TUNUL PE BISERICA: Preotii protestatari din Vaslui – LUATI LA TINTA DE PROPAGANDISTII CHEVRON DIN MEDIA/ Marturisire cu totul uimitoare a PS Corneliu, episcopul Husilor: COMISARII EUROPENI, PRECUM COMISARII SOVIETICI

22-10-2013 12 minute Sublinieri

PR. MARCEL RADUT SELISTE: “Dacă trădarea credinţei devine regulă, preotul nu poate să tacă, pentru că devine complice prin tăcere şi inacţiune”

MIREL BANICA: “[Preotii ortodocsi] cand tac nu e bine, sunt lasi; cand se implica, sunt vanduti rusilor… Daca erau catolici, totul era bine, igienic, normal, civic”

protest-antichevron-silistea-pungesti-8580

“Purtarea crucii de slujire preoţească este cu totul altceva decât predici alambicate, comunicate de presă oficioase, discursuri în dublu limbaj şi atitudini de o diplomaţie soră cu fariseismul”.

 • Adevarul:

ANTIŞISTUL Cum se infiltrează Biserica, pe şest, la protestele anti-şist

Biserica Ortodoxă Română (BOR) a devenit unul dintre principalii jucători în problema explorării pentru gaze de şist. Deşi, oficial, instituţia nu a prezentat până acum un punct de vedere, în realitate, a dezvoltat o adevărată structură, condusă şi de preoţi, prin care incită spiritele în stradă.

Reprezentanţii BOR au declarat, în repetate rânduri, că preoţii implicaţi în protestele din Vaslui, legate de problema gazelor de şist, nu reprezintă oficial părerea instituţiei de cult. Până acum, însă, niciunul dintre angajaţii BOR care s-au ridicat la Bârlad sau la Pungeşti ca lideri de opinie, purtând straie preoţeşti, n-a fost sancţionat de către superiorii ierarhici.

Mai mult, chiar prelatul care reprezintă interesele Bisericii în zona frământată de proteste a avut, în urmă cu două zile un mesaj ambiguu şi voalat, centrat pe românii şi străinii care ar vrea „răul“.

De la comisarii sovietici la comisarii UE

„Dacă Dumnezeu este cu noi, toţi potrivnicii noştri, şi străini, şi români, nu ne vor putea face nimic. Să ne rugăm ca Dumnezeu să dea înţelepciune celor care au primit votul nostru şi să păstreze acest pământ şi viaţa oamenilor.

În anii ’50, în ţara aceasta erau comisari sovietici care dictau ce să lucreze românilor, li se luau pământurile, erau întemniţaţi şi, cea mai mare parte, floarea intelectualităţii, a putrezit în temniţele comuniste. Astăzi, sunt alţi comisari, europeni, tot fără de Dumnezeu, care tot la fel fac“, le-a spus, duminică, enoriaşilor Înalt Preasfinţitul Corneliu Bârlădeanu (foto jos), episcopul Huşilor, în timpul slujbei ţinute la Vaslui duminică.

Cuvintele episcopului au venit la finalul unei săptămâni pline de proteste, în localitatea vasluiană Pungeşti, acolo unde sute de oameni din ţară li s-au alăturat localnicilor în luptele anti-Chevron. Compania americană urma să ducă în comună utilaje pentru ridicarea unei sonde de explorare a gazelor de şist, însă acţiunea a fost suspendată din cauza nemulţumirii sătenilor, care au blocat, miercurea trecută, drumurile.

[…]

Preotul şi SRI-ul, cu slujbe la proteste

Liderul cel mai vocal din rândul BOR este preotul Vasile Lăiu, protopopul Bârladului, devenit în urma mediatizării protestelor de la Bârlad una dintre cei mai cunoscuţi lideri de opinie, prin intervenţiile repetate în mass-media. Preotul a ţinut slujbe printre vasile laiuprotestatari, a rostit „Tatăl Nostru“ la unison cu cei prezenţi şi a făcut apeluri repetate la mobilizare din partea tuturor românilor.

Cer public SRI-ului şi DNA-ului să demareze o anchetă în ceea ce mă priveşte şi, dacă am luat vreun cent sau vreo levă de la o entitate economică, să mă bage la puşcărie. Nu înseamnă că dacă suntem de la Vaslui, suntem şi proşti. Nu vrem să fie cobaii lumii“, a spus, zilele trecute, preotul Lăiu, în mijlocul protestatarilor din Pungeşti.

Oficialii Episcopiei Huşilor n-au întreprins nici măcar (subl.noastra, R.i.C.) o anchetă preliminară în cazul lui Vasile Lăiu.

Afişe de mobilizare a enoriaşilor Nu la fel stau lucrurile în privinţa preotului paroh al localităţii vasluiene Gara Banca, Iulian Ghimuş, cel care, în urmă cu câteva luni, invita enoriaşii, prin afişe postate în sat, să participe la protestele organizate de la Bârlad. Greşeala preotului Ghimuş a fost că a încercat să mobilizeze localnicii în numele preotul iulian ghimus-bancaBisericii, fapt pentru care a trebuit să dea explicaţii în scris la Episcopie.

„Orice preot poate participa la acţiunile pro sau contra exploatării gazelor de şist, însă doar ca persoană fizică şi după cum le dictează propria conştiinţă, însă fără a implica în niciun fel Biserica Ortodoxă Română şi fără a uza de calitatea oficială din cadrul Bisericii“, a declarat Marin Tudorică, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Huşilor.

Contactaţi în repetate rânduri, ieri, de către jurnaliştii „Adevărul”, oficialii BOR nu au putut fi găsiţi pentru a oferi un punct de vedere referitor la discursurile şi implicarea angajaţilor instituţiei de cult în protestele din stradă. În schimb, preotul Eugen Tănăsescu, blogger adevarul.ro, a subliniat: „Îmi este teamă ca nu cumva preoţii care participă la protestele de stradă să nu uite ce sunt: părinţi sufleteşti, călăuze către o Împărăţie ce nu este încă aici, nicidecum lideri sociali pentru cauze materiale“, arată Tănăsescu.

„BOR, moştenirea naţional-comunismului”

Analiştii cred că implicarea oamenilor Bisericii într-o astfel de dezbatere publică este nocivă.

„Nu contest dreptul de a protesta al celor care consideră că o măsură a autorităţii publice îi afectează. Cred că implicarea Bisericii şi discursul maniheist, radical pe care-l promovează (îngeri şi demoni, alb şi negru) se pot solda cu fracturi sociale şi chiar cu violenţe, care nu sunt tocmai în spiritul misiunii sale. Tipul acesta de discurs nu poate duce la tranşarea decentă a dezbaterii publice. BOR este moştenitoarea directă a naţional-comunismului. Practică în continuare fundamentalismul etnic (român egal neapărat ortodox) şi anti-occidentalismul, în speţă anti-americanismul“, a comentat ieşeanul Sorin Bocancea, doctor în ştiinţe politice şi blogger adevarul.ro.

Prospecţiuni SA, învinsă de la Mănăstirea Putna

După trei luni de negocieri, Mănăstirea Putna din Suceava şi SC Prospecţiuni SA Bucureşti, firma care se pregătea să efectueze detonări seismice pentru descoperirea unor eventuale rezerve de gaze, au ajuns la un acord de protecţie a zonei. Cele două părţi au decis interzicerea metodei de testare a straturilor solului prin explozii într-un perimetru cu laturile de 3-4 kilometri în zona Mănăstirii Putna, Mănăstirii Sihăstria Putnei, Chiliei Sfântului Daniil Sihastru, Dealului Crucii şi bazinului hidrografic al comunei Putna. Conflictul a izbucnit la începutul lunii iulie, atunci când SC Prospecţiuni SA a început căutarea unor eventuale zăcăminte de gaze într-un perimetru de 304 kilometri pătraţi care includea şi Mănăstirile Putna şi Suceviţa. Prospecţiunile ar fi presupus efectuarea a aproximativ 15.000 de detonări.

„Cât priveşte problema gazelor de şist, poate că fiecare român de bună-credinţă ar trebui să-şi pună arhim._melchisedec_velnicîntrebarea: de ce ar fi obligate ţările „sărace” din Estul Europei să accepte exploatarea gazelor de şist, câtă vreme Franţa şi Germania – motoarele Uniunii Europene – au respins-o, chiar dacă şi ele sunt dependente de gazul rusesc? Suntem alături de toţi membrii societăţii noastre – care sunt totodată şi membri ai Bisericii Ortodoxe Române – în lupta pentru apele curate ale României, în lupta împotriva exploatării gazelor de şist. Împreună, cler şi laicat, formăm un popor al lui Dumnezeu şi împreună vom continua să ne apărăm spaţiul nostru vital”, a declarat Velnic Melchisedec.

[…]

PS Corneliu, la sfintirea Bisericii “Sfântul Nicolae”

SFINTIRE Mii de credinciosi veniti din tot judetul au participat, ieri, la sfintirea Bisericii “Sfântul Nicolae” din Vaslui. Slujba a fost oficiatã de Preasfintitul Corneliu, Episcopul Husilor, alãturi de un sobor de preoti si diaconi. Întreg ceremonialul a impresionat oamenii prezenti, dar si cuvântarea Episcopului, care a avut o tentã evident nationalistã, fãcând o referire discretã la necazurile prin care trec credinciosii din Pungesti, în cãutarea dreptãtii si adevãrului. Primarul Vasluiului, Vasile Pavãl, a fost si el la slujba religioasã, stând alãturi de credinciosi mai bine de patru ore. Nu au lipsit evenimentele neplãcute. La final, credinciosii au uitat cu desãvârsire de cele sfinte si s-au cãlcat în picioare pentru a trece cât mai repede prin altar.

A fost sãrbãtoare, ieri, printre credinciosii din Vaslui si comunele din jur, la sfintirea frumoasei biserici “Sf. Nicolae”, din zona Confectii. Desi a fost foarte frig, ieri dimineatã, peste 1.500 de credinciosi au venit sã se închine la icoana fãcãtoare de minuni a Maicii Domnului, de la Mãnãstirea Floresti, si la icoana Sfintei Ana de la Mãnãstirea Mãlinesti, care au fost aduse în pelerinaj. Pentru a fi alãturi de credinciosi, PS Corneliu, Episcopul Husilor, a tinut sã oficieze slujba specialã de sfintire, în fruntea unui sobor de peste 15 preoti, din oras si localitãtile învecinate.

Predica Episcopului Corneliu a uimit pe toatã lumea, dat fiind faptul cã a fost pentru prima datã când, voalat, Preasfintitul a luat atitudine împotriva modului în care Uniunea Europeanã ne desfiinteazã ca neam si ne acapareazã bogãtiile. În plus, tot în mod voalat, Episcopul Husilor a transmis mesajul sãu de solidaritate cu sãtenii din Pungesti, care luptã pentru mediul înconjurãtor si pentru sãnãtatea generatiilor viitoare. Iatã predica PS Corneliu:

“Diavolul s-a cutremurat vãzându-l pe Mântuitorul Hristos, nu i-a convenit prezenta lui sfintire biserica sf neculai vaslui 9147 ysi nu îi convine nici astãzi. Provocãrile lui sunt foarte viclene. Când l-a întrebat Iisus <<Care-ti este numele?>>, nu si-a dezvãluit identitatea. I-a spus cã <<Sunt legiunea>>, o legiune de sase mii de diavoli, care chinuiau un om, îl dezumanizase, îl fãcuse un om care atunci când se întâlnea cu semenii lui producea durere si teamã si fricã. De aceea locul lui era printre morminte, printre cei morti.

Astãzi, rãul se manifestã si mai mult împotriva bisericii lui Hristos, o atacã mereu, pentru cã cei care cred în Iisus pãstreazã mãrturia lui, luptã împotriva lui. Rãul este viclean, este înselãtor, amãgeste, nu aratã toatã rãutatea unui lucru, ci o mascheazã. Vedem cum oameni care nu mai sunt normali în ratiunea si mintea lor se comportã foarte inuman, sunt posedati. Psihiatria, care este o ramurã medicalã, si care înseamnã stiinta despre suflet, este neputincioasã în astfel de situatii. Ce? Noi nu avem oamenii nostri, semenii nosti posedati? Avem foarte multi. În ultimul timp s-au înmultit bolile acestea sufletesti cumplit. Auzim nu rar, din nefericire, ci din ce în ce mai des cã <<a înnebunit>>. A înnebunit pentru cã este împotriva lui Dumnezeu, a înnebunit pentru cã se complace în nebunie si a înnebunit pentru cã urmeazã calea rãului.

Sfântul Antonie cel Mare care a trãit în veacul al IV-lea a fost întrebat când va veni sfârsitul lumii si a spus <<Când vor înnebuni oamenii si când vor spune despre cei sãnãtosi cã ei sunt nebuni>>. Adicã atunci când se vor inversa realitãtile lucrurilor. O mare agitatã a devenit omenirea de astãzi. Cum? Fiecare este egoist, fiecare îsi urmãreste profitul fãrã muncã, bani fãrã ostenealã. Noi nu suntem doar trupuri, suntem si suflete. Acolo unde nu este bine, îsi face aparitia rãul. Rãul nu este doar corporal, ci este spiritual, dar se manifestã foarte dur si viclean.

În final, locuitorii cetãtii gherghesenilor nu prea s-au bucut de prezenta lui Iisus si l-au rugat sã plece de la ei. Si Domnul, respectând libertatea responsabilã a omului, a plecat. Nu s-a supãrat, dar i-a pãrãsit. Astãzi, cine merge în Tara Sfântã trece pe lângã Marea Galileii si în stânga priveste cetãtile gherghesenilor. Ce sunt? Ruine. În veacul al VI-lea, împãratul Iustinian a ridicat o bisericã în amintirea celui bolnav posedat, dar persii au distrus-o si au devenit ruine. Ce înseamnã asta? Înseamnã cã toti care îl refuzã pe Dumnezeu în viata lor au un viitor care se numeste ruinã. Nici amintirea lor nu mai rãmâne peste veac si în amintirea generatiilor posterioare. 50 de ani a fost un regim politic fãrã Dumnezeu. Ce s-a ales de el? Nici amintirea. Si astãzi suntem la alte regimuri, tot fãrã de Dumnezeu. Ce se va alege de ei? În anii ‘50 în tara aceasta erau comisari sovietici care dictau ce sã lucreze românilor, li se luau pãmânturile, erau întemnitati si cea mai mare parte, floarea intelctualitãtii, aa putrezit în temnitele comuniste. Astãzi sunt alti comisari, europeni, tot fãrã de Dumnezeu, care tot la fel fac. Ce se va alege de ei? Ce s-a ales si de ceilalti.

Un ultim cuvânt din Sfânta Evanghelie ne aratã starea fireascã a unui om care mai înainte era bolnav. Dupã ce a plecat diavolul din el a devenit un om normal , întreg la minte si stãtea la picioarele lui Iisus. Nu mai voia sã-si pãrãseascã binefãcãtorul. Chinuise prea mult, suferinta lui era prea mare, de aceea când a fost vindecat nu mai vroia sã plece ci L-a rugat sã meargã împreunã cu Iisus, sã-i urmeze Domnului si nu i-a îngãduit. De ce? Pentru cã cel vindecat a fost trimis în cetatea sa sã povesteascã la oameni ce mare bine i-a fãcut Dumnezeu, pentru cã el era capabil sã convingã locuitorii cetãtii.

Observãm cã puterea rãului a chinuit mai multi oameni. Dar când au venit la Iisus Mântuitorul s-au vindecat. Maria Magdalena era stãpânitã de sapte lucruri necurate, fiind o femeie stricatã. Dar Domnul a vindecat-o si L-a urmat pânã la cruce si când a fost trupul Lui pus în mormânt a rãmas acolo plângând si a fost prima care L-a vãzut în viatã. A devenit un apostol si a murit ca martir.

Astfel ne explicãm de ce multi oameni, semeni de-ai nostri se lasã purtati de rãu, sãvârsesc rãu sub toate formele. Deci solutia eliberãrii de rãu o gãsim doar în biserica Mântuitorului Iisus Hristos. Iadul este locul de suferintã, starea în care nu mai existã dragoste.

O lume, astãzi, care îsi doreste mai mult decât poate avea, nu poate niciodatã avea decât abuzând de altii. Popoare întregi sunt scoase si purtate de rãu dacã se lasã si nu luptã împotriva lui.

Noi, crestinii, avem puterea crucii lui Hristos care îl chinuie pe diavol, de aceea pe cruce Domnul fiind rãstignit, diavolul îi cerea sã coboare de pe cruce, dar el tãcea, stiind cã doar prin cruce va veni lumii mare bucurie. Avem crucea lui Hristos si vom birui, vom putea birui atâta vreme cât suntem cu sufletul sincer, pentru cã Dumnezeu nu se uitã la trecut ci se uitã la viitor, a spus Preasfintitul Corneliu, Episcopul Husilor.

[…]

”Eu sunt păstorul cel bun. Păstorul cel bun îşi pune sufletul pentru oile sale. Iar cel plătit şi cel care nu este păstor, şi ale cărui oi nu sunt ale lui, vede lupul venind şi lasă oile şi fuge; şi lupul le răpeşte şi le risipeşte. Dar cel plătit fuge, pentru că este plătit şi nu are grijă de oi. Eu sunt păstorul cel bun şi cunosc pe ale Mele şi ale Mele Mă cunosc pe Mine.” (Evanghelia după Ioan)

”Eu sunt păstorul cel bun. Păstorul cel bun îşi pune sufletul pentru oile sale. Iar cel plătit şi cel care nu este păstor, şi ale cărui oi nu sunt ale lui, vede lupul venind şi lasă oile şi fuge; şi lupul le răpeşte şi le risipeşte. Dar cel plătit fuge, pentru că este plătit şi nu are grijă de oi. Eu sunt păstorul cel bun şi cunosc pe ale Mele şi ale Mele Mă cunosc pe Mine. Precum Mă cunoaşte Tatăl şi Eu cunosc pe Tatăl. Şi sufletul Îmi pun pentru oi.” (Evanghelia după Ioan 10, 11-15) 

“Şi a intrat Iisus în templu şi a alungat pe toţi cei ce vindeau şi cumpărau în templu şi a răsturnat mesele schimbătorilor de bani şi scaunele celor care vindeau porumbei. Şi a zis lor: Scris este: ”Casa Mea, casă de rugăciune se va chema, iar voi o faceţi peşteră de tâlhari!” (Evanghelia după Matei 21, 12-13)

6130199_mediafax_foto_liviu_chirica_47609100În România, deocamdată, este considerată o ciudăţenie prezenţa unor preoţi în rândul celor care mărturisesc tranşant, fără diplomaţie de fariseu, pe diferite căi – în predică, în organizaţii civice, în stradă, prin articole de presă etc. – împotriva imoralităţii care a cuprins cele mai importante componente ale societăţii (politica, economia, cultura, spiritualitatea).

Un preot care se declară anti-sistem – prin sistem înţelegând tot ceea ce este necreştin în Stat şi Societate – nu este agreat. Activiştii anti-sistem îl privesc cu suspiciune – ce mai vrea şi popa, ăsta, se apucă el de proteste şi de critici -, susţinătorii sistemului îl etichetează imediat ca fiind ”extremist, legionar, conservator, anti-european” etc., iar administraţia bisericească poate decide că merită sancţionat pentru ieşirea din decorul discursului oficial.

Totuşi, în Sfânta Scriptură avem cel puţin două fragmente – le-am aşezat ca mică introducere la articol – care acordă preotului dreptul de a se implica în activitatea civică, privită ca un instrument al mărturisirii credinţei în Hristos, ca o Liturghie după Liturghie. Când viaţa sufletească în Hristos a enoriaşilor parohiei tale – România este o ”parohie” mare, în cele din urmă, iar românii care se declară creştini ortodocşi sunt enoriaşii noştri – este pusă în pericol fie de dregătorii cetăţii – politicienii noştri din primării, consilii locale, guvern, parlament şi preşedinţie – fie de jefuitorii bogăţiilor strămoşeşti – multinaţionalele, baronii locali, evazioniştii etc. – trebuie oare preotul să tacă ori să se limiteze doar la predica de după Sfânta Liturghie?

Preotul urmează exemplul lui Hristos, adică îşi pune viaţa pentru credincioşii Bisericii. Vremurile cer ca preotul să dezbrace ”haina funcţionărească” şi să ”răstoarne mesele schimbătorilor de bani”. Dacă sistemul devine anti-creştin, dacă trădarea credinţei devine regulă, preotul nu poate să tacă, pentru că devine complice prin tăcere şi inacţiune. Dacă slujitorii lui Mamona, ai banului şi puterii corupte, năvălesc în locul cel sfânt, adică în Biserică, iarăşi preotul nu trebuie să tacă, ci să mărturisească. Sfântul Ioan Botezătorul, ultimul mare prooroc al Vechiului Testament, reprezintă un alt exemplu despre limitele mărturisirii, ale luptei anti-sistem. El nu se teme de moarte şi mărturiseşte împotriva desfrânării conducătorilor politici până la sacrificiul suprem, pierderea vieţii. Mult mai aproape de timpurile noastre, îi avem ca pungesti-proteste-a-ii-a-zi4520exemplu pe Sfinţii Mărturisitori din Închisorile Comuniste, miile de români care au murit asasinaţi în Gulagul românesc, mărturisindu-L pe Hristos şi luptând împotriva sistemului de atunci, adică a dictaturii comuniste.

Totuşi, există o condiţie necesară şi obligatorie pentru preotul care doreşte să facă mai mult decât predica după Sfânta Liturghie, anume exemplul personal. Nu poţi protesta alături de săracii parohiei tale, dacă tu eşti îmbuibat şi ai o avere care nu poate fi explicată prin salariul pe care oficial îl încasezi ca preot ori prin muncă cinstită. Nu poţi face mărturisire împotriva corupţiei din viaţa politică, dacă tu eşti prieten cu vreun politician corupt, că ţi-a dat bani pentru biserică sau mai grav, dacă tu însuţi eşti corupt şi slujitor al lui Mamona. Implicarea preoţilor în lupta împotriva sistemului anti-creştin solicită să avem, ca preoţi, pe de o parte, capacitatea de a-l iubi pe păcătos, chiar dacă îi urăşti păcatul, iar pe de altă parte, dorinţa de a-l vindeca pe aproapele nostru, vindecându-ne şi noi astfel, de păcat.

Însă, mai presus de toate, a lupta împotriva sistemului, indiferent cine şi unde îl reprezintă, ne cere să avem curajul de a urma poruncile lui Hristos, atât pentru viaţa noastră, cât şi pentru viaţa credincioşilor Bisericii noastre:

”Aceasta vă poruncesc: să vă iubiţi unul pe altul. Dacă vă urăşte pe voi lumea, să ştiţi că pe Mine mai înainte decât pe voi M-a urât. Dacă aţi fi din lume, lumea ar iubi ce este al său; dar pentru că nu sunteţi din lume, ci Eu v-am ales pe voi din lume, de aceea lumea vă urăşte. Aduceţi-vă aminte de cuvântul pe care vi l-am spus: Nu este sluga mai mare decât stăpânul său. Dacă M-au prigonit pe Mine, şi pe voi vă vor prigoni; dacă au păzit cuvântul Meu, şi pe al vostru îl vor păzi. Iar toate acestea le vor face vouă din cauza numelui Meu, fiindcă ei nu cunosc pe Cel ce M-a trimis.” (Evanghelia după Ioan 15, 17-21)

Purtarea crucii de slujire preoţească este cu totul altceva decât predici alambicate, comunicate de presă oficioase, discursuri în dublu limbaj şi atitudini de o diplomaţie soră cu fariseismul. Preotul este chemat la Adevăr şi, cu toate păcatele şi căderile lui omeneşti de preot în lume, el are în Iisus Hristos putere şi model unic: ”În lume necazuri veţi avea; dar îndrăzniţi. Eu am biruit lumea.” (Evanghelia după Ioan 16, 33)

* * * Post Scriptum – în duhul frăţietăţii în Hristos, acest articol l-am scris ca un răspun la articolul ”Preoţii şi protestele de stradă” al părintelui Eugen Tănăsescu.

Nota noastra:

Deunazi, antropologul Mirel Banica remarca ironic (pe facebook):

Citit articole si luari de pozitii din ziarul Adevarul, dosarele chix de la Pungesti. Ce ti-e si cu Biserica asta. Când tace, nu e bine, sunt lasi, insensibili la nevoile reale ale societatii. Cand se implica, putin, dar se implica, sunt vânduti rusilor sau au teren de manastire de aparat în zona.

Daca erau catolici, totul era bine, igienic, normal, civic.

Analistilor iubitzi, va rog sa va hotarâti, eu unul nu mai inteleg nimic si am nevoie de ajutorul vostru! Ajutati un biet obscurantist sa vada lumina ratiunii politice si nu numai!

Curios cum se mai intorc lucrurile astea... Pentru analistii stereotipici si jurnalistii propagandisti, parinele Lăiu si, in general, Biserica Ortodoxa, din cauza implicarii in protestele impotriva fracturarii hidraulice, sunt mostenitoare ale national-comunismului si ale anti-occidentalismului.

Insa, ce sa vezi, cine a beneficiat de materiale eligoase in presa straina occidentala si cine a fost vizitat de personalitati cunoscute, cum ar fi regizorul american Josh Fox? Jurnalistii de la Adevarul? Nu, parintele Lăiu, datorita implicarii in protestele impotriva fracturarii hidraulice…:

Nu ca ar conta legitimarea occidentala pentru justetea cauzei sale, ci pentru a arata nivelul josnic al propagandei facute de cotidianul Adevarul.

Este clar ca agitpropul Chevron a identificat dusmanul public nr. 1 ce sta in calea exploatarii gazelor de sist: BISERICA. Si au dreptate, pentru ca daca Biserica se va implica la fel ca si pana acum, atunci protestele nu vor ramane nicidecum apanajul unei “minoritati radicale”, asa cum vrea sa creada premierul Ponta

O mare si placuta surpriza este si atitudinea episcopului Corneliu Barladeanul… In schimb, in Dobrogea e liniste mare, desi si acolo au inceput prospectiunile. Somnul  adanc al crestinilor este vegheat de parintele Eugen Tanasescu, care si-a reluat rolul de avocat al Statului (un fel de procuror, va sa zica) impotriva (con)fratilor… Pacat.

proteste-antichevron-pungesti-silistea-8255-600x330

***


Categorii

Articolele saptamanii, Gazele de sist, Preoti si duhovnici romani, PS Corneliu Barladeanul, PUNGESTI, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

27 Commentarii la “TUNUL PE BISERICA: Preotii protestatari din Vaslui – LUATI LA TINTA DE PROPAGANDISTII CHEVRON DIN MEDIA/ Marturisire cu totul uimitoare a PS Corneliu, episcopul Husilor: COMISARII EUROPENI, PRECUM COMISARII SOVIETICI

 1. Iaca ce ‘conditie’,pune si impune Marin Tudorica – purtatorul de cuvant al episcopiei, preotilor participanti la miting, contestatii:

  “însă doar ca persoană fizică şi după cum le dictează propria conştiinţă, însă fără a implica în niciun fel Biserica Ortodoxă Română şi fără a uza de calitatea oficială din cadrul Bisericii“”

  Dupa Marin Tudorica – care vrea lampa mai mica (sau gura mai mica), eventual pusa sub obroc, confunda vocatia de preot, cu o simpla meserie!

  Adica: cand/cat este in Biserica, preotul este preot! Cand iese afara – este un simplu om, Harul fugind de la el, nu?!

  Hilar, face referire si apel, chiar la CONSTIINTA – care este ochiul lui Dumnezeu pus in noi si care, tocmai aceasta nu-l lasa pe preot cu garda jos, ci-l intareste cu o constiinta in care Harul primit la hirotonie si hirotesie, nu-i da voie sa taca!

  Altfel, de frica mai- marilor, de mila, ori de sila, se ramane la “predici alambicate, comunicate de presă oficioase, discursuri în dublu limbaj şi atitudini de o diplomaţie soră cu fariseismul”. – motiv de scarbire din partea oamenilor care SIMT ca acela (preotul) este pastor de oi cu numele, dar nu intra in staulul lor….

 2. Am spus mai demult:

  Daca vrem sa scapam de astia, de ne-nconjoara, dand ocol cu nerusinare ca sa vada de unde pot apuca mai bine de picior, vre-o oaie lasa, compromisa, ratacita ori bolnava (pentru inceput), nu le trebuie decat Moliftele Sf. Vasile cel Mare si, pomeniti la Psaltire!

  Oricum, Romania este depopulata, imbatranita si slabita!

  Daca rugaciunile preotilor, monahilor si a mirenilor – nu au forta de oprire impotriva astora, constituie un RASPUNS din partea lui Dumnezeu cum ca, ne-a lasat in ale noastre, fiindca am uitat – la randu-ne – de El.

 3. @Magda:

  Nu asta e ideea; am amendat prompt cazul cu pr. Ghimpus, insa este mai mult decat evident acum, inclusiv prin aceasta predica a PS Corneliu Barladeanu, ca Episcopia intr-adevar ii ”lasa” pe preoti sa se implice in proteste. Pur si simplu nu trebuie sa provoace, sa nu se afiseze cu asta, si motivul este deja clar, dupa cum arata toate atacurile pornite acum impotriva ei.

 4. Pingback: Sunt implicate Rusia si organizatiile rusofile moldovenesti in PROTESTUL ANTI-GAZE DE SIST DIN VASLUI? - Recomandari
 5. Mă tem că mulți din BOR ar prefera să nu fie siliți să aibă o poziție. Timpul le-a luat-o cu mult înainte, de când ”comunitatea LGBT” mărșăluia veselă prin București pentru prima oară și mai dinainte de acesta, când se deschideau cabinete de ”planning familial” și încă și mai demult, de când s-a permis legal avortul. România e bolnavă de mult timp, dar acolo sus n-a durut. Era inevitabil să ajungă și la BOR examenul și ca să vezi, nu e ecumenismul sau alte chestiuni dogmatice complicate ci existența poporului pusă în joc acum.

 6. Si dac-ar institui regimul securisto-pontic-basist “ministerul adevarului”, ca instrument de minciuna si lupta concreta impotriva Adevarului, tot la preoti s-ar opri loviturile. Preotii sunt singurii slujitori reali ai Adevarului, ai Vietii, ai Caii catre Dumnezeu. Restul purtatorilor de titluri sunt naimitii de azi ce ne-au distrus cu zambete cinico-demonice.

  Calitatea preotiei nu creste blog-uind pe adevarul.ro, ci slujind Adevarului pe viu, oamenilor pentru care S-a jertfit Hristos pe Cruce (real, nu virtual!!!).
  Sa-l ajute Dumnezeu pe I.P.S. Barladeanu, pe parintele Laiu si pe toti slujitorii adevarati ai lui Hristos, sa marturiseasca pana la capat iubirea fata de oameni si de Histos!

  Regimul securist, ce a transat discret Romania si romanii, marturiseste (sub girul stapanilor straini fara de Dumnezeu, carora ne-au vandut pentru ca ei si familiile lor sa se poata lafai in desfatari, ca toti securistii de ieri si de azi) ca NU IUBESTE acest popor. Ca-l uraste din cauza Dumnezeului sau. Ne urasc si de-asta ne-au vandut ca pe niste gunoaie: au pus in balanta familiile lor pe de o parte si toata Romania (sol, sobsol, ape, aer.. tot) si romanii de azi incolo cateva sute de ani pe de alta parte: au iesit castigatori EI! Noi nu meritam sa existam decat ca eterni platitori ai luxului lor scaldat in sangele nostru si cianuri.

  Regimul securist si slujbasii/avocatii sai e deranjat ca inca sunt preoti ce ne iubesc!

  Regimul securist si comisarii evropeni (carora calaii nostri le ling entuziasti cizmele de fuhreri si le carpesc cu obrazul nostru pantofii gauriti de “arieni”) se simte amenintat de existenta preotilor lui Hristos, de faptul ca preotilor le pasa de cei pastoriti.
  Da, calai, iude ieftine, nu sunt toti vanduti ca voi! Va deranjeaza asta, nu?

 7. DA! Se pare ca pentru “cozile” de topor ale “corporatiilor transnationale” din mass-media romaneasca (pentru cateii de serviciu din jurnalismul romanesc care dau din coada si din gura la fiecare os, aruncat care este in forma de “dolar” sau “euro”), este o mare “mirare” si “iritare” si “indignare” ca INCA exista in Romania de Azi “PRETUIRE” in popor fata de Biserica Ortodoxa si fata de Preotii si Episcopii Bisericii Ortodoxe si mai ales UNIRE si SOLIDARITATE intre preoti si credinciosi, dar si invers, intre credinciosi si Preotii Bisericii.
  Oare chiar nu inteleg acesti dobitoci si “prostituate intelectuale” ca MENIREA si MISIUNEA unui PREOT si EPISCOP este INTEGRALA si nu numai “partiala”, ca “pastorirea” credinciosilor presupune “GRIJA” si “preocuoarea” FATA DE TOT CEEA CE AU EI, credinciosii, inclusiv fata de VIATA LOR PAMANTEASCA cu tot ceea ce presupune ea, si nu numai CREDINTA si participare la Biserica, ci CHIAR si GRIJA fata de TRAIUL ZILNIC al credinciosilor pastoriti…
  Oare nu inteleg acesti “persiflatori” ai Bisericii Ortodoxe ca MENIREA Preotului si a Episcopului Crestin ORTODOX este nun numai ca sa ii invete pe oameni sa se poarte frumos si moral si integru si cinstit in viata si in lume si societate, ci este si ACEEA ca SA SFINTEASCA si TRANSFIGUREZE si RESTAUREZE si VINDECE si DESAVARSEASCA si chiar INDUMNEZEIASCA viata credinciosilor lor si a LOCULUI undei ei traiesc…
  Crestinismul ADEVARAT, ORTODOX, inseamna “RESTAURAREA” Omului si INDUMNEZEIREA lui, si nu numai a lui, a omului, ci chiar si a INTREGII CREATII si a NTREGULUI COSMOS si UNVERS, care au fost VATAMATE si SPURCATE si IMBOLNAVITE DE PACAT si de caderea primilor oameni in pacat…!
  In Epistola Sf. Pavel catre Romani in cap.8, vers.19-23, ni se spune ca:
  “19. Pentru că făptura aşteaptă cu nerăbdare descoperirea fiilor lui Dumnezeu.
  20. Căci făptura a fost supusă deşertăciunii – nu din voia ei, ci din cauza aceluia care a supus-o – cu nădejde,
  21. Pentru că şi făptura însăşi se va izbăvi din robia stricăciunii, ca să fie părtaşă la libertatea măririi fiilor lui Dumnezeu.
  22. Căci ştim că toată făptura împreună suspină şi împreună are dureri până acum.
  23. Şi nu numai atât, ci şi noi, care avem pârga Duhului, şi noi înşine suspinăm în noi, aşteptând înfierea, răscumpărarea trupului nostru.”

  Parintele Prof. Dumitru Staniloae spunea (citez aceasta ideea a sa din memorie) ca Liturghia ca SLUJBA suprema a Crestinismului Ortodox Rasaritean, are ca “efect” nu numai SFINTIREA credincisilor care participa la ea, ci chiar TRANSFIGURAREA si PREFACEREA INTREGULUI COSMOS si UNIVERS, si RIDICAREA acestuia la STAREA de dinainte de caderea in pacat a oamenilor si ca Rolul Bisericii pe pamant, pana la a doua Venire a Mirelui Ei, Hristos, nu este unul “static”, si inert, ci DINAMIC si INNOITOR si CURATITOR si DESAVARSITOR si LUMINATOR a tot ceea ce exista, incepand cu OMUL ca si “COROANA” a Creatiei si continuand cu TOATA CREATIA…
  Si atunci cand vezi ca niste “neica nimeni” de FALSI jurnalisti care au o cultura generala MEDIOCRA si prapadita, si care NU CUNOSC cu adevarat si temenic nici istoria neamului lor si nici specificul neamului lor, SE INDIGNEAZA si oripileaza de faptul ca PREOTII CRESTINI ORTODOCSI se implica in APARAREA interselor credinciosilor lor si a mediului inconjurator, in care acesti credinciosi isi duc zilele, NU POTI SA NU TE INTREBI, cum de AU RASARIT dintr-un popor NORMAL asemenea AGRAMATI asemenea IDIOTI si INCULTI, care HABAR NU AU ce rost are Biserica pe pamant…si care nu mai au habar de cum traiau ianintasii lor si cum vedeau strabunii lor RELATIA dintre Biserica si lumea inconjuratoare…
  Ar fi trebuit macar sa stie acesti “criticanti” si batjocoritori ai Bisericii ca la una din Sarbatorile Bisericii Ortodoxe la “BOBOTEAZA” SE SFINTESC APELE si intreaga FAPTURA de catre PREOTII si EPISCOPII Bisericii, si ca Preotii Ortodocsi FAC la sate, dar si in orase si in alte perioade ale anului Rugaciuni si SFESTANII (ierurgii sau sacramentalii (in limbaj latin…) pentru anumite situatii ANORMALE care se petrec sau care nu se petrec in Natura Inconjuratoare sau care, din contra, ar trebui sa se petreaca in mod normal si firesc, in mediul natural Inconjurator, respectiv pentru PLOAIE, cand este seceta, sau pentru Contenirea Ploilor atunci cand ploua prea mult si pamantul este imbibat de apa, sau cand sunt viituri sau rugaciuni sau furtuni sau vijelii puternice si dese, intr-un cuvant pentru BUNA STARE si PACE si “INTOCMIRE” a VAZDUHULUI SI PUTERILOR NATURII, si pentru BUNA RODIRE A PAMANTULUI si, pornind de aici, de la aceste elementare “cunostinte” despre ce ATITUDINE ARE Biserica si Slujitorii ei fata de NATURA inconjuratoare la slujbele sale pe care le oficiaza in viata comnunitatilor de credincosi, NU ERA MARE LUCRU, ca sa inteleaga si chiar sa “deduca” pe cale logica, ca in poporul roman, intre PREOTUL si EPISCOPUL CRESTIN ORTODOX si NATURA INCONJURATOARE si Intre Biserica Ortodoxa si CREATIE exista o LEGATURA intrinseca si sinequanon, de determinare reciproca si de sustinere reciproica….Si atunci acestor jurnalisti NU LI S-AR MAI FI PARUT “anormal” ca PREOTII si Biserica sa se implice pentru apararea PURITATII si SANATATII mediului natural inconjurator pentru care ei se roaga LA FIECARE LITURGHIE cu credinciosii lor la Biserica…
  In alte cuvinte spus, AR FI din contra ANORMAL si DEMN DE BLAMAT ca Preotii si Episcopii care se roaga ZILNIC si PERIODIC pentru BUNA INTOCMIRE A VAZDUHULUI si a CREATIEI pe care Creatorul NE-A DAT-O ca un mare DAR noua oamenilor, SA RAMANA INDIFERENTI si sa nu faca nimic cand aceasta CREATIE este batjocorita si infectata si distrusa si vatamata si pusa in prinejdie de oameni, si mai ales de cei care NU CUGETA crestineste si nu percep si nu concep in mod crestinesc RELATIA normala care trebuie sa existe intre NATURA ca DAR al Creatorului si oameni…
  De geaba se roaga Preotii Ortodocsi in Biserica pentru BUNA STARE si INTOCMIRE A CREATIEI daca in mod practic RAMAN INDIFERENTI fata de primejdiile la care ea este expusa de lacomia unor STRAINI DE ACEST NEAM si de iresponsabilitatea unor conducatori care NU SE MAI ASEAMANA cu absolut nimic fata de conducatorii din trecutul tarii acesteia care pretuiau si aparau chiar cu pretul vietii lor, PAMANTUL pe care Dumnezeu l-a dat in stapanirea lor…
  Ce vremuri nemernice am ajuns sa traim, cand conducatorii nostri si unii din formatorii de opinie ai romanilor au ajuns sa considere ca ANORMALE cele mai FIRESTI Acte si gesturi si atitudini ale Slujitorilor Bisericii, care in trecut erau considerate ca NORMALE de catre aproape toti romanii…normali!

  Dumnezeu sa aiba MILA de noi toti si de acesti smintiti si sa ne dea tuturor intelepiunea Sa si CUNOASTEREA ADEVARULUI Sau ELIBERATOR de sclavia cumplita a nestiintei…si necuviintei…
  AMIN!

 8. In una din zile, la radio, s-a auzit vocea pr. Constantin Necula, spunand ca locul preotului este acolo unde sunt si credinciosii. Pozitia era de sustinerea a preotilor din Vaslui. Eu cred ca preafericitul nu s-a lasat intimidat de seful Bilderberg. Si asta ma bucura si este o nadejde ca nu suntem lasati singuri in fata navalitorilor. Ce va fi pana la sfarsit nu pot sa-mi dau seama. Este insa clar ca navalitorii se reorganizeaza si vor ataca din nou. Zilele trecute cineva se intreba, pe aici, de ce nu ne ridica Dumnezeu un conducator. Si ma gandeam ca Dumnezeu ni l-a dat dar l-am aruncat intre pruncii avortati si nu avem cuvant de indreptatire. Nu putem decat sa ne rugam cu suspine ca sa fim iertati.

 9. “Fiti intelepti ca serpii si nevinovati ca porumbeii” ne invata Mantuitorul. In comunism o parte a Bisericii a vandut cealalta. Astazi trebuie sa fim atenti. Trebuie sa judecam si fim inteligenti. O buna parte din protestatarii anti-sist si RM sunt ecologisti atei anarhisti anticrestini condusi de Cernea. Ei au jocul lor. Politicul are jocul lui. Mare atentie frati ortodocsi caci in timpurile din urma o parte din Biserica va trada.

 10. Pingback: “INDEPENDENTA ENERGETICA” NU E DECAT INROBIREA TOTALA. Cum sunt tamaiati Traian Basescu si Victor Ponta de aceleasi “THINK-TANKURI” NEOLIBERALE pentru ca au dat tara pe mana CORPORATIILOR - Recomandari
 11. Pingback: Patriarhia Romana pune la punct Evenimentul Zilei pentru DEZINFORMARILE MIZERE pe tema GAZELOR DE SIST - Recomandari
 12. Pingback: HOTNEWS ridica miza in CAMPANIA PRO-CORPORATII si ANTI-B.O.R.: Gazele de sist, pasapoartele biometrice si nationalismul sau NOUA TEMA DE ATAC IMPOTRIVA BISERICII: conflictul intre TRADITIONALISTI SI MODERNISTI, intre MOLDOVA habotnica si CENTRUL progresis
 13. Pingback: Parintele Ioan Buliga despre OTRAVIREA PAMANTULUI si INCEPUTUL TREZIRII OAMENILOR INSELATI DE POLITICIENI: “Alegem sa suferim pentru adevar decat sa tradam pentru cativa banuti” -
 14. Pingback: Natiunea cenzurata/ TALIBĂSISMUL SAU PRETENTIA ALINIERII BISERICII LA IMPERATIVELE ”STRATEGICE” ALE FRACKINGULUI - Recomandari
 15. Pingback: MIZERABILUL ATAC al premierului Ponta la adresa parintelui Vasile Laiu si a REZISTENTEI PREOTILOR din Vaslui/ Contra-ofensiva corporatiilor americane: un LOBBYST afirma ca ”N-AR FI O SURPRIZA” CA RUSIA SA FIE IN SPATELE PROTESTELOR ANTI-FRACKING - Rec
 16. Vedeti si voi DOCUMENTAR independent facut de un american in toate zonele unde se exploateaza gaze de sist:
  http://vimeo.com/57486925

  Concluziile pe scurt sunt:
  -panza freatica de apa poluata definitiv
  -oameni imbolnaviti grav in urma consum apa din fantanile din zona
  -animale bolnave
  -mituirea celor afectati
  -mituirea oficialilor americani care au atributii de control
  -GAZELE nu scad ca pret pt ca vor vinde la pretul bursei-FMI ne obliga-santazeaza sa liberalizam piata ca sa vanda Chevron scump
  -In Amazon Chevron au poluat zeci de ani si au o amenda de platit de 18 Miliarde USD

  Semnati si voi :
  http://www.petitieonline.com/nu_vrem_exploatarea_gazelor_de_sist_in_romania_prin_fractionare_h

 17. Pingback: Previziuni, analize, naratiuni. RISC RIDICAT de izbucnire a unor TENSIUNI SOCIALE in Romania. REVOLTELE ESTULUI: Cum sunt “lecturate” mediatic PROTESTELE ANULUI 2013? De ce mass-media mainstream cere “LIDERI SI PROGRAM” pentru noua
 18. Pingback: Previziuni, analize, naratiuni. RISC RIDICAT de izbucnire a unor TENSIUNI SOCIALE in Romania. REVOLTELE ESTULUI: Cum sunt “lecturate” mediatic PROTESTELE ANULUI 2013? De ce mass-media mainstream cere “LIDERI SI PROGRAM” pentru noua
 19. Pingback: Previziuni, analize, naratiuni. RISC RIDICAT de izbucnire a unor TENSIUNI SOCIALE in Romania. REVOLTELE ESTULUI: Cum sunt “lecturate” mediatic PROTESTELE ANULUI 2013? De ce mass-media mainstream cere “LIDERI SI PROGRAM” pentru noua
 20. Pingback: Hotnews recidiveaza grav: IPS TEOFAN, “FILORUS CONVINS”, “PARTIDA ORTODOXA” O VULNERABILITATE A ROMANIEI FATA DE RUSIA! - Recomandari
 21. Pingback: EXCLUSIV: ORDINUL DE INSTITUIRE A “ZONEI SPECIALE DE SIGURANTA” DE LA PUNGESTI. Ce sta la baza celei mai importante restrangeri a drepturilor fundamentale din istoria recenta a Romaniei? - Recomandari
 22. Pingback: Raport politic in Congrestul SUA despre cum ar fi folosit RUSIA preoții români in protestele ANTI-CHEVRON
 23. Pingback: Raport politic in Congresul SUA despre cum ar fi folosit RUSIA preoții români in protestele ANTI-CHEVRON
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare