea ai crede ca astfel de relatii corupte au fost initiate chiar asa instant, fara sa aiba un trecut). Americanii au schimbat, insa, regulile jocului.
UPDATE 3: Cateva comentarii care completeaza util textul de mai jos, semnate de Alexandru Racu, Smaranda Dobrescu si Iulian Capsali, pot fi citite AICI.
*
Ungaria s-a calificat in obtinerea titlului oficial de recalcitrant si baiat rau al clasei “noilor democratii”. La putin timp de la imprecatiile adresate de Victoria Nuland sefilor de stat din Estul Europei care fac prostii sub plapuma NATO, SUA a interzis accesul pe teritoriul sau unor oficiali maghiari. Mai mult decat atat, Ungaria este exclusa din conducerea Consiliului Democratiilor (un organism, ce-i drept, cam fantomatic, despre care publicul romanesc a auzit doar cu aceasta ocazie), dupa ce fusese primita acolo ca un exemplu-model pentru alte regimuri democratic-aspirationale. De asemenea, regimul orbanian “beneficiaza” de o presa negativa intr-un grad inalt: Foreign Policy analizeaza “putinizarea” Ungariei (diabolizarea ONG-urilor straine, limitarea unor drepturi democratice, demontarea sistemului de echilibru si separatie al puterilor in stat etc.) iar Der Spiegel descrie Budapesta drept “capitala europeana a antisemitismului”.
Toata aceasta naratiune poate ascunde, insa, motive mult mai triviale decat atasamentul euro-atlantic fata de “values and democracy”. Totusi, apropo de presa germana, Ungaria functioneaza ca un proxy al Berlinului si parte din influenta lui Orban se explica si prin aceasta utilitate geopolitica a tarii sale pentru Germania. Iar reportajele despre renasterea antisemitismului si succesul formatiunii extremiste Jobbik pot avea si sensul ascuns al unei legitimari a guvernarii Orban, pe logica: daca nu va place Orban, s-ar putea sa trebuiasca sa va descurcati cu Vona Gabor.
Apoi, interdictia americanilor aplicata unor oficiali maghiari pe motive de “coruptie” sau/si “iliberalism” este perfect ridicola. Daca ne gandim la ce prieteni au americanii, mai ales prin Orientul Mijlociu, unde toata lumea stie ca e plin de “democratie”, “transparenta” si “stat de drept”, de la Tel Aviv la Ankara, ocolind prin Riad, atunci motivatia e chiar penibila. Emil Hurezeanu sugereaza, insa, un motiv mult mai cinic si mai realist: Orban ar avea in program niscai nationalizari sau taxarea suplimentara a unor investitori americani, de unde raspunsul SUA.
De aceea, toata aceasta punere la colt a Ungariei nu inseamna ca tara vecina ar fi intr-o postura mai fragila decat suntem noi. De la simpla asezare geografica, pana la lucruri mai putin vizibile, cum ar fi clasa superioara a politicii si diplomatiei maghiare, legaturile mult mai solide cu Germania si cu Occidentul in general, Ungaria se afla intr-o postura in care isi poate negocia, pana la urma, interesele nationale (ceea ce nu exclude, insa, sa faca pasi fatali sau sa parieze pe cai morti, ca in al doilea razboi mondial).
Intre timp, la noi, sezonul electoral face “Justitia” sa duduie. Dosare grele, de la Microsoft si EADS la retrocedarile de paduri, care ar fi abia inceputul unui lung sir de dosare (100, zice-se) zguduie din temelii, intr-adevar, lumea politica romaneasca. Fireste, unii propagandisti grosieri vor sa inveleasca fenomenul intr-o confruntare Rusia vs SUA. Motivatia geopolitica este clara, insa naratiunea conform careia lumea corupta politica romaneasca astepta sa vina rusul sa o remorcheze e total falsa. Ceea ce omit acesti propagandisti, ceea ce nu spun americanii, ceea ce nu spune nici Monica Macovei, este ca apartenenta UE si NATO, adoptarea legilor anticoruptie, parteneriatele strategice, toate au fost asumate prin colaborarea cu aceasta clasa politica, nu cu alta.
Prin urmare, nu coruptia este motivatia principala a acestui proces de demantelare, destructurare, eliminare sau deposedare de putere reala a clasei politice autohtone (poate fi insa o motivatie de ordin economic – eliminarea intermediarilor pe lantul resurse/bani publici – corporatii/”investitori strategici”). Un motiv mult mai realist este ca absenta unui corp politic autohton face din Romania un stat previzibil si usor de controlat in regiune, a carei conducere nu are nimic a negocia. In acest sens, clasa politica din Ungaria si din Grecia, de pilda, genereaza in mod deliberat fenomene ca Jobbik sau Zorii Aurii, tocmai pentru a se face necesara in fata marilor puteri, pentru a avea carti de jucat si greutate in negociere. Sunt exemple de tari in care patrunderea si controlul direct sunt foarte dificil de realizat pentru puterile externe.
In cazul nostru, punerea la cotet a lumii politice va insemna o tara “fara conducatori”, insa nu in sensul unui falanster anarhist, ci al unei tari conduse, cel mai probabil, de procurori si tehnocrati proveniti din cadrul serviciilor secrete. Acest lucru scuteste de batai de cap puterea suzerana din acest moment – SUA, si ii asigura o marja de control foarte mare asupra tarii. De fapt, epoca neofanariota abia acum incepe.
Cuvantul Ortodox
- Care este sensul MEGA-SCANDALURILOR MICROSOFT si EADS? Prin anticoruptie la antidemocratie sau cum dispare POLITICUL din Romania. CINE NU E DE ACORD CU DIRECTIVELE OBLIGATORII N-ARE DECAT SA DEVINA “EXTREMIST”
- “RAZBOIUL LUMILOR BOLNAVE”. Alegerile prezidentiale: intre CEARTA POLITRUCILOR, TRADAREA INTERESULUI NATIONAL si POGROMUL IMPOTRIVA SARACILOR
- Blestemul lipsei de alternativa. THINK TANKURILE CA INSTRUMENTE DE MANIPULARE A OPINIEI PUBLICE. De la manufacturarea ideilor la bisnita cu idei gata facute
*
70% din veniturile Rusiei provin din vanzarile de hidrocarburi. In 2006, Igor Gaidar, fostul premier al Rusiei, afirma ca inceputul caderii URSS are la origine o data: 13 septembrie 1985. La acel moment, seicul Ahmed Zaki Yamani, ministrul petrolului din Arabia Saudita, declara ca monarhia saudita a decis sa schimbe radical politica petroliera. In urmatoarele sase luni, sauditii au renuntat la protejarea pretului petrolului, care a scazut de la 32 la 10 dolari pe baril, scadere care a fost urmata, in acelasi timp, de marirea de cinci ori a cantitatii de titei extrasa pe zi, de la 2 la 10 milioane de barili, pastrand nealterate veniturile saudite din vanzarea titeiului.
Ca atare, URSS a fost nevoita sa scada pretul la 6$ pe baril, neputand, insa, mari volumul extras de petrol, inregistrand astfel o scadere drastica a PIB-ului, aceasta constituind unul din motivele principale ale caderii imperiului sovietic.
In zilele noastre:
http://www.focus-energetic.ro/pretul-petrolului-continua-sa-defineasca-geopolitica-mondiala-21105.html
“Scaderea pretului petrolului, care s-a reflectat in ieftinirea carburantilor, a reprezentat o gura de oxigen pentru consumatorii occidentali. Insa este posibil ca aceasta situatie sa fie, de fapt, un plan al Statelor Unite de a “ataca” din punct de vedere economic Rusia si Iranul?”
http://www.ziare.com/economie/petrol/americanii-prabusesc-pretul-petrolului-pentru-a-lovi-in-rusia-1328172
Actualele variatii ale pretului petrolului au dus la ridicarea unor suspiciuni din partea rusa:
“Preţurile sunt manipulate”, a declarat recent Mikhail Leontye, purtătorul de cuvânt al companiei petroliere ruseşti Rosneft, pentru un post de radio rusesc. „Arabia Saudită a început să acorde discounturi importante la petrol. Este vorba despre manipulare politică, manipulare pe care o face Arabia Saudită. Acest lucru se poate termina rău (pentru statul arab – n.red.)”, a avertizat el.”
http://www.zf.ro/zf-24/putin-isi-pierde-cel-mai-bun-prieten-petrolul-scump-13394677
Unii vad o finalitate in scadere pretului titeiului:
http://www.contributors.ro/economie/pre%C8%9Bul-la-petrol-calcaiul-lui-ahile-pentru-putin-%C8%99i-sistemul-sau/
“În urmă cu trei ani, Ministerul rus al Economiei estima că numai o scădere a preţului petrolului la 60 de dolari pe baril ar opri creşterea economică a Rusiei.”
http://www.mediafax.ro/economic/rusia-risca-sa-intre-in-recesiune-din-cauza-pretului-scazut-al-petrolului-13352475
De peste mari si tari:
http://www.nytimes.com/2014/10/15/opinion/thomas-friedman-a-pump-war.html?_r=0
http://english.pravda.ru/world/asia/03-04-2014/127254-saudi_arabia_russia_obama-0/
http://www.bbc.com/news/blogs-echochambers-29651742
P.S.
In acelasi timp, Rusia e angrenata intr-un amplu program de modernizare a armatei, o noua cursa a inarmarilor, ceea ce presupune costuri foarte mari,lasand deschise, in conditiile actuale ale scaderii pretului petrolului, doua optiuni:
– continuarea programului de reinarmare, grevand astfel si mai mult bugetul
cu cheltuieli costisitoare (cca. 560 de miliarde de euro), aducand aminte de cursa inarmarilor din Razboiul Rece si efectele ei dezastruoase pentru URSS.
http://karadeniz-press.ro/kara/kremlinul-intensifica-modernizarea-armatei-ruse/
http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Extern/Europa
– sau o reducere a investitiilor militare pentru modernizare, o perspectiva cam sumbra avand in vedere evolutiile externe (NATO, Ucraina, Siria, etc.).
http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Extern/Europa/rusia+Ministru+de+Finante+modernizarea+armatei+impotrivire
P.P.S.
interesant de parcurs articolul:
“Russian and foreign experts give their opinions about whether or not a recent drop in oil prices will be precarious for Russia’s weakening economy.”
http://www.russia-direct.org/analysis/price-oil-drops-so-do-hopes-russias-economic-future
Exista inclusiv teoria unui deal SUA-Arabia Saudita: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2014/10/15/statul-islamic-ridica-steagul-luptei-anti-crestine-turcia-bombardeaza-regiunea-kurda/ (ultimul articol)
”In cazul nostru, punerea la cotet a lumii politice va insemna o tara “fara conducatori”. Ei bine, acesta este cel mai vulnerabil și negativ punct. Mai ales în situația unui viitor război și a unor alegeri prezidențiale care nu ne vor aduce nimic bun. Nu că politicienii români din 89 încoace n-ar merita-o! Nici pe departe! Dară corabia România rămâne fără timonier pe un ocean în fierbere tot mai accentuată.
Pe de altă parte, poate aceasta va fi șansa noastră, a poporului român, ca să ne uităm cu mai multă bunăvoință la aproapele nostru și mai des spre Cer, astfel încât să reușim o solidarizare perfect posibilă în momente cheie, mai ales la descendenții geților! Așa să ne ajute Dumnezeu!
http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/1989+Anul+care+a+schimbat+lumea/Biserica+in+timpul+prigoanei+comuniste+Preoti+episcopi+si+vicari
Pareri?
@emanuel:
Propaganda (greco)catolica. Dar si offtopic.
Acum ar fi momentul nostru sa profitam de faptul ca Ungaria este pusa la colt si sa transam odata pentru totdeauna problema “autonomiei” cerute de ei, la nivel inter si international.
@Lucian:
Nu prea exista ”odata pentru totdeauna” in politica si cu atat mai putin in politica din zona asta a Europei. Apoi, nu prea mai avem cu cine sa profitam de astfel de lucruri. Cred ca trebuie sa ne obisnuim cu gandul ca deciziile care se vor lua, se vor lua pe linie de ”partid si de stat” (ma rog, si de Departament, mai degraba), si nu de niste actori politici care sa aiba fler, autonomie de miscare si posibilitate de a fi trasi la raspundere prin vot sau sensibilizati prin presiuni de jos.
@ admin
Ar trebui doar putin interes din partea clasei politice de la noi si problema ar fi transata in favoarea noastra. Pentru cat timp, este greu de spus, intr-adevar, dar oricum cred ca ar fi ceva ce ar dura cel putin la fel de mult cat va dura conflictul vestului cu rusia (deci, dupa cum se prefigureaza, destul de mult).
Dar n-avem cu cine, evident. Ziceam si eu asa …
Cateva comentarii de pe Facebook starnite de textul de mai sus:
Alexandru Racu:
Smaranda Dobrescu:
Alexandru Racu
Smaranda Dobrescu:
Prospectiv FCh .
Iulian Capsali:
Iulian Capsali:
Iulian Capsali:
Încă un element important al ecuației, pe care încă nu l-a menționat/analizat nimeni: FED-ul, recte marile corporații americane, încă îl mai au pe Isărescu guvernator al BNR. Adică a instituției conducătoare (pragmatic vorbind) din România. Deci nicidecum nu se aseamănă situația României cu cea a Ungariei. O economie națională la care visăm nu va fi nicicând posibilă cu o BNR în mâna internaționaliștilor!
http://www.mediafax.ro/externe/sua-si-ungaria-au-convenit-sa-coopereze-privind-ingrijorarile-fata-de-democratie-si-coruptie-13437052
http://hungarianspectrum.wordpress.com/2014/10/21/hungarian-foreign-minister-in-washington-a-stalemate/
ungaria si-a asumat apartenenta la tabara euro-asiatica si actioneaza consecvent acestei optiuni. daca americanii se mai lasa amagiti sub acest aspect, inseamna fie ca sunt extrem de naivi, fie ca sunt parte, sau origine, a acestui joc…
ungaria actioneaza vizibil ca interpus al intereselor rusiei in europa centrala si balcani si, de asemenea, ca mandatar al intereselor germaniei in centrul si estul europei.
un capat al vastului spatiu eurasiatic ar urma sa fie astfel securizat de germania, celalalt de china…rusiei ramanandu-i indeosebi sa gestioneze axa nord-sud, din arctica pana in asia centrala si transcaucaz.
sunt convins ca exista o intelegere parafata pe axa berlin-moscova-beijing.
budapesta are mandatul acestei axe si rolul bine delimitat de a crea inflexiunile si contextualizarile regionale menite sa puna in miscare mecanismul geopolitic generat de aceste interconexuni.
in faza actual batalia se duce pe capacitarea celor doi piloni de extremitate ai axei eurasiatice, germania si china….
banuiesc ca ungaria a investit totul pe aceasta carte, si are o carte sarioasa atata timp cat asii acestei maini, germania, rusia si china, actioneaza la unison….
intrevad ca acest esafodaj se va prabusi intr-o anumita faza a escaladarii conflictului si atat germania, cat si china, vor “dezerta” in scopul salvgardarii propriilor interese….
noi, ca intotdeauna, nu avem prea multe optiuni, trebuie “sa tinem malul”, pana la momentul in care aceste miscari vor fi transate.
cu ce pierderi..? Dumnezeu sa ne miluiasca.
in situatia, oarecum absurda, in care ungaria joaca la ambele capete, facand un joc ocult de atragere a rusiei in actiuni necugetate indreptate impotriva intereselor americane in europa centrala si balcani, cu scopul de furniza in cele din urma argumentul suficient pentru a antrena vechea europa intr-un conflict fatis cu rusia…intr-o astfel de ipoteza, presupunand ca ungaria va face la momentul oportun rocada optiunilor strategice, ne putem astepta la o perspectiva si mai sumbra…
altfel, ceea ce fac ungurii acuma este curata sinucidere…ceea ce n-ar fi chiar de ne inteles.