PRESEDINTELE SIRIEI AR FI FOST RANIT INTR-UN ATENTAT. Dezinformare sau inceputul sfarsitului pentru Assad?

19-07-2012 4 minute Sublinieri

RUSIA SI CHINA AU BLOCAT O NOUA REZOLUTIE A ONU PRIVIND INTERVENTIA EXTERNA IN SIRIA

Preşedintele sirian, Bashar al-Assad, ar fi fost rănit în timpul atentatului sinucigaş de miercuri, care a avut loc la sediul Forţelor Naţionale de Securitate din Damasc, informează The Guardian.

Potrivit unor informaţii neconfirmate oficial de Damasc, Assad se află în prezent în oraşul Latakia, de unde coordonează riposta la atacul de miercuri, potrivit mai multor surse citate de Reuters. Totodată, soţia lui Bashar al-Assad, Asma, ar fi fugit în Rusia.

UPDATE 17.30 Televiziunea publică din Siria a relatat că noului ministru al Apărării a depus jurământul în faţa preşedintelui Assad. Anunţul nu precizează în ce condiţii şi, mai ales, unde a avut loc depunerea jurământului. În plus, nu au fost făcute publice imagini de la această învestitură, ceea ce alimentează speculaţiile pe marginea locului şi a stării de sănătate a lui Assad.

UPDATE 16.35 Maher al-Assad, fratele mai mic al preşedintelui sirian, ar fi fost şi el rănit în explozia de miercuri din Damasc, a declarat liderul Armatei pentru Eliberarea Siriei, scrie Bloomberg.

UPDATE 16.20 Ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, a dezminţit informaţiile potrivit cărora Asma Assad s-ar ascunde în Moscova, potrivit agenţiei RIA Novosti, citată de The Guardian.


Între timp, capitala Damasc a intrat în cea de-a doua zi a celor mai violente confruntări din ultimele 16 luni, de când a izbucnit mişcarea anti-Assad.

Atentatul de miercuri de la Forţele Naţionale de Securitate, al căror sediu era considerat extrem de bine protejat, a fost unul deosebit de grav. Mai mulţi apropiaţi ai regimului au murit, între ei şi cumnatul preşedintelui sirian, Assef Shawkat, împreună cu ministrul Apărării, generalul Daoud Rajha.

Preşedintele sirian ar fi fost rănit în atentatul de miercuri de la Damasc, potrivit agenţiei de presă Novinite. După atac, Bashar al-Assad a părăsit capitala Siriei. Soţia lui Assad s-a refugiat în Rusia.

Bashar al-Assad ar fi fost rănit în atentatul de miercuri din Damasc, potrivit agenţiei Novinite. După atac, preşedintele sirian a părăsit capitala Siriei.

În atentatul de miercuri, care a vizat clădirea Securităţii Naţionale din Damasc, a fost ucis ministrul sirian al Apărării, generalul Daoud Rajha.

“Generalul Daoud Rajha a căzut martir în atentatul terorist care a vizat clădirea Securităţii Naţionale”, a anunţat televiziunea siriană de stat, care declarase anterior că atentatul s-a produs în timpul unei reuniuni a miniştrilor şi oficililor din cadrul securităţii.

Surse din cadrul serviciilor de securitate au declarat pentru AFP că mai mulţi răniţi, printre care şi ministrul de Interne, Mohammad Ibrahim al-Shaar, au fost transportaţi la spitalul al-Shami din capitală.

De asemenea, un cumnat al preşedintelui sirian Bashar al-Assad a fost ucis în atentat. Assef Shawkat, cumnatul preşedintelui, ocupa funcţia de ministru adjunct al apărării în guvernul de la Damasc. Era soţul surorii mai mari a lui Assad, Bushra.

Un atentatul sinucigaş a vizat, miercuri dimineaţă, clădirea securităţii naţionale din Damasc, unde avea loc o reuniune cu participarea unor miniştri şi responsabili din domeniul securităţii.

Rusia si China au blocat prin veto o rezolutie asupra Siriei, sustinuta de Vest, pe motive ca ar putea duce la o interventie militara straina in tara macinata de violente.

“Am acordat flexibilitate ingrijorarilor exprimate de Rusia si China, dar au refuzat sa se angajeze”, a spus trimisul Marii Britanii la ONU, Mark Lyall Grant. “Au ales sa puna interesele lor nationale deasupra vietilor a milioane de sirieni”.

Mark Lyall Grant a mai spus ca esecul aprobarii noii rezolutii va duce la un razboi civil.

Rezolutia a fost schitata de Marea Britanie si ameninta cu sanctiuni non-militare impotriva regimului Assad daca ar fi esuat sa retraga armamentul greu si trupele din zonele urbane in 10 zile. Rezolutia este, de asemenea, legata de Capitolul 7 al Cartei ONU care prevede folosirea fortei pentru a pune capat unui conflict care escaladeaza. […]

Oficiali din cadrul administraţiei Obama lucrează de miercuri la planuri pentru eventualitatea prăbuşirii Guvernului sirian, concentrându-se în special asupra armelor chimice pe care Siria se presupune că le posedă şi le-ar putea utiliza.

Există suspiciunea că preşedintele sirian Bashar al-Assad ar putea să utilizeze armele chimice împotriva forţelor opoziţiei şi civililor, subliniază New York Times în ediţia electronică. În acest context, oficiali din cadrul Pentagonului au discutat cu oficiali israelieni din domeniul apărării dacă ar fi oportun ca Israelul să intervină pentru a distruge depozite siriene de armament, au declarat doi oficiali din cadrul administraţiei. Washingtonul nu promovează un asemenea atac, au subliniat ei, din cauza riscului de a-i oferi lui al-Assad oportunitatea să ralieze o susţinere împotriva ingerinţei Israelului.

Potrivit publicaţiei americane, în culise, planurile administraţiei au ajuns deja la etapa a ceea ce este de făcut după aşteptata prăbuşire a Guvernului al-Assad şi cum ar putea să arate o asemenea prăbuşire. În disperarea sa, al-Assad ar putea utiliza arme chimice pentru a opri revolta, posibilitate care produce o “îngrijorare uriaşă”, au declarat oficialii citaţi.

Însă orice beneficiu al unui raid israelian asupra depozitelor de armament este necesar să fie pus în balanţă cu posibilitatea ca Guvernul al-Assad să exploateze un asemenea raid în favoarea sa, a avertizat Martin S. Indyk, fost ambasador american în Israel şi director al Foreign Policy Program din cadrul Brookings Institution. În opinia sa şi a altor experţi, Al-Assad ar putea să recurgă la arme chimice “în ultimă instanţă”.

De asemenea, este necesar ca administraţia Obama să acorde atenţie posibilităţii ca arsenalul controlat de al-Assad, inclusiv armele chimice, să ajungă la terorişti, inclusiv Al-Qaida, un risc care se află în centrul preocupărilor Guvernului american, potrivit lui Robert Malley de la International Crisis Group. “Guvernul (sirian) se poate prăbuşi. Dar cum va arăta această prăbuşire? Se poate prăbuşi la Damasc, dar nu şi altundeva; se poate nărui în alte zone, dar nu şi în cele alawite – există numeroase scenarii”, a declarat Malley, citat de ziar.

Totodată, în afară de a încerca să oprească Guvernul al-Assad să utilizeze arme neconvenţionale, este necesar ca Statele Unite să se asigure că minoritatea alawită, din rândul căreia provine preşedintele şi căruia îi este loială, să nu fie masacrată în absenţa protectorului ei, mai scrie New Tork Times. Publicaţia adaugă că Barack Obama este criticat în Congres de către republicani care susţin o intervenţie militară americană în Siria şi de către rivalul său în alegerile prezidenţiale de la 6 noiembrie, Mitt Romney, care a declarat că el ar înarma opoziţia siriană.

 • Vocea Rusiei:

Rebelii sirieni asaltează palatul lui Bashar al-Assad

Rebelii sirieni se află la intrarea în palatul lui Bashar al-Assad, unde luptă subunităţi loiale preşedintelui, transmite postul de radio izraelian, Kol Yisrael. Mass media occidentale cu referire la surse diplomatice transmit că preşedintele Bashar al-Assad a părăsit Damascul şi în prezent se află în oraşul Lattakia de la Marea Mediterană.

Trupele guvernamentale au ajuns la locul unde se desfăşoară luptele cu tehnica blindată, Unele drumuri au fost blocate cu blocuri de beton.

Bashar al-Assad a început operaţiunea de răzbunare

Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, în prezent se află în oraşul Lattakia de la Marea Mediterană. Potrivit unor surse diplomatice, preşedintele „comandă operaţiunea guvernamentală” care se desfăşoară ca răspuns la uciderea câtorva funcţionari sirieni de rang înalt în urma atentatului terorist de la Damasc.

Consiliul Naţional Sirian, la rândul său, a aprobat acţiunile oponenţilor regimului sirian. Coordonatorul relaţiilor Externe din cadrul Consiliului naţional de Tranziţie în Europa, Munzer Mahos, a declarat că acţiunile organizatorilor atentatului în spatele căruia se află, cel mai curând, Armata Liberă Siriană, pot duce la schimbarea echilibrului de forţe a conflictului.


Categorii

1. DIVERSE, Dezinformari, hoaxuri, diversiuni, manipulari, Siria, SUA versus Rusia

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “PRESEDINTELE SIRIEI AR FI FOST RANIT INTR-UN ATENTAT. Dezinformare sau inceputul sfarsitului pentru Assad?

 1. “Romney, care a declarat că el ar înarma opoziţia siriană.”…pana acum inteleg ca opozitia trage cu prastia. (nenea asta ori minte respirand si atunci e perfect pentru candidatura, ori e prea prost)

 2. Serviciile secrete britanice MI6 in spatele atentatului terorist de la cladirea Securitatii nationale din Damasc,spun unii ( si pare plauzibil )

  http://www.presstv.com/detail/2012/07/19/251720/uks-mi6-behind-syria-bomb-attack/

  sau

  (Atentatele din Damasc prea sofisticate ca sa fie indeplinite numai de rebeli )
  Damascus bombing too sophisticated for rebels to have pulled off alone

  http://www.presstv.ir/detail/2012/07/19/251727/damascus-blast-more-than-meets-the-eye/

  Un grup afiliat gruparii teroriste al-Qaeda si-a asumat responsabilitatea atentatelor…
  Dar o privire atenta asupra incidentelor arata cel putin naivitate daca le consideram ca fiind purtate numai de opozitia armata siriana.Aceste operatiuni ar fi necesitat inalte cunostinte despre tinta,planificari si antrenament adecvat…ceea ce nu prea este la indemina rebelilor .

  ” A group affiliated with al-Qaeda has claimed responsibility for the Wednesday bombing at the National Security Bureau headquarters in Damascus.

  But a closer look at the incident, its lead up and follow-up reveal the naivety and over-simplicity of seeing the attack as solely being the work of the Syrian armed opposition. The operation would have demanded extensive intelligence, training and rigorous planning, commodities not readily available to the rebel groups.”

  Sirienilor le-a fost blocata si agentia nationala de stiri ( Sana) online.Daca incercati sa o accesati,problema cu accesarea saitului The connection has timed out.
  Majoritatea stirilor despre siria vin numai din UK,tari arabe subordonate SUA ( qatar,arabia saudita…)

  In Qatar construiesc machete ale oraselor siriene,ca agentiile lor de stiri ( al-jazeera ) sa insceneze orice fel de reportaj.

  PS.Cred ca ce se intimpla cu Libia,cu Siria ( cu Yugoslavia inainte,si alte multe tari ) este scenariul care il vor aplica si noua crestinilor.Ne vor lua toate posibilitatile de exprimare,dupa care ne vor inscena tot felul de atentate oribile,toate agentiile lor de presa si mass-media la unison isi vor bombarda cetatenii cu reportaje fabricate…dupa care cu constiintele ” usurate” ne vor supune la incarcerari si suplicii.

 3. “Atentatele din Damasc prea sofisticate ca sa fie indeplinite numai de rebeli ”

  corect…dar cele din 11 SEPT 2001 ??

 4. bun , Siria , este DEJA la pamant , nu mai este cale de intoarcere , regimul actual este ca si prabusit .
  Intrebarea care se pune acum este : cine urmeaza ?

 5. @fane:

  Inca nu este la pamant. Din cate am citit intr-o analiza pertinenta de dupa atentatul din Damasc se pare ca, intr’adevar, atentatul s-a produs nu numai cu sprijin extern (e deja de notorietate legatura dintre rebeli si varii servicii secrete occidentale si americane) dar si cu sprijinul unor elemente interne, din cadrul nucleului de conducere (dar nu din imediata apropiere a presedintelui Bashar).
  Assef Shawkat, cumnatul presedintelui – asa cum este prezentat in articolele de mai sus – nu e un simplu cumnat (e o intreaga istorie in spate). Ci este cel care practic i-a asigurat succesiunea lui Bashar si i-a fost “tutore”. Shawkat era, in fapt, cel mai puternic om din stat, un fel de “eminenta cenusie” a regimului Bashar, care, in acelasi timp, avea parte de o puternica opozitie tacita in randul altor oficiali. Era, pe cat de temut, pe atat de urat, in unele cercuri.

  Asa se explica eliminarea lui. L-au lasat pe presedintele Bashar fara omul de incredere si fara mana forte care il ajuta sa tina lucrurile in frau. Insa Bashar a reactionat rapid, ceea ce spune destule despre capacitatea de reactie a regimului (care, in ciuda relatarilor din media occidentala, nu pare a fi deloc in vrie, aruncat in haosul disperarii).
  Shawkat avea, la randul lui, legaturi cu serviciile din afara, inclusiv la Washington, a.i. eliminarea lui este un semnal puternic al frustrarii occidentalilor/Statelor Unite in fata opozitiei Rusiei si Chinei care le impiedicau planurile de rasturnare a regimului.

  Acum, ca s-au pornit pe aceasta directie de rezolvare a situatiei, oamenii de la Washington si din cancelariile europene sunt constienti si de faptul ca regimul Bashar si apropiatii nu vor fi o prada asa usor de digerat precum Gaddafi sau Mubarak (de altfel, greutatea cu care au reusit sa ii creeze probleme, cu tot sprijinul atator elemente din exterior, cu “rebelii”, in interior, de atata vreme, arata clar ca regimul Bashar e o nuca tare). Si se vor lupta cu toate armele din dotare impotriva celor care incearca sa ii elimine.

  De aici si nesiguranta vesticilor/americanilor in fata evenimentelor ce vor urma si in fata reactiei pe care o poate avea Bashar (binisor dotat de rusi si iranieni cu tot felul de jucarii utile, de la sisteme radar la rachete suficient de destepte pentru a crea probleme majore prin regiune).

  Intr-o alta ordine de idei, se pare ca atentatele sunt ok (ca si cei care le executa) atata vreme cat sunt in linia intereselor americane. Martiri, rebeli care lupta pentru dreptate, etc. Altfel, daca sunt contrare interesului, avem de-a face cu teroristi.
  Este uimitor cum nimeni nu condamna un asemenea atentat, cum o asemenea actiune murdara devine acceptabila daca serveste unui anume interes. Un puternic semnal asupra moralitatii guvernelor europene si a liderilor americani, care altfel, dau lectii de democratie, de drepturile omului, sunt supermenii care salveaza bietele natii tinute sub jugul dictatorilor, s.a.m.d. (care le erau pana mai ieri, pretini de nadejde).

 6. In completare la ultima parte a comentariului de mai sus: Keith Urbahn, fostul Chief of Staff al lui Donald Rumsfeld, la Pentagon, a publicat, dupa atentat, urmatorul mesaj pe Twitter:

  “for once we should call a suicide bomber – the one that took out a major fraction of Assad’s cabinet – a martyr.”

  Deci martir, nu terorist. Mare om, acest Keith.

 7. @c2 say: “Romney, care a declarat că el ar înarma opoziţia siriană.”…pana acum inteleg ca opozitia trage cu prastia.

  Pana acum opozitia a dus un razboi de gherila, cu armament usor de infanterie. Romney se refera la inarmarea opozitiei cu alt tip de armament, probabil blindate, vehicule lansatoare de rachete si de ce nu elicoptere. Ideia de baza era ca daca rusii le stau in cale si il inarmeaza pe Bassar si blocheaza o rezolutie ONU, de ce SUA ar mai pierde timpul de pomana. In esenta Romney spune ca si opozitia trebuie inarmata la greu cu armament greu, asa ca sa fie cel putin o lupta egala. Parca asist la un meci din NBA.

 8. Se pare ca totul a fost o minciuna, un plan al NATO de a pune la cale o lovitura de stat cu o puternica componenta de propaganda:

  http://tarpley.net/2012/07/18/nato-activates-rhodes-plan-for-coup-and-genocide-in-syria/

 9. Pingback: Siria: RAZBOIUL ”UMANITAR”, IMINENT? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 10. Pingback: “Democracy values”: Premierul britanic Cameron ar fi sugerat aliatilor NATO sa il ASASINEZE pe Assad si sa organizeze o DICTATURA MILITARA - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare