SENSUL RAZBOIULUI IMPOTRIVA STIRILOR FALSE: nu filtrarea critica a stirilor, ci monopolul asupra VIZIUNII “CORECTE” despre lume, instalarea discreta, cu ajutorul GOOGLE si FACEBOOK, a “MINISTERULUI ADEVARULUI” la nivel global: “Este un război pentru controlul informației, un război despre cine are voie să distribuie informații și ce informații au voie să circule”. Este cruciada impotriva FAKE NEWS menita si acoperirii scandalului PIZZAGATE?

26-11-2016 19 minute Sublinieri

propaganda

Mark Zuckerberg, CEO-ul Facebook, a anunţat vineri după-amiază un set de măsuri pe care compania sa le va implementa în lupta pe care o duce împotriva difuzării de ”ştiri false” şi de articole mincinoase pe această reţea de socializare, la o săptămână după ce antreprenorul american i-a asigurat pe internauţii din lumea întreagă că platforma Facebook nu a influenţat rezultatul alegerilor prezidenţiale din Statele Unite, informează Le Monde.

”Luăm chestiunea dezinformării foarte în serios”, a declarat Mark Zuckerberg, într-o perioadă în care polemicile din jurul Facebook încă nu s-au stins în Silicon Valley. ”Trebuie să fim însă prudenţi, pentru că nu dorim să fim arbitrii adevărului”, a adăugat CEO-ul companiei Facebook.

Măsurile detaliate de Mark Zuckerberg se află încă în stadiul de proiecte. Ele nu vor fi aplicate imediat. Cea mai importantă dintre ele vizează afişarea unui mesaj cu rol de alertă, ce va însoţi articolele care au fost semnalate ca fiind mincinoase. Pentru a distinge informaţiile false, Facebook se va baza pe utilizatorii săi, cu ajutorul unor instrumente online mai uşor de utilizat, dar şi pe surse externe, specializate în ”fact checking” (”verificarea faptelor”). O altă măsură anunţată se referă la afişarea unor link-uri către companii mass-media recunoscute, sub articolele distribuite în fluxul de ştiri difuzat de Facebook.

Mark Zuckerbeg vrea, de asemenea, să atace ”economia informaţiilor false”. Luni, 14 octombrie, Facebook a urmat exemplul Google şi a anunţat că falsele site-uri de actualităţi nu vor mai avea acces la platforma sa de publicitate, Facebook Audience Network. Reţeaua de socializare lucrează deja în prezent pentru a asigura o detectare mai eficientă a site-urilor care abuzează de sistemul publicitar, iar accesul lor pe Facebook ar putea fi interzis. ”O parte a dezinformării reprezintă fructul spam-ului motivat financiar”, a explicat Mark Zuckerberg.

UN MILION DE DISTRIBUIRI ONLINE

Numeroşi observatori au acuzat Facebook că a facilitat victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale de pe 8 noiembrie, permiţând susţinătorilor acestuia să distribuie articole mincinoase. Peste 1 milion de distribuiri au fost înregistrate pe Facebook asociate unor link-uri cu ştiri false, precum, de exemplu, acela în care internauţii erau asiguraţi, în mod eronat, că papa Francisc susţinea candidatura politicianului republican sau acela potrivit căruia un agent FBI care investiga e-mailurile candidatei democrate Hillary Clinton a fost găsit decedat.

Această dezbatere ilustrează importanţa dobândită de reţeaua de socializare americană: potrivit Pew Research Center, aproape jumătate dintre americani se informează zi de zi consultând în exclusivitate ştirile difuzate pe Facebook.

Compania Facebook, cu sediul în Menlo Park, care are peste 150 de milioane de utilizatori în Statele Unite, a ales mai întâi să nege aceste probleme.

”E o nebunie să crezi că informaţiile false publicate pe Facebook au putut să influenţeze rezultatul alegerilor”, afirma joi, 10 noiembrie, Mark Zuckerberg. ”99% din tot ceea ce oamenii văd pe Facebook este autentic. Articolele mincinoase reprezintă doar o parte foarte mică”, a adăugat CEO-ul Facebook după alte două zile. Acest procent rămâne însă imposibil de verificat.

Poziţia lui Mark Zuckerberg contrastează cu aceea a lui Sundar Pichai, directorul general al Google. Contactat marţi, 15 noiembrie, de jurnaliştii de la BBC, Sundar Pichai a recunoscut că proliferarea de informaţii false a putut deja să joace un anumit rol în societatea actuală. Voci discordante se fac auzite chiar şi în cadrul Facebook în această chestiune. Potrivit BuzzFeed, mai multe zeci de angajaţi ai Facebook s-au reunit, într-o manieră informală, pentru a discuta despre acest subiect şi despre instrumentele online care ar putea fi implementate pentru a lupta eficient împotriva dezinformării.

[…]/  integral pe news.ro

Cancelarul Angela Merkel a avertizat miercuri împotriva ştirilor false, care manipulează opinia publică şi joacă un rol important în promovarea populismului, conform site-ului postului de televiziune France24.

“Ceva s-a schimbat – pe măsură ce globalizarea a avansat, dezbaterea (politică) are acum loc într-un peisaj mediatic complet nou. Opiniile nu mai sunt formate în acelaşi mod ca în urmă cu 25 de ani”, a declarat cancelarul german în faţa Bundestagului.

Astăzi avem ştiri false, troli – lucruri care se regenerează automat, întărind opiniile cu algoritmi specifici şi trebuie să învăţăm să ne ocupă de ele”, a continuat Merkel, care a adăugat că provocarea cea mai mare pentru politicienii democraţi “este să inspire oamenii – trebuie să ne confruntăm cu acest fenomen şi dacă este necesar, să-l reglementăm“. […]/ integral pe mediafax.ro

[…]

Campania electorală americană a scos în evidenţă lucruri extrem de grave pe care, de altfel, le bănuiam. În primul rând, scandalul a fost deschis de un fost angajat al Facebook care a dezvăluit modul ticălos în care „cercul intern” al companiei cenzura ştirile conservatoare. O chestiune extrem de gravă care a făcut ca Hillary Clinton să-i poată ţine piept lui Trump, în condiţiile în care, într-un mediu informaţional neutru, probabil n-ar fi depăşit 20% din preferinţele electoratului. Ştirea a făcut ceva vâlvă şi s-a lăsat cu audieri ale oficialilor companiei, însă nu te poţi amesteca în politica intenă a unei companii 100% private, nu-i aşa? Lucrurile au luat o turnură şi mai urâtă atunci când Wikileaks a dezvăluit întâlnirile dintre Eric Schmidt şi John Podesta. Practic, Google a tras şi el puternic la căruţa Clintoniţei, motiv pentru care cam tot ceea ce face această companie poate fi bănuit de intenţii incorecte. Nu este OK ca o firmă a cărei principală menire este neutralitatea să se amestece în politică. Însă, la fel ca şi în cazul Facebook, nu te poţi amesteca în afacerile interne ale unei firme private.

După pierderea alegerilor de către baba isterică şi în urma dezvăluirilor jenante, ne-am fi aşteptat ca cele două companii să-şi pună cenuşă-n cap şi să promită o mai mare neutralitate. Nu doar că nu s-a întâmplat aşa, dar, mai mult, cei doi giganţi au anunţat un lucru de-a dreptul înspăimântător. Ambele companii urmează să introducă algoritmi care să cenzureze ştirile considerate false. Cu alte cuvinte, din spatele fermelor lor de servere, cei doi giganţi vor decide ce este bine şi ce nu este bine să citească vizitatorul independent. Iată cum, Ministerul Adevărului apare ca entitate 100% privată, autofinanţată.

Apariţia monstrului putea fi cumva intuită. Pentru cei care-şi amintesc episodul alegerilor prezidenţiale de la noi din urmă cu doi ani, similarităţile cu alegerile prezidenţiale americane de anul acesta sunt de-a dreptul şocante. Mai ţineţi minte „fenomenul Puie Monta”? S-a materializat peste Ocean ca „Tuck Frump”. La fel ca şi aberanta propunere de cenzurare a internetului. Vă mai amintiţi „viralul” omniprezent în perioada alegerilor şi puţin după acestea în care erau incriminate aşa-zisele site-uri de ştiri false? În fapt, alături de câteva publicaţii fanteziste, agitatorii de respiraţie globalist-băsistă înghesuiseră toate site-urile care se opuneau ideilor lor ciudate. Desigur, nu-i de mirare că ceea ce am văzut în România a fost repetat la un nivel mai mare în SUA. Aceleaşi liste cu „site-uri incomode” au fost „viralizate” şi în SUA, tot prin intermediul organizaţiilor lui Soros. Numai că acolo, învinşi fiind de ceea ce se numeşte „America profundă”, globaliştii au trecut la reţeta hard, adică la cenzurarea fizică a internetului, din centrul lui, adică de la marii furnizori de servicii şi conţinut.

Setup-ul la care se lucrează în prezent e unul de-a dreptul diabolic. Schema cu care Soros a spălat creierele sectanţilor săi este pusă în prezent pe tapet cu sprijinul tehnologic al giganţilor tehnologici. Astfel, lumea nu va mai fi niciodată ce-a fost.

Asistăm, fără doar şi poate, la cel mai mare atac asupra intimităţii. Chiar dacă ambele companii vorbesc despre „algoritmi inteligenţi” care fac această sortare, este clar că la mijloc nu-i nimic curat. În spatele algoritmilor pe care-i clama Facebook-ul s-a dovedit că stăteau o groază de „băieţi negri” care tăiau în carne vie tot ceea ce li se părea lor că nu e conform. La fel se-ntâmplă şi acum. Algoritmii sunt aduşi în discuţie pentru a da iluzia neutralităţii, însă, dacă stai să te gândeşti bine, este cel puţin tâmpit cel care crede că un algoritm poate face o selecţie mai bună decât o face un om, bazându-se pe propriile sale interese şi idealuri. De-aceea orice iniţiativă de a cenzura conţinutul este de-a dreptul ticăloasă. Însă, cele două companii se apără cu dreptul lor de a afişa pe propriile servere informaţia pe care-o consideră ele OK pentru propriul business.

Din păcate, marea majoritate a utilizatorilor de internet confundă propria conştiinţă, propriile năzuinţe cu „spaţiul privat” al companiilor menţionate. Aceştia, de bună voie, se înrolează în imensele turme de oi târâte spre pierzanie de interesele obscure ale câtorva şmecheri.

Chiar dacă întreaga poveste este una a tehnologiilor de vârf, trebuie să înţelegem că este o poveste care se tot repetă în istorie. Este acea perpetuă interacţiune dintre controlori şi controlaţi. Având voinţa necesară, poţi scăpa controlului, chiar dacă ceilalţi te vor considera nebun. E necesar însă să-ţi urmezi propria cale şi să nu cazi în capcanele care, în ziua de azi, sunt din  ce în ce mai facil de întins, dar infinit mai periculoase. Reţineţi ceea ce v-am spus: Ministerul Adevărului tocmai s-a înfiinţat, iar Nou-Limba e mai prezentă ca oricând. Conştientizaţi ceea ce vi se întâmplă!

INTEGRAL LA SURSA

***

Publicația americană inc.com a dezvăluit într-un articol apărut luni, 21 noiembrie, că românul Ovidiu Drobotă (23 de ani) este în spatele unuia dintre site-urile care au publicat știri false în campania pentru alegerile prezidențiale din SUA, favorizându-l pe candidatul republican Donald Trump.

În România, Drobotă este managerul unuia dintre cele mai cunoscute site-uri conspiraționiste, care publică informații trunchiate sau pur și simplu copiază bucăți de articole din alte surse: Expunere.com. Numele său apare și ca tag de autor al altui site, recentNEWS.ro.

Potrivit unei analize realizate de portalul online Buzfeed și citate de inc.com, pe site-ul EndingtheFed.com asumat de românul Drobotă – au apărut în premieră patru dintre cele zece știri false care au viralizat cel mai puternic în rețelele de socializare din SUA, în ultimele trei luni ale campaniei electorale.

Una dintre știrile false spunea că Papa Francisc și-ar fi anunțat susținerea pentru Donald Trump.

Audiența site-ului Ending the Fed este foarte mare, potrivit inc.com, având o medie de 3,3 milioane de vizitatori unici pe lună (majoritatea veniți de pe Facebook), mai mult decât adună ziare precum USA Today sau Los Angeles Times.

Contactat de publicația americană, Ovidiu Drobotă a povestit despre el că obișnuia să fie hacker, dar că acum s-a reorientat.

“În octombrie 2015 am aflat de Donald Trump și mi-a plăcut de el. Mi-a plăcut faptul că era un outsider. Și m-am gândit că pot să-l ajut să câștige președinția SUA creând un site. Am creat endingthefed.com. Îmi pare rău că am publicat știri false, le-am șters între timp, dar la timpul publicării, nu știam că sunt false”, a povestit Drobotă pentru publicația inc.com.

El a menționat că este doar un fan al lui Trump și a negat orice legătură cu Rusia sau cu WikiLeaks.

The Fed este denumirea populară a Rezervei Federale – echivalentul băncii centrale dintr-un stat european. Expresia Ending the Fed s-ar traduce, deci, cu distrugerea trezoreriei americane – aflată în centrul a numeroase teorii ale conspirației.

[…]

Drobotă, conectat la mai multe site-uri cu patroni obscuri

PressOne a dat pentru prima dată de numele orădeanului Ovidiu Drobotă în primăvara acestui an, în cadrul investigației referitoare la clipul cu mesaj anti-european denumit Gândește România – postat de site-ul Gandeste.org și devenit viral pe rețelele de socializare.

Imediat după ce clipul a fost postat de Gandeste.org, Drobotă l-a preluat pe canalul său de YouTube și l-a promovat pe site-ul său și pe pagina de Facebook aferentă.

În primăvara lui 2016, pe profilul său de Facebook, Drobotă apărea ca fiind CEO și owner la Expunere.com. Între timp, aceste mențiuni au dispărut.

L-am contactat atunci, în contextul promovării filmulețului Gândește România, și ni s-a prezentat ca fiind managerul prezenței online a Partidului Noua Românie, o organizație politică nouă care în statut se definește ca fiind “de centru dreapta, bazată pe principii liberale, democratice, de dreptate socială, solidaritate, respect și competență”.

De altfel, fondatorii PNR au și ei cel puțin două cotidiane online. Unul dintre ele este exclusivNEWS.ro, la care șeful partidului este și redactor-șef. Redacția are trei reporteri și un corespondent în Alexandria.

ExclusivNEWS te trimite mai departe, la un alt site de știri, recentNEWS.ro, unde numele lui Ovidiu Drobotă apare ca tag de autor.

Drobotă a fost și protagonistul unui material publicat de e-bihoreanul.ro în 2015, când el a organizat, prin intermediul Facebook, un protest împotriva defrișărilor ilegale.

În acel text, Drobotă spunea că are 22 de ani și se prezenta ca fiind student la Calculatoare al Universității din Oradea, și pasionat de protecția mediului. Atunci, în urma anunțului publicat de el pe Facebook – la care au aderat peste 2000 de persoane doar la Oradea – s-au anunțat alte 25 de proteste și în alte orașe din țară și străinătate.

Numele deținătorilor acestor site-uri constituie “date personale”

Conținutul Expunere.com, ca și al celorlalte “publicații” de acest tip menționate mai sus, este de multe ori preluat de pe website-uri care pretind că dezvăluie tot felul de adevăruri ascunse despre România – și al căror număr e în creștere.

Majoritatea deținătorilor acestor site-uri sunt însă greu de depistat.

Contactat de PressOne, Eugen Stăicuț, șeful departamentului Romanian Top Level Domain (RoTLD) al Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI), a oferit un răspuns detaliat în acest sens, arătând că numele persoanelor private care dețin astfel de site-uri constituie date personale și nu pot fi dezvăluite decât în condițiile legii.

“Datele de contact ale deținătorului unui domeniu .ro persoană fizică nu mai sunt afișate din 15 iunie 2008, când a fost pus în funcțiune un nou sistem de înregistrare și administrare domenii .ro.

La solicitările primite din partea unor persoane fizice sau juridice, dezvăluirea de date cu caracter personal din registrul pentru numele de domenii .ro se face în condițiile stabilite de art. 5 alin. (1) și (2) din Legea nr. 677/2001, respectiv atunci când prelucrarea este necesară în vederea realizării unui interes legitim al terțului căruia îi sunt dezvăluite datele.

Cu referire la interesul legitim, menționăm că acesta trebuie temeinic justificat și dovedit, în susținerea și dovedirea acestuia fiind necesare documente justificative.

Menţionăm faptul că responsabilitatea privind conţintul site-ului revine în totalitate deţinătorului numelui de domeniu respectiv, registrul .ro neavând nicio competenţă în privinţa conţinutului site-urilor. La înregistrarea unui nume de domeniu .ro, solicitantul își asumă Responsabilitatea pentru Utilizarea Legală”, se arată în răspunsul transmis de RoTLD.

Documentând, în acest an, apariția a zeci de site-uri care promit să dezvăluie adevăruri ascunse sau ocultate, am solicitat inclusiv o reacție a Președinției, după ce CSAT a inclus propaganda printre amenințările la adresa siguranței naționale.

În răspunsul transmis, Administrația Prezidențială arată cum este definită propaganda.

“Potrivit unei clasificări moderne, propaganda are ca principale caracteristici, următoarele:

– este planificată, premeditată; trebuie susţinută de cineva anume, fie o persoană fizică (spre exemplu un lider politic) sau juridică, fie o instituţie (publică sau privată) sau o organizaţie anume;

– este oneroasă;

– urmăreşte obiective de natură politică;

– poate fi impusă prin diverse forme de constrângere, cenzură sau autoritarism asupra audienţei-ţintă avută în vedere de sponsor;

– este exclusivă, nu admite sau evită, pe cât posibil, orice altă concurenţă; este indisolubil legată de minciună, fals, adevăr spus pe jumătate sau adevăr scos din context etc.

În condițiile în care societatea se confruntă cu o dinamică fără precedent a progresuluitehnologiei informației, pe scena media intervenind noi mijloace de exprimare și difuzare a informației (cele mai recente fiind rețelele de socializare virtuale), rapiditatea fluxului de informaţii a devenit o prioritate, de cele mai multe ori în detrimentul calităţii și/sau obiectivităţii conținutului, fără o analiză atentă a calităţii surselor.

Acest dezinteres poate fi explicat și prin perfecţionarea metodelor de manipulare şi dezinformare ale unor entităţi – acţiuni PSYOPS, CIMIC. Toate acestea sunt premise mai mult decât favorabile instituirii și dezvoltării propagandei în înțelesul ei propriu nociv.”

[…]/ integral pe pressone.ro

Ovidiu Drobota (23 de ani), un tanar oradean al carui nume este asociat cu site-ul conspirationist Expunere.com, este in spatele EndingTheFed.com, una dintre cele mai prolifice surse de stiri false in campania prezidentiala americana, scrie Inc.com.  HotNews a descoperit ca Expunere.com si EndingTheFed.com sunt gazduite pe acelasi server asociat unei firme de gazduire web din Romania. In acest context, probabilitatea ca cele doua site-uri sa aiba acelasi proprietar este mult mai mare.

UPDATE In 2012, Ovidiu Drobota a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru savarsirea infractiunii de transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic. In 2015, a fost trimis in judecata de DIICOT intr-un dosar cu privire la copierea si folosirea neautorizata a unor carti de credit American Express. Vezi in articol mai multe informatii despre cele doua dosare. 

In 2012, Ovidiu Drobota a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Timisioara la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru “savarsirea infractiunii de transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic”.

[…]

Ulterior, DIICOT a facut recurs si a obtinut si confiscarea a 700 de lei de la Drobota. Decizia Curtii este definitiva. In 2015, DIICOT mai trimite spre judecare inca un dosar cu obiectul “constituirea unui grup infractional organizat” in care apare numele lui Ovidiu Drobota, alaturi de alte 5 persoane. De aceasta data este vorba despre copierea neautorizata si folosirea unor carti de credit apartinand gestionarului de carduri American Express Company Inc. Dosarul se afla pe rolul Tribunalului Bihor.

“Hackerii obtineau datele de identificare ale cartilor de credit folosind atacuri de tip ¬phishing¬, adica prin trimiterea unor mesaje electronice, folosind programe de mesagerie instanta sau telefon. Utilizatorul era sfatuit sa-si transmita datele confidentiale pentru a castiga anumite premii sau era informat ca datele respective sunt necesare pentru a reface baza de clienti, dupa pierderea datelor originale ca urmare a unor erori tehnice. De regula, in mesajul trimis de hackeri era indicata si o adresa de web care contine o clona a site-ului de web al institutiei financiare. Datele de identificare ale cartilor erau inscriptionate pe benzile magnetice ale cardurilor “albe” cu ajutorul unor dispozitive electronice speciale. Cardurile contrafacute erau folosite de hackeri pentru cumparaturi din magazine care comercializau bauturi, tigari, bijuterii, ceasuri si imbracaminte.”, scrie Aradondespre dosarul in care este implicat Ovidiu Drobota.

[…]

Unul dintre cele mai fierbinti subiecte de dezbatere post-electorala din SUA este cel al subiectelor false distribuite pe Facebook si alte retele sociale. In urma cu aproximativ o saptamana, Mark Zuckerberg a calificat drept nebuneasca ideea ca acest fenomen ar putea influenta alegerile, dar la sfarsitul saptamanii trecute seful Facebook a revenit si a promis sa ia masuri impotriva acestor materiale false. Intre timp, in discutie – presarata de analize de presa care dovedesc amploarea fenomenului – au intervenit inclusiv presedintele Obama si alte oficialitati care acuza denaturarea procesului democratic sub influenta falsurilor promovate in retelele sociale de oameni neinformati sau care sunt ancorati in propria bula informationala.

Inc.com sustine ca in spatele site-ului Ending the Fed se afla romanul de 23 de ani Ovidiu Drobota si il citeaza pe acesta spunand ca este mandru de rolul pe care l-a jucat in sprijinul lui Trump. El mai este citat admitand ca Ending the Fed distribuie propaganda, convins fiind, insa, ca aceasta nu difera de ceea ce face zi de zi presa consacrata. El a exprimat ca regreta faptul ca a creat povesti si subiecte care s-au dovedit a fi false si fictive si a pretins ca scoate de pe site orice fel de stire demontata definitiv, cum ar fi povestea despre Papa Francisc care l-ar fi sustinut in campania electorala pe Trump. “Poti verifica aceste stiri”, a declarat Ovidiu Drobota.

El a descris site-ul “Ending the Fed” drept un site de stiri conservator. Potrivit sursei citate, acesta inregistreaza lunar, in SUA, 3,3 milioane de vizitatori unici, cei mai multi atrasi de pe Facebook – mai mult decat site-uri consacrate precum USA Today si comparabil cu LA Times.

Ovidiu Iosua Drobota a sustinut in 2013 examenul de bacalaureat, in calitate de absolvent al Colegiul Tehnic “Constantin Brancusi” din Oradea. Un an mai tarziu, numele sau apare pe lista candidatilor admisi la Facultatea de Inginerie Electrica si Tehnologia Informatiei, specializarea Calculatoare, din cadrul Universitatii din Oradea. Potrivit unor informatii HotNews, tanarul a fost student al universitatii un singur an, fiind exmatriculat din cauza absentelor. 

[…]

Daca ar fi sa-l credem pe cuvant pe Drobota cu privire la calitatea sa de “hacker”, putem spune cel putin ca Drobota este un “hacker” neglijent. Pe unul dintre blogurile sale, gazduit pe acelasi server ca si Expunere.com sau EndingTheFeds.com, acesta publica o imagine cu el, realizata in mai 2016, in proprietatiile careia lasa coordonatele GPS ale locuintei sale din Oradea.

Acelasi “hacker”, in data de 18 iunie 2016, publica pe contul sau de YouTube un filmulet realizat de la balconul blocului in care locuieste. Coordonatele GPS din detaliile imaginii duc catre locatia in care a fost realizata filmare. De altfel, adresa acestuia de acasa apare pe mai multe site-uri, in unele cazuri publicata chiar de el. […]/ integral pe hotnews.ro

 

Nota noastra

Definitia propagandei facuta de Administratia Prezidentiala este atat larga si vaga, cat si bizara si inutila. Ce inseamna propaganda prin constrangere sau exclusiva, astazi? Dar ce inseamna ca urmareste obiective de natura politica? Care organism de presa nu face asta? Hotnews? 🙂 Exista criterii clasice prin care putem identifica propaganda; mai mult decat atat, exista propaganda alba si propaganda neagra, precum exista dezinformari si manipulari. De ce sa ne obosim, insa, sa furnizam criterii clare? Nu mai bine dam ceva indeajuns de ambiguu astfel incat sa depinda totul de definitia momentului si interesului puterii?  

In ceea ce priveste cazul spammerului Drobota (tehnic vorbind, asta este, pentru ca el creeaza siteuri special concepute pentru atragere de trafic si care produc hoaxuri), nu este bizar ca toate siteurile astea antisistem de mare trafic sunt sustinute de personaje cu cazier penal? O fi intamplator? Oare stiu agenturili ceva ce nu stim noi? Intrebam, nu dam cu parul…

Parlamentul European a adoptat miercuri o rezoluție care solicită Comisiei crearea unei forțe mediatice pentru contracarea propagandei rusești și a celei ISIS în cadrul UE și în țările Parteneriatului Estic.

O rezoluție a PE nu se transformă automat în lege, dar ea indică un curent de opinie. Structura votului pune în lumină o puternică mefiență față de Federația Rusă, dar în același timp sugerează posibiliatea unor schimbări de perpsectivă. Au fost înregistrate 304 voturi pentru și179 împotrivă, dar semnificativ este și faptul că au fost 208 abțineri, ceea ce reprezintă un mare bazin de nehotărâți. Subiectul relațiilor cu Rusia este departe de a fi atât de net tranșabil pe cât sugerează Rezoluția, cu atât mai mult cu cât în politica europeană se petrec sub ochii noștri reorientări de semn contrar. În  Franța bunăoară alegerile primare ale ”dreptei și centrului” vor fi câștigate cel mai probabil de fostul prim-ministru François Fillon, un politican conservator care intenționează să îmbunătățească relațiile cu Rusia. Departe de a pune Rusia și ISIS în sacul aceleași adversități, viitorul posibil președinte al Franței propune mai curând  o alianță cu președintele Putin contra islamisului radical. Nu se știe iarăși ce vor aduce alegerile din Germania, dar, în destule alte țări, remarcăm o reconsiderare a politicii de ostilitate radicală față de Rusia.

Dar teza centrală a rezoluției – alăturarea Federației Ruse de ISIS – a suscitat controversă chiar printre promotorii săi. La conferința de presă au vorbit deputata conservatoare Anna Fotyga (ECR), fost ministru de Externe al Poloniei, deputatul Traian Ungureanu (PPE), socialistul austriac Eugen Freund (S&D) și lituanianul Petras Auštrevičius (ALDE). Dacă raportorii Anna Fotyga și Petras Auštrevičius au considerat că, în ciuda diferențelor indiscutabile dintre cele două entități, ele se manifestă deopotrivă ca adversare ale UE și cer același tip de răspuns, Traian Ungureanu a pretins că Rusia și ISIS ”au regimuri similare” și că merită prin urmare o dezavuare de aceeași natură. Socialistul austriac Eugen Freund nu a ascuns însă că, în ciuda susținerii pe care o acordă rezoluției, dezaprobă tratarea Rusiei și ISIS în același raport și că alăturarea i se pare complet neadecvată. De altfel sub influența socialiștilor, rezoluția a cuprins în textul ei și câteva fraze mai conciliante cum ar fi aceea (paradoxală) că războiul mediatic nu ar trebui ”să pună în discuție importanța menținerii unor relații constructive cu țările terțe”.

Să nu uităm însă conținutul propriu-zis al rezoluției. Textul este stufos, dar, în esență, constată că Rusia alocă bani mulți pentru programe de propagandă și dezinformare, și cere în consecință Comisiei și statelor membre să aloce la rândul lor sume consistente pentru crearea unui aparat mediatic de natură să contrabalanseze influența rusească atât în țările uniunii cât și în țările Parteneriatului Estic.

O observație se impune de la bun început. Textul rezoluției conține afirmații pe deplin adevărate, dar și afirmații exagerate. De exemplu este perfect adevărat că în vecinătatea estică ”războiul propagandistic și intervenția mass-mediei ruse sunt deosebit de puternice și, de cele mai multe ori, fără rival”. O știm mai ales cât privește Basarabia, căci Ucraina a fost mereu un spațiu de cultură rusă, în care lucrurile sunt mai greu discernabile.

 Dar cât privește țările membre UE, Rezoluția e cel puțin exagerată: ”statele sale membre și cetățenii săi – se spune în textul adoptat – suportă o presiune crescândă, sistematică pentru a face față campaniilor de informare, de dezinformare, de intoxicare și de propagandă din partea unor țări și actori nestatali”.

În România cel puțin se discută intens despre propaganda rusească, dar ea nu are influența care i se atribuie. Audiența posturilor de televiziune rusești se apropie de zero căci nu există pur și simplu preluări prin firmele de cablu care sunt orientate exclusiv către spațiul occidental. Iar dacă ne referim la diferite site-uri, ele au o audiență ușor măsurabilă și limitată la câteva nișe nesemnificative din punct de vedere politic. Ca să nu mai spunem că spre deosebire de Basarabia, românii nu mai vorbesc deloc rusește și asta încă din ultimul deceniu al lui Ceaușescu. Pentru orice observator lucid al peisajului mediatic din România, propaganda rusească este o amenințate supraevaluată. De altfel este grăitor că cei care cultivă subiectul nu dau niciodată exemple sau, dacă o fac totuși, acestea sunt minore sau neconvingătoare. Impresia noastră, așa cum am mai arătat, este că exagerarea influenței rusești are scopul de a discredita presa și în general opiniile de orientare conservatoare care sunt asimilate abuziv cu politica de la Kremlin.

Extinzând observația la spațiul întregii Europe, putem întrevedea că rezoluția votată miercuri este printre altele și o replică liberală la avansul conservatorismului în Europa și totodată la amplificarea contestațiilor din partea stângii socialiste, care pretinde mai multă solidaritate. E semnificativ mai ales un pasaj din textul rezoluției: ”deși nu toate criticile aduse UE sau politicilor sale, în special în contextul exprimării ideilor politice, reprezintă în mod necesar propagandă sau dezinformare, cazurile de manipulare sau de sprijin din partea țărilor terțe, menite să alimenteze și să exacerbeze aceste critici oferă motive pentru a pune sub îndoială fiabilitatea acestor mesaje.” E aproape transparent: cei care critică, de pe orice poziție, starea actuală a Uniunii Europene riscă să fie tratați ca prieteni ai lui Putin sau, în orice caz, să li se ceară explicații. E cel puțin îngrijorător.

[…]

Ce este jignitor in treaba asta cu fake news? Infantilizarea publicului. Am devenit niste idioti, utili sau inutili, care trebuie dadaciti si trebuie indrumati catre sursele “corecte” de stiri, adica, respectiv, catre INTERPRETAREA corecta a ceea ce se intampla in lume.

Moshe&Mordhecai, adica Daniel Octavian Bejan, acest kaghebist drag noua are perfecta dreptate: e vorba doar si numa’ de manipulare si de control. De propaganda. De hegemonie. Sub pretextul “controlului stirilor false”, cei care au dat tot soiul de dude si de manipulari grosolane au tupeul acum sa se erijeze in arbitrii morali ai presei. Cind, de fapt, nu isi folosesc decit ranga pentru a strivi pe altii.

E fix ca la noi, unde sub pretextul anti-coruptiei, corifei ai cardelii si ai dispretului pentru adevar si legi si reguli, gen Basescu sau Blaga sau Videanu sau Udrea sau Tapalaba sau Adamescu sau Turcescu sau domnuRares sau Gusa, niste securisti de cea mai mare rasa, au tupeul si indrazneala sa impuna reguli si sa arbitreze cine are dreptate si cine nu in aceasta tara, pe cine sa bage la puscarie si pe cine nu. Adica lupta pentru putere mascata in deontologie. Adica, asa cum ar spune un alt mare corifeu apropiat lui Basescu, “o cardeala ordinara”.

Stăpânii afacerilor cu “socializarea” online au decis să se implice în combaterea a ceea ce au numit “știri false”. Ca întotdeauna când se pune la cale o mișcare ticăloasă, primul pas, născocirea unui brand, e cel mai important. “Războiul” era deja un substantiv activ în nomenclator (împotriva corupției/drogurilor/terorismului etc.) folosit de securași cu relativ succes și în operațiile anterioare. Elementul de noutate îl dă sintagma “știri false”, care instituie astfel dreptul de a cenzura mult mai sever conținutul publicat și distribuit prin intermediul giganților Facebook, Twitter, Reddit sau Google. E vorba, practic, despre un patriot act cu aplicare online.

Mai întâi ar trebui să înțelegem corect ce reprezintă, de fapt, așa zisele servicii de socializare online. Teoretic (așa cum vor să creadă cei mai mulți dintre utilizatori) ar trebui să fie vorba de niște platforme prin intermediul cărora utilizatorii pot comunica între ei, pot distribui propriile texte, imagini etc. și le pot accesa pe cele distribuite de alții. Am putea presupune, cel puțin teoretic, că discutăm despre un spațiu al democrației informației. Practic lucrurile nu stau deloc așa. Afacerile cu socializare au ca obiectiv fundamental colectarea cât mai multor informații despre utilizator, traficul cu aceste informații și obținerea de maximum de profit de pe urma acelorași utilizatori prin expunerea la publicitate și vânzarea de servicii virtuale. Toată arhitectura acestor platforme este gândită în acești parametri, facilitarea schimbului de informații între utilizatori fiind un produs secundar, de mult mai mică importanță.

Un exemplu elocvent îl reprezintă comparația dintre Facebook și MySpace. La momentul lansării Facebook, MySpace era extrem de bine așezat în piață și reprezenta, indiscutabil, un produs superior. Astăzi MySpace a dispărut, iar Facebook a devenit un colos. O posibilă explicație ar putea fi managementul mai bun, creșterea calității produsului, bla-bla. Altul, mult mai aproape de realitate, poate fi legat de disponibilitatea celor două companii de a pune la dispoziția cui trebuie datele colectate. O rapidă căutare lămurește totul.

Știrile false. Știrile false au existat de când lumea, nu doar de la apariția internetului. Sigur, în teorie, ar fi ideal ca acestea să poată fi combătute. În același timp ar trebui să îngrijoreze ideea înființării acestui Minister Global al Adevărului. Pentru că asta se întâmplă atunci când niște multi-miliardari bine înfipți în establishement au pretenția de a stabili ei ce este știre validă și ce nu, cine este un furnizor acceptabil de informații și cine nu.

Pe durata campaniei pentru prezidențialele americane Google a fost, pe bună dreptate, acuzat că a modificat parametrii algoritmului de căutare. În plin scandal Wikileaks, o căutare după cuvintele “hillary clinton” dădea în primele 2 pagini exclusiv știri pozitive despre H.C. . O căutare după cuvintele “donald trump” oferea exclusiv rezultate negative pe primele 4 pagini. Google a contribuit financiar la campania doamnei Clinton.

Lucrurile au arătat la fel și în cazul Fb sau Twitter, care pur și simplu au cenzurat informații negative legate de Hillary Clinton sau au blocat pur și simplu conturi ale celor care distribuiau astfel de informații.

Un alt element de care trebui ținut seama este legat de presa tradițională, MSM, așa numita main stream media. Modul în care a funcționat aceasta pe durata aceleiași campanii electorale, abandonând orice fel de neutralitate în schimbul unei mizerabile propagande pro-Hillary, a adus presa tradițională la un nivel record de neîncredere. De fapt, cuvântul cel mai des folosit pentru a descrie atitudinea consumatorilor față de presa tradițională este dispreț. Asta era o situație de netolerat. MSM este în SUA o afacere de multe zeci de miliarde, aflată în picaj. Dar mai ales era un foarte eficient instrument de propagandă, ușor de controlat, aflat în mâinile câtorva miliardari la fel de bine înfipți în establishment, dacă nu mai bine, ca și cei din afacerile online.

S-a ajuns astfel la situația în care fotografia publicată pe Twitter de un utilizator oarecare să devină o informație mai credibilă decât știrea prezentată de NYT sau CNN. ( E cazul unei fotografii de la o întâlnire electorală a doamnei Clinton, la care sursa oficială vorbea de o prezență masivă, arătând imagini dintr-un unghi apropiat de scenă, în care se vedea publicul îmbulzit în apropierea scenei, in vreme ce poza publicată de utilizatorul prezent la acel eveniment, de la mai mare distanță, cu o imagine de ansamblu, arăta că acolo fuseseră câteva zecide oameni).

fake-news

Exemplul a fost repetat de mii de ori. Utilizatori oarecare de Youtube, Facebook, Twitter sau Instagram veneau și demolau informațiile migălite de canalele oficiale. Aici facem un asterisc și ne amintim să revenim mai târziu.

Apoi a apărut scandalul PizzaGate. Nu am să intru în detaliile dezgustătoare ale acestui scandal, puteți face o mică cercetare, dacă vă ține ficatul. Nu știu cât de corecte sunt informațiile de la care a pornit acest scandal, (sunt acolo lucruri care sigur ar trebui să îngrijoreze), dar lucrurile par să o fi luat razna. În vreme ce MSM ignoră cu desăvârșire subiectul, pe Twitter, Youtube sau FB, mii de utilizatori s-au tranformat în investigatori ad hoc și au purces la descâlcirea acestei atât de dezgustătoare afaceri. Unii reușesc să scoată la lumină detalii scandaloase, alții doar delirează – nimic nou în asta. Un lucru e cert, acest scandal poate și va arunca în aer întreg establishmentul. Potențialul balistic al acestei afaceri este uriaș. Capacitatea presei tradiționale de a ascunde gunoiul sub preș și de a livra textele propagandistice obișnuite e nulă. Acesta este momentul în care a apărut ideea “războiului împotriva știrilor false”. Mii de conturi de utilizatori blocate (Twitter, Youtube, Facebook), conținut șters de site-urile respective, ș.a.m.d.. Degeaba. Pentru fiecare articol șters apar altele, și altele. Bătălia pare mai grea decât se anunța.

Repet, nu știu cât adevăr este în acest PizzaGate, dar ceea ce se discută acolo poate spulbera Washington D.C. Iar ceea ce pompos a fost botezat “război împotriva știrilor false” este un război pentru controlul informației, un război despre cine are voie să distribuie informații și ce informații au voie să circule. Iar motivele nu au de a face cu pretextele oficiale, ci fix cu cele două elemente despre care am vorbit: prăbușirea MSM și incapacitatea presei tradiționale de a mai livra (alegerea lui Donald Trump este demonstrația) rezultatul convenit și uriașul scandal PizzaGate.

În final revenim și la asteriscul de mai sus. Online-ul a născut propriile sale vedete, bloggeri, videobloggeri, etc. . Deși ar fi trebuit (și multă vreme au reușit) să fie o alternativă la presa tradițională, succesul de care s-au bucurat i-a împins din zona presei alternative, în spațiul instituțional, acolo unde conținutul se plătește, acolo unde clienții de publicitate și/sau partenerii impun linia editorială. Astfel, nu tot ce înseamnă new media a rămas și alternative media. Din momentul în care apar încasările din publicitate, lucrurile se schimbă, iar asta se simte. În PizzaGate sau TwitterGate nu mai există personaje vedetă, ci informația-vedetă ( dacă îmi este îngăduită formularea). tendința aceasta era vizibilă de multă vreme și a devenit evidentă acum.

Atunci când dorința sistemului de a controla și acest mediu de distribuție a informației, care este internetul, se întâlnește cu dorința unor utilizatori de succes de a obține venituri din activitatea online, rezultatul este cel pe care îl vedem. Comentatorii au devenit la fel de importanți sau mai importanți ca generatorii de conținut, tendințele sunt date de mase, nu de toanele vreunui așa zis influent plătit. Dacă politicile de control ale marilor furnizori de servicii online vor continua, vom asista, într-un viitor nu foarte îndepărtat, la o evadare din spațiile controlate ale internetului și o dezvoltare a zonelor alternative. Astăzi, pentru marele public, serviciile tradiționale par a avea avantajul de a oferi gratuit accesul la informație. În momentul în care utilizatorii vor fi puși în situația de a alege între gratuit, dar controlat și contra cost, dar liber, unii, puțini la început, vor alege să plătească pentru libertatea de informație. Apoi îi vor urma și alții. Giganții internetului vor trebui să se adapteze, fie revin la o informație liberă, fie se prăbușesc. E o lungă și complicată discuție.

vnn-says-google-and-facebook-have-declared-war-on-the-truth


Categorii

Articolele saptamanii, Dezinformari, hoaxuri, diversiuni, manipulari, Facebook, Google, Internet, New Media, Noile Tehnologii, Noile totalitarisme, dictatura si reeducare

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

74 Commentarii la “SENSUL RAZBOIULUI IMPOTRIVA STIRILOR FALSE: nu filtrarea critica a stirilor, ci monopolul asupra VIZIUNII “CORECTE” despre lume, instalarea discreta, cu ajutorul GOOGLE si FACEBOOK, a “MINISTERULUI ADEVARULUI” la nivel global: “Este un război pentru controlul informației, un război despre cine are voie să distribuie informații și ce informații au voie să circule”. Este cruciada impotriva FAKE NEWS menita si acoperirii scandalului PIZZAGATE?

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

 1. Da, vor sa bage pumnul in gura mediei sociale si alternative – care se dovedeste tot mai eficienta si profesionista. Brexit, pizzagate, scandalul emailurilor lui Hillary si alegerea lui Trump i-a bagat rau in priza, ceea ce inseamna dezghetarea conflictului si inceperea represaliilor. Ma tem insa ca tavalugul n-o sa mai poata fi oprit asa usor.

 2. Mordhecai se inseala cand crede ca scandalul pizzagate ‘poate spulbera Washington DC’. Nu e primul, si atat Westminster cat si Washington DC au rezistat. Si inca bine mersi. Ca abia acum aflam noi de lucrurile astea pt prima oara, asta e cu totul altceva.

 3. A se vedea si articolul de pe Trenduri Economice despre “Ministerul Adevarului”!

 4. Un alt aspect din familia Trump:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Ivanka_Trump

  “n 2005, she started dating real estate developer Jared Kushner.[61] The couple broke up in 2008 due to the objections of Kushner’s parents,[61] but the couple got back together and married in a Jewish ceremony on October 25, 2009.[61] [62] They have three children: daughter Arabella Rose Kushner (born July 17, 2011)[63][64] and sons Joseph Frederick Kushner (born October 14, 2013)[65] and Theodore James Kushner (born March 27, 2016).[66]

  She is friends with Chelsea Clinton (daughter of Hillary Clinton, Donald Trump’s major opponent in the 2016 U.S. Presidential Election), who says of her: “There’s nothing skin-deep about Ivanka. And I think that’s a real tribute to her because certainly anyone as gorgeous as she is could have probably gone quite far being skin-deep.”[67] Other friends include Georgina Bloomberg, whose father is Michael Bloomberg (a former New York City Mayor who had also considered entering the presidential race against Trump’s father, Donald).[68] ”

  “Trump was raised Presbyterian,[72] but before her wedding, in July 2009, after studying with Rabbi Elie Weinstock from the Modern Orthodox Ramaz School, she had an Orthodox conversion to Judaism[73][74][75] and took the Hebrew name “Yael”.[76][77] She describes her conversion as “amazing and beautiful journey” and that her father supported her studies from day one, due to his respect for the Jewish religion.[48] She attests to keeping a kosher diet and observing the Jewish Sabbath, saying in 2015: “We’re pretty observant… It’s been such a great life decision for me… I really find that with Judaism, it creates an amazing blueprint for family connectivity. From Friday to Saturday we don’t do anything but hang out with one another. We don’t make phone calls.”[67] Ivanka Trump sends her daughter to kindergarten at a Jewish school in New York City. She says that “It’s such a blessing for me to have her come home every night and share with me the Hebrew that she’s learned and sing songs for me around the holidays.”[48] She visited the Ohel (grave of the Lubavitch Rebbe), a popular pilgrimage site, shortly before her father’s election.[73][78] ”

  “Kushner is the elder son of Seryl Kushner (née Stadtmauer) and real estate developer Charles Kushner.[9][10] He has a brother, Joshua (also a businessman) and two sisters, Nicole and Dara. He is also a nephew of Murray Kushner, the owner of Kushner Real Estate Group. Kushner Real Estate Group is separate from Kushner Companies, which Murray Kushner started in 2000.[11]

  Kushner was raised in an Orthodox Jewish family in New Jersey.[12] He graduated from the Frisch School, a private, coed yeshiva high school, and from Harvard College in 2003 with an B.A. in sociology. According to journalist Daniel Golden, Kushner and his brother Joshua were admitted to Harvard after their father had made a $2.5 million donation to the university.[13][14][15][16][16][17][18][19]

  While a student at Harvard, Kushner was a member of the Fly Club and bought and sold buildings in Somerville, Massachusetts, earning a $20 million profit.[20]

  In 2007, Kushner graduated from New York University where he earned a J.D. and M.B.A.;[21] his father had previously made a $3 million donation to NYU in 2001.[15] He interned at Manhattan District Attorney Robert Morgenthau’s office and Paul, Weiss, Rifkind, Wharton & Garrison LLP.[11][17] ”

  “Charles Kushner (born May 16, 1954) is an American real estate developer and philanthropist. He founded Kushner Companies in 1985. In 2005, he was convicted of illegal campaign contributions, tax evasion and witness tampering and served time in federal prison. After his release he resumed his career in real estate. He is the father of Jared Kushner, the son-in-law and advisor to Donald Trump.

  Kushner was born on May 16, 1954[1] to Joseph and Rae Kushner. He grew up in Elizabeth, New Jersey with his elder brother Murray Kushner.[1][2] His parents were Holocaust survivors who came to America from Poland in 1949.[3][4] Kushner’s father worked as a construction worker, builder and real estate investor.[1]

  Kushner graduated from the School of Law of Hofstra University in 1979.[5] “

 5. Foarte bine ca ati luat in atentie acest subiect – Legat de asta , Assange nu a mai dat nici un semn de viata de aproximativ o luna: Speculatiile indica incercari de a opri un calup de mail-uri legat chiar de retele si cercuri de pedofili la nivel inalt.
  Alex Jones asteapta de 5 zile un semnal clar de la Wikileaks
  EMERGENCY: JULIAN ASSANGE MISSING, POSSIBLY DEAD
  http://www.infowars.com/emergency-julian-assange-missing-possibly-dead/

  https://www.intellihub.com/wikileaks-julian-assange-missing-no-proof-of-life-fans-say/

  5 Signs Julian Assange is Dead or Missing:
  https://www.youtube.com/watch?v=rDyGzkJBN6I

 6. IN ATENTIA REDACTIEI !
  LUCRURI GRAVE SE INTAMPLA IN ITALIA : PROPRIETATEA PRIVATA CONFISCATA PRIN FORTA PENTRU A FI DATA HOARDELOR DE MIGRANTI AFRICANI! STATUL SATANIST ITALIAN IMPOTRIVA PROPRIILOR CETATENI! MINISTRUL DE INTERNE AL ITALIEI PREGATESTE O CAMPANIE SECRETA DE CONFISCARE A PROPRIETATILOR CELOR CARE SE OPUN GAZDURII DE INVADATORI!
  CEI CARE SE OPUN VOR FI ARUNCATI IN INCHISOARE!

  http://www.ilgiornale.it/news/politica/migranti-ricatto-alfano-carcere-chi-si-oppone-requisizioni-1334580.html

  http://www.infowars.com/italys-minister-of-interior-surrender-your-homes-to-migrants-or-face-jail/

  “Italy’s Minister of the Interior Angelino Alfano is planning to throw citizens in prison if they don’t hand over their homes to migrants, according to a report from Italian paper Ilgiornale.
  Just two weeks ago, a shocking video went viral which showed an 80-year-old Italian businessman named Luigi Fogli being forced by the state to house African migrants in his hotel.
  Today, we learn the plan is slated to go into hyperdrive come December, though the government is keeping it secret so as not to sway an upcoming referendum which could lead to the ousting of their current pro-migrant invasion prime minister.”

  iata ce face statul masonic italian :

  https://www.youtube.com/watch?v=BzZ6–p01KM

 7. @stef
  Nu le plange de mila macaronarilor, ca-si merita soarta. De zeci de ani au simpatii comuniste si acum o sa vada cum vine treaba.

  Pe de alta parte, Celubul de la Roma, ne-a pregatit viitorul prim ministru:

  Călin Georgescu, lider în Clubul de la Roma, despre naţionalism, ortodoxie şi lupta politică
  http://adevarul.ro/news/politica/adevarul-live-ora-1400-calin-georgescu-lider-clubul-roma-despre-nationalism-ortodoxie-lupta-politica-1_5757c7815ab6550cb8c110bf/index.html
  http://www.cotidianul.ro/dr-calin-georgescu-in-ultimii-25-de-ani-sufletul-romanesc-a-fost-trecut-prin-sabie-233320/
  http://www.stiripesurse.ro/interviu-calin-georgescu-ne-trebuie-un-proiect-cu-miza-mare-unica_1165921.html9

  Omul spune exact ce vor oamenii sa auda, nu conteaza ca ne vede ca pe o regiune agrara de mici fermieri, cum ne vedea si URSS prin 1964.

 8. @stef
  Socialismul italian: hotelurile sunt sechestrate de autoritati pentru cazarea refugiatilor.

  80-Yr-Old Italian Hotel Owner FORCED by Police to House ‘Refugees’ (video)
  He found out that he would only be paid 7 euros per “refugee” per night. At that point, the local prefecture simply confiscated his hotel and forced the invaders upon him.

  He tried to block their admission and, in fact, managed to hold it up for a few hours. But, eventually, he succumbed and the invaders arrived.

  The mass confiscation of property to host “refugees” has provoked mass protests in Verona and given rise to the “Verona ai Veronesi”

  Italy’s prime minister is a socialist named Matteo Renzi who fully supports this migrant invasion. He also supported Hillary Clinton over Donald Trump in our election.
  https://www.informationliberation.com/?id=55861

 9. @M

  Ba eu zic sa le plangem si macaronarilor de mila, ca daca ar fi sa ne luam dupa ce merita fiecare nu cred ca noi romanii avem motive de mare optimism! Pana la urma, ce se intampla aiurea (prin alte parti) ne paste si pe noi, pt ca vedem prea bine cum se raspandeste dementa precum molima.

  Deci, draga @M, invit (pe toata lumea de fapt) la ceva mai multa compasiune. Mie, cand vad tot ce se intampla si indarjirea cu care se repliaza nenorocitii in contra-ofensiva, nu mai imi vine sa zambesc deloc. 🙁

  Desi, paradoxal, raman optimista pe undeva. Sa vedem daca ajunge Trump la Casa Alba… asta da test! Pt ca daca daca da, eu vad asta ca pe o licarire de speranta, o ultima sansa de a ne trezi si noi odata, a ne regrupa si pregati ca lumea pt ce e clar ca se pregateste si e foarte, foarte aproape.

 10. @Doroteea
  Eu nu am nimic impotriva sa le plangi de mila. Trimite-mi si mie niste lacrimi intr-o sticluta.
  Eu unul astept ma lamuresc cum este cu compasiunea italienilor fata de romancele plecate pe acolo.

 11. De pilda, acum ruleaza pe ecran filmul Fundatiei Clinton: https://www.rt.com/usa/368406-trump-foreign-governments-clinton-foundation/ . Pizzagate pare preocuparea perfecta, mai ales ca scandalul e alimentat zilnic cu noi detalii.

 12. @M:

  Iti trimit, iti trimit, cica fac bine la reumatism! 😛

  Altfel, ti-am mai spus: tu ai o MAARE problema cu generalizarile. Trust me.

 13. @carmen:

  Eu am mai spus, draga Carmen, ca logica ta functioneaza intr-un mod incomprehensibil pt mine. Nu vreau sa sune jignitor pt ca, desigur, nu ma pretind reperul ultim in materie de logica, ci mai degraba ca o constatare – nu toti gandim in algoritmi similari, asta e clar. Desi e tot atat de clar ca adevarul nu este chiar relativ intotdeauna…

  In speta, sa ma explic: eu vedeam #pizzagate ca un soi de impuls suplimentar in solicitarile lui Trump, nicidecum ca pe o diversiune vicleana. Imi scapa ceva..??

 14. @ Doroteea: fii pe pace, o iau ca pe un compliment.

 15. De fapt, filmul de mai-sus pare ca se cheama isisgate. Diferenta e ca aici joaca mai multi actori cu greutate. http://macedoniaonline.eu/content/view/30036/61/
  Benghazigate Broke Open Emailgate, Emailgate Broke Open Servergate, Servergate and Emailgate Broke Open Weinergate, Weinergate Broke Open Pizzagate Guess what’s coming next? http://cosmicconvergence.org/?p=16927
  (v. jurnalismul cetatenesc anonim si ultimul alineat)

 16. @carmen:

  Ma bucur, chiar regretam atacul, iarta ma te rog! Nimic personal, e o atitudine pe care nu o inteleg si de obicei ma irita, nu doar la tine. Dar sigur ca reactia (mea!) a fost jalnica…chiar imi pare rau 🙁

  Ramane insa deschisa intrebarea, sincer nu inteleg cum pui probl si ma intereseaza subiectul, pt ca nu iti ascund ca platitudinea cu care unii (printre care si tu) primesc aceste stiri pe mine ma lasa…bouche bee. De aia, ca sa nu mai imi ies iar din balamale si sa sar la beregata bietilor oameni:), incerc sa pricep fenomenul. Deci, daca m ai iertat, zi mi si mie cum vezi tu lucrurile te rog!

 17. Doroteea, iti multumesc pt sinceritate si, crede-ma, nu stiu ce as putea sa mai adaug. Nu contest faptul ca rapirile de copii, abuzurile asupra lor, pedofilia sau implicarea lor in ritualuri oculte n-ar fi adevarate. Din contra, s-a vorbit destul de mult despre ele in presa de-a lungul ultimilor ani. Ce e nou aici sunt dovezile. Dar, vezi tu, si dovezile astea sunt cu dus-intors pt ca tot din presa se stie de fabricarea dovezilor, despre masluirea fotografiilor copiilor (publicate in mod inconstient pe fb de catre parinti) spre satisfactia pedofililor. Este o reactie normala sa fii revoltat, sensibilitatea omului fata de copii este arhicunoscuta, dar ea este canalizata in cu totul alta directie acum.

  Daca iti amintesti imaginile de la inundatii, cu torentele venite de pe munti care maturau totul in calea lor, ducand cu ele de-a valma pietre, scanduri, fiare si cate si mai cate. Asa si aici, parca s-a dat frau liber instinctelor primare, s-a deschis sezonul oficial al vanatorii de vrajitoare, indicandu-se si vinovatii in grupul democratilor. Ai citit mesajul patriotilor anonimi? Ai vazut cum se pune problema, cum sunt invitati cititorii sa demaste toate aceste grozavii (MSM Reporters Will Not Do Their Jobs so Citizen Reporters Must Expose the Crime of the Century)? De ce oare nu actioneaza legal, chiar toti sunt corupti? Ma indoiesc. Sacrificiile in ritualuri oculte sunt iarasi un subiect sensibil. Mai ales daca-i vorba de copii.
  People, especially those who have been involved with the child pornography-sex scandal-satanic rituals blackmail and pizza parties need to start coming forward as humanity cannot make spiritual progress as long as these satanic forces lurk behind compromised politicians, government officials, church and community leaders, and, most especially, the elite who continue to rule and enslave We The People from their lofty thrones of power and money. Despre ce progres spiritual se vorbeste aici? De ce marea majoritate a celor ce scriu articole sau le comenteaza sunt de acord ca va veni o schimbare fundamentala? Nu cumva suntem condusi pas cu pas sa intelegem si sa actionam intr-un mod deja stabilit? (Aici imi vine in minte coperta theeconomist 2017 cu cartea care ilustreaza traversarea Marii Rosii.)

  In timpul asta insa, cineva-si retrage cuvantul si spune ca altcineva nu mai trebuie sa ajunga dupa gratii, dar baga batu’ prin gard si instiga pe altii sa vada cu ochii lor cum stau treburile. (Treburi care, si ele sunt cunoscute de ceva vreme in presa, dar lipsesc, ai ghicit ce, dovezile!)

 18. @Carmen
  “Nu cumva suntem condusi pas cu pas sa intelegem si sa actionam intr-un mod deja stabilit?”

  Fara nici o indoiala. Cei care sunt la butoane cunosc perfect metodele de influentare a popululatiei. Prea putini oameni inteleg ca ei lucreaza la ambele capete ale spectrului politic, ca “liderii” se lasa controlati, daca nu vor da aibe probleme, ca “liderii” nu-si pot permite sa spuna adevarul populatiei si ca populatia nu ar suporta sa stie adevarul.

  La baza războiului psihologic stă un principiu enunțat încă din sec. 5 î.e.n. de Sun Tzu în cartea sa Arta războiului, în care sublinia că „nu este nevoie să distrugi fizic inamicul, ci este suficient să îi distrugi voința de a lupta”.
  Primele ținte pe care le are în strategie războiul psihologic sunt voința, acțiunea și discernământul.
  “Dincolo de un război psihologic generalizat nu mai e nimic omenesc, nu mai există viață omenească normală”.
  https://ro.wikipedia.org/wiki/R%C4%83zboi_psihologic

  Psychological operations (PSYOP) are planned operations to convey selected information and indicators to audiences to influence their emotions, motives, and objective reasoning, and ultimately the behavior of governments, organizations, groups, and individuals.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Psychological_Operations_(United_States)

 19. @carmen:

  Cu aceeasi sinceritate: raman la parerea ca pui problemele intr-un mod…sa zicem, neobisnuit.

  Da, este bizar ca FBI-ul si, in general, autoritatile nu fac nimic, dupa cum e bizar ca n-au facut nimic NICIODATA in aceste scandaluri, sau ca atunci cand au facut, investigatorii au fost de fiecare data blocati undeva pe parcurs (de regula, undeva de f sus. N-au facut nimic nici cu ani in urma in scandalul Franklin (care l-a implicat pe Larry King), n-au facut nimic nici cu Jimmy Saville sau Clement Freud la timpul potrivit (ambii cavaleri ai Coroanei, ce chestie!), n-au facut nimic cand fumegau zvonuri groase despre parlamentari britanici si membrii ai Camerei Lorzilor, n-au facut nimic in pofida abundentelor marturii si DOVEZI (inclusiv inregistrari) privind fenomenul pedofiliei la Hollywood samd.. Toate lucrurile astea sunt, adevarat, nemaipomenit de ciudate. Dar – ma intreb eu – de ce aceasta ciudatenie, in loc sa ne conduca la concluzia ca DA, autoritatile SUNT CORUPTE/BLOCATE si ca fenomenul este EXTREM DE EXTINS in cadrul elitelor politice – adica la concluzia care se impune logic imediat – ne duce in schimb la concluzia, culmea!, ca, DIMPOTRIVA, toate aceste acuzatii sunt …exagerari!?! Cum asa? In primul rand, contrar parerii tale, mie mi se pare ca dovezile trebuie sa le stranga autoritatile pe baza indiciilor. Or, indicii sunt CU GRAMADA (daca nu chiar si dovezi, de exemplu in documentarul deja celebru despre Hollywood, unele victime, tocmai pt ca stiau ca nu vor fi crezute, au inregistrat convorbirile cu agresorii), si in orice societate NORMALA, pana acum, in fata acesteai ABUNDENTE de indicii, ar fi trebuit sa existae CEL PUTIN O REACTIE OFICIALA!
  Da, sunt de acord ca ne-au programat mental – de exemplu, ne-au programat sa ni se para absolut natural si firesc ca in fata unor astfel de acuzatii, insotite de astfel de indicii (extrem, extrem de grave, unele chiar probe, desi nu e in sarcina victimei sa culeaga probele!), nimeni sa nu reactioneze: nici autoritatile, nici victimele! NIMIC. In afara de discreditarea celor care difuzeaza stirile respective! E firesc asa? E firesc ca in fata unor ASTFEL de acuzatii, sa taci malc? Nu era firesc ca toate aceste indicii culese de media sociala sa intre, din contra, in sarcina FBI-ului? Adica media sociala a ajuns sa faca ea cercetari, pe cont propriu, doar-doar o trezi o reactie, ceva… E normal?? Si e normal si democratic ca in loc sa fie luate in serios aceste demersuri sociale, din contra, ele sa fie ironizate, ba chiar condamnate ca sabotorii fara pic de analiza prealabila serioasa?? Nu era, din contra, firesc ca FBI-ul sa inchida localurile respective, sa le supuna expertizelor criminalistice (care pun in evidenta urmele de sange, chiar si cand acestea nu mai sunt vizibile…un exemplu), sa faca publice numele copiilor disparuti in ultima perioada, sa-i investigheze ca lumea pe suspecti, sa analizeze mail-urile etc etc etc (aceste exemple de demersuri sunt inca palide..)?? Nu era firesc ca fratii Podesta sa faca niste declaratii publice si sa se puna la dispozitia autoritatilor pt a fi cercetati? Nu era firesc ca atat Obama cat si Hillary Clinton sa infirme aceste acuzatii si sa solicite urgent o investigatie ca lumea, macar pt calmarea publicului??
  Raspuns: BA DA, ASA ar fi fost firesc, NORMAL, intr-o societate normala! Or, iata, programarea lor mentala merge perfect, pt ca noua aceste reactii NORMALE au ajuns sa ni se para Anormale, iar tacerea asta ANORMALA, sau discreditarile bazate pe simple aprecieri (nu pe contra-probe!) au ajuns sa ni se para..normale! Totul e cu susul in jos! Si, culmea!, exact cei care privesc lucrurile precum liliecii (vice-versa) sunt primii care trag semnalul de alarma: “Atentie! Suntem manipulati!” Sa razi? Sa plangi?

  ‘In timpul asta insa, cineva-si retrage cuvantul si spune ca altcineva nu mai trebuie sa ajunga dupa gratii, dar baga batu’ prin gard si instiga pe altii sa vada cu ochii lor cum stau treburile. ‘ – spui tu.
  Asa. Si? Ia gandeste-te bine (dar…bine!): nu este asta de fapt cea mai inteleapta reactie atunci cand inoti intre rechini? Sa strigi S.O.S ca sa apara vanatorii? Ca sa ai ajutor? Dar asa, delicat, astfel incat rechinii sa nu se prinda.. Ce e A-normal in asta? Nu e firesc sa fii strateg cand ai dusmani? Trebuie sa fii asa, deschis si transparent ca sticla, ca ‘asa e frumos’? Pai daca asa ar fi luptat oamenii in razboaie, Bucurestiul ar fi fost demult un frumos oras provincial..rusesc (par exemple..).
  Adica tot ce face Trump e suspect – desi ce face, pana una alta face..logic. Dar cand astia vor renumararea voturilor (culmea! invocand ‘argumentul’ ca daca a fost ales ‘pe bune’ n-are de ce sa se teama!!! Iarasi, logica INVERSATA: cu alte cuvinte, in Mareata Democratie Americana, in sec. XXI, cu cea mai sofisiticata tehnologie, este POSIBIL ca voturile sa NU FI FOST CORECT NUMARATE ??? WT..??). Tocmai, legitima este temerea lui Trump ca va fi folosita re-numararea pt a frauda rezultatul! Este perfect legitima! Nicidecum invers!
  Adica devenim vigilenti in fata tacticilor lui Trump (sa zicem ca ar fi ale lui) prin care, in fond, el nu face altceva decat sa invite FBI-ul sa investigheze ODATA o grozavie pe care DE PREA MULT TIMP o evita intr-un mod de-a dreptul revoltator, dar nu observam in schimb GROSOLANIA PRETEXTULUI RENUMARARII VOTURILOR! Acest indiciu nu ne spune..nimic! Nu ne transmite nici macar asa, un fior de suspiciune privind MASURA URIASA A INDEZIRABILITATII lui Trump la nivelul elitelor! Care, coroborat cu tacerea suspecta in scandalul pizzagate, nu face de fapt decat sa CONFIRME cele mai negre suspiciuni!

  ASTA, draga Carmen, mi s-ar parea mecanismul logic natural de analiza a situatiei. Iarta-mi abuzul de litere mari si semne de exclamare, dar efectiv ma uimeste – asta e cuvantul riguros exact, fara pic de retorica! – modul in care pui problema (si banuiesc ca nu esti singura). Si ma si sperie, admit asta. Am mai spus: pe mine nu atat acesti monstri ma ingrozesc – da, ei sunt groaznici, dar stim de ei, suntem advertizati, au existat mereu de-a lungul istoriei, poate sunt mai multi ca in alte vremuri, dar si noi suntem mai multi etc.etc.. Ce ma terifiaza cu adevarat sunt masele de oameni parca hipnotizati care nu pricep exact CINE sunt ei si care le este de fapt jocul! Oameni care, la stimuli prea banali, prea grosolani, raspund exact asa cum vor ei: plat, anemic, quasi-indiferent. Cu alte cuvinte, mase de oamnei care le fac jocul si care au fost PREA INTENS VACCINATI CU ANORMALITATE ca sa o mai identifice ca atare. Ba chiar, atunci cand altii au reactii sanatoase, le administreaza repede o pastila de xanax pt exces de sensibilitate! Asta, intr-adevar, mi se pare si trist, si grav.

 20. Erata:
  *’nimeni sa nu reactioneze: nici autoritatile, nici AGRESORII

  In fine, si cate altele or mai fi…

 21. Asta imi aminteste din nou de Denis de Rougemont.

  Omul modern despre diavol: `diavolul este un om negru cu copite si coarne? Cum as putea crede intr-un om negru cu copite si coarne?? Rezulta: diavolul nu exista!” Si, uite asa, observa autorul, diavolul se ascunde in spatele proprii sale imagini. Disimularea perfecta.

  Asa si astia: `ca doar n-om viola bebelusi, ucide copii si bea sange? Chiar asa naivi sunteti? Puteti crede asa ceva?? Vaii..ce naivi sunteti :)…”

 22. @Doroteea
  “in orice societate NORMALA, pana acum, in fata acesteai ABUNDENTE de indicii, ar fi trebuit sa existae CEL PUTIN O REACTIE OFICIALA!”

  Unde este o societate normala?

  “nimeni sa nu reactioneze: nici autoritatile, nici victimele! NIMIC.”

  Lipsa de reactie a fost indelung studiata si se cheama “apatia aproapelui” (https://en.wikipedia.org/wiki/Bystander_effect) Mai exista si sindromul Stockholm, care explica simpatia victimelor cu agresorii (https://en.wikipedia.org/wiki/Stockholm_syndrome).
  Mai este si experimentul Milgram care arata ca orice om “de bine” poate deveni un agresor nemilos, in numele unor reguli (https://ro.wikipedia.org/wiki/Experimentul_Milgram), asta doar ca sa te introduc in inceputul slovei A din manipularea psihologica a populatiei.

  “Ce ma terifiaza cu adevarat sunt masele de oameni parca hipnotizati care nu pricep exact CINE sunt ei si care le este de fapt jocul!”

  Partea mai grea este sa reusesti sa traiesti printre ei fara sa o iei razna sau sa devii ca ei. Cum a zis maica Tereza, care o viata intreaga s-a dedicat binefacerilor: “In the final analysis, it is between you and God. It was never between you and them anyway.”

 23. @ Doroteea: inteleg ca esti obosita, si eu sunt, am citit de cateva ori raspunsul tau, pe-urma pe al meu, n-am inteles o iota din nici unu’ si-am ajuns la concluzia ca mai intelept ar fi sa merg acum la culcare si sa vorbim dupa aceea.

 24. @carmen
  Pe @Doroteea tre sa o recitim , ca răspunsurile si întrebările năvalnice buimacesc , is ca o avalanșa … vai de pielea soțului ei.. asta înseamnă sa fi avocat …:)

 25. @ Doroteea: hai sa iesim putin din mijlocul furtunii si sa observam de pe margine istoricul acestui scandal si efectele pe care le produce. Se pare ca scandalul ar fi pornit de la un grup de suporteri ai lui Trump care cautau sa faca anumite conexiuni prin emailurile lui Hillary, cu cateva zile inaintea alegerilor:
  http://www.20minutes.fr/high-tech/1971255-20161130-pizzagate-pedophilie-pizza-clinton-anatomie-chaine-desinformation
  http://www.snopes.com/pizzagate-conspiracy/

 26. @petru
  Nici nu vreau sa-mi imaginez cum s-ar auzi mesajele Doroteei scrise cu majuscule in versiunea cu sunet. A avut Dumnezeu mila de noi sa nu ingaduie descoperirea unei modalitati de postare a mesajelor in varianta cu sunet.

 27. @M
  🙂 de fapt eu nu comentez mai nimic, așa ca is mai protejat…:) sincer nu am cultura bogata si de aceea nu scriu… doar citesc cu plăcere …
  Si ce e mai important mi am propus sa nu intru in polemica cu nimeni , polemica dv cu @Doro poate fi constructiva pt alți …
  Cât despre sunet , eu nu îl aud in spațiul lumii … îl aud destul pe al soției mele :)))

 28. @carmen

  Of, Carmen… Esti superba! 🙂

  Hai sa incerc sa te iau in stilul tau:
  Ce te face sa crezi ca articolele postate de tine spun adevarul?
  Noi avocatii avem ce i drept gura mare (baieti, lasati rautacismele, ati vazut ce voce frumoasa am!), dar profesia are si avantaje: te face sa fii mai atent la elementele probatorii si sa dai mai putina importanta interpretarilor. Sau, altfel: sa nu confundam probele cu pledoariile.

  Ce ai postat tu acolo nu demonstreaza nimic. E o simpla pledoarie tactica clasica, numita strategia bagatelizarii. Imagineaza ti ca ai fi procuror (prin urmare, o persoana prin definitie aflata in slujba cautarii adevarului) si ti s ar repartiza dosarul pizzagate. Pai daca – Doamne fereste! – tu ai fi procurorul (iarta intepatura, dar pt mine e clar ca nu ai legatura cu domeniul justitiei, nici macar una colaterala), lucrurile pt tine ar fi simple: din toata informatia care a declansat scandalul, tu ai da la o parte fotografiile, inregistrarile, mailurile, tablourile etc., nu ai lua la bani marunti nimic din toate astea, nu ti ar trezi nicio suspiciune, in schimb ai cerceta riguros (desi si aici am indoieli) qui prodest, cine a avut interesul sa declanseze scandalul. Odata lamurita, ai evacua rapid cazul, cu tot cu gramada de indicii si probe, si ai da un mare NUP. Cam asa functioneaza logica ta. Iar acest lucru l am abordat in postarea anterioara cand am facut referire la articolele care se multumesc sa bagatelizeze povestea fara contra probe ci doar pe baza unor mai mult sau mai putin mestesugite intorsaturi din condei. Or asta e treaba avocatilor, al caror rol e sa apere o parte, deci care sunt prin definitie partiali – nu impartiali – si care nu au ca obiectiv cautarea adevarului, ci inyerpretarea lui intr o lumina dorita de ei. Dar noi in astfel de cazuri nu ar trebui sa ne lasam ghidati de vocatia avocatului, ci de cea a procurorului – adica a celui care cauta adevarul, si pe care n ar trebui sa l intereseze parerea avocatilor despre probe, ci probele insele. Cel care nu are voie sa incheie rapid ancheta doar pt ca cineva din public il asigura ca totul e o simpla diversiune. Pt ca si daca ar fi o simpla diversiune, pt el asta nu e relevant. Pt el e relevant daca acolo au fost sau nu victime. Modul in care folosesc unii sau altii o situatie – adica politica – nu e treaba lui. Treaba lui e sa afle daca are sau nu o situatie, pt ca situatia si diversiunea nu se exclud reciproc! Ca si cu baietelul sirian: faptul ca unii au folosit imaginea lui cu un anumit scop politic nu inseamna ca acolo nu a avut loc o drama umanitara si ca baietelul nu era inecat! Bref: aspectele indicate de tine, fata de greutatea indiciilor si a acuzatiilor, sunt efectiv irelevante. Ele nu exclud necesitatea STRINGENTA a unei anchete.

  E f greu sa explic pe larg aceste cheatiuni, pt ca mi se pare – si nu e prima oara – ca metoda ta analitica e fundamental gresita. Oricum, ca idee: a fost de curand un miniserial pe HBO (eu l am vazut pe internet), se chema parca ‘In acea noapte’ (That night on), parca… Era vorba de un tip care a fost implicat aiurea intr o crima pe care nu o comisese, desi toate indiciile si probele la el duceau. Acolo – culmea – avocatul ia rolul procurorului si vice versa. Procuratura vrea musai sa l incrimineze pt ca la prima vedere dosarul era f simplu, singurul lucru intrigant era fata tipului care era f f ok, tocilar gen :), un baiat super bine crescut si cu o aparenta frapant cumsecade. Procurorul a mers insa pe ideea ca tipul e un impostor, probele fiind net in defavoarea lui. Aceasta abordare prezumtioasa l a facut sa cada intr o greseala, anume aceea ca nu a mai ramas neutru, ci s a ‘setat’ pe o ipoteza, cea mai simpla: amprentele erau ale lui, el a fost acolo singur in noaptea crimei rezulta: el e vinovatul.
  Avocatul in schimb – un avocat altfel aparent de mana a treia, un amator de oficii, mai parlit el asa – a fost frapat de discrepanta dintre ipoteza crimei si fata individului, si asta l a si facut sa vrea cazul desi nu ii fusese repartizat. A ‘simtit’ ca acolo ceva nu e in regula. Si si a facut propria lui cercetare, o cercetare peefect obiectiva, care a evitat drumul batatorit dar de fapt inselator al aparentelor probatorii.
  Nu iti mai spun continuarea ca sa nu anulez suspansul, daca te decizi sa l vezi, dar te sfatuiesc sa o faci. Mie mi a placut pt ca unele elemente sunt extrem de realiste vis a vis de tehnica asta a mascarii prin pledoarie a realitatii. De ex, cand avocatul aduce un martor cheie, care rastoarna toata constructia altfel atat de convingatoare a procuraturii, procuroarea pledanta alege sa nu i puna nicio inyrebare martorului, afisand o fata perfect indiferenta si neimpresionata. Se dovedeste de fapt apoi ca tipa fusese complet bulversata, dar a mascat perfect tocmai ca sa induca ideea irelevantei probei. Eu am rwcunoscut asta, e o tactica de care m am lovit si pe care o stiu (chiar daca nu mi sta in fire sa o folosesc, oricum eu nu lucrez in penal). Si sunt multe alte secvente prin film care pun in evidenta aceste trucuri sau strategii de mascare/devoalare/investigare a adevarului. Ti l recomand! Pt ca, sincer, modul in care pui probl este exact cel scontat de catre aceia care au interes in ascunderea adevarului. Din acest punct de vedere, reactia ta e una ‘scoala’ as zice.

  Si ti as mai recomanda o tema de reflectie. E o vorba care mi a placut si am auzit o intr un film (poate chiar asta? Nu mai stiu..): “Cand auzi zgomot de copite, te gandesti la cai, nu la zebre.”

 29. @Doroteea

  “E o simpla pledoarie tactica clasica, numita strategia bagatelizarii.”
  “Iar acest lucru l am abordat in postarea anterioara cand am facut referire la articolele care se multumesc sa bagatelizeze povestea fara contra probe ci doar pe baza unor mai mult sau mai putin mestesugite intorsaturi din condei. Or asta e treaba avocatilor”

  “Dar noi in astfel de cazuri nu ar trebui sa ne lasam ghidati de vocatia avocatului, ci de cea a procurorului – adica a celui care cauta adevarul”

  Acum am inteles si eu: avocatii se ocupa cu bagatelizarea discutiei prin intorsaturi, adica deturnari de la subiect, mestesugite din tastatura, iar procurorii sunt singurii care cauta adevarul, cu exceptia notabila a avocatilor de mana a treia, parliti si amatori de oficii.

  Acuma, tu in care categorie te incadrezi?

 30. Vai, Doroteea, dar care sunt probele? Mailurile cu limbaj codat trimise ca pe o masa de ping-pong, de la un nume in clar la altul? Pai romanele lui Agatha Christie sunt mai palpitante. Daca folosesc limbaj codat, de ce mi-as folosi numele in clar? Sau poate te referi la fotografii ce pot fi retusate si aranjate dupa bunul plac al fiecaruia? Deja scandalul a luat o prea mare amploare pt a mai fi credibil, cel putin pt mine. Nu spun ca protagonistii ar fi usa de biserica, dar demonizarea asta in masa nu mise pare deloc de bun augur. Este prezent doar in presa alternativa. Adica pe bloguri. Si stii ce este interesant? Faptul ca toata tevatura asta s-ar putea sa se naruiasca rapid, asa cum a si aparut, peste noapte. Pt ca in mailurile cu pricina sunt si alte dezvaluiri, de pilda despre o iminenta invazie a extraterestrilor, despre nave spatiale ratacite pe la polul sud…

 31. @Doroteea
  Așa de curiozitate, ca avocat ați pierdut vreun caz ?
  Bănuiesc ca cu vocea frumoasa a dv , cu greu se pierde un caz…

 32. Am uitat sa adaug mai sus ca ultimele variante de emailuri decodate includ stratforul pana-n gat iar furturile de copii nu sunt pt elite ci pt extraterestri.

 33. @petru:

  Draga frate, tocmai am pierdut unul, in fata lui Carmen! :))

  @carmen:

  Carmen, am abdicat. Esti dezarmanta! 🙂

  @M:

  Era vb de rolurile abstracte, ideale, nu de cazuri sau persoane concrete. Iar filmul…alea erau datele lui, nu vad de ce ar trebui generalizat…

 34. @M:

  Scz, tristetea esecului recent in fata instantei Carmen m a facut sa nu sesizez gluma 🙂

  Eu sunt o specie hibrida, de mana I ! ;;) 😛

 35. @Carmen:

  O intrebare: Care e parerea ta despre despre acuzatiile aduse lui Jimmy Saville? Iti reamintesc ca si ele au pornit tot de la niste conspirationisti ‘de nisa’!

 36. M,carmen, petru
  V-ați pus cu cine nu face. Nu v-a spus omul (Dorotheea) că are voce frumoasă și i-ați auzit-o ??!Că doar ține lecții aproape zilnic- inafara baroului…
  Vă și ne ține ocupați cu “d-ale soțietății și prințipurilor”; mai mult economice;dar și *d-ale politichiei*…
  Baftă la răspunsuri comentariilor sale !

 37. Carmen@
  Eu sunt de acord cu Doroteea. Aici este necesara urgent o ancheta pentru lamurirea situatiei. Nu se sta cu mainile in san in fata unor asemenea indicii. Ele arata, totusi, ca ceva nu este in regula. Ce anume? Ramane de vazut. Cand se pune problema unor astfel de fapte nu astepti ca cei care au anumite banuieli si trag semnalul de alarma sa vina cu dovezi clare pentru ca tu sa incepi ancheta.
  Sa faci, ca politician, donatii de zeci de mii de dolari unei pzzerii nu inseamna, desigur, pedofilie, dar trebuie verificat ce se ascunde in spatele acestor donatii. Tablourile respective sunt chiar dubioase, fotografiile respective luate de pe site-ul proprietarului, la fel. In legatura cu unele dintre ele, proprietarul a facut deja anumite declaratii si nu a negat existenta lor si nici faptul ca el le-a postat (de exemplu, despre fotografia fetitei cu mainile lipite, cu banda adeziva, de masa, a spus ca e nepoata lui care se juca cu sora ei. Nu ca e imposibil dar…cum de i s-a parut o idee buna sa puna aceasta fotografie pe site? Nu cumva jocul celor doua a fost sugerat? Sunt lucruri care trebuie lamurite. Nu poti lasa lucrurile asa! Nu ai voie sa ramai la nivelul speculatiilor. Lamurirea situatiei este absolut necesara. Despre asta este vorba.
  Altfel, este posibil ca niste fapte abominable sa continue nestingherite fara ca cineva sa faca ceva pentru a le opri. De ce exista politie, FBI, etc.? De ce exista Justitie? Sunt organisme sociale absolut necesare pentru protejarea cetatenilor, cu conditia sa functioneze normal. Iar daca se dovedeste a fi o alarma falsa nu e nici o problema. E mai bine, insa, sa verfici. Cei acuzati ar trebui sa fie primii care sa isi doreasca lamurirea lucrurilor pentru ca sa nu mai planeze asemenea mizerii asupra lor.
  Apoi, sincer, vazand toata aceasta “libertate” si inmultire a “drepturilor”, toata miscarea imprimata aproape la nivel global de dezincriminare a prostitutiei alaturi de homosexualitate, pedofilie, zoofilie si alte uraciuni, intelegi ca asemenea lucruri nu au cum sa nu prolifereze. Deci cazul nu e deloc de neluat in seama, din contra.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare