IMPERIALISM BUDAPESTAN DEZLANTUIT. Vicepremierul maghiar Semjen Zsolt: UNGARIA SPRIJINA AUTONOMIA CU TOATA GREUTATEA SA. Zsolt deplange TRATATUL TRIANON si REFUZA DIALOGUL CU JURNALISTII ROMANI/ Oficial al MAE: intalnirile de la BAILE TUSNAD sunt ca o SEDINTA A GUVERNULUI UNGARIEI

25-07-2013 6 minute Sublinieri

semjen_zsolt_agerpres_dd35baa57d

Vicepremierul ungar, Semjen Zsolt, a reafirmat, joi, sprijinul acordat de Guvernul de la Budapesta comunităţii maghiare din Transilvania pentru obţinerea autonomiei, informează Mediafax. Vicepremierul Semjen Zsolt, invitat, joi, la dezbaterea cu tema “Miza alegerilor din anul 2014 în Ungaria şi în Uniunea Europeană”, în cadrul Universităţii de Vară “Balvanyos”, a declarat că “sensul” statului ungar este să menţină “în viaţă” comunitatea maghiară.

El a spus că ţările în care maghiarimea este în minoritate trebuie să conştientizeze că “drepturile colective sunt, la nivelul comunităţii, drepturi ale omului“, acordarea autonomiei nefiind un gest extrem.

“Drepturile minorităţilor sunt drepturi ale omului. În ceea ce priveşte autonomia, maghiarii nu vor face niciodată altceva decât s-a întâmplat deja în Uniunea Europeană (UE – n.r.). Şi atunci, punem întrebarea: dacă pentru alţii se poate, dacă altora li se permite, atunci de ce nouă nu ni se permite? Dacă am putea accepta faptul că în UE există ceva ce este permis pentru alţii şi pentru maghiarime, pentru Secuime nu, atunci am declara că ne considerăm cetăţeni ai UE de rangul doi. Deci, autonomia nu este un extremism, nu este un gest extrem, pe care îl vrem, autonomia nu a fost debitată de maghiari, ci este ceva acceptat pentru alţii”, a spus vicepremierul Ungariei.

Acesta a afirmat că maghiarimea poate să rămână “în viaţă” aşa cum este ea “doar dacă rămâne fiecare particulă a ei”, altminteri va deveni “ciuntită”.

Semjen Zsolt a spus că, aşa cum România “intervine”, printr-un demers pe care l-a catalogat “absolut normal şi foarte corect“, pentru românii din Republica Moldova, pentru “valahii din Serbia sau pentru toţi românii din Diaspora”, şi Guvernul de la Budapesta poate face acelaşi lucru pentru comunitatea maghiară. Vicepremierul de la Budapesta a făcut apel la reprezentanţii partidelor politice maghiare din România să ajungă la consens în privinţa problemelor fundamentale precum autonomia, drepturile lingvistice şi regionalizarea.

Semjen consideră că este la fel de important şi consensul cu “politica românească”.

“E important ca politica maghiară din România să ajungă la consens în problemele fundamentale. Nu trebuie să spun maghiarilor ce să facă în politica de aici, dar în teme precum autonomia, drepturile lingvistice, regionalizarea, aici trebuie să fie consens. Deci, trebuie să existe consens între maghiari în problemele de bază, dar şi cu politica românească. Maghiarii din Ardeal trebuie să-şi formuleze dorinţele, care vor fi sprijinite de Ungaria şi să caute parteneri în politica românească. Maghiarii din Ardeal trebuie să ştie şi să simtă că orice se întâmplă, Ungaria, cu toată greutatea sa, se află lângă ungurii din Ardeal: Noi contăm pe dumneavoastră, dumneavostră puteţi conta pe noi!“, a declarat Semjen Zsolt.

În acest context, el a subliniat importanţa participării la vot, la alegerile din Ungaria din 2014, a tuturor maghiarilor de peste hotare care au obţinut dubla cetăţenie, prin votul lor, acordat chiar şi “de formă”, arătând că nu pot fi neglijaţi.

“Participarea la alegeri este de importanţă cheie, pentru că prin acordarea dreptului de cetăţenie şi dreptului de vot, maghiarii de peste hotare nu mai pot fi neglijaţi. Prin acest vot, pot impune statelor, guvernelor să fie luaţi în considerare, în serios. Pe urmă, care este motivul, pentru care se dă acest vot nu contează, dar noi, oricum, dacă oamenii îşi dau votul, ne vor da de înţeles că nu am trăit degeaba. Şi chiar dacă acest vot va fi acordat de formă, şi atunci, prin acest vot acordat, vom putea face ceva pentru maghiarii de peste hotarele Ungariei”, a mai spus Semjen.

Oficialul de la Budapesta este de părere că cea mai mare tragedie a naţiunii maghiare o constituie separarea acesteia în urma celor două Războaie Mondiale şi a dictaturilor, care au accentuat asimilarea maghiarilor. “Cea mai mare tragedie a naţiunii maghiare estă că, în urma celor două Războaie Mondiale şi a dictaturilor, marea parte a naţiunii maghiare nu trăieşte în interiorul Ungariei, ci în Bazinul carpatic şi în lumea largă, în diaspora. Şi aşa, naţiunea maghiară a devenit o naţiune de talie mondială. Şi, bineînţeles, că asimilarea s-a accentuat“, a precizat Semjen Zsolt. Vicepremierul a mai spus că procesul de asimilare a maghiarilor din afara hotarelor Ungariei poate fi stopat doar prin acordarea cetăţeniei maghiare şi a dreptului de vot.

“De la anul, vom avea un Parlament ungar pentru toţi maghiarii din lume, pentru ca voinţa lor politică să se poată materializa în Parlamentul ungar şi aşa concepem noi menţinerea în viaţă a naţiunii maghiare”, a spus vicepremierul ungar. La finalul dezbaterilor, Semjen Zsolt a răspuns întrebărilor reprezentanţilor mass-media maghiară, însă a refuzat să stea de vorbă cu jurnaliştii de la presa română.

Universitatea de vară şi tabăra “Balvanyos”, ajunsă la a 24-a ediţie, se desfăşoară sub motto-ul “Timpul nostru!”, peste 350 de invitaţi urmând să participe la seminariile organizate pe tematici dintre cele mai diverse.

Printre personalităţile care se vor afla la Băile Tuşnad se numără şi vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, europarlamentarii Sogor Csaba şi Tokes Laszlo, dar şi vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Viorel Hrebenciuc. Totodată, a devenit o tradiţie ca în ultima zi a taberei să fie prezent şi premierul Ungariei, Orban Viktor, care şi-a confirmat prezenţa şi în acest an şi care, alături de Nemeth Zsolt şi de europarlamentarul Tokes Laszlo, va participa la forumul “Timpul Nostru”.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, care a fost şi el invitat la Universitatea “Balvanyos”, a anunţat că nu va participa la lucrări. În schimb, potrivit Biroului de presă al preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor va avea o întâlnire bilaterală, vineri, cu premierul Ungariei, Orban Viktor la Băile Tuşnad, o întâlnire care se va desfăşura cu uşile închise.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, va avea, mâine, o întâlnire cu premierul Ungariei, Viktor Orban, la Băile Tuşnad, unde se desfăşoară lucrările Universităţii de Vară Tusvanyos, transmite AgerpresPotrivit Biroului de Presă al preşedintelui UDMR, accesul presei nu va fi permis la această întâlnire şi nici nu se vor face declaraţii la final, cel mai probabil urmând să fie emis un comunicat de presă despre temele discutate. 

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat că nu va lua parte la lucrările Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad. Decizia este generată, pe de o parte, de unele motive personale, dar şi de faptul că preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, nu a fost invitat la eveniment, absența lui Kelemen Hunor fiind “un semn de solidaritate cu acesta”. 

La lucrările Universităţii de Vară Tusvanyos participă politicieni importanţi ai coaliţiei aflate la guvernare în Ungaria şi lideri ai Partidului Popular Maghiar din Transilvania, dar la eveniment nu şi-a anunţat prezenţa niciun membru al conducerii UDMR.

Secretarul de stat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, afirmă, într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX, că Şcoala de vară de la Băile Tuşnad seamănă cu o şedinţă a Guvernului Ungariei, iar declaraţiile unor oficiali ungari formulate acolo sunt o ingerinţă într-un proces suveran al României.

“Am luat notă cu surprindere de declaraţiile unor oficiali ungari formulate în contextul Şcolii de vară de la Băile Tuşnad, şi considerăm că reprezintă o ingerinţă într-un proces democratic, legitim şi suveran al ţării noastre. Acestea sunt susceptibile de a încălca spiritul «Parteneriatului strategic ungaro-român pentru Europa în secolul XXI». Luarea deciziilor privind organizarea administrativ-teritorială a României reprezintă un drept suveran, în dezbateri fiind implicaţi, în mod transparent, atât actori instituţionali, cât şi reprezentanţi ai societăţii civile din România, indiferent de apartenenţa etnică a acestora”, susţine Ciamba.

El menţionează că măsurile de reorganizare administrativ-teritorială a României sunt compatibile cu normele internaţionale, adoptarea unor astfel de măsuri fiind în deplina conformitate cu obligaţiile internaţionale asumate de România prin tratatele la care este parte.

“Aceste măsuri iniţiate de autorităţile române – în baza principiului bunei guvernări – nu au la bază raţiuni de natură etnică şi nici nu sunt promovate cu scopul afectării drepturilor şi libertăţilor garantate persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, a căror respectare statul român şi-a asumat-o în plan internaţional şi ca membru al Uniunii Europene. Raţiunile care au stat la baza demarării procesului de reformă administrativă au avut ca unic fundament necesitatea de a reduce disparităţile de dezvoltare economică între România şi celelalte state membre UE. Este, aşadar, un proces care are ca obiectiv consolidarea performanţei României ca stat membru UE”, mai afirmă Ciamba.

Potrivit acestuia, lucrările Şcolii de Vară de la Băile Tuşnad seamănă foarte bine cu o şedinţă a Guvernului Ungariei.

“Nu pot să nu constat că lucrările Şcolii de Vară de la Băile Tuşnad seamănă foarte bine cu o şedinţă a Guvernului Ungariei, organizată de data aceasta în România, atât prin participarea substanţială guvernamentală, cât şi prin fondul problematicilor abordate, centrate pe promovarea politicii naţionale a Ungariei în raport cu minoritatea maghiară, inclusiv din Romania. Aceste declaraţii depăşesc cu mult cadrul politico-juridic al relaţiei bilaterale, precum şi toate angajamentele asumate în comun cu partea ungară de-a lungul dialogului diplomatic susţinut din ultimele luni şi reiterate de curând părţii ungare”, se mai arată în comunicat.

Secretarul de stat în Ministerul de Externe al Ungariei, Nemeth Zsolt, a declarat, miercuri, la deschiderea oficială a celei de-a 24-a ediţii a Universităţii de vară şi taberei “Balvanyos” de la Băile Tuşnad, că “regionalizarea, drapelul Ţării Secuilor şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş” sunt probleme care ţin de democraţie.

În opinia lui Nemeth, într-un stat democratic ar trebui să se dea curs solicitărilor reprezentanţilor legitimi ai minorităţilor, iar Ungaria va sprijini toate doleanţele formulate de comunitatea maghiară din Transilvania.

“Când mă refer la Ţara Secuilor, la regionalizare, la drapelul Ţării Secuieşti şi la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, pot să subliniez că sunt probleme care privesc democraţia, aici. Dacă există o comunitate însemnată într-o ţară care şi-a exprimat doleanţele, care a formulat nişte solicitări şi acele solicitări nu contravin legilor în vigoare ale ţării respective, noi considerăm că trebuie să se dea curs solicitărilor respective. Pe de altă parte, Guvernul ungar, Ungaria, nu poate să facă altceva decât ceea ce este obligat prin Constituţia Ungariei şi anume dacă comunitatea maghiarilor din Transilvania şi-a manifestat solicitările legitime prin organizaţiile care reprezintă această comunitate în mod legitim, atunci noi trebuie să o sprijinim. Nu putem face altceva decât ceea ce prevede Constituţia”, a afirmat Nemeth Zsolt.

nemeth-zsolt-balasz-attila

 *


Categorii

1. DIVERSE, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), Razboiul impotriva Romaniei, Ungaria

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

30 Commentarii la “IMPERIALISM BUDAPESTAN DEZLANTUIT. Vicepremierul maghiar Semjen Zsolt: UNGARIA SPRIJINA AUTONOMIA CU TOATA GREUTATEA SA. Zsolt deplange TRATATUL TRIANON si REFUZA DIALOGUL CU JURNALISTII ROMANI/ Oficial al MAE: intalnirile de la BAILE TUSNAD sunt ca o SEDINTA A GUVERNULUI UNGARIEI

  1. Se pare ca ungurii “debordeaza” de logica si bun simt. Cred ca doar caldararii ii pot intrece. Dar, daca nu iau masuri concrete oficialii nostri, suntem mai de plans decat toti.

  2. Ungurii nu sunt de condamnat pt. ceea ce fac. Pentru ce sa-i condamni ? Pentru ca vor Transilvania ? Pai cum sa n-o vrea ? Ce ne asteptam sa zica: da domnule, noua ne place aici la noi in pusta, avem tot ce ne trebuie si vom sta linistiti ?

    Nu vor face asta in veci. Daca nu va exista o reactie dura din partea Romaniei, vor ajunge sa puna mana pe ce vor ei. Pentru ca ei au o agenda nationala, ideologica, in acest sens. Noi nu avem nimic, decat sa ne jefuim si sa ne distrugem tara.

  3. Cum au procedat la inceput, cu Glad, Menumorut… procedeaza si acum. Acaparator si cu inselaciune. Nu vor nimic, dar vor totul. Sunt corecti, dar vor sa subtilizeze ceea ce nu-i al lor, adica pamantul altora.
    Nu, nu e normala atitudinea ungurimii. Normalul este altceva decat ce fac ei. Dar nici pasivitatea extrema a noastra nu e de inteles.

  4. “Normal” din punct de vedere al gandirii politice lumesti, evident, nu din punct de vedere crestin sau chiar raportat la o moralitate d-asta, generala.

    Asta a fost si este una dintre marile noastre probleme de-a lungul istorie. Ne-am socat de fiecare data cand cei din jurul nostru s-au purtat imoral cu noi. Vai, ungurii vor Transilvania. Vai, sarbii vor sa starpeasca minoritatea romaneasca de la ei. Vai, grecii vor sa ne subjuge si jefuiasca material bisericile. Vai, rusii vor sa ne transforme intr-o provincie vestica a imperiului lor. Vai, bulgarii vor si ei mai stiu eu ce vor (si au si capatat o portiune substantiala de pamanat care nu le apartinea de drept). Si asa mai departe.

    Da, vor. NORMAL. Iar daca-i lasi, te vor calca in picioare si, intr-un final, desfiinta fara mila. Caci in acest gen de relatii inter-statale NU exista mila. Exista doar interese. Liderii nostrii politici si noi, in general, ar trebui sa intelegem f. bine acest lucru …

    Foarte putini au fost, din pacate, cei care au inteles asta si au actionat in consecinta, sau le-a pasat suficient de mult de neam pt. a intelege sau actionat, de-a lungul secolelor.

    Ei se numara acum printre cei pe care ii numim “mari conducatori”, cei care au dus neamul si tara mai departe.

    Restul … sunt trecuti la index si multi dintre ei au fost la un pas de a ne sterge definitiv de pe harta.

  5. liderul opoziției tunisiene și șef al unor mișcări populare a fost asasinat la ieșirea din locuință. Tot ce se face azi și se poate este cu aprobarea și sprijinul celor mari: uNGARIA e sprijinită, noi nu. vorba lui Gamaliel: dacă nu-s de la Dumnezeu se vor risipi. Noi am fost și o să fim – mărturie emoționantă a unei basarabence deportată cu toată familia în siberia.

  6. @ pr bogdan

    Aveti dreptate, dar se pune si intrebarea “de ce” ungurii sunt sprijiniti si noi nu.

    Apoi, eu nu cred ca ne putem baza pe faptul ca “am fost si o sa fim” atata vreme cat nu facem ceea ce trebuie in acest sens …

  7. @ Lucian
    În momentul de față nu cred să fie altă soluție la problemele noastre decât mărturisirea adevărului prin comunicare continuă argumentată (afară de mărturisirea prin jertfă – al cărei ceas n-a venit încă) – cam ceea ce fac cei de aici. Dintotdeauna, în momente de cumpănă, Biserica, afară de multele jertfe omenești, s-a reorientat spre interior și a luptat pt valorile ei chiar prin fugă(dacă vă vor prigoni, fugiți în alte cetăți)sau prin moderație – cam cea fost în perioada comunistă din 59-70. Lumea are nevoie de re-evanghelizare dar evanghelia răsună în fiecare zi în spațiul mediatic; cei ce caută sincer, sincer spun, vor găsi – problema-i de voință. Multe pilde din pateric istorisesc încreștinarea unor sate și zone prin nevoința, de multe ori, a unui singur sihastru retras în pădure, care devine tot mai căutat pt ajutorul său. Nu suntem nici sfinți și nici sihaștri, dar cred că ar trebui să luăm în considerare și varianta luptei prin răbdare (Corneliu Codreanu în 38 a renunțat la visul de a năvăli în bucurești pt a nu face vărsare multă de sânge și pt asta a intrat în închisoare – e o pildă bună, consider). Consider că toate vor cădea de la sine când le va veni vremea (statul sovietic la ruși). Tot ce-i forțat aduce efecte secundare adverse (democrația la noi). Problema Transilvaniei e gravă cu adevărat dar nu se poate rezolva cu petiții și ieșiri stradale. Statul român, prin reprezentanții lui (reprezintă voința poporului căci sunt aleși de popor), trebuie să ia decizii coerente și să aplice măsuri coercitive, că de asta e stat. ca o glumă: să încercăm și monarhia britanică, dacă cea germană a dat greș. sau și mai bine: casa de Putin.

  8. de acord cu Lucian. Nu cred ca ne putem ascunde teama de a actiona, lasitatea, pasivitatea noastra sub masca unei credinte ca “noi o sa fim” ptr ca asa vrea Dumnezeu. Nu stiu daca suntem “pasarea chioara” careia sa-i faca Dumnezeu cuib (parte). Nu cred ca nepasarea noastra este inteleasa de Dumnezeu ca “iubire de vrajmas” si astfel ne va face El ceea ce ar fi trebuit sa facem noi. Daca astfel gandeau si marii nostrii voievozi sau oameni de stat nu am mai fi fost acum in granitele de azi, nu am mai fi avut credinta de azi. Sau poate ca nu mai conteaza nici valorizarea apartenentei la neamul in care ne-am nascut iar credinta ne-o putem manifesta “in inima” (cum spun unii) fara a mai fi nevoie de forma si institutie (cum si-ar dori multi). Neamul acesta este unul rabdator (si bine e ca e asa) si inca nu a ajuns la punctul critic. Cred.

  9. Problema nu este a ungurilor,ei,toata lumea stie,doresc Ardealul.
    Este obsesia fundamentala a politicienilor maghiari,indiferent de partid si orientare politica.

    Problema este a romanilor,care prin umilinta si indolenta autoritatilor,se lasa batjocoriti continuu si nu au reactie in fata obrazniciei politicienilor de la Budapesta si din UDMR(o organizatie extremista si care ar trebui dizolvata).

    Politicienii maghiari au un plan clar,ei lupta pentru o regiune istorica a Romaniei,o regiune plina de resurse,pe care Ungaria o viseaza de zeci de ani.

    Romanii si politicienii romani au mereu lucruri mai importante de dezbatut,care or fi alea?

    Obtinerea autonomiei este doar pasul spre ruperea Ardealului.

    Obtinerea cu acte false si prin complicitatea masiva a autoritatilor romanesti, a nenumarate terenuri,cladiri,proprietati din Transilvania,se inscrie intre pasii pentru ruperea Ardealului (deja 30% din padurile,terenurile,cladirile istorice,sunt controlate de interese unguresti)

    Un control majoritar de catre interesele unguresti a Transilvaniei,va face si mai usoara obtinerea autonomiei si…..

    Eu ii inteleg pe maghiari,se lupta pentru o regiune extraordinara,isi vad interesele.
    Ardealul are resurse agricole extraordinare,munti,ape,lemn,etc
    Potentialul turistic este fantastic.

    Nu-i inteleg pe romani,ce asteapta,ce viseaza???????????????????

  10. @ mircea

    Pe langa asta, ungurii se folosesc si de anumite organizatii care, prin definitia lor, sunt internationaliste (ex: masoneria) pt. a avansa pe aceste fronturi NATIONALE ale lor, pe care lupta in prezent.

    Noi nici macar de asta nu suntem in stare. Caci de “internationalisti”, din pacate, nu ducem deloc lipsa.

    @ pr. bogdan

    Iertati-ma, dar nu pot intelege cum puteti indica perioada comunista drept exemplu de rezistenta moderata … Pai dupa doar cateva decenii de astfel de “rezistenta” stralucita (unii spun 50 de ani, desi, in realitate, daca este sa calculam de cand “miezul” comunismului a inceput sa se manifeste cu adevarat la noi, sunt doar vreo 35-40, ceea inseamna NIMIC la scara istorica) am ajuns sa ne pierdem credinta, traditiile si identitatea noastra crestina milenara, cladita cu atata sange si sacrificii deloc moderate, am ajuns stricati de patimi si coruptie sufleteasca si trupeasca, coada Europei la nivel economic, o colonie a …. nici noi nu mai stim a cui, caci avem cate un stapan din fiecare tabara, cu generatiile tinere total spalate pe creier si (aproape) irecuperabile, cu toate institutiile de forta a unui stat la pamant, cu o Biserica nationala care nu cred ca trebuie sa va spun eu in ce stare este la nivel institutional si de “cadre”, etc.

    Daca dumneavoastra vi se pare o solutie sa procedam similar si in continuare … intr-adevar, numai o minune Dumnezeiasca de mai poate salva de la disparitia din istorie (si tare mi-e teama ca vorbim de o disparitie care se va produce intr-un mod extrem, extrem de rusinos).

  11. A devenit ceva normal a jigni sau măcar a persifla pe cei cu păreri contrare pe net, dar și în viața de zi cu zi. În schimb e ușor a-ți asuma cu subtilitate aura de erou acuzându-l pe fratele tău că doarme-n papuci când nici tu nu oferi ceva viabil. În legătură cu voievozii: păi cine erau ei dacă nu reprezentanții puterii statale? Hotărau iobagii cu privire la soarta Moldovei? Că au fost domnitori aproape de inima poporului asta e pronia lui Dumnezeu, dar nu trebuie lepădat principiul de ierarhie. Vorba unui Părinte: avem conducătorii pe care-i merităm. Îi vrem mai buni, să-I cerem de la Dumnezeu. Suferim cu toții dar trebuie păstrată unitatea, nu să ne urâm reciproc, altfel facem jocul altora.
    @Lucian
    Vă înțeleg durerea și o împărtășesc dar mă repet: petițiile și protestele stradale nu vor schimba nimic, cel puțin în contextul informațional, moral și social în care ne aflăm (românilor încă nu le pasă, nu cunosc suficient și lipsesc liderii autentici). În schimb este de apreciat orice inițiativă care urmărește mărturisirea publică a adevărului și e de preferat să participăm la acțiuni organizate (manifestații), dar cu precauție Nu trebuie preluat nimic din structura operațională comunistă de impunere a ideologiei, în special cele legate de folosirea forței armate – nu vrem război civil. Fiecare să-și aducă obolul atât cât poate, când poate și de unde poate și Dumnezeu va lucra. Dacă greșesc, rog pe admin să precizeze poziția corectă ce ar trebui s-o asumăm.

  12. Tarile Romane s_au putut constitui (ca statalitate) abia dupa ce Regatul Magyor a fost lovit de Hoarda de Aur.

    Tarile Romane s-au putut uni pentru prima data abia dupa ce Ungaria a devenit (cam pentru 100 ani) pasalic turcesc, dupa batalia de la 1526.

    Unirea Principatelor Romane e facuta (aproape) in chip minunat la 11 ani dupa infrangerea Revolutiei de la 1848, prin interventia Frantei (anularea alegerilor masluite din Moldova-Vogoride..ca avem pedigree), pe fondul slabirii puterii Autro-Ungare.

    Si povestea continua….sigur ca e nevoie de multa inteligenta politica (si nu stiu daca o mai avem), dar toate marile transformari binecuvantate ce ne privesc sunt Daruri de Sus.

  13. @ pr bogdan

    Observ ca faceti o confuzie f. grava, iertati-ma inca o data: nu inteleg, a vorbit cineva de razboi civil sau revolte violente si anarhice ?

    Sau de ce credeti asta ar fi singura alternativa care ar putea fi asumata in locul unei foarte volatile atitudini “moderate” din care fiecare intelege cam ce vrea (de regula, sa stea cu mainile-n san sau sa se roage pietist in ideea ca aia e cam tot ceea ce trebuie in crestin sa faca ?).

    In alta ordine de idei, de ce considerati ca adminul ar fi, cumva, detinatorul pozitiei corecte pe care ar trebui sa ne-o asumam cu totii ? 🙂

  14. @Lucian
    Observ că nu suntem pe aceeași lungime de undă și deși consider că m-am exprimat suficient de limpede nu ajungem la un numitor comun.
    Adminul nu e musai deținătorul atitudinii corecte, ci i-am cerut părerea fiindcă am considerat că poate aduce puțină lumină asupra situației, întrucât schimbul de replici se desfășoară aici, în curtea lui.
    MĂ REPET: luați inițiativă și prezentați o soluție viabilă, ca alternativă la statul cu mâinile în sân, dacă asta înseamnă mărturisire publică împletită cu rugăciune, după puterea fiecăruia.
    V-aș ruga să recitiți, pe îndelete și fără patos, schimbul de replici.
    oricum ar fi, trebuie să acceptăm că părerile personale pot fi total eronate și că nu e obligatoriu să avem aceleași idei.
    Viață liniștită!

  15. @ Pr. Bogdan, Lucian:

    Suntem de acord partial cu amandoi, si nu neaparat ca rabinul 🙂 , ci pentru ca nu intelegem, in afara unor diferente normale de accente (ce se pot complementariza), unde e contradictia sau care e motivul de disputa atat de aprinsa.

    Din pacate nu detinem vreo faclie nici noi. In orice caz, oricum am intoarce si am analiza lucrurile, noua ne da tot cu minus, ca sa zicem asa. Da, suntem praf si ca armata, si ca stat (conducatori, servicii – TRADATORI aproape fara rest!), si ca sustinere externa (cel mai evident), si ca popor. De asta nu vedem, de fapt, vreo solutie, vreo alternativa realista – nici macar bazandu-ne pe ceva duhovnicesc. Nu ai de unde. Tocmai fiindca s-a intamplat cu noi ceea ce spune Lucian – inceput in timpul comunismului si desavarsit in anii libertinajului si ai indobitocirii globaliste. Noi ne temem mai tare (ca ansamblu, chiar daca exista exceptii minunate) de generatia aceasta de acum, aproape lobotomizata, inclusiv cand clameaza nationalismul sau patriotismul in lozinci si in bravada pe forumuri. E o masa de manevra perfecta. Fie ca sa taca si sa rada ghiorlaneste cand ar trebui sa actioneze cumva duhovniceste si marturisitor (dar legal si pasnic), fie sa iasa atunci cand este manipulata de iscusitii strategi ai serviciilor, care inca de mult, si acum si mai mult, se preocupa cu strangerea, canalizarea si exploatarea energiilor potential “periculoase”. De fapt, ne pare ca statul romanesc e astazi precum stelele moarte: “azi o vedem si nu e”. E doar o chestiune de timp pana cand vom si vedea efectiv moartea tarii. Pentru ca nicicand nu am fost mai invadati din interior de dusmani, de vanzatori din speciile cele mai ticaloase. Nu credem ca exista vreun precedent istoric atat de tragic, din pacate, pentru romani. Ce ne ramane de facut nu e ceva pietist, ci ceva adevarat:

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/07/31/sfantul-marcu-pustnicul-pocainta-se-cuvine-tuturor-totdeauna/

    Iertati-ne!

  16. Nu mi s-a parut deloc aprinsa discutia. Dimpotriva.

    Decat daca a intreba (intrebari la care, din pacate, nu am primit niciun raspuns in afara de repetarea frazei care a generat intrebarile) inseamna a discuta aprins.

    Iertati-ma, dar ceea ce ma deranjeaza pe mine este discutarea unui subiect atat de important si de grav folosind aceleasi lozinci mestecate si re-mestecate la infinit, gen “atitudine moderata”, fara a le explicita in niciun fel, lasand astfel la latitudinea fiecaruia de a intelege ce inseamna acel “moderat”, adica, de cele mai multe ori, a fi total pasiv.

    Daca a fi “moderat” in acest caz inseamna a nu iesi cu bata in strada pt. a le crapa capul ungurilor, subscriu. Dar daca a fi “moderat” inseamna a nu face, practic, nimic, decat a te ruga sau a scrie materiale sau a tine simpozioane mai mult sau mai putin sterile pe o tema data, nu mai subscriu.

    Iar asta pentru ca se pot face, intr-adevar, foarte multe pentru a contracara o problema sau alta, plecand de la demersuri legale si terminand cu diferite campanii media, sociale, umanitare, politice, etc, etc, etc . Dar daca vrei sa faci ceea ce trebuie facut, te trezesti ca nu prea ai cu cine, pentru ca ai nostrii frati crestini, cei care ar trebui sa se implice activ si cu forta in viata Bisericii si neamului lor, sunt invatati ca a fi crestin inseamna sa fii un fel de “panseluta duhovniceasca”.

    In fine, asta este situatia, din pacate. Dar cred ca am si eu dreptul, atunci cand vad ca cineva da ca exemplu pozitiv de rezistenta crestina felul in care s-au comportat, ca natiune, romanii in timpul comunismului, sa cer macar o explicatie in acest sens, caci nu cred ca ar trebui sa jigneasca pe nimeni o intrebare asa cum eu, spre exemplu, nu ma simt in niciun fel jignit de faptul ca nu am primit niciun raspuns 🙂

  17. Pingback: Laszlo Tokes cere premierului Orban PROTECTORAL MAGHIAR AL TRANSILVANIEI/ Kelemen Hunor a discutat si el cu liderul Ungariei/ REGIONALIZAREA SE INTERNATIONALIZEAZA - Recomandari
  18. Da ce, popa a iscat tămbălăul, de florile mărului?

  19. In ceea ce ne priveste pe noi, ca tot exista preocuparea ce am putea face, noi, acestia lipsiti de orice putere institutionala si abia supravietuind: care poate, sa instituie legaturi cu romanii din HarCov, sa le arate ca nu sunt singuri, sa le trimita carti, sa ajute manastirile si schiturile de acolo, sa mearga in vacante si in pelerinaje in regiune; sa se mearga inclusiv impotriva propagandei segregationiste a radicalilor, adica sa isi faca prieteni maghiari, sa intareasca legaturile cu cei dintre ei care nu sunt pe linia revizionista sau cu cei care sunt, ca preotul ortodox Rafail Lukács, deja in aceeasi cultura. Nu prin izloare, nu prin considerarea maghiarilor ca un fel de neam genetic vrajmas noua, ci intelegand ca la mijloc este o chestiune de socializare, cultura si propaganda.

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/07/27/laszlo-tokes-orban-protectoral-transilvania-hunor-liderul-ungariei-internationalizarea-regionalizarii/

  20. @ Nelu

    La ce “popa” te referi si la ce scandal, nu inteleg ?

    Oricum, eu credeam ca noi crestinii trebuie sa folosim termenul corect si respectuos de “parinte” nu zeflemitorul “popa”.

  21. @ Lucian:

    Probabil la pastorul Tokes.

  22. Pingback: TOKES si CONSECINTELE GRAVE ale “protectoratul” maghiar asupra Transilvaniei/ Viktor Orban vorbeste despre “COOPERAREA PATRIOTICA” cu Traian Basescu. Patriotica pentru maghiari, desigur - Recomandari
  23. „Pălărie într-un picior -ghici ciupercă ce-i.” admin știe.

  24. @ admin și nelu
    Bravo, măi copii; probabil primiți puncte pt jignirea preoților și subminarea autorității preoțești. va să zică anumite mesaje ale preoților sunt cenzurate că nu-s folositoare sufletește, dar cele care incită la disprețuirea preoților sunt folositoare. V-ați deprins să vă plângeți de milă ( că, vai, unde-s preoții? și de ce sunt așa răi cu noi?), să jigniți indirect ( prin publicarea de mesaje flame și complicitate) și să vă recrutați acoliți aidoma. Nu cred c-ați mai judeca așa dac-ați fi și voi printre popi, mai ales de țară.
    Publicați mesajul ca un minim de verticalitate și drept de răspuns; dar mă îndoiesc f tare că de, nu-i folositor și trebuie să înțelegem. Aștept un răspuns filocalic, că înțelepciunea rabinică am văzut c-o stăpâniți.
    Iertați-mă și să vă dea Dumnezeu măcar bună-cuviință (neprefăcută) dacă nu iubire față de preoți, că sunt aleși totuși din voia Domnului.

  25. @ Pr. Bogdan:

    “De ce ma bati?” “Daca am vorbit rau, dovedeste ce este rau, iar daca am vorbit bine, de ce Ma bati?”

    E socanta aceasta dezlantuire violenta si gratuita contra noastra. Ce am scris tocmai noi care incita la dispretuirea preotilor sau la subminarea autoritatii preotesti?! Ne pare rau ca v-ati trezit atat de indispus si aruncati cu vorbe complet absurde si nedrepte. Nu am intentionat sa jignim pe nimeni, nici direct, nici indirect! Daca vrem sa fim respectati, sa avem si noi, personal, raspundere si demnitate in gand si in cuvant. Ca persoane, iar nu ascunzandu-ne sub categorii, ca nu cumva sa nu mai fim contrazisi de nimeni(?) (ceea ce oricum nu era cazul nostru). Am spus sincer ceea ce am gandit, fara nicio legatura cu problema preotiei sau a preotilor, ba chiar dand exemple pozitive pe subiectul national. Si daca nici noi nu iubim preotii… bine, dvs. stiti. Dar un comportament ca cel de acum, nu va face deloc cinste, ne pare rau!

  26. Mă refeream la Tokeș, cel care încă înainte de interviul dat televiziunii maghiare sigur a avut în minte autonomia ținutului secuiesc și a o mare parte din Transilvania, adică dezmembrarea României. Stau și mă gîndesc dacă pe celebrul actor Florin Piersic, miliția l-ar fi mutat de la București la Poplaca, românii ar fi ieșit în stradă și s-ar fi opus, precum au ieșit să-l apere pe un popă ungur unii români sau…

  27. Pingback: Seful extremistilor maghiari participa la tabara de vara JOBBIK de la GHEORGHENI. Reprezentantii secesionismului european isi dau mana cu neofascistii revizionisti - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare