UNGARIA URMARESTE SA DESTABILIZEZE SITUATIA DIN ROMANIA PENTRU A SERVI INTERESELE RUSIEI – traducerea completa a analizei CESI

4-09-2014 5 minute Sublinieri

Semjen-Zsolt

In luna iulie, Ungaria a sporit brusc presiunea asupra Romaniei pentru a grabi procesul de autonomizare a teritoriilor aflate in zona de interes a Budapestei. Astfel, presedintele parlamentului ungar, László Kövér, s-a adresat compatriotilor sai ce traiesc in statele vecine, impingandu-i sa “depuna mai multe eforturi pentru a obtine autonomia”. Merita subliniat ca a facut aceasta declaratie pe cand se afla in una din aceste tari, sustinand un discurs la ceremonia de deschidere a unui centru cultural in Rimetea din judetul Alba, Transilvania. Potrivit lui László Kövér, Budapesta va ridica acest subiect la nivel global si european. Presedintele parlamentului a subliniat ca “mult depinde si de abilitatea conducatorilor comunitatilor ungare de a lua in serios aceste obiective strategice”. A dat ca exemplu teritoriile care au reusit sa-si obtina autonomia in interiorul UE, Catalonia, in special.

Trei saptamani mai tarziu, primul ministru Semjén Zsolt a a declarat Catalonia drept un excelent exemplu pentru maghiarii din Transilvania care doresc emanciparea: “In mod evident, fiecare natiune ar trebui sa-si elaboreze propriul concept de autonomie astfel incat sa se potriveasca perfect cu interesele Ungariei, iar guvernul ungar va sprijini aceste concepte propuse de fiecare natiune. Este adevarat, sustinem clar conceptul de autonomie, si deja putem da exemple de acest fel in UE. Deci daca exista precedente, putem si noi s-o facem. Politicianul a subliniat ca “fiecare natiune ar trebui sa-si dezvolte propriul concept de autonomie. Locuitorii Voivodinei, ai Transcarpatiei (Ucraina) ar trebui sa faca la fel. Ungurii din Ardeal ar trebui si ei sa ceara autonomie pentru ei“.El a mai declarat ca Budapesta va sprijini orice astfel de efort.

Unul din liderii ungari din Transilvania, László Tőkés, care este si europarlamentar reprezentand partidul de guvernamant din Ungaria – Fidesz – a facut o declaratie si mai dura. El a spus explicit ca a sosit timpul ca maghiarii sa-si ceara dreptul la autonomie. In acelasi timp, Tőkés a recunoscut ca deocamdata “nu vede nici un motiv de a fi optimist in aceasta privinta” deoarece colonizarea” facuta de Bucuresti a transformat comunitatea maghiara din Romania “intr-o diaspora”. “Ca sa fie clar: nu mai avem alti 25 de ani de stat si asteptat… Nu mai e timp de incertitudini si oportunism politic, de prostire a populatiei ce ne poate fi fatala pana la urma. A venit vremea noastra, trebuie sa actionam acum, e timpul sa ne cerem autonomia. Nu avem timp de promisiuni si de visari. Doar independenta nationala totala poate renaste societatea ungara, a adaugat Tőkés.

Maghiarii reprezinta cea mai mare minoritate etnica din Romania. Potrivit statisticilor oficiale, 1,2 de milioane de maghiari traiesc in Romania, adica 6,5% din populatia totala. Totusi, maghiarii din Romania nu sunt reprezentati de o singura comunitate, ci de mai multe subgrupuri. Regiunile cu populatie maghiara densa sunt Banat, Crisana si Maramures. Ungurii din Tinutul Secuiesc din centrul Romaniei depun cele mai mari eforturi de a obtine drepturi speciale. Acolo, peste 609 de mii de unguri traiesc in Mures, Harghita si Covasna. Maghiarii reprezinta peste 70% din populatia judetelor Harghita si Covasna.

O lupta lipsita de entuziasm pentru autonomie maghiara a existat in aceste regiuni inca din 1993. 2010 a fost, insa, un punct de cotitura, iar in 2013-2014 conflictul a escaladat. Atunci, maghiarii din aceste zone au declansat o serie de proteste mari si dinamice pentru a obtine autonomia. Mai mult, au incercat sa aduca tema la nivel european. Astfel, la sfarsitul lui mai 2011, un grup de europarlamentari romani reprezentand UDMR condusi de vicepresedintele Parlamentului European, László Tőkés, au deschis o reprezentanta a Tinutului Secuiesc la Bruxelles. In replica, reprezentantul ministerului roman al afaceruilor externe a facut o declaratie aratand uimirea intregii tari privind “stabilirea unei “reprezentante” a unui teritoriu administrativ inexistent in Romania, fara sa existe vreo baza constitutionala sau legala”.

Astazi, UDMR a initiat actiuni legislative puternice pentru a acorda autonomie Tinutului Secuiesc, ceea ce necesita, in schimb, modificari ale Constitutiei. Mai mult, UDMR si-a desemnat liderul, pe Kelemen Hunor, drept candidat la presedintia Romaniei in cadrul alegerilor din luna noiembrie. Merita notat ca Bucurestiul incearca sa evite politizarea discutiei privind autonomia etnica si expansiunea Ungariei. De exemplu, in luna iulie autoritatile romane au refuzat deschiderea a doua sectii consulare ungare in doua orase din Transilvania.

Mobilizarea minoritatii maghiare in Romania s-a produs dupa ce Bucurestiul a initiat actiuni in Moldova si confruntarea cu Rusia a erupt in regiune. Sa nu uitam ca din 2009 Romania si-a aratat hotararea de a-si proteja interesele geopolitice in Moldova si a reusit sa impuna schimbari, slabind, drept consecinta, pozitia Rusiei in regiune. In acelasi timp, Kremlinul, folosindu-si influenta in regiunile Transnistria si Gagauzia ale Republicii Moldova, face tot ce poate pentru a destabiliza situatia si a se razbuna. Potrivit estimarilor noastre, serviciile speciale rusesti colaboreaza cu liderii maghiari in Romania si, profitand de specificitatile relatiilor interetnice din regiune, incearca sa faca probleme Bucurestiului din interior.

Serviciile speciale rusesti colaboreaza traditional cu politicienii unguri. In luna mai anul acesta, procurorul Ungariei a formulat o cerere catre Parlamentul European pentru a ridica imunitatea lui Béla Kovác, unul din liderii partidului de extrema dreapta Jobbik, acuzandu-l ca ar fi spion al Rusiei.

Cei mai importanti politicieni maghiari cad de acord, insa, pe temele esentiale, pozitionarea lor unanima fiind pro-Rusia. Astazi, Ungaria este unul din “prietenii” Kremlinului in Europa si isi sporeste cooperarea cu Federatia Rusa in domeniul energiei nucleare si al aprovizionarii cu gaz prin conducta South Stream, in ciuda situatiei actuale din Ucraina.

Astazi, oficialii maghiari nu ridica problema autonomiei etnice a maghiarilor din Voivodina sarbeasca, unde ungurii sunt a doua etnie ca dimensiune. Si asta in ciuda faptului ca tema a fost promovata de politicienii unguri si de mass media. Credem ca aceasta abordare discriminatorie privind protejarea maghiarilor de peste granite nu reprezinta doar o ciudatenie datorata politicii nationale, ci arata cum functioneaza structura geopolitica globala. Astfel, Serbia este in prezent aliatul Rusiei in regiune, pe cand Romania a ales sa colaboreze cu SUA.

Oficial, Bucurestiul, dimpotriva, isi promoveaza activ interesele in Moldova, ceea ce intra evident in conflict cu cele ale Rusiei. Romania a adoptat o pozitie clara pro-ucraineana in cazul conflictului cu Rusia. Conducatorii romani insista pentru impunerea de sanctiuni. De exemplu, pe 25 iulie, primul ministru roman, Victor Ponta, a spus: “Romania isi poate permite impunerea unor sanctiuni mai dure Rusiei, atat din punct de vedere economic, cat si social”. Raspunzand la intrebarea privind pozitionarea Romaniei in situatia geopolitica actuala si atitudinea sa fata de Rusia, Victor Ponta a spus ca toate argumentele militare, strategice si economice aduc Bucurestiul mai aproape de “pozitia distincta a SUA pe temele ce privesc Rusia” decat de “multiplele voci europene ce sunt mult prea precaute in a judeca Federatia Rusa”.

Rusia incearca sa legitimeze liderii Tinutului Secuiesc creand iluzia unor relatii externe politice si economice cu alte teritorii pro-ruse din sfera de interes a Romaniei. Una dintre cele mai mari preocupari o reprezinta Gagauzia (unitate teritoriala autonoma in cadrul Moldovei, cu un guvern pro-rus), considerata de Kremlin un jucator-cheie in promovarea intereselor rusesti in regiune. Au existat contacte intre Rusia, Consiliul National Secuiesc (organizatie neinregistrata oficial, compusa din primari si consilieri locali din judetele romanesti cu populatie majoritara maghiara si care sprijina autonomia Tinutului Secuiesc) si liderul Gagauziei, Mihail Formuzal, inca din 2012 si au fost intarite in 2014.

Prima etapa a unei astfel de colaborari se asteapta sa conduca la stabilirea cooperarii intre Gagauzia si regiunile Harghita si Covasna, ceea ce ar spori legitimitatea Tinutului Secuiesc si a Gagauziei la nivel international si ar permite Rusiei sa solicite prin agentii sai, mai intai, autonomie larga si apoi independenta acelor teritorii. Aceasta, ar intari, pe de alta parte, pozitia Kremlinului in regiune si ar slabi-o pe cea a principalului sau rival, Romania.

Se asteapta valuri de proteste ale minoritatii maghiare si actiuni sporite ale politicienilor ungari pe teritoriul Romaniei. Aceasta va permite Kremlinului sa transfere atentia Bucurestiului de la Moldova si Ucraina catre planul intern si Ungaria. Mai mult, aceste actiuni se leaga de strategia generala a Rusiei de a diviza Europa prin crearea de noi autonomii (si deci noi state), destabilizand astfel Uniunea Europeana. Se asteapta ca Ungaria sa exercite presiune asupra Kievului pentru a oferi o autonomie larga maghiarilor din Transcarpatia, in special raionului Berehovo, ceea ce va contribui iarasi la politica Rusiei de divizare a Ucrainei.

traducere pentru Cuvantul Ortodox de M.S.


Categorii

1. DIVERSE, Basarabia, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), Razboiul impotriva Romaniei, Rusia, Traduceri, Ungaria

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

26 Commentarii la “UNGARIA URMARESTE SA DESTABILIZEZE SITUATIA DIN ROMANIA PENTRU A SERVI INTERESELE RUSIEI – traducerea completa a analizei CESI

 1. ungurii au avut, au si vor avea numai interesul lor! si isi fac prieteni in acest scop, ii doare-n cot de interesele russiei ! se folosesc de orice ocazie sa-si atinga scopul, si cum o oportunitate a aparut de la rasarit, s-au hotarat sa o fructifice ,maghiarii au o mare calitate , is uniti si asa isi vor atinge scopul folosind orice mijloace !

 2. @discordia:

  Ce-i drept, analiza e un pic ca unilaterala. Budapesta joaca si va juca la doua capete, nu doar la cel rusesc, tocmai pentru a avea mai mare spatiu de manevra.

 3. @admin
  Jocul la doua capete presupune multa abilitate si curaj, este de fapt un mers pe sarma.Ungurii au un tel,lupta pentru ceva, care este idealul romanilor de 24 de ani ?
  Gloatele amneziate voteaza aceleasi figuri sau figuri din aceleasi anturaje,iar alti
  romani scarbiti de anti-valorile care-i conduc ,continua sa plece. In aceste conditii nu se poate sa nu vina ziua scadentei,prea mari sunt ticalosia conducatorilor si nesimtirea celor care-i aleg.

 4. PCM şi UDMR vor organiza, la sfârşitul lunii noiembrie, un miting în Sfântu Gheorghe, la care sunt aşteptaţi zeci de mii de maghiari din Transilvania, pentru a cere respectarea Proclamaţiei de la Alba Iulia, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, preşedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef.

  http://www.realitatea.net/sfantu-gheorghe-pcm-si-udmr-organizeaza-un-miting-pentru-respectarea-proclamatiei-de-la-alba-iulia_1517887.html

 5. @Gelu:

  Ungurii nu fac neaparat un joc de mare abilitate si curaj, cat speculeaza anumite atuuri pe care le au, geografice, culturale, istorice. Sunt mai departe de Rusia decat noi, iar aceasta nu are teritorii pe care sa le ia Ungariei; de asemenea, Ungaria e mai aproape de Europa Centrala decat noi si, cultural, mai “integrata” occidental, iar fostul imperiu habsburgic a lasat, cu siguranta, si niste mosteniri politice. N-as zice, insa, ca Orban le speculeaza foarte bine, ci ca joaca la risc. Dar, ce-i drept, le are in vedere, pe cand ai nostri parca au in vedere atuurile noastre doar ca sa-si bata joc de ele.

 6. @admin

  Cum nu au curaj ? Ce ziceau toti acum un an de Constitutia lor si cum ii categoriseau?
  Ei insa si-au vazut de treaba, treaba s-a facut si lumea a tacut.
  Acum isi continua relatiile cu rusii,fara sa intre in jocul tampit de condamnare a lor care nu le aduce nici un folos. Este adevarat ca rusii sunt asa cum ii stiu toti cand este vorba de apucat-porci nesatui.Insa la fel de adevarat este ca din 1990 toti care au condus Romania au avut o atitudine prosteasca fata de ei: Iliescu s-a gudurat pe langa ei,iar ceilalti, inclusiv Basescu, au avut si au o atitudine obraznica si contra-productiva pentru interesele Romaniei,inutila si fara nici o baza reala.
  Basescu a devenit catza occidentului, gudurandu-se la americani ca Iliescu la rusi.
  Foarte bine, suntem cu occidentul,dar nu este necesar sa devenim trambita lor.
  Nu aduce nici un folos,aduce doar rau.

 7. @Gelu:

  Nu aduce un folos sa fii trambita cuiva, asta am zis-o si noi, si am si explicat de ce: daca rusii te considera marioneta, atunci te vor considera si tinta facila de atacat si distrus.

  Orban nu e asa curajos. E intai si intai cinic. Apoi, inteligent. Un lider politic din Romania, insa, la nivelul si statutul actual al tarii noastre, ar avea nevoie de foarte-foarte mult curaj ca sa aplice o politica nationala mult mai soft ca Orban. Si ar risca de zeci de ori mai mult decat Orban.

 8. @admin

  Da, asa este, pentru ca ne-am comportat si ne comportam de asa fel ca ne-au dat numele de “mamaliga”,si ne considera “mamaligi” ,asta e.

 9. Probabil ca cel mai important aspect este ca lui Orban i se ingaduie sa actioneze in felul asta, este lasat sa actioneze, aparent, contrar politicilor neo-liberale ale UE si SUA. Si o stie si el. De fapt, cu mult inainte de Orban, Ungaria s-a bucurat de un astfel de statut privilegiat. In momentul in care o intreaga elita politica din Polonia s-a aratat mai recalcitranta, a murit “subit” intr-un accident de avion, si acea elita nu facuse nici 50% din ce a facut Orban pina acum. Aici nu este vorba de curaj. Da, sint interese geo-strategice, da, Ungaria nu are granita cu Rusia, si, esential, au politica mult mai inteligenta decit a noastra- pina la urma eu au experienta unica in Europa de a fi raliati pe aproape pe picior de egalitate la conducerea unui imperiu. Ce ma intereseaza pe mine este pentru ce au acceptat conducatorii lor se se faca unelte, care este scopul. Unul ar fi clar (mult prea clar): rol esential in destramarea Romaniei. Si totusi nu asta mi se pare scopul principal pentru ca, sa fim seriosi, Romania se destrama de la sine, nu e nevoie sa depui un efort foarte mare, ca doar proprii conducatorii pun umarul literal si conlucreaza cu actorii anti-romani si anti- nationali. Si stau si ma intreb totusi de ce tocmai ungurii dintre toti? Si pentru ce mai exact….

 10. scuze pentru greseli…. am observat ca scrisul pe calculator contine greseli pe care in mod normal nu le fac atunci cind scriu pe hartie….asta apropo de efectul calculatorului …:)

 11. Pingback: Proiectul de segregare etnica al UDMR: TINUTUL SECUIESC – STAT IN STAT [video] - Recomandari
 12. Monica Macovei: Ponta, Tariceanu si UDMR fac jocul Moscovei lansand teme ca suspendarea sau autonomia
  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-18055224-monica-macovei-ponta-tariceanu-udmr-fac-jocul-moscovei-lansand-teme-suspendarea-sau-autonomia.htm

  Nu ca as avea o parere buna despre ea, dar de data aste are dreptate.

 13. @petra
  “Si stau si ma intreb totusi de ce tocmai ungurii dintre toti? Si pentru ce mai exact….”

  Pentru ca Rusia le-a promis Transcarpatia din Ucraina si Transilvania din Romania, daca sunt slugi credincioase.
  Problema este ca ungurii au uitat ce s-a intamplat pe la ei in 1956 asa cum au uitat ca armata romana a dat o raita pana in Budapesta pe la 1919 ca sa-i scape pe unguri de bolsevici.

 14. Au mai aparut doua partide unguresti in Romania, care raporteaza la Budapesta: Partidul Popular Maghiar din Transilvania si Partidului Civic Maghiar!

  Presedintele Parlamentului ungar, Laszlo Kover, a avut sambata intrevederi la Budapesta cu liderii a doua partide ale etnicilor maghiari din Romania, a precizat biroul de presa al Legislativului din Ungaria, citat de agentia de presa MTI.
  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-18054960-presedintele-parlamentului-ungar-intalnit-budapesta-lideri-etnicilor-maghiari-din-romania.htm

 15. @Eu:

  Au mai aparut

  Au aparut demult. Planul lui Orban de a crea propriile sale instrumente politice in ungurimea din Romania, menite demolarii monopolului UDMR. Plan sustinut, la un moment dat, in mod activ, si de Basescu. Planul a esuat, asa ca Orban s-a reorientat catre UDMR. Despre PPMT si PCM exista multe stiri pe site:

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/tag/ppmt/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/tag/pcm/

 16. @admin
  Pai nu s-ar zice ca planul a esuat daca presedintele parlamentului ungar tocmai a avut intalniri cu liderii celor doua partide, adica Laszlo Tokes, preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), şi Toro Tibor, preşedintele Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT).
  Faptul ca extremistii au fost chemati la ordin inseamna ca vor fi folositi in curand.
  As zice ca aceste doua partide sunt aripa dura, care sunt gata sa treaca la actiuni de strada armate, in care UDMR nu vreea sa se implice.

 17. Desi Tokes este oficial preşedintele CNMT (care este in declin), el este de fapt liderul din umbra al PCM, cu care initial intentionase o fuziune.

  LASZLO TOKES, Partidul Popular Maghiar din Transilvania si diverse asociatii ale radicalilor SUNT FINANTATE DE LA BUGETUL UNGARIEI
  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/04/18/reteaua-tokes-popularii-maghiari-finantati-ungaria/

 18. Sa ne aducem aminte de evenimentele di 89 de la Timisoara si nu numai, lobbiul maghiar este foarte puternic cumparasem o carte (la inceput de an)a celebrului astrolog Branco si el vede Transilvania ca tara.Eu mi-a duc aminte de un celebru politician prin 90 cind tragea semnale de alarma dar se zicea c-as populiste… dar cit de adevarate,,, se trata de Vadim T.

 19. @alibaba:

  celebrului astrolog Branco

  Speram ca stii ce este astrologia pentru un crestin, nu?

 20. Pingback: MAREA BRITANIE SE “BALCANIZEAZA”? Scotia – aproape de INDEPENDENTA/ Autonomia TINUTULUI SECUIESC incalca flagrant CONSTITUTIA ROMANIEI. Proiectul UDMR – TEXTUL INTEGRAL - Recomandari
 21. Pingback: Analiza CESI: RUSIA PREGATESTE RAZBOIUL HIBRID PE FRONTUL MOLDOVEI. Comandantul fortelor NATO vrea CADRU LEGAL pentru protejarea ALIATILOR NON-MEMBRI. Ne apropie acest lucru de un RAZBOI NUCLEAR? - Recomandari
 22. Pingback: SCOTIA INDEPENDENTA? Ziua decisiva a unui REFERENDUM crucial. Contagiunea SECESIUNILOR, calul troian-unguresc al Rusiei si chestiunea TRANSILVANA/ Reactie AGRESIV-DISPROPORTIONATA a Rusiei fata de declaratiile electoral-unioniste ale premierului PONTA - R
 23. Pingback: Kelemen Hunor recunoaste: PROIECTUL AUTONOMIEI TINUTULUI SECUIESC E NECONSTITUTIONAL. Cum mascheaza liderul UDMR un proiect EXPLOZIV la adresa statului roman sub pretextul “DEZBATERII”/ Autonomia pune in pericol si RESURSELE de GAZ ale Romanie
 24. Pingback: Ambasadorul american HANS KLEMM se afiseaza cu STEAGUL TINUTULUI SECUIESC, dand semnalul DEZMEMBRARII ROMÂNIEI, prin cautionarea AGENDEI SECESIONISMULUI maghiar. Tot mai multe voci vorbesc despre intelegerile marilor puteri de RUPERE A ROMÂNIEI DUPA MOD
 25. Pingback: Website-ul ZERO HEDGE preia o analiza despre chestiunea transilvana: UITATI DE CATALONIA SAU BREXIT, URMATOAREA LEBADA NEAGRA A EUROPEI AR PUTEA FI TRANSILVANIA
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare