PROFETIA DESPRE ANTIHRIST SI SFARSITUL LUMII a Sfantului Ipolit, episcopul Romei

27-09-2011 Sublinieri

CUM VA FI PECETLUIREA CU NUMARUL FIAREI?

Fragment din cartea parintelui Arhim. Evsevios Vittis, Talcuiri la Apocalipsa:

“(…) Incheind capitolul al 13-lea din Apocalipsa, am considerat ca ar fi de mare folos sa oferim doua fragmente din omiliile Sfantului Ipolit, episcopul Romei, martirizat pentru credinta la mijlocul veacului al doilea. Una dintre omilii are titlul «Marturii din Sfintele Scripturi despre Hristos si despre Antihrist». Cea de a doua, desi din perspectiva cercetarii stiintifice exista indoieli in privinta autorului ei, lucrarea circuland insa sub numele lui, are titlul «Cuvant despre sfarsitul lumii si Antihrist, si despre cea de a doua venire a Domnului nostru Iisus Hristos.» (Se gaseste in volumul sase din seria BEPES a editurii Apostoliki Diakonia, pag. 197 si 276).

Descrierile sunt foarte vii si impresionante, oferindu-ne o imagine despre felul cum se vedea la vremea aceea proble­ma Antihristului si a pecetii lui. In dezvoltarea acestui subiect, pare ca s-ar face o identificare intre Antihrist si diavol, insa nu este vorba de asa ceva. Intrucat Antihristul actioneaza ca un instrument orb si cu totul daruit Satanei, autorul vorbeste de Antihrist ca si cum ar vorbi de satana insusi, fapt ce reprezinta acealasi lucru. Aceste fragmente fac referire mai mult la situatia oamenilor din timpul Antihristului, insistandu-se mai putin pe talcuirea anumitor aspecte. Cine este Antihristul ca dispozitie interioara, altfel spus ca persoana concreta, constituie lucruri asupra carora am zabovit deja si nu mai este nevoie sa repetam. Intrucat Sfantul Ipolit si-a dat viata pentru Hristos, vrem sa auzim si vocea unui martir in aceasta problema. Sa ascultam asadar cu atentie cuvintele lui:

 

In fragmentul urmator este descrisa starea oamenilor inainte de cea de a doua Venire a lui Hristos

6. Facem referire la toate acestea, spune sfantul autor (si are in vedere diferite profetii legate de situatia dinaintea sfarsitului), pentru a sti ce durere si tulburare va stapani in ultimii ani, cum vor fi relatiile dintre oameni si ce fel de comportament vor avea, apoi despre invidia, ura, certurile, disputele,  lipsa de grija a pastorilor duhovnicesti fata de oile lor cuvantatoare si lipsa de dispozitie de a asculta a poporului fata de preoti.

7. Asadar fiecare va trai dupa voia sa proprie. Copiii vor ridica mana impotriva parintilor lor, sotia isi va preda sotul autoritatilor spre a fi omorat, iar sotul isi va trimite sotia la tribunal pentru a fi judecata. Stapanii se vor purta inuman cu robii lor (in limbaj modern, este vorba de sefi si subalterni), iar robii (subalternii si functionarii) vor arata nesupunere fata de cei ce ii conduc. Nimeni nu va mai cinsti parul alb al celor in varsta si nimanui nu ii va mai pasa de soarta celor tineri.

Bisericile lui Dumnezeu vor ajunge ca niste case de rand si se va generaliza o stare de decadere la nivelul tuturor bisericilor locale. Sfintele Scripturi vor fi dispretuite si pretutindeni vor fi can­tate cantecele diavolului. Pamantul se va umple de pornografie, curvii si calcarea juramintelor facute cu diverse prilejuri. Toate acestea vor fi urmate de magii si preziceri nenumarate, care vor domina viata asa-zisilor crestini. Din randul lor se vor ridica falsii profeti si apostoli, sarlatani, oameni care ii vor strica pe ceilalti, raufacatori, mincinosi unii fata de altii, curvari, jefuitori, lacomi, barfitori, oameni plini de ura.

Pastorii Bisericii vor ajunge ca lupii. Preotii vor imbratisa minciuna. Monahii vor pofti bunurile lumii. Conducatorii nu ii vor mai ajuta pe saraci pierzandu-si bunavointa si compatimirea. Judecatorii vor calca in picioare dreptatea celor in cauza si, orbiti de daruri, vor deveni nedrepti.

8. Insa ce sa mai vorbim de oameni, cand elementele neinsufletite ale naturii vor iesi din randuiala si mersul lor firesc? Vor avea loc cutremure in orase, epidemii, furtuni cu tunete si fulgere infricosatoare care vor arde case si pamanturi cultivate, vanturi si vartejuri ce vor biciui pamantul, ridicand apa marii la cote nemaivazute. Marile vor fi agitate intr-un chip nebunesc, iscandu-se o adevarata nebunie in urma pierderii vietilor omenesti. Se vor arata semne neobisnuite in soare si in luna, se va perturba mersul astrelor, vor izbucni conflicte intre popoare, se vor isca perturbari atmosferice, ploi violente cu grindina, ce vor cadea cu putere pe pamant asemenea unor bolizi. Desfasurarea iernii nu va fi dupa randuiala fireasca, fiind insotita de ingheturi neobisnuite, iar apoi de incalziri bruste ce vor perturba natura, tunete din senin, incendii imprevizibile (putem face aici o legatura cu incendiile care de o vreme incoace, in fìecare vara, nu mai dau pace bietei noastre tari). In general pe tot pamantul va stapani jalea, fara sa se intrevada de undeva vreo alinare, intrucat se va inmulti pacatul si dragostea multora se va raci, dupa cum prevesteste Domnul (Matei 24,12).

In mijlocul tuturor acestora, a zapacelii si dezordinii generale, Hristos, Domnul a toate, tuna si striga cu voce puternica: aveti grija sa nu fiti inselati, caci multi vor veni in numele Meu, spunand fìecare despre sine: «eu sunt Hristos» si «ca s-a apropiat sfarsitul». Nu va lasati pacaliti ducandu-va dupa ei. Atunci cand veti auzi ca se vorbeste de razboaie si revolte nu va pierdeti curajul. Acestea vor preceda sfarsitul, insa sfarsitul nu va fi inca.

In fragmentul de text ce il precede pe cel la care vom face referire, sfantul autor face o analiza a profetiei Patriarhului Iacov facuta cu putin inainte sa moara. Acolo este profetit ca Hristos va iesi din neamul lui Iuda, in timp ce Antihristul va proveni din neamul lui Dan, cel de-al saptelea fiu al lui Iacov. Iar sfantul spune in continuare:

Despre Antihrist

«Dupa cum se spune ca Hristos Se va naste din neamul lui Iuda, asa se spune si ca Antihristul se va naste din neamul lui Dan. Domnul si Mantuitorul nostru a fost numit leu datorita trasaturii Sale imparatesti si slavite. Intr-un chip asemanator, Sfanta Scriptura i-a dat cu anticipare numele de leu si diavolului, adica Antihristului, care va fi instrumentul diavolului datorita caracterului sau violent si ti­ranic. Diavolul amagitor vrea sa se asemene intru toate Fiului lui Dumnezeu. Leu este Hristos, leu si Antihristul. Hristos este Imparat al cerurilor si al celor de pe pamant, imparat se va face si Antihristul pes­te cele pamantesti. Mantuitorul S-a aratat ca un Miel? Ca un miel se va arata si Antihristul, desi interiorul lui va fi de lup. A primit Hristos sa fie taiat imprejur? Atunci va accepta si potrivnicul acelasi lucru. A trimis Hristos pe Apostolii Sai la toate neamurile? La fel va face si acesta, trimitand apostoli mincinosi. A adunat Hristos oile cele risipite? La fel va face si el: va aduna in acelasi chip poporul risipit al evreilor. A dat Hristos tuturor celor ce cred in El Crucea Sa cinstita si datatoare de viata? La fel va da si acesta semnul sau propriu (semnul fiarei). S-a aratat Domnul ca om? Atunci si el, in chip asemanator, va fi om (in persoana Antihristului). Si-a facut cunoscut Hristos trupul Sau ca fiind Templu, ridicandu-l din moarte dupa trei zile? Si acesta isi va ridica la Ierusalim un templu fa­cut din piatra. Toate aceste siretlicuri amagitoare se vor arata in adevarata lor lumina in cele ce urmeaza, pentru toti aceia care vor sti sa asculte cu pricepere.

«Sfanta Scriptura vorbeste de doua veniri ale lui Hristos, Mantuitorul nostru. Prima, cea dupa trup, a avut loc fara sa I se aduca vreo cinstire, aratandu-Se cat se poate de smerit. Cea de a doua venire a Lui va fi intru slava, cand Se va arata din cer cu putere dumnezeiasca, inconjurat de ingeri si de toata slava cereasca. Prima Sa venire l-a avut ca inaintemergator pe Ioan Botezatorul. Cea de a doua venire, atunci cand va veni intru slava, va avea ca inaintemergatori pe Enoh, pe Ilie si pe Ioan Teologul. Ia aminte la iubirea de oameni a lui Hristos, Care se intereseaza de oameni, revarsandu-si mila asupra neamului omenesc si in acele vremuri din urma, intrucat nici atunci nu ne va lipsi de profeti. (…)

Hristos ii va trimite profetii Sai ca sa ne invete, sa ne aduca la cunostinta cele trebuitoare si sa ne intoarca de la lucrarea Satanei in urma aparitiei Antihristului. Acest lucru ne este spus cu anticipare prin profetul Daniel:

„Si va intari fagaduinta la multi o saptamana, si in mijlocul saptamanii va inceta jertfa si turnarea, si in Biserica (Sfanta) va fi uraciunea pustiirilor, si pana la Sfarsitul vremii nu va inceta pustiirea” (Daniel 9, 27).

Saptamana la care face referire profetul inseamna cei sapte ani care se vor derula la sfarsitul veacurilor. Cei doi profeti impreuna cu Ioan vor avea la dispozitie jumatate din aceasta saptamana de ani pentru a denunta in toata lumea stapanirea Antihristului. O mie doua sute saizeci de zile vor propovadui in lume. Imbracati in haine de par, adica in hainele cernite ale durerii si pocaintei. Ei vor face minuni nemaiintalnite, cu nadejdea ca in felul acesta vor mai inmuia inima oamenilor pentru a se intoarce prin pocainta de la o viata ce va atinge culmea faradelegii si necinstirii lui Dumnezeu.

„Si de va vrea cineva sa-i vatame pe ei, foc iese din gura lor si mistuie pe vrajmasii lor; si de va vrea cineva sa-i vatame pe ei, asa trebuie acela sa se omoare. Acestia au putere a inchide cerul, ca sa nu ploua ploaie in zilele prorociei lor si putere au peste ape a le intoarce in sange si a bate pamantul cu toata rana, ori de cate ori vor voi” (Apocalipsa 11, 5-6).

Iar dupa ce vor propovadui toate acestea vor cadea sub lovitura de sabie a diavolului. In acest fel se va implini lucrarea marturisirii lor, dupa cum spune profetul Daniil, care a prevestit ca fiara ce va iesi din adanc se va lupta cu Enoh, cu Ilie si Ioan, biruindu-i si omorandu-i, intrucat au refuzat sa aduca slava diavolului. Refuzul lor va insemna ca se vor opune acelui corn mic vazut de Daniil in vedenia sa despre fiara (si care reprezinta un anumit imparat fioros, dur si tiranic; Sfantul Ipolit vede in acesta pe Antihrist). Acel imparat isi va inalta cornul (fruntea) cu inima cuprinsa de mandrie, adica se va inalta pe sine insusi, pentru a fi slavit ca dumnezeu, prigonindu-i pe sfinti si proferand hule la adresa lui Hristos.

Sirul povestirii, continua Sfantul, m-a facut sa ajung in zilele imparatiei lui Antihrist. Trebuie insa sa vorbesc din nou despre nasterea si ridicarea lui si apoi sa merg mai departe in dezvoltarea temei noastre.

Dupa cum am mentionat la inceput, Antihristul, Diavolul si fiul faradelegii incearca sa se asemene intru toate cu Mantuitorul nostru Hristos. Domnul, intrucat a vrut sa mantuiasca neamul omenesc, S-a nascut din Fecioara Maria si, avand chip de om, l-a calcat si l-a biruit pe vrajmas prin puterea dumnezeirii Sale. Antihristul se va naste pe pamant dintr-o femeie ticaloasa, pe care o va infatisa insa in chip mincinos ca, fiind fecioara. Dumnezeul nostru a venit la noi cu trup omenesc, asa cum i-a dat lui Adam si urmasilor lui, insa fara de pacat. Diavolul, chiar atunci cand ia in stapanire sau se manifesta printr-un trup, acesta ii apartine in mod indirect, intrucat nu poate aparea ca om real, purtator de trup. Cum ar putea de altfel sa poarte un trup pe care nu doar ca nu l-a creat, ci si il razboieste in fiecare zi? Dupa cum Hristos si-a ales Apostolii, asa si Antihristul isi va face o multime de ucenici, care vor fi asemenea lui in rautate si faradelege.

Mai intai de toate va iubi neamul evreilor. Va face semne uimitoare si minuni insa nu adevarate, ci mincinoase si ticaloase, pentru a-i insela pe cei aseme­nea lui in lipsa de cinstire. Si va incerca, daca este posibil, sa-i indeparteze si pe cei alesi de la dragostea lui Hristos.

La inceput se va arata bland, plin de dragoste, linistit, evlavios, plin de pace, urator al nedreptatii, cu sila de daruri si potrivnic idolatriei. Va spune ca ii face placere sa mediteze asupra Sfintelor Scripturi, ca ii va cinsti pe preoti, va cinsti batranetea, ca nu va accepta desfraul, curvia, ca ii este sila de adulter si nu va da atentie acuzelor (impotriva altora), nu va accep­ta juramintele, va fi iubitor de straini, prietenul celor nevoiasi si milostiv. Va face indemnuri la dragoste si nu va avea in general bogatie.

Toate aceste le va face ca un viclean si prefacut, voind sa-i insele pe toti pentru a-l face imparatul lor. Cand multimile oamenilor vor vedea atatea virtuti si lucrari uimitoare, vor fi toti de acord  intr-un singur glas, sa-l declare imparat, spunandu-si intre ei: „Mai este cineva in generatia noastra atat de bun si de drept?” El va fì pretuit in special de neamul evreilor, pentru ca se asteapta sa-l vada imparat. Vor veni asadar toti la el pentru a-i spune: Toti vom asculta de tine. Toti avem incredere in tine. Te vom recunoaste ca cel mai drept de pe tot pamantul. Toti nadajduim sa ne mantuim prin tine. Prin tine am acceptat de altfel sa luam niste hotarari drepte de nezdruncinat.

La inceput, insa, din viclenie, omul minciunii si faradelegii nu va accepta o astfel de slava la adresa lui. Oamenii vor insista, rugandu-l sa primeasca titlul de rege, iar el in cele din urma va accepta. Dupa aceasta insa isi va vadi mandria, cel bland va deveni iute la manie, cel care cauta dragostea se va dovedi lipsit de indurare, cei smerit la cuget va deveni mandru si inuman, cei care ura nedreptatea ii va prigoni pe cei drepti.

Ridicat la demnitatea imparateasca, va face razboi. Apoi va zidi templul Ierusalimului, pe care il va termina foarte repede si il va da iudeilor. Apoi se va arata atat de mandru, incat se va inalta deasupra a toate si a tuturor si va profera hule la adresa lui Dumnezeu, crezand ticalosul despre sine ca este imparat vesnic a toata lumea, neintelegand nenorocitul ca imparatia lui va fi desfiintata repede si ca il va cuprinde focul ce ii este pregatit lui si tuturor celor cel asculta si lucreaza pentru el.

Acum fiti atenti, voi, fratii mei, cei care Il iubiti  pe Dumnezeu, ce mare stramtorare va domni in zilele acelea. Va fi cum n-a mai fost niciodata de cand este  lumea si nici nu se va mai repeta. Stramtorarea aceasta va fi numai in acei ani.

Atunci omul faradelegii se va aseza deasupra conducatorilor lumii si nu se va mai purta ca un om evlavios, ci va aparea tuturor si in orice imprejurare dur, naprasnic, manios, furios, cumplit, nestatornic, dezgustator, odios, respingator, fiara neimblanzita, mandru, detestabil, viclean. Se va stradui sa arunce in groapa pieirii tot neamul omenesc si isi va inmulti ticaloasele lui minuni… Iar oamenii, vazand tot ce va face el, vor fi inselati… Dupa toate acestea, cerul nu isi va mai da racoarea sa. Norii nu vor mai aduce ploaie. Pamantul va refuza sa-si dea rodul sau, marea va deveni murdara, raurile vor seca, pestii marilor vor muri, iar oamenii vor pieri de foame si sete. Tatal si fiul vor muri impreuna, tinandu-se unul pe altul in brate. La fel si mama cu fiica. Gropari nu vor exista si pamantul intreg va puti de la cadavrele aruncate ici si colo… Atunci se vor abate asupra pamantului epidemii cumplite si mortale. Vor rasuna bocete de nemangaiat, plansete si tanguiri neincetate. Oamenii ii vor ferici pe cei care au apucat sa moara inainte, spunand: deschideti mormintele si primiti-ne si pe noi, ticalosii si nenorocitii. Deschideti sicriele voastre, ca sa intram si noi, neamurile si cunoscutii vostri vrednici de mila. Ah, fericiti sunteti ca nu ati ajuns zilele acestea. Fericiti sunteti voi ca nu ati patimit aceste chinuri, ca nu ati trait viata noastra plina de durere, nici nu ati trecut prin epidemiile acestea ucigatoare si fara putinta de alinare care ne biciuiesc fara mila si nici prin nevoile infricosatoare ce ne stramtoreaza sufletele.

Apoi ticalosul isi va trimite solii in fiecare tinut, chemand lumea sa i se inchine, promitandu-le ca le va da grau, vin si multa bogatie. Toti vor merge la el datorita foametei si i se vor inchina. Atunci acela ii va insemna pe mana dreapta si pe frunte, pentru ca nimeni sa nu isi mai faca cinstita Cruce cu mana dreapta la frunte, fiind legata astfel de semnul fìarei pus pe ea. Practic, din acel moment al primirii semnului, nu vei mai putea face cruce pe nici o parte a trupului, caci el va apartine cu totul inselatorului. Un astfel de om va fi rob si sclav al aceluia, pentru el nemaifiind cu putinta pocainta. Cel ce va primi semnul se va da pe sine pieirii, rupandu-se si de Dumnezeu, si de oameni. Inselatorul va oferi in schimb ceva alimente drept rasplata pentru primirea pecetii sale ticaloase si dezgustatoare. Pecetea ticalosului de pe mana dreapta si frunte va fi numarul 666. Cred, insa nu stiu cu siguranta, intrucat in spatele numarului 666 se pot afla multe nume, ca pecetea aceasta va insemna APNOYME (Se translitereaza din greaca ARNOYMAI si se citeste ARNUME. In greaca, verbul αρυ-oύπαι (arnume) are sensul de a nega, refuza, a te lepada [n.tr.] ) (ARNUME), fìind echivalentul numarului 666. (Fiecarei litere ii corespunde o cifra A=l, P=100, N=50, O=70, Y=400, M=40, E=5. Suma lor face 666). Acest nume constituie doar o presupunere, avand in vedere ca la inceput, in timpul prigoanelor, vrajmasul, prin slugile lui din randul idolatrilor, le adresa martirilor lui Hristos acest indemn: Leapada-te de Dumnezeul tau rastignit!

Un astfel de lucru se va petrece si cu pecetea uratorului binelui. Semnificatia lui va fi in realitate ARNUME (ma lepad, il tagaduiesc, refuz) pe Facatorul cerului si al pamantului. Ma lepad de botez. Refuz sa mai aduc slava lui Dumnezeu, devin adept al tau (al Satanei) si in tine cred. Acest fapt al tagaduirii va fi prorocit de profetii Enoh si Iliecare vor spune:

Sa nu va lasati convinsi de cel ce va veni sub chip de prieten, intrucat el este vrajmasul, potrivnicul  stricatorul celor bune, adica fiul pierzarii. El nu vrea decat sa va insele. Pentru refuzul vostru va va omori injunghiindu-va cu sabia lui. Luati aminte si fiti atenti la inselaciunea vrajmasului.

Bagati de seama, asadar, la felul in care unelteste ticalosul, ca sa intunece pentru totdeauna mintea omului. Antihristul va incerca sa-i arate pe demoni ingeri de lumina, fiind scosi la iveala armate intregi de demoni. El va arata cum chipurile se inalta singure la cer, in sunet puternic de trambite, in ovatii si nemaiauzite cantari. Mostenitorul intunericului se va arata stralucitor ca o lumina. El va porunci demonilor ce vor lua chip de ingeri sa duca la indeplinire cu cutremur voia sa. Va trimite in munti, in pesteri si in gaurile pamantului cete de demoni sa-i caute pe cei care au evitat sa i se inchine si s-au ascuns acolo. Pe acestia ii vor aduce in fata lui spre inchinare. Pe cei care se vor lasa convinsi ii va pecetlui cu pecetea sa, iar pe cei ce vor refuza sa se inchine, ii va omora, supunandu-i unor pedepse neinchipuit de aspre, la chinuri infricosatoare prin felurite metode. Tot ce se va petrece atunci va fi cum n-a mai fost vreodata, cum nu s-a mai auzit si nu s-a mai vazut de cand e lumea.

Fericiti cei care il vor birui pe tiran. Vor fi mai slaviti si mai mari decat cei dintai martiri. Se vor arata mai mari decat ei. Intaii martirii i-au biruit pe aghiotantii diavolului. De ce laude nu vor fi vrednici si ce cununi de mare pret nu vor primi de la Imparatul Hristos martirii de la sfarsit, ce se vor lupta cu diavolul insusi, adica cu Antihristul, fiul pierzarii?

Haideti sa ne intoarcem la sirul povestirii noastre. Cand oamenii de atunci vor lua pecetea, insa nu vor afla hrana si apa fagaduita, vor veni la Antihrist si ii vor zice plini de durere: „Da-ne sa mancam si sa bem ceva, intrucat ne sfarsim in tot felul de nevoi. Porunceste cerului sa dea ploaie. Indeparteaza de la noi fiarele ce ne ucid…” Atunci, ticalosul, plin de toata neomenia, batjocorindu-i si ironizandu-i, le va zice: „Cerul nu vrea sa dea ploaie. Pamantul nu vrea sa-si dea roadele sale. De unde sa va dau eu mancare?”

Atunci, auzind cuvintele ticalosului acestuia, oamenii grozav de saraciti vor intelege ca au de a face cu vicleanul diavol. Vor plange cu durere si vaiet, isi vor lovi capetele, isi vor smulge parul din cap, isi vor zgaria fata cu unghiile si vor spune unul catre altul : Vai, ce nenorocire a venit peste noi! Ce lucru cumplit am putut sa facem! La ce schimb ticalos ne-am angajat! Cat de mare a fost caderea noastra! Cum am fost inselati de inselatorul, indreptandu-ne spre el? Cum in timp ce ascultam Scripturile, nu am vrut sa le intelegem?”

Atunci, cei ce vor fi legati de cele lumesti si robiti de poftele veacului acestuia pacatos, ale acestei vieti trecatoare, vor fi dusi la diavolul si vor fi pecetluiti. Cei care asculta insa Sfintele Scripturi,  tinandu-le in mainile lor spre cercetare si bagandu-le bine in mintea lor, acestia vor scapa de inselare. Vor intele­ge uneltirile Antihristului si trufia inselaciunii lui si se vor ascunde in munti si in gaurile pamantului, unde, cu lacrimi si cu inima zdrobia vor cauta pe Domnul Cel iubitor de oameni, singurul Care ii va putea scoate din cursele demonilor. Domnul ii va scapa pe cei credinciosi de smintelile cele cumplite ale Antihristului acoperindu-i in mod nevazut cu dreapta Sa cea ocrotitoare pe cei care vor nadajdui si vor cere dupa cuviinta mila Lui.

Vezi, frate, ce post si rugaciuni vor face atunci sfintii, adica crestinii credinciosi? Baga de seama ce vremuri si zile aspre ii asteapta pe cei ramasi in orase si sate. Atunci oamenii vor merge de la rasarit la apus si de la apus la rasarit si vor plange cu glas mare. Ziua vor astepta venirea noptii pentru a se odihni, iar noaptea, din pricina cutremurelor si furtunilor ori a altor incercari, isi vor dori sa aiba macar putin parte de lumina zilei, infricosati de moartea cumplita ce le va da tarcoale. Atunci intreg pamantul va fi in doliu, marea va fi in doliu, vazduhul va fi in doliu. Vor fi In doliu animalele si pasarile salbatice. Vor fi in do­liu muntii si inaltimile, campiile si copacii, tot neamul omenesc va fi in doliu, intrucat toti s-au indepartat de Dumnezeul Cel sfant si l-au crezut pe inselator, primind pecetea ticalosului si luptatorului impotri­va lui Dumnezeu in locul Crucii datatoare de viata a Mantuitorului.

Si bisericile vor fi in doliu, cu jale adanca, intru-cat nu va mai avea loc Sfanta Euharistie, nici nu se vor mai aduce tamaieri si slujba placuta lui Dumnezeu. Cele sfinte ale Bisericii vor fi tratate fara cinstirea si frica cuvenita, dupa cum spune si psalmistul, precum sunt cele vandute la tejghelele improvizate pentru fructe si legume ce sunt purtate dintr-un loc in altul. Sfantul Trup si Sange al lui Hristos nu se va mai prefa­ce in cadrul Tainei Sfintei Euharistii. Sfanta Liturghie si cantarea bisericeasca va inceta. Nu va mai avea loc citirea Scripturilor. Asupra oamenilor va stapani asadar intunericul, rasunand bocete prelungi; un «vai» se va auzi din gura tuturor. Atunci vor arunca argintul si aurul pe drumuri si in piete si nimeni nu va alerga sa il adune, privindu-l cu dispret. Toti vor incerca sa scape de chinurile la care ii va supune vrajmasul diavol, insa nu vor putea, din pricina semnului de pe trupul lor (pecetii lui), care ii va vadi in orice loc. Din afara vor fi inconjurati asadar de teroare si infricosari de tot felul, iar din interior, tot de frica si groaza, ziua si noaptea. In piete si in case vor fi cadavre si va domni foametea si setea. Pretutindeni se va auzi planset si vaiet…

Atunci insa, Dumnezeu Cel indurat, plin de iubire de oameni, nu va lasa fara mangaiere sarmanul neam omenesc. Acele zile ale celor trei ani si jumatate vor fi scurtate, fiind desfiintata in final imparatia Antihristului celui inselator. Totul se va petrece atat de repede, cat ai clipi din ochi. Chipul acestei lumi de astazi va dispare si va fi desfiintata stapanirea oamenilor, cele vazute astazi de noi pierind dintr-o data. Dupa ce vor avea loc toate acestea pomenite iar saptamana anilor se va injumatati, aratandu-si «uraciunea pustiirii», adica nelegiuirea antihristica de care vorbeste profetul Daniil, si dupa ce inaintemergatorii Domnului isi vor fi implinit misiunea, apropiindu-se deja sfarsitul lumii, ce va mai fi atunci de asteptat decat venirea Domnului nostru Iisus Hristos, Cel in Care ne-am pus nadejdea?

Acesta ii va judeca pe toti cu dreptate, dup ce va avea loc mai intai invierea tuturor…Atunci va fi adus inaintea Lui fiul pierzarii, impreuna cu slujitorii lui, pentru a fi dati pedepsei vesnice din intunericul cel mai din afara…»

Acestea sunt cuvintele Sfantului Ipolit, rostite intr-un fel in care si cei mai simpli dintre noi sa le poata intelege. Sa punem in sufletul si mintea noastra cele auzite si sa incercam sa vietuim cum se cuvine, pentru a fi socotiti si noi impreuna cu acei fericiti de care vor­beste Apostolul

«ca  petrecerea noastra in ceruri este, de unde si pe Mantuitorul asteptam, pe Domnul nostru Iisus Hristos. Care va schimba chipul trupului smereniei noas­tre, ca sa se faca in chipul trupului slavei Lui…». (Filipeni 3,20-21).

Asa vad crestinii adevarati cele viitoare si in loc sa fìe cuprinsi de teama, infricosare, lasitate, deznadejde si lipsa de speranta, traiesc cu bucurie, nadejde, pace si cu o dulce asteptare plina de speranta. Traiesc cu nadejdea de care vorbeste gura sfanta a marelui si dumnezeiescului Apostol Pavel, atunci cand zice ca «nu rusineaza» (Romani 5,5) niciodata pe cei care o au”.

(in: Arhimandrit Evsevios Vittis, Talcuiri la Apocalipsa, Ed. Egumenita, vol. III)

***

O alta versiune a pasajului legat de pecetluire din cadrul aceleiasi proorocii a Sfantului Ierarh si Mucenic Ipolit:

“Atunci se vor duce toţi către dânsul (Antihrist) şi-i vor zice: am auzit că eşti mare împărat şi veseleşti pe toţi slujitorii tăi, pentru aceasta am venit, ca să ne închinăm ţie, spre a ne hrăni, că pierim de foame. Atunci le va zice înşelătorul: veniţi să vă punem pecetea (666) pe mâna dreaptă şi pe frunte şi vă voi da oricâte voiţi. Pentru aceasta va pecetlui dreapta omului, ca să nu mai poată face cu mâna semnul cinstitei Cruci şi să fie al lui desăvârşit. Se vede că numai cu câte o literă are să fie însemnată în pecetea lui antihrist pentru fiecare cuvânt, care va fi zis al lepădării de Dumnezeu. Iar aceia, necunoscând înşelăciunea lui, vor sta ca să-i pecetluiască pe mâna dreaptă şi pe frunte. Iar pecetea lui va avea numărul 666, după mărturisirea Sfântului Ioan Evanghelistul. Şi îi va face pe cei mari şi pe cei mici bogaţi, va slobozi pe cei ce sunt în robie, ca pe mulţi să-i amăgească, şi nimeni nu va putea să vândă, sau să cumpere, fară numai aceia care vor avea semnul şi numărul fiarei sau numărul numelui fiarei.

«Aici este înţelepciunea. Cel ce are minte, socotească numărul fiarei; că nume de om este şi numărul ei este 666».

Iar înţelesul peceţii va fi aşa: Mă lepăd de Făcătorul cerului şi al pământului, mă lepăd de Sfântul Botez, mă lepăd de a sluji lui Hristos şi mă fac rob al tău; mă lepăd de împărăţia cerului şi iubesc muncile cele veşnice; mă lepăd de Sfânta Cruce şi primesc pecetea ta. Acestea vor fi scrise în pecetea înşelătorului antihrist. Care nu va voi să primească pecetea lui, va primi moartea din mâinile lui.

«Fericit va fi cel ce va răbda în acea vreme, căci se va mântui şi cu mucenicii cei mari va fi», după cum zice Domnul, în Evanghelia de la Matei: «Cel ce va răbda până la sfârşit, acela se va mântui». Şi Sfântul Ioan Evanghelistul zice în Evanghelia sa: «Unii ca aceia mari se vor chema».

După acestea, antihrist va preface pe diavoli în chip de îngeri străluciţi şi mulţime multă de draci va pune ca să-l laude şi să-l slăvească, zicând: «Mare este împăratul vremii de acum, mare este stăpânirea şi domnia lui, cine este dumnezeu şi cine este domn afară de acesta? Acesta este dumnezeu. Veniţi de vă închinaţi lui, veniţi de credeţi lui!»

Pentru aceasta ne porunceşte Domnul în Sfânta Evanghelie de la Matei, zicând: «Căutaţi să nu vă înşele cineva pe voi». Şi atâta se va mândri înşelătorul, că va face multe feluri de năluciri cu vrăji şi cu farmece şi se va arăta prefacându-se că se suie la cer şi-l vor lua dracii şi-l vor purta prin văzduh. Apoi va face, cu năluciri, că omoară şi înviază, făcând pe slujitorii lui a face cele poruncite cu multă frică şi cutremur. Atunci va trimite prin munţi, prin peşteri şi prin crăpăturile pământului pe dracii lui, spre a căuta pe cei fugiţi şi ascunşi de frica lui, cei care nu au voit să se pecetluiască. Şi dacă vor veni pentru a se pecetlui, bine, iar de nu, cu atâtea pedepse îi va munci, de care nu s-au mai pomenit şi nici nu s-au mai auzit în veac. Căci cu aşa de cumplite munci îi va munci, încât numai de s-ar gândi cineva la ele, cu totul s-ar înfricoşa şi cutremura.

Fericiţi vor fi aceia, care vor birui pe nelegiuitul antihrist, că aceşti mucenici se vor cinsti cu mult mai mult decât cei dintâi mucenici. Pentru că cei mai dinainte mucenici au biruit pe slujitorii lui antihrist (oameni), iar aceştia îl vor birui pe însuşi antihrist (Satana). Atunci toţi, care se vor arăta slujitori râvnitori ai lui Hristos, se vor cinsti şi se vor încununa de înseşi mâinile lui Hristos, Dumnezeu Atotţiitorul.

din: Monahul Zosima Pascal, Sfârşitul omului, Editura Credinţa Strămoşească, 1998, pp. 111-113.

Sursa online: Pustnicul digital

Legaturi:

***


Categorii

Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, Profetii si marturii pentru vremurile de pe urma, Razboiul nevazut, Sfinti Parinti, Talcuiri la Apocalipsa

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

103 Commentarii la “PROFETIA DESPRE ANTIHRIST SI SFARSITUL LUMII a Sfantului Ipolit, episcopul Romei

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 4 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

 1. @cn
  “FOLOSIREA LOR , dozele, cand le administrezi, cui, de cate ori pot duce la rezultate dezastruoase, in loc sa micsorezi patimile, sa le vindeci, adaugi si intensifici.”
  Pe de alta parte nu poti doza pe un site subiectele in functie de oamenii care te citesc. Ar insemna sa-i cunosti pe toti, sa le stii nivelul-ceea ce e imposibil. Asa ca dozarea de care vorbesti ar trebui luata in calcul de cel ce citeste.

 2. @Marius,

  „Pe antihrist si pe ai sai nu-i intereseaza ce-i in sufletul omului, ci ii intereseaza ca tu sa le porti pecetea, fizic, fara de care nu vei putea sa vinzi sau sa cumperi”.

  Cred ca pe antihrist il intereseaza tocmai sufletul omului. El vrea sa piarda cat mai multe suflete. Pecetea fizica este doar un vehicul, o constrangere exterioara care poate duce la moarte prin infometare. Asadar cine va refuza pecetea o va face din ratiuni morale, din ratiuni de credinta, care vor invinge ratiunile fizice. Nu cred ca antihrist poate sti ce-i in sufletul omului, tocmai de aceea are nevoie de o pecete exterioara, trupeasca, prin care va robi sufletul celui care o accepta, aceasta fiind lepadarea fara de inoarcere de Hristos.

 3. @Marius:

  1. Imparatiile de aici sub puterea stapanitorului acestei lumi se afla. Asadar, nicidecum antihristul nu inseamna doar ”sistemul”. Gresesti de doua ori: a) antihristul va fi o persoana, un om, insufletit de diavol si avand capacitatile diavolesti de amagi si a face false minuni; b) imparatia antihristica este mai mult decat un sistem, este un mod de viata, pentru ca antihristul va iesi din apa marii (vezi Apocalipsa si talcuirile), adica din apa marii vietii acesteia. Asadar, va iesi ca o roada a duhului lumesc si se va folosi de instrumentele puterii stapanirii lumesti in momentul in care va fi incoronat drept ”imparat”.

  2. Toate profetiile ca si Apocalipsa spun ca antihristul va amagi lumea pentru a i se inchina, pentru a i se aduce o cinstire de tip religios, o recunoasterea fatisa ca dumnezeu.

 4. @ Marius:

  Am explicat deja: cele doua aspecte, sufletesc si trupesc vor merge impreuna, dupa cum si Dumnezeu, cand ne face ai Lui prin Botez si Mirungere, nu ne pecetluieste doar trupul, sau doar sufletul. Ne cere sa MARTURISIM credinta in El si, inainte de asta, sa ne LEPADAM de satana si de lucrurile lui. Iar Antihristul, care va fi in toate imitatorul satanic (inversat) al Domnului va face aidoma. Iar cel mai important ramane intotdeauna sa castige sufletele, aici e marea batalie. Peceltuirea in trup de aceea se si cheama asa, fiindca “pecetluieste”, consfinteste printr-un ritual satanic cu efecte totale ceea ce s-a petrecut deja la nivel de suflet. Daca punem accentul pe materie, pe obiecte pamantesti, ne putem usor amagi. Pecetea poate fi orice… nu neaparat cip, nu neaparat imprimare prin laser, poate fi orice alte “minune” antihristica de ultima ora. Nu asta conteaza. Conteaza ca ea va urma lepadarii de Dumnezeul cel adevarat si de credinta ortodoxa si ca va fi aplicata pe frunte sau pe mana.

  E important sa discutam, desigur, daca si vrem sa citim si sa ne insusim ceeea ce au invatat si talcuit Sfintii Parintii, iar nu ceea ce scrie pe alte bloguri sau in cine stie in ce reviste si brosuri. Iar Parintii, precum am aratat aici prin Sf. Ipolit, si am lasat in subsol si alte legaturi (desi incomplete), asta invata.

  Vezi si:
  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2010/09/22/ce-am-retinut-din-talcuirile-si-avertismentele-cuviosului-daniil-gouvalis-privitoare-la-apocalipsa-cum-sa-ne-ferim-de-exegetii-improvizati-si-de-speculantii-financiari-ai-profetiilor-eshatologice-cu/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/07/06/cuviosul-dionisie-de-la-colciu-risipeste-tulburarea-cu-privire-la-actele-electronice-pecetluire-si-vinovatie-totul-este-vointa-omului-numai-cand-ti-se-cere-o-lepadare-de-hristos-atuncea-e-prim/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2009/03/31/parintele-efrem-filotheitul-arizona-pecetea-va-fi-impusa-dupa-cel-de-al-treilea-razboi-mondial/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/09/09/merita-macar-putina-atentie-si-opinia-unui-mucenic-real-al-zilelor-noastre-parintele-daniil-sasoev-despre-actele-biometrice-pecetluire-si-antihrist-se-poate-reedita-in-romania-fenomenul-sectar-de-l/

 5. Toti acesti parinti dragi avva Petroniu, IPS Bartolomeu, pr Arsenie, pr Adrian care au murit in acest an – au apucat sa marturiseasca in ultimii ani contra cipurilor si inrobirii oamenilor. I-a tinut Dumnezeu atat de mult (ca ce-i peste 80 de ani e chin si durere) – ca sa ne fie noua marturie si intarire. Acum e timpul sa reluam poate si sa alegem din tumultul de material adunat de vreo 2-3 ani incoace ce ne va fi folositor pentru viitorul apropiat. Sa ne ajute si intareasca Dumnezeu sa nu ne prindem in exagerari pe nici o directie. Pentru ca daca acum cand inca mai avem ceva ajutoare incercate e atata confuzie si nebunie, nu stim ce va mai fi de acum inainte.

  @Marius: Dumnezeu vrea inima omului si atunci si diavolul tot asta vrea sa ne fure. Dar cum omul este si duh si trup – ambele sunt vizate fiind legate unul de altul strans, nu pot merge unul intr-o directie, celalalt in cealalta. Nu putem sluji la 2 domni deodata, ne-a zis Mantuitorul. Problema e sa intarim duhul in credinta si nadejdea in Dumnezeu, pentru ca trupul sa-l asculte. In Sfanta Scriptura scrie despre pecete si fiara: “cei care vor primi pecetea si se vor inchina fiarei” cam tot timpul.

 6. @ svm:

  Da, si abia de acum incolo vor incepe cu adevarat haosul, nebunia, confuzia extrema, dezinformarea la cote dracesti…

  O mentiunea: avva Petroniu nu a zis nimic despre cipuri, iar din interviul luat de George Crasnean stim ca ii displacea isteria care se crease. Sfintia Sa da, de altfel, intr-o carte a sa, o talcuire exclusiv duhovniceasca numarului 666, pe linia parintelui Cleopa. De asemenea, nici ceilalti Parinti enumerati, atata vreme cat nu au fost rastalmaciti, trunchiati, speculati, etc., nu au mers pe linia lipsita de nuante si incarcata de iz sectar, propovaduita astazi de cate unii care echivaleaza actele elecronice cu semnul fiarei si cu lepadarea. Din pacate, in urma lor, insisi acesti Parinti vor fi foarte mult abuzati si confiscati agendelor extremiste…

 7. Eu sunt un mare pacatos, care de curand am gasit calea, sunt convins ca sunt multi in situatia mea in tara si peste hotare! Vineri-duminica am fost in pelerinaj la Sambata de Sus, trecand si prin biserica din Sf Gheorghe(parintele Ciprian a tradus in greaca ororile comunismului, iar grecii impresionati de credinta marturisitorilor romani au facut slujbe de pomenire in 14,15 mai, in 15 biserici de pe teritoriul Greciei, in Romania doar in 3 locuri s-a intamplat acest lucru, astfel de lucruri trebuie INTENS promovate), manastirea Marcus(cititi povestea ei, profetiile parintelui Arsenie implinite), biserica din Chichis(avand o icoana a Maicii Domnului cu Mantuitorul, pictata de parintele Arsenie Boca, facatoare de minuni)! Pe langa faptul ca tot pelerinajul a fost plin de folos duhovnicesc, am avut parte si de mici minuni care mi-au intarit credinta! Am cunoscut un erou al inchisorilor comuniste(domnul Dan Lucinesc), am ascultat planurile fundatiei cu privire la insanatosirea tineretului din ziua de astazi prin programe care-i vor ajuta sa se apropie de Dumnezeu, am si vazut un dvd cu ce s-a realizat in acest an! O mare doza de optimism mi-a fost administrata in 3 zile, venisem foarte entuziasmat si convins ca lucrurile se pot schimba in bine(fiecare trebuie sa ne aducem aportul, prin rugaciune, milostenie, fapte ortodoxe. “Crestinismul nu e numai o afacere de Duminica, ci e o stradanie de toate zilele” , parintele Arsenie Boca care m-a adus la calea cea dreapta). Aseara inainte sa adorm m-am uitat cate materiale au fost postate in ultimul timp pe ric despre peceta, antihrist, idioti, etc, intr-adevar numarul este totusi mic in raport cu cele ziditoare pentru sufletul nostru, cred ca citind prea mult sectiunea “Stirile zilei” am ramas cu impresia ca se promoveaza mult prea mult apocalipsa! Inseamna ca in capul meu e harababura, iarta-ma Doamne daca smintesc pe cineva, dar din cate am citit despre peceta, antihrist, cip, sunt unele prorocii care mentioneaza lucrurile intr-un fel, altele in alt fel, de ajunge un novice in credinta ca mine sa-si puna zeci de intrebari! In gandirea mea rationala, sunt convins ca Dumnezeu prin mesagerii sai, a spus lucrurile doar intr-un fel, adica nu poate exista decat o singura varianta, exact ca-n Sfanta Scriptura, restul sunt ori greseli de traducere, ori intoxicari, ori scrieri nepreluate complet. Sa argumentez:

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2007/08/04/sf-lavrentie-de-cernigov-vor-fi-multi-surzi-si-multi-orbi/

  “- Va fi un asemenea război mare încât atât de mulţi se vor pierde, că vor rămâne foarte puţini care vor supravieţui, dar cei ce vor rămâne nu vor putea scăpa decât dacă se vor adăposti prin crăpăturile pământului, prin peşteri. Spunea că în acest război se vor distruge atâtea state încât până la urmă vor mai rămâne doar două sau trei. Atunci ei se vor hotărî să-şi aleagă un singur împărat peste tot pământul.”

  Vor ramane 2,3 state, Romania va fi printre ele? Mai bine actionam acum crestineste, facem binele ACUM, ca cine stie daca prindem noi razboiul sau vom fi printre supravietuirori(Domnul stie).

  In cartea parintelui Justin Pirvu: Ne vorbeste parintele Justin Pirvu, la pag 226: “este abia inceputul durerilor dar va veni un razboi aprig, vor urma 30 de ani de pace, si apoi se va incorona Antihrist!”

  O alta comparatie intre 2 profetii:

  1. http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/11/12/din-profetiile-sfantului-nil-athonitul/

  2. http://www.cuvantul-ortodox.ro/2011/09/27/profetia-despre-antihrist-si-sfarsitul-lumii-a-sfantului-ipolit-episcopul-romei/

  1. “Caci cei ce nu se vor pecetlui cu pecetea lui Antihrist, vor mosteni Imparatia cerurilor, insemnandu-se cu semnul Sfintei Cruci si se vor izbavi de osanda iadului. Daca flamanziti, rabdati, ca Dumnezeu va va trimite ajutorul Sau dintru inaltime. Iar oamenii vor zice: iata ca cei ce s-au pecetluit cu pecetea lui Antihrist sunt multumiti. Dar sfintii Enoh, Ilie, Sfantul Ioan Evanghelistul le vor zice: ce multumire este aceasta la insemnarea pecetii celei pierzatoare, care cu inselaciune i-a inselat, nesimtitori fiind, ca nu-si cunosc mantuirea lor? ”

  2. “Un astfel de lucru se va petrece si cu pecetea uratorului binelui. Semnificatia lui va fi in realitate ARNUME (ma lepad, il tagaduiesc, refuz) pe Facatorul cerului si al pamantului. Ma lepad de botez. Refuz sa mai aduc slava lui Dumnezeu, devin adept al tau (al Satanei) si in tine cred. Acest fapt al tagaduirii va fi prorocit de profetii Enoh si Ilie care vor spune:

  Sa nu va lasati convinsi de cel ce va veni sub chip de prieten, intrucat el este vrajmasul, potrivnicul stricatorul celor bune, adica fiul pierzarii. El nu vrea decat sa va insele. Pentru refuzul vostru va va omori injunghiindu-va cu sabia lui. Luati aminte si fiti atenti la inselaciunea vrajmasului”

  La Sfantul Nil Athonitul, Enoh, Ilie, Sfantul Ioan Evanghelistul ii mustra pe oameni, unii deja au luat peceta!
  La Sfantul Ipolit, Enoh, Ilie ii avertizeaza pe oameni ca va veni sub chip de prieten, ca-i va omori daca nu ia peceta!

  Pe site sunt zeci de prorocii, sunt sigur ca sunt si multe lucruri diferite!
  Doamne iarta-ma daca smintesc pe cineva prin ce am scris, eu sunt un pic cerebral, consider ca mult mai util ar fi ca din toate prorocirile sa se gaseasca punctele comune, care au si suport in Sfanta Scriptura, sa se faca o lista si sa o citim toti mai putin credinciosi, mai ravnitori! O lista care sa apara pe prima pagina , sa o poata vedea tot crestinul!
  Pana la antihrist, maicuta Serafima de la Marcus, mai are nevoie de zeci de milioane ca sa treaca cu ingerasii iarna, la Sfantul Gheorghe preotii catolici promoveaza intens ura de romani, de au ajuns femeile maghiare sa se converteasca la ortodoxie ca nu mai suporta sa auda atata venin, aici pe site am citit ca la Judecata de Apoi vom fi intrebati de faptele bune, rele si de cele pe care PUTEAM sa le facem si nu le-am facut! Eu vad lucrurile altfel, avem timp sa ne unim(comunicam, intalnim cei din aceiali oras, sa facem actiuni caritabile, sau macar sa-i trecem la acatist pe cei aflati in incercari, fiecare poate veni cu sugestii, sunt convins vor fi idei de exceptii printre fratii acestui site) toti cei care gandim si vrem sa-l urmam pe Mantuitor, sa nu ne lasam influentati prea tare de ce se intampla in jur, sa FIM PUSI LA PUNCT CU APOCALIPSA, dar sa facem lucrarea ortodoxa, ca nici Domnul IIsus nu stia cand va fi sfarsitul!

  Dumnezeu sa ma ierte pe mine pacatosul si sa ne invreniceasca sa-L urmam!

 8. @ vlad

  sigur, internetul are acest defect by default, n-ai cum sa-i feresti pe toti, daca ma bagi direct in focul unei discutii despre pecete cand eu de-abia am invatat cum se face crucea, poate ma pierzi, poate nu.

  lucrurile astea trebuiau puse DIN START, EXPLICIT, in adevaratul si singurul context de intelegere ortodoxa,cel al invataturii ortodoxe despre lupta cu patimile.

  daca nu vezi razboiul informational in contextul personal al luptei cu patimile tale, ai pierdut nordul, te duci la vale si te-ai inecat in marea diversiunilor.

 9. admin

  Am si eu o intrebare legata de toate aceste profetii, poate reusiti sa ma lamuriti. Citesc deja de un an de zile materialele pe care le postati dar nu am gasit nicaieri vreo profetie legata de “imparatul cel bun” care ar trebui sa imparateasca 32 de ani dupa ce Constantinopolul va fi redat grecilor, urmand ca abia dupa aceasta perioada de revitalizare a ortodoxiei sa se ridice 11 imparati din care ultimul sa fie Antihrist. Sunt usor confuza pentru ca majoritatea profetiilor nu amintesc asa ceva, din contra vorbesc despre faptul ca imediat dupa razboi va incepe imparatia lui Antihrist.

 10. @Maria:

  Este o profetie “marginala” si mai noua, dupa stiinta noastra ea dateaza de pe vremea Sf. Andrei cel Nebun intru Hristos si reluata de unii parinti contemporani. Insa ea nu e regaseste in cadrul profetiilor “clasice”, sa le numim asa, ale Sfintilor Parinti, mai vechi, si nici in cadrul talcuirilor Apocalipsei. Dupa parerea noastra, trebuie primita cu multa reticenta, nu e foarte verosimila.

 11. Referitor la dezbaterea de mai sus, eu cred ca daca Ilie si Enoh vor veni exact la timp pentru a ne avertiza sa nu cadem in capcanele lui Antihrist si sa nu acceptam pecetea lui atunci cu siguranta vom stii la momentul respectiv ce avem de facut si cu ajutol lor si al lui Dumnezeu vom scapa de inselare. Altfel, daca acum are loc lepadarea asa cum cred unii, ce sens ar mai avea sa-i trimita Dumnezeu atunci cand va aparea Antihrist?De ce atunci si nu acum? Eu cred ca ei vor veni tocmai pentru a lamuri si a intari pe toata lumea si pentru ca nimeni sa nu poata spuna la judecata ca nu a stiut.Si atunci cei ce vor avea urechi de auzit vor auzi si nu se vor pleca lui Antihrist si cei ce vor avea in continuare mintea intunecata vor merge spre robia vesnica.

 12. @Maria:

  Da, exact asa este prezentat, in profetii si in sinaxar, sensul venirii celor doi proroci…

 13. @ cn:

  Pai daca nici aici nu e contextul creat de toate celelalte articole si de toata orientarea clar duhovniceasca a siteului… 🙂 Nu stiu daca avem cu sa repetam toate astea la fiecare postare legata de sf. lumii. E bine macar ca in comentarii se poate lamuri si mai mult.

 14. @Robert:

  Da, intr-adevar, diagnosticul pus chiar de fratia e corect: te raportezi prea “cerebral” la subiectul Apocalipsa si profetii. Ele trebuie citite si primite, ca tot restul invataturii Bisericii, cu mintea SI cu inima. Mai ales cu inima. Roadele acestor lecturi trebuie sa fie aceleasi ca atunci cand citesti Scara, de pilda: frica de Dumnezeu, amintirea mortii, grijirea de raspunsul la Judecata, pocainta, plansul, mila. Constientizarea mai mare asupra razboiului nevazut ce il poarta duhurile rautatii. Intelegerea planului pe care Dumnezeu il are ca sa ne mantuim dar si al planului pe care diavolul il are de a ne pierde. Spre deosebire de cartile strict duhovnicesti, Apocalipsa si profetiile ne ajuta sa intelegem nu doar viata duhovniceasca personala, ci viata duhovniceasca obsteasca, adica sa intelegem, in duh, starea lumii. Sa fim contemporani cu propria istorie a omenirii, adica a noastra.

  Raportarea prea cerebrala te face, astfel, sa sesizezi mai ales nepotrivirile – fie aparente, fie nu – decat asemanarile si principalul mesaj al acestor cuvinte ale Bisericii: timp nu mai e, pregatiti-va!
  In primul rand, prioritate au Scripturile si Talcuirile patristice la Scripturi. Apoi, Traditia Bisericii, insemnata in sinaxare, cantari duhovnicesti, profetii ale Sfintilor Parinti. Apoi, profetiile parintilor contemporani. Pentru sinaxar si cantari duhovnicesti este limpede ca e necesara participarea la slujbe. Pentru Talcuiri patristice si profetii ale Sfintilor Parinti din vechime avem, partial, date materiale pe acest site, ca si pentru profetiile parintilor contemporani.
  Acum, despre nepotrivirile sesizate:

  – Intre Sf. Lavrentie si parintele Iustin Parvu: unii parinti au spus ca intre ultimul razboi mondial si venirea antihristului ar fi o perioada de liniste. Aproximarea ei difera de la un parinte la altul. Insa, daca ne raportam la talcuirile patristice si la profetiile Sfintilor Parinti, nu gasim, in evolutia tot mai accelerata si mai degradata a lucrurilor, a fi mentionata o perioada de liniste inaintea ultimilor ani ai lumii. Prin urmare, profetia Sf. Lavrentie ar fi mai aproape de acest reper.

  – Intre Sfantul Ipolit si Sf. Nil. E chiar simplu de inteles: de vreme ce profetii Ilie si Enoh vor veni in timpul in care antihrist isi incepe propovaduirea ca lumea sa primeasca pecetea, e clar ca unii oameni il vor asculta pe antihrist si nu pe proroci, si vor alege sa se pecetluiasca. Acestia vor fi mustrati de cei doi proroci, fara sa insemne ca ei vin dupa ce e pecetea pusa.

  Asadar, multe nepotriviri sunt doar lucruri care ni se par noua, altele sunt intelese mai bine daca avem rabdare sa ne patrundem de intelegerea Bisericii. Trebuie sa avem aceasta ucenicie, de a dobandi un cuget patristic, altfel le facem praf, aceasta mostenire a Bisericii, profetiile. Fie ca le facem praf interpretandu-le intr-un mod iesit din minti “de-a dreapta”, fie ca le vom desconsidera pentru ca nu le intelegem importanta.

 15. @ Robert

  cata bucurie,omule, nu? cand vezi ce atent e Dumnezeu cu tine, chiar si in mici detalii de calatorie, te bucuri, vezi altfel lumea

  dar ia-o incet ca sa nu fii dezamagit. acumuleaza incet, ca sa nu pierzi repede.

  sa nu-ti pierzi niciodata simplitatea de inceput, sau daca ti-o pierzi sa revii repede la ea.

  belelele vor veni pana ce ajungi la sfarsit, daca nu te enervezi, trec, si iesi mai tare. daca multumesti pentru toate, primesti har. daca…

  ia-o incet, deci… citeste maxim doua stiri, de alea de care zici 🙂 nu uita sa dormi bine, si sa recuperezi daca esti obosit … 🙂

  PS trebuie sa stii ca sfantul care are cele mai multe roade, ucenici care duc mai departe in aceste zile Traditia, este Iosif isihastul. roade, ucenici, intelegi? 🙂 nu zic ca nu poti acumula de la toti sfintii, din contra, ca albinichea tre sa fim 🙂

  deci incet, nu cu nerabdare, frate, picatura cu picatura, nu o zi 5 kile de mere si o saptamana de greata dupa aia 🙂 Hristos nu fuge nicaieri 🙂

 16. Multumesc pentru raspunsul dumneavoastra Admin!

  Am inteles din tot ceea ce am citit urmaotoarele(va rog din suflet sa imi spuneti daca gresesc undeva):
  – acceptarea actelor cu cip nu inseamna nicidecum o lepdare;
  – pecetea se va impune dupa ce isi va face aparitia antihristul, nu inainte;
  – nu exista nicio pre-pecete.

  Admin, ar fi foarte bine daca puteti si bineinteles aveti timpul necesar la dispozitie sa mai puneti materiale referitoare la Apocalipsa ale Sfintilor Parinti.
  Cred ca e foarte important si necesar sa ne caim si sa invatam cat mai e timp cum vor fi acele vremuri tulburi pe care sa speram ca nu le vom prinde…

  Multumesc inca o data!
  Dumnezeu sa va dea toate cele bune!

 17. @ cn, Robert:

  Noi nu cautam cu lumanarea stirile rele, dar evenimentele importante din lume chiar astea sunt, realitatea asta este… Da, si e foarte grava, da, si e apocaliptica… E doar inceputul dureruilor. Sunt doar semnele. De acord, luam atat cat putem duce din ea, insa macar sa fim constienti ca pe toate planurile alunecarea si prabusirea spre evenimentele profetite si descrise in… pagina aceasta se desfasoara acum accelerat si fix sub ochii nostri, iar cat de curand fix pe pielea noastra. Tine-ti mintea in iad, adica fii realist si nu-ti face false sperante, spunea parintele Rafail Noica. Dar… cu nadejdea si cu inima la Hristos, intru care suntem deja biruitori, daca ramanem cu El, in Duhul Lui, pana la sfarsit.

 18. @ Robert

  atentie la tulburare!

  “tulburarea are obiceiul să fure gustul înţelegerii şi al priceperii şi să le prădeze de înţelesurile lor, asemenea unei lipitori ce suge viaţa trupurilor odată cu sîngele mădularelor lor.

  satana are obiceiul să se suie mereu călare pe minte şi să aducă cu el toată povara patimilor şi să intre în sufletul slăbănogit şi să-l scufunde în zăpăceală. Ia seama la aceasta, cu tot discernămîntul”

  A)atentie la ce simti- semne CLARE CA ESTI PE UN DRUM GRESIT :

  simţi în tine în chip ascuns că 1 slăbeşti în credinţă şi
  2 prisoseşti în grija de cele văzute,
  3 că încrederea ta se micşorează
  4 şi pe aproapele tău îl păgubeşti
  5 şi întreg sufletul tău şi gura ta se umplu de dispreţ
  6 şi cu inima ta eşti pornit în gînduri şi în simţiri şi în toate lucrurile pe care le întîlneşti împotriva oricărui om, ba şi împotriva Celui Prea Înalt ;
  7 şi ţi-e teamă de vătămarea trupului tău,

  8 iar prin aceasta te stăpîneşte lipsa de curaj în tot ceasul şi din vreme în vreme se stîrneşte în sufletul tău frica, încît te temi şi te simţi urmărit şi de umbra ta.

  B COMPARA CU- Iar cînd mergi înainte, vei afla aceste semne vădite nemijlocit în sufletul tău. Atunci
  1 te întăreşti în toate şi
  2 te îmbogăţeşti în rugăciune şi
  3 nu lipseşte izvorul cîştigului (duhovnicesc) niciodată din cugetarea ta, în toate cîte le întîlneşti.

  Dar 4 simţi totuşi slăbiciunea firii omeneşti şi prin fiecare din acestea – slăbiciunile- te păzeşti de mândrie.

  5 sint trecute cu vederea de ochii tăi greşelile aproapelui . Şi
  6 te umpli de dorinţa de a ieşi din trup, in măsura in care doreşt i să ajungi la cele viitoare. Şi
  7 toate necazurile cîte ni se întîmplă, cînd te întîmpină in chip arătat sau ascuns, le afli ca drepte.
  8 Cercetezi cu de-amănuntul cele din preajma ta, ca prin aceasta să scapi de părerea de sine.

  9 Pentru toate dai mărturie şi mulţumire. Acestea sînt semnele celor ce veghează şi se păzesc şi stăruie în linişte şi doresc să ajungă la vieţuirea cea mai adevărată

  (Sf Isaac Sirul)

 19. @cn, Robert:

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2009/11/06/parintele-rafail-noica-traim-vremuri-de-mare-apostazie-dar-noi-sa-nu-cadem-din-voia-lui-dumnezeu/

  Traim vremi de mare apostazie, si nori grei intuneca acuma zarile. Parintele meu duhovnic, Staretul Sofronie, a fost ucenicul Sfantului Siluan Athonitul, care a primit cuvant de la Dumnezeu, pentru vremile noastre: Tine-ti mintea in iad, si nu deznadajdui”. Este ceea ce este important, parte din viata noastra, chiar daca noi nu ne dam seama. Undeva, nu ne dam seama ca avem toti lucrarea pe care Domnul ne-a pus-o inainte.

  Si pana aici avem partea aceea a cuvantului dat Sfantului Siluan “Tine-ti mintea in iad”. Sa nu ne inchipuim altceva, nu inchipuindu-ne, nu incercand si noi sa ne inchipuim ca vom putea strabate. Cea mai importanta parte a cuvantului dat Sfantului Siluan este “si nu deznadajdui”. De ce? Daca ne apucam in vremile noastre sa citim Apocalipsa, vedem ca Dumnezeu stie felul cum sant programate evenimentele. Daca Dumnezeu a lasat lumea sa ajunga pana aici, inseamna ca stie El ce face, si toate sant randuite. Noi – sa nu cadem din voia lui Dumnezeu, din Invierea lui Hristos.

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2007/11/21/parintele-rafail-noica-despre-partea-cea-buna-a-celor-care-pazesc-cuvantul/

  Si daca vedem rautatea dezlantuindu-se in lume este pentru ca Dumnezeu are o Pronie pe care nu o intelegem, o Pronie paradoxala (ba intr-o masura si intelegem ceva) prin care, cinstind libertatea omului – libertate care este poate semnul de capatai al asemanarii omului cu Dumnezeu si Dumnezeu Insusi cinsteste aceasta libertate – gaseste un moment in istorie cand da si raului libertate sa mearga; si sa mearga pana la capat! Dar asta nu inseamna ca raul poate birui. Fiindca avem si cuvantul celalalt din Apocalipsa ca si Cel ce lucreaza dreptatea, mai lucreze dreptatea. Cel ce se sfinteste mai sfinteasca-se si celalalt cuvant spus pentru Maria ca partea cea buna pe care a ales-o, aceea nu se va lua de la dansa.

  Frati si surori, daca Cuvantul lui Dumnezeu a zis ceva, asa cum a fost intru inceput: “Sa fie lumina!“, si a fost, deci ce a zis Cuvantul lui Dumnezeu, fi-va! Si ce nu a zis nu va putea fi. As vrea sa intelegem ca toate se tin in zidirea asta prin cuvantul tainic al lui Dumnezeu, si asta sa fie pentru noi mangaiere.

  Zile cumplite – vadit – vin si vor veni, multe prorociri care erau de neinteles, astazi sunt tehnologic realizabile, si deci nu e cazul sa nadajduim spre zile mai bune. Zilele mai bune vor veni pentru cei care alegem partea cea buna, alegem pe Dumnezeu. Si acea parte buna nu se va lua de la noi, nu pentru ca noi putem sa facem ceva bun. Cred ca toti avem constiinta pacatului nostru si frica:cum noi, in slabiciunea noastra vom intampina zile rele?“. Dar sa avem [odata] cu frica aceasta si acest lucru: pe baza cuvantuluitine-ti mintea in iad“, adica: fii realist, acestea trebuie sa fie, “dar nu deznadajdui!“. Si “nu deznadajdui” inseamna nadejde numai si numai in mila lui Dumnezeu si in puterea lui Dumnezeu.

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/05/14/ce-vremuri-traim-parintele-rafail-ne-raspunde/

  Sa stiti ca vadit sunt ultimele vremi. Si Apostolul Ioan spunea acum 2000 de ani ca erau. Erau, in samanta, numai ca astazi, ceea ce era de necrezut candva cand se citea Apocalipsa si alte prorocii, este tehnologic realizabil. (…) Infricosatoare sunt, dar daca Dumnezeul nostru se zice atotputernic, in zilele astea vom vedea ce inseamna atotputernic si cerem Tie, Doamne, sa ne arati lucrul asta, daca noi vom traversa acele perioade! Sunt infricosatoare, dar nu vom deznadajdui, căci milostiv este Dumnezeu si mare este Dumnezeu. (…) Atacurile si navalele care vin asupra omului sunt inca de acum deja de necomparat cu cele ce erau inainte. Spunea cineva aseara, un Prea Sfintit parca, ca in viata noastra, in ultimii 30 de ani lumea a devenit de nerecunoscut. Asa e … si se schimba pe ceas ce trece!

  O maica imbunatatita, Sebastiana, pe care Domnul a luat-o acum cativa ani, de prin regiunea Timisoarei, de pe undeva (…) spunea unui parinte pe care il cunosc eu: „Parinte, vremi ca astea n-am apucat. Am cunoscut razboiul, am cunoscut foamete, am cunoscut prigoane, dar vremi ca astea n-am mai vazut. Ieri – zice – mi-au trebuit patru ceasuri ca sa citesc un acatist.” Intelegeti putin de ce vi se duce mintea si nu ramane la rugaciune, in biserica sau in chilie? Da, suntem pacatosi, dar sa stiti ca nu e numai pacatul nostru. Sunt si alte lucruri pe care nu le putem dovedi, dar va spun asta ca marturie a unora mai batrani si care au cunoscut alte lumi. Deja si eu ma vad ca un martor al unei alte lumi pentru cei care astazi au 30 sau 20 de ani si mai putin. Iar parintele nostru a fost si martor al lumii inainte de primul razboi mondial (…) si mi-a spus ca dupa aceea n-a mai fost niciodata acea pace de care isi amintea in tineretile lui, acea asezare a lumii care se simtea. Dupa primul fratricid mondial s-a ridicat harul de pe pamant si n-a mai venit. Dupa al doilea fratricid mondial a fost si mai rau si prin anii ’70 ne zicea: „Daca va mai veni un razboi mondial credinta pe pamant va deveni cu neputinta (…)

  Observ ca ceea ce numeam credinta a falimentat de multe ori in viata mea pana cand am inceput sa o vad ca nu o am si asta este o caracteristica a epocii noastre, nu numai a lui Stan Patitu care va vorbeste, adica “crezi ca…” si te trezesti ca… “nu“; este ca si cum stai ferm cu picioarele pe ceva solid, pe scanduri solide si cineva-ti pune o cravata pe dupa gat, cade scandura de sub tine si te trezesti ca asta-i un streang… Iertati-ma, dar asta este ce vrea sa faca vicleanul cu noi. Insa asta e partea intai a cuvantului parintelui Siluan: TINE-TI MINTEA IN IAD! Nu-ti inchipui ca lumea asta e altceva. Sa fim seriosi si sa fim treji! Dar… NU DEZNADAJDUI e partea a doua. Dumnezeu, care m-aude acuma, puternic este sa ne crute de acel streang si de acel “chepeng” care cade de sub picioare.

  Dar, Doamne, pazeste-ne, ca… asa cum mai multi au spus si aseara si azi: ispitele sunt mai cumplite azi. Nu numai mai cumplite, ci si mult mai subtiri, mai nebagate in seama. Crezi ca esti un credincios si te trezesti ca reactiile tale sunt reactiile necredinciosului. Credinta ta te falimenteaza, te tradeaza. (…) Nu e cazul de a deznadajdui… Cand observam lucrurile astea e cazul sa ne apropiem mai mult de Dumnezeu; dar as zice mai mult: e cazul sa ne bucuram. (…) E vremea sa ne bucuram cu intristatoare bucurie, dar undeva o bucurie tainica poate exista daca avem mai multa credinta si mai multa intelegere incotro mergem: e Dumnezeu! E lumina nefacuta care e langa mine, in mine undeva si ma lumineaza si ma arata cat de pacatos sunt (…)

  Cer Domnului sa va intareasca in zilele astea, zile de cernere, zile foarte dureroase, cumplite, infricosate tine-ti mintea in iad” – dar si… “nu deznadajdui” – zile de un deosebit har. (…) Intr-o lume care astazi, in bloc, masiv, aluneca permanent si tot mai mult catre tot ce este aparent indulcitor – oh, ce amar este pacatul, cu ‘dulceata’ lui cu tot, dar ne pacaleste cel viclean, ca suntem prosti…! – catre pacatul care se afiseaza ca etica a societatii permisive, cum se spune in Apus (…) – nu are mai mare valoare faptul ca, de bine de rau, noi, prostii, ne lipsim de atatea lucruri „dulci” pe care ni le-au dat ‘tovarasul’ Freud si altii, cand toate sunt libere acum, poti sa faci ce vreiMerci, ‘tovarase’ Freud, eu fac ce vreau! Dar nu-i mai valoroasa alegerea noastra azi, decat odinioara? Dumnezeu stie cu cat mai valoroasa, dar sunt si prorocii care ne incurajeaza. Deci, sunt zile de un deosebit har si as vrea ca Domnul sa ne dea acea deosebita lumina, deosebita nadejde pe care ne-o da prin cuvantul Sf. Siluan, prin acel „si nu deznadajdui (…).

  Sa profitam de de aceste zile despre care proroceau parinti in trecut ca sunt cumplite si, in acelasi timp, ca multi ar fi dorit sa fie impreuna cu noi, sa se nevoiasca cu noi in zilele noastre. O, Doamne, da-ne lumina sa invatam cum sa ne nevoim, cum, in ce fel sa profitam de vremea asta cumplita si minunata in care suntem. Durere mare – durerile sunt legate de nastere. Toata durerea cred ca este o nastere. Deci, Doamne, ce nastere ne rezervi noua pentru zilele noastre? Invredniceasca-ne Domnul sa o vedem si pe aia“.

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/03/14/tine-ti-mintea-in-iad-si-nu-deznadajdui/

  Ţine-ţi mintea în iad şi nu deznădăjdui” este un cuvânt la care în ultimii ani am revenit din ce în ce mai mult şi vi-l propun, fraţilor şi surorilor mele, – nu pentru că suntem noi la nivelul Sfântului Siluan care a trăit cuvântul ăsta literal – dar [pentru ca] indică însăşi structura vieţii duhovniceşti, însăşi – hai să zicem – structura gândirii lui Dumnezeu pentru mântuirea omului, cel puţin după cădere. Iad nu este [nu are fiinta in sine, nota noastra] fiindcă Dumnezeu nu a făcut iad, dar noi ni l-am făcut. Şi acum n-avem altă cale decât să fim realişti şi aici parafrazez pe „ţine-ţi mintea în iad” – [adică] să nu încercăm să scăpăm altundeva, să credem [ca putem scăpa], să evadăm, nu ştiu ce. Nu putem, nu se poate! NU SE POATE! Dar asta nu înseamnă că suntem pierduţi. Şi asta pentru crizele de deznădejde sinucigaşă ale celor care trec prin asta. Nu e nevoie! Fiindcă biruinţa e deja câştigată!

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2007/04/21/parintele-rafail-noica-nu-i-nevoie-sa-deznadajduim/

  Am vorbit de viata noastra personala, dar (e valabil si pentru) viata noastra mondiala. Ca vorbim de perioada eshatologica, adica perioada sfarsitului...(…) Banuiesc ca aceasta perioada, oricat de tragica…, ba nu: cu cat mai tragica, cu cat mai sfasietoare este cu atat mai pretioasa, nu numai pentru viata noastra personala, dar si adamic, istoric. Ce va fi? Vom vedea, dar noi traim cu nadejde in Dumnezeul nostru.

  Si cerem lui Dumnezeu ca ceea ce nu poate face omul, sa cultive El in noi, dupa cuvantul Lui: “Ceea ce este cu neputinta omului, este cu putinta lui Dumnezeu“. Si mai mult ca oricand trebuie sa intetim rugaciunea asta: Doamne, vino si salasluieste in mine si Tu insuti lucreaza in mine cele bineplacute Tie!“. Si dintre “cele bineplacute” de care avem nevoie astazi este vorba de o credinta care sa ne sprijineasca prin niste evenimente, vedem, poate din ce in ce mai cumplite, din ce in ce mai de necrezut. Nu numai ca nu este clipa sa deznadajduim, ci acum este momentul in care trebuie sa tinem “bara” mai mult ca orisicand, pana va trece valul. Cine stie cum si in ce fel? Dar esentialul este cuvantul: “Tine-ti mintea in iad si nu deznadajdui” (…)

  Cu Revolutia industriala si cu Primul Razboi Mondial incepe o alta lume. Si in lumea asta incercam, cat putem si noi, sa traim cum au trait Parintii nostri. Cat putem: multam Tie, Doamne,… cat nu putem: …rabdare! Si cum zicea parintele Cleopa: rabdare, rabdare, rabdare… Domnul sa va dea si sa ne dea la toti o oarecare tainica mangaiere dumnezeiasca, cu care poti sa treci! Mangaierea marinarului care stie ca valul ala va trece, doar acum una sa stiu: sa tin bara asta...”.

 20. Slava lui Dumnezeu ca nu creai nici o dezbatere ratacitoare, va multumesc frate admin pentru lamuriri! Ii multumesc si fratelui cn pentru cuvinte, totusi daca se poate sa fie intocmita o lista cu profetiile Sfintilor Parinti care au punctele comune, sa nu mai isi puna si altii ca mine zeci de intrebari(vad ca si maria a patit-o)!
  “Drumul cel mai lung este de la ureche la inima”, parintele Arsenie Boca, mi se potriveste!

 21. Pai noi le-am dat pe cele care conglasuiesc si pe care le-am gasit accesibile pana acum. Bine, o sa le si adunam pe toate la un loc, ca sa fie usor de gasit.

 22. @Ef:

  Actele electronice sau/si biometrice nu sunt pecetea lui antihrist si, evident, atat timp cat nu sunt conditionate de cea mai mica cedare in ale credintei, nici nu implica lepadare. Dar… asta nu inseamna ca ele nu pun probleme de constiinta: in primul rand, chiar daca nu sunt pre-pecete, ele prefigureaza pecetea lui antihrist intr-o privinta: capacitatea de a constrange si numara. Prin urmare, noi, crestinii, trebuie sa le respingem si sa nu le primim. Cine a primit asa ceva fara sa stie despre ce e vorba, chiar daca, in conditiile date, nu este lipsit de harul botezului si nu este stirbit in nimic in ceea ce priveste posibilitatea lucrarii duhovnicesti, totusi trebuie sa isi faca probleme de constiinta ca este “dus” intr-o robie babilonica specifica ultimelor vremuri.

  Detalii aici:
  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/09/15/un-punct-de-vedere-la-care-subscriem-ierom-teofan-popescu-man-putna-despre-cipuri-intre-pericolul-controlului-total-si-cel-al-atitudinilor-dezechilibrate-si-agresive/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2010/09/17/ce-este-suspect-in-e-romania-de-ce-cand-sistemul-social-si-economic-pare-ca-se-prabuseste-se-munceste-stahanovist-la-informatizarea-romaniei-carui-pericol-trebuie-sa-ne-opunem/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/04/28/semne-promitatoare-in-bisericile-surori-greaca-si-rusa-critici-la-nivelul-cel-mai-inalt-al-ierarhiei-bisericii-ruse-fata-de-proiectul-cardului-electronic-parintele-theodor-zisis-si-ips-serafim-din-p/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2010/11/09/atitudine-pe-tema-actelor-cu-cip-in-biserica-greciei-respingerea-noilor-acte-fara-extremisme-si-zelotisme-din-cauza-primejdiilor-indosarierii-electronice/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2010/10/23/comunicat-for-care-sunt-riscurile-unei-societati-guvernate-electronic/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2010/10/19/forul-ortodox-roman-proiectul-e-romania-ascunde-pericolele-supravegherii-totalitare-se-cere-renuntarea-la-orice-fel-de-acte-de-identitate-electronice/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/05/11/sfanta-chinotita-a-sfantului-munte-athos-se-pronunta-pe-tema-cardului-cetateanului-si-cere-guvernului-sa-renunte-la-proiect/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/06/25/parintele-arhim-sarandis-sarandos-guvernarea-electronica-cea-mai-mare-indosariere-a-tuturor-oamenilor-din-istorie/

 23. Care este explicatia faptului ca dupa primirea pecetei antihristului nu va mai fi posibila pocainta?

 24. @FLORIN:

  Ca o parere personala a noastra: profetiile sunt predictii, nu sunt predestinari. Asadar, practic, cei care se vor pecetlui vor fi cei care dinainte de pecete sunt hotarati catre duhul lumesc si catre duhul antihristic al acestei lumii, in multiplele sale fatete. Prin primirea pecetii, ei vor arata ca NU VOR sa Il aiba pe Hristos de Mantuitor. Plagile descrise in Apocalipsa sunt urmate de constatarea ca cei care au primit pecetea nu se pocaiesc, ci mai rau vor huli pe Dumnezeu. Asadar, la mijloc este o chestiune de vointa: nu vor vrea oricum sa se pocaiasca, toti cei care vor primi semnul fiarei. Este similar cu profetia legata de Iuda, practic.

 25. Propovaduirea lui Enoh si a lui Ilie care vor veni pe pamant in vremea antihristului pentru a-i avertiza pe oameni de pericolul care exista, si pentru a-i invata sa se intoarca la Dumnezeu, va fi facuta tuturor oamenilor care vor trai pe pamant in acel moment. Ma intreb cum se vor face ei vazuti de catre toti oamenii care vor fi foarte multi. Vor folosi Sfintii Enoh si Ilie ca mijloc de propovaduire si televiziunea? Va rog sa ma iertati daca intrebarea mea este cam nepotrivita, si nu ma supar daca nu o sa postati comentariul.

 26. @ Antuza:

  Noi nu credem ca vor folosi acelasi mijloc ca si Antihristul. Nu stim cum… dar Dumnezeu e mare si puternic.

 27. Eu cred ca sub aceeasi forma in care si Domnul IIsus Va veni sa judece lumea.
  Comentariile sunt foarte interesante!!! Mantuire la toti fratii !!!

 28. [ faptul ca masonii sa devina cumsecade era o ironie, 🙂 ; se poate sa fie cum spuneti cu propovaduirea Ortodoxiei; multumesc explicit! ]

 29. @FLORIN,

  Din ce am inteles si eu din profetiile Sfintilor, dupa primirea pecetii, cei care se vor lepada de Hristos si i se vor inchina lui Antihrist (odata cu primirea acesteia,) vor primi inraurirea si diavoleasca si vor pierde si Harul lui Dumnezeu, care ii va parasi. Semnul pecetii de pe frunte si de pe mana dreapta, se pare ca va avea si efectul ca omul sa nu isi mai poata face cruce. E evident ca, dupa ce spun profetiile, la jumatatea “mandatului” sau, Antihrist isi va arata adevarata sa fata, asa incat toti vor stii atunci cine este, dar va fi prea tarziu pentru pocainta. Nu se li se va mai primi pocainta pentru ca nu vor mai avea scuze, in mod constient se vor fi lepadat (fiind si avertizati de proorocii Enoh si Ilie).

 30. E de remarcat, in primul rand, la ce nivel s-a ajuns cu comentarea pecetii lui Antihrist: nu se vor mai putea pocai cei ce au primit-o, deci sa nu cumva sa o primim. Adica acum ne putem pocai de pacatele pe care le facem; asta e marea diferenta. De parca pocainta ar fi la degetul mic al fiecaruia. Nu stiu daca si acum se pocaiesc oamenii intr-adevar de pacatele lor.
  Eu cred ca cei ce vor primi pecetea vor fi suficient de necredinciosi si vor cadea in mare tagaduire a lui Dumnezeu de care se vor pocai si mai greu. Deci aproape imposibil.
  Dar ideea de baza este ca nu ne putem pune astfel de probleme ciudate. Oare acum tot asa calculam? Care pacate le putem face şi care nu?!?!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate