DREPTURILE PARINTILOR PUSE IN DISCUTIE IN DECIZII STATALE PE SUBIECTE CONTROVERSATE. Asociația „Părinți pentru Ora de Religie” (A.P.O.R.) transmite preşedinţiei că SUSŢINE EDUCAŢIA PENTRU SĂNĂTATE ŞI EDUCAŢIA PENTRU FAMILIE, NU SI EDUCAŢIA SEXUALĂ/ Turcia: Vaccinarea fara acordul parintilor este NECONSTITUTIONALA

3-12-2015 4 minute Sublinieri

La dezbateri pe tema educatiei pentru sanatate(sursa: Facebook)

***

Asociația „Părinți pentru Ora de Religie” (APOR) a remis administrației prezidențiale un punct de vedere scris, ca urmare a participării la dezbaterea „Educația pentru Sănătate” găzduită de Președinția României pe 26 noiembrie.

Redăm integral această luare de poziție, potrivit site-ului oradereligie.ro.

“Către Administrația Prezidențială, D-nei Consilier de Stat Ligia Deca, Departamentul Educație și Cercetare, D-nei Consilier de Stat Diana Păun, Departamentul Sănătate

Vă mulțumim pentru invitația adresată reprezentanților noștri de a participa la dezbatere. Vă transmitem mai jos, sintetizat, poziția Asociației „Părinți pentru Ora de Religie” (A.P.O.R.) față de educația pentru sănătate în școlile publice, cu rugămintea de a o include în raportul evenimentului:

1. Având în vedere scopurile asociației noastre (susținerea și îmbunătățirea predării Religiei în școală, promovarea și monitorizarea respectării deopotrivă a drepturilor parentale și a intereselor copiilor în educație și în viața de familie) suntem interesați de promovarea acelor principii si valori care vor permite copiilor sa fie fericiți și împliniți în viața profesională cât și în cea de familie.

Ca atare, ne manifestăm interesul pentru existența unei educații pentru sănătate adecvate în învățământul românesc.

2. Totuși, trebuie de la început făcută distincția între educația pentru sănătate și „educația sexuală”, promovată insistent în ultimii ani de unele curente și organizații cu tentă ideologică. Diferențele de puncte de vedere din interiorul societății românești și al grupurilor de experți pe această temă sunt foarte semnificative, pornind chiar de la denumire: A.P.O.R., spre exemplu, consideră că trebuie vorbit despre „educație pentru viața de familie” și nu despre „educație sexuală”.

Dorim să oferim copiilor noștri o educatie axată pe promovarea unor relații personale, profunde, care să încurajeze și să pregătească viitorii adulți în vederea vieții de familie, mai ales în contextul în care România trece printr-o criză demografică de o gravitate deosebită, considerate risc la adresa siguranței naționale. În același timp, respingem modelul „educației sexuale” comprehensive, hedoniste, cu accent pe explicarea mecanicii actului sexual și a mijloacelor de protejare contra sarcinii și care exclude moralitatea din intimitate. Din experiența altor țări, acest „model” s-a dovedit falimentar ca rezultate și a generat conflicte acute între unele comunități și autoritatea de stat. Replicarea sa în România ar fi o gravă eroare.

3. Considerăm necesar un echilibru între educația în școală și educația în familie, fiecare având rolul său. Totuși, în problemele atât de importante precum viața intimă, familia trebuie să-și păstreze rolul de formator principal al caracterului copiilor, având acest drept.

Sub aspect juridic, educația privind sexualitatea antrenează două drepturi fundamentale: dreptul la educație și dreptul la viață privată. Ea devine astfel atât parte componentă a procesului educațional, cât și un domeniu intrinsec vieții private. Dată fiind aceasta dublă valență, introducerea unei astfel de discipline de studiu trebuie raportată la drepturile părinților.

Privind educația, părinții sunt cei care au dreptul și îndatorirea de a se îngriji de dezvoltarea, educația și pregătirea profesională a copiilor, potrivit propriilor lor convingeri (art. 29 alin. 6 Constituție și art. 487 Cod Civil).

Privind viața intimă și de familie, Constitutia prevede (art. 26 alin. 1) ca autoritățile publice respectă și ocrotesc viața intimă, familială și privată. Întrucât este evident că ceea ce se petrece cu trupul unei persoane este indisolubil legat de planul său afectiv și intelectual, există o strânsă legătură între viața intimă a persoanei și conștiința sa, a cărei libertate este de asemenea protejată constituțional (art. 29).

4. Concluzie:

Având în vedere că perspectivele grupurilor sociale asupra sexualității sunt foarte diferite și ireductibile, solicităm ca disciplina „educație pentru sănătate”, în măsura în care aceasta își propune să includă „educație sexuală” să rămână opțională, după modelul orei de religie. Este singura cale democratică de a rezolva solicitările legitime legate de acest subiect.

Precizăm că A.P.O.R. are o puternică legitimitate socială, fiind născută prin voința de asociere a reprezentanților celor peste 90% dintre părinții ce au optat pentru înscrierea copiilor lor la ora de religie. APOR are circa 40 de organizații județene, cu un număr important de părinți ca membri activi.

Președinte,
Liana Stanciu”

Dezbaterea „Educație pentru sănătate” sub patronajul Președintelui Klaus Iohannis

***

Hotărâre importantă luată de magistrații din Turcia. Curtea Constituțională a Turciei a decis că pentru vaccinarea bebelușilor și a copiilor este necesar consimțământul părinților, respingând astfel o decizie anterioară a Curții Supreme de Apel.

Decizia judecătorilor de la Curtea Constituțională a fost luată după ce părinții unui copil de un an din provincia Ușak au refuzat să-și vaccineze copilul.

Curtea Constituțională a decis că este neconstituțională vaccinarea bebelușilor și a copiilor fără acordul părinților. Conform magistraților turci, vaccinarea obligatorie, în ciuda opoziției părinților poate fi făcută pe baza unor amendamente legale relevante.

În luarea acestei decizii, Curtea a invocat Articolele 13 și 17 din Constituție care prevede că

oricine are dreptul la viață și are dreptul de a proteja și a-și îmbunătăți existența corporală și spirituală,

scrie ziarul turc Hurriyet.

Integritatea corporală și individuală nu ar trebui încălcate, cu excepția unor urgențe medicale și în cazurile prevăzute de lege nu ar trebui să fie subiectul unor experimente medicale sau științifice, fără acordul persoanelor“,

spune articolul invocat de magistrați.

Curtea Constituțională infirmă astfel o decizie luată de Curtea Supremă de Apel, din 22 iunie, în care se spunea că pentru anumite tipuri de vaccinuri, care “sunt în interesul copiilor“, nu este necesară permisiunea părinților.

Legaturi:

***


Categorii

1. DIVERSE, Confiscarea copiilor de catre stat, Cultura desfraului, Educatia sexuala, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor, Razboiul impotriva sanatatii, Vaccinuri / legea vaccinarii obligatorii

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “DREPTURILE PARINTILOR PUSE IN DISCUTIE IN DECIZII STATALE PE SUBIECTE CONTROVERSATE. Asociația „Părinți pentru Ora de Religie” (A.P.O.R.) transmite preşedinţiei că SUSŢINE EDUCAŢIA PENTRU SĂNĂTATE ŞI EDUCAŢIA PENTRU FAMILIE, NU SI EDUCAŢIA SEXUALĂ/ Turcia: Vaccinarea fara acordul parintilor este NECONSTITUTIONALA

  1. Fără patimă, profesionist, lucid, bine articulat! Mi se pare bine făcut punctul de vedere al APOR și mi-a plăcut și încheierea – aveți grijă că vorbim în numele multor părinți! 🙂

  2. Va trebui sa luptam cu mult curaj pt a nu se aplica aceste hotarari impuse lui = I O H A N I S = din afara tarii , pt a nu regreta mai tarziu, copii nostri inca ami au educatie si credinta -Doamne ajuta. Uniti-va parinti pt viitorul bun al copiilor vostri.

  3. Pingback: PRO VITA CERE STOPAREA FINANTARII PUBLICE PENTRU AVORT, FIV SI CONTRACEPTIVE/ De ce trebuie oprite decontarea serviciilor medicale pentru fertilizarea in vitro şi embriotransfer/ EDUCATIA SEXUALA NU VA DUCE LA ERADICAREA AGRESIUNILOR SEXUALE | Cuvântul
  4. Pingback: PRO VITA CERE STOPAREA FINANTARII PUBLICE PENTRU AVORT, FIV SI CONTRACEPTIVE/ De ce trebuie oprite decontarea serviciilor medicale pentru fertilizarea in vitro şi embriotransfer/ EDUCATIA SEXUALA NU VA DUCE LA ERADICAREA AGRESIUNILOR SEXUALE, CI LA PROLI
  5. Pingback: COPIII - AI NOSTRI ORI AI STATULUI? Cum se instaureaza, sub pretextul interzicerii pedepselor fizice, o reala POLITIE A FAMILIEI
  6. Pingback: BATALIA ESTE PENTRU COPIII NOSTRI/ Bioetician american: "a avea multi copii este suspect din punct de vedere moral" / De ce vrea statul CONFISCAREA COPIIILOR si care este sensul legilor anti-familie?
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare