Parintele Arsenie Boca despre DUHUL SECTARIST, FANATIC, INGUST SI ANARHIC

29-11-2011 Sublinieri

*

DESPRE INGUSTIMI SI SECTARISM

“E bine sa punem la punct acel „spirit sectar”, spirit ingust, spirit habotnic, zelotismul fara socoteala, sau mai bine zis prostia, care incununeaza fruntea multor suficienti de sine.

Nu s-a crezut ca se gasesc sectari si altundeva decat unde de obicei ii stim. Observand oamenii mai cu atentie, am aflat ca spirite sectare se gasesc oriunde, in toate activitatile omenesti. Se gasesc (carcotasi) pe marginea oricarei gandiri omenesti, nu numai in religie. (…). E clar ca spiritele sectare, mentalitatile de orice fel, sunt spirite anarhice, sortite la faramitarea lor pana la absurd. Sectarismul se explica prin sine, dar nu si-l poate explica cel ce patimeste de el. Adica cel cazut in asemenea ingustimi sustine cu toata taria ca asa este Adevarul, cum il intelege el, si nu admite o alta parere a Sfintilor, a Bisericii si a obstii in general.

Daca prostul s-ar recunoaste prost, ar inceta de a mai fi ca atare si s-ar schimba in intelept.

Orisice spirit sectar aduce mintii si sufletului o neliniste, o tulburare, o bariera care stinghereste libertatea sufletului, seninatatea superioara, suveranitatea Credintei in conducerea preainteleapta a Providentei, atat in directivele mari ale lumii, cat si-n amanuntele vietii noastre. Ca ori de cate ori nu tii pas cu Providenta, ba din nestiinta, ba din fixarea pe cateva idei omenesti, totdeauna am putea fi striviti, fara a avea un merit altul decat acela de a fi victima a ingustimii noastre. Cine-i ingust la minte, n-are leac nicaieri. Multi sunt mai betegi la minte decat de alte boli fizice.

Sunt oameni care reprezinta Providenta, oameni providentiali, dar dupa oarecare vreme se sectarizeaza, se limiteaza la ingustimi, la cateva principii fixe, si vor cadea victimile acestor ingustimi. Si intai trebuie sa se sparga capul prost, ca sa vie cel cu minte.

Sa luam un exemplu si un model de ingustime a oamenilor providentiali din anii 1556-1598. In aceasta perioada de vreme pe tronul Spaniei a urcat regele Filip al II-lea, care din fire era un rege ipocrit si vesnic posomorat; se spune ca n-a ras in viata lui niciodata. A zambit numai o singura data, cand a auzit de macelul din noaptea Sfantului Bartolomeu. A mostenit cel mai mare imperiu care exista pe atunci. Spania cu America Centrala, America de Sud, Neapolul, Sicilia si Sardinia, si Milanul si Tarile de Jos; iar dupa ce a cucerit Portugalia, la anul 1580, se facu stapan si peste imperiul colonial [al acesteia]: Brazilia, posesiunile din Africa si Indiile. Casatorindu-se cu Maria Tudor a Angliei, dispunea acum si de aceasta [de Anglia]. Aceasta intindere imensa [il] facea pe Filip sa se creada in sine asa de tare incat afirma, umflat de mandrie, ca in imparatia sa soarele niciodata nu apune, iar lumea zicea ca atunci cand se misca Spania, se cutremura pamantul.

Filip ar fi putut fi un rege mare, daca ar fi inteles vremea in care traia. Chiar de la suirea sa pe tron isi propusese ca toata viata lui sa lupte pentru starpirea protestantismului. Fanatismul sau, intretinut si de iezuiti, era asa de mare incat spunea adesea: „Mai bine n-as mai fi rege, decat sa domnesc peste eretici!”. Intr-adevar, el se purta cu atata cruzime contra reformatilor incat acestia il numira „demonul de la miazazi”.

In luptele sale, ce le-a avut cu flamanzii, a cautat sa-i aduca pe acestia cu de-a sila la catolicism, fiindca, din ingaduinta lui Carol Quintul, primisera calvinismul. Masurile regelui silira pe acesti locuitori sa faca o confederatie, pentru ca sa-si apere cu armele libertatea religioasa si politica.

Filip, afumat de fumul fanatic catolic, insarcina pe generalul sau, Ducele de Alba, sa se duca sa supuna tarile rasculate. Acesta a fost cel mai crud om al vremii de acum si purtarea lui fu inspaimantatoare. Daramand toate fortaretele rasculatilor, 18.000 de oameni au fost arsi de vii, [la] 30.000 li s-au luat averile, ramanand pieritori de foame, [iar] 100.000 fura nevoiti sa paraseasca tara.

Filip, povatuit de iezuiti, se hotari sa curete Spania de necredinciosi. El dadu un decret prin care ordona ca „toti cei care nu sunt catolici sa se boteze sau sa paraseasca tara. Cei mai bogati si-au vandut averile si au trecut in alte tari, iar saracimea a ramas pe mana iezuitilor si inchinatorilor si au fost arsi de vii. In urma acestor masuri, Spania de miazazi ajunse o paragina. Sfarsitul vietii lui Filip a fost acelasi ca al lui Irod, ucigatorul pruncilor: „paduche sub piele”, iar dupa dansul Spania a decazut mereu si nu s-a mai ridicat niciodata.

Iata un argument destul de bun al suficientei de sine, al bigotismului fanatic, plin de nenumarate crime si sange, manifestat prin ura ucigatoare de oameni, bazat pe mijloace de teroare, ca sa se impuna un crestinism fortat.

Intrebam Apusul: oare asa ne-a invatat Hristos? Unde este rabdarea care trebuie s-o avem, pana la jertfa, pentru fratii nostri mai slabi? Iata unde a dus pe Filip ingustimea fanatica a suficientei de sine! De aici reiese ca acel care este cazut in aceste extreme ale sectarismului nu-si da seama de aceasta orbire si, ascultand de o vraja vrajmasa, impinge lucrurile, in ingustimea sa, pana la absurd, prabusindu-se in abisul faradelegilor si cazand din crestinism prin calcarea iubirii de oameni.

Oricine care este afumat de o vraja vrajmasa sectara lupta pentru ca sa-si faca prozelitism cat mai mare, ca prin aderentii ce si-i castiga sa poata, azi sau maine, sa produca „anarhie”, prin razbunare si ferocitate.

Sectarismul este o vraja vrajmasa care lupta impotriva pacii lui Hristos, impotriva dragostei Lui, impotriva unitatii Lui, care a legat pe toti crestinii de veacuri, pana la sfarsitul veacului acestuia.

Spiritul anarhic sectar este izvor al rautatii, care ia pacea de pe pamant si pustieste inima de iubirea lui Hristos. Prin ingustimile lui, credinta se pustieste, ateismul se generalizeaza, dreptii se desavarsesc si… „judecata cea de pe urma” se grabeste.

Ateismul este ultima faza a sectarismului. Acesta tinde sa cotropeasca tot pamantul, iar cand va reusi ca toti supravietuitorii acestei lumi, cu voie si fara voie, sa afirme negatia lui Dumnezeu, negatia nemuririi, negatia Invierii si a Imparatiei lui Dumnezeu, dupa o vreme foarte scurta se vor izbi de aparitia cea infricosata a lui Iisus Hristos, ca Judecator al lumii si Imparat al crestinilor. Atunci fiecare isi va primi plata ostenelilor sale, pentru o vesnicie fara de sfarsit.

Amin!”

(in: Seminte duhovnicesti – Un caiet al parintelui Arsenie Boca, Editura Lumea credintei, Bucuresti, 2009)

Vezi, legat de acelasi subiect, tot de la Parintele Arsenie Boca, si:

Legaturi:


Categorii

1. SPECIAL, Despre inselare, Invidia, rautatea, Parintele Arsenie Boca, Razboiul nevazut

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

38 Commentarii la “Parintele Arsenie Boca despre DUHUL SECTARIST, FANATIC, INGUST SI ANARHIC

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

 1. Excelent articolul acesta din cuvintarile par.Arsenie Boca. Cuvint care nu zice pe ocolite ci loveste direct obrazul gros si nesimtit al fiilor neascultarii ce-l au tata pe insasi tatal minciunii.
  Se lucreaza mult si in ascuns la aceste fractiuni care dupa parerea mea, vor forma multimile de prigonitori fara de omenie de maine….prigonitorii inchinatori la antihrist : paranoicii, cei suferinzi de delir mistic, cei ce au fost dezbracati de credinta si infuzionati cu ura si solutii lumesti si mai ales….suferinzii de prostie. Caci cu prostul nu prea vei avea ce sa discuti, el una stie si gata. Acestea sunt sectele, pepinierele in care se lucreaza de zor la pervertirea sufletului, la intunecarea lui, plecand chiar de la premizele dreptei credinte care sunt ulterior deturnate si redirectionate catre o credinta cu totul straina. Iata asadar ca asistam la crearea si dezvoltarea celor mai noi si mai rele organizatii : sectele ortodoxiste, ce nu au nimic in comun cu ortodoxia autentica , cu dreapta credinta. Acesta este noul cal troian menit sa surpe cu putere ortodoxia din interior , rapindu-i acesteia sufletele tinere si nevinovate pentru ca mai apoi sa le arunce in cea mai crunta deznadejde, agitatie, confuzie, ura ,anarhie si uritenie .

 2. Pingback: PARINTELE ARSENIE BOCA DESPRE RAUTATEA FARA LEAC
 3. Aceste secte ortodoxiste, dupa parerea mea de fapt fac cernerea cumplita despre care se tot spunea. Caci pleaca de la un fundament crestin , de la asa zise “bune intentii” , de la Cuvintul lui Dumnezeu pina la tilcuirea si analiza tembeloida a Sfintelor Scripturi dindu-le sensuri si intelesuri dintre cele mai halucinante. Intr-o astfel de organizatie, exista mai multe variante de a fi distrus definitiv sufleteste :
  -intri ratacit dupa care ajungi pierdut cu desavirsire !
  -intri adormit, apoi esti trezit ….pentru a ti se face vint in prapastie !
  – intri echilibrat, luminat si cu o doza de credinta traita, pentru ca mai apoi sa fi dezbracat cu forta de acea minima doza de credinta apoi esti transformat genetic in cea mai hidoasa faptura intunecata : omul trufas ce are impresia ca este unicul care detine Adevarul si credinta…viitorul ucigator de suflete. Totusi, de mentionat un fapt imbcurator : din ce in ce mai multi isi revin din vraja si fug de aceste vase ale raului cum bine au fost numite. Ehei…rugaciunile puternice si Psaltirea rup coada celui rau….slavit sa fie numele Domnului !
  Dom-le…voi ati observat un stil ordinar de manipulare la acestia ? Bine, sunt mai multe stiluri insa unul mi se pare strigator la cer : a arunca in spinarea altuia bolile de care tu sti ca suferi. Deja multi stiti ca pe acesti fii ai neascultarii incepe sa-i macine nebunia exact in posturi si marile sarbatori in care fac declaratii si articole dintre cele mai revoltatoare. De fapt asa functioneaza manipularea : faci un articol tembeloid de can-caniada, articol ce ispiteste teribil….multimile se inghesuie sa-si dea cu parerea cazind in capcana si lasindu-se ispititi, afirmind cele mai grozave nauceli. Altii atrag atentia,revoltati celui ce a creat articolul insa primesc un raspuns care zice totul :
  -Fratilor…chiar in acest post va mina dracii de la spate ?
  Oare cati au inteles acest mod ordinar de rapire ???
  Si apropo de prostia amestecata cu delir si trufie la care facea referire si parintele Arsenie Boca…..de exemplu, daca analizam putin modul de exprimare si tactica fermierului Mandea Patitul, il vom identifica in descrierile parintelui. Unii spuneau la un moment dat :
  -“Nici mie nu imi place fatza lui Mandea dar trebuie sa recunoastem dom-le ca are un merit…face hrana pentru dihori si nevastuici (articole) care avertizeaza si trezesc si asta este totusi ceva bun”.
  Ok…pina aici in regula (???). Ia haideti sa privim putin prin lupa ingredientele folosite de fermierul Mandea in prepararea hranei bietelor mamifere….!!!…deci ce fel de articole sunt digerate si ale cui sunt ?!
  1) Articole preluate din mass-media si supuse dezbaterii halucinante. Culmea…chiar mass-media blamata de el. Deci este meritul mass-mediei.
  2)Articole sub forma de link-uri venite de la dihori, preluate din presa de la noi sau cea internationala…dci este meritul dihorilor.
  3) comentariile iepurilor, dihorilor si nevastuicilor, transformate mai apoi in articole si supuse dezbaterii interminabile care nu duce in final la nici o concluzie….deci meritul iepurilor sau al nimanui.
  4) articolele originale ale fermierului Mandea…..aici ne vom opri pentru a le identifica foarte clar care sunt acelea. Pai nu necesita prea multa stiinta pentru a putea fi observate ca fiind ale lui. Ele se disting de la o posta printr-o formulare de agramat, crasa incultura si mojicie, cuvinte din topor si nu in ultimul rind, esenta, tema de dezbatut extrem de idioata. Se mai disting deasemenea cugetul unui om cu grave tulburari psihice, obsesive chiar. Spicuiri :
  (…)

 4. Pingback: TAMADUIREA FEMEII GARBOVE - Predici si talcuiri de mare actualitate. FATARNICIA SI RAUTATEA DEGHIZATE IN RAVNA "INTRANSIGENTA" PT. ADEVAR
 5. Pingback: Ce ne spune INVATATURA ORTODOXA A SFINTILOR PARINTI despre mucenicie si ispitirea lui Dumnezeu (II) -
 6. Pingback: PARINTELE SAVATIE LA SOPHIA despre “desteptaciune”, (i)responsabilitatea cuvintelor, provocarile de pe internet si stricarea dragostei: “SUNTEM IN FAZA DE BUIMACEALA. VOR CA TOTI SA DEVENIM OBRAZNICI SI MANDRI” (video) - Razboi în
 7. Pingback: Duminica Slabanogului din Vitezda: DESPRE IPOCRIZIA LEGALISTA SI LIBERTATEA DUHULUI: “De ce ajungem sa pretuim mai mult o regula decat un om?” -
 8. Pingback: “PARINTELE ARSENIE BOCA – TAINA IUBIRII” (audio, documentar radiofonic): “Draga mea, nu te teme, asa incepe calea cea buna: recunoscandu-ti neputintele si mandria! Mandria da o placere mintii, dar o intuneca” -
 9. Pingback: Parintele Agapie Corbu despre FANATISM, FANATICI si reactia fata de SOCIETATEA APOSTAZIATA -
 10. Pingback: Parintele Serafim Rose – singuratate si indoieli pe CALEA CEA STRAMTA, IMPARATEASCA: “Mai este cuvantul lui Dumnezeu dainuind pre pamant?” -
 11. Pingback: In actualitate: IMPOSTORUL RELIGIOS, FALSUL PROFET, INSELATUL, FANATICUL… (I) -
 12. Pingback: Reportaj In Premiera despre PSIHOZA APOCALIPTICA 2012. Negustorii spaimelor, aventurierii sfarsitului lumii si… profetiile parintelui Arsenie Boca - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 13. Pingback: Parintele Arsenie Boca despre insemnatatea FAPTUIRII in razboiul nevazut cu tendintele noastre contradictorii: LUCRAREA PORUNCILOR STINGE CRIZELE VOINTEI -
 14. Pingback: DOCUMENTAR “PARINTELE ARSENIE BOCA, OMUL LUI DUMNEZEU” – produs de Fundatia Arsenie Boca. MARTURII DESPRE VIATA SI MINUNILE SALE (video) -
 15. Pingback: VINDECAREA ORBULUI DIN IERIHON. Predicile Parintelui Cleopa (†2 decembrie) si Mitropolitului Augustin de Florina: CREDINTA CARE LUCREAZA SI STRIGA LA CER IN CIUDA CELOR MULTI… CARE IMPIEDICA BINELE SI ITI PUN CALUS IN GURA -
 16. Pingback: VINDECAREA FEMEII GARBOVE. Predicile PS Sebastian, episcopul Slatinei si Arhim. Nectarie, staretul Manastirii Sihastria Putnei (audio) despre FARISEISM, INVIDIE, IUBIRE SI RECUNOSTINTA -
 17. Pingback: IPS HIEROTHEOS VLACHOS – cuvant esential despre UCENICI si FANI in Biserica -
 18. Pingback: In actualitate: PRIMITIVUL “MISTIC”, “VEDETA” DUHOVNICEASCA, “MINUNISTUL”, DREPTUL MANDRU, SARLATANUL RELIGIOS (II) -
 19. Pingback: EREZIILE CONTEMPORANE. Parintele Arsenie Vliangoftis despre cateva din marile secte antihristice ale zilelor noastre si mijloacele lor de inrobire si spalare a creierelor -
 20. Pingback: Incercarile Vladicai IPS Hierotheos Vlachos: calomnii, defaimari si diversiuni din partea unei manastiri cu tendinte schismatice - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 21. Pingback: Despre Ingustimi si Sectarism-Arsenie Boca | sssefora
 22. Pingback: IPS Hierotheos Vlachos: MONAHISM SANATOS, MONAHISM BOLNAV - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 23. Pingback: Parintele Nichifor Horia (Iasi) despre MARTURISIREA CREDINTEI, DISCERNAMANT, DRAGOSTE, ZELOTISM SI HABOTNICIE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 24. Pingback: Marturia Parintelui Ciprian Negreanu (Cluj-Napoca) despre SFINTENIA PARINTELUI ARSENIE BOCA (video si audio). MINUNEA COLOSALA DE LA PRISLOP A INVIERII UNUI SUFLET RAZVRATIT SI ATEU -
 25. Pingback: PARINTELE ARSENIE BOCA continua sa faca MINUNI SI DE DINCOLO DE MOARTE… -
 26. Pingback: Parintele Arsenie Boca despre POST, SPOVEDANIE, RUGACIUNEA MAICII DOMNULUI si LUPTA CU DIAVOLUL. Care este CEA MAI MARE MINUNE? -
 27. Pingback: Intelegerea LUI HRISTOS si intelegerea FARISEICA. Legea veche si Legea noua. SENSUL RANDUIELILOR RELIGIOASE EXTERIOARE versus LEGALISMUL FORMELOR GOALE, FARA DUH -
 28. Pingback: DISCERNAMANTUL – lumina, “sarea” si cârma indispensabile vietii duhovnicesti. CUVIOSUL PAISIE: “Vezi lucrurile ingust; esti atenta doar la ceea ce trebuie facut si nu-ti pasa de om. Nu ai discerna­mant si de aceea le infrunti pe
 29. Pingback: Mitropolitul cipriot Atanasie despre BOALA… SLUGII VICLENE: “Cum este cu putinta sa te rogi si sa fii plin de fiere fata de semenul tau? Se poate sa nu mananc mancare cu untdelemn, dar sa-l mananc pe fratele de dimineata pana noaptea. TU, CARE
 30. Pingback: PARINTELE ARSENIE BOCA – CUVINTE DUHOVNICESTI ANTOLOGICE, de mare forta si folos mantuitor: “Nu te ruga de Mine sa le dau pacea, roaga-te de oameni sa-si schimbe purtarile, daca vor sa mai vada pacea pe pamant“ -
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate