NE STERGEM CU BURETELE ISTORIA SI IDENTITATEA NATIONALA? De ce nu serbam Ziua Independentei Romaniei? (si VIDEO)

14-05-2013 4 minute Sublinieri

– Editie de referinta a emisiunii “Secvential” –

Secvential: NE STERGEM CU BURETELE ISTORIA? DE CE NU SERBAM ZIUA INDEPENDENTEI ROMANIEI?

A doua parte a emisiunii “Secvential” (Antena 3) cu Adrian Ursu, din 12 mai 2013cu istoricii: Acad. Dinu C. Giurescu, Acad. Dan Berindei si Filip-Lucian Iorga si cu Generalul in rezerva Alexandru Tudora (veteran de razboi)

– despre zilele de 9 si 10 mai in istoria Romaniei si faptul ca nu se gaseste loc in calendarul sarbatorilor nationale pentru macar una dintre ele;

– despre ocultarea Zilei Independentei Romaniei din cauza zilei Europei (9 mai);

– despre programul sistematic de lichidare identitara a Romaniei, supuse tavalugului globalizarii, prin noile manuale de istorie, prin “uitarea” marilor repere istorice ale tarii si prin lipsa de cunoastere si de cinstire a marilor eroi si personalitati nationale.

– imagini de arhiva cu Nicolae Iorga vorbind despre solidaritatea nationala.

Dan Berindei:

“Ziua Independentei: coincidenta de data cu Ziua Europei a acoperit-o de tot. Se vorbeste de ziua Europei si nu se mai vorbeste de ziua Romaniei. Ceea ce e ciudat… Noi ne comportam de parca n-a existat. Asta ar trebui sa fie un obiectiv principal al procesului de invatamant…

Istoria are o soarta foarte trista in scoala romaneasca, si cu atat mai mult istoria nationala, ceea ce este foarte grav. In America patriotismul este intretinut, pentru ca au fost educati asa, sunt formati de copii in sensul asta…”.

Generalul Alexandru Tudora:

“In scoala nu se mai preda despre istoria neamului nostru! Si manualele “alternative”… Noi, din clasa primara stiam istoria. La ora actuala, in scoli nu se preda istoria si [nu se vorbeste despre] participarea Armatei Romane in toata istoria neamului nostru. Si asta este foarte grav. Si nu sunt vinovati elevii, ci Ministerul Educatiei…”

Dinu C. Giurescu:

“Aceste lucruri sunt trecute sub tacere, pentru ca exista o politica deliberata ca sa stearga din mintea tineretului si a opiniei publice tot ceea ce priveste Romania si identitatea romaneasca. E adevarat ca mai sunt si unii carturari, sau chiar istorici, care isi fac o placere din a despica firul in patru si de a scoate la iveala numai lucrurile negative, neplacute, urate, orice, numai de lucruri bune din trecutul nostru sa nu vorbim”.

“[In perioada istorica a dobandirii Independentei] aveam o clasa politica care voia sa se manifeste, oamenii aceia nu s-au lasat, indiferent de orientarea lor politica. Asta e marea diferenta! Armata era simbolul tarii, nici nu va inchipuiti ce rezonanta avea pentru noi. Acum nu mai inseamna nimic. Suntem sub atatea tutele: a Comisiei Europene, a FMI, a Bancii Mondiale, a Comisiei de la Venetia, si alte multe institutii… Mergem cu proiectul de Constitutie in mana si le cerem avizul…

“Daca nu stim cine suntem si de unde venim, vom fi ca frunza pe apa si vom indeplini idealurile globalismului cultural, care vrea sa stearga complet identitatea nationala”.

Adrian Ursu:

Are sens propunerea de a nu suprapune ziua Independentei cu cea a Europei, de 9 mai, ca macar sa nu suprapunem ziua Independentei cu ziua… dependentei.

Filip Iorga:

“E nevoie de aceste date simbolice, ca sa ne amintim ce ne leaga unii de altii, de ce ne numim romani si nu altfel. Datele simbolice valoroase trebuie recuperate. Suntem o societate cu memorie scurta… Trebuie sa stim sa ne amintim si sa avem respect. Unul din elementele importante in vertebrarea unei natiuni este respectul pentru cei care au construit identitatea si demnitatea nationala. De asta avem nevoie de martori ca Domnul General. Trebuie sa-i ascultam, sa fim atenti, atat cat ii avem printre noi. La fel, trebuie sa nu uitam sa-i cinstim pe cei care au murit in timpul regimului comunist…”.

Dan Berindei:

“Trebuie neaparat sa fie redata poporului roman constiinta nationala [prin educatie]. Unde mergem? Care va fi situatia peste mai multi ani, daca vom continua asa?”

***

Joi 9 mai 2013, Radio România Actualităţi a reamintit de dimineaţă (cDinu-C-Giurescuătre ora 830) evenimentele principale pe care le aniversăm în această zi: independenţa naţională (1877), victoria în Europa (1945) şi ziua Europei.

A urmat un lung comentariu de circa 4-5 minute. Despre ce credeţi? Despre Ziua Europei! Atât.

Nimic despre 1877-1878 şi nici despre participarea României la al Doilea Război Mondial, măcar despre etapa august 1944-mai 1945 pentru restabilirea hotarului de vest al ţării.

Scăpare din vedere?

Pare mai curând linia politico-culturală din ultimii ani.

Ar fi interesant de aflat cum a fost comentată (directivă oficială) ziua de 9 mai în şcolile generale şi în licee.

Nimeni nu sărbătoreşte independenţa României. Mulţi români nici nu au habar că 9 mai 1877 e ziua proclamării lor ca naţiune de sine stătătoare.  Adoptarea ei ca zi naţională n-ar însemna decât încă o „liberă”, care, cuplată cu 1 Mai şi, la noroc, cu Paştele, să facă un pod de vreo 10 zile de loisir.

Totuşi, dacă ne considerăm cetăţeni ai unei naţiuni europene şi nu membri ai unei turme, dacă încercăm să nu trăim ca gâzele, în orizontul exclusiv al zilei şi vrem să înţelegem şi ce ne aşteaptă mâine, trecutul nu-i o pierdere de timp.

De pildă,  eu zic că e interesant să ştim că Independenţa României nu a dorit-o niciuna dintre marile puteri care conduc şi astăzi Europa. Rusia n-ar fi permis nicicum intrarea armatei române în luptă cu turcii dincolo de Dunăre, dacă situaţia trupelor ruseşti nu ar fi devenit critică la poalele Plevnei.

Marele duce Nicolae, comandantul rus, i-a solicitat principelui Carol angajarea românilor în luptă, dar a refuzat să ofere vreo garanţie privind integritatea teritorială şi independenţa României după război.

Cei peste 10.000 de ostaşi români, unii voluntari din Transilvania şi Bucovina, căzuţi în luptele crâncene din Bulgaria, sfârşite cu capitularea lui Osman Paşa, n-au contat câtuşi de puţin la negocierea păcii – niciun reprezentant al României n-a fost acceptat la discuţii pentru a susţine interesele ţării.

Mai mult, Rusia a anunţat că va relua în stăpânire sudul Basarabiei, oferind în compensaţie Dobrogea.

Ministrul rus de externe Gorceakov a refuzat participarea României ca ţară independentă la negocierile ulterioare  de pace, dând asigurări că interesele îi vor fi reprezentate de Rusia!

Nici la tratatul de la San Stefano, nici la revizuirea acestui tratat de la Berlin,  România nu a fost primită ca parte. Cu chiu, cu vai,  la Berlin li s-a permis lui Brătianu şi Kogălniceanu să expună cazul României, aşa zicând, în afara competiţiei oficiale.

Sudul Basarabiei a rămas înşfăcat de Rusia, iar independenţa României a fost condiţionată de eliminarea interdicţiei pentru evrei de a dobândi cetăţenia română şi drepturi civile şi politice depline, prevăzută de Constituţia din 1866, în nefericitul articol 7.

Chiar şi aşa, Germania, Franţa şi Marea Britanie au tergiversat recunoaşterea independenţei României până în 1880, din cauza disputei cu investitorii germani privind construcţia de căi ferate în România – celebra afacere Stroussberg.

Ca şi unirea Principatelor din 1859, independenţa României a fost forţată prin tactica faptului împlinit, de către politicieni patrioţi şi curajoşi, care au avut şi norocul, indispensabil, al unor conjuncturi favorabile în confruntările dintre Marile Puteri.

Altfel, Europa, a cărei zi e tot pe 9 mai, a fost nepăsătoare, dacă nu ostilă, faţă de existenţa unei ţări numite România.

Dar poate că nu ne interesează 9 mai fiindcă e pe stil vechi, aşa că poate pe 21 mai, Ziua Independenţei pe stil nou, ne obişnuim să consumăm festiv niscai mici şi o bere.

 1_independenta-romaniei

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Articolele saptamanii, DINU C. GIURESCU, Istorie, Razboiul impotriva Romaniei, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

23 Commentarii la “NE STERGEM CU BURETELE ISTORIA SI IDENTITATEA NATIONALA? De ce nu serbam Ziua Independentei Romaniei? (si VIDEO)

  1. Chiar!

    Tembeliziunile n-au spus nimic…sau, aproape!

    Dar de Sf.Pasti, ati vazut voi, vreo emisiune speciala?!

    Nici chiar TVR 1 si 2 – care-s nationale, nu s-au sinchisit sa creeze o atmosfera specifica sarbatorilor pascale: sa te uiti la un documentar asezat, sa te faca sa-ti vibreze inima pe la locurile sfinte, sa lasi duhovnici sa vorbeasca despre minunile care sunt acolo, in Israel, dar si la noi, prin manastiri (ca sa mai incalzesti inima romanului si sa-l faci sa-si vina in fire)….nici macar desene animate n-am (mai) vazut de mult!

    Ma face sa zambesc amintirea desenelor japoneze (culmea! nu?!)” Cartea Cartilor”, cand erau difuzate la televizor! Cu robotelul ala ametit, cu Casa zburatoare te ducea in vremurile de-atunci la modul simplu, copilaresc dar frumos, uneori cuceritor!

    Acum, nu mai sunt LA MODA – sunt prea cuminti pentru mintea puilor de romani pe care-i vrem viteji NEVOIE MARE, dar NU asa….cum au luptat pe campurile de lupta stramosii lor ci, o vitejie de tomberon afisata si rezumata, numai pe stadioane!

    In privinta armatei, nefiind obligatorie, cei de azi habar n-au sa tina o pusca/un pistol in mana, sau arma la picior…. nu care-cumva sa se raneasca/franga – vai de capul nostru!

    Acum, e o pacaleala mercenariata, pusa in slujba puterilor straine!

  2. La situația în care se află România de azi, ar trebuii înființat un minister al tembelizări naționale și un alt minister al Pompelor Funebre.

  3. Pe vremea cînd eram împrăștiați se cînta Hora Unirii, iar acum în vremea adormirii și narcozei drogări cu capitalism, se cîtă: „Deșteaptăte Române”, așa, cu ghilimele. Da! chear că se potrivește.

  4. Parintele Iustin se zbate intre viata si moarte si voi nu suflati o vorba ? Dati istorici, dati orice, numai pe Parintele Iustin nu ! Nu m-am indoit nici o clipa ca sunteti fiii celui din Deal! Caiafelor !

  5. @ Aurora:

    Rautatea asta ati invatat-o de la cine, ca de la parintele Iustin nu pare sa se fi prins ceva? Ura si rautatea, nu doar ca sunt dracesti, dar intuneca si orbesc:

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/05/01/parintele-iustin-bolnav-grav/

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/05/13/parintele-iustin-parvu-stare-grava-cancer/

    In rest… va dorim sincer sa va ierte Dumnezeu si sa va daruiasca sa va pocaiti de toata rautatea si de toate vorbele mincinoase si otravitoare pana la Judecata!

  6. @aurora,
    ori esti noua pe aici ori ai vreo misiune. daca esti noua, esti prea cu tupeu, daca ai vreo misiune, incearca alte tehnici, de astea ne prindem si noi.

  7. @aurora
    Tu esti nimeni alta decat trepadusa de servici a blogului saccsiv. Nu ma mira deloc cuvintele tale otravitoare. Ma mira insa tupeul tau extraordinar si ma mira foarte mult atunci cand te intrebi tamp si te plangi de ce iti merge foarte rau in viata particulara. Crede-ma ca nu oamenii care te inconjoara sunt de vina pentru relele care ti se intampla ci de vina esti numai tu. Cu rautatea aceasta care te macina, o sa otravesti totul in jurul tau. In loc sa urmaresti bezmetic cine se roaga pentru parintele Iustin si cine nu, mai bine roaga-te tu din preaplinul inimii tale si roaga-te si pentru tine. Si daca poti, roaga-te si pentru niste “caiafe” ca noi. Doamne ceart-o cu blandetea Ta si iart-o ca un Bun si de oameni iubitor. Amin.

  8. gherasim,
    Aurora este persoana care vorbind despre Parintele Staniloae afirma ca era un om meschin si mic la suflet, despre parintele Mihail Stanciu ca se gudura pe langa patriarh ca un pechinez, asa ca, sa nu ne mai miram de nimic. Da, dupa ce calomniaza crestini, preoti si ierarhi se intreaba inocent de ce ii merg toate rau si anapoda.
    Uimitor este faptul se mai poate gandi la suferinta Parintelui Iustin, cand pe site-ul cu pricina se anunta mult asteptata veste despre eliberarea marelui luptator antisistem (guru mult adorat).
    Vom vedea ce intorsatura vor lua lucrurile dupa plecarea Parintelui Iustin in Imparatie. Acum este ceasul lor. Sa priveghem si sa ne rugam ca sa nu cadem in ispita.

  9. Nu vreau sa va fac tulburare. Voi ma vedeti rea, dar sa stiti ca nu urasc pe nimeni.E adevarat ca locul meu e pe Saccsiv, dar citesc si articolele voastre. Imi pare rau ca v-ati-ti despartit de saccsiv. Aveti directii diferite. Despre Par. Staniloaie nu am vorbit de la mine, ci din cele relatate de nasa mea, nepoata lui. Poate nu l-a inteles suficient. Cat priveste pE PAR. Mihail Stanciu, sunt destui care spun ca e chinuit de duhul mandiei. Nu e usor sa fii cakugaf !
    In legatura cu necazul meu, nu va bucurafi, lucrurile incep sa se limpezesca. Dau slava lui Dumnezeu pentru toate.

  10. Aurora,
    fiti in pace, nu se tulbura nimeni doar dintr-atat.
    Slava Domnului ca in viata dvs lucrurile s-au imbunatatit! Un crestin nu se poate bucura de raul aproapelui. Suntem madularele aceluias Trup, indiferent ca ne place sau nu unuia de celalalt.
    Ma bucur ca s-a ivit ocazia sa lamurim lucrurile.
    1. Cuvintele pe care le-ati spus despre Parintele Staniloae nu va fac cinste. Nemaifiind printre noi, sfintia sa nu s-a putut apara. Chiar daca ar fi fost asa cum spune nasa dvs, nu aveati dreptul sa clevetiti un preot al lui Hristos. Cei care l-au cunoscut pe Parintele Staniloae in perioada de detentie l-au apreciat pentru nobletea sa sufleteasca. Daca n-ar fi fost un om de onoare in viata de zi cu zi in libertate, nu ar fi putut rezista in conditiile din inchisoare.
    Parintele Staniloae este unanim recunoscut ca unul dintre marii teologi (daca nu cel mai mare) al secolului trecut. Nu pot avea partasie cu Duhul lui Dumnezeu oamenii mici la suflet. Sunt multi cei care spun ca Parintele Staniloae ar putea fi trecut in ceata sfintilor.
    2. Pe Parintele Mihail l-ati atacat intr-o perioada cand trecea printr-o perioada foarte grea. Pur si simplu, asta nu se face. Nu lovesti intr-un om cand este deja intr-o suferinta. Este chinuit de duhul mandriei? 🙂 Si noi de
    smeriti ce suntem vedem mandria altora, nu? 🙁
    3.Si nu in ultimul rand: “Nu m-am indoit nici o clipa ca sunteti fiii celui din Deal!” Toti vom merge la Infricosata Judecata si acolo s-ar putea sa ne vedem certitudinile spulberate.
    Dumnezeu sa ne ierte, pentru ca nimeni nu este fara de greseala!

  11. Pingback: ... BA PLANGI, MAICA ROMÂNIE! Irina Nastasiu: CINE MAI ARE AZI NEVOIE DE EROI?/ Reportaj RFI (si audio): O sambata la inchisorile Jilava si Pitesti, o CALATORIE VIE IN ISTORIA SFASIETOARE A PERSECUTIEI ANILOR 50 - Razboi întru Cuvânt
  12. Pingback: PARINTELE IUSTIN – “Cuvant cu putere multa” despre PERVERTIREA ROMÂNILOR: “Omul nostru se lasa mintit, cauta senzationalul, daca un lucru nu i se prezinta ca iesit din comun, umflat, mincinos, nici nu-l ia in seama” (VIDEO)
  13. Pingback: Academicianul Dinu C. Giurescu: Încotro ne îndreptăm, Doamne? Semnalul de alarma al decanului de varsta al Parlamentului: MERGEM CATRE DESTRAMAREA STATULUI SI A NATIUNII - Recomandari
  14. Pingback: ZOE DUMITRESCU-BUSULENGA (MAICA BENEDICTA) despre pierderea radacinilor, a valorilor, a cuviintei: “Ne ploconim la modele din afara, de unde am adus drogurile, dezbracarile, casatoriile intre homosexuali… CE FACEM NOI CU TRUPUL? IL EXPUNEM CA
  15. Pingback: Zoe Dumitrescu-Busulenga: IN MOMENTUL DE FATA TRAIM CEL MAI GREU MOMENT AL ISTORIEI NOASTRE. New-Age taie radacinile, inclusiv pe Dumnezeu, aici bate toata treaba… -
  16. Pingback: MAI AVEM O ȚARĂ? Ce a ajuns România astăzi? Românii – între FLĂMÂNZI și PUNGEȘTI - Recomandari
  17. Pingback: 1 Decembrie: ROMÂNIA – ULTIMUL BAL sau “Tot ce-i românesc nu piere”?/ Scriitoarea ILEANA VULPESCU si istoricul DINU GIURESCU – adevarul despre starea natiunii (VIDEO): Ce mai inseamna astazi Patria, ce mai poate salva România? -
  18. Pai da…, AMINTIREA si SARBATORIREA de catre romani a “Independentei” castigate in 1877, si a infrangerii si ALUNGARII si INDEPARTARII din tara si de langa granitile tarii, a ultimelor “contingente” si “ramasite” de armata turceascca NU (mai) PICA si NU (mai) “cade” deloc BINE celor care au “ocupat de facto” Romania, fie economic, fie politic…si i-au “furat” si “confiscat”
    din nou REALA sa “independenta” pe care a avut-o pana in decembrie 1989.
    In contextul de azi in care se gaseste Romania, cand tocmai CEDAREA MASIVA DE SUVERANITATE a devenit “prioritate” primordiala pentru cei care ne conduc, cand INFIINTAREA si MULTIPLICAREA de “baze militare” straine (asemanatoare cu GARNIZOANELE armatei imperiului otoman din secolele trecute, care “stationau” in Principatele Romane), a devenit PRIORITARA pentru cei care ne conduc destinele tarii, evident ca AMINTIREA “Independentei” romanilor de altadata, NU MAI “consuna” si nu mai “da bine”, ba chiar este in “dezacord” cu politica ACTUALA a guvernantilor nostri de azi, care guvernanti se aseamana (nu total, evident, dar “nitel” in mod sigur si de netagaduit) cu domnii “FANARIOTI” care isi cumparau domnia de la Poarta Otomana si si-o mentineau “in functiune” cu ajutorul “corpurilor de armata” turcesti care STATIONAU in tara si care-i “aparau” dar si “supravegheau” pe domnii fanarioti.
    Amintirea a CEEA CE AM FOST ODATA si AM FOST CAPABILI odata si AM “PUTUT” odata in istorie SA FACEM si SA INVINGEM si SA OBTINEM (si anume SA ZDROBIM armata unui mare imperiu asupritor si sa ne LUAM DESTINELE tarii in propriile maini), ii deranjeaza si ii “impacienteaza” pe cei care se tem ca poate, noua, romanilor ne trece din nou prin cap sa MAI OBTINEM inca o data “idependenta” pe care am avut-o in trecut…
    Dar cata vreme mai sunt romani PATRIOTI, niciodata boala AMNEZIEI generale nu-i va “damblagi mental” pe toti romanii…
    Cata vreme mai avem “batrani”, fie ei si academicieni (si mai ales de aceasta “nobila calitate”…) care NE TIN “treji” prin ADUCEREA AMINTE este inca bine de tara asta…
    Dar cand toti Romanii NORMALI care sunt in varsta acum “se vor imputina” atunci cu adevarat este primejdie ca romanii care vor mai trai in viitor SA fie doar simpli “zombi ambulanti” care nu stiu nici de unde vin si nici incotro merg.
    Eu personal am o “speranta” reala ca in tara asta, LEGATURA romanilor de azi cu TRECUTUL, in constiinta lor si in MENTALUL LOR COLECTIV, va DAINAUI si va CONTRIBUI la IMBARBATAREA noastra pentru dificultatile pe care iarasi poate le vom avea de surmontat in viitorul apropiat.
    Asa cum spunea Eminescu in Scrisoarea a III-a TOTUL (fiecare “lucru care ii inconjoara” pe romani) ii ajuta ca sa nu-si piarda identitatea, numai sa aiba “ochii deschisi” si “urechile desfundate”, caci toate le vorbesc despre trecut.
    Un glas tainic si tacut “dar care vorbeste tare” razbate parca din TOATE pe care le ARE TARA asta scumpa, din pamant din paduri, din mare, din aer, pana si din “CRUCEA de pe acel muntele romanesc” care a fost filmata de echipa “TOP GEAR” in anul 2009.
    Totul spune ca pamantul romanilor este pamant al Crucii si ca toti care l-au ravnit, pana la urma au fost invinsi si alungati de CREDINTA simpla dar lucratoare a romanilor care AU CREZUT IN CRUCE si in CEL CARE A Biruit Raul prin Cruce!
    Si tot CRUCEA si Hristos Cel Rastignit LE VA ADUCE ROMANILOR ultima si “imuabila” si “eterna” INDEPENDENTA, numai sa avem INCREDERE in EL pana la capatul istoriei!
    Amin!
    Dumnezeu sa aiba mila de noi toti!

  19. Pingback: AJUTOR PENTRU FRATII NOSTRI DIN SIRIA INSANGERATA, care da, in zilele noastre, noiane de MARTIRI nestiuti, tratati cu nepasare/ RAZBOIUL – “OSPATUL MORTII”/ 9-10 mai 1877 – pomenirea eroismului romanesc si a jertfelor pentru INDEPE
  20. Astazi 9 Mai, este ziua Independentei Romaniei.

    Televiziunile si sluga Iohanis ne zapacesc cu ziua UE.
    Milioane de bunici, strabunici si toti stramosii acestui neam si-au sacrificat familiile, casele, slujbele, libertatea si nu in ultimul rand vietile, pentru ca tara aceasta, Romania, sa ramana un stat national, independent si suveran. Au luptat ca noi sa fim stapani la noi acasa.
    Tradatorii, oamenii de nimic, cozile de topor care au fost pusi la conducerea acestei tari ne-au tradat si ne-au vandut puterilor straine. Pe zi ce trece, acestora li se alatura si multi altii, din popor, lasandu-se manipulati pentru un blid de mancare, o indatorare pe viata la banci sau “toleranta” fata de libertinaj, posibilitatea de a-si satisface pe fata si “nediscriminati” orice patima a vietii acesteia trecatoare.

    Aveti grija frati romani care fluturati azi steagul albastru al spurcaciunii europene, caci ve-ti da socoteala in fata lui Dumnezeu la Judecata neamurilor.

    Imi dau lacrimile cand vizionez clipurile de mai jos si imi dau seama ce oameni mari, barbati adevarati au fost odata romanii.

    https://www.youtube.com/watch?v=SiPA4_dLukk

    https://www.youtube.com/watch?v=aRzOir24OMc

  21. Pingback: Istoricul Dinu C. Giurescu despre starea Romaniei: “SUNTEM O NATIE INVRAJBITA, SARACITA, PREGATITA PENTRU LUPTA DE CLASA” (video) | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare