MIRELE SMERIT VINE LA FIICA SIONULUI. Iar ea Il respinge si-L da mortii: “Cu viclenie Il defaima pe Mire, ca sa slujeasca desfranarilor”. NOI FACEM LA FEL?

8-04-2012 Sublinieri

Vezi si:

***

1: intrarea lui Iisus in Ierusalim si iesirea lui Israel din Egipt; 2-3: fiica Sionului isi respinge Mirele; 4-5: si-si imita mama care desfranase cu vitelul de aur; 6-8: fiica Sionului si Irodiada; 9-10: cei doi luminatori pe Golgota; 11: fiica Sionului cheama in ajutor pe Cezarul si pe Baraba; 12-14: fiica Sionului si cei doi talhari; 15: zadarnicia atacurilor impotriva lui Dumnezeu; 16-18: prin Intrupare Dumnezeu a venit in intampinarea sla­biciunilor fiicei Sionului

INTAIUL IMN LA RASTIGNIRE

AL SFANTULUI EFREM SIRUL

Pe melodia: Dumnezeu in milostivirea Sa

            1. O, Domnule al lui David, care ai incalecat pe manzul asinei si ai venit la fiica Sionului [Za 9, 9; Mt 21, 4], man­dru alai mergea inaintea Mirelui, caci din toate partile rasuna Osana. Orbii isi dobandeau inaintea Lui lumina [ochilor], ologii topaiau si dantuiau. Alaiul fiicei Sionului in pamant locuit a intrecut alaiul care a fost pentru fiica Sarrei la iesirea sa din Egipt.

 Refren: Binecuvantat fie Cel Întai-Nascut, Care a rabdat toate!

          2. Praznicul si luna lui Nisan, cei doi frati, veseli vesti­tori de vesti bune, se grabeau sa vesteasca atat fiicei, cat si maicii: Iata mirele la usa. Veniti in intampinarea lui! [Mt 25, 6]. Ea L-a vazut, dar nu i-a placut. S-a infuriat, fiindca era Cel curat. A tremurat, fiindca era Mantuitorul; s-a mi­nunat, fiindca era Cel smerit. De aceea a umbrit slavitele Sale fapte, amestecandu-le pe cele puternice cu cele umile.

             3. Intre slavitele frumuseti care nu i-au placut, o chinuia indeosebi curatia Lui. Caci ca si maica sa se obisnuise cu desfranarea. In viclenie insa o intrecea pe maica sa. Ştia ca nu e decat un mijloc care sa biruie curatia Lui: sa spuna ca e un strain. Cu viclenie il defaima pe Mirele ei, ca sa slu­jeasca desfranarilor.

4. In gura ei e mustrarea maicii sale care cu viclenie tur­nase vitelul. Caci simtindu-se manata de iubirea ascunsa pentru el, dar neputandu-l cuceri pe fata, a intrat in vistie­ria vicleniilor ei, de unde a ales si scos mijlocul care i se potrivea: inselandu-l pe Moise, a facut idolul turnat, spre rusinea ei.

5. Tot asa si fiica, dupa chipul acelei mame, viclene si uneltitoare, L-a prins pe mirele ei ca pe un strain si pe logodnicul ei ca pe un adulter. A strigat si L-a invinuit ca sta­pana lui Iosif, care striga rasturnand adevarul impotriva acelui sfant [Fc 39, 13-15]. Şi [amandoi] dreptii au fost covarsiti de glasurile ce strigau rasucind adevarul.

            6. L-a dus la locul de judecata ca sa-L omoare acolo si sa-si faca placerea. A pus pe seama unui nevinovat [Pilat] neinfranarea starii lui Irod. Şi a strigat inaintea portii lui, ca sa prinda pe oamenii starii ei. Ca o femeie cuminte a cautat scapare la Cezarul [Lc 23, 2], ca sa omoare si sa desfraneze, si sa le faca amandoua aceste lucruri unul prin celalalt.

            7. Rusinea ei a sporit injudecata Mantuitoruluiaintea neamurilor [pagane]. Caci capetenia paganilor [Pilat] si-a spalat mainile [Mt 27, 24]. Fiindca a vazut ca ascunsese doua curse: una ca sa omoare, iar alta ca sa prinda. Ca o a doua Irodiada [Mt 14 par.] l-a pandit pe Pilat, ca si el sa-si intineze mainile asemenea lui Irod. Dar el si-a spalat mainile de sangele pe care desfranata l-a facut sa cada asupra ei, ca si fiica ei [fiica Irodiadei].

            8. Necurate sunt fiicele intunericului, ale caror fapte iu­besc intunecimea: aceea [Irodiada] a vazut faclia [Ioan Botezatorul] care o dadea in vileag, si fiica a slujit maicii drept cursa. A suflat si a stins faclia [capul Botezatorului] pe care a purtat-o triumfatoare. Degetele ei s-au facut sfesnic, fara ca ea sa bage de seama. A inaltat faclia la ospat si aceasta le-a dat in vileag [inca] si mai mult.

            9. Cealalta insa [fiica Sionului], care a vazut ca soarele alunga intunericul de care avea nevoie, ca el infasura si risipea intunecimea, care se intinsese si acoperea nelegiuirile sale, s-a rusinat de lucrurile ei ascunse ce veneau la lumina. Vrand sa stinga lumina prin lemn[ul crucii], a inaltat-o pe lemn, ca razele ei sa se reverse peste toti oamenii [In 3,14; 8,28; 12,23; Mt 5,15 par.; Mc 14, 22; Lc 8, 27].

            10. Soarele a vazut si el celalalt Soare, Cel puternic, ce stralucea pe Golgota si, lovit de razele lui, s-a ascuns, ca soarele vazut sa-L arate pe Cel nevazut. A dat-o in vileag inca si mai mult pe desfranata, care-si lovea pieptul cu mainile si avea gura plina de vaiuri. Tremura, intrucat cele ascunse ale ei erau dezvaluite de lumina inaltata [pe cruce].

11. Nerusinata s-a lipit de Cezarul, l-a chemat pe numele sau [In 19, 12], dar acesta nu a ascultat-o. S-a acoperit cu numele celui strain si a lepadat de la sine numele sfantului Mesia. Vazand ca era dispretuita de capeteniile paganilor, a poftit pe talharul [Baraba] cel cu totul inrudit cu ea, care purta toata asemanarea ei intru totul intiparita in el.

12. Talharii [Baraba si poporul iudeu] se vad unii pe altii si se saluta, iubirea lor fierbe si se revarsa de la unii la altii. Acela scotea sabia impotriva negutatorului, iar aceasta impotriva tuturor dreptilor. Acela jefuia in prostia sa ca un om simplu, aceasta, iscusita, jefuia in templul sau. Cu lungi rugaciuni se imbraca [Mc 12, 40] si rapea haina de pe ori­cine era imbracat in ea.

          13. Talharul cel simplu, ca un invatacel, jefuia impreuna cu tinerii de o seama cu el. Ea insa, invatatorul talharilor, stralucea foarte prin postiri intunecate. Postind inghitea pe vaduve si pe orfani [Mc 12, 40]. Cu viclenie dadea mi­lostenie saracilor, ca sa se faca un lat cu care sa poata prinda pe cei saraci si comorile lor.

            14. A zorit sa-l omoare in public pe Mirele ei. S-a grabit sa imbratiseze in public talharul. Nerusinarea ei a intrecut-o pe cea a animalelor, intrucat nu s-a rusinat sa omoare si sa desfraneze in public. S-a asemanat mamei sale, care inaintea celor saptezeci de batrani [Is 24, 1] L-a tagaduit pe Cel Preainalt si sub stalpul de nor facea pe fata necuratiile sale [Is 24 si 32].

          15. Dar nici pe cand mama ei isi iesise din minti in pus­tie, mana ei n-atingea pe Cel sfant. Caci prea scurte erau bratele ei ca sa ajunga la El. Ca sa ajunga la El, si-a intins hulele sale. Desfranata nu era nici la inaltimea firii, nici a locului Sau. Caci locul Sau e inalt si firea Sa e curata. Inal­timea Sa nu poate fi luata eu asalt si El insusi nu poate fi nici atins, nici cuprins.

            16. Idol vazut dorea ochiul ei in locul Slavei ascunse, tainice si nevazute. Dumnezeu a vazut slabiciunea ei, ca iubea mai mult cele vazute decat cele nevazute. Şi i-a dat ceea ce dorea, trimitand pe [Fiul] Cel iubit al Sau. El a venit si S-a imbracat in trup, ca ea sa-L poata vedea limpede si sa schimbe [idolii] cei vazuti cu Cel nevazut Care in iubirea Sa S-a facut vazut.

            17. Dar nebunei i-au placut cei straini. Inaintea sa barba­tul ei e urat intru toate. In iubirea Sa Mirele ei o primeste. Dar pentru acea vestita ticaloasa adevarul era urat in tot chipul: era inalt si ea nu L-a dorit; S-a facut mic si nu L-a iubit; era nevazut si L-a schimbat; era vazut si L-a defai­mat si omorat”.

(din: Sfantul Efrem Sirul, “Imnele Paresimilor, Azimelor, Rastignirii si Invierii”, Editura Deisis, Sibiu, 2010)

Legaturi:

 

***


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, 1. Slider, Intrarea Domnului in Ierusalim (Floriile), Poezii, Saptamana Mare, Sfantul Efrem Sirul

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

43 Commentarii la “MIRELE SMERIT VINE LA FIICA SIONULUI. Iar ea Il respinge si-L da mortii: “Cu viclenie Il defaima pe Mire, ca sa slujeasca desfranarilor”. NOI FACEM LA FEL?

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

 1. Fiica Sionului este poporul lui Israel care l-a dat mortii pe Hristos si s-a alipit de talharul Baraba. Mirele Hristos a venit pentru acest popor ales si cu care Domnul a facut alianta, dar oamenii nu L-au cunoscut, ci l-au asteptat pe cel strain, si pe care inca-l mai asteapta si acum.

  Mama acestei fiice desfranate a mancat carnuri in pustie, dupa ce Domnul a trecut-o din pamantul mortii in pamantul fagaduintei, si atunci a uitat de El.

  Ce va fi insa cu noi? Mirele bate la usa inimii fiecarui ales al noului Israel. Oare pe El il asteptam? Oare Il vom vedea? Oare stim sa-I raspundem? Sau, din pacate, vom alege pe talhar, adica minciuna, faradelegea?

  Iata inca o saptamana pana la Invierea Domnului, iata un rastimp pentru a privi in noi si a ne da raspunsuri. Asadar sa ne pregatim asa cum se cuvine pentru a-L alege pe Mirele sufletului nostru, pentru ca impreuna cu El sa trecem de la moarte la viata.

 2. Ce frumoase sunt primele doua icoane!

  “Soarele a vazut si el celalalt Soare, Cel puternic, ce stralucea pe Golgota si, lovit de razele lui, s-a ascuns, ca soarele vazut sa-L arate pe Cel nevazut” – foarte frumos spus…

 3. Doamne ajuta, ma iertati, am ajuns cu cititul Psaltirii la catisma a treisprezecea, va rog sa-mi spuneti cum sa procedez in continuare, pina cind sa citesc. Cu multumiri.

 4. Puteti citi in continuare pana la Pasti si chiar dupa, daca doriti. Se poate continua si dupa Inviere, pentru cine are evlavie si simte ca ii face bine anume acest gen de rugaciune, la Psaltire, daca duhovnicul personal nu spune altceva.

  Doamne, ajuta!

 5. “Fiica Sionului este poporul lui Israel care l-a dat mortii pe Hristos si s-a alipit de talharul Baraba.”

  Asa este, dar sa nu uitam ca era si Pilat pe acolo, care s-a spalat pe maini si L-a lasat pe Hristos la mana iudeilor, desi intelesese bine ca era nevinovat…

  Si daca ne uitam la cum se traieste astazi credinta crestina, chiar si de catre ortodocsi, ar trebui sa ne intrebam daca nu cumva devenim si noi “fiica sionului”…

  Ca noi tot timpul vedem la altii ca L-au rastignit pe Hristos, dar refuzam sa vedem cum si noi, crestinii, il rastignim si batjocorim…datorita pacatelor si lipsei de dragoste !

  Doamne miluieste !

 6. Pingback: SA-L INSOTIM PE DOMNUL IN SAPTAMANA MARE! -
 7. @vl
  Nu ma regasesc in aceasta “manifestare” si nu ma odihneste.Un film insa,vezi “Patimile lui Iisus” a lui Mel Gibson ma transpune in martor ocular al evenimentelor dramatice de acum peste 2000 de ani.
  Este un fragment al Evangheliilor legat de Saptamana Mare plin de semnificatii:
  “După ce şi-au bătut joc de El, l-au dezbrăcat de haina de purpură, l-au îmbrăcat cu hainele lui şi l-au dus să-l răstignească. L-au silit să ducă crucea lui Isus pe un trecător care se întorcea de la câmp, numit Simon din Cirene, tatăl lui Alexandru şi al lui Rufus” (Mt 15,21).
  Si noi ne asemanam cu Simon,care stiind de rastignirea Domnului nu a fost sensibilizat, ci isi vedea de treburile sale la camp.Aceasta indiferenta ne caracterizeaza in aceste zile cand nu participam la frumoasele slujbe de Denie,sub diferite pretexte si daca o facem suntem acuzati ca suntem lenesi si neglijam insamantatul sau curatenia generala in casa,Si desi fugim de Dumnezeu ne trezim brusc ca si Simon cu o cruce a necazurilor in spate,o cruce mantuitoare,caci,nu-i asa,am ajuns atat de insensibili incat numai biciul ne mai trezeste…

 8. @ vl:

  Bineinteles ca o parere proasta, ca despre orice forma de ecumenism. Aici ne miroase si a prozelitism catolic.

 9. Ma iertati, se poate citi din Psaltire si joi, vineri si sambata inainte de Inviere? Si eu am citit anul trecut chiar intr-o manastire si mi s-a zis ca nu e bine de citit, chiar scrie in Psaltire …

 10. Pingback: NE BATEM JOC DE HRISTOS SI ALERGAM LA EL NUMAI LA NEVOIE! Ne lasam tinerii educati de mass-media, desfranarea a ajuns nota generala a televiziunilor… -
 11. Pingback: BICIUIREA SI BATJOCORIREA LUI HRISTOS. Ne rusinam sa mai cautam placerile sau sa mai cartim? “Cum te rabda inima sa inmultesti inca ranele lui Iisus?” -
 12. Pingback: RASTIGNIREA DOMNULUI. Meditatie zdrobitoare la patimile lui Hristos. Talcuirea celor 7 cuvinte rostite pe Cruce de Mantuitorul -
 13. Pingback: INVIEREA FIULUI VADUVEI DIN NAIN. Predici si talcuiri de exceptie (text, audio, video): PS SEBASTIAN, PR. COMAN, PR. CALCIU si Parinti de la Manastirile PUTNA si SIHASTRIA PUTNEI -
 14. Pingback: DUMINICA FLORIILOR. Predicile Parintelui Petroniu Tanase si PS Sebastian. CE FEL DE IMPARAT ESTE CEL CARE INTRA ASTAZI IN IERUSALIM? CUM IL PRIMIM? -
 15. Pingback: SAPTAMANA PATIMILOR. Sfanta si Marea Luni. Blestemarea smochinului neroditor si pomenirea lui Iosif cel preafrumos -
 16. Pingback: SMOCHINUL NERODITOR si DUMNEZEUL FLAMAND dupa iubirea noastra -
 17. Pingback: MIERCUREA MARE. Femeia pacatoasa si Iuda, ucenicul vanzator: PUTEREA POCAINTEI SI RISCUL PERMANENT AL CADERII SI TRADARII LUI HRISTOS -
 18. Pingback: JOIA MARE: iubirea tradata a lui Dumnezeu si Cuvantul care TACE in fata batjocurii campionilor urii si ai vicleniei/ RASTIGNIREA MIELULUI DE CATRE... IEPURAS? (Recomandari duhovnicesti) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 19. Pingback: PREDICI LA DUMINICA A II-A DIN POSTUL MARE (a Sfantului Grigorie Palama): “FUNIA” BUNATATII LUI DUMNEZEU CARE NE IARTA PACATELE: “Te conjur din partea lui Dumnezeu celui viu, frate crestine, nu lasa sa se rupa funia!” -
 20. Pingback: INVIEREA LUI LAZAR – inceputul Saptamanii Patimilor, inceputul drumului catre BIRUINTA ASUPRA MORTII -
 21. Pingback: INTRAREA IN IERUSALIM. Predica Sf. Vasile al Kinesmei despre ENTUZIASMUL NESTATORNIC si CALEA IMPARATEASCA. “Orice s-ar intampla cu voi, sa nu scapati din maini haina lui Hristos, sa mergeti neabatut pe linia urmarii Lui!” -
 22. Pingback: SAPTAMANA PATIMILOR. Prima Denie si prima Evanghelie, de Duminica Seara – absente, din pacate, din majoritatea bisericilor de mir – insotite de o predica (audio) si o meditatie duhovniceasca. SMOCHINUL USCAT si LUCRATORII RAI -
 23. Pingback: PREDICI trezitoare si hranitoare pe calea SAPTAMANII MARI: Avva Efrem Filotheitul si Arhim. Melchisedec Velnic (audio) despre COPLESITOAREA FRUMUSETE A SMERENIEI LUI HRISTOS si REFUZUL INVERSUNAT AL OMULUI: “Mandria respinge si rastigneste in cele d
 24. Pingback: PREDICA VIDEO si alte multe CUVINTE ACTUALE la TAIEREA CAPULUI SFANTULUI IOAN BOTEZATORUL: “Ceva trebuie sa fac cu omul asta, imi spune adevarul si eu nu suport adevarul… Si asa suntem si noi! Daca vrei sa suporti adevarul, trebuie sa-ti schim
 25. Pingback: INVITATIA LA CINA/ Care este cel mai puternic cuvant?/ RUGACIUNEA LUI IISUS – SCUT VITAL SI LEAC DUMNEZEIESC/ De cate ori sa ne spovedim?/ INIMA DE MAMA SAU DUREREA DE A IUBI | Cuvântul Ortodox
 26. Pingback: RASTIGNIREA IMPREUNA CU HRISTOS: “Alta cale de mantuire nu-i!” | Cuvântul Ortodox
 27. Pingback: INTRAREA IN IERUSALIM A DOMNULUI si intrarea noastra in SAPTAMANA PATIMILOR. Parintele Ioanichie Balan (audio) ne arata CUM SA NE PREGATIM PENTRU A SIMTI ADEVARATA BUCURIE A INVIERII: “Mergeti pe urmele lui Hristos!” | Cuvântul Ortodox
 28. Pingback: INTRAREA IN IERUSALIM. Citind Evanghelia de la Florii “pe dinauntru”, impreuna cu IPS Bartolomeu Anania… (si audio) | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate