Dezbatere despre ORA DE RELIGIE la “Jocuri de putere” (VIDEO) cu Emil Moise, Remus Cernea, pr. Constantin Necula si Ecaterina Andronescu. Profesorul de drept constitutional GHEORGHE IANCU desfiinteaza decizia CCR: ROMANIA NU ESTE STAT LAIC

5-03-2015 2 minute Sublinieri

Rareș Bogdan – “Jocuri de putere”
Mitropolitul Andrei Andreicuț , Preotul Constantin Necula, Ecaterina Andronescu, George Grigoriu, Gheorghe Iancu (fost Avocat al Poporului), Emil Moise, Remus Cernea.

Nota noastra:

Atunci cand activistii atei se confrunta cu cativa interlocutori bine pregatiti, gaunosenia, agresivitatea, reductionismul redundant izbesc, nu doar ies in evidenta.

Problema reala, insa, este cea indicata si de profesorul de drept constitutional Gh. Iancu: cum a fost posibil ca CCR sa admita poliloghia total nefundamentata constitutional a lui Emil Moise (care nu rateaza orice ocazie sa sublinieze ca e decizia lui)? Cum s-ar putea explica aceasta decizie aberanta care, conform prof. Iancu, nu se sprijina pe nicio prevedere a Constitutiei? Poate se explica asa

In acelasi timp, nu reusim sa intelegem cum poate Emil Moise sa ameninte cu procese si sa puna presiune pe ministru, dupa cum a descris singur, intr-un stat de …drept. Cum poate Emil Moise sa afirme ca ora de religie e facultativa, cand ora de religie, conform sensului legal al termenului facultativ, nu are cum sa fie astfel? Cum poate un intreg aparat de propaganda sa fie pus in slujba unor activisti care in mod vadit siluiesc legea si bunul simt?

Totodata, trebuie remarcata prezenta deseori foarte inspirata a parintelui Constantin Necula. Credem ca roadele pentru Biserica aduse de astfel de contributii sunt mult mai mari decat rafuielile sale cu mai micii si hulitii frati intru cuvant. 🙂

A se vedea dialogul cu acelasi parinte de la Gandul.live


Categorii

1. DIVERSE, Preoti si duhovnici romani, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Scoala romaneasca, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

23 Commentarii la “Dezbatere despre ORA DE RELIGIE la “Jocuri de putere” (VIDEO) cu Emil Moise, Remus Cernea, pr. Constantin Necula si Ecaterina Andronescu. Profesorul de drept constitutional GHEORGHE IANCU desfiinteaza decizia CCR: ROMANIA NU ESTE STAT LAIC

  1. Apropo de pr.Necula: foarte buna emisiunea de la gandul. Le-a inchis gura, temporar e drept, papagalilor alora.

  2. Mi-a placut foarte mult! A fost scoasa in evidenta, in sfarsit, lipsa de consistenta a discursurilor celor doi atei. De asa ceva era nevoie ca sa fie demontat, profesionist, discursul lor propagandistic bazat doar pe atacuri si acuzatii nefondate la adresa Bisericii si a Ortodoxiei, invatate pe dinafara. Au fost pusi la punct! Emil Moise, un inselat, complet “pe aratura”, pare grav atins de boala trufiei, pana la pierderea bunului simt. Nu-si mai incape in piele de propria importanta. Din acest motiv are gandirea si intelegerea complet distorsionate. Legea lui, decizia lui… E mandru si nu-i pasa ca rascoleste o tara intreaga. Vede abuzuri si infarctiuni acolo unde ele nu sunt. Remus Cernea pare un om viclean, constient ca trebuie sa dea din gura si sa-si spuna poezia ca sa apere o agenda caci slujeste la un stapan care pentru asta il plateste. Iar cand cei doi au inceput sa fie luati la bani marunti pentru cunostintele lor precare in domenii in care indraznesc sa dea lectii, au inceput sa se planga ca sunt jigniti si sa acuze de intoleranta.
    Mi-au placut toti ceilalti invitati si m-a surprins foarte placut Par. Constantin Necula. M-am bucurat ca Prof. Iancu a subliniat ca Romania nu este un stat laic si a aratat lipsa oricarui temei a deciziei CCR.
    Va ramane vesnic o rusine pe obrazul Curtii Constitutionale aceasta decizie neconstitutionala. Daca ar avea putin bun simt ar revoca decizia. Dar nici pata de pe obrazul Guvernului, in general, si a Ministerului Educatiei, in special, nu se va sterge, pentru felul absolut scandalos in care a aplicat-o, nerespectand procedura legala, batjocorind in acest fel nu doar profesorii de religie, elevii si scolile ci o tara intreaga.

  3. multumesc frumos pt.posibilitatea de a urmari emisiunea, suntem pe drumul ingust si anevoios dar cat de pretios al credintei si Doamne cat s-au inmultit cei care ne trag de haine sa ne dea jos de pe el….

  4. Vicleanul Remus marsa pe “intoleranta religioasa” ….da la raul orei de religie in general,schimba placa pe intoleranta unor manuale ortodoxe.

  5. Multumesc mult pentru inregistrare, am vazut a doar parte a emisiunii la TV si felicitari pentru toti participantii care au combatut decizia Curtii Constitutionale.
    Pe la jumatatea emisiunii dl. ziarist Grigoriu, foarte combativ de altfel, a vorbit despre un santaj care s-ar fi facut legat de scoaterea religiei din scoli.
    Un parinte mi-a povestit pe vremea premierului Radu Vasile, ca domnii de la putere au santajat biserica cu scoaterea religiei in scoli daca nu il invita pe conducatorul Bisericii Catolice in Romania, ceea ce s-a si facut atunci.
    Lucrurile se leaga la cativa ani buni distanta si demonstreaza inca o data actiuni concertate impotriva credintei, cum zicea Pr Iustin exista oameni care sustin lucrurile din umbra dorind sa transforme lumea intr-un imens Pitesti.

  6. Tare emisiunea!!! În sfârșit o atitudine pe măsură din partea Bisericii Ortodoxe, și nu mă refer numai la păr Necula, ci și la toți ceilalți participanți mărturisitori, care fiecare și-a dovedit adevărata măsură în domeniul în care excelează (incl Rareș Bogdan), și cu toții i-au cam spulberat pe ceilalți doi, dintre care unul mândru și deschis, dar celălalt viclean și de la care o vom mai trage probabil mult timp. Cam astfel și încă ceva mai radical tb purtat dialogul cu cei care se ridică împotriva Bisericii și Neamului! Dumnezeu să-i răsplătească și să le ajute în continuare!

  7. Totusi, nu a fost totul chiar asa bine. Jurnalistul Grigoriu a avut multe interventii hazardate, iar profesorul Iancu ar fi trebuit sa depaseasca repulsia starnita de prezenta lui Emil Moise si sa toace marunt tot ce era fals in argumentatia aceluia. Sinceritatea sau nesinceritatea lui Moise nu intereseaza pe nimeni, pana la urma. Cu ce ne incalzeste ca omul a apostaziat sincer de la crestinism si ca vrea sincer sa transforme ora de religie intr-o prezenta minora in scoli?

  8. Sunt de aceeasi parere cu @admin.. Au intrat la un moment cu totii – din pacate si par. Necula – in capcana unei harmaieli nemaipomenite, in care nu se mai auzea om cu om si in care, culmea!, tocmai Moise parea rezonabil, pt ca cel putin isi urmarea argumentatia, asa falsa cum o fi fost ea…

    S-au spus multe lucruri valoroase si reale, dar cumva – cel putin asa mi s-a parut mie – argumentatia esentiala a fost ratata. S-au invartit in jurul cozii, dar nu au pus punctul pe `i~, desi era asa simplu sa o faca! Ideea de baza e ca niciodata, pt nici un elev sau parinte, religia nu a fost obligatorie, ci pt scoli, in sensul de a fi introdusa in curicula scolara. Toata argumentatia celor 2 ar fi avut tot sensul din lume daca ei inainte n-ar fi avut de ales si ar fi fost obligati sa frecventeze ora de religie – ceea ce niciodata nu a fost cazul. Prin urmare tot esafodajul acela atent construit – ideea prozelitismului, influentarii samd – pur si simplu nu are sustinere.

    O alta distinctie necesara era aceea dintre stat laic si stat ateu. Romania este un stat laic – in sensul ca Biserica nu participa la guvernare si nu se implica in calitate de actor decizional in politica. Dar poporul roman este un popor crestin – si asta nu pt ca o vrem unul sau altul, ci din motive FAPTICE: bisericile sunt pline, cozile la moaste – binecunoscute, imensa majoritate a optat pt religie, oamenii isi fac cruce cand trec pe langa o biserica etc. etc. si, nu in ultimul rand, credinta ortodoxa ne-a definit si modelat istoria, cultura, identitatea.

    In aceste conditii, in virtutea celui mai elementar principiu democratic (demos + kratos = puterea poporului), si anume regula – da, banala, enervanta, trivial statistica – a majoritatii, si in conditiile in care Statul roman, prin Constitutia sa si prin angajamentele sale europene, a inteles sa asigure educatia religioasa celor care o doresc (iar cei care o doresc sunt, se vede treaba – si slava lui Dumnezeu pt asta!! – cei mai multi) – asadar, date fiind toate acestea, constitutional, democratic, logic, decent si normal din toate pdv era ca cei – PUTINI – care NU doresc religia sa faca cerere, iar cei – MULTI – care o vor sa fie scutiti de procedurisme, mai ales ca dreptul le este asigurat constitutional si orice procedura reprezinta o conditionare care ingradeste accesul la un drept oarecare, oricare ar fi el.

    Una peste alta tot tam-tam-ul a avut ca efect faptul ca milioane de cereri vor incarca secretariatele scolilor, in loc de cateva sute de mii. Punct. Bref: un rezultat stupid. Asta dpdv al logicii formale. Cu alte cuvinte, o minoritate s-a impus in fata majoritatii. Ori aici deja nu mai e vorba de forma, ci de fond, de esenta. ASTA chiar este o lovitura directa in chiar temeliile democratiei, pt ca zdruncina insusi principiul ei de baza! Moise, daca e de buna-credinta, inseamna ca literalmente nu vede padurea de copaci! Sigur, daca la acest test s-ar fi dovedit ca imensa majoritate a oamenilor NU vor religie, da, as fi inteles. Asta e. Tr sa acceptam alteritatea si majoritatea. In fond de cate ori nu am fost nevoiti sa fim de partea cealalta, aia neconfortabila, a minoritatii, si sa inghitim galusca dupa galusca…nu? Dar nu a fost asa. Deci toata tevatura s-a DOVEDIT (ca de-acum e dovedita treaba) nimic altceva decat o bataie de joc la adresa poporului si, deci, la adresa democratiei – altfel atat de invocate!

    Ori mi s-a parut ca aceste lucruri esentiale trebuiau subliniate pur si simplu, cu logica, raceala si luciditate juridica. Dupa care urmau a fi adaugate celelalte argumente, foarte valoroase si ele, desigur (traditia etc..)

    Mi s-a parut excelenta faza cu ultima strofa din Imn, adresata lui Remus Cernea: Remus Cernea reprezinta acest popor (era singurul parlamentar de acolo). Ori el reprezinta un popor pe care nu il cunoaste, nu il intelege si, mai rau, il dispretuieste.

    Tot acest demers – prin care, repet, s-a izbutit infrangerea unui principiu democratic fundamentl si elementar – a avut insa un alt scop: ei incearca, asa ca si cu lgtb=ul, sa produca o MUTATIE DE CONSTIINTA la nivelul identitatii romanesti, care – iata, surpriza! – nu si-a dat chiar asa obstescul sfarsit cum poate multi s-ar fi asteptat (inclusiv eu). Nu am cuvinte sa imi exprim imensa BUCURIE ca poporul nostru a trecut acest test!! Chiar daca luptele sunt departe de a se fi incheiat, cred sincer ca undeva, in Cer, chiar am punctat, dragii mei prieteni!! 🙂

    ps: Cernea efectiv scoate uneori niste perle de te lasa masca. Aia de ex. cu mieii taiati de Paste.. :)))))), Doamne, iarta-ma!, dar a fost atat de idioata…!!!:)) Cred ca insusi Departamentul de Stat este usor jenat de prestatia mandatarului…

  9. @doroteea:

    Da, exista si acest risc al triumfalismului si al zicerii “hop” inainte de a sari santului, cum am mai spus.

    Daca ar fi sa dam un diagnostic, in privinta celor doua parti combatante, rezultatul a fost blocaj. Pana acum, la nivel de cearta de cuvinte, partea ateista a fost mai bine pregatita, in sensul in care era mai agresiva si coerenta (cum a fost, de altfel, si Moise acum). Acum, partea pro-ora de religie e mai dezghetata si incepe sa se miste mai bine in ring. Altfel, nu am intrat inca pe terenul lor si nu le-am demolat pilonii de rezistenta.

  10. @admin:

    mai am citit adineauri: 89,75% inscrieri la nivel de tara!!!!

    Mie mi se pare un succes enorm, real si ultraoportun ca moment! Pana la urma a fost un experiment. Si… au luat teapa. Departamentul de Stat va trebui sa iis regandeasca strategia. Cu obscurantistii astia nu poti face nimic, decat care de tun…ofteaza probabil baietii…

    Cand e de sarbatorit, eu zic sa o facem, pt ca nu mi se pare deloc un rezultat neglijabil, ci o palma care a inchis gura multor clantai!

    Sigur, astept sa se stabilizeze rezultatele…

  11. Sunt de acord ca dezbaterea a avut minusuri. Intr-adevar, la un moment dat era o harmalaie in care vorbeau unul peste celalalt si nu s-a intervenit. Este un minus pentru moderator, in primul rand. Cu toate imperfectiunile, insa, a fost scoasa in evidenta goliciunea discursului taberei ateiste. Asa mi s-a parut mie. Cei doi au “scoala” de propaganda si par mai coerenti doar pentru ca isi repeta, cu obstinatie, sloganele.Trebuie mai mult sange rece, e adevarat, dar nu e usor. E un joc al nervilor sa asculti discursul lozincard obraznic, atacurile la adresa Bisericii si ierarhilor, modul in care cineva incearca sa dea lectii in domenii la care nu se pricepe deloc. Se poate ajunge la o stare de enervare, cum a fost cazul Profesorului Iancu scos din sarite de tupeul si impertineta lui Emil Moise, care vorbea prostii cu un aer doct, contrazicandu-l. Enervarea lui s-a manifestat printr-un dezgust. Din pacate aceasta enervare l-a deconcertat si nu a ajutat cauzei finale. Putea sa explice mult mai multe, nu atat pentru Moise cat pentru telespectatori. Par. Necula era si el iritat si se vedea. De asemenea, cele doua minute din final trebuiau mai bine exploatate de fiecare. Era un moment in care se putea puncta mult. Oricum, in pofida unor interventii mai putin reusite, e mult mai bine decat ce am vazut pana acum. Asta nu inseamna, bineinteles, ca nu mai este de lucru.

  12. Asa e, Daniela, ai dreptate, pana la urma una e sa comentezi de pe marginea terenului si alta sa fii acolo.

    Orcum, pana una alta, cu toate minusurile, rezultatul e…VICTORIEEE!! 🙂

  13. Doroteea,
    Departamentul de stat nu se jenează (ruşinează) să impună homo… şi toată comoară dosului şi se jenează de gugumănia cerniană ? Nu cred. Şi nici nu-şi regândaşte strategia, doar pentru atât.
    Omul nu cade prin constrângeri ci prin slăbiciuni. Lasă liberă calea păcatului şi vei vedea câți vor fugi de ea. Ba mai mult, fă din păcat spectacol şi artă, inundă mediatic totul cu acestea şi vezi câti vor mai rămâne curați. Dă-le smartphon şi aplicații prin care să-si găsească parteneri(re) pe o rază de la 2 la 120Km, dă-le mijloace contacepționale, cultivă-le cultul plăcerii, sărbători dedicate “iubirii” şi toate cele, (de la grădință) şi astfel ajungi să îi înțelegi strategia..

  14. Emisiunea m-a deceptionat. Moderatorul si-a propus in primul rand sa faca audienta lasand intervenantii sa se comporte agresiv, necivilizat chiar. Mai era un pic si lucrurile degenerau dupa modelul “dezbaterilor” lui Dan Diaconescu.
    Cred ca tinerii telespectatori au fost surprinsi de atitudinea intelectualilor din platou. Singura persoana rezonabila in exprimare si ferma in argumentatie a fost doamna profesoara Andronescu, care de altfel, a punctat scurt si decisiv impotriva lui Moise, in finalul emisiunii
    Raportul de forta al dialogului nu a fost echitabil decredibilizand jurnalistul gazda, ce da dovada de infatuare in ultimul timp si servind, posibil involuntar, aripa anti-crestina ce va poza in victima.
    Cernea, care numai prost nu e, stia bine ca aritmetic vorbind, cei 7 adversari ii vor dovedi, cum se spune la mine la tara, pe cei 2 “bieti “umanisti si a acceptat formula emisiunii.
    A fost foarte neplacut momentul in care Par. Necula a lasat calmul deoparte, devenind ironic. Cred ca Parintele Gavrila era mai potrivit pentru a sustine cauza in discutie.
    Ideea cursurilor de morala si istoria religiilor este desigur foarte buna si in mod normal, Cernea trebuia sustinut in aceasta propunere, doar ca trebuia sa i-se explice faptul ca disciplina la care a tot facut referire se adreseaza adolescentilor si nu copiilor din ciclul primar.
    Au mai fost doua interventii neinspirate in emisiune. Una, privitoare la cursul despre holocaust si cealalta, privitoare la delfini..

    Referitor la sacrificarea mieilor cu prilejul Sarbatorii Invierii Domnului, are dreptate Parintele Gavrila si ca dansul, multi preoti, cand afirma ca este un obicei judaic si nicidecum crestin.
    Cina cea de taina este momentul de granita dintre judaism si crestinism.
    Sarbatoarea Invierii trebuie pregatita prin post si spovedanie si sarbatorita , dupa exemplul Mantuitorului, punand pe masa peste si miere.
    Cred ca marea majoritate a preotilor nu are curajul inca sa explice eroarea sacrificarii mieilor din teama de a nu fi acuzata de antisemitism si pentru a nu-si atrage dusmania negustorilor macelari si inamicitia consumatorilor de stufat din miel.

  15. Daca 90% din romani s-au inscris la ora de religie, atunci eu vad principiile lu Cernea cam asa:

    Intr-o camera de dormitor comun dorm 10 oameni, 9 care dorm cu lumina aprinsa, 1 care doarme cu lumina stinsa (am incercat sa dau putina normalitate celui singur, desi asta se poate interpreta oricum as face alegerea asta neimportanta), si pana la un punct in cursul trimestrului lumina statea aprinsa la culcare. Cel singur avea insa voie sa se mute in camera alaturata, daca nu-i convenea.

    Acuma, cel singur, care e tolerant si lupta pentru dreptate si democratie (parca si pentru asta lupta Cernea), decide ca el e la fel de important ca cei 9, si obtine privilegiul sa se doarma cu lumina stinsa, drept care cei noua, daca vor, au dreptul sa se mute in camera alaturata sa doarma, si acum e foarte bine si mai ales democratic, iar cei ce il contrazic sunt intoleranti si risca sa duca situatia spre abuzuri (si alte cuvinte cheie).

    ( de fapt, statistica nici nu e asa, ca poate din cei 10% care n-au depus cererea, unii au fost nedecisi, ca la votul anti-Basescian de odinioara, si nu pot ei fi acuzati ca au produs schimbarea care i-a deranjat pe cei multi, care trebuie sa taca si sa tolereze… De fapt aici Cernea a avut putin dreptate, cand zicea “nu sunteti tolerant”, poate inseamna ca numai unii trebui sa fie tolerant, ceilalti n-au probleme cu acest principiu (ex Cernea) si nici prin cap nu le trece sa-l aplice, ca lor le plac abuzurile impotriva altora (ex lui Cernea) )

  16. @clement:

    iubitorul de animale Cernea Remus ar trebui sa le ridice statuie crestinilor care mai mult de 200 de zile pe an…tin POST!!! Tip in care ateii&co se indoapa la greu cu pui, purcei, vitei, si tot tacamul.

    Oamenii, ce sa vezi, din imemoriale timpuri, se hranesc si cu carne. Cine oare e de vina pt asta?? BOR, evidemment, dohh.

    Taierea mielului de Paste este traditie populara. Tinerea postului este DOGMA bisercieasca, crestina. Namaivorbind de imbuibare si lacomia pantecelui – cere figureaza pe lista celor 8 pacate principale.

    Mi-a placut si aia: Biserica a detinut robi!! Un raspuns de bun simt aici

    http://www.george-damian.ro/suferintele-tiganilor-sub-biciul-bisericii-ortodoxe-romane-precizari-pentru-ciprian-necula-5430.html

    Remus Cernea tr lasat sa se exprime, a fost o mare greseala ca il tot intrerupeau! Cand e liber si el insusi, perlele curg de la sine. Omul e scolit la mareata scoala americana, probabil, recunosti stereotipiile mentale usor. La asta se adauga insa si o inconfundabila tusa personala, care nu trebuie sufocata, e prea amuzanta 🙂

  17. Faptul ca parintilor li s-a cerut sa faca cereri pentru ora de religie si 90% au optat in favoarea acesteia spune ca a fost un test, sa se observe cati vor religie, si pe viitor indica inutilitatea cererilor.Mai logic ar fi ca cei care nu vor sa participe al aceasta ora sa faca cereri.E cum a spus Silviu cu cei 9 care vor sa doarma fara bec aprins , dar nu pot pentru ca al 10-lea nu poate dormi pe intuneric si deci toata lumea sa doama cu lumina aprinsa.Acest procent de 90% pentru ora de religie respinge procentul de 75% de incredere a romanilor in biserica.Ceea ce inseamna ca procentul este mult mai mare.

  18. […]
    “Cernea afirmă că este irelevant faptul că poza promovată de el este trucată și își reafirmă pretinsa lui dragoste pentru animale și îngrijoarea pentru oamenii care sunt prostiți de religie (nu e îngrijorat însă și de faptul că-i prostește pe adepții lui cu minciuni).
    Dacă până azi eu îl vedeam pe Cernea ca un personaj sinistru, un altul care vrea atenție, de azi pentru mine Remus Cernea este un simplu propagandist anticreștin și un mincinos. Atât și nimic mai mult. Asta pentru că nu-l bănuesc că e idiot.”
    […]

    Sursa: http://www.napocanews.ro/2015/04/garantat-victor-ponta-deputatul-remus-cernea-propaganda-anticrestina-cu-poze-trucate-in-vinerea-mare.html

  19. Pingback: Stanga neostalinista reactioneaza fata de referendumul pro-familie. O asociatie pro-LGBT “CONDAMNA” implicarea BOR in “ORGANIZAREA LAICA” a statului român | Cuvântul Ortodox
  20. Pingback: IPS Teofan (VIDEO) la Duminica Ortodoxiei despre MARTURISIREA CREDINTEI, TESTUL “OREI DE RELIGIE” si CRESTINII OMORATI PENTRU HRISTOS “chiar in timp ce noi vorbim si stam in sfintele biserici”/ CINE SI DE CE LUPTA IMPOTRIVA RELIGIE
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare