Incep marile tulburari in Biserica?

29-02-2008 Sublinieri

UPDATE: Mitropolitul Bartolomeu Anania nu renunta la cererea sa de a radia un articol din statutul BOR (in Cotidianul online)

TENTATIVA DE MANIPULARE A PATRIARHIEI (la Claudiu Tarziu)

anania-teofan-si-daniel-in-spate.jpg

Abtinandu-ne deocamdata de la prea multe comentarii, va invitam sa cititi articolele urmatoare din presa si de pe cateva bloguri, pe care am ales sa le prezentam aici, in locul paginii consacrate de RECOMANDARI, din pricina importantei lor cu totul exceptionale. Sunt semnale tot mai multe si imposibil de ignorat ca temerile multora dintre noi legate de momentul 12 septembrie 2007 (alegerea PF Daniel ca Patriarh) ca reprezentand un inceput al tulburarilor, prigoanelor si dezbinarilor dureroase in BOR se confirma, din pacate, cu tot mai multa claritate:

“Aflu ca transformarea peste noapte in stavropighie a Manastirii Techirghiol, unde este duhovnic Parintele Arsenie Papacioc, nu e un zvon, ci fapt cert. Informatiile mele arata ca PF Daniel va face acolo un centru ecumenic ca la Durau. De ce la Techirghiol? Poate pentru ca sa aiba un focar de ecumenism si la mare, daca tot are unul la munte. Sau mai degraba pentru ca Parintele Arsenie este un inversunat antiecumenist – si cu argumente teologice imbatabile. In lumina acestei fapte a PF Daniel, nu mai cred ca modificarea abuziva din Statutul BOR este o intimplare sau amestecul unuia care a vrut sa-i faca imagine proasta Patriarhului. Astept pozitia Patriarhiei. Daca va veni, caci vad ca Parintelui Mitropolit Bartolomeu nu i s-a raspuns nici dupa zece zile. Va indemn sa cititi cel mai recent interviu dat de Parintele Arsenie – care ne indeamna sa marturisim Adevarul chiar cu pretul vietii – aici.”

Patriarhul Daniel este foarte aproape de a-si impune controlul personal asupra Bisericii Ortodoxe Romane. O recenta modificare operata in Statutul pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane, aprobata in noiembrie anul trecut, a creat panica in randul staretilor si ierarhilor. Asta intrucat respectiva modificare ii confera Patriarhului Daniel puteri sporite, contrar traditiei existente pana in momentul de fata. Grav este ca aceasta interpolare a fost facuta pe ascuns, fara cunostinta ierarhilor si fara aprobarea Sfantului Sinod“.


Categorii

Biserica la ceas de cumpana, Cuvantul ierarhilor, IPS Bartolomeu Anania, PF Daniel, Recomandari

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “Incep marile tulburari in Biserica?

 1. Fratilor, cu tristete mare observ ca deja este mai mult decat evident ceea ce se intampla …. O urzeala nevazuta se tese cu o ravna deosebita si cu siguranta vom fi prinsi in ea daca nu incercam, impreuna, sa rupem acest fir nenorocit al urzelii. E bine ca aduceti la cunostinta celor care au ochi sa vada, urechi sa auda si minte sa inteleaga aceste informatii dar, numai simpla luare la cunostinta si eventual ceva dezbateri pe aceasta tema, care ne priveste si ne influenteza in modul cel mai direct, nu au puterea de a ne izbavi de ispita. Arma cea mai puternica a crestinilor este rugaciunea impreuna. Asadar, dragi admini, va rog din suflet ca impreuna cu alti frati care au avut curajul sa iasa in fata in frontul intai sa faceti un apel catre cei care sunt in acelasi duh si asentiment cu noi la rugaciune …Mai sunt doar cateva zile pretioase pana la alegerea Mitrolitului Moldovei, asa ca nu e timp de pierdut.
  Parintele cu viata sfanta Arsenie din Rusia, acuzatul ZEK, sfatuia pe ucenici ca, la vreme de necazuri mai multi dreptcredinciosi sa se roage in acelasi timp, fiecare in caminul sau, pentru izbavirea din necaz sau ispita.
  Aceasta este rugaciunea recomandata de parintele Arsenie, putin adaptata cererii noastre specifice, care trebuie citita in acelasi timp de toti cei care se invoiesc
  ” Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, Tu ai spus cu preacinstitele tale buze: ‘Daca doi dintre voi se vor invoi pe pamant in privinta unui lucru pe care il vor cere, se va da lor de catre Tatal meu, Care este in ceruri. Ca unde sunt doi sau trei adunati in numele Meu, acolo sunt si eu in mijlocul lor’. Neschimbate sunt cuvintele Tale, Doamne, fara de margini esti in iubirea Ta fata de oameni, iar milostivirea Ta nu are sfarsit.
  Noi, robii Tai, (numele celor care se roaga), conform intelegerii, ne rugam pentru ca sa randuiesti un pastor vrednic pentru oile tale din Moldova, barbat intelept drept si curajos, prin care, Tu Doamne, sa ne descoperi voia Ta cea sfanta spre implinirea a tot ceea ce este de folos pentru mantuirea robilor tai. AMIN” ( se mai pot adauga si alte cereri)
  Ora cea mai potrivita las la alegerea vostra, cel mai bine noaptea. Mai putem adauga la aceasta rugaciune si cativa psalmi care s-ar potrivi acestei situatii. Si sa avem nadejde, pentru ca, asa cum spunea un parinte cu viata sfanta, Dumnezeu in orice vreme gaseste ocazii de mantuire pentru copiii Lui.
  Doamne ajuta!

 2. Erata de la Claudiu Tarziu:
  Am facut o corectura importanta: Patriarhia promite modificarea Regulamentului manastirilor, nu a Statutului BOR. Ceea ce este inadmisibil. Statutul e legea, nu Regulamentul. Deci legea trebuie sa fie corecta. Regulamentul este inferior Statutului. Ca sa nu mai spun ca nu se stie cind si daca intr-adevar va fi modificat si Regulamentul. IPS Bartolomeu atrage atentia ca acum, din punct de vedere legal si canonic, Statutul nu este operant si ca trebuie modificat. IPS Sa nu renunta la cererea de modificare.
  http://www.rostonline.org/blog/claudiu/2008/02/tentativa-de-manipulare-patriarhiei.html

 3. astia nu se dau batuti nici dupa ce-au fost dati in vileag…

  praf in ochi… apropos de erata…

 4. Din cate stiu, Manastirea Techirghiol de la zidirea ei a fost stavropighie patriarhala. Deci nu e nimic nou.

 5. Nu e nimic nou, daca nu vrei sa vezi… Ca problema cu Techirghiolul e una (transformarea in centru ecumenic) si cea cu noua prevedere din statut (introdusa pe sest)legata de dreptul patriarhului de a infiinta noi stavropighii peste capul ierarhului locului… este alta… Dar prima pune in lumina si intentiile ascunse in cea de-a doua. Si mai ales intentia de a transforma o exceptie intr-o regula…

 6. Pingback: Război întru Cuvânt » Martisoarele noastre - Degeaba vine primavara, atata iarna e in noi…
 7. Pingback: Război întru Cuvânt » Biruinta adevarului si traditiei ortodoxe in Sinod: litera “s” din statut - modificata!
 8. doame ajuta,cred dupa parerea mea ca nu mai este necesar sa comentam ce se intampla inBOR suntem prea mici pentru niste lucruri asa de mari .Asta e timpul de pe urma .nu ar trebui sa ne mai mire nimic.trebuie sa se intample aceste lucruri ,asa e scris dar sa stam linistiti ca biserica oricum va triumfa.Ca doar hristos este in capul BISERICII.isi face satana de cap ,ca stie ca mai are putin. noi crestinii ortodocsi sa fim pregatiti permanent(spovediti si impartasiti)ca nu se stie. ACUM NU MAINEcaci maine sa nu fie prea tarziu. cautati duhovicii buni care mai sunt in viata si curatati pacatele caci timpul se apropie. asta este telul nostru MANTUIREA restul nu este pentru noi ,, totul este desertaciune ,, MAICA DOMNULUI SA NE AJUTE PE TOTI SI ma iertati.

 9. Pingback: Război întru Cuvânt » “Acceptam unirea cu monofizitii?” - o praznuire apologetica a Sfintei Mucenite Eufimia
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate