(video) Jose Manuel Barroso, seful Comisiei Europene: NE INDREPTAM CATRE UN SISTEM FEDERAL EUROPEAN. Ministrul german Wolfgang Schäuble pledeaza pentru PIERDEREA PARTIALA A SUVERANITATII DE CATRE TARILE ”PROBLEMA” ALE UE

28-07-2011 2 minute Sublinieri

In acest scurt dialog seful Comisiei Europene, J.M. Barroso, explica faptul ca, in contextul interventiei europene pentru a ”salva” Grecia, s-a ajuns la un consens privind o mai mare integrare europeana generala (adica s-au realizat pasi concreti spre guvernanta europeana).

La min. 3.55 moderatorul pune intrebarea cheie daca acest lucru inseamna ca membrii UE pun bazele unui stat federal.

Raspunsul lui Barroso este fara echivoc: nu as spune (sistem) federal pentru acest moment, dar da, in aceasta directie (ne indreptam), acum fiind vorba despre o integrare mult mai profunda decat anterior. Barroso a mai adaugat ca aceasta directie inseamna recunoasterea interdependentei si a unei guvernari integrate care in multe aspecte este echivalenta cu cea federala.

Ministrul german al finanţelor, creştin-democratul Wolfgang Schäuble, pledează pentru sancţiuni contra statelor Uniunii Europene care fac datorii. El nu cere excluderea lor din UE, ci pierderea parţială a suveranităţii şi transferarea responsabilităţilor către autorităţile europene.

Corespondentul RFI la Berlin, William Totok

Referindu-se la „ţările problemă“ din Uniunea Europeană, ministrul german al finanţelor, creştin-democratul Wolfgang Schäuble a cerut sancţiuni pentru statele din zona euro care nu respectă disciplina bugetară, făcînd datorii. Într-un interviu acordat revistei germane „Stern“ Schäuble s-a pronunţat pentru măsuri comunitare mai drastice, excluzînd Atena, deoarece deocamdată problemele financiare ale Greciei au fost rezolvate.

Cu alte cuvinte, Schäuble se pronunţă pentru blocarea dreptului la vot a statelor care nu respectă pactul de stabilitate. O propunere similară a formulat anul trecut şi şefa guvernului, Angela Merkel. Propunerea însă nu a găsit un ecou favorabil, deoarece contravine prevederilor acordului de la Lisabona. Doar partea franceză a susţinut atunci poziţia cancelarei.

Integrarea trebuie să continue, iar unui stat care are probleme i se va acorda ajutor“, a mai spus Schäuble în interviul din „Stern“.

În acest caz, a continuat ministrul german al finanţelor, statul respectiv „va trebui să renunţe la o parte a suveranităţii sale naţionale în favoarea Uniunii Europene“. Această măsură este mai eficientă, mai bună, decît dacă anumite ţări cu datorii, membre ale UE, vor fi eliminate din zona euro. Realizarea Europei se va înfăptui doar atunci cînd „e limpede că anumite state membre UE nu vor putea fi scoase din sistemul monedei unice“.

În interviul amintit, Wolfgang Schäuble s-a referit şi la Banca Centrală Europeană (BCE) care a criticat în ultimele luni politica ezitantă a guvernului federal, privind rezolvarea crizei din Grecia. Banca a acuzat guvernul de la Berlin că s-ar fi făcut vinovat de extinderea crizei asupra altor state din zona euro. “Noi respectăm independenţa Băncii Centrale Europene. În mod categoric! De asemenea susţinem asta fără discuţii! Nici nu o criticăm. Aşteptăm, însă, ca acest principiu să funcţioneze, în mod ideal, şi în sens opus.”

Fără perseverenţa politicii, şi-a continuat Schäuble explicaţiile, în statele cu mari datorii niciodată nu s-ar fi înfăptuit programul dur de reforme. Schäuble a recunoscut că din cauza crizei şi-a pierdut deseori nervii şi că s-a gîndit la o eventuală demisie, simţindu-se epuizat fizic şi psihic. În momentul de faţă, însă, este mulţumit de felul cum s-a rezolvat situaţia.

În continuare, Schäuble a declarat că în perioada următoare vor trebui găsite noi explicaţii pentru a lămuri procesul de integrare europeană: “Nu pot spune unor tineri că avem nevoie de unificarea Europei doar pentru faptul că prin asta se evită un război între francezi şi germani,“ a spus ministrul.

În viitor n-o să mai fie războiaie cum a fost primul război mondial sau cel de-al doilea. Vor exista pe lume alte focare de criză, şi vor exista alte modalităţi de război.

Aceste războaie, însă, se vor derula tot atît de dramatic“. Cea mai bună reţetă împotriva războaielor, a conchis Wolfgang Schäuble, este şi rămîne integrarea europeană.

Legaturi:


Categorii

Criza datoriilor suverane, Criza mondiala, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE), Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

28 Commentarii la “(video) Jose Manuel Barroso, seful Comisiei Europene: NE INDREPTAM CATRE UN SISTEM FEDERAL EUROPEAN. Ministrul german Wolfgang Schäuble pledeaza pentru PIERDEREA PARTIALA A SUVERANITATII DE CATRE TARILE ”PROBLEMA” ALE UE

 1. “În viitor n-o să mai fie războiaie cum a fost primul război mondial sau cel de-al doilea”. Pai intr-un ghiveci european nici nu au cum sa fie razboaie ci doar rascoale; probabil inabusite in sange.

 2. razboiul cel mai mare este lipsa unitatii neamului nostru… urmeaza pierderea suveranitatii statelor ue etc…toata starea fireasca a lucrurilor se va schimba ,,si lumea va fi de nerecunoscut,,

 3. Sunt multi care acrediteaza ideea ca UE ar trebui sa fie ca si SUA, adica Statele Unite ale Europei :-). Eu nu cred deloc, dar deloc ca acest proiect este realizabil, pentru ca realitatile istorice, culturale, economice ale statelor membre UE sunt extrem de diferite de ale celor ale “statelor” nord americane.
  Iar daca se va face fortat, rezultatul va fi sangeros ! Cred ca, in acest eventual context, atentatul de la Oslo este numai un mic “aperitiv” la ceea ce ar putea organiza nationalistii din toate statele europene…

 4. @Hrisanti:

  Adica atentatele de la Oslo sunt rezultatul unei politici europene, deci, la limita, ele sunt EXPLICABILE sau chiar JUSTIFICABILE?!? Nu… asta e o capcana ideologica, este ceea ce se incearca sa se acrediteze si este ceva absolut inacceptabil. URSS a implementat cu forta o politica mult mai agresiva si ucigasa pe fata de oameni, demolatoare de biserici, si totusi nimeni nu s-a gandit sa o combata cu atentate teroriste! Ba dimpotriva, actele teroriste au fost specifice pentru perioada de mare larghete ideologica si politica a tarismului, ca acte ale unor grupari revolutionare anarhiste. Asta e o buna exemplificare a ceea ce spuneam in alta parte: lumea veche (inclusiv cea demolata de bolsevici) nu reactioneaza prin terorism nici cand e vorba de cea mai cruda si inumana politica dusa impotriva ei; lumea moderna, noua, actioneaza prin terorism chiar si cand e confruntata cu un regim uman si tolerant in sens de ingaduitor.

  Cat priveste Europa federala, nu stiu ce sa mai zic, la asa o evidenta… De parca eurocratii s-ar impiedica de faptul ca realitatea sociala si culturala nu e pe potriva planurilor lor. Pai daca ar fi fost asa, nu ar fi inceput nimic de la bun inceput. Si daca s-a ajuns la acest punct de acum, inseamna ca exista ingaduinta, iar Biblia ne arata ca multe imperii antihristice au fost ingaduite, chit ca nu corespundeau evident, realitatii din teren.

 5. armaghedon,

  starea firească a lucrurilor s-a schimbat deja. Se lucrează la asta de mulţi ani. Au crescut deja câteva generaţii într-o stare nefirească a lucrurilor. Mentalitatea lumii s-a schimbat. Terenul este pregătit demult …

  Hrisanti,

  Nu cred că ceea ce s-a întâmplat în Norvegia este un atac naţionalist în înţelesul normal al termenului. Ceea se numeşte „naţionalist” în ziua de astăzi nu mai are nici o legătură cu ceea ce însemna naţionalismul acum o sută de ani de exemplu. Trăim aşa cum s-a spus într-o stare nefirească a lucrurilor. Atacul din Norvegia este un ceva ce se vrea „naţionalist” şi cu o „ideologie de dreapta”. În realitate este prostirea noastră pe faţă cu vorbe goale, în care s-au introdus cu totul alte înţelesuri.

 6. @admin

  Da, atentatele de la Oslo sunt explicabile, dar in niciun caz justificabile ! Nu inteleg de ce un lucru care poate fi explicat logic, este neaparat justificabil ?
  Sigur ca acest fel de a actiona este profund condamnabil si inaceptabil, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne facem ca nu vedem niste cauze, la nivel politic, economic si social, care ii duce pe unii oameni, mai putin echilibrati si alimentati de tot felul de ideologii extremiste,la gesturi extreme.
  UE tinde sa fie un imperiu, si orice tendinta la imperialism amesteca oamenii pe criterii diferite de aspiratiile lor, ceea ce duce la conflicte care la un moment dat nu mai pot fi controlate.

  De acord cu ce spui despre imperiile antihristice, de acord ca sunt ingaduite, dar faptul ca Dumnezeu ingaduie anumite lucruri negative porneste tot de la niste realitati care contravin Invataturii Biblice.
  Si nu trebuie ignorate aceste realitati.
  Tu zici ca eurocratii nu se vor impiedica, si aici este diferenta doar de viziune nu de esenta a problemei intre noi, eu zic ca mai devreme sau mai tarziu se vor impiedica, pentru extremismul este in crestere vertiginoasa in vest si in toata lumea.

 7. @Hrisanti:

  Pai asta e, ca nu se pot impiedica daca noi traim dupa cuvantul spus de Hristos acum e ceasul lor. Daca noi traim golgota omenirii, atunci suntem in ceas, chiar daca el nu poate fi determinat strict temporal. In legatura cu atentatele din Oslo, chiar e profund ilogic sa le legam de vreo problematica ideologica. Omul e nebun, putea sa scrie orice acolo, asa cum a si facut-o. Focalizarea pe multiculturalism a fost opera autoritatilor si mass-media, nu are legatura cu problema de fond si nici cu motivatiile lui ABB, e o capcana in care cad doar natafletii care politizeaza (ideologizeaza) orice. FIINDCA AU INTERESUL MAJOR SA O FACA.

 8. @antuza

  Sora, tu traiesti in tara sau in vest ?

  Cred mai degraba ca traiesti in tara, pentru ca nu stii cat de tare se dezvolta nationalismul in vest, chiar pe bune. Pana si in SUA, creeate de emigranti europeeni, astazi se dezvolta o din ce in ce mai mare adversitate fata de imigranti. Stiu de la romani care traiesc acolo, si sunt cetateni americani.
  Este si asta o capcana, sa credem ca tot ce ni se spune si se intampla este “regizat” 100%.
  Iti cer iertare, dar nu sunt de acord cu aceasta teorie.

 9. Hrisanti,

  eu trăiesc în ţară, şi atât cât mă duce capul, cred că cel puţin până în momentul ăsta este varianta cea mai bună. Nu ştiu cum va fi in viitor. Oricum nu voi mai pleca în occident. Atât cât am „servit” a fost suficient. Eu sunt de părere că emigraţia asta forţată care s-a petrecut după 1990 a fost una dintre nenorocirile cele mai mari care s-au abătut asupra României. Sunt sigură că am devenit foarte „simpatică” şi că mi-am făcut mulţi „prieteni” cu chestia asta. 🙂
  Dar revenind la naţionalism ca să-i dăm totuşi un nume. El este o reacţie violentă şi nu ştiu cât de scăpată de sub control, sau din contră cât de dirijată, a unei crize a „multiculturalismului”, criză care a fost creeată şi întreţinută în mod deliberat. Nu mai suntem pe vremea lui Ştefan cel Mare când e românii îşi apărau ţara şi erau naţionalişti în modul propriu şi sănătos al tremenului. Acum trăim în nefiresc şi aşa va fi de acum încolo.
  Nu cred că situaţia ar fi neregizată … În SUA a început emigrarea msivă din 1965, când absolut dintr-o simplă coincidenţă s-a aprobat o lege care încuraja masiv emigrarea.
  În rest doresc tuturor pace, indiferent de ţara în care trăiesc. 🙂

 10. Eu chiar il simpatizez pe acest simpatic domn Wolfgang Schäuble. Intr-un moment de sinceritate a spus adevarul, chiar daca pe jumatate. Citez din stimabilul eurocrat — În viitor n-o să mai fie războiaie cum a fost primul război mondial sau cel de-al doilea. — deci EU va lua toate masurile posibile ca un razboi in Europa sa nu se mai intample, evident ca nimeni intreg la cap nu ar mai vrea un conflict devastator pe batranul continent.

  In continuare stimabilul eurocrat continua — Vor exista pe lume alte focare de criză, şi vor exista alte modalităţi de război. — aici omul o spune pe sleau, in afara Europei puteti sa va bateti pana va ia …, totul este acceptabil pana la frontiera EU.

  Dupa ce exemplifica dramatismul razboiului, de parca noi nu am sti, domnul Schäuble se cam incurca la final cand încheie doar pe jumatate analiza sa, citez — Cea mai bună reţetă împotriva războaielor, a conchis Wolfgang Schäuble, este şi rămîne integrarea europeană. — nu a precizat pana la ce nivel poate merge aceasta integrare.

  Poate cu urmatoarea ocazie domnul Wolfgang Schäuble ne va arata ca deocamdata aceasta integrare europeana se face cu frumosul, mai cu o mica sperietura norvegiana, dar in general cu o atitudine politicoasa, încă. Desi zorii sanctiunilor economice asupra tarilor care nu respecta deficitele bugetare, incep sa se adune ca norii de ploaie.

  Deci mai bine sanctiuni economice “integratoare” europene sunt de o mie de ori mai bune decat razboiul, avertizeaza Wolfgang Schäuble, aviz celor care ar vrea sa paraseasca UE. Asta asa ca sa stie unii cam ce iar astepta in caz ca au unele ganduri secesioniste pe viitor. Omul a fost foarte clar cand a spus — El nu cere excluderea lor din UE, … — deci ei eurocratii ne vor înăuntru clubului si la adapost de orice conflict. Cata generozitate din partea lor, nu-i asa.

 11. Pingback: Ratingul SUA RETROGRADAT, pentru prima data in istorie/ Urmarile: EFECTUL DE DOMINO/Reactia CHINEI/ Care sunt DEOSEBIRILE fata de CRIZA din 2008
 12. un singur lucru nu inteleg . la ce naiba ne mai trebuie facultati sa cheltuim toata agoniseala parintilor si sa ne trezim in drum cu tata scoala noastra…pai daca sunt ultimele ,,clipe,,de ce nu incercam sa traim modest si sa avem mai mult timp pentru suflet…de ex. pe mine ma sperie mai mult al treilea r mondial care va nimici atatea oameni…si daca acest razboi este pe cale sa se produca ce naiba mai facem cu diplomele…cum vad eu lucrurile…cred ca ar trebui sa ne multumim cu putin si sa iesim din tot circul acesta al haosului creat si de ei dar si de noi…ma tem ca este vremea traistarului…cum se poate face pocainta daca stai 14 ore si slujesti intro banca ,iar a doua zi esti obligat sa aduci la zi niste documente si se nimereste sa fie Duminica si vei munci alte 14 ore ca sa-ti castigi painea si tot asa mai departe…cum este sa lucrezi 7 zile pe saptamana in comert ,de dimineata pana seara ca sa poti sa-ti cresti cei trei sau patru copii…totul a devenit un compromis satanic…nu stiu ce sa mai zic…ce sfat mi-ati da sa ma retrag la casuta din padure linga schit unde am pamant sa pot creste animale si sa cultiv legume si sa iau si copii cu mine sai invat apicultura ,pastorit ,plugarit,sa nu se mai casatoreasca ci sa se pocaiasca intens prin rugaciune si rucodelie sau sa ramanem prada acestui sistem diabolic lucrand in continuare pentru camatarii acestui veac…sau mai am o alternativa ,de ex. sa renunt la serviciu de birou, ce mare lucru cu doua facultati sa ma duc ca fierar betonist sau dulgher pe santier cai mai ortodox si poate am mai mult timp liber mai ales ca nu lucrez Duminica si pe timpul iernii intru la hibernare si asa sa-mi ajut copii cu 700- 1000 ron sai port in facultate samd …stiu,, multi o sa zica stai acolo linistit pana so alege o vreme…indiferent de compromis poartati copii in facultate ca chipul nui decat o vrajeala…da fratilor nu stiu ce sa fac… Dumnezeu sa ma lumineze si pe mine si pe voi amin

 13. @Armaghedon:

  Armaghedoane, stai putin, nu te grabi asa… 🙂

  Da, e bine sa constientizam ca trebuie sa traim modest si fara planuri exagerate, pe termen lung, in viata noastra, avand in vedere circumstantele in care traim: anume, caracterul foarte inaintat al vremurilor de pe urma.

  Dar acest lucru nu inseamna, asa cum inteleg unii foarte superficial, ca “solutia” ar fi retragerea la cabanuta pe varful muntelui. Din multe motive, inclusiv financiare sau sociale, pentru multi e imposibil in acest moment un astfel de trai retras, care inseamna cu totul altceva decat bejenia retragerii cand se vor declansa plagile apocaliptice. Apoi, chiar trebuie vazute responsabilitatile si situatia particulara a fiecaruia dintre noi, ca sa vedem ce vrea Dumnezeu sa facem in viata noastra. Acest lucru il facem impreuna cu duhovnicul, cu atentie, cu prudenta, pentru ca nu cumva sa ne aruncam in ispite si sa facem cum ni se pare ca e bine dar nu cum ar vrea Dumnezeu de la noi.

  E de retinut ca nici parintii care au atras atentia asupra vremurilor inaintate pe care le traim, cum era, de pilda, Cuviosul Paisie, nu sfatuiau nicidecum, asa, generalist, oamenii sa se retraga in munti si sa lase balta viata lor sociala si raspunderile pe care le aveau. Dimpotriva, pe unii ii sfatuia sa isi termine studiile, sa isi normalizeze viata, pe altii ii indemna sa ramana in locurile lor, chiar daca erau functii cu raspundere mare. Mentalitatea asta superficiala de a decreta ca e timpul ca toti sa mearga in munti este o chestiune similara ratacirilor protestante, cu genul acela de oameni care isi vand totul isi isi fac provizii ca sa isi intretina gurul si sa astepte sfarsitul lumii, in totala contradictie cu Evanghelia care ne spune ca nu putem dibui momentul, ci doar caracterul vremilor.

  Asadar, prudenta si sfat cu duhovnicul, fara decizii repezite sau decizii care sa ridice un roi de ispite fara rost, in acest moment.

  Si… fara “naiba” in adresare, te rugam, nu se cuvine, nu e crestineste.

  Iti recomandam si urmatoarele linkuri:

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/09/09/merita-macar-putina-atentie-si-opinia-unui-mucenic-real-al-zilelor-noastre-parintele-daniil-sasoev-despre-actele-biometrice-pecetluire-si-antihrist-se-poate-reedita-in-romania-fenomenul-sectar-de-l/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/08/26/si-nu-ne-duce-pe-noi-in-ispita-ce-ne-spune-invatatura-ortodoxa-despre-mucenicie-ispitirea-lui-dumnezeu-si-bravada-i/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/09/16/cuvantul-parintelui-pustnic-proclu-despre-ispitele-grele-ale-lumii-si-ale-bisericii-de-astazi-cum-va-fi-sfarsitul-lumii-si-ce-avem-noi-de-facut-fara-sfatul-duhovnicului-sa-nu-faca-niciun-pas-ca/

 14. mai intreb ceva si gata…daca un duhovnic, unul dintre cei mai mari duhovnici imi spune sa ma retrag cu familia si sa traiesc o viata modesta ca nu mai este timp de joaca, ce sa fac sa-i urmez sfatul sau nu? daca ma sfatuieste duhovnicul sa nu iau doc cu chip ,ce sa fac sai urmez sfatul sau nu?vedeti dv cat de greu imi este pentru ca nu iau decizia numai in numele meu ci a intregii familii…ceva nu se lega chiar la un nivel mai sus…apar contraziceri care il fac pe om f confuz…cand viata la oras va deveni de nesuportat atunci evident nu mai am nevoie de sfaturi voi pleca cu siguranta ,sfatul atunci se va anula…in concluzie ascult de sfatul duhovnicului sau de indemnul altora? iertare multa fratii mei…Dumnezeu sa ne lumineze pe toti pentru a nu face alegerea gresita, amin ps.dar cand mai multi duhovnici imi spun acelasi lucru sai ascultsau nu?

 15. @ armaghedon:

  Daca asa v-a sfatuit, bineinteles ca ii urmati sfatul! Noi am spus doar ca nu se poate IMPUNE aceeasi solutie oricui si oricum.

 16. Pingback: SE TRECE LA FAPTE: Nicolas Sarkozy (Franta) si Angela Merkel (Germania) vor un GUVERN EUROPEAN CONDUS DE VON ROMPUY
 17. Pingback: Presedintele Traian Basescu - tradare nationala pana la "cedarea masiva de suveranitate": ESTE NECESARA CREAREA STATELOR UNITE ALE EUROPEI!
 18. Pingback: Analiza saptamanii: DE CE TOATE CRIZELE DUC LA STATELE UNITE ALE EUROPEI?
 19. Pingback: PENTRU CA NU STIE UNDE MERGE LUMEA? J-Cl. Trichet, seful BCE: Intr-o zi, poporul european va avea o confederatie. Ne putem imagina un guvern federal
 20. Pingback: (video) Jose Manuel Barroso, seful CE: AVEM NEVOIE DE O SOLUTIE GLOBALA
 21. Pingback: Nigel Farage: CEI CARE VORBESC DESPRE STATELE UNITE ALE EUROPEI SUNT PLATITI PENTRU ASTA/ S-a terminat cu democratia in UE?
 22. Pingback: Seful Bilderberg si reprezentantul Council on Foreign Relations: OBISNUITI-VA CU AUSTERITATEA SI CU PIERDEREA SUVERANITATII
 23. Pingback: Eurocratii pregatesc o NOUA ORDINE EUROPEANA. Soros tine aproape - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 24. Pingback: CONSPIRATIA EURO, cea mai ampla din istorie? Cum au ajuns STATELE UNITE ALE EUROPEI “SINGURA ALTERNATIVA” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 25. Pingback: Barroso: UE TREBUIE SA SE TRANSFORME INTR-O FEDERATIE/ Curtea Constitutionala a Germaniei DA VERDE PACTULUI FISCAL SI MES - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 26. Pingback: INALTA POARTA U.E. si PASALACUL ROMANIA. Mecanismele ocupatiei pasnice, prin cozi de topor. MIZELE FEDERALIZARII “GERMANE” si ASASINAREA DEMOCRATIEI. Momentul crucial despre care nu se vorbeste! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 27. Pingback: Ioan Mircea Pascu, eurodeputat: LASZLO TOKES, agent teleghidat, PROPULSAT DE PRESEDINTELE TRAIAN BASESCU si cu agenda autonomista la Bruxelles - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 28. Pingback: “ADEVARATA FATA A UNIUNII EUROPENE”- [VIDEO - subtitrare in limba romana]. Un film documentar britanic despre agenda MEGA-GUVERNULUI de la Bruxelles - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare