“Jugul Meu este bun si sarcina Mea este usoara”

11-06-2009 Sublinieri

normal_21.jpg

“Într-una din predicile sale arhipăstorul grăia: „Voi întrebaţi: «Doamne, Doamne, oare uşor este să fii prigonit? Oare uşor este să mergi prin uşa cea strâmtă şi pe calea cea pietroasă? Voi întrebaţi cu nedumerire, poate că în inima voastră se strecoară îndoiala: «Oare chiar este uşor jugul lui Hristos?» Iar eu vă spun: «Da, da! Uşor, din cale-afară de uşor». Dar de ce uşor? De ce este uşor să mergi în urma Lui pe calea cea spinoasă? Fiindcă nu vei fi singur, istovit de puteri, ci te va însoţi însuşi Hristos; fiindcă harul Lui cel nemăsurat îţi va întări puterile când te vei chinui sub jugul Lui, sub sarcina Lui, fiindcă El Însuşi te va sprijini, te va ajuta să porţi această sarcină, această cruce.

Vă vorbesc nu numai din raţiune, ci din proprie experienţă – fiindcă trebuie să vă mărturisesc că atunci când mergeam pe o cale foarte grea, când purtam sarcina grea a lui Hristos, ea nu era nicidecum grea şi calea aceea era o cale plină de bucurie, fiindcă simţeam în chip cât se poate de real că alături de mine merge însuşi Domnul Iisus Hristos şi sprijină sarcina mea şi crucea mea. Grea era această sarcină, însă îmi amintesc de ea ca de o bucurie luminoasă, ca de o mare milă a lui Dumnezeu – fiindcă harul lui Dumnezeu se revarsă din belşug asupra oricui poartă sarcina lui Hristos. Asta anume fiindcă sarcina lui Hristos este nedespărţită de harul lui Hristos, anume fiindcă Hristos nu-l lasă singur pe cel ce a luat crucea şi merge în urma Lui, nu îl lasă lipsit de ajutorul Său, ci merge alături de el, sprijină crucea lui, îl întăreşte cu harul Său.

Amintiţi-vă de sfintele Lui cuvinte, căci mare adevăr este cuprins în ele: Jugul Meu este bun şi sarcina Mea este uşoară. Pe voi toţi, pe toţi cei care aţi crezut în El vă cheamă Hristos să mergeţi în urma Lui luând sarcina Lui, jugul Lui. Deci, nu vă temeţi, mergeţi, mergeţi cu îndrăzneală. Nu vă temeţi de spaimele cu care vă ameninţă diavolul, care încearcă să vă împiedice mergerea pe această cale. Scuipaţi asupra diavolului, goniţi-l pe diavol cu Crucea lui Hristos, cu numele Lui. Înălţaţi-vă ochii către cer, şi-L veţi vedea pe însuşi Domnul Iisus Hristos, Care merge împreună cu voi, uşurând jugul vostru şi sarcina voastră. Amin”.

(Predică din 28 ianuarie 1951 asupra cuvintelor: Veniţi la Mine, toţi cei osteniţi şi împovăraţi. Fragment extras din: Sf. Luca al Crimeei, Am iubit patimirea, Ed. Sophia, Bucuresti, 2006.)

drumul-crucii-01.jpg

51ycct3peel_sl500_aa240_.jpg


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Cum ne iubeste Dumnezeul nostru, Sfantul Luca al Crimeei

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

28 Commentarii la ““Jugul Meu este bun si sarcina Mea este usoara”

  1. filmul despre Sf. Luca – in limba greaca:

    http://www.transfer.ro/storage/01997f4486.zip

  2. Sfintul Luca de Crimeea m-a impresionat pina la lacrimi cu viata lui. Este un model atit de ierarh al Bisericii, cit si de martir, om de stiinta ce traieste in Adevar, slujitor al lui Dumnezeu si al oamenilor.
    Curajul si demnitatea cu care a stiut sa treca prin vremurile grele pentru ortodoxia rusa ar trebui sa ne fie pilda tuturora.
    Sfintul Luca este un om deosebit. O personalitate de marimea sa se naste odata la citeva sute de ani. Este un model pentru oamenii zilelor noastre ca si pentru contemporanii sai.
    Cei care nu i-ati citit viata va indem sa o faceti. Este un pateric intreg acolo.
    Cu adevarat doar prin sfinti si sfintenie nu mai exista diferente intre poporul lui Dumnezeu.

  3. “Grea era această sarcină, însă îmi amintesc de ea ca de o bucurie luminoasă, ca de o mare milă a lui Dumnezeu – fiindcă harul lui Dumnezeu se revarsă din belşug asupra oricui poartă sarcina lui Hristos. Asta anume fiindcă sarcina lui Hristos este nedespărţită de harul lui Hristos, anume fiindcă Hristos nu-l lasă singur pe cel ce a luat crucea şi merge în urma Lui, nu îl lasă lipsit de ajutorul Său, ci merge alături de el, sprijină crucea lui, îl întăreşte cu harul Său.”

    De obicei, sarcina nu este usoara TOCMAI pentru ca, fie te bazezi pe puterile tale limitate fie te incredintezi aproapelui care, daca te-a ajutat o data, de doua ori, de trei ori… crezi ca te va ajuta mereu, pentru totdeauna!

    Si se-ntampla ca, in tavalugul furtunii sa cazi recunoscandu-ti neputinta vazandu-te dintr-o data incercuit si legat de maini si de picioare fara putinta de scapare; ce urmeaza?!

    1.De obicei vine o strafulgerare de Har din partea lui Dumnezeu care-ti intoarna privirea atat spre sine recunoscand si intelegand ca meriti cu prisosinta Crucea pentru ca, ai inceput sa calci alturea de drum sau din alte pricini fie iti arata ca, fiind Om si Fiul al lui Dumnezeu totodata S-a smerit pe Sine pana la moarte iar, Crucea este si pentru smerirea sufletului tau trufas si, daca tot te crezi crestin inregimentat in a Sa oaste trebuie sa urci si pe Golgota si sa simti parasirea de catre cei apropiati ai tai acceptand sa fii rastignit (fizic si/sau moral);

    2.Pentru unii, povara este atat de neconceput nici macar ca notiune, faptic…s-ar prabusi in deznadejdea cea mai neagra urand viata lumeasca ce le-a fost data, negandu-o, negandindu-se nicicum la cea cereasca si asta, pentru ca in invartosarea inimii lor – probabil – n-au facut/fac mai multe pacate ca altii dar…trufia vietii, mintii, placerea sunt primordiale si etalon! Unora ca acestia, li se spune ‘ai subtiat ca panza de paianjen sufletul lor’ adica i-ai lasat intr-ale lor…unii innebunesc, altii isi fac ‘felul’.

    Eu zic ca, totul consta in ‘riscul’ de a te lasa in/pe mana Lui sa vezi de te paraseste sau te intareste cu a-L Sau Har! Atunci, abia este probata adevarata credinciosie si lasare in a Sa Voie iar nu intr-a noastra, care e amestecata cu iubirea de sine, indreptatirea de sine, mila de sine…ce duc la indoiala, frica, lepadare, prabusire…’pentru ce te-ai indoit, putin credinciosule?’ ni se va spune…marea acesta (lumea) este mare si larga si, nu de putine ori bat furtuni (simtite, gandite…) lovind fiinta ta de tina dar…ai fost facut dupa Chipul si Asemanarea Mea – adica ti-am dat putinta prin vointa, ratiune si afecte sa Ma cunosti, sa Ma iubesti, sa alergi in bratele Mele cum alearga copilul in bratele mamei sale ori a fiului risipitor in drumul caruia vin fara intarziere punand inel in mana ta, haina sa-ti acoperi goliciunea (trupeasca si sufleteasca) injunghiind nu numai boul pentru a ta mancare si odihna (painea noastra cea de toate zilele) dar insusi Trupul si Sangele Meu ti l-am dat si ti-L mai dau ca sa ai in tine Viata fiind adevarata mancare si bautura..pentru ca, nu numai cu paine si apa vei trai ci, si cu tot Cuvantul Meu; pentru aceasta, ai casnicii mei (sfintii), Maica Mea, prietenii mei (preoti, arhierei)care-ti arata ca Eu sunt Calea, Adevarul si Viata si, cel mai important…increde-te in Mine fiindca, fara Mine nu puteti face nimic!

  4. Domnule admin daca stiti cu ce mijloace se poate ajunge la Manastirea Sihastria,jud. Neamt,as fi bucuros si recunoscator daca mi-ati spune si mie.Vreau sa ma duc singur ..Multumesc anticipat!

  5. Daca stie cineva cu ce mijloace se poate ajunge la Manastirea Sihastria,jud Neamt,as fi recunosator daca mi-ati spune si mie.

  6. @Marian
    Depinde din ce zona vii fratia ta. Daca alegi varianta cu trenul trebuie sa cobori la Targu Neamt si din gara se ia un taxi. Din pacate autobuzele care mergeau la manastire au fost scoase. E cam scump (30 lei)dar daca sunteti mai multi va costa mai putin.
    Sunt multe de vizitat si de trait acolo: Chilia si mormantul pr Cleopa, Chilia si mormantul pr Paisie, Chilia si mormantul pr Ioanichie, catedrala Sf Teodora de la Sihla si multe altele…
    Amanunte aici: http://www.sihastria.mmb.ro
    Adresa exacta este : Manastirea Sihastria , comuna Vanatori, jud. Neamt
    Sa-ti ajute Dumnezeu si Maicuta Domnului sa ajungi cu bine.

    Mihaela

  7. Pingback: Război întru Cuvânt » CUVINTE VII DE LA PARINTELE CALCIU DESPRE SENSUL SUFERINTEI
  8. Nu pot vorbi despre Sf.Luca fara lacrimi. As vrea ca viata lui sa fie ghidul doctorilor de astazi,caci tot omul suferind incearca a scapa prin diferite cai,care adesea sint gresite. Medicul ce cunoaste scopul vietii pe pamint,va sti radacina tuturor bolilor si va indica tratamentul corect.
    Daruirea de sine si slujirea aproapelui este calea de a ne apropia de Dumnezeu, calea pe care a urmato cu desavirsire si marele chirurg fara de arginti, Sf.Luca. Sa dea Domnul ca prin rugaciunile lui sa ne daruiasca Dumnezeu rabdare in suferinta si putere de a patimi pentru Hristos si pentru ortodoxie,care este tot mai defaimata astazi.
    Ecaterina

  9. Pingback: Război întru Cuvânt » El a ales Crucea. Noi ce vom alege? (I)
  10. Pingback: Război întru Cuvânt » DIN MINUNILE SFANTULUI LUCA AL CRIMEEI, IERARHUL DOCTOR FARA DE ARGINTI (11 iunie)
  11. Pingback: Război întru Cuvânt » SFANTUL AMBROZIE DE LA OPTINA ne atrage atentia asupra unor patimi grave care ne pot stirbi si otravi praznicul Invierii: ZAVISTIA SI OSANDIREA ALTORA
  12. Pingback: Război întru Cuvânt » Praznuirea Sfantului Luca al Crimeei la Paraclisul Spitalului Parhon. Ce ne invata sfantul ierarh si medic chirurg despre CUM TREBUIE SA NE EDUCAM COPIII?
  13. Pingback: Război întru Cuvânt » Chirurgul facator de minuni: SFANTUL LUCA AL CRIMEEI – 50 de ani de la nasterea in cer (11 iunie). ACATISTUL. CUVINTE DE MANGAIERE SI INTARIRE
  14. Pingback: Sfantul Ierarh Luca al Crimeei – intruchiparea păstorului responsabil si jertfelnic: „CE RASPUNS VOI DA IN FATA LUI DUMNEZEU PENTRU VOI TOTI?” -
  15. Pingback: Sfantul Ierarh Luca al Crimeei – intruchiparea păstorului responsabil si jertfelnic (II): “NU TE TEME, TURMA MICA!” -
  16. Pingback: Sfantul Luca al Crimeei: CUVANT IMPORTANT DESPRE INTINAREA DE LA LUME: Sa fugim de nerusinare, de clevetire, de ura si aroganta ucigase, de sectanti! -
  17. Pingback: VIATA SI MINUNILE SFANTULUI LUCA AL CRIMEEI (video – documentar; marturii contemporane) - Recomandari
  18. Pingback: Predici scurte, dar puternice la Duminica a IV-a dupa Rusalii: PUTEREA RUGACIUNII UNORA PENTRU ALTII si CERCETAREA CREDINTEI NOASTRE. “Nu va lasa Dumnezeu desarta o mare nadejde pusa in El de cel smerit” -
  19. Pingback: REALISMUL DRAMATIC AL VIETII SFINTILOR. Ispitiri, patimiri, caderi si ridicari ale SFANTULUI IERARH LUCA, NOUL MARTURISITOR SI DOCTOR FARA DE ARGINTI | Cuvântul Ortodox
  20. Pingback: Marturii despre minuni contemporane ale SFANTULUI DOCTOR LUCA AL CRIMEEI | Cuvântul Ortodox
  21. Pingback: SFANTUL LUCA AL CRIMEEI: “Am iubit patimirea” | Cuvântul Ortodox
  22. Pingback: Sfantul Luca al Crimeei: CUM PUTEM PURTA POVARA DURERILOR VIETII? CARTIREA INMULTESTE NECAZURILE. “Multumiti, multumiti totdeauna lui Dumnezeu! Pentru toate trebuie sa-I multumim” | Cuvântul Ortodox
  23. Pingback: VIATA SI MINUNILE SFANTULUI LUCA AL CRIMEEI – “geniu al medicinei si om al lui Hristos” (VIDEO – documentar; marturii contemporane; cuvinte pentru suflet) | Cuvântul Ortodox
  24. Pingback: “AM IUBIT PĂTIMIREA, fiindcă minunat curăţeşte sufletul”. BINECUVANTAREA NEDREPTATII si PRIGOANA IZBAVITOARE. Suferinta muceniceasca si slujirea jertfelnica din inchisorile bolsevice, din exilul siberian si de la inceputul razboiului a SF
  25. Pingback: Predica audio a Parintelui Dosoftei de la Putna in Duminica Mariei Egipteanca: POCAINTA – MEDICAMENT IMPOTRIVA OTRAVEI PACATULUI SI A INSINGURARII | Cuvântul Ortodox
  26. Pingback: JUGUL CEL BUN SI POVARA USOARA A LUI HRISTOS vs. “zgarda de fier a satanei”. Talcuirile Parintilor HRISOSTOM de la Putna si RAZVAN ANDREI IONESCU: “SUNTEM IN PERIOADA PERSECUTIILOR”. “Suntem intr-un razboi, iar la razboi nu t
  27. Pingback: SFANTUL LUCA AL CRIMEEI – slujitorul lui Hristos, savantul-chirurg FACATOR DE MINUNI si in zilele noastre si MARTURISITORUL DEMN AL CREDINTEI IN VREMURI DE URGIE BOLSEVICA, model contemporan al sfinteniei prigonite (MARTURII VIDEO) | Cuvântul Ortod
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate