“Cum sa educam ortodox copilul”: CUM TREBUIE SA FIE CASA IN CARE CRESC COPIII? – sfaturi intelepte pentru PARINTI de la sfinti si mari duhovnici
Cum trebuie sa fie casa unde cresc copiii
– Cand copilul intra in anturaje rele si pleaca de acasa, este nadejde ca se va intoarce?
– Dar a luat de acolo dragoste? Daca in casa este dragoste si il inconjuram pe copil cu dragoste, atunci, chiar daca va pleca si va intra in anturaje rele, intr‑o buna zi va vedea ca acolo nu este dragoste. Va vedea ca peste tot e fatarnicie, si se va intoarce acasa. Dar daca isi va aminti ca acasa era vrajba si ura, inima nu‑l va impinge sa se intoarca. (Staretul Paisie Aghioritul)
*
Casa, oricat ar fi ea de modesta, de mica, pentru un membru iubitor al familiei trebuie sa fie locul cel mai drag de pe pamant. Ea trebuie sa fie plina de o asemenea dragoste, de o asemenea fericire, ca pe orice meleaguri ar umbla apoi omul, oricati ani ar trece, inima tot acasa il va trage. In toate incercarile si necazurile, casa este limanul sufletului. (Sfanta Mucenita Alexandra, Imparateasa Rusiei)
*
Inca un element important al vietii de familie consta in relatiile de dragoste reciproca, si nu de dragoste oarecare, ci de dragoste cultivata in viata de zi cu zi a familiei, exprimarea dragostei prin vorbe si prin fapte, bunavointa nu de forma, ci sincera si fireasca. Bucuria si fericirea le sunt necesare copiilor nu mai putin decat le sunt necesare plantelor aerul si lumina soarelui.
Cea mai bogata mostenire pe care parintii pot sa o lase copiilor este copilaria fericita, plina de amintiri tandre despre tatal si mama lor. Aceasta va lumina zilele care vin, ii va pazi de ispite si ii va ajuta in incercarile vietii de zi cu zi dupa ce vor parasi casa parinteasca. (Sfanta Mucenita Alexandra, Imparateasa Rusiei)
*
Mare lucru este sa-ti asumi raspunderea pentru aceste vieti tinere si fragede, care pot sa imbogateasca lumea cu frumusete, cu bucurie, cu putere, dar care pot cu usurinta sa si piara; mare lucru este sa le cultivi, sa le formezi caracterul: iata la ce trebuie sa te gandesti atunci cand iti aranjezi casa. Aceasta trebuie sa fie o casa in care copiii vor creste pentru viata cea adevarata si nobila, pentru Dumnezeu.
In casa unde cresc copii, toata ambianta lor si tot ce se petrece are inraurire asupra lor, si chiar cel mai mic detaliu poate sa-i infuenteze in mod excelent sau daunator. Chiar si natura din jurul lor le formeaza caracterul viitor. Toate lucrurile frumoase pe care le vad ochii de copil se intiparesc in inimile lor sensibile. Oriunde ar fi educat copilul, asupra caracterului sau se rasfrang impresiile din locul unde a crescut – si insasi casa, curata, aranjata cu gust, cu ornamente simple si situata intr‑un loc placut are o inraurire nepretuita asupra educatiei copiilor. (Sfanta Mucenita Alexandra, Imparateasa Rusiei)
*
Sunt sfintite locuintele noastre? Gusta copiii nostri paine sfintita (prescuri, anafura, artos) si agheasma? Cine ne impiedica sa le dam copiilor in fiecare dimineata, asigurandu-le astfel sanatatea? Exista in ambianta caselor noastre obiecte si imagini sfintite – cruce, icoane, tablouri cu subiecte din istoria biblica si din Vietile Sfintilor – care actioneaza nevazut asupra copiilor nostri?
Prezenta unei asemenea ambiante este importanta inca de la varsta prunciei, cand se formeaza primele impresii ale copilului. Iata ce spune despre aceasta Teofan Zavoratul:
(Protoiereul Vasilie Zenkovski)
*
*
Pentru om, casa parinteasca e inceputul caii. Acolo invata sa vorbeasca si sa mearga, sa gandeasca si sa simta. Acolo absoarbe impresii cu sufletul sensibil al copilului si invata dreptatea sau minciuna, dragostea sau ura – tot ce traieste si ce respira casa parinteasca. (Mitropolitul Vladimir al Asiei Centrale)
Cum ii influenteaza pe copii mediul
Pe copiii mici parintii trebuie sa-i impartaseasca des, ca sa se sfinteasca, intrucat, din nefericire, ei cresc intr-un mediu rau, nesanatos duhovniceste. (Staretul Paisie Aghioritul)
*
Atunci cand oamenii, si mai ales copiii, se afla in biserica, se linistesc, devin mai impacati, pe cand dupa ce se uita de cateva ori la filme contemporane, unde sangele curge rau, unde vezi cadavre cu zecile, ei discuta toate acestea, tipa, dau din maini, se agita – si nu este de mirare ca pe urma se bat, pentru ca ei dau la iveala tocmai aceste instincte, repetand fara voia lor tot ce au vazut. Ei bine, aceasta copiere involuntara este un lucru foarte serios.
Şi unul dintre aspectele educatiei este alegerea unei atmosfere corespunzatoare, a unor prieteni corespunzatori si asa mai departe. (Protoiereul Valerian Krecetov)
*
In educatie este foarte important sa-i ferim pe copii de anturajele proaste. Pe cat de binefacator este pentru ei sa aiba exemple ziditoare, pe atat de daunator este sa fie in societatea oamenilor stricati: tovarasiile cele rele, zice Apostolul, strica obiceiurile cele bune (I Cor. 15, 33). (Preotul Alexandru Rojdestvenskii)
*
*
Este limpede ca nici un fel de porniri de moment ale parintilor, oricat ar fi de fierbinti, nu vor realiza nimic, pentru ca in cea mai mare parte a timpului copilul se afla in afara sferei atentiei parintesti, chiar si atunci cand acestia nu lucreaza. Exista treburi casnice, alte indatoriri, insa lucrul cel mai important este ca nu poti urmari inraurirea mistica a lumii, care in anumite cazuri se manifesta destul de fatis, dar in altele cu mult mai subtil.
Inraurirea lumii strica constiinta duhovniceasca si morala. Este pe deplin posibil ca in generatia urmatoare sau peste o generatie, doua sa creasca o societate noua, absolut de neinteles pentru aceia dintre noi care vor supravietui pana atunci. Şi daca copiii nostri nu vor fi in stare sa inceapa sa traiasca in Biserica, inraurirea lumii isi va lua tributul…
Numai rezistenta fata de puterea distructiva a raului, numai una dintre directiile principale ale acestei rezistente, si anume consolidarea vietii de familie, va fi de ajutor atat fiecaruia in parte, cat si situatiei generale din lumea ortodoxa. (Protoiereul Vladislav Svesnikov)
*
Stiind ce anume se pregateste lumea sa faca cu noi, trebuie sa ne aparam in mod activ. Din pacate, cand te uiti cum traiesc familiile ortodoxe in lumea de astazi si cum isi transmit ele Ortodoxia se creeaza impresia ca aceasta lupta cu lumea este mult mai des pierduta decat castigata… (Ieromonahul Serafim Rose)
Rugaciune catre ingerul pazitor
Sfinte ingere pazitor al copilului meu (numele), acopera‑l cu acoperamantul tau de sagetile demonului, de ochii amagitorului si pazeste-i inima in curatie ingereasca. Amin.
De ce copiii ne amarasc deseori
Oare putini sunt intre voi cei ce varsa lacrimi amare pentru fiii lor si fiicele lor? Oare putini dintre voi aveti fii si fiice care desfraneaza, care fura, care comit acte de huliganism? Multe, multe lacrimi varsati pentru ei. De ce?
Pentru ca mai inainte nu v-ati amintit cuvintele lui Hristos:
vedeti sa nu dispretuiti pe vreunul din acestia mai mici (Mt. 18, 10).
Cand va vine greu din pricina lucrurilor pe care le fac copiii vostri, atunci plangeti, atunci va rugati lui Dumnezeu sa va ajute. Iar rugaciunea voastra ramane neroditoare, pentru ca nu este ingaduit sa arunci asupra lui Dumnezeu propriile tale indatoriri, pentru ca trebuie sa va ingrijiti voi insiva de copiii vostri si sa-i educati, nu sa asteptati ca Dumnezeu sa faca asta in locul vostru. (Sfantul Luca al Crimeii)
*
Cat priveste faptul ca multi dintre parinti au multe de indurat din partea copiilor, asta se intampla din pricina ca nu vor sa-i certe si sa-i pedepseasca pe fiii lor care duc viata dezmatata si nelegiuita, drept care si vedem adeseori cum acestia cad in tot felul de nenorociri dintre cele mai mari… Copiii se strica tocmai fiindca parintii sunt impatimiti nebuneste de cele lumesti. Luand aminte doar la acestea si nedorind sa vada nimic mai presus de ele, nu se mai ingrijesc de sufletul copiilor. Despre asemenea parinti as zice ca sunt mai rai chiar decat ucigasii de copii: aceia despart trupul de suflet, pe cand acestia arunca si trupul, si sufletul in focul gheenei. (Sfantul Ioan Gura de Aur)
*
Parintii sunt vinovati pentru proasta educatie a copiilor. Fara indoiala, unii dintre parinti vor fi intru totul de acord cu mine, insa foarte multi dintre ei cred si spun ca si-au indeplinit ireprosabil indatoririle parintesti.
Şi atunci, parinti crestini care vorbiti asa, pe seama cui vreti sa puneti faptul ca odraslele voastre nu sunt educate asa cum trebuie? Poate ca in cazul acesta ati vrea sa aruncati totul pe Dumnezeu si sa-I puneti Lui in seama aceasta vina? Dar oare Dumnezeu‑Tatal nu a legiuit inca din Rai ca legatura nuntii sa fie de nedesfacut pentru ca parintii sa‑si poata indeplini mai usor indatoririle privitoare la educarea copiilor? Oare Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, nu a inaltat nunta la treapta de taina si n-a pecetluit-o cu binecuvantarea Bisericii Sale, incat celor ce se cununa sa nu le lipseasca harul si ajutorul de sus cand indeplinesc indatoririle casniciei, dintre care cea mai insemnata este tocmai educarea copiilor? Iar Duhul Sfant nu a curatit si a sfintit sufletele copiilor vostri inca de la Sfantul Botez tocmai ca sa slabeasca pornirile cele rele in inima lor si sa o faca in stare de tot ce-i bun, asa incat voua sa va ramana numai sa continuati lucrarea careia El i-a pus deja temelia si pentru care El a pregatit deja terenul, facandu-l suficient de receptiv? Prin urmare, nu puteti carti impotriva lui Dumnezeu daca copiii vostri nu sunt asa cum ar trebui sa fie. Dimpotriva, vi s-au acordat ajutorul cel mai inalt si toata colaborarea cu putinta ca sa va fie mai usor sa ii educati. (Sfantul Sfintit Mucenic Vladimir al Kievului)
*
Oare nu iti faci singuri necazuri prin neinfranarea fiului tau? Ar fi trebuit sa-l infranezi cu osardie, sa-l inveti buna randuiala, implinirea cu de-amanuntul a indatoririlor sale, si sa-i tamaduiesti bolile sufletesti cand era inca mic si puteai face aceasta mult mai usor. Cand tarina inimii lui era inca usor de lucrat, atunci ar fi trebuit sa plivesti toate aceste neghine, inainte ca ele sa fi prins radacini adanci: atunci, nici patimile copiilor nu ar fi prins atata putere incat sa nu mai poata fi stinse. (Sfantul Ioan Gura de Aur)
*
Pentru nepasarea parintilor fata de buna lor crestere, copiii le rasplatesc prin neascultare, dispret, vorbire de rau, ba uneori chiar si prin batai. (Sfantul Tihon din Zadonsk)
*
Parintii ai caror copii sunt dificili si prost crescuti sa nu dea vina pe ei, ci pe cel care sta in spatele lor, si anume pe diavol – iar cu diavolul ne vom putea razboi numai atunci cand vom deveni sfinti. (Staretul Porfrie)
*
In educarea copiilor ajuta mult ca parintii sa se considere responsabili pentru toate greselile lor, gandindu-se ca viata lor nu este asa cum ar trebui sa fie alaturi de Hristos si ca tocmai de aceea copiii lor se poarta necuviincios. Cand parintii se smeresc in felul acesta si se pocaiesc cu sinceritate, atunci si Atotputernicul Hristos le arunca parintilor un „colac de salvare”... (Staretul Paisie Aghioritul)
*
Mamelor care sunt ingrijorate pentru copiii lor le spun mereu:
„Sunteti partase ale nevointei mucenicesti: asta inseamna ca aveti dreptul sa asteptati si cununile mucenicilor”.
Trebuie sa rabzi: aceasta este voia lui Dumnezeu, peste care nu se poate trece. De fiecare data cand va va rani drept in inima nedreptatea fiului, improspatati-va credinta ca aici este mana Domnului si ca Domnul va trimite un lucru pentru care veti dobandi mantuirea daca il veti primi si indura cu seninatate. Gandul acesta va sterge ascutimea si amaraciunea celor ce vi se intampla.
Copiii va mahnesc mult. Aceasta este mucenicia mamelor! Daca veti indura toate cu seninatate si recunostinta fata de Domnul, cu adevarat asa va fi. Fie voia lui Dumnezeu asupra noastra, a tuturor, iar dumneavoastra fiti devotata si supusa Lui.
Rugati‑va cu osardie pentru copii, si Dumnezeu ii va pazi in randuielile cele bune pe cei care vor sa fie paziti si cauta asta. (Sfantul Teofan Zavoratul)
Legaturi:
- Doamna ASPAZIA OTEL-PETRESCU despre FAMILIA ROMANEASCA de altadata si MODUL DE VIATA TRADITIONAL: “In familie exista intotdeauna si Cel Nevazut ca membru al familiei. Era o viata asezata. Acum omul traieste la intamplare”
- EDUCATIA ORTODOXA (II). Viata in Biserica; ambianta familiala; formalismul. EFECTELE NEGATIVE ALE TELEVIZORULUI SI ALE CERTURILOR DINTRE PARINTI
- Sfantul Teofan Zavoratul: Cum incepe viata crestina in SFANTA TAINA A BOTEZULUI
- Sf. Teofan Zavoratul: PARINTII AU DATORIA SA AJUTE COPILUL IN LUPTA CU PATIMILE PRINTR-O EDUCATIE ATENTA
- Cuviosul Sofronie Saharov: SFATURI SI EXPLICATII DUHOVNICESTI ESENTIALE PENTRU VIATA DE FAMILIE. CUM SA NE CRESTEM COPIII? PENTRU CE ESTE CASATORIA?
- BOTEZUL LUCRATOR IN VIATA NOASTRA. Ce fel de parinti suntem? Ce fel de CRESTINI suntem? Copilul este mai mult influentat de VIATA noastra decat de VORBELE noastre
- Cuv. Paisie Aghioritul: RESPONSABILITATEA PARINTILOR PENTRU EDUCATIA COPIILOR
- Cuviosul Paisie despre ROLUL MAMEI in educatia copiilor
- PARINTELE ANTHONY KARBO (SUA) despre educatia copiilor in Biserica si despre purtarea cu tinerii cazuti in pacate. “TRAIM FARA DUMNEZEU SI NICI NU NE DAM SEAMA! Astazi diavolul nu ne mai lupta cu gloante, ci ne copleseste cu dulciuri”
- DE VORBA CU PARINTELE ANTHONY KARBO (II): „Astazi, ca sa fii parinte, trebuie sa fii om de rugaciune!”
- Concentrate duhovnicesti de la PARINTELE PORFIRIE (†2 decembrie 1991): “Sfintenia parintilor contribuie la mantuirea copiilor. Intr-un singur fel putem face sa nu avem probleme cu copiii nostri, si anume prin sfintenie!“
- COPIII SI BISERICA. Pr. Vladimir Vorobiev despre dificultatile de pastoratie a copiilor din zilele noastre. CAND POATE APAREA RISCUL PIERDERII EVLAVIEI
- PARINTELE SERAFIM ROSE DESPRE EDUCATIA ORTODOXA A COPIILOR (VIDEO). Cum putem lupta cu ispitele lumii si cum putem trai ortodox in vremurile din urma?
- EDUCATIA ORTODOXA si LUMEA CONTEMPORANA. Cum sa imunizam copiii pentru intrarea in “minunata lume noua”, anti-crestina, de astazi?
- CUVIOSUL PAISIE AGHIORITUL despre distrugerea credintei, a copiilor si a neamurilor prin INVATAMANTUL ACTUAL
- CUM UCIDEM SUFLETELE COPIILOR NOSTRI, CHIAR SI NOI, “CREDINCIOSII”? Pr. Theodor Zisis despre educatia copiilor dupa invatatura Sfantului Ioan Gura de Aur
- Praznuirea Sfantului Luca al Crimeei la Paraclisul Spitalului Parhon. Ce ne invata sfantul ierarh si medic despre CUM TREBUIE SA NE EDUCAM COPIII?
- Sfantul Ioan Gura de Aur (II) despre […] PARINTII NEPASATORI LA PACATELE COPIILOR
- EDUCATIA CRESTIN-ORTODOXA (I) – Parinti si copii in lupta impotriva inclinatiilor rele si pentru a pune temeliile deprinderilor bune. CE METODE FOLOSIM?
- CUM SA NE CRESTEM COPIII? (IV) Dragostea, discernamantul, cainta si rugaciunea intensa a parintilor – cele mai sigure “metode” de educatie
- Dmitri Avdeev despre cum sa ne educam crestineste copiii. PERICOLE IGNORATE SI DE MULTI PARINTI CREDINCIOSI: JUCARIILE SI EROII LA MODA, TELEVIZORUL
- Psihiatrul ortodox Dmitri Avdeev despre RELATIILE DINTRE SOTI si PUTEREA RUGACIUNII MAMEI PENTRU FIII PIERDUTI
- Din invataturile Sfantului Serafim de Virita (21 martie): “Nici o picatura din lacrimile mamei nu piere in zadar! Rugaciunea mamei are mare putere”
- INTRAREA IN BISERICA A MAICII DOMNULUI: Taina sfintei educatii si Templul viu al lui Dumnezeu
- RUGACIUNI PENTRU COPIII NOSTRI
http://www.youtube.com/watch?v=yNfP1i6ELPQ
http://www.youtube.com/watch?v=JLtO1BTiSmM