CATEVA NOTE DUPA ALEGERILE EUROPARLAMENTARE. Spasmele “reformistilor” autohtoni si efectele DIVERSIUNII LGBT din Franta si Marea Britanie. Observatii despre CANDIDATURA LUI IULIAN CAPSALI

26-05-2014 8 minute Sublinieri

courier-international

1. Delirul “eurofililor” autohtoni. Absolut grotesca si de nevindecat reactia unor “lideri de opinie” fata de rezultatele de la alegerile europarlamentare de ieri. Un crucisator dirijat care actioneaza la ordin considera ca poporul a votat majoritar cu alianta de la putere din Romania din cauza de “servilism”, un altul care frizeaza fascismul social si biologic (crezand in superioritatea biologica a bogatilor fata de saraci) isi blestema zilele ca este “condamnat la locul de nastere”, majoritatea inalta vaiere prelungi si neconsolate despre cum dau romanii tara pe mana coruptilor, altii se agita frenetic si fanfaronard chemand la cruciade impotriva “feudalismului rosu“.

Este grotesc faptul ca niste oameni care urasc societatea in care traiesc, dispretuiesc oamenii alaturi de care traiesc, care se cred destepti, frumosi si indreptatiti sa fie “elite”, adica sa traiasca parazitar din ce produce poporul “inferior”, se asteapta, totodata, sa fie adulati, apreciati si… votati de catre aceeasi societate care “nu-i merita”. Abia atunci am avea un dezastru social, cand astfel de oameni, anti-sociali si anti-romani, ar fi votati si aprobati in mod masochist de societate. Ce se intampla, din punct de vedere al validarii social-electorale, este un lucru pana la urma firesc, de asteptat: corpul social cauta un echilibru fata de falanga celor care sunt pusi pe rupere si intimidare (adica pe o agenda agresiva in termeni de politici publice si in termeni ideologici) si, oricum voteaza dupa cu totul alte criterii decat cele ale “reformarii”, “modernizarii”, “europenizarii”

Cei care isi revendica statutul de euro-atlantici “fermi” au un discurs absolut gaunos, artificial, fortat. Mincinos si gaunos este si discursul oportunisto-patriotard-de-ultima-ora al PSD, insa “reformistii” nu doar mint, ei reproduc o frazeologie stridenta, atat pentru ca e formulata isterico-retoric (cu emfaza, cu virulenta), cat si pentru ca nu cred nicio iota din ea si e si rupta de orice fel de asteptare in societate.

O asemenea ruptura nu este doar fata de societate, ci si fata de realitate. “Elita” se inchide tot mai mult in cercul stramt al privilegiatilor, consolandu-se cu serviciile secrete si, la mari ocazii, plangand pe umarul cate unui Biden venit la Bucuresti.

LATER EDIT: Totusi, se simte un vant nou chiar si in zona ”dreptei”. O repliere strategica, un inceput de reorientare, de cerere de renuntare la discursul paternalist-agresiv practicat de Traian Basescu, cu atat mai strident cu cat defileaza cu Elena Udrea in frunte, o critica a identitatii ”reformiste” si ”modernizatoare”, la unii chiar si o admiratie fata de modelul reprezentant de independentul Mircea Diaconu. A se citi, in acest sens, opiniile urmatoare:

6% înseamnă eșecul unui fel de a te raporta la cei din jurul tău.

Din 2010 și pînă azi, am aflat de la Traian Băsescu numai că sîntem grași, mulți, leneși și că ”trebuie”. Trebuie să suportăm, trebuie să înțelegem, trebuie să luptăm. Acum cîteva zile ”România trebuia să înțeleagă că trebuie ca resursele de apărare să fie alocate”Chiar cînd trebuie, apare un trebuie în plus! Ca să ne intre în cap.

Duminică 25 mai 2014, în ziua alegerilor, președintele ne-a anunțat că ”românii trebuie să vină la vot”. Nu discut ideea, ci acest imperativ epuizant, această mobilizare nesfîrșită pentru care nimeni nu mai are energie. Sau, dacă ar avea rezerve, nu mai are chef, s-o spunem pe aia dreaptă!

Cînd, ca politician de dreapta, înlocuiești piața cu gașca și meritul cu Elena Udrea, nu-i mai certa pe oamenii de dreapta că nu vin la vot! Și, în general, nu mai certa pe nimeni!

Sigur că, după o expresie inspirată a Angelei Merkel, ”o țară care cere puțin de la cetățenii săi nu poate evolua”. Dar nici o țară care cere mereu și, mai ales, cere strident, fără o minimă compasiune și respect pentru ce face mai apoi cu resursele pe care le cere, nu are  cine știe ce trecere din partea cetățenilor săi.

Alina Mungiu observa încă de acum 4 ani tonul agresiv al celebrei conferințe de presă cînd s-au tăiat nivelator salariile, halal măsură de dreapta să razi fără nici un criteriu costul performanței!, și scria că ”președintele Băsescu ne ceartă pentru că sîntem prost guvernați!”. De atunci, tot într-o ceartă o ducem.

Să dojenești mereu, să te cerți cu toată lumea, ăsta e un stil agresivo-paternalist care nu mai funcționează în condițiile noii lumi. Nimeni nu e atît de mare încît să fie dirigintele etern. Nici google, simbolul puterii și a alegerii în lumea de azi, nu ceartă. Servește, educă, distrează, conduce, ne ia banii, dar nu-și ceartă clienții. De ce ar fi cetățenii mai prost tratați decît clienții?

Lumea s-a schimbat, vin noi generații care nu-și mai plasează centrul aprobării în afara lor. Noi, ”decrețeii”, sîntem probabil ultimii  români crescuți în cultul unei discipline de multe ori aliniantă și într-un spirit de sacrificiu care ne plasează în pretenția caraghioasă a unor salvatori de care nimeni n-are nevoie.

Nu mai ține să conduci oamenii cu cearta, cu reproșul permanent, cu ideea că poți crăpa cu barda un partid de dreapta și să ceri apoi unitate, că poate n-a băgat nimeni de seamă. Se termină o epocă. Iar cei care cred că totul se rezolvă mediatic să se mai gîndească un pic.

Dreapta n-a pierdut că n-are televziuni, are cel puțin două, B1 și Realitatea! A pierdut pentru că, atunci cînd a fost la guvernare, nu a făcut suficient pentru oameni. Nu să le dea, ci să le prețuiască meritul! Goana asta pentru imagine și pentru media partizană nu rezolvă lipsa ideilor, competențelor și a faptelor. E valabil și pentru stînga lui Ponta, Oprea și Constantin, care seamănă cu un salon de coafor, nu cu un proiect care să miște lucrurile înainte. Vă faceți voi permanentul în ecranul Antenei 3 și al RTV, dar vedeți dacă nu cumva voturile pentru Mircea Diaconu sînt voturi împotriva tuturor!

Cu cîteva zile înainte de alegeri, Elena Udrea se lăuda că ”De la Ceaușescu, nimeni n-a mai avut curajul să investească în pîrtii de schi. Peste 2 milioane de turiști au venit să le vadă”.  Tare nivel intelectual de argumentare pentru publicul de dreapta! Cînd cheltuiești 250 de milioane de euro pe pîrtii și motivația ta e ”că au fost văzute” asta arată de cîtă obsesie pentru imagine au ajuns acești politicieni să sufere.

Nimic nu mai are valoare, viață umană sau pîrtie de schi, decît dacă e văzut. Celebritatea înainte de orice. Nu contează că pîrtiile sînt pentru schiat, iar viețile pentru trăit, nouă ni se explică cum ”trebuie” să le înțelegem pe toate.

6% înseamnă că amenințările și cearta nu mai funcționează. La unii n-au mers niciodată.

Și cu asta am răspuns și postacilor care, de cînd am reluat cazul Galei Bute, au ajuns să dea telefoane anonime sau mesaje pe net care sună astfel: ”Nu ai cum sa scapi. Ti-ai bagat mintile in cap? Ai inteles mesajul sau trebuie sa continui comunicarea cu partenera ta de investigatii, sa afle adevarul despre Marele Justitiar. Sa vedem daca mai are chef sa munceasca alaturi de tine?!”.

Răspunsul e: nu ne mai certați că nu ne vom băga niciodată mințile în cap! N-avem nimic de ascuns.

Am fost la vot că am vrut, nu pentru că ”trebuie”.

 

2. Euroscepticismul pe val. Atitudinea eurofililor de la noi e cu atat mai flagrant deliranta cu cat in Europa, in tari ca Franta si Marea Britanie, au castigat alegerile forte politice cu un discurs destul de primitiv si de o forma comoda de incorectitudine politica, inexistente acum la noi. Astfel, Nigel Farage, seful UKIP, a ales sa exploateze la maximum marota “romanilor“, pe care nu-i vrea ca vecini, avand un discurs anti-imigratie suprapus peste chestiunea europeana (nu si peste chestiunea multiculturalismului, caci Farage nu a atacat razboiul cultural din Marea Britanie, ci strict imigrantii est-europeni adusi de deschiderea granitelor din UE). Daca “ai nostri” se dau de ceasul mortii pentru ca a castigat alegerile (oricum previzibil) cunoscutul PSD, ce ar trebui sa faca “elitele” britanice? Sa se arunce in corpore de la etaj, nesuferind rusinea ca poporul sau societatea lor, taman clasica democratie britanica, voteaza un discurs retard? Sa scrie editoriale furioase, spumegand ca regreta ca s-a nascut in Marea Britanie? Nu veti vedea insa astfel de manifestari in UK. Putem vedea analize, intrebari, putem vedea problematizari, insa nu jignirea oamenilor “de jos”, nu aere de elite neconsolate ca poporul nu le intelege agenda si ideile marete.

In Franta, la fel. Victoria Frontului National nu a fost insotita de un cor de injuraturi si de flegme aruncate in scarba asupra poporului francez, ci de asumarea responsabilitatii (chiar daca ipocrit, de forma) de catre elite. Si asta pentru ca prima lectie de “europenism”, de “democratie”, fundamentala lectie a omului politic si a elitei democrate ar trebui sa fie tocmai aceasta: a nu da vina pe societate pentru esecul politic, pentru agenda si valorile neimpartasite. Ca de aceea majoritatea se afla la josul ierarhiei de putere si elita la varf, ca sa stim care e cauza problemelor si de unde se “impute pestele”A face asta inseamna a declara un razboi civil asupra celorlalti membri – si, de atlfel, “reformistii” cei mai duri si puri de la noi chiar au tras semnalul unui astfel de razboi civil. 

La nivel general-european, votul acordat miscarilor eurosceptice confirma clivajul intre europolitica si natiuni. Ingrijorator este faptul ca eurocratii nu au de gand sa schimbe nimic din marsul lor. Vor continua cu sistemul lor european nedemocratic, nesupus consultarii populare, cu decizii care sunt derivate din agende netransparente, influentate de interesele marilor puteri vestice si ale marilor corporatii. Pentru aceasta elita, efectiv votul si opinia majoritatii nu conteaza. In schimb, ei ne sunt dati drept exemplu si model de democratie la care ar trebui sa aspiram complexati si rusinati.

Voturile pentru Frontul National si pentru UKIP sunt voturi date de o societate instrainata de politica mare a tarilor lor. Si nu e intamplator faptul ca in ambele tari s-a marsat la maximum pe agenda LGBT. Nu spunem ca aceasta a motivat, principial, votul eurosceptic in ambele tari, ci ca guvernele au cautat sa triseze adevaratele probleme sociale, economice, inventand agende false. In cazul Frantei, socialistii s-au vazut amendati drastic pentru programul lor axat pe “revolutia familiei”, care a provocat uriasele proteste impotriva legalizarii casatoriei homosexuale si a instituirii asa-zisei familii homosexuale. A fost o manevra facila la care a recurs Hollande pentru a deturna agenda emanciparii sociale, de care stanga face atata caz, din zona economica, acolo unde dicteaza corporatiile si interesele germane, catre zona culturala. Aproape aceeasi situatie in Marea Britanie, unde “conservatorul” Cameron a marsat pe aceeasi agenda, cautand sa fragmenteze potentialul contestatar al societatii prin impunerea aceleasi agende LGBT.

Votul eurosceptic mai este interpretat de unii (mai ales… romani) drept un vot al ”fricii” si al ”inchiderii in sine”, un vot de refuz a ”celuilalt”, contrastat, culmea, cu votul de la Eurovision. Ceea ce arata fie ca mintile unora au ajuns total stapanire de minciuna, incat nu mai pot vedea si intelege nimic, fie ca sunt indeplinite unele rigori propagandistice. Votul eurosceptic este tocmai dovada faptului ca celalalt real, in carne si oase, celalalt ca om de rand al societatii, celalalt cu valorile sale mostenite, a fost exclus din politica si din decizie, impunandu-i-se, totodata, o reeducare culturala si, prin austeritate, un efort tot mai mare de contributie (in bani, in munca) la edificarea UE. Conchita Wurst este o creatie in intregime artificiala, propulsata prin mecanisme in intregime construite, artificiale, pe prim planul scenei. Francezul de rand, britanicul de rand, insa, nu sunt creatii artificiale si nu sunt produsi de jurii si mecanisme de vot dubioase. Ei insisi sunt sursa votului si sunt baza societatii, ei sunt acel ”celalalt” exclus din mainstream care acum isi cere, cumva, drepturile inapoi. 

Drepturi pe care…. nu le vor capata, oricum. Caci Parlamentul European este o institutie semi-formala, care are un rol decizional minor fata de Comisia Europeana. Experimentul “modernizarii” si ‘europenizarii” fortate va continua, mai soft in Occident, mai brutal in periferia estica.

3. In ceea ce priveste candidatura lui Iulian Capsali, multi s-au intrebat ce este cu diferenta mare dintre numarul de voturi (la ultimele rezultate partiale, peste 48.000) si numarul de semnaturi. Semnatura este, insa, mult mai usor de obtinut decat votul, fie si pentru ca ea poate reprezenta o intentie de vot sau ceva chiar intamplator, cauzat de un voluntar mai insistent sau de un tabel de la vreo manastire. Intotdeauna exista o diferenta intre intentia de vot si votul efectiv.

Pana la alte analize, putem concluziona ca acest vot reprezinta nucleul dur al ”electoratului” ortodox, adica acel nucleu format din cei care sunt si se percep a fi drept ortodocsi activi social, atat prin participare religioasa propriu-zisa cat si prin conectarea la realitatile curente, la provocarile vremurilor etc.

Pana la urma, nu ar trebui sa ne surprinda asa de mult rezultatul votului. Daca ne gandim, aceasta cifra este putin superioara, cel mai probabil, numarului de cititori constanti ai revistelor si siteurilor ortodoxe. Sigur ca potentialul este mult mai mare, insa pentru activarea acestui potential ar fi necesare fie o vizibilitate mult mai mare a candidatului, fie printr-o mobilizare structurala pregatita in timp si mai eficienta. Principala lectie a votului ortodox de la aceste alegeri este confirmarea statutului de marginali al ortodocsilor activi, interesati, prezenti in viata Bisericii si a societatii. Din punct de vedere strict tehnic, nu este un dezastru, in conditiile in care e prima tentativa de acest fel si a fost facuta intr-un mod destul de improvizat. Strict teoretic, se poate construi ceva de aici, insa e limpede ca pentru acest lucru ar fi nevoie de o implicare sociala structurala a Bisericii (sustinere substantiala a ONG-urilor, sustinerea unor platforme de comunicare publica reala, dinamica – trustul patriarhal fiind o lectie de cum sa NU se faca o mass-media ortodoxa) si de o prezenta in spatiul public mai consistenta a personalitatilor ortodoxe, de influentarea dezbaterilor etc. Alta lectie este data de comportamentul ortodocsilor ”de duminica” – adica a celor care umplu bisericile duminica, mai ales in marile orase. E clar ca acestia nu sunt cuplati la tensiunile si preocuparile nucleului dur. Nu e cazul sa ne dezgustam elitist de aceasta pasivitate si de acest dezinteres, ci sa incercam sa-i intelegem cauzele. Exista foarte multi oameni care merg la Biserica si, totusi, nu participa la durerile si framantarile acesteia. Oare asta se intampla si pentru ca durerilor nu li s-a dat glas de catre cei in drept pana acum?

b2-1669x1080

Legaturi:

***


Categorii

Alegeri in Romania, Iulian Capsali, NIGEL FARAGE, Opinii, analize, Razboiul impotriva Romaniei, Tradarea intelectualilor, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

132 Commentarii la “CATEVA NOTE DUPA ALEGERILE EUROPARLAMENTARE. Spasmele “reformistilor” autohtoni si efectele DIVERSIUNII LGBT din Franta si Marea Britanie. Observatii despre CANDIDATURA LUI IULIAN CAPSALI

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 3 / 4 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. Domnul a răspuns celor ce veniseră la El, să reclame abuzuri la împărțirea celor ce aparțin pământului:,, cine ma pus pe mine împărțitor peste voi ?” . Cerul cu ale sale, pământul cu ale sale. ,,Dați Cezarului… ” . Nu pot fi amestecate acestea, dar noi le amestecăm ca totdeauna. Vrem şi Raiul, dar şi cu patimă cele ce aparțin Iadului, în totalitate. Nu avem ce alege oameni buni, astfel.Ne certăm spre bucuria dracilor. Alegerea noastră, nu aici produce efecte, ci în a a trăi cu Cezarul sau cu Iisus. Românii trăiesc ce au ales. Istoria lui Israel spune totul.Români, pentru păcatele noastre, pentru idolatria noastră, pentru jertfele aduse sexului, prin jerfirea avortivă a copiilor noştri am spucat pământul cu sânge, de aceea am ajuns să fim risipiți pintre neamurile pământului şi să cădem robi puterilor apusului, sclavi companiilor şi jefuiți prin cele mai mari biruri. Putem alege şi vota cât de deştept vreți -şi până la ultimul cu drept de vot-, că nu schimbăm nimic. Sângele şi păcatul nu se şterge prin vot. Tot ce comentăm e amăgire de sine, părere de sine… . Vreți schimbare ? Să ne schimbăm viața noastră -şi a copiilor noştrii, a rudeniilor, a cunoscuților…-, prin Hristos, în care ne-am botezat şi vom schimba răul românilor cu binele ortodoxiei. De nu… putem comenta deştept la nesfârşit -spre amăgirea şi osânda noastră-.

  2. @ doroteea:

    Da, intr-adevar sunt persoane care nu au prin chemare o lucrare in viata publica, fie ea publica in orice sens al cuvantului. Dar oare “sinfonia bizantina” este tot un preambul al apostaziei, dupa modelul catolic? Nu cumva implicarea Bisericii (nu neaparat ca institutie, mai cu seama ca Trup al lui Hristos), a condus la o forma de libertate a crestinismului? Nu este vorba de amestecul clerului in politica. Dar viata Bisericii este dinamica din cauza dinamicii societatii si daca avem asteptari ca problemele sa se rezolve de la sine, vom fi profund dezamagiti.

    Iertare daca cineva s-a simtit inclus prin comentariul meu anterior, intr-o categorie unde nu se gaseste. Eu probabil ca ma aflu uneori acolo, cu toata sinceritatea…

  3. Fratelui Iulian Capsali, cred că Dumnezeu i-a arătat că nu de unde vrea şi crede el -şi noi- vine schimbarea. Nu din cosiliul european ci din ortodoxia trăită autentic. De acolo nu schimbăm nimic -din acel consiliu- nu schimbăm de acolo păcatul, cu iubirea de Dumnezeu, ci din tainele ortodoxe-. Modelul său, credința sa, munca şi lupta sa, aici trebuie să dea roade. Pe aceia…, Hristos Domnul îi va îpiedica ,,să ne pună piedici” aici, nu Iulian. O credință putrenică, un popor otrodx curat, nu poate fi învins de nimeni şi de nimic. Vrăjmaşii vor fi risipiți ca pleava. Dar… nu credem… că putem. Sfântul Vasile l-a biruit pe Iulian apostatul, prin credința sa şi a poporului -când apostatul l-a amenințat cu moartea pe marele arhiereu şi pe credincioşii săi-. Şi noi suntem ortodocşi. Şi noi putem asenenea. Asta trebuie să alegem şi să facem. Toată darea ce bună… nu vine de Bruxelles, ci de sus, de la Părintele luminilor. Acolo avem nevoie de mulți şi cinstiți alaşi, că aici a Renate şi Elene, Traiani şi Victori suntem toți, -după măsura noastră-.

  4. http://www.dw.de/o-decizie-cu-importan%C5%A3%C4%83-strategic%C4%83/a-17665500

    Ceea ce se ignoră de prea multe ori este că o mare doză de conservatorism societal există şi la PSD, fapt care îi permite să ocupe poziţii mai largi decât i-ar da voie orientarea socialistă. Forţa electorală a PSD stă şi în conservatorismul său, pe care ”dreapta” ignorându-l nu face decât să se trădeze pe sine. A crede că poţi construi o mişcare puternică de dreapta vorbind numai despre combaterea corupţiei s-a dovedit la alegerile de duminică o greşeală fatală. După cum a continua să susţii că de vină pentru eşecul dreptei sunt prostia şi înclinaţiile rele ale alegătorilor majoritari echivalează cu a demisiona din politică. Lux pe care un scriitor şi-l poate permite, dar un politician nu.

    Analiza sociologului Barbu Mateescu (datele sunt la dispoziţia oricui doreşte să le verifice) arată că în profunzimea politicii româneşti se petrec mutaţii de care ”clasicii” comentariului politic nu vor cu niciun chip să ţină seama. Or, în ciuda aşteptărilor, USD a ocupat locul întâi în Transilvania (Victor Ponta s-a şi lăudat cu asta!), după cum a ocupat locul întâi şi în rândul votanţilor cu studii superioare, având aici un scor dublu faţă de partidul de pe locul doi, PNL. Aşadar imaginea unei Românii urbane şi educate care luptă împotriva unor majorităţi rurale înţepenite în clişeele superstiţiilor nu se mai potriveşte deloc cu realitatea. România ar trebui să fie cercetată din nou cu un ochi limpede şi mai ales fără presupoziţiile care au guvernat politica românească în ultimul sfert de secol.

  5. Sa mi spuna a-km ce trebuie sa faca un ortodox cinstit cand vede o nedreptate, cand ii este, sa spenem, batuta familia pe strada, stai si te uiti????

    Ce faci in fata raului?

    Pai dupa modul asta de a vedea lucrurile Stefan Cel Mare trebuia sa se predea la turci: stii sultane noi nu suntem sfinti, asa ca uite ai parte de toti copiii Moldovei, de toate femeile tarii, faci ce stii tu cu ele!!!!

    Toti marturisitorii temnitelor comuniste indeamna la dragoste de Hristos dar si de tara!!!!!!

    Parintele Calciu indeamna la implicarea crestinilor in viata cetatii!!!!

    Sa inteleg ca voi astia exclusiv duhovnicesti raiti pe alta planeta???? Sunteti sfinti si sunteti fectati de nici un fel de mrejele din ce in ce mai dese intinse de vrajmas in lumea in care traim toti?????

    Mi-a ramas in minte indemnul lui Ioan Ianolide din cartea sa, Detinutul profet. El ne indeamna la tot pasul sa ne intrebam: ce ar face Domnul nostru Iisus Hristos in orice situatie in care ne aflam!!!

    Fratilor, ca vrem ca nu vrem cineva decide pentru noi, si eu unul vreau ca unul de al nostru sa decida pentru noi!!!

    Dar na, e mai bine sa nu faci nimic si sa zici: asa a vrut Dumenzeu decat sa incerci sa schimbi ceva!!!!

  6. Marius, credința (dacă este vie), î-ți va spune ție totul. Nimeni nu-ți bate familia fără motiv şi Dumnezeu nu te lasă pe mâna nimănui, dacă păzeşti poruncile Lui. Supozițiile vin de la cel rău şi din încrederea în judecata noastră. Sau este mincinos Domnul Iisus care a spus că nici un fir de păr nu ze mişcă fără ştirea lui Dumnezeu ?.Ne încredem în mintea noastră şi de aceia sunem măcinați de îndoieli. Supozițiile erodează încrederea. Da, multe sunt posibile, dar încrederea în Dumbezeu nu se va câştiga niciodată prin a le pune înante. Când vor veni, Dumnezeu ne va arăta ce şi cum, atunci (pe concret). Ce exclusiv duhovniceşti… ? ce altă planetă, Marius ? Caută, MAI ÎNTÎI, împărăția lui Dumnezeu şi dreptate Lui şi cere-i Lui cele ce țin dea viață,că revolta ce ți-a aprins-o comentariile mele, arată inversul. Ți-o spun ca explicație a ce ai cerut, nu ca acuzație. Nu oblig pe nimeni şi nu condamn pe nimeni însă chestia cu… “a lua parte la viața cetății”, trebuie să nu fie altfel decât cum spun sfinții părinți -şi au făcut sfinții părinți-, că de nu… va deveni şi credința multora, viață şi acțiuni politice, care va dezbina şi mai mult biserica şi o va primejdui.

  7. Mă doare să aud cuvinte grele spuse la adresa credinței tocmai de “practicanți”.
    Maruis, de ce crezi ce-ți spune mintea şi nu crezi ce spune Domnul ?. Oare pe Ştefan cel Mare l-a pus Domn oamenii sau Dumnezeu ? Curăția poporului, credința lui, dragostea de Dumnezeu şi semeni a afăcut acele minuni posibile. Poporul era curat.Poporul era credincios şi credința i-a dat putere să îngenuncheze pe cel ce a cucerit Constantinopolul. Ştefan sa bizuit pe credința poporului… şi poți înțelege totul, dar nu prin logica cu care loveşti în însăşi credința aceea. Poporul Moldovei lui Ştefan, căuta Împărăția lui Dumnezeu şi dreptatea Lui, cu adevărat. Implicarea în viața cetății, dacă nu caută dreptatea Lui Dumnezeu ci pe a oamenilor… vai de acea implicare. Punct.

  8. Oare cand se va opri, din exaltarea sa, persoana care simte nevoia sa fie – mereu – in centrul atentiei, luand – la puricat – aproape pe fiecare comentator si (fara sa o roage cineva…) sa talmaceasca/rastalmaceasca, celorlalti, “ce a vrut sa spuna x au y” in post-uri kilometrice (de multe ori pe langa…),ce sufoca comentariile intr-adevar la obiect?

    A devenit chiar obositor sa caaauti sa citesti – pe cei – ale caror pareri conteaza pentru tine, cei pe care-i respecti si ale caror puncte de vedere te intereseaza, printre zecile de postari (zilnice) ale aceleiasi persoane, care mai si tine (cu tot dinadinsul) sa aiba ultimul cuvant de spus, in dialogul cu altii.

  9. @dorotheea:

    Aveti dreptate: ” nu toti suntem din acelasi aluat, suntem grozav de diferiti! Asa cum exista milioane de specii de flori, exista milioane de tipuri de oameni. Sunt unii cu vocatie si misiune sociala. Sunt altii facuti pt familie. Altii pt meditatie si interiorizare. Altii pt exprimare artistica si sensibilitate. Etc etc etc. Fiecare cu darurile lui si cu stilul lui. Nu dragilor, politica nu e o obligatie. Unii sfinti au fost implicati, altii nu. Depinde de sarcina pe care a trasat-o Domnul fiecaruia.”.

    Sint oameni printre noi, inca foarte traitori,pe care nici nu-i banuim,si ale caror rugaciuni sint ascultate.Se si spune la biserica ca noi mirenii am fi Biserica Universala,alaturi de preoti,urmasii sfintilor apostoli.

  10. @ 79. doroteea
    pai daca @Sluga netrebnica tot spune ca doarme gandindu-se “in fiecare seara la toate pacatele pe care le-am savarsit de-a lungul zilei, spunandu-i lui Dumnezeu ca mare dreptate are sa ma pedepseasca prin toate “nuielele” Lui …”, cred ca nu il deranjeaza asa tare o remarca la adresa lui care pana la urma nici nu este prea dura. Si daca este sincer si consecvent cu ce spune “Fratilor, va rog sa ma iertati daca gresesc, dar …” si citeste ce s-a mai scris pe aici (si argumentele cred ca au fost f variate si cred eu edificatoare) isi da seama ca poate chiar greseste.

  11. Multumesc lui Doroteea (comentariu 79).

    82.Mircea Bogdan zice:
    “…daca avem asteptari ca problemele sa se rezolve de la sine, vom fi profund dezamagiti.”
    Credeti ca problemele se rezolva de la sine sau de la oameni? Nu. Poate prin oameni, dar cu siguranta de la Domnul (chiar si in cazul ca intervin oameni).
    Eu am ales sa fiu alaturi de “sluga netrebnica” si i-am multumit pentru comentariul care “a stirnit niste valuri pe aici”.
    Astept sa pot vota viitori mucenici si sfinti(ca si cei din inchisori)…. pina atunci mai mult cu rugaciunea …. dupa puteri.
    Doamne ajuta.

  12. @ Ἑλένη

    Daca este cumva vorba despre akm,aceasta este o arma care poate trage si foc cu foc,dar si in salva,depinde de pozitia unei pirghii.Evident ca si alte arme au aceste optiuni.

    @ a-km

    Pai poti sa cauti mai intii Imparatia Cerurilor si sa mergi si la alegeri,daca ai pe cine vota ( gen Iulian Capsali sau Mircea Diaconu,altii nu mai cunosc,de partide nici nu cred ca poate fi vorba )
    Sau poti sa cauti mai intii Imparatia Cerurilor si sa mergi la munca,sa conduci masina,sa ai tot felul de indeletniciri,sa maninci…omul din afara cu ale lui,cel dinlautru tot cu ale lui.Inainte de orice activitate am avea,putem inalta o scurta rugaciune lui Dumnezeu Iisus Hristos,ba chiar si in timpul acestora,daca avem nevoie de ajutor sau tinem sa-i multumim,si la sfirsitul lor.Sau cind te intilnesti cu oameni,sau te gindesti la ei,de asemenea.
    Prietenul meu doctor Watson,isi incepe ziua cu un mic gind catre Dumnezeu si sfintii Lui,plus rugaciunea ultimilor stareti de la Optina:

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2012/10/11/sobor-stareti-optina-rugaciunea-dimineata-sfintilor-izbavire-antihrist/

    Altii pot aduce laude de multumire,altii se roaga in paraclise si acatiste ale Maicii Domnului,sau in psalmi….vorbesc de omul interior aici.Fiecare cu darurile lui si cu dorintele lui.

  13. Revenind la subiectul “voturile lui Capsali”, cineva mi-a atras atentia asupra faptului ca un numar foarte mare de voturi din totalul celor centralizate, au fost anulate. Mai exact 344980 adica 5,83%. Oare nu a existat posibilitatea ca unele sa fie stampilate a 2-a oara de catre cei care le-au avut la mana pentru ca sa schimbe rezultatele alegerilor?

  14. Confundam trairea interioara, care implica rugaciunea, pravila crestinului, cu alte actiuni pe care vrem sa le facem si care fac parte din viata noastra.
    Vreau sa merg la piata dar niste indivizi protejati de politie din ordinul politicienilor, nu au nici o frica sa insele, sau sa agreseze niste tarani care au venit sa vanda,
    educatia copiilor este afectata de actiunea politicienilor de a favoriza ceea ce este urat si anormal,
    vreau sa ma informez la tv dar totul este denaturat de politicienii care monopolizeaza informatia,
    orele de scoala ale copiilor sunt afectate de educatia profund gresita impusa de parlamentarii ue,
    vreau sa vad un film dar este plin de violenta, plin de modele proaste pentru orice om, iar CNA ul controlat de politicieni doarme, ca asa a primit o informatie, cum ca ceea ce e grav pentru mine, pentru ei, este o “valoare europeana”.
    IN ACESTE SITUATII CUM ACTIONAM, PENTRU CA PRAVILA NE-AM FACUT-O ACASA???Vedem cum insasi viata interioara este afectata de atatea nereguli dar mai ales viata fratilor, a celor carora li se zice romani si despre care se aude ca sunt ortodocsi, dar care sunt foarte afectati de avalansa de dezmat, smecherie, violenta, promovata in mass media.
    Vedeti dragilor noi trebuie sa facem in asa fel incat acei politicieni care distrug sufletele copiilor, care “duc poporul in ratacire”, care perturba drumul omului spre mantuire prin asa zisele “valori” care sunt de fapt cele mai grave pacate, acei politicieni care se interpun in cele mai multe din actiunile omului, sa nu mai faca ce fac si sa fie sanctionati prin vot. Asta e implicarea in viata cetatii, implicare pe care oricum o avem prin natura activitatii. Mustrarea nu ajunge la ei si nu poti discuta cu ei ca cu o persoana apropiata. La ei nu se ajumge usor.
    Cum poti sa iti vezi doar de pravila si sa nu vezi atatea actiuni care pericliteaza mersul normal al societatii.
    Sa nu te informezi despre cei care vor raul semenului tau?
    Sa nu aflii ce se pune la cale despre tine.
    Cum poti sa fii cu totul nepasator la legile in contradictie flagranta cu modul de viata al nostru?
    Trebuie sa ne facem pravila dar sa vedem si cine strica educatia copiilor si a generatiilor viitoare. Sa mergem la biserica si sa ne folosim de mijloacele democratice (pe care acuma le avem) pentru a-i atentiona pe cei care afecteaza viata normala a societatii, pe cei care la adapostul unei legi obliga o intreaga populatie a unei tari sa faca ceva rau, gresit care nu e conform cu educatia crestina primita.
    Sa ne informam, pentru ca nu se spune nicaieri, ce planuri diabolice se coc in acea ue. Sa ne interesam daca este o greseala, indiferenta fata de cei, care vor raul aproapelui ortodox.
    Ce a zis @sluga netrebn este ca luata din Ecleziast, desertaciunea implicarii tale ca simpla persoana, pt ca tot ce vor altii va iesi la vot, atunci iti ramane sa-ti vezi de pacatele tale si ceea ce poti face concret in educatia sufletului tau.
    Omul de-a lungul zilei face mai multe lucruri, merge la servici, la scoala, vrea sa-si educe bine copii, merge pe strada unde interactioneaza cu atatea caractere, influentate de mizeria din media si in toate aceste situatii are de facut ceva si anume, SA ACTIONEZE IN MANIERA CRESTINA in situatiile de viata. Repet in multe esti implicat, si ce faci in acele momente? Nu ai de facut doar pravila. Cuvintele Mantuitorului se refera la situatii din viata de zi cu zi, pe care trebuie sa le rezolvi corect. La noi se cam vorbeste de acea “sa ne vedem de rugaciune” dar ce faci cand ajungi in una din situatiile de mai sus? Atunci cum actionezi?
    Ce faci cand de la nivelul cel mai de sus din politica se vrea distrugerea caracterului frumos, pe care vrei sa-l aiba fetita ta ??

  15. Eu sint de parere ca daca avem pe cine vota, este datoria noastra sa o facem–Asa se mai poate schimba ceva si sintem datori sa oferim sprijin in cazul asta. Daca toti candidatii sint la fel , evident ca nu prea are rost sa mai votezi. Romania a avut o Sansa. Majoritatea a refuzat-o. Pacat!

  16. Intentia mea’i sa aflu credinta unui frate si, dupa caz, sa’l cercetez (daca am indicii ca’i in eroare).
    Deocamdata nu ma’mpac cu ideea exprimata in al doilea comentariu:
    “Oare daca am fi cu adevarat ortodocsi si am incerca macar, sa traim dupa invataturile Sfintei Scripturi si ale Sfintilor Parintilor nostrii, nu ar pune Dumnezeu un “uns” al Sau in fruntea poporului nostru? Sau n-ar putea Dumnezeu sa puna in mintea celui actual ganduri bune si sa devina acesta “unsul” lui Dumnezeu?”
    Oare… cel ce s’a exprimat (pe sine) astfel, ignora ce-am “stabilit” (ca nu noi am hotarat; doar a reiesit la suprafata, prin dialog, un adevar) aici: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/10/25/regele-mihai-in-parlamentul-romaniei-lumea-de-maine-nu-poate-exista-fara-morala-credinta-si-memorie-cinismul-interesul-ingust-si-lasitatea-nu-trebuie-sa-ne-ocupe-viata-video/#comment-41864? 😕
    Zic invers: Din moment ce Regele chiar E uns (pe bune, nu… in ghiimele!) si implicit ESTE in fruntea poporului nostru (cu gandurile lui bune cu tot), inseamna ca si noi (care primim “urarea”: “Pe voi, pe toti, drept-maritori crestini, sa va pomeneasca Domnul_Dumnezeu intru Imparatia Sa!”) chiar incercam!
    Cum?..?
    MERGAND la vot. Q. e. d.

  17. @ MIRCEA BOGDAN!

    Daca este “ADEVARAT” ceea ce spui, inseamna ca in privinta acestor VOTURI ANULATE care au fost DATE de cetateni candidatului IULIAN CAPSALI, ceva NU este in regula…Ceva “e necurat la mijloc”…, este “PUTRED” si “teribil” de SUSPECT!

    Este imposibil ca aproape 345.000 de voturi sa fie “anulate”…
    Este imposibil ca mai bine de A 3-A PARTE dintr-un MILION de cetateni romani SA FI fost niste “tampiti” care nu au stiut cum sa puna o stampila de vot pe un buletin de vot!
    NU!, pur si simplu ceva nu “concorda”…si SFIDEAZA orice LOGICA…facandu-ne sa luam in calcul ca “este foarte posibil ca CINEVA sa-i fi FURAT victoria lui Iulian printr-o “marsavie”…nemrnica, adeverindu-se inca o data acel sinistru proverb…”Nu conteaza cine voteaza, ci conteaza cine NUMARA voturile…”!
    Este atat de SUSPECT”…ca UN ASA DE MARE NUMAR, de “SUTE DE MII” de voturi sa fie considerate NULE…este atat de NECONCEPUT si NEACCEPTAT…dat fiind faptul ca toate aceste voturi au fost date lui IULIAN CAPSALI, nu oricum, ci IN CUNOSTIINTA DE CAUZA de catre cetatenii care sunt Crestini Ortodocsi Practicanti…si care au o “afinitate” crestina fata de acest OM, si nu au fost date in mod inconstient si pentru o bere si un mititel sau o punga cu alimente asa cum s-a intamplat prin unele zonele ale OLTENIEI, unde cetatenii au fost “prostiti” de reprezentantii partidelor politice, sa-si de votul pe un “mic si o bere”…

    Iulian Capsali ar trebui sa faca o CONTESTATIE la Biroul Electoral Central, si CEARA “renumararea” si verificarea A DAOUA OARA a acestor voturi anulate!
    Practic din aproape 400.000 voturi pe care i le-au dat cetatenii romani care l-au votat pe Iulian Capsali, DOAR A 8-A parte a fost “valabila” din aceste voturi date!Asa ceva NU POATE fi admis logic…!
    Si atunci este foarte, foarte, foarte, posibil, ca “cineva” din umbra sa il fi “SABOTAT” in mod clar pe IULIAN CAPSALI…..si sa-l fi privat de o “VICTORIE” meritata!

    Daca s-ar confirma aceasta “temere” si “suspiciune” si “banuiala”, atunci cu atat mai mult TREBUIE cetatenii romani care l-au votat pe Iulian Capsali, SA INTELEAGA ca trebuie SA DEA CURS mesajului lui Iulian de A CONTRIBUI la CREAREA si COAGULAREA unei NOI FORTE POLTICE crestine in Romania, si in consecinta sa il sprijine pe Iulian ca sa INFIINTEZE UN PARTID cu valori si viziune CRESNTINA curata si sa se adune in “manunchiul sau” asa cum spunea tot Iulian in mesajul sau de dupa aflarea rezultatelor alegerilor!

    Si tocmai de asta se tem “lichelele” si “trepadusii” de la putere…si anume de COAGULAREA si RIDICAREA unei NOI forte politice in Romania care poate cu adevarat SA RIDICE ROMANIA din CADEREA in care au adus-o acesti nemernici…!
    Dar fara sa realizeze acesti trepadusi, tocmai ei vor CONTRIBUI cel mai mult la realizarea acestui partid…..prin faptul ca s-au aratat de la inceput OSTILI si ORIPILATI de ideea unei candidaturi ca cea a lui Iulian si de o “viziune” crestina precum cea a lui Iulian.

    Pur si simpu daca se adevreste ca AU FOST anulate “LA COMANDA” atatea sute de mii de voturi date lui IULIAN CAPSALI, efectul CEL MAI RAPID care il va genera aceasta “veste” si intelegerea acestei CRUNTE REALITATI si a aceastei “situatii” grave care a fost generata si lucrata din “umbra” de catre cei acre tin in “neputinta” viata si vlaga acestei natii si tari de un sfert de veac… este tocmai INDARJIREA si HOTARAREA si IMPLICAREA si mai mare a cetatenilor crestini ortodocsi CA SA LUPTE pentru un viitor CURAT si NOBIL al Romaniei, intr-un mod democratic!

    MIZERIA asta de “clica” nemernica si tradatoare de la putere trebuie INVINSA!
    Ne-am saturat de RAUL pe care l-a facut tarii acesteia pana acum…
    Daumnezeu sa-i ajute pe toti romanii de bine ca sa STRANGA RANDURILE pentru eliberarea tarii de asuprirea acestei hoarde de ticalosi!
    AMIN!
    Hristos S-a Inaltat! Si tot El sa ne ajute SA INALTAM si NOI ROMANIA noastra in viitor din “groapa” in care zace acum! AMIN!

  18. @ Constantin
    Ce faci ? Ce învata biserica si sfintii parinti. Biseica are armele strategia ei. Tot ce-i înafara de îndreptarul ei, duce în alta parte, scoate lupta din spatiu duhovnicesc si aduce cele neduhovnicesti în spatiu bisericii. Domnul nu a permis sa se smulga neghina din grâu, ci sa creasca împeruna pâna la seceris. “Ridica ispitele si nimeni nu se va mântui” spun parintii bisericii. Frate Constantin, idolatrie a mai fost, dar sfintii au ales lupta duhovniceasca, ortodoxia autentica, stategia si armele bisericii. Sfâtul Gheorghe, Dimitrie, Mercurie… au fost militari, dar nu au luptat cu sabia si cu armamentul militar ci cu cel duhovnicesc. Stefan al Moldovei, a luptat cu sabia pentru independenta, pentru a apara Moldova de salbaticia dobitoceasca pãgâna care lasa în urma trecerii sale cadavre sfîrtecate, foc si cenusa iar pe cei robiti îi tratau ca pe animale. Nu se potrivesc cele de atunci cu cele de acum. Astazi biserica trebuie sa fie la înaltimea neprihanei si autenticului. Astazi biserica trebuie sa arate Adevarul prin ea însasi si sa demaste orice forma de înselare, viclenie, minciuna si falsitate. Cine alege lupta duhovniceasco-politica este liber sa o faca pe socoteala sa. Nimeni nu-i îngradeste libertatea, dar sa stie ca cerul nu se dobandeste cu armele pamântului nici cu strategii omenesti. Crezi ca politicienii care fac cele infatisate de fratia ta, nu stiu ce fac ? Nu ar avea nici o putere daca nu le-ar fi data de sus. Aminteste-ti de ce i-a spus Domnul lui Pilat. Nu va putea nimeni opri ce este îngaduit de sus, decât în sine însusi si doar prin biserica si taine. Nu zic prin asta sa nu luptam ci sa luptam cu armele duhovnicesti. Copilul nu-l poti fratia ta proteja orice ai face. Fa-ti datoria de parinte fara cusur si roaga pe Dumnezeu sa-l protejeze ca ispita va veni orice-am face noi. Iertare.

  19. Nu exista doar momentul pravilei, sunt multe situatii in viata in care, sa actionam cum e bine, in care trebuie sa actionam subordonand liberul nostru arbitru, libertatea noastra, poruncilor dumnezeesti date. Libertatea noastra sa nu ajunga inrobita patimilor.
    Mi se pare gresit sa spui, dupa ce a avut loc ceva rau, ca asa a vrut Dumnezeu sa se intample…
    Cum sa vrea Dumnezeu asa ceva ?? Nu e Dumnezeu cauza raului!! Ci raul il facem NOI OAMENII IN LUME, MANATI DE POFTELE NOASTRE. ASA A VRUT LIBERUL ARBITRU AL OMULUI SA SE INTAMPLE, asa a actionat conform libertatii, conform patimilor, poftelor de tot felul. Omul atras de o patima, actioneaza intr-un fel, gresit si dupa ce a savarsit greseala, nu poate zice altul ca asa a vrut Dumnezeu. Eu personal consider ca Dumnezeu a vrut ca Iulian Capsali sa castige, dar oamenii nu au vrut, ci i-au ales pe cei care sa le satisfaca poftele lor, nestiind ce urmeaza sa faca cei votati, fiind total neinformati despre actiunile antiumane ce vor sa le faca cei alesi. S-au luat dupa aspectul superficial si VORBELE AMAGITOARE si asa au votat.
    Este asta voia lui Dumnezeu? Ca oamenii sa faca asa ceva? Nicidecum, ci altceva asteapta de la oameni, iar daca oamenii sunt pusi in situatii delicate sa voteze totusi pe cineva, atunci trebuie o mare informare in legatura cu acea persoana, informare care nu se face pe canalele media. Si asa se ajunge ca omul nu stie consecinta votului sau. Si cum sa zica cineva asa, aiurea, ca asa a vrut Dumnezeu… ce anume… ca omul sa actioneze si la vot dupa patimile sale?
    Daca in anumite tari europene nu ai voie cu cruciulita la gat cum sa plangea cineva la tv, poti sa spui si in acest caz ca asa a vrut Dumnezeu?? Nu, ci oamenii lipsiti de cunostiinta adevarului, ii prigonesc, pe cei care fac bine. Asta e vointa gresita a prigonitorilor. Iar lumea poate arata groaznic, datorita acelei vointe gresite a celor care au putere de decizie.

  20. Legat de copii eu doar lucrez cu copii, nu am, ii mai vad pe altii care cauta sa-i educe frumos si ma gandesc in ce situatie sunt. Nu pot sa nu ma gandesc si la altii care vor sa dea o educatie buna dar nu stiu ce-i asteapta din partea conducatorilor.
    Da ispita vine si noi suntem pusi in multe situatii sa actionam cu armele duhului. Trebuie sa stim cum sa dam un sfat, cum sa-i atragem atentia educatoarei care vorbeste ceva anticrestin, cum sa ne adresam daca putem politicienilor sa nu mai faca ce fac, cum sa-i atentionam si informam pe altii despre pericolele venite de la ue, sunt multe situatii. Poate nu stim si nu avem o pregatire sa actionam cum trebuie. Oare toti sunt apostoli, sau vindecatori. Trebuie si in lume sa actionam cumva, Ioan Gura de Aur a reusit sa interzica teatrele din acea vreme, informatia spusa acolo era una gresita, vedem o actiune in aceasta lume.

  21. Traieste credinta sfintilor parinti si ea te va învata toate, (în functie de împrejurari, de credinta si starea la care esti)
    Frate Constantin, parintele Arsenie Papacioc, citând adesea sfintii patericului, spunea : “anatema sã fii dacã socotesti ca poti tu ceva” (duhovnicesc). Datoria noastra este plinirea poruncilor, marturisirea Adevarului, demascarea miciunii ce se da Adevar, despatimirea… ruga pentru frati, obste, familie… . Dumnezeu lucreaza (în inimile oamenilor) nu noi. Noi doar marturisim Adevarul, nu-l impunem nimanui, ca de-l vom impune, nu vom face decât contrariul celor ce ne asteptam. Lupta politica nu are nimic in comun cu duhovnicescul si oricat am fi de bine intentionati, vom face raul si mai rau.Se vor crea partide pretins ortodoxe, si de aici… .
    Islamul,si nu numai…poate fi unul din fatele acestea. Legiunea Ahangelului Mihail din România… deasemeni. Noua ne este proprie marturisirea Adevarului, demascarea minciunii si înselarii, ascultarea de biserica ce una sfânta si trairea autentic ortodoxa. Nu avem a impune legi ortodoxe tuturor cetatenilor români ci a respinge tot ce este împotriva vietii, moralei crestine, a Adevarului si a lui Dumnezeu. Nu toti românii sunt ortodocsi si nu toti ortodocsii vor sa traiasca ortodoxeste. Ori impunând legi ortodoxe îngradesti libertatea data de Dumnezeu omului, dea a crede si trai din alegere proprie. Iertare ca m’am lugit. Nu ma dau destept, dar asta cred si marturisesc.

  22. „Smerenia” noastra sa nu se’mbete cu apa rece crezand ca, stand (doar) la rugaciune si facand matanii luuungi (pana’n pamant) putem schimba ceva, in cetate (neimplicandu-ne in alt fel).

    Daca Sfantul Nicolae ar fi gandit ca Arie poate fi schimbat – doar – prin rugaciunea sa, nu i-ar mai fi tras o „sfanta palma” caci Arie ducea, prin invatatura sa, oamenii in ratacire. Asa s-a implicat Sfantul, in viata cetatii, smerindu-se, nici o clipa crezand ca – numai – cu rugaciunea, ar fi obtinut efectul scontat. Smerenia Sfintilor!

    Ori poate, unii dintre noi sunt(em) mai presus de Sfinti?!

  23. Cand e vorba de purtatul cruciulitei, de casatoria homosexualilor, de blasfemii, erezii si lucruri de acest gen – aici si eu cred ca nici un crestin nu poate sa taca.

    Atata ca noi am mai picat niste teste, mult mai simple. N-a trecut anul de cand un duhovnic nu stia cum sa se justifice pe toate posturile pe sine si pe altii (care s-a dovedit ulterior ca intr-adevar nu o meritau), in timp ce 3/4 din ortodocsi in loc sa sesizeze in ce pozitie ingrata fusese pus pastorul lor, nu stiau cum sa caineze mai tare falsa victima care nu zicea nici pis, plutind intr-o aura de mister avantajoasa pt propria reputatie, dar devastatoare pt. reputatia acelui preot. In fine, chiar nu vreau sa deschid un alt subiect. E doar o tema de reflectie. Nu poti tinde la cele mari cand nu reactionezi la cele mici.

  24. @doroteea,
    iubita sora,la*16 ai spus ca cineva ti-a vorbit de un uns al lui Dumnrzeu pe care l-a invrednicit de acest dar abia a3a oara.E vorba de imparatul Saul.Evrei i-au cerut lui Dumnezeu imparat asa cum aveau toate popoarele,si Dumnezeu nu a vrut,refuzandu-i de doua ori, STIIND(e putin spus)necazurile pe care le vor avea.Abia a treia oara la UNS pe Saul prin proorocul Samuel.
    @akaem,
    de acord cu tine in tot ce-ai scris si sunt sigur ca le-ai sps din inima.Dumnezeu sa te ajute in rugaciuni,inplinindu-le.DOAMNE AJUTA!

  25. @ Denis:

    Iarta-ma frate, dar dupa cum spui tu, Stefan cel Mare, Mircea cel Batrin, etc. trebuia sa stea acasa si sa marturiseasca adevarul si sa isi vada de pocainta lor. Si o sa zici poate ca aia era alta treaba, ca era razboi. Dar oare, nu este si asta, tot un razboi–altfel de razboi, dar nu este tot un razboi impotriva moralitatii prin impunerea unor legi pagine? Pffff pai daca stramosii nostri ar fi zis ca nu vor sa lupte impotriva paginilor, si decit s-ar fi rugat, razboiul era pierdut demult, la fel si ortodoxia.

    Parca prea repede se ascund multi crestini sub asa zisa perdea a rugaciunii, dezertind putina libertate ce le-a ramas: dreptul la vot. Iarta-ma, dar pare mai degraba o inselare, neparticiparea la vot. Dumnezeu ne lasa libera alegere: sa alegem un crestin care mai poate schimba ceva, sau sa lasam lucrurile asa cum sint. Nu stiu cum ne va judeca, dar nevotind si stind cu miinile in sin, atunci cind avem totusi o alegere a unui om sau doi, care s-ar zbate sa mai schimbe ceva, este mi se pare, ca o dezertare, ne predam singurele arme pe care le avem si acceptam paginitatea.

    Mai sint si unii care nu voteaza ca le e teama ca afla sefu’ pentru cine au votat. Ce sa ne mai miram ca am ajuns in toata lumea in halul asta? Pacat pentru cei putini care au incercat ceva. Vom fi Judecati si ca neam, si vom plati pentru asta, eu mai mult poate ca multi. Asta este, ne meritam soarta si sa vedem cum ne-om scoate camasa cind va veni Judecata, ca atunci nu va mai merge cu scuze si cu explicatii. Pina atunci, sa vedem ce explicatii le vom da copiilor nostri pentru lipsa de actiune si lipsa de lupta impotriva mirsavului lor viitor.

  26. @Gheorghe:

    Multumesc, frate. Hmm, deci nu era o simpla poveste…

  27. @ denis:

    “anatema sã fii dacã socotesti ca poti tu ceva”

    Cred ca se refera la a putea face ceva fara Dumnezeu, nu la a putea face ceva cu Dumnezeu impreuna. Noi nici nu ne dorim sa lucram fara El ca mai apoi lucrul nostru sa fie dat focului impreuna cu noi. Dar Sfantul Apostol Pavel a spus ca el toate le poate in Hrostos care-l intareste. Noi asta vrem, ca prin intarirea de la El sa putem face ceva, mai ezact tot El fiind Cel care schimba lumea si inima. Nu vrem sa scimbam lumea dupa judecati omenesti. Fireste, primejdia caderii e mare atunci cand faci un pas in fata si superi vrajmasii cei vazuti si nevazuti. Dumnezeu sa-i intareasca pe cei care se vor inhama la asta si pe cei care ii vor sustine cu sfatul si cu rugaciunea. Pana la urma, e vorba despre o datorie pentru urmasi nu doar pentru binele comun al celor de acum.

  28. @emma,
    la judecata Dumnezeu nu te va intreba nimic,propriati constiinta iti va fi judecator,”turnandu-te” ca nu ai trait conform cuvantului sf.Scripturi si nu fiindca n-ai votat.Cuvantul Cuvantului indumnezeieste pe cel ce traieste duhul literei,nimic altceva,iar acest cuvant al Cuvantului esete Biserica Ortodoxa cu tot ce cuprinde EA.Acel razboi dus cu arma in mana de strabunii nostri era necesar pt.ai tine pe pagani dincolo de hotarele noastre,acum e nevoie de un razboi al mintii in rugaciune pt.ai tine pe vrajmasi nostri dincolo de “hotarele”Bisercii noastre.Vorbiti de vot intro lume-Romanie-in crea 99% viseaza traiul vestului apostaziat.Ce pot face cei 1%decat sa se roage la Dumnezeu?Stefan cel Mare invingea pe turc pt ca se ruga la Dumnezeu cu intreaga TARA,IN SF.LITURGHIE SI AVEA CA MIJLOCITOR PE SF.GHEORGHE SI MAICA DOMNULUI.DOAMNE AJUTA!

  29. @ emma
    Sora, iertare. Eu socot ca un credincios autentic are grija ca prin ce spune sa nu defaime rugaciunea. Unele formulari arata ca nu credem in lucrare ei si nici în puterea ei. Nu o spun ca învinuire. A reiesit (din ce am spus în comentarii) ca îi cer lui Dumnezeu sa faca cele ce trebuie eu însumi sa fac ?. Nu pot sa-i cer lui Dumnezeu sa ma hraneasca daca pot si am unde munci sau altele asemenea? Cred însa ca ni se cuvine sa fim mai atenti si mai prudenti in ce sustinem si înfieram în disputele dintre noi. Dreptul la vot nu este o obligatie sora de care sa dau socoteala înaitea lui Dumnezeu. Mai degraba ma pot teme de ce spune psalmul ca “blestemat este cel ce se încrede îm om” (ca sa ma rezum doar la atât). Cred ca se cere prudenta în ce socotim ca putem noi si ce-i cerem si ce nu-i cerem lui Dumnezeu. Dupa cum cel ce poate si are unde munci îi pretinde nedemn si nedrept lui Dumnezeu sa-l hraneasca, cel ce socote ca el prin vot, prin puterile si actiunele sale sau ale celor în care-si pune nadejdile ca va schiba ceva în tara sau în lume, pacatuieste.
    Ma simt înghesuit în corzi si numarat de arbitrii care nu stiu cât de bine cunosc ce presupun cele ce sciem cu mâna noastra si le scoatem în public. Cer ietare tuturor.

  30. @ GHEORGHE:

    Frate Gheorghe, pai si unde am zis eu ca Judecata ar fi altfel?

    In orice caz, Biserica tocmai ca a avut un cuvint de spus de data asta, le-a spus credinciosilor cu cine sa voteze. Asa ca nu inteleg ce vrei sa spui. Biserica sintem noi toti, Ea este Sfinta, noi nu.

    Eu nu tagaduiesc puterea rugaciunii–daca ai mai vazut ce am scris pe aici cu alte ocazii, ti-ar fi clar asta. Insa traim si noi si copiii nostri in aceasta lume–asa imperfecta cum este. Iar legile sint impuse asupra noastra si asupra copiilor nostri, prin scoli. Si aici este pericolul. Noi vom da socoteala cum ii crestem–de asta nu cred ca are cineva vreo indoiala, asta spun duhovnicii mari, nu eu.

    In legatura cu Stefan cel Mare, da, se ruga, nu te contrazic, dar se si lupta–si aici este totul–facea AMBELE. Si nu este singurul care se ruga, dar a dus si luptele impotriva dusmanilor poporului sau, putem gasi exemple si in Vechiul Testament. Parerea mea este ca si noi si Biserica lui Hristos sintem in pericol. Si ca este un razboi nevazut, de la care nu trebuie sa abdicam. Stramosii nostri s-au luptat cu armele impotriva paginilor, care ar fi impus legi impotriva lui Hristos. Noi nu sintem in stare nici macar sa votam impotriva faradelegilor?

    Nu stiu daca chiar “99% viseaza traiul vestului apostaziat”. Si sa stii ca sint si in vest oameni rugatori si duhovnici mari. Si pentru rugaciunile lor si ai altor mari duhovnici din toate colturile lumii ne mai rabda Dumnezeu. Rugaciunile noastre sint slabe–traim un crestinism de mamaliga, potrivit Pr. Amfilohie Branza.

  31. Frate Denis, si tu iarta-ma pe mine.

    Eu nu defaim rugaciunea, imi pare rau ca ai inteles asa ceva. Daca ai vazut ce am mai scris si eu pe aici, vei vedea ca intotdeauna am promovat-o si mereu am spus ca imi pun toata nadejdea in Dumnezeu. Insa crestinismul nostru nu se compara nici pe departe cu cel de acum 1000-2000 de ani. Nici legile nu se compara cu cele din trecut. Crestinii aia daca ar veni si s-ar uita cum traieste societatea noastra, ne-ar crede desavirsit pagini.

    Eu cred in rugaciune, insa consider ca prin a ne-vota (daca avem vreun crestin, doi printre candidati), dam mina libera legilor pagine se ne stapineasca. Si daca Domnul iti da toate, are grija sa ai un servici sa te poti hrani, ce rau este in a vota impotriva celor ce vor sa schimbe fata Romaniei si a intregii lumi? De unde stii tu ca ar fi votul pentru un crestin, impotriva vointei lui Dumnezeu, mai ales ca Biserica tocmai ca a avut un cuvint de spus de data asta, le-a spus credinciosilor cu cine sa voteze. Asa ca nu inteleg ce vrei sa spui. Biserica sintem noi toti, Ea este Sfinta, noi nu. Biserica nu a spus stati acasa si rugati-va si gata, asta e de ajuns.

    Nu am vrut sa sune a disputa ceea ce am zis, mi-am spus si eu opinia asa cum ai facut si tu. Insa parerea mea este ca trebuie sa facem AMBELE, si rugaciune si vot–altfel sint la putere cei ce sint, si sa nu ne mai miram de legi, atunci. Uite cum francezii crestini au reusit sa stopeze o lege, iesind in strada in numar de vreo 100,000. Ce se intimpla oare daca stateau acasa si se rugau? Sint crestini, desigur ca se si roaga, desigur ca fac AMBELE–sau cel putin asta e parerea mea.

    Da, frate, ai dreptate, “Dreptul la vot nu este o obligatie”, dar daca vom fi judecati si ca neam, oare cum va fi asta? Nu stiu, te intreb. Stramosii nostri si imparati chiar din vechiul testament, faceau si rugaciune si lupta. Lupta noastra care e, nu sintem in stare nici macar sa votam NU legilor ce vin peste noi?

    “blestemat este cel ce se încrede îm om”–nu este vorba de a ma increde in om. Ci de a spune NU acelor oameni care vor sa-mi distruga copiii. Nu este vorba de votul meu, ci de votul NOSTRU, al crestinilor de pretutindeni, care sint din ce in ce mai inghesuiti, si de viitorul copiilor nostri.

    Probabil ca tu nu ai copii, altfel cred ca ai intelege din ce film venim ceilalti. Iarta-ma.

  32. Uf, sora Emma!.
    Am spus cumva sa nu luptam ?
    Ce am spus repet : Da trebuie sa luptam, dar sa ne fereasca Dumnezeu sa facem din credinta ideologie, lupta politica, partide, etc. etc.
    Am spus ca putem vedea la ce se poate ajunge privind islamul si nu numai…, sa ne amintim de Legiunea Arhangelului Mihail care a activat în România… si ca lupta noatra nu trbuie sa iasa din îndreptarul sfintilor parinti. Asta am spus.
    Reciteste ce am scris , nu mai reiau. Nu putem vorbi de legi ortodoxe, de politica ortodoxa de… tot ce apartine politicii.
    Vom face raul si mai rau. Avem legile lui Dumnezeu.VALIDE. Avem armele bisericii,strategia sfintilor parinti… .
    Marturisim Adevãrul, dar nu-l impunem, nu primim si nu acceptam minciuna, înselarea, legile anticrestine, legile împotriva moralei, batjocorirea credintei si a lui Dumnezeu.
    Sora, sa dovedim discernamânt nu imaturitate duhovniceasca. Votul este o auto-amagire.Nu vezi ca s’au facut toate în asa fel încât votul nu schimba decât indivizi si nimic mai mult ?
    Lupta concreta este vitala (si va fi marturie). Dar cum ??? Dupa îndreptarul sfintilor parinti!
    Da, luptam iesind pasnic în strada, avand grija severã sa nu patrunda între noi cei ce au patruns peste tot în asemenea cazuri si au compromis acele iesiri. Luptam cu scoala in acelasi indreptar, mergând pâna la a nu mai da copii la scoala, si asumându-ne responsabilitatea ne-respctarii acelor legi imorale, anti-crestin, satanice… si consecintele lor. Nu îndem la vot pe nimeni nicila a nu vota. Votul nu mai este ce ar trebuisa fie. Cum putem fi atât de naivi sa credem ca va ramâne cineva curat si apt sa schimbe cum îsi doreste, ceva în acest spatiu ? Numai ce ai facut primii pasi si ai dat prilejul compromiterii ortodoxiei. (Vezi Mark Twain, – Un candidat la presedintie. Ca sa nu aduc în discutie metodele de acum).Repet sunt pentru lupta adevarata, dar numai dupa îndreptarul sfintilor parinti.

  33. Dennis:

    Mark Twain? Pai atunci ma predau, nici nu mai are sens sa continui. Mark Twain nici macar nu credea in Sfintele Scripturi si a fost mason–de fapt Master Mason. Eu sint mai mult cu calea de mijloc, toate acele ideologii la care te referi sint extreme si nu au nimic cu Ortodoxia. Votul nu este ceva extrem, in nici un caz. Nu inteleg ce are votul cu Sfintii Parinti? Care din ei au spus sa nu votam? Unii au intervenit chiar si in politica eg. Sf. Ioan Maximovich, stind pe treptele Washingtonului si ne-plecind pina cind cineva l-a ascultat. Iata ca nici el nu s-a rezumat numai la rugaciune.

    Nu am spus nimic de “politica ortodoxa” si nu vad cum raul ar fi facut si mai rau. Cum “impui” Adevarul prin faptul ca votezi? Iti folosesti libera alegere, la fel ca ceilalti, nu impui nimanui nimic. Cit despre “imaturitate duhovniceasca”, nu as trimbita–numai Domnul poate sa decida cine si ce. Iar daca votul este o auto-amagire acelasi lucru poate fi spus si despre iesirile in strada, caci de putine ori se aleg roditoare.

    Ce indreptar al sfintilor parinti ne spune sa nu votam? Eu nu am citit asa ceva la nici unul din sfinti. Ei nu ne indeamna nici sa iesim in strada, nici sa votam. Si atunci nici protestele nu au rost? Ma dau batuta, nu vorbim in aceeasi limba.

  34. @ denis:

    Da! Este adevarat ca politica e o groapa cu lei, unde sunt sanse sa nu mai ramana nimic duhovnicesc din om. E perfect adevarat ca ideologizarea nu este buna si avem ca marturie istorica Legiunea Arganghelului Mihail. E usor sa deturnezi o astfel de initiativa daca nu ai un “filtru” prin care sa opresti mandria care poate dospi in tot “aluatul” unei astfel de miscari. E gresit sa ne asumam o lucrare de justitiar, pentru ca incalcam “juristrictia” lui Dumnezeu si batjocorim dreptatea Lui. El a lasat dreptatea pentru Ziua Secerisului iar noi ar fi bine sa ramanem in smerenie, pentru ca numai acolo suntem in siguranta indiferent de lucrarea la care am participa. Sper ca toti sa intelegem asta si sa nu repetam greselile istoriei din dorinta de a vedea Raul pedepsit in lume. Ortodoxia are ca specific echilibrul, iar miscarile ideologice aluneca usor, usor spre extreme. Practic nu ne-ar lipsi un alt partid politic, cat mai degraba “un dus rece” pentru toate partidele politice, venit din partea unui grup de oameni care da marturie despre nevoile firesti ale societatii. Despre asta e vorba. In lipsa unui dialog real (in afara de baile de multime, micii si berea, s.a.) al politicului cu societatea civila, un anumit sector din societate se simte nevoit sa se reprezinte singur, tocmai ca sa nu fie privat de drepturi si ca sa mentina climatul sanatos societatii.

  35. Emma, asa se întelege trimiterea la Twain ?
    Bine. Iertare.
    Nu am vrut sa te supar nici pe fratia ta, nici pe altcineva. Daca nu întelegi ce spun, este poate vina mea ca nu ma fac înteles.
    Am spus ce cred. Daca nu este vrednic de luat în seama nu lua în seama ce spun.
    Înca odata te rog sa ma ierti, însa nu socot votul (de care te agati), ca o fapta ce are efecte reale si ortodoxe concrete, si ca de nu fac uz de el, (o fac spre vina mea înaintea lui Dumnezeu si a generatiilor viitoare). Eu îndraznesc dipotriva sa spun ca ma pot însela pe mine însumi (si încerc cumva sa-l însel si pe Dumnezeu) daca socot, ca votând am facut exact ce sunt dator sa fac, tocmai fata de acelea. Nu mai continui.

  36. @Elena R. (#90)

    Elena, eu nu am vorbit aici de persoane, ci de principii. Orice crestin autentic sfarseste prin a se descurca pana la urma cu astfel de situatii si nu ma indoiesc ca @sluga.. nu are nevoie de ajutorul meu ca sa o faca. In locul lui putea fi oricine, nu de asta e vorba. Insa rolul unui crestin nu este sa supuna pe altii testelor smereniei (‘ispita vine, dar vai de cel prin care vine ispita’), si ar fi pacat ca RIC sa devina un loc in care sa te temi sa iti expui un pdv, fie el si gresit, pt ca risti sa fii ‘mancat’, judecat, ironizat, criticat, aratat cu degetul si lamurit cristal pt ce nu o sa ajungi in Rai. Dimpotriva, mie mi-ar placea sa se stie ca aici, la noi crestinii ‘in gazda’ – spre deosebire de alte parti – poti sa vii cu inima deschisa si linistita, pt ca vei fi primit cu argumente, explicatii, blandete si RESPECT, nu cu judecati de valoare si atacuri la persoana.

    Cine are inteligenta a primit acest dar ca sa ridice oamenii, si nu sa-i umileasca. Sa le explice unde gresesc, si nu sa-i judece.

    Chiar nu vreau sa lungesc pelteaua, dar acum am vz msj tau si mi s-a parut o precizare importanta.

    ________

    Altfel, apropo de cealalta discutie, si eu cred ca e bine sa exerciti votul daca tot ai la indemana acest instrument de alegere. Problema este ce te faci cand nu ai de unde alege! Daca oferta electorala e compusa doar din hoti – unii mai rai ca altii – nu e nici o scofala sa il alegi pe ‘cel mai putin rau’, iar ultimii 20 de ani ne-au demonstrat asta din plin. In astfel de cazuri mie mi se pare ca onest fata de propria noastra constiinta este sa nu ne facem ‘frati cu dracul pana trecem puntea’, ci pur si simplu sa refuzam sa dam girul nostru unor oameni care nu vor face decat sa se foloseasca de el ca sa ne fure pe noi si pe copiii nostri (generatiile urmatoare). Altfel, riscam sa ne facem partasi la distrugere. In astfel de cazuri prefer ca prin refuzul meu sa imi arat dezaprobarea si refuzul de colaborare cu raul, si sa las in seama Domnului, prin rugaciune, sa schimbe lucrurile asa cum va crede El de cuviinta, dupa meritele noastre. Iar daca vom merita, o va face El cumva.

    Un alt risc legat de vot si viata cetatii este, cred, pt un crestin acela de deveni f absorbit de aceast gen de probleme, lasand astfel in plan secund zona esentiala (cea personala, a cautarii Imparatiei Cerurilor in inima noastra, prin iubire si raportare permanenta la Dumnezeu si maretia Sa).

    Atata vreme cat aceste lucruri sunt avute in vedere, nu cred ca e rau deloc sa ne exercitam dreptul la vot, rugandu-ne pt discernamantul necesar de o o face cum, cand si cat trebuie, fara excese si impatimire. Altfel spus, sa pastram JUSTA MASURA. Intelegand ce e important si ce e mai putin important, intelegand si ca lucrurile se leaga intre ele si ca avem si obligatii sociale – altfel spus, cunoscand prioritatile si ‘punand fiecare carte in raftul potrivit.’

    O parere…

  37. Noi, crestinii zilelor din urma, am avut parte de un mare parinte, Cuviosul Paisie Aghioritul, care ne-a lasat multe cuvinte legate direct si indirect de chestiunea in discutie. Nu pot pricepe de ce nu ne folosim de ele…
    Redau cu nadeje acele cuvinte din volumul “Trezire duhovniceasca” pe care le-am mai postat de curand la un comentariu anterior; o fi trecut necitit de unii frati, nici eu nu le citesc pe toate.

    Pg 22: “(…) Acum sunt mulţi aceia care urmaresc să le dizolve pe toate: familia, tineretul, Biserica.
    A se interesa cineva acum şi a se nelinişti de situaţia in care se află naţiunea noastră este o mărturisire, pentru că statul s-a pus rau cu legea dumnezeiasca. Votează legi care sunt împotriva legii lui Dumnezeu.
    Sunt şi unii indiferenţi, care nu cred nici in legislaţia Bisericii, nici nu admit naţiunea şi, ca să aiba conştiinţa împăcată, spun: “Sfîntul Apostol Pavel a zis să nu te interesezi de lucrurile lumii”, şi astfel stau nepăsători. Dar Sfântul Apostol Pavel la altceva s-a referit. Pe vremea aceea stăpânirea o aveau neamurile idolatre. Unii s-au desprins din stat şi au crezut în Hristos. Unora ca acestora Sfântul Apostol Pavel le spunea: “să nu va ocupaţi cu lucrurile lumii”, ca să se deosebească de lume, pentru ca toată lumea era idolatră . Dar din clipa când Marele Constantin a luat stăpânirea şi a împărăţit creştinismul, s-a creat încet-încet marea tradiţie creştină, cu biserici, mănăstiri, artă, tipicul cultului etc. Avem aşadar responsabilitate sa le păstrăm pe toate acestea şi să nu lăsam pe vrăjmaşii Bisericii sa le strice. Am auzit si pe unii duhovnici spunând: “Voi sa nu vă preocupaţi cu acestea”. Dacă unii ca aceştia ar fi avut sfinţenie mare şi ar fi ajuns cu rugăciunea într-o astfel de stare încât să nu-i intereseze nimic, le-as fi sărutat si picioarele. Dar acum stau nepăsători, pentru că vor să se pună bine cu toţi si să petreacă bine.
    Nepăsarea nu se îngăduie nici celor lumeşti, cu cât mai mult oamenilor duhovniceşti. Un om cinstit, duhovnicesc nu trebuie să facă nimic cu nepăsare.” (…)
    Pg. 40: “Dacă creştinii nu mărturisesc şi nu se împotrivesc, aceştia vor face mai rău. Iar dacă se împotrivesc, aceia se vor mai gândi . Dar nici creştinii de azi nu sunt luptători. Primii creştini erau nuci tari; schimbau toată
    lumea. Şi în epoca bizantină, dacă scoteau o icoană din biserică, se impotrivea toată lumea. Hristos s-a răstignit pentru noi ca să înviem, iar noi să rămânem nepăsători!” (…)
    Pg. 46: “Părinte, diferitele mişcări, protestele ce se fac de creştini au vreun oarecare rezultat?
    – Prezenta creştinilor este mărturisire de credinţă. Cineva poate ajuta mai mult cu rugăciunea, dar tăcerea lui o vor exploata ceilalţi şi vor spune: “Cutare şi cutare n-au protestat, prin urmare sunt de partea noastră, sunt de acord cu noi”. Dacă nu încep unii să lovească raul, adică să mustre pe cei care smintesc pe credincioşi, se va face mai mare rău. Astfel se vor intări putin cei credinciosi dar vor fi împiedicaţi putin şi cei ce luptă Biserica. (…) ”

    Ce se poate deduce din aceste cuvinte? Sa stam “nepasatori si blanzi” cand putem actiona “asa de bland si diafan” punand macar o stampila pe un crestin traitor care candideaza, EVIDENT, pt a marturisi si a se impotrivi, atat cat se mai poate, tavalugului pierzaniei?

    ERA si ESTE subinteles ca, intai si intai, dar si tot timpul, trebuie sa fim intr-o cat mai AUTENTICA randuiala crestina, sa inmultim rugaciunile, metaniile, milosteniile, in esenta sa ne intarim atat in CREDINTA, cat si in FAPTELE CREDINTEI !

    Dar, ce poate fi votul dat unei persoane cu frica de Dumnezeu, daca nu o marturisire si impotrivire fata de paganii ajunsi sus care dau legi demonice si fata de cei din popor ispititi a urma raului mai degraba decat binelui?
    “Prezenta crestinilor este marturisire de credinta” SI in Parlamentul European, nu credeti, cei care sunteti reticenti?
    Nu-i bine sa votam un om despre care simtim, launtric, ca are in sine puterea sufleteasca pt ca “sa loveasca raul” cu cuvantul sau? Astfel, nu “se vor intari putin cei credinciosi, dar vor fi impiedicati putin si cei lupta Biserica”?
    Doamne, ajuta!

  38. @Ioan R.

    Ba da, Ioan, un astfel de om poti sa il votezi. Dar cd e de ales intre Ponta si Basescu, am voie sa nu mai votez?

    Inca ceva: Sf. Porfirie, contemporan cu Par. Paisie si buni prieteni, nu era defel asa implicat politic, punea accentul pe altceva. Iar despre Antihrist ne indemna sa nu ne sinchisim, spre deosebire de Par. Paisie.

    Nu vreau sa spun ca nu e bine sa votezi, din contra (eu de ex sunt genul implicata politic), ci doar ca tr sa privim lucrurile cu mai multa detasare si intelegere pt cei care sunt mai rezervati si interiorizati, inclinati spre traire duhovniceasca. Si acestia tr sa isi exercite votul, nu neg, mai ales cd sunt in discutie chestiuni care deja nu mai au leg cu politica. Dar sa nu-i judecam daca nu se implica trup si suflet in viata cetatii.

    Nu stiu, poate despic eu prea mult firul in 4… O fac pt ca am cunoscut oameni de mare delictatete sufleteasca, unii dintre ei mai posteaza si aici (ii ‘simti’ usor, pt ca sunt f rezervati si prefera rubrica ‘acasa’, nu pe cea de ‘stiri’). Pe acesti oameni chiar nu-i vad genul militant – poate ca voteaza si ei, dar fara prea mult tam-tam si poate se simt derutati de atat vacarm si cacofonie politica. Nu cred ca merita judecati pt asta, au alfel de prioritati, prives altfel lucrurile. Eu una ii admir si chiar ii invidiez in secret (iar acum in public 🙂 ). Mi se pare ca pot invata ceva de la ei.

  39. Oare asa suntem noi crestinii, cei care impun ceva… noi avem datoria de a ne impotrivi raului asa cum au facut si sfintii parinti convocand sinoadele ecumenice. Deci au vazut invatatura gresita si S-AU ADUNAT TOTI PENTRU A DISCUTA si a opri acea invatatura.
    Cred ca daca ar vedea ce agenda anticrestina de indoctrinare a copiilor cu grozaviile sodomei si gomorei, au in vedere conducatorii si ne-ar mai vedea si pe noi cat suntem de slabi in a ne opune raului, e greu sa te gandesti ce ar zice despre noi.( in trecut era de neimaginat sa apara asa ceva)
    Legile de pana acum au avut ceva crestinesc in ele, dar de acum este declarat razboi crestinismului si toate armele se intorc impotriva legilor normale in care am stat pana acum, de acum inainte dupa exemplul Angliei si ue vrea sa interzica sa se mai pronunte primul cuvant pe care il spune omul pe lumea asta, tata si mama. Aceste cuvinte au fost interzise si esti dat afara de la servici daca le pronunti public, in scoala, gradinita etc . Pot sa spun, o colega, din alta tara a fost data afara pt ca…i-a spus unui pacient bolnav sa se roage. A auzit-o cineva, l-a spus sefului spitalului si acesta a dat-o afara pentru ca a vorbit ca exista rugaciune… Ce ar zice sf. parinti aici? Cum ar reactiona???
    Fratilor cum sa ne inchipuim ca putem impune ceva, nici nu se poate asta… noi suntem in stadiul in care vrem mai degraba sa tinem la distanta de noi si copii nostrii aceste legi demonice pe care altii le-au aprobat deja in tarile lor.
    Sa nu ajunga si la noi asa ceva.
    Stam si meditam daca sa facem ceva si deja ne imaginam ca vor apare partide ortodoxe, legi ortodoxe… pe de o parte nu ai oameni care sa sustina, pe de alta, ce ar fi rau in asta? Ce s-a hotarat la sinoade nu sunt legi??
    Adica astazi ei ne impun sa ne murdarim cu cele mai mari pacate si nesimtirea lor e atat de mare incat DAU LEGI, PRIN CARE TE SILESC SA FACI ASTA, dar noi nu avem voie sa dam legi conforme cu invatatura crestina… Ei au voie noi nu. De ce?
    Dumnezeu nu il obliga pe om ci i-a dat libertatea de a actiona, dar acestia te obliga sa pacatuesti si au o actiune concertata prin care in acelasi timp iti impun prin lege ca este normal asa ceva, adica ceea ce pentru noi este o uraciune si un pacat. Si incep cu copii, care nu au atata discernamant, ca mai apoi copii astfel rataciti, chiar ei sa impuna copiilor lor marea greseala.
    Sfintii mucenici s-au opus imparatului pagan, dar ce ar spune daca ar vedea legislatia care se preconizeaza… azi, pentru generatiile viitoare.
    Nici nu ne dam seama cat de grava e situatia si cat de obligati am fi sa facem ceva. Pai ar trebui sa reactionam toti, pentru ca daca am reciti tot ce s-a scris despre agenda diabolica ce urmeaza sa fie impusa cu sila oamenilor, ar trebui nu numai cativa, sau unul sa ia cuvantul ca in vechime si sa spuna tiranului “eu nu fac aceasta fapta care este un pacat”.
    Ci ar trebui toti crestinii sa se ingrozeasca de ce li se pregateste lor si urmasilor lor.
    Dar se pare ca nici nu stim si ne mai amageste si putinul care il facem zicand ca nu mai e nevoie de alte fapte.
    Fratilor, rugaciunea e pe cea mai inalta treapta si nu o poate intrece nimic. Pe aceasta sa o facem.
    Dar cand vei vedea ca la scoala apare o ora de indoctrinare spre desfranare numita educatie sexuala, cum este deja in tarile nordice si unde a facut ravagii, cand auzi de asa ceva sa atragi atentia conducerii scolii si invatatoarei si ministrului, ca toti sunt oameni, asa cum s-a atras atentia lui Arie. Asta e tot, dupa ce acasa ti-ai facut pravila si ai acea dragoste fata de invatatura sfanta. Normal ar fi sa ne intalnim noi si sa discutam si impreuna sa vorbim cu blandete celor implicati ca nu e bine sa faca aaa ceva. Altceva este sa fii cu mai multe persoane de aceeasi credinta si nu singur, cum sunt acuma, pt ca te stii sustinut de cineva.
    Biserica Greciei nu se implica direct in hotararile aberante care le iau comunistii de acolo, dar au trimis dintre mireni sa faca asta, poate cu binecuvantare si ai alta stare cand esti trimis.

  40. Acum am vazut acel citat exceptional din parintele Paisie Aghioritul, dupa asta nu stiu ce se mai poate spune, ar trebui citit acela pentru ca este cel mai potrivit si sa ne vedem de rugaciune, milostenie, spre a avea si curaj, putere sa marturisim acolo unde este nevoie, pt a opri pe dusmanii crestinilor sa ne strice cu ceva. Imi dau seama ca nu poti face ceva daca nu ai putere venita mai intai din rugaciunea facuta. Mai intai aceasta, pentru a avea putere sa faci ceva. Imi cer iertare

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare