New York Times da vina pe “BANII RUSESTI” pentru protestele anti-fracking de la PUNGESTI/ Putin renunta la SOUTH STREAM si anunta alternativa prin TURCIA/ Rusia lovita sub centura de pretul petrolului

2-12-2014 8 minute Sublinieri

ambitiosul-pungesti-5_25237000Goliathul anti-Chevron “bagand spaima-n jandari”

Mircia Vlasa, primarul micului sat Pungesti din estul Romaniei, a crezut ca a dat de aur atunci cand gigantul american Chevron a venit in zona cu planuri de a o explora in cautarea de gaze de sist. Insa intalnirea dintre marile afaceri si Romania rurala s-a transformat repede intr-un cosmar, iar satul a devenit un magnet petru activistii din intreaga tara care se opun fracturarii hidraulice, procedeu cunoscut si sub numele de fracking, scrie New York Times.

Publicatia americana povesteste ca primarul, unul dintre putinii localnici care au luat deschis partea Chevron, a fost alungat din oras intr-un conflict pe care activistii l-au prezentat drept o lupta intre David si Goliat, cu taranii saraci de o parte si America corporatista de cealalta.

“Facand trimitere la o campanie de proteste misterios de bine organizata si de bine finantata, autoritatile romane, inclusiv premierul, au aratat ca lupta asupra fracturarii hidraulice in Europa are intr-adevar un Goliat, insa este vorba despre compania ruseasca Gazprom si nu compania americana Chevron”, scrie NY Times.

Gigantul Gazprom, controlat de stat, are un interes clar sa impiedice tarile dependente de gazul natural rusesc sa isi dezvolte propriile surse alternative de energie, pastrand atat monopolul asupra pietei cat si unu dintre instrumentele de politica externa ale Kremlinului, argumenteaza autoritatile.

Convingerea ca Rusia sustine protestele, impartasita si de autoritatile din Lituania – tara in care Chevron s-a lovit de asemenea de un proteste de o ferventa neobisnuita -, nu a fost pana acum sustinuta de nicio dovada clara. Iar Gazprom a negat acuzatiile ca finanteaza protestele anti-fracking. Insa dovezile circumstantiale si suspiciunile reminiscente din perioada Razboiului Rece au alimentat presupozitiile privind imixiunea Rusiei in afacerile interne ale tarilor est-europene pentru a bloca amenintarile la adresa predominantei sale energetice in Europa.

Inainte de a se retrage in septembrie de la conducerea NATO, Anders Fogh Rasmussen a vorbit despre aceasta campanie a Rusiei, intr-un discurs in Londra, afirmatiile sale starnind furie in randul ecologistilor.

“Rusia, ca parte a sofisticatelor sale operatiuni de informare si dezinformare, a interactionat activ cu asa numitele organizatii non-guvernamentale – organizatii de mediu care se opun exploatarii gazelor de sist – pentru a pastra dependenta de importurile de gaz rusesc”, a afirmat Rasmussen. Fostul sef NATO nu a prezentat dovezi, precizand ca declaratiile sale se bazeaza pe ceea ce l-au informat aliatii NATO.

Aceste suspiciuni au fost alimentate si de paranoia provocata de actiunile Rusiei in Ucraina: anexarea Crimeei si sustinerea separatistilor pro-rusi din estul tarii in lupta lor impotriva Kievului.

Valul de proteste anti-fracking care a maturat Europe de Est a inceput inurma cu 3 ani in Bulgaria, membra a Uniunii Europene insa mult mai intelegatoare fata de interesele rusesti decat celelalte 28 de state membre ale blocului comunitar. Confruntandu-se cu un val brusc de proteste de strada, la care au luat parte activisti dintre care multi nu aratasera anterior prea mult interes fata de problemele de mediu, guvernul bulgar a interzis fracturarea hidraulica in 2012 si a anulat o licenta acordata anterior companiei Chevron.

ONG-urile care au mobilizat protestatarii neaga ca ar beneficia de sustinere ruseasca.

Rusia a dat dovada, in general, de foarte putin interes fata de protectia mediului si are un istoric vechi de hartuirea ecologistilor care organizeaza proteste. Cand vine vorba de fracking, autoritatile rusesti devin imediat cat se poate de “verzi”. Vladimir Putin a declarat la anul trecut ca “fracturarea hidraulica reprezinta o problema uriasa de mediu”. In tarile care au permis utilizarea acestei metode, sustine liderul de la Kremlin, “nu mai curge apa la robinet, ci un nori negricios”.

Alexander Medvedev, seful unitatii de export a Gazprom, i-a avertizat pe europeni ca nu vor putea niciodata sa reproduca succesul american de extragere a unor cantitati mari de gaze prin metoda frackingului pentru ca Europa are o geologie diferita si dispune de densitati de populatii diferite.

Pana acum s-a dovedit ca Rusia are dreptate, cel putin partial, previziunile timpurii privind rezervele enorme din tari ca Polonia fiind spulberate de rezultatele din puturile de proba. Proiectele din Lituania, o alta tara care promitea, au esuat din cauza protestelor si a modificarile legislative care au determinat Chevron sa renunte anul trecut la un proiect de exploatare a gazelor de sist.

Proiectele din Ucraina, despre care se crede ca dispune de rezerve mari de gaze de sist, in special in estul afectat de lupte violente, au esuat si ele. separatistii pro-rusi din est, care nu au aratat interes in problemele de ecologie, au denuntat frackingul drept un pericol mortal.

Si planurile din Romania s-ar putea dovedi un esec. Chevron a terminat forajele de explorare de la Pungesti, insa nu a facut deocamdata publice rezultatele.

Nimic din toate acestea nu a impiedicat insa Gazprom sa urmareasca propriile proiecte de gaze si petrol de sist. Subsidiara sa sarbeasca, Nis, exploreaza acum perimetre in vestul Romaniei, in apropiere de granita cu Serbia. Insa, spre deosebire de proiectul Chevron din celalalt colt de tara, actiunile Gazprom nu au starnit proteste in masa.

Liderii protestelor spun ca aceasta diferenta nu face dect sa reflecte faptul ca Chevron a efectuat foraje de explorare in timp ce subsidiara Gazprom a facut pana acum doar munca de cercetare geologica.

Anca-Maria Cernea, liderul unui grup politic conservator de la Bucuresti care a expus perspectiva unei conexiuni rusesti, spne ca, desi nu a fost descoperit niciun document care sa dovedeasca plati sau sprijin direct din partea Rusiei, dovezile circumstantiale arata ca “rusii sunt in spatele protestele fata de Chevron.”

Ea a remarcat ca protestatarii, inclusiv grupuri care nu au de obicei nimic de-a face unul cu altul, cum ar fi socialistii radicali – dintre care unii au legaturi cu aparatul de securitate din Republica Moldova, puternic influentat de rusi – si preotii ortodocsi profund conservatori.

Mass-media ruseasca, a adaugat ea, a fost curios de activa in reflectarea si alimentarea opozitie la adresa frackingului de la Pungesti. Russia Today, canal rusesc de stat adresat unui publicul din strainatate, a acoperit indeaproape protestelor si a avertizat ca satenii, asemenea culturilor si animalelor domestice, vor muri din cauza apei otravite.

“Ar putea exista un element rusesc aici, insa nu cred ca este dovedit”, arata si seful Serviciului Roman de Interne, George Maior, referindu-se la rolul Rusiei in miscarea anti-fracking.

Nota noastra:

Nu e prima oara cand sunt amestecate situatii diferite pentru a fi puse sub spectrul compromitator al Rusiei si Gazpromului. Una este, de pilda, situatia grava din Pungesti, unde intreaga comunitate a fost lipsita de drepturile elementare constitutionale (abia recent punandu-se capat “zonei de siguranta speciala”), alta este situatia ONG-urilor care s-au implicat (intr-un mod, trebuie subliniat, suspect de neperformant) in protestele anti-fracking, si alta este situatia opiniei publice despre tema gazelor de sist. Sigur ca a mentiona abuzurile de la Pungesti, de pilda, inseamna a strica frumusete de tablou foarte “credibil”, in care mititica firma Chevron, care nu are statul si Jandarmeria de partea sa, este un David aflat in lupta cu ditamai Goliathul rusesc, Gazprom, nu?! Ca localnicii oricum nu conteaza, sunt elemente de decor, in cel mai bun caz.

Este, oricum, mare dovada de iresponsabilitate sa faci vorbire despre implicarea rusilor mentionand doar “dovezi circumstantiale”. Nu pentru ca nu ar fi rusii in stare de mai rele de atat, ci pentru ca asa ceva nu se face daca ai macar un dram de bun simt, de onestitate, pentru ca tema exploatarii gazelor de sist este mult prea importanta din punctul de vedere al interesului national si local pentru a arunca usuratic cu astfel de afirmatii, fara sa nuantezi. Pai, in logica asta, e ca si cum ai spune ca “dovezile circumstantiale” arata ca sustinatorii exploatarii gazelor de sist sunt platiti de Chevron si, prin urmare, promoveaza necinstit interesele unei firme private in dauna interesului public. Pe tema gazelor de sist asistam, insa, la marea unitate de vederi intre Ponta/PSD si “grupurile conservatoare” ca inliniedreapta.

Pe fond, seful SRI confirma inexistenta dovezilor. Pai, la cat de laudate au fost serviciile noastre secrete, daca ar exista implicare ruseasca in asa ceva si serviciile nu ar fi in stare sa documenteze dovezi, ar trebui sa se lase cu demisii – si nu putine.

Vezi si:

Rusia a oprit proiectul “South Stream” fiindca Bulgaria nu si-a dat acordul pentru realizarea infrastructurii in/pe mare, anunta agentia rusa Interfax.

“Nu putem incepe constructia in mare, atata timp cat nu avem permisiunea Bulgariei. Si pentru a incepe constructia in mare si sa ne oprim la malul bulgar ar fi ridicol. Cred ca este clar pentru toti. De aceea, va trebui sa ne reconsideram participarea la acest proiect”, a spus Putin la o conferinta de presa, luni.

“Consider ca pozitia Comisiei Europene nu a fost constructiva. Daca Europa nu doreste realizarea acestui proiect, atunci el nu va fi realizat”, a subliniat presedintele rus.

Gigantul rus Gazprom a finantat in ultimii trei ani circa 50% din proiect, circa 4,66 miliarde de dolari in ultimul an, investiile crescand cu aproximativ 80%.

Alternativa: Conducta de gaz pe sub Marea Neagra care va ajunge in Turcia

In locul South Stream Rusia va construi o conducta de gaz care va ajunge in Turcia pe sub Marea Neagra, informeaza Novinite. Fluxul de gaze urmeaza sa fie redirectionat catre alti clienti, a anuntat Putin dupa discutii purtate cu omologul sau turc, Recep Tayyip Erdogan.

Rusia si Turcia au semnat deja memorandumul de intelegere pentru constructia unei conducte de gaze pe sub Marea Neagra, care ar putea inlocui in mod eficient proiectul South Stream. Noua conducta va fi capabila sa transporte 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an in Turcia, conform sefului Gazprom, Alexei Miller.

Proiectul South Stream, conceput pentru a transporta gaz printr-o conducta din Rusia catre Bulgaria, pe sub Marea Neagra, pana in vestul Europei, a fost oprit de catre Comisia Europeana, pentru incalcarea legislatiei energetice a UE.

Comisia Europeana a cerut din nou in septembrie autoritatilor bulgare sa suspende lucrarile la constructia gazoductului South Stream, avertizand asupra unor posibile sanctiuni impotriva Bulgariei si chiar a Serbiei, desi aceasta din urma nu este membru UE.

“Am cerut guvernului de la Sofia sa suspende lucrarile de constructie pentru conducta South Stream”, a declarat Marlene Holzner, purtator de cuvant pe teme de energie a CE, relateaza novinite.com. Holzner a spus ca procedura de infringement impotriva Bulgariei pentru nerespectarea legislatiei UE in legatura cu proiectul South Stream este inca in vigoare. Procedura a fost lansata la inceputul lunii iunie.

Europenii boicoteaza South Stream si Nord Stream, scrie presa rusa / Romania ar fi putut ajuta Gazprom sa inlature restrictiile anti-monopol ale South Stream

In conditiile in care relatiile cu Rusia se deterioreaza, europenii doresc sa-si reduca dependenta de exporturile rusesti iar acest lucru afecteaza direct proiectele majore ale Rusiei in materie exporturi de hidrocarburi – gazoductul Nord Stream, deja in functie, si proiectul South Stream.

Marea Britanie a renuntat sa prelungeasca Nord Stream pana pe teritoriul sau. “Romania, care ar fi putut sa ajute Gazprom sa inlature restrictiile anti-monopol ale proiectului South Stream, renunta de asemenea la o colaborare gazeifera stransa cu Rusia”, scrie RIA Novosti.

Presedintele Traian Basescu a declarat, la finalul lunii octombrie, dupa Consiliul European, ca niciun gram, niciun metru cub de gaz romanesc” nu va tranzita proiectul South Stream, care va trece prin Bulgaria, precizand ca exporturile romanesti de gaze se vor face prin Transgaz, potrivit Mediafax.

Constructia South Stream este pusa sub semnul intrebarii si in alte tari, in special in Bulgaria, dar pana in prezent nicio tara nu pare pregatita sa renunte la constructia gazoductului.

Informatii aparute luni aratau ca autoritatile ungare cautau modalitati pentru a ocoli interdictiile europene legate de construirea South Stream. Aceasta tara ar putea sa-si modifice legile pentru a putea permite lansarea constructiei gazoductului fara a avea nevoie de o consultare cu UE. Potrivit Reuters, Ungaria ar urma sa lanseze acest proiect in sase luni si sa-l finalizeze pana ian 2017.

Artem Deev, seful departamentului de analiza la AForex, adauga ca acest mediu de confruntare politica afecteaza aspectul economic: “Costul proiectului South Stream a crescut de zece ori”. Toate cheltuielile Rusiei, inclusiv construirea Coridorului sud pe teritoriul rusesc, risca in final sa se dovedeasca inutile, concluzioneaza Nezavissimaia gazeta.

„Piaţa este în panică“, spune Hans van Cleef, expert pe energie la ABN Amro Bank în Amsterdam.

Iar preţul ar putea scădea şi mai mult: Murray Edwards, preşedintele Canadian Natural Resources Ltd, a firmat că petrolul ar putea ajunge chiar la 30 de dolari pe baril după care să îşi revină şi să se stebilizeze la 70-75 de dolari, scrie Bloomberg. Potrivit datelor Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), producătorii americani care extrag din zăcăminte neconvenţionale sunt profitabili la preţuri aflate în jur de 40 de dolari pe baril.

Dacă scăderea barilului de ţiţei este un stimulent pentru creşterea economică, pentru o serie de state din jurul lumii scăderea preţului petrolului cu 38% de la începutul anului, de la niveluri de 110 dolari pe baril la doar 65 de dolari, este un adevărat dezastru. 

Astfel, potrivit studiilor Fondului Monetar Internaţional (FMI), Kuwait, Qatar şi Emiratele Arabe Unite au nevoie de un preţ al petrolului de 70 de dolari pe baril pentru a fi pe zero cu bugetele naţionale. Situaţia se schimbă, însă, radical când vine vorba de alte state: Iranul are nevoie de 136 de dolari pe baril, iar Venezuela şi Nigeria de un preţ de 120 de dolari.

Rusia, foame de bani

Rusia are o situaţie aparte, deoarece pentru a fi pe zero cu bugetul are nevoie ca ţiţeiul să se tranzacţioneze cu 101 dolari pe baril. Rusia este vulnerabilă în mod particular, deoarece veniturile din petrol şi gaze naturale acontează 68% din exporturile Rusiei şi fac jumătate din veniturile bugetul de stat. Or, tocmai scăderea abruptă a petrolului în 1997 a cauzat intrarea Rusiei în incapacitate de plată în 1998.

Rusia se află sub sancţiunile SUA şi ale Uniunii Europene din cauza anexării Crimeei şi a sprijinului acordat separatiştilor din estul Ucrainei. Deja gigantul petrolier Rosneft a solicitat un ajutor de stat de 49 de miliarde de dolari. La fel şi băncile de stat VTB Group – al doilea grup financiar din Rusia, Gazprombank – braţul bancar al gigantului Gazprom şi Rosselkhozbank – banca agricolă a Rusiei au cerut deja ajutoare din partea Guvernului de la Moscova după ce au accesul blocat la finanţare în Occident. Mai mult, băncile ruse au de înfruntat şi creşterea creditelor neperformante. Deja banca centrală a Rusiei a cheltuit aproape 90 de miliarde de dolari în încercarea de a apăra rubla, iar aceasta oricum s-a depreciat la valori record, ajungând azi la 52 de unităţi pentru un dolar, faţă de 36 de unităţi. Declinul este de peste 40%.

Bravada lui Sechin

Igor Sechin, şeful Rosneft, brava săptămâna trecută spunând că Rusia nu va reduce producţia de ţiţei nici măcar la 60 de dolari barilul. De fapt, Rusia nu îşi poate forţa companiile private să reducă producţia şi nici nu ar putea din punct de vedere tehnic, deoarece ar îngheţa instalaţiile. Sechin spunea atunci că Rosneft îşi permite să suporte scăderea preţului, deoarece extrage ţiţeiul la un cost de 4 dolari pe baril. Numai că Rusia nu îşi permite scăderea nici a preţului şi nici a vânzărilor, deoarece bugetul este dependent de veniturile din resurse.

Potrivit lui Igor Shuvalov, fost vicepremier rus, statele arabe nu au redus producţia pentru a scoate de pe piaţă producătorii americani din zăcăminte neconvenţionale.


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, Gazele de sist, PUNGESTI, Rusia, Turcia

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

11 Commentarii la “New York Times da vina pe “BANII RUSESTI” pentru protestele anti-fracking de la PUNGESTI/ Putin renunta la SOUTH STREAM si anunta alternativa prin TURCIA/ Rusia lovita sub centura de pretul petrolului

  1. Proteste pe bani ruseşti.
    Au şi dovezi poate, americanii ?
    La noi ruşii a plătit protestele, dar la nemți… ?
    Acolo au dat bani greiii.
    Au plătit guvernul.
    Da, da iacă că nu au băgat de seamă (americanii), că de la nemți ne se vede.

  2. S-a preluat propaganda mincinoasa a celor care au sustinut politica exploatarii gazelor de sist, cum ca rusii ar fi cei care ii platesc pe manifestanti. La manifestatiile anti-Rosia Montana nu s-a putut fabrica minciuna asta, ca nu avea legatura, dar aici au folosit din plin propaganda anti-ruseasca, aceeiasi marota, a rusilor, care se aduce mereu in discutie si in politica cand se doreste compromiterea adversarilor politici. De parca nu ar fi fost destul de grave efectele fracturarii hidraulice asupra mediului si sanatatii oamenilor ca sa creeze o stare de revolta care sa duca la organizarea unor manifestatii din proprie initiativa. Iar pentru americani, vinovatii sunt intodeauna rusii, cine altii?

  3. @ e.vi

    De la caderea lui Adam si Eva,continuind cu disparitia dinozaurilor,ciuma neagra din europa,exterminarea indienilor din vestul salbatic,asasinarea lui Lincoln si Kennedy,iar mai nou impuscarea afro-americanilor de culoare neagra pe strazile oraselor americane…da,ai ghicit,conform ultimilor investigatii si revelatii,toate acestea au in spate banii rusesti.

    Cred ca elitele americane si prestitutia lor au intrat in agitatie browniana si in zona de delirium tremens.

    Imagineaza-ti numai.In toata Europa si America nu mai exista oameni politici si presa libera,toti sint ca unul si unul ca toti,aliniati precum armata chineza
    https://www.youtube.com/watch?v=OHZIUdHm6b4

    sau ciocanele lui Pink Floyd,hammer march:

    https://www.youtube.com/watch?v=awktDTuuGlg

    exceptiile aici doar confirmind regula.

    Legile perversiunilor sexuale au devenit drepturi ale hoamenilor,urmind sa devina si ale ecumenistilor,indiferent de religie.Asa cum in curtea oricarui arab arab,gaseti o sonda de petrol,asa si in curtea oricarei tari fara conducatori politici,gasesti o baza militara americana.
    CIA eul si NSA aul sint si ele globalizate,in computere,in televizorul cu telenovele,in iphone,in ipad,in computerul de la masina,in masina de barbierit electrica si periuta de dinti cu vibrator,in undele ce se mladuiesc printre copaci,in pietrele de pe marginea drumului care doar par pietre,in spatiul galactic si intra,precum si in cipul ce va sa vina…

    Iezuitul si cu Ecumenicul se intrec in pupaturi,chiar si la virsta lor,luna ianuarie se apropie,marele maestru Iosefini,inghititorul de sabii si aruncator de flacari inca isi face incalzirea in culise la hollywood,toate par atit de aproape pentru ei si iaca,un neica nimeni si o tara numai benzinarii le baga bete in roate,ii intirzie nepermis,maestrul deja incepe sa se innece in sabii,ba si roba parca i-a luat foc de la niste flacari prost aruncate sau coborite.

  4. Exact.
    Protestele au fost pe ruble, clar.
    Da. Sunt imagini. (Din satelit)
    Da. Şi… Maidanul… tot pe ruble.
    Şi mai sunt şi alte dovezi. (Ortodocşii… . Ori îs ruşi, ori pro-ruşi). N-ai văzut la Pungeşti?.
    Cleru domle… face politică (pro-rusă). N-ai văzut ? Să-l aleagă pe-al nostru (ortodox, adică…).
    Toți îs vânduți (ruşilor).
    Ne izgonesc investitorii… .

  5. Tot ce deranjează, critică sau se opune vestului, are origini, susținere (de specialitate şi financiară) rusă, ori teroristă, ori încalcă ,,drepturile” ori democrația statului de drept (american).
    Nimeni din acea masa nu are discernământ, nu are dreptate (chiar de o văd şi orbii), şi niciodată ineresele pebtru care protestează. Da acea masă dacă nu se lasă manipulată de ei e clar că este manipulată de adversar.
    Totalitarismul ,,democratic” (aceeaşi Marie, cu pălărie), cu diferența ca nu te acuză (şi condamnă), pentru duşmănie față de sistem ci pe ocolite.
    Nici la comunişti nici ,,democrați” dreptatea protestatarilor, a opozanților, nemulțumiților etc, nu există, nu e adevăratul motiv, motivul fiind doar cel declarat de ei.
    Protestezi ? Dacă nu o faci în ineresul cui trebuie, esți plătit de ruşi, eşti manipulat (prost şivsubcortical) sau chiar mai mult, dacă infitrații deturnează ori vandalizează.
    Ce vedem ? Totalitarism ,,democratic” codndus strategic şi controlat la sânge prin toate sistemele.
    Ce spun de fapt americanii ? Că corporațiile ruse se lupă pe ciolan cu cele americane. Unde e păcatul ? Pe partea rusă. De ce ? Păi ,,terenul” a fost ocupat ,,democratic” de americani şi totul e… ok din partea lor.
    Ce mai vreți ?

  6. Pingback: “LOTUL DUGHIN”. Listele negre revin in actualitate. Potentiale “tinte” din Romania pe o lista atribuita ideologului AL. DUGHIN - Recomandari
  7. Pingback: PE CINE ASISTA STATUL DE FAPT: Romania construieste, pentru OMV Petrom si EXXON, o mega-conducta pentru gazele din Marea Neagra/ “Suferinta la pompa” – SUNTEM PRINTRE TARILE CU CEA MAI SCUMPA BENZINA DIN LUME/ Justitia independenta: geol
  8. Pingback: Presa de propaganda, grupuri de lobby, liste negre. CUM IGNORA NEW YORK TIMES REALITATEA IN FAVOAREA “RELATARILOR” DESPRE PRESUPUSA FINANTARE RUSEASCA A PROTESTELOR DE LA PUNGESTI/ Guvernul Ponta vrea neaparat FRACTURARE HIDRAULICA - Recomanda
  9. Pingback: Raport politic in Congrestul SUA despre cum ar fi folosit RUSIA preoții români in protestele ANTI-CHEVRON
  10. Pingback: Raport politic in Congresul SUA despre cum ar fi folosit RUSIA preoții români in protestele ANTI-CHEVRON
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare