SPOVEDANIA SINCERA A LUI TOMA CEL INDOIELNIC si “SPOVEDANIA” LUI HRISTOS sau: Cine Il cauta onest pe Dumnezeu, pe acela… Dumnezeu Il va gasi negresit!

13-05-2013 Sublinieri

incredintarea lui Toma

Ierom. CALINIC BERGER:

Descoperirea de sine a lui Toma si descoperirea de Sine a lui Hristos

Biblia e plina de exemple de oameni mai putin desavar­siti care s-au plans, s-au indoit, ba chiar s-au certat cu Dumnezeu. Dumnezeu accepta acest lucru. In fapt, ne cheama la aceasta. Dumnezeu doreste o relatie deschisa, sincera si onesta cu noi in contextul „sortarii lucrurilor” si a mersului prin viata. Dumnezeu nu-i respinge pe cei care-L iubesc si se straduiesc sa-I slujeasca, au facut sacri­ficii pentru El, dupa care se simt raniti, dezamagiti sau ramasi in urma cand lucrurile nu merg pe fagasul antici­pat de ei.

Un astfel de exemplu e apostolul Toma, al carui zel si iubire pentru Hristos l-au condus sa spuna: Sa mergem si noi si sa murim cu El(In 11,16). In ziua Invierii s-a intamplat insa un eveniment remarcabil la care Toma n-a fost prezent: Hristos Se arata si transfera autoritatea Lui exclusiva de Dumnezeu de a ierta pacatele apostolilor Sai, sufland asupra lor pe Dumnezeu Insusi, Duhul Sfant, prin Care se da iertarea.

Dar inainte de Cincizecime ucenicii nu erau inzestrati pe deplin cu puterea Duhului Sfant si din acest motiv se adunau inca cu frica in spatele usilor inchise. In aceasta adunare — inaintea Bisericii si a apostolilor ei — Toma isi marturiseste indoielile. Ar fi putut ascunde asta, dar a preferat sa fie onest.

Toma a transmis un mesaj dur: respingea marturia lor. Comitea el un pacat prin indoiala? Am putea fi tentati sa gandim asa, pentru ca Toma nu avea nici un motiv sa se indoiasca. La urma urmei, Toma lasase totul si-L urmase pe Iisus timp de trei ani. Il auzise invatand asa cum nici un om nu invatase vreodata, l-a vazut ostenind fara odihna zi si noapte ca un ascet desavarsit, vindecand la suflet sau la trup nenumarati oameni — chiar pe cei nascuti orbi — si sculand trei oameni din morti, inclusiv pe unul care devenise un cadavru mirositor de patru zile. Iisus isi profetise si suferintele, moartea si invierea Sa. Cu toate aces­tea, faptul ca a fost rastignit ca un criminal intr-o spec­taculoasa etalare publica de multimi violente, eficienta romana si intrigi viclene intre liderii religiei proprii a fost cel putin traumatic.

Dar Iisus S-a sculat din morti si a inceput sa se arate uce­nicilor Sai, dandu-le cu fiecare prilej dovada pe care o do­reau. I S-a aratat lui Petru si celorlalti, care au dat marturie de asta. Toma a respins marturia lor. Mai degraba Toma cauta un semn. Cum e cu putinta aceasta? Iisus spusese mai inainte ca numai „o generatie rea si adultera cauta un semn“. Poate ca Toma se incapatanase, dar nu putem spu­ne ca era nerezonabil. E evident ca Toma cauta sa creada, dar nu putea daca asta insemna sa fie neonest cu sine in­susi. Avea nevoie sa fie onest cu sine insusi. E onest si cu apostolii, pentru ca nu-si ascunde necredinta. Ar fi putut pur si simplu sa-si continue calea si sa-si rezolve proble­mele cu Dumnezeu prin el insusi. Le-ar fi putut marturisi numai lui Dumnezeu in particular, acasa. La urma urmei, nu ne aude Dumnezeu la fel de bine si in particular?

Dar Toma nu a marturisit in particular, iar Dumnezeu nu i-a raspuns in privat. In schimb, amandoi au luat loc inaintea apostolilor, cei prin care Iisus lucreaza acum printr-un dar al Duhului Sfant.

Doubting-ThomasCeea ce se intampla apoi reveleaza un adevar important: Dumnezeu ne cere sa fim onesti. Ne cere sa-I spunem des­chis durerile, indoielile, nelinistile, infrangerile noastre. Va raspunde la orice problema. Hristos n-a spus: „Acest Toma! Pana nu se maturizeaza, nu voi mai vorbi cu el.” Mai degraba, cand Toma si-a marturisit cinstit indoielile, Hristos i-a oferit lui Toma mainile si coasta Sa exact asa cum isi dorea Toma. Hristos n-a protestat nici atunci cand Toma n-a ezitat sa cerceteze, asa cum ne arata icoana si imnele Bisericii. Dumnezeu nu se opune intrebarilor noas­tre, daca suntem cinstiti si cautam. Nu se asteapta sa avem o credinta „oarba” sau sa nu ne folosim gandirea rationala, caci pentru ce ne-a dat El o minte daca nu pentru a o folosi?

Dar onestitatea noastra fata de Dumnezeu nu poate fi separata de Biserica, asa cum Hristos nu poate fi separat de Biserica Sa. Hristos continua sa ierte pacatele si sa Se reveleze pe Sine insusi in Biserica. Astfel, nici marturia lui Toma, nici descoperirea lui Hristos n-au avut loc in privat, ci in mijlocul apostolilor. Descoperirea de sine a lui Toma lui Hristos a prilejuit descoperirea de Sine a lui Hristos lui Toma. Toma nu s-a putut impaca cu Hristos daca nu s-ar fi impacat cu Trupul Sau, Biserica si sfintii apostoli.

Onestitate (marturisire) si Revelatie (Euharistie) sunt em­bleme ale vietii apostolice. Prima e descoperirea noastra insine lui Dumnezeu, iar a doua e raspunsul Sau de desco­perire de Sine noua. Ambele sunt profund personale si in acelasi timp inseparabile de Biserica. Toma e un exemplu pentru noi in ambele. Numai fiind onesti cu Dumnezeu, punand toate inaintea Lui, descoperindu-ne pe noi insine Lui, ii dam ocazia sa ni Se descopere pe Sine Insusi. Dumnezeu invita la aceasta deschidere reciproca, dar vine cu aceeasi porunca pe care i-a dat-o lui Toma: „Dar nu fi necredincios, ci credincios! (In 20,27).

Scepticismul, eruditia si marturisirile lui Toma si Petru

Relatarea intalnirii sfantului apostol Toma cu Iisus cel inviat prilejuieste o reflectie despre relatia dintre investi­gatiile stiintifice si istorice ale adevarurilor religioase si credinta simpla. Astfel de investigatii sunt de prima im­portanta in lumea noastra contemporana. Sunt ele irelevante pentru credinta, sau poate pacatoase? Exemplul lui Toma ne arata ca nu. Scepticismul lui Toma se baza pe chestiuni de maxima importanta pentru el — nu tangen­tiale, astfel incat sa fie indepartate fara prea multa preo­cupare ca de nerezolvat. Toma trebuia sa stie adevarul. Atunci Domnul i-a dat lui Toma intreaga16444.p dovada empirica pe care o ceruse, ce-i drept cu o noua fericire: „Fericiti cei care n-au vazut si au crezut (In 20,29). Iar marturisirea lui Toma care a urmat a fost mai profunda si mai consec­venta decat cea a apostolului Petru.

Ca si Toma, oameni din toate timpurile au avut intre­bari si au investigat teme de credinta, indeosebi cele pri­vitoare la persoana lui Iisus Hristos. Dar cand oameni diferiti privesc aceleasi „date”, ei pot ajunge la concluzii foarte diferite. Acelasi lucru s-a adeverit dupa Inviere cand „unii se indoiau” (Mt 28,17). Cum ar trebui sa intelegem sau sa abordam aceste probleme? Multe depind de dorinta unei persoane de a-L cunoaste pe Dumnezeu in termenii lui Dumnezeu, ceea ce implica intotdeauna o iubire altru­ista. De exemplu, cei care asteptau un Mesia politic (un Mesia in termenii lor) au fost extrem de dezamagiti de Iisus. Cu alte cuvinte, dorinta omului a-L cunoaste pe Dumnezeu (sau nu) determina adeseori „teologia” lui si are un mare impact asupra felului in care unii abordeaza chestiunea legata de credinta si de Iisus Hristos.

Sa luam, de exemplu, pe savantul contemporan, Bart Ehrman (Universitatea Carolinei de Nord, Chapel Hill). Ehrman e un filolog expert in textul Noului Testament si a scris o duzina de carti despre „contradictiile” din Biblie — indeosebi din Noul Testament — de exemplu, cele pri­vitoare la relatarile despre Invierea lui Hristos. Aceste contradictii, isi informeaza sistematic Ehrman ascultatorii, l-au condus la pierderea credintei in credibilitatea istorica a marturiei Bibliei. La urma urmei, daca Dumnezeu a scris Biblia, iar Biblia e Revelatia, argumenteaza Ehrman, atunci n-ar fi trebuit oare sa scrie ceva perfect? De altfel, cum putem avea incredere in informatia care ne vine nu din manuscrisele originale ale acestor scrieri, ci doar din copiile acestora? Ehrman isi relateaza parcursul de la con­vertirea sa adolescentina, studiile sale in doua din citade­lele protestantismului fundamentalist (Moody si Wheaton), apoi la Princeton, cu Bruce Metzger (celebru savant nou-testamentar, el insusi un credincios), pana la ulterioara sa pierdere a credintei in crestinism si, in cele din urma, transformarea sa intr-un agnostic de catre problema ra­ului. Ce trebuie sa facem cu punctele de vedere ale lui Ehrman si discrepantele asupra carora atrage el atentia?

Fara sa intram in detalii, poate fi usor aratat ca sfintii Parinti erau constienti de toate aceste discrepante din naratiunile Evangheliilor, inclusiv diferentele cronologice pe care le evidentiaza Ehrman. Dar, in mod evident, la sfintii Parinti aceste discrepante n-au provocat pierderea credintei. De ce au facut-o la Ehrman?

Pentru ca nu putem vorbi personal cu Ehrman, putem atrage atentia asupra unei slabiciuni tipice pentru cea mai mare parte din teologia protestanta: ea echivaleaza Reve­latia divina cu Biblia. Iar atunci cand e evidentiata partea umana a Bibliei, atunci se clatina nu numai credinta in Biblie, dar si validitatea Revelatiei pretinse. In Ortodoxie insa Biblia — oricat de sfanta si cinstita — e o carte despre Revelatie, dar nu e ea insasi Revelatia. Revelatia divina nu e nimic altceva decat Iisus Hristos Insusi, Singurul care, prin Invierea Sa si acordarea indumnezeirii Duhului, L-a revelat atat pe Dumnezeu Tatal, cat si destinul umanitatii. Prin urmare Biblia trimite spre Revelatia divina, da mar­turie despre ea si prin aceasta participa la ea, dar nu poate inlocui sau substitui Revelatia care e o Persoana vie, Fiul Cel vesnic, intrupat, rastignit, inviat si inaltat al lui Dum­nezeu, Iisus Hristos Domnul, „Unul din Sfanta Treime”.

Daca avem in minte acest adevar fundamental, putem intelege de ce atatia savanti angajati in critica textului cred inca in Iisus Hristos si primesc pe deplin marturia Sfintei Scripturi. Intre acestia, asa cum s-a observat mai sus, a fost si Bruce Metzger, mentorul personal al lui Ehrman. Altul e N.T. Wright, actualmente episcop anglican la Durham (Anglia), care a publicat recent o carte de sapte sute de pagini aparand istoricitatea Invierii. In aceasta carte Wright arata ca nu avem documentele originale ale unui mare numar de lucrari istorice (de exemplu, Iosif Flavius, sau chiar Platon etc), iar „contradictii” asemana­toare apar in toate aceste lucrari la aceiasi autori. In realitate, astfel de contradictii sprijina istoricitatea eveni­mentelor mai degraba decat o denigreaza. De exemplu, faptul ca la Matei cocosul a cantat o data, iar la Marcu de doua ori trimite spre existenta a doua relatari indepen­dente ale lepadarii lui Petru, ceea ce indica faptul ca Petru chiar L-a negat pe Hristos. Daca evenimentul ar fi fost o simpla povestire scrisa mai tarziu, n-ar fi existat contra­dictie in relatari. Diferentele in relatari reflecta cat de real sunt percepute, relatate sau povestite evenimentele de oameni reali.

S-ar putea adauga aici mult mai multe lucruri cu privird la abordarile criticii biblice, numarul si calitatea manu­scriselor, atestarile istoricitatii existentei si continutului lor etc. E de ajuns sa spunem ca atunci cautarea adevaru­lui cu sinceritate, ca tema de viata si moarte, va conduce intotdeauna 40766.pla Adevar. Cine cauta va gasi (Mt 7,7).

Acesta a fost si cazul lui Toma. Cand s-a asigurat de do­vada empirica a Invierii lui Iisus, el n-a spus pur si simplu asa cum a facut-o Petru,Tu esti Hristosul, Fiul Dumnezeului Celui viu” (Mt 16,16). Aceeasi „informatie” a fost ceruta si oferita lui Caiafa (Mt 26,63) si n-a condus la nici o marturisire a credintei. Dimpotriva. Informatia” nu e niciodata de ajuns pentru ca aceasta ar forta credinta in Dumnezeu si dragostea de Dumnezeu, iar Dumnezeu nu doreste o iubire fortata, care nu e niciodata o adevarata iubire. De aceea Toma n-a facut o marturisire ca Petru pentru ca aceasta i-ar fi ingaduit sa se indeparteze, ca si cum ar fi aflat si stabilit un fapt obiectiv care n-a mai avut apoi un impact asupra vietii lui. Marturisirea lui Toma reveleaza faptul ca scopul intrebarii lui Toma nu era o simpla cunoastere, ci mantuirea — o cunoastere mantuitoare, Toma trebuia sa stie adevarul pentru ca acesta era o chestiune de viata si de moarte pentru el. Aflandu-l, Toma si-a intors insasi viata sa spre Iisus Hristos exclamand: „Dom­nul meu si Dumnezeul meu! (In 20, 28).

Toma e un exemplu pentru noi astazi: scepticismul nu e un pacat daca aflarea Adevarului e preocuparea noastra ultima si mantuitoare. Daca e asa, atunci dovezile ne vor fi date de Dumnezeu Insusi. Acestea pot sa nu fie acceptate de altii care nu au aceasta preocupare — sunt multi cei care n-ar crede „nici daca s-ar ridica cineva din morti (Lc 16,31). Intr-adevar Cineva s-a ridicat din morti si profetia lui Hristos ramane: ei tot nu cred. Dar daca vom cauta vom gasi. Sau, mai degraba, Dumnezeu ne va gasi, asa cum a facut-o cu Toma. Atunci va depinde de noi sa spunem, ca Toma, Domnul meu si Dumnezeul meu!“.

(In: Ierom. Calinic, Provocari ale gandirii si vietii ortodoxe astazi, Editura Deisis, 2012)

θωμάς1

Legaturi:

***

***


Categorii

1. Slider, Duminica Tomii (Duminica Tomei), Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, Ieromonah Calinic Berger, Razboiul nevazut, Teologie ortodoxa

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

15 Commentarii la “SPOVEDANIA SINCERA A LUI TOMA CEL INDOIELNIC si “SPOVEDANIA” LUI HRISTOS sau: Cine Il cauta onest pe Dumnezeu, pe acela… Dumnezeu Il va gasi negresit!

  1. Foarte frumos, foarte bun, si bine-venit, articolul! 🙂

    Si explicativ, si pilduitor…intotdeauna am crezut si am stiut ca prin sinceritate – CASTIGI!

    Toma vroia un ultim ZVAC si pentru asta a ispitit pe Dumnezeu (in aparenta), iar Cel care stie TOT dinainte(inimile si rarunchii, cunoscand tainele oamenilor cu adevarat), nu l-a lasat desert, punandu-l in ”asteptare” (pentru ca sa se invete minte!) ci, l-a pus sa cerce cu mana sa, iar acesta pipaind/simtind, convingandu-se (pe deplin), sa exclame bucuros “Domnul meu si Dumnezeul meu!” – si ce ”egoism” din partea lui Toma (pe urma…), impropriindu-L pe Hristos numai pentru el 🙂 de parca ar fi numai al Lui!

    P.S. De fapt – a fost o gasire si regasire totodata, fiindca Toma s-a simtit pierdut si rupt in bucati sufleteste dupa Rastignire, simtindu-se pierdut fara Dumnezeul sau, fara Creatorul sau…umplandu-se (mai apoi) de EL, simtindu-se din nou refacut, INTREG!

  2. “Pentru noi, creştinii, viaţa aceasta pe pământ este o şcoală, în care învăţăm cum să ne asigurăm nemurirea şi viaţa veşnică. Căci ce folos avem de la viaţa aceasta, dacă prin ea nu o putem dobândi pe cea veşnică?”
    Superb articol si multa dreptate!
    Am fost de-a dreptul impresionata si de acest articol superb si care mi-a trezit cu adevarat multe semne de intrebare cu privire la mine insumi si de aceea vi-l recomand si voua. Chiar merita promovat:
    http://www.catehetica.ro/judecarea-este-o-provocare-a-lui-dumnezeu-insusi

    Aneta Miloiu

  3. Si mie mi a placut acest articol in mod deosebit,postat si la timp.
    Eu zic ca odata cu apropierea de Dumnezeu,gradul de onestitate creste si functioneaza ca un far in intuneric,luminand realist atat calitatile cat si defectele noastre,aratand totodata dureros dimensiuni nebanuite.Onestitatea este o trasatura morala de mare pret,ce presupune o judecata dreapta si un acord intre ceea ce simtim,spunem si facem,cu riscul de ati asuma toata durerea in favoarea a ceea ce credem. Ma refer aici la durerea lui Toma,caci totusi inaintea bucuriei,a avut durere.Si totusi care sunt limitile ei?Pana unde putem fi onesti?Cum fac ca sa nu-mi ranesc aproapele,urmarindu-i bineanteles,binele?Aici intervine cumva,nobletea sufleteasca?Sunt doar intrebari care ma framanta,eu,fiind departe de asa ceva…

  4. @aneta miloiu

    Am citit DAR nu sunt de acord cu formularea Pr.in privinta JUDECARII…lucrurile trebuiesc ”judecate” uneori MAI FIN, alteori – LA RECE…depinde f.mult de oameni (de calitatea lor sufleteasca)si de contextul producerii judecarii…

    Iar pentru ca JUDECAREA ne-a dat-o Dumnezeu, nu cred ca ne vrea ingropati cu ea! Ea – judecata/judecarea – este o arma care se poate ”judeca” 🙂 la doua capete – si in bine, si in rau!

    Una e sa barfesti, clevetesti, clocotesti (prin exagerare), ALTA e sa judeci si sa CONDAMNI raul – indiferent din ce parte (materializata) ar venii….ma refer la unii semeni, la ‘aproapele’!

    Iar se produce o confuzie in crestinismul zilelor noastre: se oscileaza intre frica de a nu te oglindii nefavorabil (in cazul de fata necrestineste)in ochii celorlalti (chiar in Ochii Dumnezeului nostru), si demnitatea umana alalturi de dreptate(a)care se cere intr-o situatie data;

    -conflictul nerezolvat, venind din interior – duce la dereglari serioase daca nu realizezi ca, in ciuda a ceea ce simti in inima si gandesti, alta spui ”la aratare ”, ascunzandu-te ca strutul in nisip…e imposibil sa nu constientizezi necesitatea judecarii (faptelor facute de aproapele) care, uneori (sau deseori) sunt reprobabile si ”demne” de pus LA COLT sau PE NASALIE!

  5. Pingback: DOAMNE, RAMAI CU NOI! Cum devine INVIEREA o realitate tainic lucratoare in concretul zilelor vietii noastre? -
  6. Hristos a inviat! ptr toti cititorii si administratorii acestui site.
    Cineva mi-a spus ca exista aici un comentariu cu privire la articolul postat de mine pe http://www.catehetica.ro si asa am ajuns la comentarii.
    Doamne ajuta! Magda
    Eu inteleg ce spui cu privire la a judeca insa trebuie citit foarte atent articolul si vei vedea ca parintele Emilianos nu ne indeamna la o „apatie” a marturisirii credintei.
    Textul este rupt dintr-un context mai mare si se referea la vietuirea unui sfant la pustie care a acceptat la un moment dat un ucenic pe langa el.
    Ucenicul nu urmarea aceleasi scopuri cu sfantul caruia „i se predase” si a obosit. Apoi a incercat sa-si indreptateasca nereusita pe spatele sfantului fara a recunoaste ca nu se poate adapta unei vietuiri plne de jertfa ptr sine si ptr intreaga lume. a inceput sa-l necazeasca pe sfant iar acesta rabda fara a-l jigni asa cum facem noi adesea cand ceva nu ne convine.
    Eu cred ca textul este destul de clar si mi-ar parea rau sa stiu ca unii oameni au inteles gresit ceea ce se dorea defapt din acest text.
    Parintele sublinia in aceasta talcuire frumusetea vietuirii crestine in fratietate cand din iubire ptr celalalt te deserti pe tine insuti.
    Aici nu este vorba de marturisire crestina, de adevar, de autenticitatea credintei, de erezii, schisme sau rataciri.
    Si noi adesea credem ca putem mai mult si se dovedeste la un moment dat ca ne-am supraestimat si cadem de la inaltimea la care ne ridicasem. E greu ca in caderea ta sa mai fie cineva care te calca pe suflet, judecandu-te, clevetindu-te samd.
    Sunt multe aspecte ale vietuirii crestine, sunt multe clipe cand credem intr-un fel si apoi se dovedeste ca era mai bine altfel. Avem nevoie de multa intelegere, compatimire, empatie fata de cei de langa noi astfel incat Dumnezeu sa lucreze vazandu-ne ca-L imitam, ca-I urmam, ca ne desertam sinele.
    Imi cer iertare daca nu m-am facut inteles! Nu mi-as dori sa se intealeaga gresit ceea ce parintele Emilianos a scris.
    Iti recoamand Magda cu toata caldura sufleteasca aceasta carte remarcabila si absolut tot ceea ce scrie parintele Emilianos Simonopetritul.
    Mai sunt cateva articole culese din cartile sale la categoria:
    http://www.catehetica.ro/emilianos-simonopetritul

    Doamne miluieste-ma!

    Cristian Stavriu

  7. Hristos a înviat!
    Şi pe mine m-a uns pe suflet articolul într-o dimineaţă când l-am citit, doar că nu am apucat să mai scriu vreun comentariu!

  8. Pingback: DUMINICA MIRONOSITELOR. “Urmati-va calea, fara sa priviti inapoi sau in jurul vostru. Nu luati seama la cele ce va inconjoara; nu ascultati vorbe goale!” -
  9. Pingback: PREDICI AUDIO la DUMINICA TOMII: Sfantul Apostol Toma, “geamanul” nostru. Chiar a fost “necredincios”? -
  10. Pingback: Cuvinte de invatatura (si VIDEO, AUDIO) la DUMINICA SFANTULUI TOMA “CURAJOSUL”: Domnul poarta ranile noastre si are incredere in noi | Cuvântul Ortodox
  11. Pingback: “În zilele noastre atât de viclene, în care criza îi îngenunchează pe mulți, CUM SE POATE BUCURA CINEVA DE ÎNVIERE?” – Parintii Moise Aghioritul si Zaharia Zaharou ne invata CUM SA PRIMIM HARUL INVIERII SI SA GUSTAM PREZENTA LUI
  12. Cred ca omul la care nu ajunge Dumnezeu este omul indiferent fata de El. Cat timp esti un Toma, fie ranit, dezamagit sau confuz, inima ta ca om nu este rece. Acole este o usa prin care Dumnezeu poate sa intre si sa aduca lumina.

  13. Pingback: ÎNCREDINȚAREA LUI TOMA – Predica Parintelui Hrisostom de la Putna (AUDIO + TEXT): “Noi nu Îl credem pe Dumnezeu şi nu ne încredem în El! V-aţi pus în palma lui Hristos! De ce nu staţi cuminţi acolo? De ce vă agitaţi? Sunteţi în p
  14. Pingback: “O, dumnezeiescul, o, iubitul…” | Cuvântul Ortodox
  15. Pingback: “Sfântul Toma, Geamănul nostru…”. PREDICI VIDEO la Duminica Tomei. PS MACARIE: “Câtă nevoie avem de Hristos Euharistic acum, câtă nevoie avem de Sfintele Taine! Nu ne mulțumim cu un Hristos virtual” | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate