UN PETEC DIN CERUL INIMII AVVEI SELAFIIL SIBERIANUL: “Avem nevoie de cat mai multa rugaciune!”

4-05-2010 Sublinieri

“… Când un monah se roagă, copile, oricât ar fi de păcătos, rugăciunea lui, dacă e sinceră, degrabă e plinită de îngerii lui Dumnezeu, pe care Domnul i-a rânduit spre slujire aceluia când a îmbrăcat schima. De aceea să preţuim rugăciunea unui monah… Câtă vreme, copile, vor mai exista monahi care se roagă cu lacrimi pentru pocăinţa lor şi pentru lumea toată, Dumnezeu va mai ţine lumea aceasta.

Dar rugăciunea este din ce în ce mai puţină pe pământ, din ce în ce mai puţină, şi răutăţile se înmulţesc, încât Dumnezeu va trebui să scurteze vremurile...

De aceea avem nevoie, dragul bunelului drag, de rugăciune, de cât mai multa rugăciune. Aceasta te va învăţa pe tine multe, te va purta pe cărări luminoase, te va adăpa cu apă rece de izvor, de viaţă veşnică dătător; cu cât o vei înmulţi, cu atât în Duhul vei spori. Hm, iată că buneii plicticoşi ştiu să scrie şi versuri, desigur, nu chiar aşa ca nepoţeii lor, dar tot ştiu puţintel…( şi în rusa rimează, nota traduc.). Parcă te şi vede bunelul, aşa, mergând agale spre locul unde lucrezi, învârtind în mână metania pe care ştiu că o porţi la tine. Metania cu boabe împletite de lână, fie ea mare sau mică, nu contează, îţi aminteşte întruna de prezenţa Preadulcelui Iisus lângă noi. De ce să nu-L poftim aşadar la masa inimii noastre, să ne îndulcim împreună cu El din masa Vieţii celei veşnice?...”Gospodi pomilui”, copile, “Gospodi pomilui”, să-ţi însoţească paşii, să-ţi sfinţească răsuflarea, să-ţi înmiresmeze inima, să-ţi ferească ochii tăi curaţi şi limpezi de orişice întinăciune, să-ţi sfinţească cugetele… Gospodi pomilui, rugăciunea lui Iisus ne schimbă pe deplin viaţa şi ne fereşte de căderi de tot felul, influenţând în bine şi starea celorlalţi de lângă noi…

Rugăciunea lui Iisus o spunea în toată vremea Sfântul Ierarh Luca, pe care l-am avut şi eu “bunel” şi pentru ale cărui rugăciuni am ajuns în mănăstire. Asemenea, o spunea cu lacrimi şi Sfântul batiushka Serafim Viritski (Serafim din Viriţa, un mare duhovnic şi cuvios canonizat recent de pravoslavnica noastră Biserică, dar de mult recunoscut ca sfânt de popor, ce a trăit în oraşul Viriţa şi a murit în 1949 – n. tr.). Sfântul Serafim ajunsese în sfinţenie pe Sfântul Serafim de la Sarov, adevăr îţi grăiesc, şi dacă Domnul a salvat Rusia în războiul al doilea mondial, a fost şi pentru rugăciunile acestui sfânt.

Îmi mai spui că aşa simţi: “Fugi, taci, linişteşte-te…” Cu adevărat, aceasta e calea, şi nu odată ţi-am scris despre ea… Piotr, Piotr, adânceşte-te în pustie, fugi în pustie, lasă toate cele trecute şi înnoieşte-te încet, încet… Bine, dar unde, care pustie?, mă întrebi… Ei, dragul bunelului, fă-ţi inima ta pustie faţă de duhurile deşarte ale lumii: de tot ceea ce ţine de glumele ei deşarte, de ambiţiile ei serbede, de rigorile ei de mucava, de mondenitatea care face toată viaţă cenuşie, cenuşie… Fă-ţi inima ta pustie dinspre acestea, copile, şi, încet-încet, la schituleţul din oaza de apă vie aflată în mijlocul acestei pustii, vor veni şi îţi vor sluji şi te vor veseli îngerii, cu darurile lor dumnezeieşti.

Căci altfel, poţi fi în pustia Afonului cea mai adâncă, în pustia Siberiei cea mai sălbatecă, şi să n-ai linişte, pentru că nu ţi-ai făurit încă pustie în inimă dinspre deşertăciunile lumii. Şi invers, poţi să fii călugăr şi-n mijlocul oraşului, unde şi acolo Domnul te va ajuta cu harul Său să te pustieşti faţă de comodităţile vieţii citadine, copile drag. De aceea totul se făureşte întâi în inimă, şi pustia, şi fuga, şi monahism şi apoi vine vremea dării pe faţă a acestei stări, adică a înfăptuirii a ceea ce ai înlăuntru… Sfântul Arsenie avea deja pustia preadulce în inima sa, situaţia sa era “coaptă”, ca să zic aşa, şi plecarea lui nu a fost decât o consecinţă firească a ceea ce purta de ceva vreme în suflet… Aşa va fi şi cu tine, copile, dar ai răbdare puţintel… Domnul îţi va rândui cele de care sufletul tău însetează, El nu rămâne dator dorurilor noastre… Mai multe, ce să-ţi spun… Desigur că recomand, dragul bunelului, ca cel mai de folos dintru început, celui iubitor de Dumnezeu, să se ducă într-un schituleţ mai departe de plaiurile natale, într-un loc mai liniştit, mai fără gâlcevi şi fără zgomote. Marile oraşe, în general, nu sunt prielnice pentru monahism, dar aceasta nu este o regulă… Cum iconomiseşte Dumnezeu pentru fiecare…

Piotr al meu drag, ţi-am trimis un petec de cer… şi, poate, un petec din inima mea, a bunelului care

te iubeşte,

+Selafiil.”

Legaturi:

***


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Calugaria / viata monahala, Profetii si marturii pentru vremurile de pe urma, Rugaciunea (Cum sa ne rugam?), Staretul Selafiil Siberianul

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

44 Commentarii la “UN PETEC DIN CERUL INIMII AVVEI SELAFIIL SIBERIANUL: “Avem nevoie de cat mai multa rugaciune!”

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. Inchinare

    Pe voi v-am pus in cartea mea sa plangeti,
    cum plange la Iordan o desfranata…
    Voi, care sufletul in doua frangeti
    si-amiaza va e mintea luminata.

    Pe voi, calugari mari si mici si stersi
    de veacul rau, de ochii mei prea slabi,
    pe tine, cin sfintit, ca sa reversi
    din Mila Cerului, spre noi, hulubii albi.

    In fata voastra, cand va scriu, ma-nchin,
    in fata voastra, cand va cant, ma rog,
    voi, mana Domnului muiata-n crin
    si Vesniciilor, aici, zalog.

    In fata voastra in genunchi ma plec
    si la picioare gandul vi-l depun.
    Nu semne-astept la cele ce va spun,
    ci pe Iisus sa-mi dati, sa-L am intreg !

    Virgil Maxim (1923-1997)

    Respect si recunostinta pentru toti care au imbracat haina monahala si se roaga pentru lumea toata!Poate Dumnezeu mai tine lumea pentru rugaciunile lor…..cat despere noi…. Domnul cu mila.

  2. O rugăciune, rugăciune

    O, rugăciune, rugăciune
    Comoara sufletului meu
    Izvorul vieţii şi-al luminii,
    Tu mă întorci la Dumnezeu.

    Tu chip de om îmi dai când ura
    Distruge-n mine tot ce-i sfânt
    Cînd duhul morţii mă cuprinde
    Şi mă târăşte spre mormânt.

    Tu mila mi-o cobori din ceruri
    Să stingă-n mine răutatea,
    Când egoismul mă’nrobeşte
    În jugul lui, lucrându-mi mortea.

    Tu arzi din inimă gheţarul
    Care’ntro fiară m-a schimbat
    Şi-n milă mă întorci şi-n lacrimi,
    De ortodox cu gând curat.

    Tu izgoneşti mândria oarbă
    Ce-mi nimiceşte modestia
    Să văd zădărnicia faptei
    Şi să-mi cunosc nimicnicia.

    Mă readuci în cele sfinte
    Şi-n sărăcia-mi sufletească
    Ca-n simplitatea ei divina,
    Să readun hrana cerească.

    Să văd, smerindu-mă tot timpul
    Valorile ce mi-ai adus
    În suflet, spre-a lucra cu ele
    Spre mântuire prin Iisus.

    Să văd fără păreri deşarte,
    Să pot şi să lucrez spre bine,
    Puţinul meu uman, cu mila
    Şi ajutorul dat prin tine.

    Tot ce-i murdar s-arunc afară
    Să vieţuiesc doar în lumină,
    Ca adevărul şi iubirea
    Să-mi dea puterea lor divină.

    Tu, tot ce-am murdărit în lume,
    Le curăţeşti şi mi le dai
    În strălucirea şi-n mireasma
    Şi-n bucuriile din rai.

    Iubirea cea vândută-n rele
    Şi-n conlucrarea cu cel rău
    Tu mi-o redai, o… rugăciune,
    Şi mă întorci la Dumnezeu.

    Din iad şi din puterea morţii,
    Mă readuci la înviere
    Şi de la Dumnezeu prin milă,
    Renasc în har şi în putere.

    Din temniţele veşniciei
    Şi din tartar, mă-nalţi la cer,
    Când arzi capcanele pierzării
    Şi ghearele lui Lucifer.

    O tu divină rugăciune,
    O dar ceresc atât de sfânt,
    Tu ai putere s-aduci cerul
    Prin har la mine, pe pământ.

    Şi tu mă poţi urca la ceruri,
    Aşa cum sunt, sărac şi rău,
    Când recâştig mila divină
    Şi viaţa de la Dumnezeu.

  3. In lumea noastra marginita de pacat , “un petec de cer” nemarginit coboara in inima Avvei Selafiil , aflat in rugaciune necontenita pe varful unei stanci , cat mai aproape de Cer…nemarginita dragostea Bunelului pentru nepotelul sau , pe care-l indreapta catre: “Gospodi pomilui”…
    nemarginita dorinta Avvei Selafiil de rugaciunea pentru indreptarea lumii acesteia , altfel “rautatile se inmultesc, incat Dumnezeu va trebui sa scurteze vremurile…”
    Gospodi pomilui…”EL nu ramane dator dorurilor noastre”…
    “Gospodi pomilui , rugaciunea lui Iisus ne schimba pe deplin viata si ne fereste de caderi de tot felul, influientand in bine si starea celorlalti de langa noi…”
    Gospodi pomilui …Doamne , miluieste !

  4. Sunt minunate aceste scrisori. Le vom avea adunate intr-o carte? Ar fi de mare folos. Multumim lui “Piotr” pentru ca, scotandu-le pe ele la lumina, ne ajuta si pe noi sa iesim la lumina.

  5. Da, asa este oricat de pacatosi suntem, oricat de rea ar fi starea noastra sa ne rugam. Si astfel ne vom vindeca. Rugaciunea are putere, ea ne ajuta sa nastem in noi semerenia si dragostea atat de necesare fiintei noastre.Ea ne aduce ingeri aparatori, si oameni care sa ne fie alaturi in lupta noastra.

  6. “Când un monah se roagă, copile, oricât ar fi de păcătos, rugăciunea lui, dacă e SINCERA, degrabă e plinită de îngerii lui Dumnezeu”.

    Am impresia, din tot ce am citit dar mai ales din tot ce am trait, ca cheia drumului spre Dumnezeu este sinceritatea. Daca nu esti nascut ortodox si vrei sincer sa cunosti credinta adevarata, chiar in jungla Amazonului de-ai fi si Dumnezeu te va ajuta sa te botezi ortodox, daca nu ai pocainta, dar stii si simti ca de asta ai nevoie si daca ceri SINCER, da-mi Doamne ce imi lipseste, adica pocainta… atunci sigur Dumnezeu mai devreme sau mai tirziu va face lucrul asta. Cred ca lucrul cel mai important este SINCERITATEA. Chiar mai important decit dragostea. De exemplu bunica mea se ruga asa: ” Doamne, X mi-a facut mari greutati, m-a lovit unde ma durea pe mine mai mult, si NU POT sa gindesc de bine de el, si simt ca m-as bucura de raul lui. Tu ajuta-ma sa-mi schimb parerea mea despre el, cu toate ca imi este cel mai mare dusman. Ca eu NU POT”. NU stiu daca Dumnezeu a ajutat-o in privinta asta,dar stiu ca bunica mea era sincera in credinta ei.

  7. Pingback: Calea de sfintenie a rugaciunii… | CĂLĂUZĂ ORTODOXĂ
  8. O,Iisuse Hristoase,Cel ce ai calcat cu moartea pe moarte si celor din morminte le-ai daruit viata,primeste ca un miros de buna mireasma duhovniceasca aceasta putina
    rugaciune.Si daruieste-ne noua,celor ce suntem in mormantul nesimtirii,viata vesnica,ca sa-Ti cantam Tie: ALILUIA! ALILUIA! ALILUIA!

    HRISTOS A INVIAT! HRISTOS A INVIAT! HRISTOS A INVIAT!…si nici un mort nu mai este in groapa!…

  9. @Monica
    Aşa este “Rugăciunea are putere, ea ne ajută să naştem în noi smerenia şi dragostea “.
    Bunelul nostru Selafiil,drag inimii noastre, spunea ca la smerenie se ajunge prin dragoste, iar la dragoste…”prin smerenie, tăcere, nemâniere…Să nu judeci pe nimeni, să judeci doar păcatele tale.-Doamne, Tu eşti bun, şi toţi îs buni, numai eu sunt un păcătos, n-am făcut nici un bine.Iartă-i pe toţi şi mă iartă şi pe mine, că eu îi iert…- Şi,iaca,ai împlinit cuvântul lui Dumnezeu. Nu-i aşa greu, numai că omul nu ştie cum să zică.” Să ne dea Dumnezeu multă înţelepciune, dragoste şi smerenie…!

  10. Iertare Doamne-Ţi cer

    Înalţ la Tine ruga mea
    Şi-ating înaltul cerului cu ochii mei în lacrimi.
    Te rog auzi durerea mea,
    Şi mai ales acum să-mi fii tot mai aproape.

    Te-ai răstignit şi-ai pătimit amar,
    Frumoşii-Ţi ochi aveau numai durere,
    Iar noi Ţi-am oferit în dar
    Păcate multe,fapte rele…

    Iertare Doamne-Ţi cer, că Ţi-am greşit
    Şi oarbă eu am fost, atât amar de vreme.
    Sunt sigură că nu Te-aş fi-ntristat,
    Dacă-ai fi fost mereu în gândurile mele.

    Şi-n zborul aripilor frânte,
    Eu mă aplec, în aprigul suspin,
    Şi ştiu că ai nemărginită milă,
    Doar sub privirea Ta, eu mă alin.

    Şi sufletu-mi tănjeşte după Tine,
    Te caut zi de zi, în gândul meu,
    Şi-alerg să-Ţi văd blândeţea din privire,
    Lumină dragă, a sfânt chipului Tău.

  11. Pingback: Război întru Cuvânt » PARINTELE DIONISIE IGNAT DESPRE VREMURILE DIN URMA SI ANTIHRIST (III): “Sa facem rabdare si sa ne pregatim, mai cu seama noi, poporul român!”
  12. Pingback: Război întru Cuvânt » File de sfintenie romaneasca ne(re)cunoscuta (V): PARINTELE ILARION FELEA – DE LA TABORUL RUGACIUNII LA MARTURISIREA DESPRE ANTIHRIST
  13. Pingback: Război întru Cuvânt » Sfaturi duhovnicesti de la MAICA MACARIA (†11 iunie 1993), mangaietoarea celor suferinzi: “ORICE S-AR INTAMPLA, ROAGA-TE INTOTDEAUNA DOMNULUI, NU LUA IN SEAMA NIMIC ALTCEVA!”
  14. Pingback: Război întru Cuvânt » Monahul Moise Aghioritul despre sensul preocuparii cu semnele vremurilor: DE LA SPECULATII SI PANICA LA CERCETAREA LAUNTRICA SI PREGATIREA PRIN CAINTA
  15. Pingback: Război întru Cuvânt » INDEMN LA RUGACIUNE STARUITOARE IN VREMURILE TULBURI PE CARE LE TRAVERSAM
  16. Pingback: Război întru Cuvânt » DIN PROFETIILE CUVIOSULUI AMBROZIE LAZARIS: “Vor veni ani grei, dar nu va temeti!”
  17. Pingback: Război întru Cuvânt » Testamentul duhovnicesc al parintelui Calciu (II): “Diavolul turbeaza atunci cand cineva se roaga”
  18. Pingback: Război întru Cuvânt » SUNTEM PREGATITI PENTRU IMPARATIA CERURILOR?
  19. Pingback: Război întru Cuvânt » Scurta omilie recenta a avvei Moise Aghioritul. CHEMARE LA TREZVIE SI ECHILIBRU
  20. Pingback: Război întru Cuvânt » PARINTELE MELCHISEDEC, STARETUL MAN. PUTNA: “Avem nevoie de multa rugaciune si priveghere! Neamul si omenirea intreaga gem, dorind rugaciunea!”
  21. Pingback: Război întru Cuvânt » Dr. Ioan Gandu: SA LUPTAM LUPTA CEA BUNA (II). “Stiti voi, fratilor, care este arma cea mai puternica a omului pe pamant?…”. De ce o lepadam tocmai pe ea?
  22. Pingback: Război întru Cuvânt » RAZBOIUL CU METANIILE IN MANA: Parintele Porfirie despre rugaciunea mintii (rugaciunea lui Iisus) – conditii si riscuri
  23. Pingback: Război întru Cuvânt » Avva Efrem Vatopedinul: “ATAT CAT AVETI PUTERE, IUBITI RUGACIUNEA!”
  24. Pingback: CUM SA NE RUGAM? Ne invata ca nimeni altul... PARINTELE ARSENIE PAPACIOC: "Avem nevoie de o prezenta continua a inimii, asta este esenta rugaciunii..." (si VIDEO)
  25. Pingback: Pilda prietenilor slabanogului: SA NE RUGAM NEINCETAT, CU INDRAZNEALA SI STARUINTA. SA NE RUGAM SI PENTRU CEI CARE NU SE ROAGA!
  26. Pingback: PARINTELE IOANICHIE BALAN, BLANDUL MARTURISITOR - DE 4 ANI IN VESNICIE. Cuvinte de folos (I): "Rugati-va mai mult! Cine vorbeste mult, pagubeste mult"
  27. Pingback: Parintele Adrian Fageteanu despre tineri. SA NE LEGAM DE CATARG CA ULISE, PRIN RUGACIUNE!
  28. Pingback: SFANTUL SILUAN ATHONITUL – cantari si cuvinte duhovnicesti “Fara har, sufletul e asemenea unui dobitoc”. CAND NE ASCULTA DUMNEZEU RUGACIUNILE? -
  29. Pingback: Din cuvintele prorocesti ale Cuvioasei schimonahii Macaria: “CURAND TOATE VOR VENI UNA DUPA ALTA… DOMNUL STIE CUM SA-I ASCUNDA PE AI SAI”. -
  30. Pingback: Parintele grec ELPIDIE: "Va cer sa va rugati toti impreuna, sa faceti un lant al rugaciunii... Sa nu va speriati cand veti vedea ca se vor aprinde focuri in jurul Greciei, ca vor fi linsati oameni politici si state se vor prabusi" - Razboi într
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate