SFANTUL IERARH NICOLAE – chipul blandetii, al ravnei pentru adevar si al milei de oameni puse in lucrare

5-12-2008 Sublinieri

icoanasfnic01.gif

Intru cinstirea Marelui Dascal al Lumii si Ierarh Nicolae, Milostivul, Daruitorul, Grabnic Izabavitorul din nevoi si din primejdii, Pazitorul fecioriei, Ocrotitorul copiilor si Mangaietorul saracilor, Facatorul de Minuni si unul dintre cei mai iubiti sfinti din toate timpurile ai Bisericii, orice cuvinte ale noastre ar fi mult prea sarace si proaste si ar risca sa umbreasca din lumina tainica a slavei acestui mare praznic. Va vom lasa sa ascultati si sa cititi in liniste cantarile si rugaciunile speciale ce-i sunt dedicate si sa cugetam impreuna cu un alt Sfant care-i poarta numele, Nicolae Velimirovici, asupra a doua momente cruciale ale vietii sale:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

icoana-sf-nicolae-cu-hristos-si-maica-sa2.jpg

“In icoanele care îl închipuie pe Sfîntul Nicolae este reprezentat şi Mîntuitorul Hristos cu Sfînta Evanghelie în mîini, stînd de o parte a lui, iar de cealaltă parte Maica Domnului ţinînd în mîini un omofor arhieresc.

Reprezentarea aceasta are o îndoită semnificaţie istorică: mai întîi este semnificată chemarea Sfîntului Nicolae la treapta arhierească, iar în al doilea rînd este semnificată exonerarea lui de pedeapsa caterisirii care ar fi trebuit să urmeze după confruntarea cu necuratul Arie.

Sfîntul Metodie Patriarhul Constantinopolului zice: “A văzut într-o noapte Sfîntul Nicolae pre Domnul în slavă, stînd lîngă el şi întinzîndu-i cartea Evangheliei, legată în aur şi în mărgăritare de preţ. Iar de cealaltă parte a văzut pre Maica lui Dumnezeu, care i-a aşezat pe ai săi umeri pallium-ul arhieresc“.

La scurtă vreme după această vedenie, Sfîntul Ioan Arhiepiscopul Mirelor a murit iar Sfîntul Nicolae a fost ridicat Arhiepiscop al acelei cetăţi. Aceasta a fost o minune.

A doua minune s-a întîmplat la vremea Primului Sinod Ecumenic de la Niceea, cînd, văzînd îndărătnicia diavolească şi reaua credinţă cu care Arie refuza şi răstălmăcea cuvintele Sfinţilor Părinţi care voiau să îl oprească prin dezbatere raţională pe acesta de la a mai huli Numele Domnului şi al Preacuratei Sale Maici, Sfîntul Nicolae a păşit şi l-a lovit cu putere pe eretic peste diavoleasca lui faţă.

21206.jpg Sfinţii Părinţi, după canoane, l-au scos pe Sfîntul Nicolae din Sinod şi au ridicat de la el însemenele rangului lui arhieresc. In chiar aceeaşi noapte, mai mulţi Sfinţi Părinţi de frunte ai Sinodului au avut cu toţii, separat, una şi aceeaşi vedenie minunată şi lor înfricoşată: anume L-au văzut pre Domnul stînd de o parte a Sfîntului Nicolae, şi întinzîndu-i cu mîinile Sfînta Evanghelie, iar pe a Sa Preacurată Maică de Dumnezeu Născătoarea stînd de cealaltă parte a lui şi aşezînd pe ai Sfîntului umeri pallium-ul arhieresc, investindu-l iar cu toate insemnele rangului de Arhiepiscop.

Văzînd aceasta cu înspăimîntare acei Sfinţi Sfinţiţi Părinţi, au grăbit şi au întors cu umilinţă Sfîntului Nicolae ceea ce ridicaseră de la el. Ei l-au înconjurat cu respectul adînc al smereniei şi evlaviei care se cuvine unui ales al lui Dumnezeu, şi au arătat că lovirea lui Arie nu a fost gestul mîniei trupeşti şi neînfrînate, ci dimpotrivă, acela al rîvnei de foc pentru adevărul lui Dumnezeu”.

(“Cugetare” a Sf. Nicolae Velimirovici, din “Proloagele de la Ohrida“, vol. II, preluat de aici)

The Virgin Nativity Cathedral

Alte linkuri folositoare:

***

0f1c8eb0


Categorii

Sfantul Ierarh Nicolae, Sfantul Nicolae Velimirovici, Sfintii - prietenii lui Dumnezeu, prietenii nostri

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “SFANTUL IERARH NICOLAE – chipul blandetii, al ravnei pentru adevar si al milei de oameni puse in lucrare

  1. “In timpul ultimului razboi, rusii lipisera pe strazile oraselor lor niste afise cu figura unui soldat german sub care scria: “Mutra neamtului cere pumni.”. Nu stiu daca membrilor societatii civile le-ar da mana sa considere excesiv acest demers anti-nazist. Stiu insa ca gestul Sfantului Nicoale in raport cu Arie nu poate fi talmacit decat prin cuvintele: “Mutra ereticului cere pumni”. Sa reflecteze la el acei ierarhi ai nostri care nu pregeta sa se roage impreuna cu ereticii. Pentru a nu mai vorbi de alte “concesii”.”

    Citat din articolul publicat astazi in ziarul ZIUA de Dan Ciachir

    http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-12-06&id=230299

  2. Pingback: Război întru Cuvânt » "Cand iti va fi mai greu, sa-l chemi in ajutor pe Sfantul Nicolae!"
  3. Foarte frumos articolul. Va recomand site-ul http://www.vlad-mihai.blogspot.com. Eu il citesc, ca si site-urile http://www.victor-roncea.blogspot.com, http://www.veghea.ro, etc.

  4. 2 din minunile recente ale Sf. Nicolae:
    – era o perioada o femeie batrana care era in taina maicuta in lume se ruga Sf. Ioan Botezatorul sa-i dea si ei niste clatite.
    Atipind, i s-a aratat Sf. Ioan cu aripi ingeresti, care i-a spus: Maica eu sunt postitor, eu nu am mancat asa ceva, nici nu stiu ce sunt acelea. Roaga-l pe Sf. Nicolae, ca el va rasfata intru toate. Cand s-a sculat s-a rugat maica Sf. Nicolae. O vecina a batut la usa indata cu o farfurie cu clatite.
    – o fata ramasa somera in America o ducea greu cu banii. Ajungand intr-o situatie destul de grea a cunoscut un parinte care a pus-o sa citeasca 40 de zile acatistul Sf. Nicolae. Mama ei, cam necredincioasa a ras de ea intr-o zi spunandu-i: Vezi poate iti da si tie o punga cu galbeni ca in povestea cu cele 3 fete.
    In acea zi fata a gasit un lant de aur pe strada foarte valoros… La putin timp fata si-a gasit un serviciu foarte bun.
    Multe sunt faptele minunate ale Sf. Nicolae!
    Pr. Iustin le spunea anul trecut unui grup de credinciosi sa citim acatistul Sfantului Nicolae, ca noi avem mare nevoie de ajutorul Sfantului.

  5. @Mihai

    Mi-a placut minunile din zilele noastre ale Sf.Nicolae! Eu il iubesc inca din copilarie! Si-acum! Femeie in toata firea cand vine 6 decembrie ma bucur ca un copil – se schimba ceva in sufletul meu! Iar daca stau bine si ma gandesc, in toate Bisericile in care am intrat si am zabovit multi ani, participand la slujbe si avand si duhovnicul tot acolo, au avut hramul Sf.Nicolae! Chiar si atunci cand, a fost o vreme de ratacire in care nu am mai intrat in Biserica, atunci cand mi-am venit in fire, tot la o Biserica al carui hram il are pe Sf.Nicolae am intrat! Inseamna ca sfantul are purtare de grija si fata de mine! 🙂

  6. http://ferestreinpridvor.blogspot.com/2008/12/fruntea-i-palma.html

    “Chipul Sfântului Nicolae, aşa cum a fost el păstrat de către tradiţia iconică, poartă cu sine, prin vremi, un detaliu ce ni s-a întipărit pe nesimţite în minte, detaliu care ni-l face cunoscut de departe şi pe dată, pe cel născut în Asia Mica, la Patara, în urmă cu mai bine de şaptesprezece veacuri, undeva în jurul anului 280. Fruntea enormă, brăzdată de trei-patru încreţituri, reprezintă semnul distinctiv, după care poate fi identificată imediat icoana Arhiepiscopului din Myra Lichiei. Din icoanele sale Sfântul Nicolae ne priveşte atent, cu ochii larg deschişi, cu o anume prudenţă izvorâtă dintr-o amintire veche de demult, pe care nu poate şi mai ales nu vrea s-o uite. Amintirea unei palme. O amintire despre care nu vorbeşte, nu atât din pricina durerii ei, cât mai cu seamă din credinţa că „tăcerea este dialogul lumii ce va să vină”(Sfântul Isaac Sirul). Un gest radical şi surprinzător venit din partea cuiva recunoscut de către hagiografie ca fiind mai degrabă „blînd, fără de răutate şi smerit cu duhul, ferindu-se de îngîmfare” (…).

    Gestul, creştineşte vorbind, este desigur, inacceptabil. Chipul iconic al Sfântului Nicolae ne lămureşte însă că nu a fost vorba de un gest coleric, ci de efectul unei atenţii teologice supraomeneşti, însoţite de combustia unei trăiri interioare căreia i-am putea afla corespondentul, poate, doar în episodul neotestamentar al biciuirii zarafilor din Templu, de către Fiul lui Dumnezeu. Că miza acelor zile a fost una deosebită, se va dovedi doar două veacuri mai târziu, când vizigoţii arieni vor fi „adoptaţi” de Biserica Apuseană cu preţul unor compromisuri doctrinare ale căror efecte vor duce prin timp la schismă. Chipul iconic al Sfântului Nicolae, atent şi brăzdat de riduri, vorbeşte despre gravitatea celor întâmplate atunci şi presimte cele ce au să vină. Nuieluşa ridicolă care i se pune astăzi în cârcă e doar unitatea de măsură a distanţei dintre credinţa sa de atunci şi aceea din vremile noastre de azi ori de mai ieri. Fruntea enormă, cuibar al forţei duhului şi al înţelepciunii, nedespărţite de iubire, fruntea brăzdată de griji a altminteri blajinului Arhiepiscop al Mirelor Lichiei, ne spune că şi blândeţea îşi are limitele ei, iar derapajele de la dreapta credinţă se răsplătesc şi altfel decât cu nuieluşe din argint, dulciuri ori dulcegării copilăreşti din vremurile noastre. Sfântul Nicolae pecetluieşte şi veghează, atent în ascultarea inimii şi auster în faţa ispitelor lumii, integritatea Tainei Întrupării, timpul Naşterii Domnului Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Unul-Născut, Carele din Tatăl S-a născut mai înainte de toţi vecii. Lumină din lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, născut, nu făcut; Cel de o fiinţă cu Tatăl, prin Carele toate s-au făcut…”

  7. Am cautat multa vreme un raspuns “rational” la argumentul ecumenistilor – DRAGOSTEA DE APROAPELE; SA NU II SUPARAM”. Am auzit de asemenea si vorba : “Mai bine o pace stramba decat un razboi drept”. Nu reuseam sa inteleg si sa raspund la intrebarea : ce e mai presus : dragostea de aproapele sau adevarul?
    Nu gaseam nimic “rational” sa ma opun ecumenistilor. Dar … sambata la predica am auzit ca “Sfantul Nicolae nu a scris nimic dar e foarte bine infipt in constiinta noastra – a crestinilor”. Am sta mult sa inteleg – de ce oare? Si faptele Sfantului Nicolae mi-au dat raspunsul : “Il iubesc pe Arie ca si madular al bisericii … dar cu toate astea ii dau o palma pentru ca a negat ADEVARUL.”
    Doamne ajuta !

  8. Pingback: Război întru Cuvânt » DE CARE PĂSTORI SA ASCULTAM? – Predica Arhim. IOIL Konstantaros la Pericopa apostolica la sarbatoarea Sfantului Nicolae
  9. Pingback: Război întru Cuvânt » Cateva minuni contemporane ale Sfantul Ierarh Nicolae
  10. Sfîntul Melodie Patriarhul Constantinopolului zice: “A văzut într-o noapte Sfîntul Nicolae pre Domnul în slavă, stînd lîngă el şi întinzîndu-i cartea Evangheliei, legată în aur şi în mărgăritare de preţ. Iar de cealaltă parte a văzut pre Maica lui Dumnezeu, care i-a aşezat pe ai săi umeri pallium-ul arhieresc“.

    Mai curând este vorba despre Sfântul Metodie patriarhul Constantinopolului

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate