ORA 25 pentru ortodocsii din România si lupta pentru salvarea orei de religie/ MODELUL DE CERERE CARE TREBUIE DEPUS PANA PE 6 MARTIE/ Asociatia Parinti pentru Ora de Religie infiinteaza filiale

22-02-2015 16 minute Sublinieri

Crucea-Eroilor-Neamului-Muntii-Caraiman-660x437

DESCARCATI DE AICI CEREREA TIP PENTRU INSCRIEREA LA ORA DE RELIGIE (.doc): cerere_tip_or_2015c

  • Doxologia:

Pr. Constantin Sturzu: Ora 25 pentru ora de religie?

Prima amintire. Eram la începutul gimnaziului, în plină dictatură ceauşistă, spre mijlocul anilor â80. Am teză la română. Eu, așa cum fusesem învăţat de bunica dinspre mamă, înainte de a începe să scriu, îmi fac cruce, discret. Profesoara, vigilentă, mă zăreşte şi mă apostrofează sever. Mă umileşte în faţa întregii clase, ridiculizându-mă şi jignindu-mă pentru gestul făcut, care „nu are ce căuta în şcoală”. A fost un şoc, mai ales că eram şi într-o perioadă mai grea a vieţii mele… De atunci, am încetat a-mi mai face cruce în public, până la căderea comunismului.

A doua amintire. Trec anii şi ajung la liceu. La o oră de dirigenţie, prin 1988, ne vine în clasă un activist de partid, la vreo 30 de ani. Toacă mărunt Biblia şi viziunea scripturistică asupra facerii omului: „Dacă Dumnezeu a făcut doar pe Adam şi pe Eva, la început, cum erau ei: albi sau negri? Cum explicaţi voi că sunt acum atâtea rase pe faţa pământului?”. Şi continuă cu susţinerea celor mai comune teze ateiste. Discursul mă irită, dar tac. Nu ne permitem nici eu, nici alţi colegi – deşi credem în Dumnezeu – să-l contrazicem. Ne era frică. Îmi stătea pe limbă să-l întreb: „Cum puteţi susţine o teorie, ca a lui Darwin, cum că omul se poate trage din ceva atât de diferit precum maimuţa, dar nu credeţi că e posibilă evoluţia unui om închis la culoarea pielii din generaţii care, înaintea lui, au avut o culoare a pielii mai deschisă? E un salt mult mai mic în cel de-al doilea caz!”… În orice caz, singura „disidență” pe care mi-am permis-o a fost să refuz intrarea în UTC și să iau în derâdere, împreună cu alți colegi, orele de „informare politică”, în care eram puși să citim, pe rând, cu voce tare, din „Scânteia”.

„Dreptul” de a fi jignit pentru credința în Dumnezeu

Cum vi se pare: există vreo legătură între aceste două scene evocate mai sus, aparţinând de o epocă apusă de un sfert de veac, şi ceea ce se întâmplă în zilele noastre? Probabil că nu credeţi, dar scene asemănătoare se petrec şi în școlile de azi. Chiar dacă avem o libertate de exprimare garantată – deocamdată! –, chiar şi acum se mai fac abuzuri asupra copiilor care au anumite convingeri religioase. Chiar fetele mele gemene, nu cu multă vreme în urmă, au trebuit să suporte jignirile şi ofensa aduse credinţei, lui Dumnezeu, Bisericii şi slujitorilor ei, sfintelor moaşte etc., de către unul dintre profesorii care le preda, pe atunci, un obiect din sfera tehnică. Evident, fără ca discursul său să aibă cea mai mică legătură cu ceea ce era obligat să le înveţe la ore. Abia la sesizările pe care le-am făcut mai mulţi părinţi din clasă, dar mai ales cu intervenţia fermă a conducerii şcolii, acesta a acceptat să înceteze cu aceste atacuri şi să ţină copiilor lecţii despre lucrurile pentru care era plătit de statul român. Ceea ce aş vrea să reţineţi din acest episod este că în acele ore, în care profesorul respectiv se dezlănţuia împotriva „popilor” şi a „pupătorilor de oase”, copiii mei erau obligaţi să asculte, nu aveau voie să iasă din clasă, chiar dacă le era, indirect sau direct, jignit tatăl.

Din datele pe care le am, acesta nu este un caz izolat. Nu sunt deloc puţini acei profesori care îşi permit, la orele lor, să atace sau să jignească convingerile religioase ale elevilor. Bineînţeles, fără ca elevii să aibă dreptul – primit de la Curtea Constituţională – ca,„la cerere”, să poată părăsi clasa pe durata acestor diatribe. Este un drept pe care cei ce nu au dorit să frecventeze ora de religie l-au avut încă de la începutul introducerii acestei discipline în planul de învăţământ! Înţeleg, din ceea ce s-a întâmplat în ultima vreme, că nu s-a găsit (nici nu s-a căutat, de altfel) o soluţie pentru ca un copil să fie protejat de atacuri care-l pot leza în sensibilităţile sale, religioase ori de altă natură, dar s-a ajuns, în schimb, în situaţia în care trebuie să faci cerere să ţi se respecte un drept prevăzut de Constituţia României, acela de a primi o educaţia religioasă. Mai mult, s-a impus un termen – până pe 6 martie – foarte strâns pentru a depune cereri toţi cei care doresc să participe la ora de religie, indiferent de cult. Se mizează, desigur, pe faptul că unii nu vor găsi timpul necesar spre a depune cererea, alţii nu vor fi informaţi corect asupra acestui lucru, poate unii directori sau diriginţi de convingeri ateiste vor obstrucţiona acest proces şamd.

Nu una, cinci ore de religie pe săptămână

Cu siguranţă, fără o mobilizare exemplară, nu se va putea menţine, şi după 6 martie, numărul actual de elevi care frecventează acum ora de religie. Din punctul acesta de vedere, e o primă victorie a acelor ONG-uri secular-ateiste care nu-şi doresc – au şi declarat aceasta – ca lucrurile să se oprească aici. Şi-ar dori chiar să scoată de tot religia din şcoală, înlocuindu-o cu materii precum istoria religiilor sau etica. Ca argument, aduc faptul că religia ar trebui predată în biserici (sau, după caz, în case de adunare, moschei, sinagogi etc.). E ca şi cum ai spune că ora de informatică ar trebui predată doar la un Centru de calcul, iar ora de biologie doar în Grădina botanică. În această privinţă, profesorul universitar Constantin Cucoş, o personalitate binecunoscută în domeniul ştiinţelor educaţiei, subliniază că, „din perspectiva educaţiei religioase, şcoala şi Biserica nu se află în relaţie de opoziţie sau concurenţă reciprocă, ci de continuitate sau completitudine, în limitele propriilor lor ţinte, responsabilităţi sau posibilităţi”(citat din articolul publicat în „Lumina Educaţiei”, supliment lunar al „Ziarului Lumina”, nr. 1, februarie, 2015). Cu alte cuvinte, lucrurile nu trebuie nici confundate, nici amestecate, când vine vorba de cateheză şi de ora de religie.

Căutând să folosească decizia Curţii Constituţionale ca pe un bumerang, un ONG din Piatra Neamţ, Asociaţia Pro Ortodoxia, a lansat, printre părinţi, ideea – şi se pare că unii au aderat deja la ea –, ca în cererea de înscriere a copilului să fie solicitate nu una, ci cinci ore de Religie săptămânal, de preferinţă una în fiecare zi! E, şi aceasta, o formă de a contracara, întorcând o povară pusă pe umerii părinţilor într-o mare problemă pentru statul român, care ar trebui să ofere soluţii favorabile la astfel de solicitări perfect… constituţionale! Oricum, dincolo de factorii care creează sistematic o presiune publică pentru scoaterea orei de religie din şcoală, avem şi aici, precum în toate epocile istorice, de a face, în ultimă instanţă, cu tensiunea dintre constrângerile statului şi libertatea persoanei. Prin romanul său, „Ora 25”, preotul şi scriitorul Virgil Gheorghiu ilustra, încă de la jumătatea secolului trecut, cumplitele consecinţe pe care le poate genera orice tip de sistem politic în care omul nu mai este tratat ca o persoană, ci doar ca o etichetă pe care poţi scrie, poţi şterge şi iarăşi poţi scrie orice se vrea, absolut după bunul plac. O lume în care mai importantă este fidelitatea faţă de o ideologie, în care e de preferat fanatismul, chiar, în detrimentul compasiunii şi deschiderii faţă de aproapele.

Prin tendinţele vizibile în Europa, în plan legislativ, ne apropiem vertiginos de o nouă„Oră 25”, una în care totul să fie „prea târziu”, în care să nu mai poţi salva nimic. Căci dacă vor reuşi să corupă copiii încă din fragedă pruncie şi, mai mult, nu le vor oferi şansa unei educaţii construită pe repere spirituale şi valori morale inspirate de textele sacre şi validate de-a lungul secolelor, atunci totul va fi pierdut. Deocamdată, încă nu suntem în acest stadiu, să nu ne panicăm! Faptul că cei ce impun, în genere, măsuri, tendinţe, legi anticreştine şi dezumanizante au destul de multă putere sau susţinere, nu trebuie să ne impresioneze. Dacă „Dumnezeu este cu noi, de cine ne vom teme”? Pe de altă parte, asta înseamnă că nu mai e timp de stat cu mâinile în sân, ci trebuie să acţionăm energic şi prompt; evident, totul doar în limitele legii şi ale bunului simţ, conştienţi fiind „fiii cărui duh suntem” (cf. Luca 9, 55). Atenţie, aşadar, timpul trece repede, cele 24 de ore se scurg foarte uşor, iar dacă nu ne trezim la timp, într-o clipită ne trezim zvârliţi în Ora 25!

Nicolae Pintilie: Cerere pentru… viață!

„Lăsaţi copiii să vină la Mine şi nu-i opriţi, căci a unora ca aceştia este împărăţia lui Dumnezeu.”

Mai-marii de la Educaţie s-au răzgândit. Li s-a părut lor, aşa deodată, că ar fi mai bine să bulverseze câteva milioane de copii şi câteva mii de profesori. Decizia – până pe 6 martie, aproximativ 2.000.000 de părinţi trebuie să dea un răspuns în legătură cu ora de religie! Cu toate că Ministerul Educaţiei comunicase în mod oficial că aceste cereri se vor depune începând cu septembrie 2015! Iată cum un oficial din minister declara cu lejeritate despre modificarea de ultimă oră: „Am dori să lăsăm un timp părinţilor să ajungă să depună o cerere, dacă doresc să o depună. Există un formular pe care noi l-am transmis şi care spune foarte simplu: «Doresc ca fiul/fiica mea, cu numele respectiv, să participe la orele de religie şi anume la cultul…», cel pe care îl alege părintele elevului. E foarte simplu. După 7 martie vom avea o situaţie şi o să vedem la momentul respectiv. Aşteptăm să vedem ce spun părinţii”.

Simplu o fi? Simplu, când toate forţele media, toţi formatorii de opinie, mediul online şi televiziunile nu au alt subiect decât „mitul orei de religie”?

Au curs râuri de tuş şi de o parte, şi de cealaltă. Argumente pro şi contra, parcă toată stabilitatea ţării acesteia ar sta într-o smerită oră de şcoală, în care un profesor traduce în limba copiilor o firimitură despre Dumnezeu. Povara a fost mutată de pe umerii autorităţilor pe umerii deja prea împovăraţi ai părinţilor. Este mai uşor să zici „părinţii decid”. Acei părinţi bombardaţi cu informaţii care mai de care mai acuzatoare la adresa orei de religie.

Educaţia fără religie înseamnă şcoală fără suflet

Aceste rânduri sunt izvorâte din condeiul unui tată de viitoare şcolăriţă. Un tată care, ca şi alte milioane din ţara acesta, îşi doreşte că odrasla să înţeleagă acea firimitură de Dumnezeu. Până la urmă, de ce credem şi mărturisim că ora de religie este importantă? Păi, să ne uităm un pic la generaţiile părinţilor noştri, cărora la şcoală li se spuneau „poveşti adevărate” cu tătuca Stalin. Cunosc mulţi care acum îşi doresc din tot sufletul să se integreze în sânul Bisericii, dar cărora le este foarte greu, pentru „nu prea ştiu cum stă treaba cu Dumnezeu şi Biserica”. Ar vrea să creadă, ar vrea să vină să se spovedească, dar nu ştiu cum să înceapă. Le este frică, ruşine… deşi inima şi conştiinţa le spun altceva. De ce trec prin acest chin? Pentru că, la timpul cuvenit, nu le-a vorbit nimeni despre bucățica de Dumnezeu!

După 50 de ani de comunism ateu şi materialist, avem totuşi creştini în bisericile noastre, care înţeleg şi trăiesc misterul dumnezeieştii Liturghii, meritul mamelor şi bunicilor creştine care le-au spus acasă: „Lasă pe Stalin şi îngenunchează înaintea icoanei sfinte, ea este viaţa!”. Deci, familia a fost cutia cu zestre a Bisericii, însă nu toţi au beneficiat de comoara credinţei din familie…

Dragi părinţi, timp nu avem niciodată destul, ca să vorbim copiilor noştri. Serviciul, grijile cotidiene, care nu sunt deloc puţine, ne apasă pe fiecare. Câţi dintre noi mai avem timp să le vorbim despre Dumnezeu şi despre taina Sa? Şansa lor este smerita oră de religie – ca pe viitor să ştie pe unde este uşa bisericii! Viaţa devine de la zi la zi mai antrenantă, mai nebună. Vor creşte fără Dumnezeu. Va veni vreme de încercare şi de necazuri, vor căuta să se așeze în genunchi şi nu vor şti ce să spună… sau cu care mână să Îl invoce pe Dumnezeu, prin Sfânta Cruce.

Gândiţi-vă că îi lăsaţi complet nepregătiţi la cel mai important capitol al vieţii lor. Limba maternă îl ajută pe copil să scrie corect, să se poată exprima. Matematica îl învaţă să numere, să calculeze, dar nu toţi elevii vor fi matematicieni. Fizica îi va învăţa fenomenele naturii şi legile ei. Logica şi filosofia îi vor ajuta să raţioneze corect şi să vadă relaţiile interpersonale prin altă prismă. Însă, nici una dintre aceste materii, absolut necesare pentru formarea lor, nu îi va învăţa să se aşeze în genunchi – să stea de vorbă cu Maica Domnului, atunci când sufletul le va fi copleșit de durere!

Într-o societate profund marcată de relativism moral, în care nu mai ştim să deosebim binele de rău şi să rezistăm răului mascat în bine, copiii şi tinerii au nevoie de un cadru moral solid. Ştiţi ce îi aşteaptă pe copiii noştri? Li se pregătesc şcoli cu tablouri cu mari „gânditori precum Friedrich Nietzsche”, legi europene precum rapoartele Zuber şi Tarabella, care susţin lucruri înfricoşătoare: finanţarea avortului şi contracepţiei din banii publici, avortul este un „drept al femeii”, impunerea „teoriei genului” în şcoli, familia cu o compoziţie „diversă“ – părinte 1 şi părinte 2, nu mamă şi tată…

Nu sunt poveşti de speriat părinţii, ci vorbim despre realitatea zilei de mâine, zi în care vor trăi copiii şi nepoţii noştri. Şansa lor? Familia şi şcoala sănătoasă! Iar dacă familia se dovedeşte, de multe ori, neputincioasă, sarcina cade pe umerii unui sistem educaţional care nu le va vorbi de Dumnezeu!

Dragi profesori şi factori decizionali în privinţa orei de religie! La ce vă gândiţi când auziţi cuvântul Crăciun? La fel ca şi noi: la bucurie, daruri, colinde, familie întregită, Hristos prunc în ieslea Betleemului! Dar când auziţi Paşti? Lumină, speranţă, Înviere, ouă roşii, bucuria de a ne întâlni la mormintele celor dragi! Fraţilor, dacă pierdem cele două valori – familia creştină şi firimitura de Dumnezeu împărtăşită la ora de religie – , nepoţii noştri vor cunoaşte toate aceste bucurii doar din cărţile de istorie! Priviţi un pic spre Occident. Au ei de toate, dar nu mai au familie, nu mai au sărbătoare, nu mai au noţiunea de sacru, bucuria e la mall!

Fraţi români, alegeţi viaţa! Rupeţi câteva dintre momentele activităţilor solicitante şi depuneţi o cerere pentru viaţă! Dacă aşa am ajuns, putem să demonstrăm că iubim viaţa copiilor noştri. Este una dintre investiţiile hotărâtoare în viitorul lor! Să o faceţi cu toată credinţa şi nădejdea… pentru că alegeţi viaţa!

Părinţii pot opta pentru ora de religie până la 6 martie (model cerere ataşată)

Părinţii care optează pentru participarea copiilor la ora de religie trebuie să depună la unităţile de învăţământ o cerere până la data de 6 martie. Potrivit subsecretarului de stat Liliana Preoteasa, ministerul a transmis inspectoratelor un model de formular ce trebuie completat de către părinţi, informează „Ziarul Lumina”.

Pentru participarea copiilor la ora de religie este necesară completarea unei cereri din partea părinţilor până la data de 6 martie la unităţile de învăţământ unde studiază.Noi am solicitat inspectoratelor şcolare printr-o adresă să informeze părinţii că pentru a participa la ora de religie trebuie să depună o cerere, aşa cum spune decizia Curţii Constituţionale a României. Cererile se vor depune până pe 6 martie, noi vrem să facem cât de repede ca să clarificăm această situaţie, pe de altă parte, am dori totuşi să lăsăm un timp părinţilor, unii pot fi plecaţi din localitate“, a declarat marţi doamna Liliana Preoteasa, subsecretar de stat în Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (MECS), la dezbaterea din Comisia de învăţământ despre ora de religie, citată de Agerpres.

Demnitarul a subliniat că există un formular-tip pe care ministerul l-a transmis inspectoratelor şcolare judeţene şi în care părintele completează cu numele/prenumele fiului/fiicei care doreşte să participe la ora de religie, alegând, totodată, cultul pe care şi-l alege. Subsecretarul de stat a mai apreciat că în acest moment ministerul aşteaptă decizia Parlamentului care va spune cum se reformulează prevederile Legii educaţiei, incriminată de decizia de neconstituţionalitate, iar „ministerul va pune în practică acele prevederi”.

La dezbaterile de marţi din Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor a participat şi părintele Ionuţ Corduneanu, vicar-administrativ patriarhal, care a spus că este firesc ca înscrierea la orele de religie să se facă pe etape mai mari de timp. Patriarhia Română cere ca înscrierea să se facă pe toată perioada şcolarizării într-o unitate de învăţământ. Curtea Constituţională a României (CCR) a spus ceea ce avea de spus, în momentul de faţă respectarea acestei hotărâri revine Parlamentului. Mi se pare anormal faptul că se solicită Bisericii, părinţilor, neorganizat, să se ducă să depună cereri pentru că solicită o anumită persoană sau o anumită organizaţie. Ministerul este cel care trebuie să creeze cadrul legal, pentru că ora de religie este obligatorie pentru stat, aşa cum a spus CCR, şi este opţională pentru părinte şi ea face parte din oferta educaţională a şcolilor“, a mai spus preotul Ionuţ Corduneanu.

În acelaşi timp, doamna Liana Stanciu, reprezentantul Asociaţiei „Părinţi pentru Ora de Religie“, a susţinut că educaţia fără religie înseamnă şcoală fără suflet, neam fără Dumnezeu şi fără identitate. „Susţinem îmbunătăţirea calităţii orei de religie, dar în acelaşi timp susţinem menţinerea rolului şi importanţei acestei discipline în învăţământul din România“, a subliniat Liana Stanciu.

Legea educaţiei prevede că, în învăţământul primar şi gimnazial, o clasă nu poate avea mai puţin de 12 elevi, iar la liceu – nu mai puţin de 15 elevi, scrie hotnews.ro. Pentru situaţiile în care vor exista clase cu mai puţin de 12 opţiuni pentru ora de religie, ministrul educaţiei, domnul Sorin Cîmpeanu, nu a dat un răspuns tranşant: „Este greu de răspuns, pentru că ar însemna să anticipăm rezultatul acestei interogări. În condiţiile în care am precizat că Ministerul Educaţiei nu iniţiază modificări în timpul anului şcolar, suntem obligaţi să luăm măsuri tranzitorii de genul celor pe care le-am precizat, din cauza unei iniţiative care nu aparţine Ministerului Educaţiei, dar care trebuie să fie pusă în aplicare“, a spus ministrul educaţiei, citat de aceeaşi sursă.

Sursa: basilica.ro

application/pdf iconcerere_tip_or_2015c.pdf

În Capitală s-au constituit joi, 19 februarie, primele filiale ale Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie (APOR), aferente sectoarelor 1, 2, 3 şi 6. Ieri, 20 februarie, s-a constituit filiala Sector 5, iar luni, 23 februarie, va avea loc şedinţa de constituire a filialei Sector 4.

APOR – filiala Sector 1

Aproximativ 150 de părinţi din Sectorul 1 Capitală, care susţin ora de religie, s-au adunat joi seara în sala de festivităţi a Colegiului Naţional „Aurel Vlaicu“. Aceştia au înfiinţat Asociaţia Părinţilor pentru Ora de Religie – filiala Sector 1, pentru care au ales ca preşedinte pe Ioana Popescu, trei vicepreşedinţi: Alina Bogus, Nicoleta Lepădatu şi pr. Radu Petre Mureşan, un secretar, Violeta Bălan, şi un cenzor, Luminiţa Gheorghe. La eveniment au fost prezenţi Liana Stanciu, preşedinte APOR, Romeo Moşoiu, vicepreşedinte APOR, Ioan Ţoca, directorul colegiului, Cristinel Rusu, inspector eparhial în cadrul Sectorului învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureş-tilor şi pr. Dan Toader, protoiereul Protopopiatului Sector 1 Capitală.

Liana Stanciu le-a explicat celor prezenţi de ce este necesară înfiinţarea unei asociaţii a părinţilor pentru ora de religie: „Părinţii sunt cei care decid, cel puţin până pe la 16 ani, ce se întâmplă cu copiii lor. Dacă până acum lucrurile erau clare, totul era obligatoriu şi normal, acum lucrurile s-au schimbat: ei trebuie să-şi exprime acordul. Este momentul în care noi trebuie să arătăm că ne pasă de educaţia copiilor noştri, că ne pasă de felul în care ei vor creşte şi de felul în care valorile vor fi aşezate în mintea şi în sufletul lor. E momentul ca noi, părinţii, să fim mai uniţi în jurul copiilor noştri pentru a decide soarta uneia dintre cele mai importante materii din viaţa şi din educaţia lor, ora de religie“.

Romeo Moşoiu i-a îndemnat pe membrii asociaţiei să depună cererea pentru ora de religie la şcolile unde învaţă copiii lor şi să le explice şi celorlalţi părinţi necesitatea acestui demers până la data de 6 martie: „Este dreptul nostru de părinţi ca în şcolile din România să existe în continuare ora de religie. Această oră este importantă pentru noi, pentru învăţământul românesc şi mai ales este importantă pentru copiii noştri“. Vicepreşedintele APOR şi-a manifestat bucuria şi mulţumirea pentru faptul că Sfântul Sinod şi Preafericitul Părinte Patriarh Daniel au binecuvântat înfiinţarea acestei asociaţii. „Considerăm că întotdeauna lucrul bun este bine să-l începi cu binecuvântare, să-l începi cu Dumnezeu, cum se spune. Plecăm la drum cu credinţa în Dumnezeu că ceea ce facem vrem să facem spre binele copiilor noştri“. Romeo Moşoiu a vorbit şi despre aşteptările pe care le are de la noii membri: „Ne dorim o organizaţie vie, o organizaţie a laicatului, o organizaţie a părinţilor. Ne dorim să fie o organizaţie autentică şi cu oameni care doresc cu adevărat să contribuie la dezvoltarea organizaţiei, să ne ajute şi să ne sprijinim unii pe alţii la nivel de şcoală. Ne dorim foarte mult ca această organizaţie a noastră, a părinţilor, să ajungă în şcoli“. „Dacă sunt părinte de copil trebuie să-mi asum până la capăt şi credinţa, şi religia. Eu doresc ora de religie şi aştept o atitudine mai clară a noastră pentru ora de religie de aici înainte, responsabilă, mărturisitoare, să convingă şi pe alţii. Am câştigat un drept în 1990 cu multă graţie şi cu multă bucurie şi astăzi văd că a ajuns în dizgraţie“, a spus pr. protoiereu Dan Toader.

Părinţii din Sectorul 1 care vor să se înscrie în filială pot afla mai multe detalii la nu-mărul de telefon: 0721.779.301.

APOR – filiala Sector 2

Părinţii elevilor înscrişi la şcolile şi liceele din Sectorul 2 Capitală s-au întrunit joi la Şcoala Centrală pentru a înfiinţa Asociaţia Părinţi pentru Ora de Religie – filiala Sector 2 Bucureşti. Aceasta a fost validată de cei aproximativ 100 de părinţi prezenţi şi este condusă de dr. Traian Login – preşedinte, Anca Sigartău şi Iulian Capsali – vicepreşedinţi. La întrunire au participat pr. Ioan Popescu, protoiereul Protopopiatului Sector 2 Capitală, care a subliniat că în toate aceste demersuri este nevoie şi de rugăciune, pr. Ionuţ Corduneanu, vicar patriarhal administrativ, care a explicat situaţia orei de religie azi, şi Nicoleta Bucur, fondator şi secretar al APOR, care a îndemnat părinţii să se implice în susţinerea orei de religie şi, mai ales, a dreptului fiecărui copil de a creşte într-un mediu în care societatea să aibă valori la care să se raporteze. „Noi, părinţii, trebuie să ne implicăm pentru că problemele nu se rezolvă de la sine. Societatea românească aşteaptă ca altcineva să rezolve problema. Mereu aşteptăm o persoană mesianică, dar ea nu vine. De aceea, noi trebuie să facem ceva ca să oferim o soluţie, să spunem asta ne place, asta nu ne place, iar constituirea unei asociaţii a părinţilor este necesară fiindcă trebuie să fie discutate şi celelalte probleme ale învăţământului românesc, deoarece ora de religie nu este singura disciplină care întâmpină probleme“, a subliniat Nicoleta Bucur, secretar APOR.

Într-un asemenea moment, a spus Anca Sigartău, vicepreşedinte al APOR – filiala Sector 2, „este foarte important să susţinem ora de religie pentru că nu mai putem sta deoparte“, iar Iulian Capsali, vicepreşedinte al filialei, a precizat că „atâta vreme cât copiii sunt creştini, ei trebuie să studieze la ora de religie credinţa în care au fost bo-tezaţi, măcar o oră pe săptămână, pentru că sunt state europene unde se fac trei ore de religie pe săptămână. De aceea, este complet nefiresc să nu fie ora de religie, mai ales când avem un popor de 18 milioane, se pare, de ortodocşi şi este normal ca această oră să fie pre-zentă în curriculă“.

Toţi părinţii prezenţi au pledat pentru ora de religie fiindcă „educaţia religioasă este singura oră din curriculum naţional care abordează în mod serios existenţa vieţii şi a omului“, după cum a subliniat Florica Mirică, economist. Părinţii din Sectorul 2 care vor să se înscrie în filială pot afla mai multe detalii la numărul de telefon: 0726.191.132.

APOR – filiala Sector 3

La Şcoala Gimnazială „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Bucureşti a avut loc joi seara şedinţa de constituire a Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie – filiala Sector 3 Capitală. Părinţii care doresc să se studieze religia în continuare la şcoală i-au ales pe cei şase reprezentanţi în consiliul director al filialei Sector 3. În deschiderea întâlnirii, părintele diacon George Jambore, de la Sectorul teologic-educaţional al Patriarhiei Române, a prezentat statutul APOR, precum şi îndatoririle pe care membrii acestei asociaţii trebuie să le îndeplinească, în special promovarea în rândul părinţilor a cererii-tip pentru înscrierea copiilor la ora de religie. Părintele diacon le-a spus părinţilor că susţinerea orei de religie în contextul actual este un moment important şi un examen de trecut pentru părinţi şi profesori: „Este un moment foarte important, poate unul dintre cele mai serioase de după 1990, un examen pe care trebuie să îl dăm la nivel instituţional şi la nivel personal. Decizia are implicaţii foarte serioase şi depinde de noi, ca părinţi, cum ne mobilizăm şi răspundem unor solicitări. Este prima activitate a părinţilor în sprijinul orei de religie“. Prezentă la această întâlnire, prof. Cristina Benga, vicepreşedinte APOR, a vorbit despre chemarea părinţilor pentru a sprijini prin acest demers şcoala, ca mediu de formare al propriilor lor copii. „Ascultând cele spuse de părinţi, este foarte frumos să constatăm că până acum Biserica ne-a unit pe toţi, dar este foarte important ca după 25 de ani de la Revoluţie să constatăm că şi Şcoala ne uneşte. Dacă Şcoala are sarcina de a forma caractere, acum are şi rolul de a ne trezi la realitate ca să înţelegem că avem un scop dublu, nu numai de a ne ocupa de educaţia copiilor de acasă, ci să sprijinim instituţiile care conduc şi finalizează ceea ce am început noi“, a spus Cristina Benga. De asemenea, părintele Vasile Gavrilă, protoiereul Protopopiatului Sector 3 Capitală, a spus că părinţii trebuie să lupte pentru drepturile copiilor la o formare completă, în ciuda tuturor opreliştilor: „Această iniţiativă dă expresie voinţei dumneavoastră de părinţi creştini, care aveţi dreptul de a vă bucura de cadrul legal şi pedagogic educaţional în care trebuie să se facă o educaţie sănătoasă şi completă a copiilor. Demersul şi obiectivul APOR este să trezească conştiinţa părinţilor pentru că, în definitiv, ei sunt responsabili de educaţia copiilor“. Părinţii ai căror copii studiază la şcoli din Sectorul 3 Capitală şi doresc să se înscrie în APOR – filiala Sector 3 pot lua legătura cu Camelia Raiciu (tel. 0723.330.470; mail: liliana_raiciu@yahoo.com), preşedintele acestei filiale a APOR, precum şi cu părintele diacon Mina Stavără (0721.461.242; mail:minastavara@yahoo.com), secretarul filialei.

APOR – filiala Sector 6

La Liceul Teoretic „Tudor Vladimirescu“ din Sectorul 6 Capitală a avut loc joi seară şedinţa de constituire a filialei de sector a Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie. La întrunire au participat aproximativ 50 de părinţi ai copiilor din şcolile şi liceele Sectorului 6. Romeo Moşoiu, vicepreşedintele APOR, le-a explicat părinţilor prezenţi modalitatea de înfiinţare a unei asociaţii şi necesitatea disponibilităţii din partea cât mai multor persoane care să sprijine, fiecare în şcoala unde are copii, informarea părinţilor privind înscrierea copiilor la ora de religie, până în data de 6 martie 2015. La întrunire au participat şi pr. protoiereu Costel Burlacu, pr. prof. dr. Ştefan Buchiu şi directorul Şcolii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“, Daniela Ţăpârdea. Celor prezenţi le-a vorbit şi Adrian Lemeni, consilier patriarhal coordonator la Sectorul teologic-educaţional al Patriarhiei Române, care i-a îndemnat să nu aibă nici o reţinere în a-şi exercita dreptul constituţional şi de a-l promova printre ceilalţi părinţi, prin asociaţia lor. Au luat cuvântul şi câţiva părinţi ai copiilor din sector, care şi-au exprimat nedumerirea pentru felul în care se produce această modificare în procesul educaţional. Elisabeta G., care are copii la Şcoala Nr. 117, a spus că „tradiţia şi religia înseamnă foarte mult pentru mine; nu este normal ca cei mici să fie educaţi doar de televizor şi să nu aibă şi o altă perspectivă asupra vieţii”.

După intervenţiile preliminare, s-au făcut alegerile pentru conducerea filialei Sector 6 a APOR. În funcţia de preşedinte a fost ales cu majoritate de voturi Marius Bârlădeanu, iar în funcţiile de vicepreşedinţi, secretar şi cenzor au fost aleşi: Daniel Udişteanu, pr. Visarion Alexa, Mariana Udiş-teanu, Cătălin Scade, Simona Pârvu, Ionuţ Iancu.

Cătălin Scade a afirmat că este foarte importantă implicarea în mediul online a celor care doresc să promoveze înscrierea copiilor la ora de religie, deoarece paginile de socializare virtuală şi-au demonstrat eficienţa în timp. Părinţii din Sectorul 6 Capitală care doresc să sprijine ora de religie sunt aşteptaţi şi invitaţi să ia legătura cu filiala asociaţiei din acest sector la numărul de telefon 0744.483.905 sau la adresa de mail aporsector6@gmail.com.

o

Joi seara, în Sala „Meridian“ a Bibliotecii „Nicolae Iorga“ din Ploieşti a avut loc şedinţa de înfiinţare a Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie – filiala pe judeţul Prahova. În urma propunerilor făcute, părinţii şi-au ales următoarea structură de conducere: preşedinte – Mihai Coadă; vicepreşedinţi – Natalia Toma Bogdan, Nicolae Andrei, Ionuţ Iftimie; secretar – Dana Ştefan (tel: 0728.950.072, mail: dana_stefan_14@yahoo.com); cenzor – Stelian Ivancea.

Diac. George Aniculoaie,

Ioan Buşagă, Marius Nedelcu, pr. Eugeniu Rogoti

apor-1 apor-2

 


Categorii

1. DIVERSE, Educatie, Parintele Constantin Sturzu, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor, Scoala romaneasca

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

21 Commentarii la “ORA 25 pentru ortodocsii din România si lupta pentru salvarea orei de religie/ MODELUL DE CERERE CARE TREBUIE DEPUS PANA PE 6 MARTIE/ Asociatia Parinti pentru Ora de Religie infiinteaza filiale

  1. Sambătă sau duminică ar fi binevenit un miting.

  2. Va dau un exemplu simplu: la ora actuala, nici presedintele tarii, nici primul ministru, nici oricine altcineva nu ar putea sa adune intr-un ceas atatia oameni cati ar putea sa mobilizeze Patriarhul Romaniei. Frati crestini, tara trece printr-un moment de cumpana, noi vom posti trei zile, noi vom face o psaltire pe zi. Voua va cerem urmatorul lucru, frati crestini! Ar hui tara, a vorbit PreaFericitul, a dat prin episcopii, ar sari tara in picioare.

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/07/11/parintele-amfilohie-de-la-man-diaconesti-tradarea-vine-dinlauntru/

  3. Ateismul propagandistic al (prea) multora dintre profesori este un lucru verificat – dupa cum spunea mai sus si parintele Sturzu. De ce se intampla asta este o alta discutie, care, poate, ar merita o analiza distincta. Dar, de multe ori, anti-crestinismul profesorilor nu face decat sa le intareasca elevilor credinta. Imi spunea cineva, cadru universitar, de-a dreptul oripilat, ca peste 90% din studentii dumnealui aproba conceptia creationista. Si se intreba cum de este posibil asa ceva in secolu XXI. Asta pentru ca disciplina lui era strict legata de evolutionism, iar in conditiile deja expuse studentii priveau cu (justificata) reticenta informatiile primite de la profesor.

  4. Scuze pentru greselile de tehnoredactare!

  5. @Adrian P.

    N-ar fi rau deloc! E si Duminica Ortodoxiei.

  6. Ce material video interesant am aflat pe youtube despre cine este in realitate “A.S.U.R.”?!:

    https://www.youtube.com/watch?v=tyslmZtImyQ

    Si iata ce “comentariu” au postat sustinatorii ASUR pe youtube (cand lumea a inceput sa afle cine sunt membrii ei): …”BOR este organizatie parazita, nu ASUR. ASUR militeaza pt OAMENI, BOR militeaza pt propria imbuibare. Pregatim scoaterea in afara legii a BOR si inchiderea tuturor preotilor pt inselaciune! ” …

    sadar, se poate vedea ce “nobile” scopuri si-au propus adeptii acestei Organizatii ca sa obtina in Romania! Si daca rezultatul eforturilor lor va fi tocmai invers? Daca ASUR va ajunge SA FIE SCOASA IN AFARA LEGII, ca o Organizatie care promoveaza INSTABILITATEA PACII SOCIALE in Romania? Ce vor face atunci adeptii acestei Organizatii? Si pe unde se vor refugia, stiind ca au tulburat si asmutit o serioasa parte a populatiei crestine a acestei tari, impotriva lor?

    Dunnezeu sa aiba mila de noi toti si de viitorul copiilor nostri! Amin!

  7. @Vela:

    Vide ala e un material… cum sa zic, cred ca ii devasteaza pe asuristi, nu mai stiu pe unde sa se ascunda. 🙂

    Nu asa se face treaba.

  8. Inscriu copilul la clasa pregatitoare din toamna. Trebuie sa depun acuma cererea pt ora de religie?

  9. @ petru:

    Nu s-a spus asa ceva, probabil ca la toamna, inainte de a incepe scoala.

  10. Au inceput cu discreditarea Bisericii prin media, si acum au atacat cand ‘otrava’ este imprastiata peste mase. Totul a fost strategic gandit si ma tem ca planul nu se va sfarsi doar cu asta. Am mai zis asta… cum e posibil ca majoritatea sa se supuna vointei minoritatii, cum e posibil ca o mana de oameni (CC) sa decida asupra educatiei copiilor nostri? Nu era de ajuns ca cei ce nu doresc sa faca cere si sa ‘sara’ peste ora de religie? Ceva e putred in… Romania si mai mult ca sigur viitorul nu va fi binemirositor.

  11. Religia in continuare se preda in scoli si nu inteleg ce e asa de greu sa completezi o cerere. Nu vrea nimeni sa o scoata din scoli ci doar sa fie cu adevarat optionala. Cine nu vrea, nu se inscrie. La fel cum eu daca nu vreau sa fac fotbal nu ma inscriu si nici nu ma inscrie nimeni cu forta. Plus ca religia isi taie creanga singura si BOR ii da o mana de ajutor cu disperarea asta dupa bani si toate tampeniile pe care le fac in ultima vreme. Povestile astea de adormit copii sunt prea stravezii pentru vremurile in care traim noi acum. Toate religiile mari si-au gasit sfarsitul la un moment dat, alea pentru ca au fost inlocuite de altele mai bine gandite si adaptate la vremurile alea. Astea de acum or sa dispara si nu or sa mai aiba inlocuitori pentru ca omenirea a trecut de pragul ala de inapoiare in care sa creada ca sunt oameni invizibili in cer care se uita la ei cum se masturbeaza.

  12. @Dragos:

    Pai daca ai gandi oleaca pe marginea problemei ti-ai da seama “ce e asa greu”. In primul rand, nu toti directorii isi fac datoria de a informa parintii cu privire la noile dispozitii, noul regim al orei de religie si consecintele inscrierii sau neinscrierii. Nu toti parintii stau pe net sau la TV ca sa fie la curent cu asa ceva. In al doilea rand, religia e materie obligatorie (in sensul de inclusa in trunchiul comun), asta chiar si CCR a admis. Comparatia cu fotbalul este pur si simplu nelalocul ei din acest motiv. In al treilea rand, daca parea ciudat ca o minoritate restransa sa depuna cerere ca sa NU faca ora de religie, e infinit mai ciudat ca o larga majoritate sa fie obligata sa parcurga un proces birocratic deloc lesnicios pentru a beneficia de invatamantul religios garantat si… obligatoriu!

    Nu in ultimul rand, motivatia disparitiei religiilor pe care ai expus-o in ultima ta propozitie este intru totul reprezentativa pentru nivelul cultural precar al ateilor romani.

  13. @Dragos
    Dar simti vreo rusine dupa ce te masturbezi? PANA SI CONSTIINTA ta te mustra, prin acest regret si mereu iti transmite semnale, doar-doar te-oi trezi si renunta la acest obicei care te iroseste. “Stiinta” aia cu care te lauzi nu te ajuta deloc in situatia asta, asa-i? Cum explica “stiinta” (cu GHILIMELE MARI, evident) starea respectiva, de parere de rau? Corpul tau stie, constiinta nu te lasa chiar daca o calci in picioare, dar VOINTA iti apartine tie, adica MINTII tale, celei care controleaza totul, aceeasi care te face sa te LAUZI cu rusinea ta, depasind orice simt al ridicolului.
    Asa cum corpul tau iti trimite semnale mereu si va trimite ORICARUI OM de pe planeta asta, asa si “Religia” nu are moarte, pentru ca Dumnezeu ESTE IN NOI, chiar daca nu-l recunoastem si luptam cu toate puterile sa-l dam afara. Si strutul baga capul in nisip si totusi, de ce se ascunde el, continua sa existe…

  14. @admin:
    “e infinit mai ciudat” sa aplici legile si constitutia in tara asta. Aici este adevarata problema, ca a ajuns sa ni se para ciudat ca legile trebuiesc respectate. Prevederile de pana acum si modul cum a fost scrisa legea nu respectau Constitutia. Faptul ca religia este in trunchiul comun se motiveaza prin garantarea constitutionala a dreptului la educatie religioasa. Pe de alta parte vine ca ora optionala in care singura alegere este religia. Tipic romanesc. Este in sine un abuz. Poti garanta acest drept fara sa impui predarea acestuia pentru toti. Oricum, situatia a fost lamurita, prevederea asta in particular intra in conflict cu alte puncte din constitutie.

    Comparatia cu fotbalul este cat se poate de indreptatita, sportul inseamna sanatate, iar sanatatea este alt drept fundamental si garantat al fiecarui roman, la fel cum este dreptul la constiinta (incluzand si religia). Dar daca exemplul nu ti se pare suficient de clar, cum te-ai simti daca in programa ti s-ar adauga o ora de religie catolica si ar trebui sa faci cerere speciala pentru a nu participa la acea ora? Asta ca sa intelegi cum era aplicata aceasta lege pana acum pentru cei 15% dintre romani care nu sunt crestin-ortodoxi (sa nu uitam totusi si de acei ortodoxi care nu sunt de acord cu modul cum se comporta BOR si care si ei faceau acea cerere pana acum). Foloseati exact acest argument: care este problema sa completezi o cerere? Acum ca trebuie sa o faceti voi a devenit deja o problema? I-auzi. Foarte interesant, cu alte cuvinte a fost o problema dintotdeauna.

    Separarea statului de Biserica este singura solutie civilizata pentru convietuire intr-o tara civilizata. Imi pare rau ca nu intelegeti acest simplu fapt. Totusi, atat timp cat majoritatea va dori garantarea dreptului la educatie religioasa – va fi exact asa, iar ora de religie va fi pastrata in programa scolara, si nu oricum, in programa scolilor de stat. Un drept garantat trebuie sa fie asigurat de catre stat. Pentru ca nu oricine se duce la o scoala teologica. Drepturile si legile acestei tari trebuie sa fie universale, pentru toti membrii sai. Este tot ce se cere, ca ele sa fie aplicate ca atare, universal. Unde este problema?

    Legea trebuie si VA FI schimbata pana cand va putea fi aplicata echitabil pentru toti cetatenii tarii. Exact asa cum trebuie sa fie intr-o tara civilizata.

  15. @Dragos:

    stii ce ma enerveaza la astia de-alde voi, ‘agnosticii’ 😛 ? Ca vorbiti de religie cu o scarba categorica si nedubitativa, de insi care au fumat demult subiectul , s-au lamurit ei cum sta treaba si..gata..au trecut la lucruri mai serioase.

    In stiinta (si in general in orice profesie) exista o regula elementara si universala de deontologie profesonala: nu te apuci sa vorbesti despre ceva in necunostinta de cauza. E o regula pe care mai ales voi astia, ‘rationalistii’, ar trebui sa o cunoasteti f bine. Se vede insa treaba ca

    Mie-mi place asta: domle, la Dumnezeu si fotbal toata lumea se pricepe! N-am citit Scripturile, n-am citit interpretarile filocalice, n-am citit vietile sfintilor, habar nu am cu ce se mananca subiectul decat de la Pro Tv unde intre un meci si o telenovela mai baga baietii niscai stiri atent selectate despre presupusele naravuri ale unor bieti popi rataciti…si, cam asta. La atat se reduce ‘cultura’ mea religioasa. Nu conteaza ca sunt atatia intelectuali de marca, care iau cat se poate de in serios subiectul, nu conteaza ca locuiesc intr-un spatiu continental a carui insasi organizare politica si juridica are o sorginte profund crestina, nu conteaza ca religia crestina este o religie a LIBERTATII, a ADEVARULUI si a transcenderii suferintei…nu, nimic din toate astea nu au importanta! Eu – ateul ‘liber cugetator’ – sunt prea inteligent ca sa fiu supus acestor meschine exigente intelectuale, de parcurgere minimala a subiectului pe care il critic. De ce as face-o, la drept vorbind, cand este mult mai usor sa regurcitez o mancare pe care mi-o pot furniza atat de lesne altii, si inca deja mestecata?? Nu au zis ei, de altfel, inca de acum vreo 150 de ani, ca religia e opiumul popoarelor?? De ce nu i-as crede? De ce sa-mi pierd vremea analizand subiecte atat de plicticoase cand am alte lucruri mult mai bune de facut: sa ma masturbez, sa joc farmville, sa-mi expun viata pe fb, sau sa ma uit la Capatos si Maruta saptamanal…? Nu? Asa ceva…

    Mi se pare corect. Tine-o tot asa. Si, te rog, nu uita in timpul asta sa dai lectii de democratie la obscurantisti!

  16. @adrian:

    “e infinit mai ciudat” sa aplici legile si constitutia in tara asta. Aici este adevarata problema, ca a ajuns sa ni se para ciudat ca legile trebuiesc respectate. Prevederile de pana acum si modul cum a fost scrisa legea nu respectau Constitutia. Faptul ca religia este in trunchiul comun se motiveaza prin garantarea constitutionala a dreptului la educatie religioasa. Pe de alta parte vine ca ora optionala in care singura alegere este religia. Tipic romanesc. Este in sine un abuz. Poti garanta acest drept fara sa impui predarea acestuia pentru toti. Oricum, situatia a fost lamurita, prevederea asta in particular intra in conflict cu alte puncte din constitutie.

    Daca faci din lege un zeu, atunci care-i problema ta cu religia? Legea este importanta, insa nu avem cum sa o fetisizam, asemenea si institutiile care genereaza legi sau, dimpotriva, le interpreteaza. CCR este o institutie care genereaza lege prin interpretare. O institutie care, la fel ca altele, se afla si ea “sub vremi” si sub mentalitati sau agende politice. OK, odata luata decizia, trebuie respectata, insa asta nu inseamna ca nu poate fi discutata acea interpretare sau ca nu se poate dezbate modul adecvat de aplicare a ei. De altfel, chiar si tu comentezi legi si prevederi. Nu-ti convine ca religia e garantata ca materie obligatorie la nivel constitutional. Si falsifici problema dezbatuta de CCR, caci nu a existat niciodata IMPUNEREA religiei, ci modul de inscriere la religie.

    Comparatia cu fotbalul este cat se poate de indreptatita, sportul inseamna sanatate, iar sanatatea este alt drept fundamental si garantat al fiecarui roman, la fel cum este dreptul la constiinta (incluzand si religia). Dar daca exemplul nu ti se pare suficient de clar, cum te-ai simti daca in programa ti s-ar adauga o ora de religie catolica si ar trebui sa faci cerere speciala pentru a nu participa la acea ora? Asta ca sa intelegi cum era aplicata aceasta lege pana acum pentru cei 15% dintre romani care nu sunt crestin-ortodoxi (sa nu uitam totusi si de acei ortodoxi care nu sunt de acord cu modul cum se comporta BOR si care si ei faceau acea cerere pana acum). Foloseati exact acest argument: care este problema sa completezi o cerere? Acum ca trebuie sa o faceti voi a devenit deja o problema? I-auzi. Foarte interesant, cu alte cuvinte a fost o problema dintotdeauna.

    Ar fi un real progres pentru dialogul nostru daca nu ai abera. Nicio propozitie din fragmentul de mai sus nu are noima – cu precadere din cauza faptului ca, la fel ca in precedentul paragraf, falsifici problema: religia ortodoxa NU ERA IMPUSA, NU ERA OBLIGATORIE. Ora de religie, indiferent de confesiune, se afla in trunchiul comun. Cine nu voia, facea cerere si nu se ducea. Oricum ai lua-o, oricum ai caracteriza procedura, asta pur si simplu nu este obligativitate, cu atat mai putin obligarea unui elev de confesiune eterodoxa sa urmeze ora de religie ortodoxa. Asta e o tampenie – sau o manipulare.

    Separarea statului de Biserica este singura solutie civilizata pentru convietuire intr-o tara civilizata. Imi pare rau ca nu intelegeti acest simplu fapt. Totusi, atat timp cat majoritatea va dori garantarea dreptului la educatie religioasa – va fi exact asa, iar ora de religie va fi pastrata in programa scolara, si nu oricum, in programa scolilor de stat. Un drept garantat trebuie sa fie asigurat de catre stat. Pentru ca nu oricine se duce la o scoala teologica. Drepturile si legile acestei tari trebuie sa fie universale, pentru toti membrii sai. Este tot ce se cere, ca ele sa fie aplicate ca atare, universal. Unde este problema?

    Si mie imi pare rau ca nu stii istorie. Cum s-a facut separarea bisericii de stat? Prin revolutie si teroare. Ce rezultate a adus modernizarea? Perfectionarea mijloacelor de terorizare si ucidere in masa a oamenilor “neconformi”, care trebuie, nu-i asa, modernizati cu forta.

    Legea trebuie si VA FI schimbata pana cand va putea fi aplicata echitabil pentru toti cetatenii tarii. Exact asa cum trebuie sa fie intr-o tara civilizata.

    Echitate pentru dulai, nu si pentru catei. Cunoastem neofariseismul modernitatii, demn urmas al stramosului sau.

  17. @admin, daca ai fi raspuns la obiect, as fi abordat punctele facute mai sus. in schimb am sa ma iau de tonul pseudo-nationalist, anarhist al raspunsului. tipic crestin-ortodox roman. nu aveti un raspuns rational si o dati in slogane. pai avem si noi dintr-astea. unde este atitudinea crestineasca in modul cum ai raspuns mai sus?

    separarea bisericii de stat inceputa de cuza a scapat de saracie crunta foarte multi tarani, privati de pamantul arabil din propria lor tara tocmai de catre o institutie corupta care trebuia sa-i ocroteasca, care expropria din tara rodul muncii oamenilor de rand, la fel cum au facut-o si alti cotropitori straini. Biserica a fost unealta asupririi neamului asta pentru prea multa vreme. este suficient sa dati din coate pentru a rascoli amintirile si revolta acestor oameni. din punctul meu de vedere, vreau sa continuati EXACT asa.

  18. @adrian:

    Deja ti-am acordat un statut de participant la un dialog la care nu te calificai de la bun inceput, si asta doar ca sa abuzezi lingvistic si sa iti desfasori non-argumentele. Este absurd acum sa replicam ca, de fapt, tu ai amestecat slogane si, cand ti s-a aratat ca esti pe langa problema, ai devenit agresiv, numindu-ne dintr-o rasuflare si nationalisti, si anarhisti, si tipicari. 🙂 Ceea ce e un record, dar si o proba de haloimas conceptual. In orice caz, ai spam pentru carente cognitive, ca sa folosim un eufemism. PS: despre Cuza ne-am pronuntat demult, nu mai repetam pentru orice nou-venit pe lume.

  19. @Adrian:

    cat se poate de pe scurt, cateva teme de reflectie:

    – una e separarea Bisericii fata de stat, si alta e dreptul la educatie religioasa. Cel din urma e garantat constitutional, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa fiu conditionat de proceduri speciale ca sa il obtin. Este available, cand am chef sa il exercit o fac, fara petitii, solicitari, conditionari suplimentare.
    – ca religia nu a fost niciodata obligatorie s-a inteles,sper, da?
    – poate ca in sine ideea de a face o cerere nu ar fi deranjat f tare – desi, da, e neconstitutionala. O intrebare: la drept vorbind, daca tot este atat de nesemnifictiva nuanta introdusa de CC, de ce a fost nevoie de ea?? In raspunsul asta sta cheia tuturor saradelor. Iti spun eu de ce: pt ca decizia CC a venit nu oricand, ci INTR-UN ANUMIT MOMENT. Mai exact, dupa o campanie acerba impotriva Bisericii, fondata nu pe adevaruri generale, ci pe situatii izolate prezentate drept adevaruri generale. S-a creat astfel prin manipulare o schimbare de paradigma in mentalul colectiv, dupa care, ce sa vezi?, apare decizia CC. Cu alte cuvinte: Biserica, popii, religia, Ortodoxia sunt bubele acestui neam, dragi romani – mantra repetata pana la saturatie pe toate posturile care demult au ca obiectiv ridicarea nivelului intelectual al neamului (sper ca ai sesizat ghilimelele) – dupa care, apar ideile: e suficient sa nu faceti NIMIC ca sa NU fiti educati religios. Nu merg mai departe cu explicatiile, daca iti scapa nuantele este clar ca oricum nu ar avea rost sa o fac…
    – revenind la problema separarii Bisericii de stat. O prima tema de reflectie: dupa parerea ta, este vreo diferenta – istorica – intre Biserica Catolica si cea Ortodoxa dpdv al implicarii lor in politica? Sau ecuatiile celor doua ti se par identice?O intrebare… Pt ca ideea secularizarii a aparut in primul rand in Occident. Oare de ce? Pt ca erau ei mai ‘luminati’? Sau pt ca avusesera o experienta total diferita de noi in ce priveste rolul Bisericii in politica?
    – Stiai ca intregul edificiu legal, politic si cultural al Europei este de sorginte crestina? Ca bazele sistemului educational occidental au fost asezate de Biserica? Stiai ca supravietuirea acestui neam se datoreaza credintei lui ortodoxe? Asta este poate singurul lucru care ne-a coagulat intr-adevar ca neam. Stiai ca Biserica Ortodoxa nu s-a opus niciodata stiintei, ci manipularilor ei abuzive? Ce intelegi prin separarea Bisericii fata de stat? Ti se pare cumva ca BOR este cea care decide destinele acestei tari, aliantele ei politice, legile adoptate, rezultatele electorale…sau ce??
    – secularizarea averilor manastiresti a fost o solutie pana la un punct corecta, de la un punct incolo abuziva, dezastruoasa. Asa s-a intamplat si in Franta (intr-un context insa fundamental diferit): pana la un punct, reactia impotriva inaltilor clerici a fost justifcata. De la un punct incolo, a devenit nu doar nebunie, ci si crima, genocid – v. documentarul despre Vendee de pe site, sau cauta pe google vitraliile de la Vendee. Stii ca cei mai persecutati, torturati si prigoniti de comunisti au fost crestinii?? Stii ca toate dictaturile moderne au avut intotdeauna ceva cu Biserica si religia? Te-ai intrebat vreodata oare de ce?

    Punctul de vedere oficial al BOR cu privire la secularizarea lui Cuza il gasesti aici, si e unul f echilibrat dupa cum o sa it poti da singur seama:

    http://ziarullumina.ro/document/150-de-ani-de-la-adoptarea-legii-secularizarii-averilor-manastiresti-din-1863

    Marile probleme ale istoriei au aparut ca urmare a contrareactiilor exagerate. 1. Cand pendulul deviaza excesiv intr-o directie, ideea este sa il aduci la loc in planul median nu sa il propulsezi intr-o alta drectie la fel de extrema, la fel de excesiva, daca nu si mai rau. sau, cum spune englezul, nu arunci copilul cu tot cu apa din copae. 2. Occidentul si Rasaritul Europei au ecuatii istorice diferite, nu le poti pune in aceeasi oala.

    De-aia e f plictisitor sa raspunzi la genul de argumente aduse de opozantii orei de religie: pt ca sunt standardizate, preluate pe nemestecate de la diversi formatori de opinie (unii care insa, spre deosebire de voi, consumatorii, primesc bani grei pt asta) si denota o lipsa de cunoastere masiva, in care nuantele si informatiile se estompeaza facand loc unui soi de ghiveci conceptual pe care, pt a-l descalci, iti trebuie timp, nu gluma. Si cine are timp in zilele noastre…? Pana la urma, mai tr sa ne educam si singuri. Este chiar o datorie, mai ales cand intelegem sa luam atitudini publice! Ceea ce, azi, toata lumea o face; cu mai multa sau mai putina responsabilitate personala si colectiva…

  20. Pingback: IPS Teofan (VIDEO) la Duminica Ortodoxiei despre MARTURISIREA CREDINTEI, TESTUL “OREI DE RELIGIE” si CRESTINII OMORATI PENTRU HRISTOS “chiar in timp ce noi vorbim si stam in sfintele biserici”/ CINE SI DE CE LUPTA IMPOTRIVA RELIGIE
  21. Pingback: CAMPANIE CU FAKE NEWS SI PROPAGANDA RECICLATA IMPOTRIVA OREI DE RELIGIE. Antena 1 invoca o asa-zisa “DIRECTIVA” a Comisiei Europene care ar impune ISTORIA RELIGIILOR, Adevarul.ro ii citeaza ca “EXPERTI” in educatie pe activistii an
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare