Parintele Rafail Noica – cuvant important pentru deosebirea gandurilor (VIDEO): CE ESTE MINCIUNA? CUVINTE CARE INVIAZA SI CUVINTE CARE OMOARA

27-04-2012 Sublinieri

“… Sunt cuvinte care, dintr-o data, parca va invie. Parca dintr-o data te trezesti pe alta lume, [cu] alta intelegere… O lumina, ca sa zic asa. Aici este ceva din prima inviere. E sufletul care incepe sa invie. Cuvantul care acum este perceput ca viu si nu e doar informatie moarta. Asta-i energia cuvantului. Cuvantul viu si care te invie si, inviat fiind de vreun cuvant oarecare sau, in fine, ce-a pus Dumnezeu in sufletul tau, dupa aceea incep sa-ti devina vii si cuvintele Scripturii si sa te insufle. Asta este sufletul care incepe sa invie!

Si cand, contrar acestora, citesti niste lucruri… minciuni de-astea de-ale omului care se balaceste in minciuni si te simti asa impovarat si parca e o otrava ce vezi acolo, nu stii daca e adevarat sau nu, dar te simti asa, impovarat: energia mortala a cuvantului, minciuna. Minciuna si moartea sunt acelasi lucru. Minciuna nefiind doar a zice un neadevar: iti zic ca ploua, dar e soare afara.

Minciuna, in esenta ei, este ceva mult mai adanc. Este tot ce nu este dumnezeiesc. Poti sa spui lucruri foarte bune, dar daca nu sunt in Duhul lui Dumnezeu sunt minciuna. Rezultatul lor este acea otrava, acea moarte a sufletului, unde ti se tampeste sufletul; pici iar in deznadejde, pici iar in indoielnicie, in necredinta, in frica si in toate lucrurile astea care sunt ale intunericului. Intre altele, cel care are duhul deosebirii, pe linia asta deosebeste [duhurile gandurilor]. Printre altele, prin efectul pe care cuvantul il are in sufletul tau. Daca, dintr-o data, ti se invie sufletul si parca, in ciuda tuturor lucrurilor, simti ca e pace, ca Dumnezeu e bun, ca e atotputernic – uite ca asta este ceva din acea inviere.

Invierea prin cuvant – si asta este lucrarea Bisericii. Cuvantul care, bineinteles ca alta energie are, daca este trait de persoana care-l da, nu cuvant teoretic ca am citit de la pagina 60 pana la pagina 120 si acuma va repet ce scrie acolo -, ci cuvant cat de cat trait, cuvant cercat. Spune parintele Sofronie lucruri minunate despre puterea cuvantului pe care o avea Sfantul Siluan. Dar observ din aceeasi carte ca nu toti il percepeau la fel. Deci [sunt] suflete mai sensibile, mai vii [si] suflete mai moarte, mai insensibile. Cadavrul e insensibil.

Asta este prima inviere si cei care au parte de aceasta inviere nu se vor mai nedreptati de a doua moarte. A doua moarte, pana la urma, nu este moartea trupului, ci despartirea finala a sufletului de Dumnezeu, fereasca Dumnezeu de lucrul asta pe tot sufletul viu”.

(extras din conferinta: “Din ce moarte ne-a izbavit Hristos“, Alba-Iulia, decembrie 2005 – pe care o puteti salva integral in versiunea audioprima parte de aici si a doua parte de aici).

inviere.JPG

Din aceeasi conferinta:

Legaturi:


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Ce este pacatul?, Invierea Domnului (Sfintele Pasti), Parintele Rafail Noica, Razboiul nevazut, VIDEO

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

34 Commentarii la “Parintele Rafail Noica – cuvant important pentru deosebirea gandurilor (VIDEO): CE ESTE MINCIUNA? CUVINTE CARE INVIAZA SI CUVINTE CARE OMOARA

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

 1. Si tot Parintele Rafail Noica spunea: “Psal­mul il plange pe om ca „tot omul este min­ciuna”.[…] Omul este minciuna pana cand, in Hristos, devine adevar ca si Hristos Care S-a numit Adevar.”

  In afara de Hristos omul nu poate fi decat in tot ceea ce inseamna inselare, si ajunge sa personifice el insusi minciuna. Cuvintele sale fie sunt purtatoare de duh, dand viata, fie sunt expresia minciunii si aduc deznadejde, moarte, necredinta, frica, etc.

  Asadar, sa luam aminte mai mult la ceea ce le transmitem altora, caci, doar si prin cuvinte putem sa facem bine sau destul de mult rau, chiar daca noua ni se pare ca le-am spus numai cuvinte frumoase.

 2. Pericopa evanghelică: Ioan 5, 30- 47; 6, 1-2

  30. Eu nu pot să fac de la Mine nimic; precum aud, judec; dar judecata Mea este dreaptă, pentru că nu caut la voia Mea, ci voia Celui care M-a trimis.
  31. Dacă mărturisesc Eu despre mine însumi, mărturia Mea nu este adevărată.
  32. Altul mărturiseşte despre Mine; şi ştiu că adevărată este mărturia pe care o mărturiseşte despre Mine.
  33. Voi aţi trimis la Ioan, şi el a mărturisit adevărul.
  34. Dar Eu nu de la om iau mărturia, ci spun aceasta ca să vă mântuiţi.
  35. Acela (Ioan) era făclia care arde şi luminează, şi voi aţi voit să vă veseliţi o clipă în lumina lui.
  36. Iar Eu am mărturie mai mare decât a lui Ioan; căci lucrurile pe care Mi le-a dat Tatăl ca să le săvârşesc, lucrurile acestea pe care le fac Eu, mărturisesc despre Mine că Tatăl M-a trimis.
  37. Şi Tatăl care M-a trimis, Acela a mărturisit despre Mine. Nici glasul Lui nu l-aţi văzut vreodată, nici faţa Lui nu aţi văzut-o;
  38. Şi cuvântul Lui nu sălăşluieşte în voi, pentru că voi nu credeţi în Cel pe care l-a trimis Acela.
  39. Cercetaţi Scripturile, că socotiţi că în ele aveţi viaţă veşnică. Şi acelea sunt care mărturisesc despre Mine.
  40. Şi nu voiţi să veniţi la Mine, ca să aveţi viaţă!
  41. Slavă de la oameni nu primesc;
  42. Dar v-am cunoscut că n-aveţi în voi dragostea lui Dumnezeu.
  43. Eu am venit în numele Tatălui Meu şi voi nu Mă primiţi; dacă va veni altul în numele său, pe acela îl veţi primi.
  44. Cum puteţi voi să credeţi, când primiţi slavă unii de la alţii şi slava care vine de la unicul Dumnezeu nu o căutaţi?
  45. Să nu socotiţi că Eu vă voi învinui la Tatăl; cel ce vă învinuieşte este Moise, în care voi aţi nădăjduit.
  46. Că dacă aţi fi crezut lui Moise, aţi fi crezut şi Mie, căci despre Mine a scris acela.
  47. Iar dacă celor scrise de el nu credeţi, cum veţi crede în cuvintele Mele?
  1. După acestea, Iisus S-a dus dincolo de marea Galileii, în părţile Tiberiadei.
  2. Şi a mers după El mulţime multă, pentru că vedeau minunile pe care le făcea cu cei bolnavi.

  Pericopa apostolică: Faptele Apostolilor 5, 1- 11

  1. Iar un om, anume Anania, cu Safira, femeia lui, şi-a vândut ţarina.
  2. Şi a dosit din preţ, ştiind şi femeia lui, şi aducând o parte, a pus-o la picioarele apostolilor.
  3. Iar Petru a zis: Anania, de ce a umplut satana inima ta, ca să minţi tu Duhului Sfânt şi să doseşti din preţul ţarinei?
  4. Oare, păstrând-o, nu-ţi rămânea ţie, şi vândută nu era în stăpânirea ta? Pentru ce ai pus în inima ta lucrul acesta? N-ai minţit oamenilor, ci lui Dumnezeu.
  5. Iar Anania, auzind aceste cuvinte, a căzut şi a murit. Şi frică mare i-a cuprins pe toţi care au auzit.
  6. Şi sculându-se cei mai tineri, l-au înfăşurat şi, scoţându-l afară, l-au îngropat.
  7. După un răstimp, ca de trei ceasuri, a intrat şi femeia lui, neştiind ce se întâmplase.
  8. Iar Petru a zis către ea: Spune-mi dacă aţi vândut ţarina cu atât? Iar ea a zis: Da, cu atât.
  9. Iar Petru a zis către ea: De ce v-aţi învoit voi să ispitiţi Duhul Domnului? Iată picioarele celor ce au îngropat pe bărbatul tău sunt la uşă şi te vor scoate afară şi pe tine.
  10. Şi ea a căzut îndată la picioarele lui Petru şi a murit. Şi intrând tinerii, au găsit-o moartă şi, scoţând-o afară, au îngropat-o lângă bărbatul ei.
  11. Şi frică mare a cuprins toată Biserica şi pe toţi care au auzit acestea.

 3. Adanc cuvant!

 4. Parintele Rafail Noica este daruit cu mult har ! Cand spune un cuvant, chiar simti ca este de la Dumnezeu, atat este de simplu si-n acelasi timp profund.
  Sfantul Siluan ne-a trimis si noua, prin discipolii sai, sansa de a avea cuvant intaritor in vremurile astea subrede…

 5. “Vrajmasii au cazut din mandrie si,ca sa ne atraga si pe noi,ne aduc ganduri de lauda.Si daca sufletul primeste laudele,harul il paraseste pana cand sufletul se va smerii.Si asa,toata viata sa invata omul smerenia lui Hristos si,pana cand nu o va fi invatat,sufletul nu cunoaste odihna da la ganduri si nu se poate ruga cu mintea curata.
  Domnul a zis:”Invatati de la Mine,ca sunt bland si smerit cu inima,si veti afla odihna sufletelor voastre.”(Matei 11,29)
  Omul cade in inselare fie din lipsa de experienta,fie din mandrie.Daca e din lipsa de experienta,Domnul ne va tamadui degraba;dar daca e din mandrie,atunci sufletul va suferi multa vreme pana cand se va fi invatat smerenia,si abia atunci il va tamadui Domnul.
  Cadem in amagire cand credem ca suntem mai destepti si mai experimentati ca altii si chiar decat duhovnicul nostru.Daca nu te marturisesti duhovnicului,e cu neputinta sa scapi de inselare,si pentru aceasta s-a dat de la Domnul duhovnicilor puterea de a lega si dezlega.
  Daca vezi o lumina inlauntrul sau in afara ta,nu te increde in ea,daca impreuna cu lumina nu simti in tine zdrobire de inima pentru Dumnezeu,nici iubire pentru aproapele;dar nici nu te teme,ci smereste-te si lumina va pierii.
  Parintii zic ca daca o vedenie e pricinuita de vrajmasul,sufletul simte tulburare.Dar omul mandru si cazut in slava desearta nu poate incerca nici frica,nici tulburare,fiindca el vrea sa aiba vedenii si se socoteste pe sine vrednic de aceasta si de aceea vrajmasul il inseala usor.
  Lucrurile ceresti se cunosc prin Duhul Sfant,iar cele pamantesti prin minte:dar cine vrea sa cunoasca pe Dumnezeu cu mintea lui din stiinta,acela e in inselare,pentru ca Dumnezeu este cunoscut numai prin Duhul Sfant.
  Daca ti se intampla sa vezi demoni,nu te inspaimanta,ci smereste-te,si demonii vor pierii;dar daca te stapaneste frica,nu scapi de o nenorocire.Fii curajos.Adu-ti aminte ca Domnul te priveste sa vada daca-ti pui nadejdea in El.In lupta noastra trebuie sa fim curajosi,Domnul a zis Proorocului Ieremia:”Du-te,vesteste si fii curajos,iar Eu iti voi porunci”(Ieremia 1,17)
  Semnele mandriei:daca te napadesc vrajmasii(demonii)sau te chinuie gandurile rele,aceasta inseamna ca in tine nu e smerenie,si de aceea,chiar daca n-ai inteles mandria ta,smereste-te.Indeosebi omul a carui minte e stricata de lucrarea demonilor nu trebuie sa se increada in sine insusi si in ei,ci sa asculte de duhovnic.
  “Cuviosul Siluan Athonitul”-“Intre iadul deznadejdii si iadul smereniei”

 6. PARACLISUL SFINŢILOR MUCENICI MAXIM, CVINTILIAN ŞI DADA DIN OZOVIA ( 28 aprilie)

  http://poeziicrestin-ortodoxe.blogspot.com/2012/04/paraclisul-sfintilor-mucenici-maxim.html

 7. Cuvântul este o putere.
  Cuvântul este un mister.
  Cuvântul este dar şi taină,
  Trimisă nouă de la cer.

  Cuvântul poate’aduce lumii
  Şi Adevărul şi Lumina.
  Cuvântul poate să înşele
  Şi să ascndă’n duh minciuna.

  Cuvântul leagă şi dezleagă,
  Învie omul şi-l sfinţeşte.
  Cuvântul taie şi ucide,
  Distruge, spurcă, şi sluţeşte.

  Cuvântu’aduce mângâierea
  Şi bucuria şi iubirea,
  Pătrunde-n inimi şi cultivă
  Frumosul, sfântul, mântuirea.

  Cuvântul poate’aduce-n suflet
  Puteri malefice cumplite
  Ce nasc şi cresc un om satanic
  Şi rele nemaiauzite.

  Cuvântul ne-a desprins de tină
  Şi ne-a unit cu Dumnezeu
  Ne-a arătat ce-i nevăzutul,
  Prin Dumnezeu, Cuvântul său.

  Cuvântul poartă-n el iubirea
  Şi duce ruga noastră-n cer.
  Cuvântu-i una cu fiinţa.
  E gând, e viaţă, e mister.

  Sfântul Ioan Evanghelistul
  Ne’arată ce n’am cunoscut
  Şi ni-l prezintă pe Cuvântul,
  Prin care toate s-au făcut.

  Cum la’nceput a fost Cuvântul
  Ce s-a născut din Dumnezeu,
  Cum Dumnezeu era Cuvântul,
  Cu noi, l’avem din darul său.

  Prin El sa făcut tot şi toate
  Care cunosc un început.
  Nimic din cele ce-s făcute
  Ffără de El nu sa făcut.

  Cuvântul sfânt era lumina
  Prin care lumea sa făcut.
  Era în ea din începuturi,
  Dar lumea nu la cunoscut.

  El plin de har şi de iubire,
  Într-ale sale a venit.
  (S’aducă lumii Adevărul),
  Însă ai săi nu l-au primit.

  Dar cei care-au primit Lumina,
  Şi cred în El, sunt oameni vii
  Şi El le-adat darul vieţii,
  Lui Dumnezeu să-i facă fii.

  Că nu din carne şi din sânge
  Şi nu din poftă s-au făcut,
  Ci de la cer, (cum nu’nţelegem)
  Prin Dumnezeu toţi s’au născut.

  Din plinătatea Lui noi, oameni,
  Har peste har din cer primim,
  Prin El cunoaştem Adevărul
  Pe Dumnezeu, prin El îl ştim.

  În El se află însăşi viaţa,
  Şi-n El tot omul pe pământ,
  Cunoaşte, creşte şi cultivă,
  Tot ce primeşte, prin cuvânt.

  Şi’n libertatea lui divină,
  Ajungem sfinţi şi iubitori,
  Ori slugi netrebnice şi iude,
  De Dumnezeu răstignitori.

  Cuvântul nostru poartă-n lume,
  Valoarea ce i-o dăruim.
  Prin el primim pe veci osânda,
  Sau Har, ca să ne mântuim.

  Dăm viaţă-n fiecare clipă,
  La milioane de cuvinte.
  Dar câte-s rele şi spurcate,
  Şi câte-s vrednice şi sfinte ?

  Din limba vechilor cazanii,
  Ne-am făurit un grai ceresc.
  Dar mai e sfânt curat şi dulce
  Azi graiul nostru românesc ?

  Din inima fără prihană
  Curg vorbe sfinte şi curate,
  Ce’aduc lumină şi iubire,
  Valori şi gânduri minunate .

  Dar din adâncul de gunoaie,
  Din scârna faptelor stricate
  Ţâşnesc cuvintele ruşinii
  Ce nasc doar poftă de păcate.

  Cuvântul încă este liber,
  Şi “fară frâu” curge,’n mulţime
  Şi’arată cum trăim, ce fapte,
  Şi cine suntem noi pe lume.

  Cuvântul nostru poate duce
  Prin el valorile cereşti,
  Iubirea sfântă, Adevărul
  Şi forţa minţii omeneşti

  Şi poate duce duhul morţii,
  Şi-al scîrnăviilor cumplite,
  Prtând pe veci de veci spre’osândă
  Doar mărturii nelegiuite .

  Cuvântul spune tuturora
  Că-i darul Tatălui cel sfânt
  Că n’am venit din dobitoace,
  Ci din iubirea-i pe pământ.

 8. Pingback: Staretul Melhisedec de la Lupsa in “Familia ortodoxa” despre FOCUL RAVNEI, ORBIREA FORMALISMULUI SI LUMINA ASUMARII DE SINE. “Prin pacat, duhurile rautatii te talharesc, se hranesc din energia vietii tale” -
 9. Pingback: BOTEZUL SI POCAINTA: “Drepte faceti cararile Lui!” -
 10. Pingback: INVIEREA DOMNULUI. Cu gandul si inima la Pastile cele Vesnice si la Lumina cea neinserata… -
 11. Pingback: Parintele Rafail Noica: OMUL, INTRE MINCIUNA PACATULUI si IMPLINIREA IN DRAGOSTEA CRUCII -
 12. catre admin:
  va rog lasati mai mult timp articolele pr Rafail Noica pe pag principala, asa, unul dupa altul. Va rog!Daca se poate!

 13. @Coralia Negrut:

  Puteti regasi oricand toate articolele – ordonate dupa data – legate de parintele Rafail, la acest link:

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/category/parinti-si-invatatori/parintele-rafail-noica/

 14. Pingback: Parintele Rafail Noica – cuvant important pentru deosebirea gandurilor – CE ESTE MINCIUNA? CUVINTE CARE INVIAZA SI CUVINTE CARE OMOARA -video | cristinadavidniculiu
 15. Pingback: Parintele Rafail Noica (si audio): TRAIM IN PERIOADA ESHATOLOGICA, A SFARSITULUI. Cu Primul Razboi Mondial a inceput o alta lume, iar azi “toate valorile crestine se desfiinteaza, toate uraciunile cele mai cumplite sunt moneda curenta”. DAR NU
 16. Pingback: Cuvinte la Duminica Invierii: “PRAZNUIM OMORAREA MORTII, SFARAMAREA IADULUI SI INCEPATURA ALTEI VIETI, VESNICE”. Cum “sa ne curatim simtirile” ca sa vedem Invierea lucratoare si intru noi, simtind si bucuria ei? -
 17. Pingback: DOUA MORTI SI DOUA INVIERI. Parintele Rafail ne ajuta sa intelegem mai bine: CE MOARTE A NIMICIT HRISTOS? (audio + text) -
 18. Parintele Rafail Noica are perfecta dreptate, atunci cand ne vorbeste si despre cuvantul intrupat.Aceasta este adevarata nastere de sus din apa si din Duh, asa dupa cum Nicodim avea sa afle despre aceasta de la Domnul noastru Iisus Hristos (Ev. dupa Sfantul Apostol Ioan capitolul 3).Despre aceasta nastere ne vorbeste si sfantul Apostol Ioan in evanghelia sa la capitolul 1 versetele 13 si 14.Asa sa ne ajute Dumnezeu.

 19. Pingback: Parintele Rafail Noica: SA NU NE GRABIM SA TRAGEM CONCLUZII INAINTE CA DUMNEZEU “SA-SI TERMINE FRAZA”! (si audio) -
 20. Pingback: Parintele Rafail Noica despre NESIMTIREA DUHOVNICEASCA, simturile duhovnicesti, CAUTAREA VOII LUI DUMNEZEU, taierea voii si TAINA ASCULTARII (audio si text) -
 21. Pingback: DISCERNAMANTUL – lumina, “sarea” si cârma indispensabile vietii duhovnicesti. CUVIOSUL PAISIE: “Vezi lucrurile ingust; esti atenta doar la ceea ce trebuie facut si nu-ti pasa de om.. SI DRAGOSTEA ARE NEVOIE DE INTELEPCIUNE | Cuvâ
 22. Pingback: SFANTUL PIMEN CEL MARE al PATERICULUI EGIPTEAN – pilda de discernamant, de iubire si de dorinta arzatoare dupa Dumnezeu “in pustiul arid de iubire, adevar si dreptate al acestei lumi” | Cuvântul Ortodox
 23. Pingback: Parintele Ciprian Negreanu despre RASPUNDEREA PENTRU PASTRAREA DARULUI INVIERII CA TREZIRE A SUFLETULUI si despre IMENSA PUTERE A CUVANTULUI: “Sa avem mare grija la cuvinte. Cuvintele noastre ne darama pe noi insine!” | Cuvântul Ortodox
 24. Pingback: PARINTELE RAFAIL, in ce-a de-a doua interventie la Colocviul duhovnicesc de la Iasi, despre NEVOIA DE REVENIRE LA INTELESURILE DUHOVNICESTI AUTENTICE: Ce este pocainta? (VIDEO) | Cuvântul Ortodox
 25. Pingback: PĂRINTELE CIPRIAN GRĂDINARU – Cu dragoste, dor şi durere pentru poporul român: “Atât la nivel de popor, cât şi de persoană, NU MAI ȘTIM CINE SUNTEM” | Cuvântul Ortodox
 26. Pingback: CARTEA CUVINTELOR DISPĂRUTE. Mircea Stanciu ne cheamă "să intrăm într-o mișcare de rezistență împotriva sărăcirii vieții noastre" - Cuvântul Ortodox
 27. Pingback: DOUA MORTI SI DOUA INVIERI. Parintele Rafail ne ajuta sa intelegem mai bine: CE MOARTE A NIMICIT HRISTOS? (audio + text) | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate