SENSUL RAZBOIULUI IMPOTRIVA STIRILOR FALSE: nu filtrarea critica a stirilor, ci monopolul asupra VIZIUNII “CORECTE” despre lume, instalarea discreta, cu ajutorul GOOGLE si FACEBOOK, a “MINISTERULUI ADEVARULUI” la nivel global: “Este un război pentru controlul informației, un război despre cine are voie să distribuie informații și ce informații au voie să circule”. Este cruciada impotriva FAKE NEWS menita si acoperirii scandalului PIZZAGATE?

26-11-2016 19 minute Sublinieri

propaganda

Mark Zuckerberg, CEO-ul Facebook, a anunţat vineri după-amiază un set de măsuri pe care compania sa le va implementa în lupta pe care o duce împotriva difuzării de ”ştiri false” şi de articole mincinoase pe această reţea de socializare, la o săptămână după ce antreprenorul american i-a asigurat pe internauţii din lumea întreagă că platforma Facebook nu a influenţat rezultatul alegerilor prezidenţiale din Statele Unite, informează Le Monde.

”Luăm chestiunea dezinformării foarte în serios”, a declarat Mark Zuckerberg, într-o perioadă în care polemicile din jurul Facebook încă nu s-au stins în Silicon Valley. ”Trebuie să fim însă prudenţi, pentru că nu dorim să fim arbitrii adevărului”, a adăugat CEO-ul companiei Facebook.

Măsurile detaliate de Mark Zuckerberg se află încă în stadiul de proiecte. Ele nu vor fi aplicate imediat. Cea mai importantă dintre ele vizează afişarea unui mesaj cu rol de alertă, ce va însoţi articolele care au fost semnalate ca fiind mincinoase. Pentru a distinge informaţiile false, Facebook se va baza pe utilizatorii săi, cu ajutorul unor instrumente online mai uşor de utilizat, dar şi pe surse externe, specializate în ”fact checking” (”verificarea faptelor”). O altă măsură anunţată se referă la afişarea unor link-uri către companii mass-media recunoscute, sub articolele distribuite în fluxul de ştiri difuzat de Facebook.

Mark Zuckerbeg vrea, de asemenea, să atace ”economia informaţiilor false”. Luni, 14 octombrie, Facebook a urmat exemplul Google şi a anunţat că falsele site-uri de actualităţi nu vor mai avea acces la platforma sa de publicitate, Facebook Audience Network. Reţeaua de socializare lucrează deja în prezent pentru a asigura o detectare mai eficientă a site-urilor care abuzează de sistemul publicitar, iar accesul lor pe Facebook ar putea fi interzis. ”O parte a dezinformării reprezintă fructul spam-ului motivat financiar”, a explicat Mark Zuckerberg.

UN MILION DE DISTRIBUIRI ONLINE

Numeroşi observatori au acuzat Facebook că a facilitat victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale de pe 8 noiembrie, permiţând susţinătorilor acestuia să distribuie articole mincinoase. Peste 1 milion de distribuiri au fost înregistrate pe Facebook asociate unor link-uri cu ştiri false, precum, de exemplu, acela în care internauţii erau asiguraţi, în mod eronat, că papa Francisc susţinea candidatura politicianului republican sau acela potrivit căruia un agent FBI care investiga e-mailurile candidatei democrate Hillary Clinton a fost găsit decedat.

Această dezbatere ilustrează importanţa dobândită de reţeaua de socializare americană: potrivit Pew Research Center, aproape jumătate dintre americani se informează zi de zi consultând în exclusivitate ştirile difuzate pe Facebook.

Compania Facebook, cu sediul în Menlo Park, care are peste 150 de milioane de utilizatori în Statele Unite, a ales mai întâi să nege aceste probleme.

”E o nebunie să crezi că informaţiile false publicate pe Facebook au putut să influenţeze rezultatul alegerilor”, afirma joi, 10 noiembrie, Mark Zuckerberg. ”99% din tot ceea ce oamenii văd pe Facebook este autentic. Articolele mincinoase reprezintă doar o parte foarte mică”, a adăugat CEO-ul Facebook după alte două zile. Acest procent rămâne însă imposibil de verificat.

Poziţia lui Mark Zuckerberg contrastează cu aceea a lui Sundar Pichai, directorul general al Google. Contactat marţi, 15 noiembrie, de jurnaliştii de la BBC, Sundar Pichai a recunoscut că proliferarea de informaţii false a putut deja să joace un anumit rol în societatea actuală. Voci discordante se fac auzite chiar şi în cadrul Facebook în această chestiune. Potrivit BuzzFeed, mai multe zeci de angajaţi ai Facebook s-au reunit, într-o manieră informală, pentru a discuta despre acest subiect şi despre instrumentele online care ar putea fi implementate pentru a lupta eficient împotriva dezinformării.

[…]/  integral pe news.ro

Cancelarul Angela Merkel a avertizat miercuri împotriva ştirilor false, care manipulează opinia publică şi joacă un rol important în promovarea populismului, conform site-ului postului de televiziune France24.

“Ceva s-a schimbat – pe măsură ce globalizarea a avansat, dezbaterea (politică) are acum loc într-un peisaj mediatic complet nou. Opiniile nu mai sunt formate în acelaşi mod ca în urmă cu 25 de ani”, a declarat cancelarul german în faţa Bundestagului.

Astăzi avem ştiri false, troli – lucruri care se regenerează automat, întărind opiniile cu algoritmi specifici şi trebuie să învăţăm să ne ocupă de ele”, a continuat Merkel, care a adăugat că provocarea cea mai mare pentru politicienii democraţi “este să inspire oamenii – trebuie să ne confruntăm cu acest fenomen şi dacă este necesar, să-l reglementăm“. […]/ integral pe mediafax.ro

[…]

Campania electorală americană a scos în evidenţă lucruri extrem de grave pe care, de altfel, le bănuiam. În primul rând, scandalul a fost deschis de un fost angajat al Facebook care a dezvăluit modul ticălos în care „cercul intern” al companiei cenzura ştirile conservatoare. O chestiune extrem de gravă care a făcut ca Hillary Clinton să-i poată ţine piept lui Trump, în condiţiile în care, într-un mediu informaţional neutru, probabil n-ar fi depăşit 20% din preferinţele electoratului. Ştirea a făcut ceva vâlvă şi s-a lăsat cu audieri ale oficialilor companiei, însă nu te poţi amesteca în politica intenă a unei companii 100% private, nu-i aşa? Lucrurile au luat o turnură şi mai urâtă atunci când Wikileaks a dezvăluit întâlnirile dintre Eric Schmidt şi John Podesta. Practic, Google a tras şi el puternic la căruţa Clintoniţei, motiv pentru care cam tot ceea ce face această companie poate fi bănuit de intenţii incorecte. Nu este OK ca o firmă a cărei principală menire este neutralitatea să se amestece în politică. Însă, la fel ca şi în cazul Facebook, nu te poţi amesteca în afacerile interne ale unei firme private.

După pierderea alegerilor de către baba isterică şi în urma dezvăluirilor jenante, ne-am fi aşteptat ca cele două companii să-şi pună cenuşă-n cap şi să promită o mai mare neutralitate. Nu doar că nu s-a întâmplat aşa, dar, mai mult, cei doi giganţi au anunţat un lucru de-a dreptul înspăimântător. Ambele companii urmează să introducă algoritmi care să cenzureze ştirile considerate false. Cu alte cuvinte, din spatele fermelor lor de servere, cei doi giganţi vor decide ce este bine şi ce nu este bine să citească vizitatorul independent. Iată cum, Ministerul Adevărului apare ca entitate 100% privată, autofinanţată.

Apariţia monstrului putea fi cumva intuită. Pentru cei care-şi amintesc episodul alegerilor prezidenţiale de la noi din urmă cu doi ani, similarităţile cu alegerile prezidenţiale americane de anul acesta sunt de-a dreptul şocante. Mai ţineţi minte „fenomenul Puie Monta”? S-a materializat peste Ocean ca „Tuck Frump”. La fel ca şi aberanta propunere de cenzurare a internetului. Vă mai amintiţi „viralul” omniprezent în perioada alegerilor şi puţin după acestea în care erau incriminate aşa-zisele site-uri de ştiri false? În fapt, alături de câteva publicaţii fanteziste, agitatorii de respiraţie globalist-băsistă înghesuiseră toate site-urile care se opuneau ideilor lor ciudate. Desigur, nu-i de mirare că ceea ce am văzut în România a fost repetat la un nivel mai mare în SUA. Aceleaşi liste cu „site-uri incomode” au fost „viralizate” şi în SUA, tot prin intermediul organizaţiilor lui Soros. Numai că acolo, învinşi fiind de ceea ce se numeşte „America profundă”, globaliştii au trecut la reţeta hard, adică la cenzurarea fizică a internetului, din centrul lui, adică de la marii furnizori de servicii şi conţinut.

Setup-ul la care se lucrează în prezent e unul de-a dreptul diabolic. Schema cu care Soros a spălat creierele sectanţilor săi este pusă în prezent pe tapet cu sprijinul tehnologic al giganţilor tehnologici. Astfel, lumea nu va mai fi niciodată ce-a fost.

Asistăm, fără doar şi poate, la cel mai mare atac asupra intimităţii. Chiar dacă ambele companii vorbesc despre „algoritmi inteligenţi” care fac această sortare, este clar că la mijloc nu-i nimic curat. În spatele algoritmilor pe care-i clama Facebook-ul s-a dovedit că stăteau o groază de „băieţi negri” care tăiau în carne vie tot ceea ce li se părea lor că nu e conform. La fel se-ntâmplă şi acum. Algoritmii sunt aduşi în discuţie pentru a da iluzia neutralităţii, însă, dacă stai să te gândeşti bine, este cel puţin tâmpit cel care crede că un algoritm poate face o selecţie mai bună decât o face un om, bazându-se pe propriile sale interese şi idealuri. De-aceea orice iniţiativă de a cenzura conţinutul este de-a dreptul ticăloasă. Însă, cele două companii se apără cu dreptul lor de a afişa pe propriile servere informaţia pe care-o consideră ele OK pentru propriul business.

Din păcate, marea majoritate a utilizatorilor de internet confundă propria conştiinţă, propriile năzuinţe cu „spaţiul privat” al companiilor menţionate. Aceştia, de bună voie, se înrolează în imensele turme de oi târâte spre pierzanie de interesele obscure ale câtorva şmecheri.

Chiar dacă întreaga poveste este una a tehnologiilor de vârf, trebuie să înţelegem că este o poveste care se tot repetă în istorie. Este acea perpetuă interacţiune dintre controlori şi controlaţi. Având voinţa necesară, poţi scăpa controlului, chiar dacă ceilalţi te vor considera nebun. E necesar însă să-ţi urmezi propria cale şi să nu cazi în capcanele care, în ziua de azi, sunt din  ce în ce mai facil de întins, dar infinit mai periculoase. Reţineţi ceea ce v-am spus: Ministerul Adevărului tocmai s-a înfiinţat, iar Nou-Limba e mai prezentă ca oricând. Conştientizaţi ceea ce vi se întâmplă!

INTEGRAL LA SURSA

***

Publicația americană inc.com a dezvăluit într-un articol apărut luni, 21 noiembrie, că românul Ovidiu Drobotă (23 de ani) este în spatele unuia dintre site-urile care au publicat știri false în campania pentru alegerile prezidențiale din SUA, favorizându-l pe candidatul republican Donald Trump.

În România, Drobotă este managerul unuia dintre cele mai cunoscute site-uri conspiraționiste, care publică informații trunchiate sau pur și simplu copiază bucăți de articole din alte surse: Expunere.com. Numele său apare și ca tag de autor al altui site, recentNEWS.ro.

Potrivit unei analize realizate de portalul online Buzfeed și citate de inc.com, pe site-ul EndingtheFed.com asumat de românul Drobotă – au apărut în premieră patru dintre cele zece știri false care au viralizat cel mai puternic în rețelele de socializare din SUA, în ultimele trei luni ale campaniei electorale.

Una dintre știrile false spunea că Papa Francisc și-ar fi anunțat susținerea pentru Donald Trump.

Audiența site-ului Ending the Fed este foarte mare, potrivit inc.com, având o medie de 3,3 milioane de vizitatori unici pe lună (majoritatea veniți de pe Facebook), mai mult decât adună ziare precum USA Today sau Los Angeles Times.

Contactat de publicația americană, Ovidiu Drobotă a povestit despre el că obișnuia să fie hacker, dar că acum s-a reorientat.

“În octombrie 2015 am aflat de Donald Trump și mi-a plăcut de el. Mi-a plăcut faptul că era un outsider. Și m-am gândit că pot să-l ajut să câștige președinția SUA creând un site. Am creat endingthefed.com. Îmi pare rău că am publicat știri false, le-am șters între timp, dar la timpul publicării, nu știam că sunt false”, a povestit Drobotă pentru publicația inc.com.

El a menționat că este doar un fan al lui Trump și a negat orice legătură cu Rusia sau cu WikiLeaks.

The Fed este denumirea populară a Rezervei Federale – echivalentul băncii centrale dintr-un stat european. Expresia Ending the Fed s-ar traduce, deci, cu distrugerea trezoreriei americane – aflată în centrul a numeroase teorii ale conspirației.

[…]

Drobotă, conectat la mai multe site-uri cu patroni obscuri

PressOne a dat pentru prima dată de numele orădeanului Ovidiu Drobotă în primăvara acestui an, în cadrul investigației referitoare la clipul cu mesaj anti-european denumit Gândește România – postat de site-ul Gandeste.org și devenit viral pe rețelele de socializare.

Imediat după ce clipul a fost postat de Gandeste.org, Drobotă l-a preluat pe canalul său de YouTube și l-a promovat pe site-ul său și pe pagina de Facebook aferentă.

În primăvara lui 2016, pe profilul său de Facebook, Drobotă apărea ca fiind CEO și owner la Expunere.com. Între timp, aceste mențiuni au dispărut.

L-am contactat atunci, în contextul promovării filmulețului Gândește România, și ni s-a prezentat ca fiind managerul prezenței online a Partidului Noua Românie, o organizație politică nouă care în statut se definește ca fiind “de centru dreapta, bazată pe principii liberale, democratice, de dreptate socială, solidaritate, respect și competență”.

De altfel, fondatorii PNR au și ei cel puțin două cotidiane online. Unul dintre ele este exclusivNEWS.ro, la care șeful partidului este și redactor-șef. Redacția are trei reporteri și un corespondent în Alexandria.

ExclusivNEWS te trimite mai departe, la un alt site de știri, recentNEWS.ro, unde numele lui Ovidiu Drobotă apare ca tag de autor.

Drobotă a fost și protagonistul unui material publicat de e-bihoreanul.ro în 2015, când el a organizat, prin intermediul Facebook, un protest împotriva defrișărilor ilegale.

În acel text, Drobotă spunea că are 22 de ani și se prezenta ca fiind student la Calculatoare al Universității din Oradea, și pasionat de protecția mediului. Atunci, în urma anunțului publicat de el pe Facebook – la care au aderat peste 2000 de persoane doar la Oradea – s-au anunțat alte 25 de proteste și în alte orașe din țară și străinătate.

Numele deținătorilor acestor site-uri constituie “date personale”

Conținutul Expunere.com, ca și al celorlalte “publicații” de acest tip menționate mai sus, este de multe ori preluat de pe website-uri care pretind că dezvăluie tot felul de adevăruri ascunse despre România – și al căror număr e în creștere.

Majoritatea deținătorilor acestor site-uri sunt însă greu de depistat.

Contactat de PressOne, Eugen Stăicuț, șeful departamentului Romanian Top Level Domain (RoTLD) al Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI), a oferit un răspuns detaliat în acest sens, arătând că numele persoanelor private care dețin astfel de site-uri constituie date personale și nu pot fi dezvăluite decât în condițiile legii.

“Datele de contact ale deținătorului unui domeniu .ro persoană fizică nu mai sunt afișate din 15 iunie 2008, când a fost pus în funcțiune un nou sistem de înregistrare și administrare domenii .ro.

La solicitările primite din partea unor persoane fizice sau juridice, dezvăluirea de date cu caracter personal din registrul pentru numele de domenii .ro se face în condițiile stabilite de art. 5 alin. (1) și (2) din Legea nr. 677/2001, respectiv atunci când prelucrarea este necesară în vederea realizării unui interes legitim al terțului căruia îi sunt dezvăluite datele.

Cu referire la interesul legitim, menționăm că acesta trebuie temeinic justificat și dovedit, în susținerea și dovedirea acestuia fiind necesare documente justificative.

Menţionăm faptul că responsabilitatea privind conţintul site-ului revine în totalitate deţinătorului numelui de domeniu respectiv, registrul .ro neavând nicio competenţă în privinţa conţinutului site-urilor. La înregistrarea unui nume de domeniu .ro, solicitantul își asumă Responsabilitatea pentru Utilizarea Legală”, se arată în răspunsul transmis de RoTLD.

Documentând, în acest an, apariția a zeci de site-uri care promit să dezvăluie adevăruri ascunse sau ocultate, am solicitat inclusiv o reacție a Președinției, după ce CSAT a inclus propaganda printre amenințările la adresa siguranței naționale.

În răspunsul transmis, Administrația Prezidențială arată cum este definită propaganda.

“Potrivit unei clasificări moderne, propaganda are ca principale caracteristici, următoarele:

– este planificată, premeditată; trebuie susţinută de cineva anume, fie o persoană fizică (spre exemplu un lider politic) sau juridică, fie o instituţie (publică sau privată) sau o organizaţie anume;

– este oneroasă;

– urmăreşte obiective de natură politică;

– poate fi impusă prin diverse forme de constrângere, cenzură sau autoritarism asupra audienţei-ţintă avută în vedere de sponsor;

– este exclusivă, nu admite sau evită, pe cât posibil, orice altă concurenţă; este indisolubil legată de minciună, fals, adevăr spus pe jumătate sau adevăr scos din context etc.

În condițiile în care societatea se confruntă cu o dinamică fără precedent a progresuluitehnologiei informației, pe scena media intervenind noi mijloace de exprimare și difuzare a informației (cele mai recente fiind rețelele de socializare virtuale), rapiditatea fluxului de informaţii a devenit o prioritate, de cele mai multe ori în detrimentul calităţii și/sau obiectivităţii conținutului, fără o analiză atentă a calităţii surselor.

Acest dezinteres poate fi explicat și prin perfecţionarea metodelor de manipulare şi dezinformare ale unor entităţi – acţiuni PSYOPS, CIMIC. Toate acestea sunt premise mai mult decât favorabile instituirii și dezvoltării propagandei în înțelesul ei propriu nociv.”

[…]/ integral pe pressone.ro

Ovidiu Drobota (23 de ani), un tanar oradean al carui nume este asociat cu site-ul conspirationist Expunere.com, este in spatele EndingTheFed.com, una dintre cele mai prolifice surse de stiri false in campania prezidentiala americana, scrie Inc.com.  HotNews a descoperit ca Expunere.com si EndingTheFed.com sunt gazduite pe acelasi server asociat unei firme de gazduire web din Romania. In acest context, probabilitatea ca cele doua site-uri sa aiba acelasi proprietar este mult mai mare.

UPDATE In 2012, Ovidiu Drobota a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru savarsirea infractiunii de transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic. In 2015, a fost trimis in judecata de DIICOT intr-un dosar cu privire la copierea si folosirea neautorizata a unor carti de credit American Express. Vezi in articol mai multe informatii despre cele doua dosare. 

In 2012, Ovidiu Drobota a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Timisioara la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru “savarsirea infractiunii de transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic”.

[…]

Ulterior, DIICOT a facut recurs si a obtinut si confiscarea a 700 de lei de la Drobota. Decizia Curtii este definitiva. In 2015, DIICOT mai trimite spre judecare inca un dosar cu obiectul “constituirea unui grup infractional organizat” in care apare numele lui Ovidiu Drobota, alaturi de alte 5 persoane. De aceasta data este vorba despre copierea neautorizata si folosirea unor carti de credit apartinand gestionarului de carduri American Express Company Inc. Dosarul se afla pe rolul Tribunalului Bihor.

“Hackerii obtineau datele de identificare ale cartilor de credit folosind atacuri de tip ¬phishing¬, adica prin trimiterea unor mesaje electronice, folosind programe de mesagerie instanta sau telefon. Utilizatorul era sfatuit sa-si transmita datele confidentiale pentru a castiga anumite premii sau era informat ca datele respective sunt necesare pentru a reface baza de clienti, dupa pierderea datelor originale ca urmare a unor erori tehnice. De regula, in mesajul trimis de hackeri era indicata si o adresa de web care contine o clona a site-ului de web al institutiei financiare. Datele de identificare ale cartilor erau inscriptionate pe benzile magnetice ale cardurilor “albe” cu ajutorul unor dispozitive electronice speciale. Cardurile contrafacute erau folosite de hackeri pentru cumparaturi din magazine care comercializau bauturi, tigari, bijuterii, ceasuri si imbracaminte.”, scrie Aradondespre dosarul in care este implicat Ovidiu Drobota.

[…]

Unul dintre cele mai fierbinti subiecte de dezbatere post-electorala din SUA este cel al subiectelor false distribuite pe Facebook si alte retele sociale. In urma cu aproximativ o saptamana, Mark Zuckerberg a calificat drept nebuneasca ideea ca acest fenomen ar putea influenta alegerile, dar la sfarsitul saptamanii trecute seful Facebook a revenit si a promis sa ia masuri impotriva acestor materiale false. Intre timp, in discutie – presarata de analize de presa care dovedesc amploarea fenomenului – au intervenit inclusiv presedintele Obama si alte oficialitati care acuza denaturarea procesului democratic sub influenta falsurilor promovate in retelele sociale de oameni neinformati sau care sunt ancorati in propria bula informationala.

Inc.com sustine ca in spatele site-ului Ending the Fed se afla romanul de 23 de ani Ovidiu Drobota si il citeaza pe acesta spunand ca este mandru de rolul pe care l-a jucat in sprijinul lui Trump. El mai este citat admitand ca Ending the Fed distribuie propaganda, convins fiind, insa, ca aceasta nu difera de ceea ce face zi de zi presa consacrata. El a exprimat ca regreta faptul ca a creat povesti si subiecte care s-au dovedit a fi false si fictive si a pretins ca scoate de pe site orice fel de stire demontata definitiv, cum ar fi povestea despre Papa Francisc care l-ar fi sustinut in campania electorala pe Trump. “Poti verifica aceste stiri”, a declarat Ovidiu Drobota.

El a descris site-ul “Ending the Fed” drept un site de stiri conservator. Potrivit sursei citate, acesta inregistreaza lunar, in SUA, 3,3 milioane de vizitatori unici, cei mai multi atrasi de pe Facebook – mai mult decat site-uri consacrate precum USA Today si comparabil cu LA Times.

Ovidiu Iosua Drobota a sustinut in 2013 examenul de bacalaureat, in calitate de absolvent al Colegiul Tehnic “Constantin Brancusi” din Oradea. Un an mai tarziu, numele sau apare pe lista candidatilor admisi la Facultatea de Inginerie Electrica si Tehnologia Informatiei, specializarea Calculatoare, din cadrul Universitatii din Oradea. Potrivit unor informatii HotNews, tanarul a fost student al universitatii un singur an, fiind exmatriculat din cauza absentelor. 

[…]

Daca ar fi sa-l credem pe cuvant pe Drobota cu privire la calitatea sa de “hacker”, putem spune cel putin ca Drobota este un “hacker” neglijent. Pe unul dintre blogurile sale, gazduit pe acelasi server ca si Expunere.com sau EndingTheFeds.com, acesta publica o imagine cu el, realizata in mai 2016, in proprietatiile careia lasa coordonatele GPS ale locuintei sale din Oradea.

Acelasi “hacker”, in data de 18 iunie 2016, publica pe contul sau de YouTube un filmulet realizat de la balconul blocului in care locuieste. Coordonatele GPS din detaliile imaginii duc catre locatia in care a fost realizata filmare. De altfel, adresa acestuia de acasa apare pe mai multe site-uri, in unele cazuri publicata chiar de el. […]/ integral pe hotnews.ro

 

Nota noastra

Definitia propagandei facuta de Administratia Prezidentiala este atat larga si vaga, cat si bizara si inutila. Ce inseamna propaganda prin constrangere sau exclusiva, astazi? Dar ce inseamna ca urmareste obiective de natura politica? Care organism de presa nu face asta? Hotnews? 🙂 Exista criterii clasice prin care putem identifica propaganda; mai mult decat atat, exista propaganda alba si propaganda neagra, precum exista dezinformari si manipulari. De ce sa ne obosim, insa, sa furnizam criterii clare? Nu mai bine dam ceva indeajuns de ambiguu astfel incat sa depinda totul de definitia momentului si interesului puterii?  

In ceea ce priveste cazul spammerului Drobota (tehnic vorbind, asta este, pentru ca el creeaza siteuri special concepute pentru atragere de trafic si care produc hoaxuri), nu este bizar ca toate siteurile astea antisistem de mare trafic sunt sustinute de personaje cu cazier penal? O fi intamplator? Oare stiu agenturili ceva ce nu stim noi? Intrebam, nu dam cu parul…

Parlamentul European a adoptat miercuri o rezoluție care solicită Comisiei crearea unei forțe mediatice pentru contracarea propagandei rusești și a celei ISIS în cadrul UE și în țările Parteneriatului Estic.

O rezoluție a PE nu se transformă automat în lege, dar ea indică un curent de opinie. Structura votului pune în lumină o puternică mefiență față de Federația Rusă, dar în același timp sugerează posibiliatea unor schimbări de perpsectivă. Au fost înregistrate 304 voturi pentru și179 împotrivă, dar semnificativ este și faptul că au fost 208 abțineri, ceea ce reprezintă un mare bazin de nehotărâți. Subiectul relațiilor cu Rusia este departe de a fi atât de net tranșabil pe cât sugerează Rezoluția, cu atât mai mult cu cât în politica europeană se petrec sub ochii noștri reorientări de semn contrar. În  Franța bunăoară alegerile primare ale ”dreptei și centrului” vor fi câștigate cel mai probabil de fostul prim-ministru François Fillon, un politican conservator care intenționează să îmbunătățească relațiile cu Rusia. Departe de a pune Rusia și ISIS în sacul aceleași adversități, viitorul posibil președinte al Franței propune mai curând  o alianță cu președintele Putin contra islamisului radical. Nu se știe iarăși ce vor aduce alegerile din Germania, dar, în destule alte țări, remarcăm o reconsiderare a politicii de ostilitate radicală față de Rusia.

Dar teza centrală a rezoluției – alăturarea Federației Ruse de ISIS – a suscitat controversă chiar printre promotorii săi. La conferința de presă au vorbit deputata conservatoare Anna Fotyga (ECR), fost ministru de Externe al Poloniei, deputatul Traian Ungureanu (PPE), socialistul austriac Eugen Freund (S&D) și lituanianul Petras Auštrevičius (ALDE). Dacă raportorii Anna Fotyga și Petras Auštrevičius au considerat că, în ciuda diferențelor indiscutabile dintre cele două entități, ele se manifestă deopotrivă ca adversare ale UE și cer același tip de răspuns, Traian Ungureanu a pretins că Rusia și ISIS ”au regimuri similare” și că merită prin urmare o dezavuare de aceeași natură. Socialistul austriac Eugen Freund nu a ascuns însă că, în ciuda susținerii pe care o acordă rezoluției, dezaprobă tratarea Rusiei și ISIS în același raport și că alăturarea i se pare complet neadecvată. De altfel sub influența socialiștilor, rezoluția a cuprins în textul ei și câteva fraze mai conciliante cum ar fi aceea (paradoxală) că războiul mediatic nu ar trebui ”să pună în discuție importanța menținerii unor relații constructive cu țările terțe”.

Să nu uităm însă conținutul propriu-zis al rezoluției. Textul este stufos, dar, în esență, constată că Rusia alocă bani mulți pentru programe de propagandă și dezinformare, și cere în consecință Comisiei și statelor membre să aloce la rândul lor sume consistente pentru crearea unui aparat mediatic de natură să contrabalanseze influența rusească atât în țările uniunii cât și în țările Parteneriatului Estic.

O observație se impune de la bun început. Textul rezoluției conține afirmații pe deplin adevărate, dar și afirmații exagerate. De exemplu este perfect adevărat că în vecinătatea estică ”războiul propagandistic și intervenția mass-mediei ruse sunt deosebit de puternice și, de cele mai multe ori, fără rival”. O știm mai ales cât privește Basarabia, căci Ucraina a fost mereu un spațiu de cultură rusă, în care lucrurile sunt mai greu discernabile.

 Dar cât privește țările membre UE, Rezoluția e cel puțin exagerată: ”statele sale membre și cetățenii săi – se spune în textul adoptat – suportă o presiune crescândă, sistematică pentru a face față campaniilor de informare, de dezinformare, de intoxicare și de propagandă din partea unor țări și actori nestatali”.

În România cel puțin se discută intens despre propaganda rusească, dar ea nu are influența care i se atribuie. Audiența posturilor de televiziune rusești se apropie de zero căci nu există pur și simplu preluări prin firmele de cablu care sunt orientate exclusiv către spațiul occidental. Iar dacă ne referim la diferite site-uri, ele au o audiență ușor măsurabilă și limitată la câteva nișe nesemnificative din punct de vedere politic. Ca să nu mai spunem că spre deosebire de Basarabia, românii nu mai vorbesc deloc rusește și asta încă din ultimul deceniu al lui Ceaușescu. Pentru orice observator lucid al peisajului mediatic din România, propaganda rusească este o amenințate supraevaluată. De altfel este grăitor că cei care cultivă subiectul nu dau niciodată exemple sau, dacă o fac totuși, acestea sunt minore sau neconvingătoare. Impresia noastră, așa cum am mai arătat, este că exagerarea influenței rusești are scopul de a discredita presa și în general opiniile de orientare conservatoare care sunt asimilate abuziv cu politica de la Kremlin.

Extinzând observația la spațiul întregii Europe, putem întrevedea că rezoluția votată miercuri este printre altele și o replică liberală la avansul conservatorismului în Europa și totodată la amplificarea contestațiilor din partea stângii socialiste, care pretinde mai multă solidaritate. E semnificativ mai ales un pasaj din textul rezoluției: ”deși nu toate criticile aduse UE sau politicilor sale, în special în contextul exprimării ideilor politice, reprezintă în mod necesar propagandă sau dezinformare, cazurile de manipulare sau de sprijin din partea țărilor terțe, menite să alimenteze și să exacerbeze aceste critici oferă motive pentru a pune sub îndoială fiabilitatea acestor mesaje.” E aproape transparent: cei care critică, de pe orice poziție, starea actuală a Uniunii Europene riscă să fie tratați ca prieteni ai lui Putin sau, în orice caz, să li se ceară explicații. E cel puțin îngrijorător.

[…]

Ce este jignitor in treaba asta cu fake news? Infantilizarea publicului. Am devenit niste idioti, utili sau inutili, care trebuie dadaciti si trebuie indrumati catre sursele “corecte” de stiri, adica, respectiv, catre INTERPRETAREA corecta a ceea ce se intampla in lume.

Moshe&Mordhecai, adica Daniel Octavian Bejan, acest kaghebist drag noua are perfecta dreptate: e vorba doar si numa’ de manipulare si de control. De propaganda. De hegemonie. Sub pretextul “controlului stirilor false”, cei care au dat tot soiul de dude si de manipulari grosolane au tupeul acum sa se erijeze in arbitrii morali ai presei. Cind, de fapt, nu isi folosesc decit ranga pentru a strivi pe altii.

E fix ca la noi, unde sub pretextul anti-coruptiei, corifei ai cardelii si ai dispretului pentru adevar si legi si reguli, gen Basescu sau Blaga sau Videanu sau Udrea sau Tapalaba sau Adamescu sau Turcescu sau domnuRares sau Gusa, niste securisti de cea mai mare rasa, au tupeul si indrazneala sa impuna reguli si sa arbitreze cine are dreptate si cine nu in aceasta tara, pe cine sa bage la puscarie si pe cine nu. Adica lupta pentru putere mascata in deontologie. Adica, asa cum ar spune un alt mare corifeu apropiat lui Basescu, “o cardeala ordinara”.

Stăpânii afacerilor cu “socializarea” online au decis să se implice în combaterea a ceea ce au numit “știri false”. Ca întotdeauna când se pune la cale o mișcare ticăloasă, primul pas, născocirea unui brand, e cel mai important. “Războiul” era deja un substantiv activ în nomenclator (împotriva corupției/drogurilor/terorismului etc.) folosit de securași cu relativ succes și în operațiile anterioare. Elementul de noutate îl dă sintagma “știri false”, care instituie astfel dreptul de a cenzura mult mai sever conținutul publicat și distribuit prin intermediul giganților Facebook, Twitter, Reddit sau Google. E vorba, practic, despre un patriot act cu aplicare online.

Mai întâi ar trebui să înțelegem corect ce reprezintă, de fapt, așa zisele servicii de socializare online. Teoretic (așa cum vor să creadă cei mai mulți dintre utilizatori) ar trebui să fie vorba de niște platforme prin intermediul cărora utilizatorii pot comunica între ei, pot distribui propriile texte, imagini etc. și le pot accesa pe cele distribuite de alții. Am putea presupune, cel puțin teoretic, că discutăm despre un spațiu al democrației informației. Practic lucrurile nu stau deloc așa. Afacerile cu socializare au ca obiectiv fundamental colectarea cât mai multor informații despre utilizator, traficul cu aceste informații și obținerea de maximum de profit de pe urma acelorași utilizatori prin expunerea la publicitate și vânzarea de servicii virtuale. Toată arhitectura acestor platforme este gândită în acești parametri, facilitarea schimbului de informații între utilizatori fiind un produs secundar, de mult mai mică importanță.

Un exemplu elocvent îl reprezintă comparația dintre Facebook și MySpace. La momentul lansării Facebook, MySpace era extrem de bine așezat în piață și reprezenta, indiscutabil, un produs superior. Astăzi MySpace a dispărut, iar Facebook a devenit un colos. O posibilă explicație ar putea fi managementul mai bun, creșterea calității produsului, bla-bla. Altul, mult mai aproape de realitate, poate fi legat de disponibilitatea celor două companii de a pune la dispoziția cui trebuie datele colectate. O rapidă căutare lămurește totul.

Știrile false. Știrile false au existat de când lumea, nu doar de la apariția internetului. Sigur, în teorie, ar fi ideal ca acestea să poată fi combătute. În același timp ar trebui să îngrijoreze ideea înființării acestui Minister Global al Adevărului. Pentru că asta se întâmplă atunci când niște multi-miliardari bine înfipți în establishement au pretenția de a stabili ei ce este știre validă și ce nu, cine este un furnizor acceptabil de informații și cine nu.

Pe durata campaniei pentru prezidențialele americane Google a fost, pe bună dreptate, acuzat că a modificat parametrii algoritmului de căutare. În plin scandal Wikileaks, o căutare după cuvintele “hillary clinton” dădea în primele 2 pagini exclusiv știri pozitive despre H.C. . O căutare după cuvintele “donald trump” oferea exclusiv rezultate negative pe primele 4 pagini. Google a contribuit financiar la campania doamnei Clinton.

Lucrurile au arătat la fel și în cazul Fb sau Twitter, care pur și simplu au cenzurat informații negative legate de Hillary Clinton sau au blocat pur și simplu conturi ale celor care distribuiau astfel de informații.

Un alt element de care trebui ținut seama este legat de presa tradițională, MSM, așa numita main stream media. Modul în care a funcționat aceasta pe durata aceleiași campanii electorale, abandonând orice fel de neutralitate în schimbul unei mizerabile propagande pro-Hillary, a adus presa tradițională la un nivel record de neîncredere. De fapt, cuvântul cel mai des folosit pentru a descrie atitudinea consumatorilor față de presa tradițională este dispreț. Asta era o situație de netolerat. MSM este în SUA o afacere de multe zeci de miliarde, aflată în picaj. Dar mai ales era un foarte eficient instrument de propagandă, ușor de controlat, aflat în mâinile câtorva miliardari la fel de bine înfipți în establishment, dacă nu mai bine, ca și cei din afacerile online.

S-a ajuns astfel la situația în care fotografia publicată pe Twitter de un utilizator oarecare să devină o informație mai credibilă decât știrea prezentată de NYT sau CNN. ( E cazul unei fotografii de la o întâlnire electorală a doamnei Clinton, la care sursa oficială vorbea de o prezență masivă, arătând imagini dintr-un unghi apropiat de scenă, în care se vedea publicul îmbulzit în apropierea scenei, in vreme ce poza publicată de utilizatorul prezent la acel eveniment, de la mai mare distanță, cu o imagine de ansamblu, arăta că acolo fuseseră câteva zecide oameni).

fake-news

Exemplul a fost repetat de mii de ori. Utilizatori oarecare de Youtube, Facebook, Twitter sau Instagram veneau și demolau informațiile migălite de canalele oficiale. Aici facem un asterisc și ne amintim să revenim mai târziu.

Apoi a apărut scandalul PizzaGate. Nu am să intru în detaliile dezgustătoare ale acestui scandal, puteți face o mică cercetare, dacă vă ține ficatul. Nu știu cât de corecte sunt informațiile de la care a pornit acest scandal, (sunt acolo lucruri care sigur ar trebui să îngrijoreze), dar lucrurile par să o fi luat razna. În vreme ce MSM ignoră cu desăvârșire subiectul, pe Twitter, Youtube sau FB, mii de utilizatori s-au tranformat în investigatori ad hoc și au purces la descâlcirea acestei atât de dezgustătoare afaceri. Unii reușesc să scoată la lumină detalii scandaloase, alții doar delirează – nimic nou în asta. Un lucru e cert, acest scandal poate și va arunca în aer întreg establishmentul. Potențialul balistic al acestei afaceri este uriaș. Capacitatea presei tradiționale de a ascunde gunoiul sub preș și de a livra textele propagandistice obișnuite e nulă. Acesta este momentul în care a apărut ideea “războiului împotriva știrilor false”. Mii de conturi de utilizatori blocate (Twitter, Youtube, Facebook), conținut șters de site-urile respective, ș.a.m.d.. Degeaba. Pentru fiecare articol șters apar altele, și altele. Bătălia pare mai grea decât se anunța.

Repet, nu știu cât adevăr este în acest PizzaGate, dar ceea ce se discută acolo poate spulbera Washington D.C. Iar ceea ce pompos a fost botezat “război împotriva știrilor false” este un război pentru controlul informației, un război despre cine are voie să distribuie informații și ce informații au voie să circule. Iar motivele nu au de a face cu pretextele oficiale, ci fix cu cele două elemente despre care am vorbit: prăbușirea MSM și incapacitatea presei tradiționale de a mai livra (alegerea lui Donald Trump este demonstrația) rezultatul convenit și uriașul scandal PizzaGate.

În final revenim și la asteriscul de mai sus. Online-ul a născut propriile sale vedete, bloggeri, videobloggeri, etc. . Deși ar fi trebuit (și multă vreme au reușit) să fie o alternativă la presa tradițională, succesul de care s-au bucurat i-a împins din zona presei alternative, în spațiul instituțional, acolo unde conținutul se plătește, acolo unde clienții de publicitate și/sau partenerii impun linia editorială. Astfel, nu tot ce înseamnă new media a rămas și alternative media. Din momentul în care apar încasările din publicitate, lucrurile se schimbă, iar asta se simte. În PizzaGate sau TwitterGate nu mai există personaje vedetă, ci informația-vedetă ( dacă îmi este îngăduită formularea). tendința aceasta era vizibilă de multă vreme și a devenit evidentă acum.

Atunci când dorința sistemului de a controla și acest mediu de distribuție a informației, care este internetul, se întâlnește cu dorința unor utilizatori de succes de a obține venituri din activitatea online, rezultatul este cel pe care îl vedem. Comentatorii au devenit la fel de importanți sau mai importanți ca generatorii de conținut, tendințele sunt date de mase, nu de toanele vreunui așa zis influent plătit. Dacă politicile de control ale marilor furnizori de servicii online vor continua, vom asista, într-un viitor nu foarte îndepărtat, la o evadare din spațiile controlate ale internetului și o dezvoltare a zonelor alternative. Astăzi, pentru marele public, serviciile tradiționale par a avea avantajul de a oferi gratuit accesul la informație. În momentul în care utilizatorii vor fi puși în situația de a alege între gratuit, dar controlat și contra cost, dar liber, unii, puțini la început, vor alege să plătească pentru libertatea de informație. Apoi îi vor urma și alții. Giganții internetului vor trebui să se adapteze, fie revin la o informație liberă, fie se prăbușesc. E o lungă și complicată discuție.

vnn-says-google-and-facebook-have-declared-war-on-the-truth


Categorii

Articolele saptamanii, Dezinformari, hoaxuri, diversiuni, manipulari, Facebook, Google, Internet, New Media, Noile Tehnologii, Noile totalitarisme, dictatura si reeducare

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

74 Commentarii la “SENSUL RAZBOIULUI IMPOTRIVA STIRILOR FALSE: nu filtrarea critica a stirilor, ci monopolul asupra VIZIUNII “CORECTE” despre lume, instalarea discreta, cu ajutorul GOOGLE si FACEBOOK, a “MINISTERULUI ADEVARULUI” la nivel global: “Este un război pentru controlul informației, un război despre cine are voie să distribuie informații și ce informații au voie să circule”. Este cruciada impotriva FAKE NEWS menita si acoperirii scandalului PIZZAGATE?

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

 1. @daniela: ce te face sa crezi ca as fi impotriva anchetei organelor in drept? Pana atunci insa, prefer sa pastrez rezerve fata de ceea ce s-a publicat pana acum in media alternativa. Asta-i tot, restul sunt variatiuni pe o tema data.

  @ Doroteea: nu stiu, spune-mi tu ce ar trebui sa invat din cazul unui pedofil.

 2. @Doroteea
  Sunt uimit de pasiunea ta pentru pedofilii din SUA si de lipsa oricarei reactii vizavi de lungul sir de aberatii ce au loc sub obladuirea lui alde Pruna. Doar cateva din ultimele aberatii:
  Raluca Prună: Pentru cei care comit fraude economice este mai descurajant să le iei fructele infracţiunii, decât să stea în penitenciar
  http://www.romaniatv.net/raluca-pruna-pentru-cei-care-comit-fraude-economice-este-mai-descurajant-sa-le-iei-fructele-infractiunii-decat-sa-stea-in-penitenciar_328368.html
  Raluca Prună, spune că discuțiile din spațiul public cu privire la iminența unei legi a răspunderii magistratului reprezintă un atac direct și nenuanțat la independența justiției.
  http://www.dcnews.ro/raluca-pruna-foc-i-para-cand-aude-de-legea-raspunderii-magistratului_524227.html

  Doroteea, uita-te in sus cand mai intri in facultate, ca in curand o sa fie date jos statuile lui Cicerone si Justinian, pe sub care treci, si o sa fie inlocuite cu statuile lui Pruna si Guseth. S-a intamplat ceva similar si in Planeta Maimutelor, merita sa vezi secventa de pe youtube, este fara cuvinte si cam asta vei vedea si tu.

  Astronaut Leo Davidson crashes in Washington, D.C. on Earth in his own time. He looks up to see the Lincoln Memorial is now a monument in honor of General Thade. A swarm of police officers, firefighters, and news reporters descend on Leo, but on closer inspection, it appears that they are all apes.
  https://www.youtube.com/watch?v=g9ZJ0F8Ik9E

 3. @Nonno:

  Iete domle, n am stiut ca am cititori secreti ocupati zilnic cu citirea postarilor mele de pe CO… Daca n as recunoaste stilul :), mai ca as incepe sa ma ingamf!
  Multumesc pt audienta, inteleg ca sunt o lectura pasionanta, dar va sfatuiesc sa va mai si vedeti de treaba, nici chiar asa! Nu de alta, dar se raceste ciorba, se supara nevasta, se pune praful pe jocul ala de table…si tot degeaba: printipurile astea nu au ele aderenta chiar la oricine.

  @carmen:

  :)))) Esti intr adevar simpatica!
  Pai draga Carmen, primul lucru pe care cred ca ar trebui sa l inveti (inaintea altora mai complexe) este sa citesti bine postarile pe care le combati. Daca zici ca esti de acord cu ancheta, pana la urma de ce te ai mai contrat cu mine pe aici? La ce bun toata polemica? Doar asa, sa l enervam pe bietul Ninno, si asa cu ochii scosi de nesomn din cauza citirii frenetice a postarilor mele?

 4. @M

  :)) Secventa de pe youtube m a facut sa casc plictisita, amice. La statuia lui Cicero poate nu te ai uitat tu bine poate, pt ca am depasit demult etapa: cu mult timp in urma maimutele nu doar au inlocuit vechile statui pe frontispicii, dar au si invadat instantele tarii si au ocupat scaunele de judecata. Putini oameni au mai ramas pe acolo, cu ciocanelul si balanta in maini, si crede ma ca n as vrea sa fiu in locul lor.

  Problema raspunderii magistratilor e una demult dezbatuta in lumea noastra..ce sa mai zic.. Ca si pizzagate, nu mi pun sperante pt ca miza e prea mare, uriasa. Inseamna sa lovesti in inima structurii de rezistenta a sistemului. Dar, acum, de Ziua Romaniei, uite, am sa pun o speranta acolo! 🙂 Doamne ajuta!

 5. @Doroteea
  “Secventa de pe youtube m a facut sa casc plictisita, amice.”
  Inteleg ca nu prea ai dormit noaptea trecuta, dar nu inteleg de ce-i reprosezi asta lui “bietul Ninno, si asa cu ochii scosi de nesomn”?
  Somn usor in continuare, si nu da prea mare atentie realitatii din jur, este doar un cosmar.

 6. @M

  Mersi de sfat, dar mie imi place sa dau atentie realitatii din jur! Inteleg ca la tine metoda functioneaza, dar cred ca suntem facuti din stofe foarte diferite 🙂

  Nu i reprosam nimic lui Ninno-ninno, doar il compatimeam, ca doara el se plangea sarmanul ieri pe la miezul noptii ca il tin ocupat postarile mele!

 7. @Doroteea
  Cand am fost facut eu mi-au zis ca tocmai au terminat stofa cand au facut-o pe Doroteea si le-a ramas numai panza de in pentru mine. Daca nu ti-a ramas mic costumul, poate-mi mai dai si mie un pic de stofa, de la vreun tiv, sa-mi fac si eu o cocarda tricolora.

 8. @M

  Inul e un material f bun. Tine l tu curat si nu l mai murdari in judecati pripite, pastreaza i integritatea si nu l desira in atacuri inutile, si o sa vezi ca e suficient de rezistent incat sa nu mai fie nevoie sa evadezi in somn sau sa sfatuiesti pe altii sa o faca. Si nici sa te mai preocupe costumele altora, cum le poarta ei, sau sa tanjesti dupa petice din materiale ce nu iti apartin.

 9. Doroteea, nu e nevoie sa umbli cu arma la brau si cartusul mereu pe teava, sunt doar pareri, diferite, cum este si normal sa fie.

  (coment.#20): Ai citit mesajul patriotilor anonimi? Ai vazut cum se pune problema, cum sunt invitati cititorii sa demaste toate aceste grozavii (MSM Reporters Will Not Do Their Jobs so Citizen Reporters Must Expose the Crime of the Century)? De ce oare nu actioneaza legal, chiar toti sunt corupti? Ma indoiesc.

  Probabil ca nu l-ai citit, ca altfel ti s-ar fi parut bizar ca oamenii se mobilizeaza sa descopere singuri dovezile incriminatorii. Bine ca intre timp s-au mai linistit si-au realizat si ei ca e posibil ca asa-zisele dovezi de care faceau atata caz sa nu fie chiar de pe serverul wikileaks, cu toate ca erau si ele codate sau cifrate, cum le-o mai spune in limbajul lor (mai ales ca Assange ar fi disparut de pe radar de ceva vreme), ci sa fie manipulati intr-o operatiune psyop parca-i zice. Chestia cu extraterestrii e tare de tot. Sa ajungi sa spui ca numele James Alefantis este anagrama in franceza pt j’aime les enfants, este nu o proba, ci altceva care incepe tot cu p si se cheama paranoia. Bine ca si-au recunoscut greseala intre timp si au realizat ca e posibil ca prin actiunile lor sa discrediteze wikileaks cu toate emailurile.

 10. @carmen:

  Faptul ca pretind ca intr o dezbatere cel care sugereaza, sustine fatis sau contrazice o teza sa fie pregatit sa o si sustina puternic argumentat, contra-argumentat si coerent logic nu inseamna nici ca umblu cu arma la brau si nici ca nu accept alteritatea. De regula, exact cei cu deficit de argument sunt cei care percep aceasta exigenta drept un atac. Cel putin asa vad eu lucrurile. Banuiesc ca tu le vezi altfel si realizez ca nu o sa ajungem nicaieri cu discutia asta, asa ca propun sa o incheiem prieteneste aici.

  Cat despre atacuri si arme, sincer mi se pare culmea ca tot eu sa fiu indemnata la temperanta dupa cate jigniri mi se adreseaza pe aici de catre unii ca M sau Ninno, de ex., cu care nici macar nu am o disputa si care simt EI nevoia sa se bage in seama. Poate lor le ar prinde bine, ma gandesc, putina pedagogie comportamentala…zic…

 11. *Nonno, scz..:P

 12. Din câte știu, chiar James Alefantis în persoană a sesizat atât FBI-ul cât și NYPD-ul despre situație, sătul de amenințările cu moartea pe bază de meniu de pizza si bârfe.
  Și dacă îmi aduc bine aminte, Pizzagate-ul a ieșit pe piață la câteva ore după ce apăruse înregistrarea cu Trump cel libidinos (“dacă ești celebru te lasă să le faci ce vrei”).
  Mai departe, Pizzagate-ul s-a alăturat acuzațiilor de lesbianism la adresa lui H. Clinton, hoax-urilor lansate despre Trump (papa îl susține pe Trump, etc.) și a altor manevre de psyop din campania electorală americană. De menționat că 60% din accesările acestor povesti s-a datorat șeruitului de pe Facebook, de unde și acuzele la adresa lui Zuck si Fb ca au influențat decisiv alegerile (cum ar veni, dacă nu era fb-ul, dintr-un milion de oameni, doar 400 000 ar fi citit “știrile”, dar acum, cu ajutorul FB, au bifat un meleon de americanos știrile)
  Așa că parcă văd:
  “..o întrunire a ocultei după alegeri, atmosferă întunecată, coarne, abur si moși dubioși. Șeful ăl mare (poate fi și împuternicitul lui):
  – Ce-ați făcut tâmpiților?
  – Păi să vezi șefu… Noi am făcut, am dres, da’ tuta asta de Zuck n’a fost în stare să oprească sau să modifice știrile așa cum a făcut bossul de la Reddit.
  – Zuuuckemberg!
  – Da, să trăiți! ( multe temenele)
  -Pai se poate? Noi te-am făcut, noi te aranjam. Rezolvă ca alt fel….”
  De unde, zic, și modificările de algoritm blocator de fake-news din FB, modificări care au apărut post-election.

 13. Doroteea – povestire crestina
  In timp ce Genoveva este o fata care isi marturiseste cu curaj credinta in Cristos in familia ei, in ciuda impotrivirilor, Doroteea traieste cu totul altfel. Ea intoarce spatele mai intii in interior, apoi si in exterior caminului ei crestin. Si aceasta desi parintii si fratii ei duc o viata crestina model.
  .Patricia ii arata Doroteei cum sa se descurce in lume. Incepe o lupta zbuciumata pentru ca Doroteea sa aleaga o alta cale. Aceasta lupta devine dramatica atunci cind ea se indragosteste de un barbat impenetrabil. Incotro te indrepti, Doroteea?
  http://www.librariamaranatha.ro/doroteea.html

 14. Na! că scăpai jos tablele și să-mprăștiară pân tot cortul…Mult îi plașie Doroteei să s-audă vorghind; bag samă că așe fașie paralili di trai….O țârucă am zâs șî io, da’ n-am dat cu paru piste capu iei.
  Destul a fost însă pentru a deslănțui pe Proteus-Dorothy împotrivă-mi.
  Nu-mi rămâne decât să despic marea (Roșie,Neagră,Egeea-whatever) și să flee the area…Pa!

 15. @ enkidu: bilderbergii s-au intalnit recent, sa fie cu vreo 4-5 zile in urma, undeva prin Virginia.

 16. In fine, nu tin sa dezvolt discutia. La drept vorbind, fiecare alege sa creada ce vrea din informatia care i se ofera. Personal raman la parerea ca a distinge adevarul de minciuna a fost, ramane si va fi una din marile provocari ale fiintei umane.

 17. rusii (tapul ispasitor al americanilor):
  “Mai mulți senatori democrați fac presiuni pentru ca administrația Obama să admită deschis, în baza unor noi informații obținute de serviciile secrete, că Rusia s-a amestecat în alegerile prezidențiale din 8 noiembrie cu scopul de a facilita o victorie a lui Donald Trump, au indicat pentru CNN surse concordante.
  Agențiile de informații au învinovățit Rusia pentru acțiunile de piratare online și au subliniat că scopul este de a se amesteca în procesul electoral din Statele Unite. Nu s-a sus niciodată public că intenția Rusiei a fost să îl ajute pe republicanul Donald Trump să o învingă pe democrata Hillary Clinton.
  http://www.agerpres.ro/externe/2016/12/03/sapte-senatori-democrati-cer-administratiei-obama-declasificarea-informatiilor-privind-piratii-cibernetici-rusi-04-02-52
  Podesta a inceput vanatoarea de vrajitoare mai din timp:

  WikiLeaks susţine că se află în posesia a mai mult de 50.000 de e-mailuri care îi aparţin lui Podesta. El a fost şeful de cabinet al lui Bill Clinton între 1998 şi 2001şi consilier al lui Barack Obama între 2014 şi 2015.

  E-mailurile respective sunt în mare parte din 2015 şi surprind diferite discuţii dintre Podesta şi alţi membri ai campaniei lui Clinton.

  John Podesta spune că serviciile secrete ruse sunt de vină pentru publicarea e-mail-urilor, cu intenţia de a îndrepta preferinţele de vot la alegerile prezidenţiale în favoarea lui Donald Trump, potrivit New York Times.

  El mai spune că momentul în care WikiLeaks a publicat e-mailurile respective nu este o simplă coincidenţă, pentru că s-a suprapus cu momentul când a fost dezvăluit video-ul în care Donald Trump era surprins făcând comentarii controversate referitoare la femei.

  lui Podesta i s-a alaturat si Robert Mook:

  Seful campaniei lui Hillary Clinton, candidatul Partidului Democrat la presedintia SUA, sustine ca hackeri din Rusia au “spart” serverul de email al partidului si au furat documentele publicate recent de Wikileaks, totul pentru a-i sari in ajutor lui Donald Trump, controversatul candidat al republicanilor.

  “Exista dovezi potrivit carora reprezentanti ai aparatului de stat din Rusia au fost implicati cumva in asta. Ei au furat acele email-uri, iar unii experti considera ca au facut acest lucru pentru a-l ajuta pe Donald Trump”, a spus Robby Mook, seful campaniei electorale a fostei prime doamne a Statelor Unite.

  http://www.zf.ro/business-international/cine-este-john-podesta-seful-de-campanie-al-lui-hillary-clinton-care-s-a-interesat-de-soarta-lui-traian-basescu-si-care-vorbeste-prin-e-mailuri-secrete-despre-existenta-extraterestrilor-15805686
  http://www.ziare.com/hillary-clinton/donald-trump/seful-campaniei-lui-clinton-rusii-ne-au-spart-mailul-ca-sa-l-ajute-pe-trump-1430262
  Emailurile lui Clinton sau “o scrisoare pierduta” in varianta americana:
  “Intr-o conferinta telefonica cu donatorii cei mai importanti ai campaniei sale electorale, relateaz “Le Figaro” intr-o corespondenta din Statele Unite, Hillary Clinton a reamintit – explicand cauzele infrangerii sale – ca exact in momentul de la sfarsitul lunii octombrie cand toate sondajele o dadeau castigatoare a scrutinului prezidential, seful FBI, James Comey, a trimis Congresului american o scrisoare prin care anunta redeschiderea dosarului privitor la utilizarea de catre ea a unui sit electronic privat in perioada in care a fost Secretar de Stat al SUA. Este adevarat ca dupa o saptamana Comey anunta ca dna Clinton nu va mai fi urmarita in justitie pentru acuzatia respectiva, “dar, a spus ea, raul fusese deja facut”.”
  http://www.curierulnational.ro/Extern/2016-11-12/Hillary+Clinton+il+acuza+pe+directorul+FBI+de+infrangerea+sa+la+alegerile+prezidentiale

 18. Daca as duce paranoia mai departe as incepe sa ma intreb de ce a facut directorul FBI a ce a facut si cine e acest James Comey, responsabil pentru infrangerea lui H. Clinton?
  Si googalind vezi ca a seful FBI a fost director la Hertog Foundation, fundatie apartinand unui evreu, Roger Hertog, care detine si Tikvah Found. Roger Hertog mai este si director al neoconservatorul American Enterprise Institute, la ultraconservatorul Manhattan Institute si Hudson Institute, cel cu studiul ”Marele Război Siberian din 2030”, a fost decorat de Bush si participa in mod activ la intalnirile Bilderberg.
  https://publicintelligence.net/2003-bilderberg-meeting-participant-list/
  Apare si aici in josul listei:
  …evreii-din-mass-media-si-industria-de-filme/
  Si incepi sa te intrebi cine se bucura de fapt de venirea lui Trump.

 19. @enkidu
  “Si incepi sa te intrebi cine se bucura de fapt de venirea lui Trump.”
  Eu am inceput de mult sa ma intreb, dar uni nu se intreaba niciodata, pentru ca au raspunsuri de-a gata in presa, inclusiv cea “alternativa”, asa ca nu trebuie sa se intrebe nimic.
  Apropo, o investigatie asupra oligarhilor din jurul lui Putin va da rezultate similare, ca sa inteleaga unii cine sta in spatele prieteniei marionetelor Trump si Putin.

  Come in Doroteea
  Send your traffic
  https://en.wikipedia.org/wiki/Voice_procedure

 20. Este posibil ca scopul scandalului pizzagate sa nu fie doar o simpla perdea de fum pt acoperirea afacerilor fundatiei Clinton, ci aruncarea in derizoriu a intregului pachet de emailuri publicate de wikileaks. Chiar hackerii spuneau ca exista un calup de 33.000 emailuri criptate altfel decat toate celelalte si pe care nu au reusit defel sa le acceseze, aici aparand suspiciunea ca emailurile pizzagate n-ar proveni de pe serverul wikileaks, ci din cu totul alta parte, posibil operatiune psyop.

 21. @M

  Din câte știu oligarhii evrei din Alpha Group au dat la pace cu Putin. Restul, cei din Yukos Group, au plecat din țară. Nu stiu daca e chiar o relație de subordonare.
  Alpha Groupul a adus si Congresul Evreiesc European la Kremlin astă iarnă, prilej pentru Putin de a invita diaspora evreiască în Rusia:
  http://newobserveronline.com/putin-jews-can-take-refuge-in-russia/
  Aș zice că e în echilibru instabil relația Putin – oligarhi. 70% din economia Rusiei sta pe monopoluri de stat, de unde deduc că Putin nu chiar așa dependent de oligarhi ci din contră.
  Doar daca ar putea bloca ei ieșirile Rusiei pe circuitul bancar international atunci ar fi o problemă…zic și eu ca să nu tac.

 22. @Daniela

  “De ce exista politie, FBI, etc.? De ce exista Justitie? Sunt organisme sociale absolut necesare pentru protejarea cetatenilor, cu conditia sa functioneze normal. ”

  “Nu cred in militia omului,astept Justitia Domnului!” .

  https://www.youtube.com/watch?v=dPQPKix8wSI

 23. Apropo de razboiul mediatic, sa vedem cum sta treaba si cu Euronews,

  Un reporter Euronews, cu condiția anonimatului, a declarat că li s-a interzis să critice Turcia după lovitura de stat eșuata de pe 15 iulie, precum și politica dură a Rusiei față de vecinii săi și statele membre ale UE.
  In februarie 2015, după o vizita a lui Vladimir Putin, miliardarul egiptean Naguib Sawiris a achiziționat pachetul de control – 53% – al Euronews. Totodata, serviciul ucrainean al Euronews a fost cumpărat în martie 2015 de oligarhul ucrainean Dmitri Firtaș.
  http://www.paginaderusia.ro/scandal-la-euronews-jurnalistii-sustin-ca-le-sunt-cenzurate-materialele-despre-rusia-si-turcia/

  Dmitri Firtaș este unul dintre cei mai importanți actori din Europa Centrală și de Est în industriile chimică și energetică, deținând instalații în Ucraina, Germania, Italia, Cipru, Tadjikistan, Elveția, Ungaria, Austria și Estonia.
  https://ro.wikipedia.org/wiki/Dmitri_Firta%C8%99

  La Lyon, la sediul postului de televiziune Euronews, a avut loc o grevă de avertisment de o zi a redacțiilor în limbile ucraineană, iraniană și arabă, scrie „Adevărul european.”
  Inițiatorul grevei a fost redacția în limba ucraineană a Euronews, care protesteaza astfel impotriva planurilor conducerii de a înceta difuzarea, din luna aprilie, în limba ucraineană, din cauza lipsei de fonduri. (LOL)
  http://www.paginaderusia.ro/redactia-ucraineana-a-euronews-a-declansat-un-conflict-de-munca/

 24. @enkidu
  “70% din economia Rusiei sta pe monopoluri de stat”

  Nu mai este asa. Statul abia daca mai are 45%.

  Rusia îşi vinde „perla coroanei“. Lipsa banilor determină Moscova să privatizeze fabricile de elicoptere
  http://adevarul.ro/economie/business-international/rusia-isi-vinde-perla-coroanei-lipsa-banilor-determina-moscova-privatizeze-fabricile-elicoptere-1_56e544115ab6550cb8cc7d52/index.html

  Guvernul rus a vândut o participație de 19,5% din acțiunile Rosneft, cea mai mare companie petrolieră din Rusia, către traderul de materii prime Glencore și fondul suveran de investiții din Qatar pentru o sumă de 10,5 miliarde de euro.
  http://www.agerpres.ro/economie/2016/12/08/rusia-a-vandut-19-5-din-rosneft-pentru-10-5-miliarde-de-euro-08-54-26

 25. Pingback: FILTRELE CENZURII. LISTELE NEGRE revin in actualitate. Zeci de siteuri de stiri, printre care si ActiveNews.ro sau Luju.ro, STIGMATIZATE pe criterii obscure/ BOICOTUL PUBLICITARILOR IMPOTRIVA TELEVIZIUNILOR. Initiatoarea campaniei impotriva Antenei 3 si R
 26. Pingback: #REZISTENTA PRIN CENZURA SAU NOUA ERA DE SECURISM SI TURNATORIE DIGITALA. Cum se pun bazele unui MINISTER META-ORWELLIAN AL ADEVARULUI, creat pe baza de voluntariat, a carui misiune va fi TRIEREA INFORMATIILOR CE SUNT RASPANDITE PRIN FACEBOOK | Cuvântul
 27. Pingback: PROPAGANDA RUSA IN ROMÂNIA - adevaruri si mituri
 28. Pingback: ”EPIDEMIE” DE CONTURI BLOCATE PE FACEBOOK-ul ROMÂNESC. Control social prin cenzura privatizata si raportare selectiva. Utilizatorii suspendati sunt cunoscuti pentru opiniile incorecte politic sau contrare propagandei ”tefeliste”
 29. Pingback: RAZBOIUL IMPOTRIVA DEMOCRATIEI SI A LIBERTATII. Isteria FAKE-NEWS, un pretext inventat pentru legitimarea POLITIEI GANDIRII/ Societatea civila: reteta SOROS de cucerire a puterii politice
 30. Pingback: Stirile false si mesajele de ura, pretext pentru introducerea CENZURII in Germania si Franta/ Cum distruge internetul SPIRITUL CRITIC
 31. Pingback: Audierea lui ZUCKERBERG, mașinăria de spionaj FACEBOOK și SCLAVII DIGITALI. "Întreg mediul electronic de comunicaţii este o puşcărie digitală" (Dan Diaconu) - Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare