MAICA GAVRILIA SI ADEVARATA MARTURISIRE A ORTODOXIEI – 20 de ani de la mutarea in Imparatia iubirii. “DRAGOSTEA ESTE DOAR PE CRUCE”

27-03-2012 Sublinieri

“Nu o cunoastere pe care s-o dobandesti, ci o cunoastere pe care s-o patimesti – asta-i spiritualitatea ortodoxa”.

Nevoitoarea dragostei – Maica Gavrilia

† 28 martie 1992

Multe suflete sfinte se departeaza de la noi fara sa lase in lume vreo urma, caci iubesc sa se ascunda in vesmantul smereniei. Daca nu se gaseste vreun iubitor de Hristos care sa le puna in sfesnic, spre luminarea si folosul tuturor, acestea ar alege tacerea, potrivit indemnului apostolesc: „viata voastra – ascunsa cu Hristos in Dumnezeu(Col. 3:3). Gherontissa Gavrilia (Papaiannis) a fost un astfel de suflet, care a trait cu un singur tel: sa se faca urmatoare Caii Domnului – a jertfei, a slujirii si a dragostei fara sfarsit.

S-a nascut la sfarsitul veacului al XIX-lea, intr-o familie instarita din vechiul Constantinopol si, in urma tragicului „schimb de popu­latie” din 1923, a fost nevoita sa se mute la Thessalonic. Desi i se asterne inainte o cale a slavei lumesti (este a doua femeie admisa, in acele vremuri, la o universitate greceasca), ea alege, raspunzand unui lamurit imbold launtric, sa slujeasca lui Hristos si oamenilor: inainte de izbucnirea celui de-al Doilea Razboi Mon­dial, pleaca in Anglia cu doar o lira in buzunar, pentru a studia pedologia si psihoterapia. In 1947, isi deschide un cabinet, unde ii trateaza gratuit pe cei saraci si le daruieste o buna parte din banii castigati de la ceilalti pacienti. In tim­pul sedintelor, obisnuia sa rosteasca neincetat Rugaciunea lui Iisus, iar multi se vindecau prin rugaciunile sale adesea, procedurile medicale erau doar o „acoperire” pentru acestea.

Dupa razboi, se intoarce in Grecia si des­chide un cabinet la Atena. Insa, in anul 1954, iubita sa mama moare. Acesta a fost momen­tul unei schimbari radicale in viata sa.

Moar­tea mamei mi-a retezat ultima legatura care ma mai tinea inlantuita de viata obisnuita, materiala, a acestei lumi. Dintr-o data, eram moarta – moarta fata de lume“,

scria ea mai tarziu. A privegheat intreaga noapte. Langa ea, icoana lui Hristos raspandea o stralucire orbitoare, care umplea camera de Lumina. Şi-a inchis cabinetul, si-a daruit toti banii si toate bunurile celor saraci, hotarata sa vietuiasca in saracie desavarsita si, cu toate ca avea deja aproape saizeci de ani, s-a indreptat spre India, urmand si de aceasta data unui puternic sim­tamant ca Hristos o cheama acolo.

In India a ajuns doar cu haina de pe ea si cu o Scriptura, unde va incepe sa le slujeasca leprosilor si saracilor din spitale si asramuri. In tot acest timp, desi s-a confruntat de ne­numarate ori cu gurusii hindusi si misionarii protestanti, n-a incetat sa-si pazeasca credinta ortodoxa, ferindu-se de sincretisme tinea cu mare bagare de seama toate posturile Bisericii si, cand era chemata sa se roage impreuna cu neortodocsii sau necrestinii, evita cu delicatete sa vina, spunand:

Nu ma rog cu glas tare si niciodata in tovarasia altcuiva. Ma rog singura, sau in biserica… dar puteti veni la mine si sa-mi spuneti ce mai e nou la o ceasca cu ceai!”.

Dupa cinci ani petrecuti in India, acelasi Glas care a chemat-o sa slujeasca saracilor a condus-o sa vietuiasca asemeni unei pustnice unsprezece luni in Himalaia.

In 1959, intra in Manastirea Sfantului Lazar din Vithania (Palestina). Parintele Ioan de aici i-a dat, in primul an, randuiala de a citi doar Evangheliile si „Scara” Sfantului Ioan, lu­cru pe care il face in original, cunoscand foarte bine greaca veche. Sora Gavrilia primeste schima mica patru ani mai tarziu, de la Parintele Amfilohie (Makris) din Patmos, la Pestera Sfantului Antonie.

In cele doua decenii ce vor urma, Maica va alterna tacerea din manastire cu un an de slu­jire misionara in Africa Rasariteana si cu alti trei ani inapoi in India, la Uttar Prades, alaturi de Arhimandritul Lazar (Moore). Parintele Sofronie de la Essex a rugat-o, tot in aceasta perioada, sa primeasca staretia manastirii de maici, dar ea n-a acceptat – a fost una din putinele dati cand n-a primit chemarile la slu­jire, care o trageau, de fiecare data, departe de tacerea si insingurarea mult-iubita.

Cei din urma treisprezece ani de viata i-a petrecut in Grecia natala, mai intai nevoindu-se intr-un mic apartament din „pustia” Atenei (unde petrecea jumatate de zi in rugaciune, iar cealalta jumatate povatuind si tamaduind mul­timile de suflete care-o cercetau), apoi intr-o sihastrie pe care a intemeiat-o in insula Leros. Aici primeste in 1991 schima mare din mainile Parintelui Dionisie de la Schitul athonit Sfanta Anna Mica, si adoarme in pace anul urmator.

Desi obisnuia sa le treaca sub tacere, Maica Gavrilia a trait multe intamplari minunate, printre care o tamaduire deplina din ultimele stadii ale bolii Hodkin (cancer limfatic), dupa patruzeci de zile petrecute in spital si regene­rarea ochilor dupa o operatie de cataracta – dar cea mai mare minune, dupa cum o marturisesc cei care au cunoscut-o, era insasi prezenta ei si dragostea sa atotcuprinzatoare, o ardere-de-tot inaintea Domnului.

Delicatetea si deschiderea Maicii Gavrilia se hraneau din nevointa sa tacuta, dar ne­incetata, si supunerea fata de poruncile lui Hristos. Desi se daruia cu totul celorlalti, socotea slujirea sa un lucru neinsemnat.

Nu va puteti inchipui ce bucurie am ca-i pot ingriji pe acesti batrani… Glumesc si rad cu ei — si vad cum fetele lor posomorate se insenineaza. Ce pacat ca-i doar ceva trecator! Daca Bucu­ria nu vine din launtru — adica de la Izvorul ei — nu poate dainui. De indata ce-i parasesc, e ca si cum n-as fi impartasit niciodata cu ei bucuria Sa. Acum inteleg cuvintele lui Hris­tos: «Bucuria mea sa fie in voi… nu precum da lumea va dau Eu»Ioan 15:11; 14:27”.

Maica n-a teoretizat niciodata Biserica, viata crestina, societatea; n-a facut niciodata diferente academice intre rugaciune si slujire, contemplatie si faptuire. Ea doar iubea, cu dragostea ce vine din lepadarea deplina pentru Hristos, si lucra potrivit acestei iubiri — uneori in „activitati sociale”, alteori in isihie singuratica. Aceasta, pentru ca Izvorul dragostei sale era unul si acelasi — Dumnezeu, Cel ce „dragoste este”1 Ioan 4:8 si singur cunoaste multimea vietilor pe care le-a atins si schimbat prin roaba Sa.

Cuvintele Gherontissei Gavrilia ne desco­pera intr-o masura viata sa duhovniceasca, care ramane invaluita in taina tacuta a veacului ce va sa vie — smerenie si dragoste intrupate.

Cineva mai puternic ma ocrotea

Intr-o noapte, pe cand era in camera ei (dintr-un asram) si se ruga, si-a deschis pentru o clipa ochii, si ce a vazut? Patul nu era la locul sau! Şi-a inchis ochii la loc si a continuat sa se roage. I-a deschis din nou dupa o vreme, si s-a uitat pe geam. Nu mai putea vedea luna.

Orbisem“, a povestit ea mai tarziu. Tulbu­rata, am continuat sa ma rog si mai puternic. In cele din urma, am adormit… cand m-am sculat dimineata, puteam sa vad din nou! Mi-am dat seama ca gurusii imi facusera ceva atunci cand m-am intalnit cu Sivananda (cunoscut guru yoghin, n.red.) in holul mare si el m-a intrebat daca am dormit bine. «Da», i-am spus, «foarte bine!» Mi-a aruncat o privire nedumerita, s-a dus si a vorbit cu o discipola care batea ceva la o masina de scris, apoi s-a intors si m-a intrebat iarasi, si i-a aruncat yoghinului de langa mine o privire ciudata… I-am spus din nou: «Da, foarte bine, multumesc lui Dumnezeu». M-a studiat inca o data, fara sa mai spuna nimic…

Cateva luni mai tarziu, am aflat ca facusera toate acestea prin chemarea duhurilor rele, cu scopul de a-i speria pe strainii deveniti incomozi sau de a-i «fermeca» sa ramana acolo pe veci. Cunosc o nemtoaica care a innebunit dupa tot ce i-au facut… Dupa cateva zile, Sivananda in persoana a venit si mi-a sugerat sa ma mut la etajul superior, fiindca ma cazasera… in camera gresita! Am pastrat insa camera. Dupa aceas­ta, toti au inceput sa se uite la mine uimiti… Simteau ca Cineva mai puternic ma ocrotea, iar eu am simtit ca era timpul sa plec de acolo“.

„Ortodoxia este lauda mea”

Maica Gavrilia, ati calatorit prin toata lu­mea. Cunoasteti indeaproape foarte multe or­dine monahale: romano-catolice, buddhiste, hinduse. Ati vazut organizatii si misionari pro­testanti. Ati vazut cum lucrarea lor misionara era finantata cu generozitate… iar dumnea­voastra, o biata maica ortodoxa, aveati mijloace materiale foarte limitate, atat pentru folosul propriu, cat si pentru a-i ajuta pe altii. V-ati gandit vreodata ca ar fi fost mai bine daca ati fi fost altceva in loc de ortodoxa?

Doamne fereste! Nu! Niciodata nu mi-a trecut asa ceva prin minte, nici pentru o clipa, fiindca tocmai Ortodoxia este lauda mea! Imi aduc aminte ca odata ma aflam in biroul Indirei Gandhi (in perioada primei sale calatorii in India, cand inca nu intrase in monahism, n.red.) si discutam despre un proiect al ei. Chiar atunci s-a intamplat sa vina o femeie si sa-i spuna, cu mine de fata: „Cea cu care vorbesti e cumva vreo calugarita catolica?”, iar Gandhi i-a raspuns: „Nu, e din Biserica Ortodoxa. N-ai auzit de ea, fiindca nu exista in India, insa e o Biserica complet diferita“... Iar cand am ajuns la Ierusalim, in 1959, in Manastirea noastra ex­trem de smerita, au venit la noi niste calugarite catolice, care mi-au spus: Asta-i adevarata cale de viata a lui Hristos, fiindca aici sunteti lip­site de toate… noi, insa, avem tot confortul“… Intelegeti ce zic?

40 de capete ale Maicii Gavrilia

gherontissa1. Orice loc poate deveni locul Invierii. Este de-ajuns sa traiesti smerenia lui Hristos.

2. Nu o cunoastere pe care s-o dobandesti, ci o cunoastere pe care s-o patimesti – asta-i spiritualitatea ortodoxa.

3. Exista o singura educatie: sa invatam sa-L iubim pe Dumnezeu.

4. Mai bine iadul aici decat in lumea cealalta.

5. Nu-i important ceea ce zicem, ci ceea ce traim. Nu ceea ce facem, ci ceea ce suntem.

6. Daca ai dragoste pentru intreaga lume, atunci intreaga lume e frumoasa.

7. Cel cel ce iubeste nu baga de seama c-o face, asa cum nu baga de seama nici ca respira.

8. Cand mintea nu este risipita in lucruri lumesti si este unita cu Dumnezeu, atunci si un “Buna ziua” pe care il zicem devine o binecuvantare.

9. Doar cand cineva inceteaza sa mai citeasca alte carti in afara Evangheliei [in general a cartilor duhovnicesti, probabil, n.n.] incepe sa sporeasca launtric cu adevarat. Doar atunci, unit cu Dumnezeu prin Rugaciune, poate auzi voia lui Dumnezeu.

10. Adesea Dumnezeu nu doreste fapta, ci intentia. E de ajuns sa vada ca esti gata sa-I implinesti porunca.

11. Cand Dumnezeu ne-a facut, ne-a dat viata si a suflat in noi Duhul Sau. Duhul acesta este Dragoste. Cand nu avem dragoste, devenim cadavre si suntem cu totul morti.

12. Nu-ti dori nimic altceva decat voia lui Dumnezeu si primeste cu dragoste relele care vin asupra ta.

13. Sa nu raspunzi cuiva cu raul pe care ti l-a facut, ci vezi-L pe Hristos in inima lui.

14. Sa nu spui niciodata: “De ce mi s-a intamplat asta?” Sau cand vezi pe cineva cu cangrena sau cancer sau orb, sa nu te intrebi “De ce li s-a intamplat asta? Cere-i lui Dumnezeu sa-ti arate celalalt mal al raului. Atunci vei vedea, impreuna cu ingerii cum stau lucrurile: toate sunt dupa randuiala lui Dumnezeu. Toate!

15. Daca ai ganduri de judecata impotriva altcuiva, cere-I lui Dumnezeu sa se ingrijeasca de tine in acel ceas, ca sa-l poti iubi pe acel om asa cum il iubeste El. Atunci Dumnezeu te va ajuta sa-ti vezi starea. Daca L-ai vedea pe Hristos, ai mai judeca?

16. Tot ce spunem ramane in vesnicie.

17. Cand avem nevoie, Dumnezeu ne va trimite pe cineva. Toti suntem impreuna-calatori.

18. Cei ce traiesc in trecut sunt ca morti. Cei ce traiesc in viitor, in inchipuirile lor, sunt naivi, pentru ca viitorul e doar al lui Dumnezeu. Bucuria lui Hristos se gaseste doar in clipa de fata, in Prezentul vesnic al lui Dumnezeu.

19. Mai bine sa rostesti Rugaciunea lui Iisus cu glas tare, decat deloc.

20. Tulburarea si grija sunt pentru cei ce n-au credinta.

21. Dragostea este doar pe Cruce.

22. Asa cum Dumnezeu te iubeste pe tine, il iubeste si pe dusmanul tau.

23. Ar trebui sa facem in asa fel incat sa traim in lume ca uleiul si apa dintr-o candela, care nu se amesteca si altfel sunt intru si pentru Dumnezeu: in lume, sau nu din lume.

24. Toti suntem vase, uneori ale Luminii, alteori ale Intunericului.

25. Ca sa se savarseasca o minune, e deajuns sa iubim. Nici rugaciunea, nici metania n-au asa putere!

26. Experienta m-a invatat ca nimeni nu poate ajuta pe nimeni, oricat de mult si-ar dori, din dragoste, s-o faca. Singurul ajutor vine doar de la Dumnezeu, cand e vremea Sa.

27. Daca-L avem pururea pe Dumnezeu in minte, si Dumnezeu ne are pururea in minte.

28. Nu trebuie sa hotaram pentru altii. Sa-i lasam in seama ingerilor si vor gasi cea mai buna solutie.

29. Cand vorbim si cineva ne intrerupe, sa nu continuam. Inseamna ca nu va auzi ce avem de spus. Ingerii fac asa.

30. Tot ce ni se intampla este doar din vina noastra.

31. In fiecare dimineata, deschide o pagina noua si iscaleste-o in alb. Si lasa-L pe Dumnezeu sa scrie ce voieste.

32. De nu vei ajunge in pragul deznadejdii, nu vei vedea nicicand Lumina.

33. Precum Simon Kirineanul, sa fim gata sa sarim in ajutorul aproapelui nostru.

34. Singura bucurie adevarata este eliberarea de grija.

35. Cea mai puternica rugaciune este Epicleza (pogorarea Sfantului Duh) de la Dumnezeiasca Liturghie.

36. Dragostea este o bomba care nimiceste tot raul.

37. Unii vor sa ajunga la Inviere fara sa treaca pe calea Golgotei.

38. Zi si noapte binecuvanta-vom pe Domnul pentru darurile ce ni le da!

39. Putine cuvinte, multa dragoste. Pentru toti. Oricine ar fi ei.

40. Cea mai mare parte a rugaciunii mele este de multumire. Ce altceva sa cer, daca am totul?

Prezentare si traducere de Radu Hagiu

(din: Familia Ortodoxa nr. 3 (38)/2012)

Legaturi:


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Fratii mai mici ai lui Hristos, Maica Gavrilia, Maici duhovnicesti, Marturisirea Bisericii, Minuni si convertiri, Sfintii - prietenii lui Dumnezeu, prietenii nostri

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

36 Commentarii la “MAICA GAVRILIA SI ADEVARATA MARTURISIRE A ORTODOXIEI – 20 de ani de la mutarea in Imparatia iubirii. “DRAGOSTEA ESTE DOAR PE CRUCE”

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. Liturghia Darurilor mai inainte sfintite

    Galateni 3, 23- 29; 4, 1- 5

    23. Iar înainte de venirea credinţei, noi eram păziţi sub Lege, fiind închişi pentru credinţa care avea să se descopere.
    24. Astfel că Legea ne-a fost călăuză spre Hristos, pentru ca să ne îndreptăm din credinţă.
    25. Iar dacă a venit credinţa, nu mai suntem sub călăuză.
    26. Căci toţi sunteţi fii ai lui Dumnezeu prin credinţa în Hristos Iisus.
    27. Căci, câţi în Hristos v-aţi botezat, în Hristos v-aţi îmbrăcat.
    28. Nu mai este iudeu, nici elin; nu mai este nici rob, nici liber; nu mai este parte bărbătească şi parte femeiască, pentru că voi toţi una sunteţi în Hristos Iisus.
    29. Iar dacă voi sunteţi ai lui Hristos, sunteţi deci urmaşii lui Avraam, moştenitori după făgăduinţă.

    1. Zic însă: Câtă vreme moştenitorul este copil, nu se deosebeşte cu nimic de rob, deşi este stăpân peste toate;
    2. Ci este sub epitropi şi iconomi, până la vremea rânduită de tatăl său.
    3. Tot aşa şi noi, când eram copii, eram robi înţelesurilor celor slabe ale lumii;
    4. Iar când a venit plinirea vremii, Dumnezeu, a trimis pe Fiul Său, născut din femeie, născut sub Lege,
    5. Ca pe cei de sub Lege să-i răscumpere, ca să dobândim înfierea.

  2. Extraordinar. O adevarat pilda de smerenie, intelepciune si credinta adevarata. Citisem mai demult despre Maica Gavrilia. A ajutat destule suflete ratacite cu acele sminteli yoghine si hinduse. Dumnezeu sa o odihneasca cu Sfintii Sai. Multumesc pt articolul acesta.

  3. 31. In fiecare dimineata, deschide o pagina noua si iscaleste-o in alb. Si lasa-L pe Dumnezeu sa scrie ce voieste.
    Cand eram mica si nu aveam chef sa-mi fac temele, ii lasam bunicului grija aceasta…convinsa fiind ca rezultatul va fi unul dorit.
    Ce mult as vrea sa cel putin aceeasi incredere si sa-L pot lasa Domnul sa “scrie ce voieste”…sa-mi faca El tema vietii…si chiar “raspunsul la infricosata Judecata sa mi-l dea”!
    Doamne ajuta!

  4. De-ar fi femeile femei, dragostea Lui s-ar revarsa prin mainile lor in lume.

    Eram insetata si acum m-am adapat din cuvintele Maicii.

    Atatea cuvinte am gasit la aceasta postare.

  5. stiti cumva daca s-a scris vreo carte despre viata Maicii Gavrilia?
    Doamne ajuta!

  6. Exista o carte de mai mult de 400 de pagini cu biografia si invaturile ei.
    Se numeste “Maica Gavrilia – asceta Iubirii”. Din pacate inca nu cred ca a fost tradusa in limba romana.

    Ascetic of Love: Mother Gavrilia
    Author: Nun Gavrilia

    Imported from Greece

    The biography and collected teachings of Mother Gavrilia (1897-1992), a modern ascetic and missionary who travelled the world caring for lepers, the blind, and the lost, spending her last years as a hesychast in Greek monasteries and finally, in a small house in Athens where she consoled and cared for all who came to her. A journey into the heart of Love in 94 years and 4 continents.

    Quotes from the book:
    “We all look anxious! What has happened here? The sense of Joy has been lost. This is very serious! In India, they are awaiting Christ and their waiting is joyful. We “have” Him but do not reflect Him. We are guilty for this. Terribly guilty…”

    “Where you go, what you do, how you live, whether you help others, is of less significance. Only one thing is important: the quality and the quantity of the Love you give to all- to all, without discrimination.”

    “What would you do if the Lord were present and visible? Would you do this or that, if He were here, by your side? This thought protects you from sin.”

    “From Love and beyond…the Will of God will guide you and teach you how to speak.”

    “Since I am always submitted to the Will of God, I cannot be anxious!”

    “I am of the eleventh hour…but the Lord said that even those of the last hour are to work.”

    “When we become the mirror in which the Other sees his own reflection and this mirror is filled with joy, he will surely see some joy too.”

    “We have need of three things: first, Faith…second, Faith…third, Faith.”
    Product Categories:

    Contemporary Church Fathers and Mothers

    Title: Ascetic of Love: Mother Gavrilia
    Publisher: Tertios, 3rd Edition
    Author: Nun Gavrilia
    Binding: Softover
    Number of Pages: 463
    Date Published: 2006

    http://www.stjohnsbookstore.com/node/1375

  7. @Elena
    Da, exista o carte, dar nu este exclusiv despre Maica Gavrilia, contine si capitole despre alti cuviosi contemporani. Din pacate nu mai retin titlul acestei carti…

  8. @ Catalin, Elena:

    Cu ajutorul lui Dumnezeu, vom publica in curand din ea aici.

  9. @Sim, Catalin

    Multumesc frumos! Acesta e genul de carte pe care merita sa o cumperi in mai multe exemplare, sa dai si la prieteni 🙂

  10. Pingback: TALCUIREA CANONULUI CEL MARE AL SF. ANDREI CRITEANUL – studiul teologic si duhovnicesc al lui Panayottis Nellas -
  11. Pingback: PS SEBASTIAN: “Suntem obsedati de rau, de diavol si de puterile lui, in loc sa fim obsedati de Dumnezeu si de Inviere! FERITI-VA SA CICALITI OAMENII!” -
  12. Pingback: YOGA SI MEDITATIA pot avea vreo legatura sau compatibilitate cu ASCEZA ORTODOXA SI RUGACIUNEA MINTII? -
  13. Pingback: PS Longhin Jar (Banceni), conferinta de la Constanta: COPIII, CALEA CATRE HRISTOS [video - I]. "Atunci cand alini durerea unui copil orfan, alini durerea lui Hristos. HRISTOS NU ESTE INDIFERENT CA NOI" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  14. Pingback: Sfantul Macarie Egipteanul: Cum se manifesta Duhul Sfant in suflet? CINE NU ARE COMOARA SI FOCUL DUHULUI IN SINE SA NU INDRAZNEASCA SA PREDICE ALTORA! -
  15. Pingback: 40 de capete ale Maicii Gavriilia | Ioan Andoni
  16. Pingback: PARINTELE EPISCOP LONGHIN JAR (fost Mihail) – INTERVIURI AUDIO cu “tatal” si “mama” orfanilor de la Banceni: COPIII PARASITI, PLANSUL DORULUI PARINTESC SI MINUNILE IUBIRII -
  17. Pingback: IPS Ierotheos Vlahos despre adevarata MILOSTENIE SUFLETEASCA FATA DE TINERII RATACITI: “Oamenii din ziua de azi au mare nevoie sa gaseasca oameni care sa le asculte durerea“ -
  18. Pingback: MAICA GAVRILIA PAPAIANNIS: Harisma iubirii facatoare de minuni, fara odihna, fara hotare si fara zgomot -
  19. Pingback: PARINTELE TEOFIL ROMAN (Cluj) despre POST SI DISCRETIE: “E foarte multa suferinta în viata noastra din mandrie, pentru ca vrem sa fim apreciati” (si AUDIO) -
  20. Pingback: DIN SCRISORILE LUI GHERON IOSIF: “Daca harul lui Dumnezeu nu lumineaza pe om, cuvintele sale, oricat de multe ar fi, nu sunt de nici un folos nimanui” -
  21. Pingback: El, Cel ce-i vindeca pe cei cu inima zdrobita… -
  22. Pingback: Arhim. Simeon Kraiopoulos: SUFERINTA, BINECUVANTARE SAU BLESTEM? Care este sensul suferintei? -
  23. Pingback: VIRTUTILE FACATOARE DE MINUNI. Ce fapte ale noastre ajuta la convertirea (intoarcerea) celor rataciti? -
  24. Pingback: SCHIMONAHIA SEPFORA – sfaturi duhovnicesti de mare trebuinta pentru crestinii de azi de la o sfanta a zilelor noastre: “TOTI TREBUIE SA SE ROAGE UNUL PENTRU CELALALT. Puneti inceput nevointei, iar Domnul va va ajuta” -
  25. Pingback: VESTIREA PATIMILOR DOMNULUI si CEARTA APOSTOLILOR. Intre lupta salbatica pentru intaietate care striveste pe cei slabi si puterea dragostei smerite -
  26. Pingback: SA-I ALINAM PE CEI IN SUFERINTA, rugandu-ne pentru ei, ca si pentru cei AFLATI IN IAD: “Mare este milostenia pe care o facem pentru acesti oameni si, daca este posibil, sa varsam in fiecare zi cate o lacrima pentru ei. Nefericirea, chinul, disperare
  27. Pingback: SFANTA NOUA MUCENITA ELISABETA, MAREA DUCESA A RUSIEI, cumnata Sfantului Tar Mucenic Nicolae al II-lea, Romanov (✝ 5 iulie) -
  28. Pingback: Un mesaj pentru azi: “VINO SI VEZI!”. Convertire si reconvertire continua la Ortodoxie -
  29. Pingback: Cuviosul Paisie Aghioritul ne invata CUM SA NE RUGAM PENTRU CEILALTI (II) – Rugaciunea CU DURERE IN INIMA pentru cazuri concrete si pentru toata lumea -
  30. Pingback: “IUBIREA NEBUNA” A LUI DUMNEZEU si TAINA SLUJIRII: “A te darui, fara sa te impui…”. Parintele Staniloae despre SENSUL CRUCII ca IMPREUNA-PATIMIRE ODIHNITOARE: “Numai Crucea darama zidul; Biserica sta pe iubirea rastigni
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate