AMPUTAREA AFECTIVA: consecinta folosirii excesive a calculatorului si mobilului/ ELECTRO-HIPERSENSIBILITATEA: noua boala provocata de expunerea la radiatiile telefoanelor si ale RETELELOR WI-FI

4-07-2013 7 minute Sublinieri

Proliferarea BOLILOR NEUROLOGICE in Romania

linh-640x424

Folosirea excesivă a calculatorului şi a telefonului mobil, fără un echilibru între activităţile fizice şi mentale, duce la instrumentalizarea oamenilor, deformarea creierului şi amputarea afectivă a generaţiilor viitoare, a declarat, luni, profesorul doctor Dafin Mureşanu.

Dacă nu există un echilibru între anumite tipuri de activitate, este ca şi în plan fizic – dacă ajungi sedentar, se restructurează tot organismul. Dacă ai numai un anumit tip de activitate şi nu combini tipurile de activitate şi la nivelul creierului, creierul se deformează, de fapt“, a spus Dafin Mureşanu, preşedintele Societăţii de Neurologie din România (SNR) şi al Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplesticităţii (SSNN).

El a spus despre calculator că “este benefic până la un punct“, întrucât dezvoltă anumite capacităţi ale Dafin.Muresanucreierului, însă “copiii care folosesc calculatorul intensiv nu sunt mai deştepţi, poate că sunt mai pricepuţi, dar uneori este afectată partea emoţională.

Acest lucru va fi pe nota de plată pentru generaţiile viitoare. Vorbim de amputarea afectivă, lucrul şi interacţiunea scăzută cu semenii, dimunuarea calităţii reale a vieţii“, a mai spus Mureşanu, la Şcoala Internaţională de Vară de Neurologie, ce are loc în perioada 30 iunie – 4 iulie la Eforie Nord.

Doctorul a precizat că nu este recomandată renunţarea la citit, la scrisul de mână sau la interacţiunea cu oamenii, în favoarea cantonării în zona calculatorului.

Un alt pericol al societăţii moderne, recunoscut tot mai des prin cercetări internaţionale, o reprezintă folosirea în exces a telefoanelor mobile, a mai spus preşedintele Societăţii Române de Neurologie.

Telefonia mobilă, prin aceste sisteme de câmpuri care ne ajută în comunicare, a virusat viaţa personală. Orice exces de radiaţii, tot mai dense, tot mai puternice, pot provoca de la dureri de cap, anxietate, stări depresive, până la patologii organice“, a precizat profesorul Mureşanu.

Astfel, copiii care utilizează de mici telefonul mobil şi calculatorul pot dezvolta tulburări de comportament, de înţelegere, de comunicare şi de integrare.

Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii organizează, în perioada 30 iunie – 4 iulie, cea de-a VIII-a ediţie a Şcolii Internaţionale de Vară de Neurologie, la care participă 120 de medici neurologi, psihiatri, neurochirurgi, jumătate dintre aceştia fiind din România, iar cealaltă jumătate din Asia, Europa, America Latină şi Africa.

Cursurile din cadrul evenimentului sunt organizate cu sprijinul a trei univeristăţi, de la Cluj-Napoca, Tel Aviv şi Uppsala.

Subiectele discutate vizează atât viitorul neurologiei mondiale, cât şi locul pe care se poziţionează astăzi neurologia românească din punct de vedere ştiinţific şi practic, în vederea perfecţionării şi aducerii la zi a cercetărilor din domeniu.

Incidenţa bolilor neurologice este în România de aproape patru ori mai mare decât în alte ţări ale Uniunii Europene, cea mai frecventă fiind accidentul vascular cerebral, însă aceste suferinţe ar putea fi prevenite prin mişcare, alimentaţie naturală, citit şi prietenii de calitate.

Nivelul provocărilor pe care sistemul nervos trebuie să le suporte este într-o continuă creştere. O demonstrează cifrele oficiale care arată că un european din trei are probleme sau suferă de afecţiuni neurologice şi psihiatrice, de la insomnie până la demenţă. Şi în România, incidenţa bolilor neurologice este foarte mare, pe primul loc situându-se accidentul vascular cerebral (AVC). Următoarele locuri – în domeniul neuroregenerării – sunt ocupate de boala Alzheimer, dar şi de boala Parkinson“, a declarat doctorul Dafin Mureşanu, preşedinte al Societăţii de Neurologie din România (SNR) şi al Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplesticităţii (SSNN), în conferinţa de presă organizată cu ocazia cadrul celui de-al doilea Congres European de Neuroreabilitare, care a avut loc la Bucureşti, în perioada 26 – 28 iunie.

El a mai spus că, pentru a ne proteja creierul, trebuie, în primul rând, să ne reoganizăm viaţa, să facem zilnic mişcare, să mâncăm sănătos, să citim şi să folosim cât mai puţin telefonul mobil şi computerul.

Ca să ne protejăm sistemul nervos ar trebui să încercăm să trăim cât mai echilibrat şi normal. Să avem o viaţă organizaţă să ne putem odihni suficient timp, să lucrăm de-o manieră lipsită de asalturi, să mâncăm mai multe lucruri care au de-a face cu natura şi mai puţin cu industria chimică, să folosim cu măsură toate tehnologiile, şi anume telefonul mobil, computerul, să încercăm să citim în loc să privim la TV, a spus medicul.

Foarte importantă este fericirea pe care ne-o creăm, a mai arătat Dafin Mureşan.

Dezvoltarea unui sistem de relaţii interumane care să permită obţinerea unei stări de fericire şi satisfacţie, nu o viaţă în solitudine. Poţi fi în solitudine şi cu foarte mulţi oameni în jur. Poţi fi în solitudine şi cu propria ta familie şi să comunici prin e-mail, deşi eşti în camera alăturată. Este cel mai rău exemplu de urmat în ceea ce priveşte modul în care trăim viaţa. Noi suntem responsabili pentru modul în care am ajuns să ne trăim viaţa astăzi şi repercursiunile acestuia asupra creierului“, a mai spus Mureşanu.

Potrivit medicului, tot mai mulţi cercetători trag semnale de alarmă cu privire la alimentaţie, nivelul şi diversitatea radiaţiilor la care oamenii sunt expuşi, ambele în creştere, anumite elemente specifice legate de poluare, utilizarea drogurilor, abuzul de medicamente, suprautilizarea computerului, şi în general a imaginii în dauna cuvântului, cu efecte negative asupra remodelării circuitelor cerebrale, creşterea continuă a stresului şi deteriorarea şi simplificarea relaţiilor interumane.

România se află printre ţările cu cel mai mare risc de accidente vasculare. În plus, îmbătrânirea populaţiei aduce cu sine un risc crescut pentru tulburările cognitive, ce au drept consecinţă finală, demenţa. Pentru toate acestea şi multe altele cercetarea încearcă să vină cu soluţii practice“, a continuat Mureşanu.

Întrebat ce pot face oamenii pentru a-şi păstra cât mai mult capacitatea funcţională a creierului, profesorul Mureşanu a spus că nu există o soluţie-miracol şi nici medicamentul-minune, dar trebuie puse “bariere de protecţie”.

În primul rând, să privească organismul ca un tot, somatic şi spiritual, să nu se îndepărteze de natură, să se alimenteze echilibrat, să comunice între ei nemijlocit, cât mai mult şi pozitiv, să menţină o activitate cognitivă rezonabilă timp cât mai îndelungat (în special cititul) să îşi controleze cu ajutorul medicului factorii majori de risc vascular şi degenerativ, să desfăşoare activitate fizică moderată, dar constantă. Să-şi pună bariere de protecţie în faţa răului“, a punctat preşedintele SNR.

Starea psihologică generală şi starea de tensiune în care oamenii trăiesc şi stresul de zi cu zi sunt factori de risc pentru toate bolile, şi în special pentru cele neurologice.

Disfuncţiile neuropsihice afectează mai mult de 160 de milioane de europeni – adica 38 la sută din populaţia Europei – în fiecare an, conform raportului prezentat de European Brain Council şi European College of Neuropsycopharmacology în 2011.

Totodată, 27 la sută din populaţia adultă (cuprinzând persoane cu vârsta între 18 şi 65 de ani) a suferit la un moment dat, pe parcursul ultimului an, o tulburare psihică (pihoze, anxietate, tulburări ale comportamentului alimentar). Prevalenţa bolilor neuropsihice este mai crescută în rândul femeilor (cu excepţia abuzului de alcool).

Afecţiunile neurologice şi psihiatrice nu au putut fi grupate în categorii diferite, ele manifestându-se, de multe ori, simultan la acelaşi pacient. Astfel nu a fost posibilă determinarea separată a prevalenţei lor. Luând în considerare anii trăiţi cu dizabilitate şi moartea prematură, gradul de reintegrare socială şi profesională, costurile suportate de sistemele de sănătate, afecţiunile neuropsihice reprezintă cea mai importantă problemă de sănătate în Europa. Afecţiunile care determină cele mai mari dizabilităţi sunt depresia, demenţa, abuzul de alcool şi accidentele vasculare.

S-a estimat că aproximativ 83 de milioane de oameni suferă de boli neuropsihice dar şi acest număr subestimează numărul real al pacienţilor, având în vedere faptul că au fost luate în considerare doar persoanele sub 65 de ani.

Afecţiunile neuropsihice cauzează dizabilităţi în 19 la sută din cazuri, comparativ cu procentul de dizabilităţi secundare afecţiunilor cardio-vasculare – 4 la sută. Dintre acestea cele mai severe sunt: tulburarea depresivă, dependenţa de alcool, automutilările, boala Alzheimer şi alte demenţe.

Bolile neuropsihice determină cheltuieli importante din partea sistemelor de sănătate, în 2010 alocându-se 798 miliarde de euro pentru aceste patologii. Mare parte din această sumă e reprezentată de cheltuieli directe (37 la sută – costuri de îngrijire medicală, 23 la sută – cheltuieli non-medicale) iar 40 la sută sunt pierderi determinate de slaba reintegrare profesională.

Cel de-al doilea Congres European de Neuroreabilitare, organizat de Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii, sub egida Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare(EFNRS) şi a Federaţiei Mondiale de Neuroreabilitare (WFNR), a reunit personalităţi ale lumii neurologie mondiale. Congresul este orientat predominant spre practica clinică, dar are şi o importantă componentă educaţională. Totodată, planşa acestui congres este completată de conferinţele anuale ale Şcolii Internaţionale de Vară a SSNN, ce vor avea loc în perioada 30 iunie – 4 iulie, la Eforie Nord.

Neuroreabilitarea este o disciplină de graniţă, aflată în plin avânt în Europa, multe societăţi naţionale se nasc sub ochii noştri. Sigur, liderii rămân societăţile naţionale din Germania, Italia, Austria. România este activă în acest domeniu prin cele două societăţi de neuroreabilitare“, a precizat Dafin Mureşanu.

Aş putea spune că, astăzi suntem în posesia a numeroase date care au făcut posibilă înţelegerea mecanismelor adaptative şi de regenerare a sistemului nervos. Ce ştim clar este că sistemul nervos este într-o transformare permanentă, determinată atât de nevoia de învăţare şi adaptare, cât şi de vindecarea unor leziuni. Ba, chiar mai mult, am înţeles că aceste procese nu duc întotdeauna la rezultate pozitive, ci pot avea uneori şi ecou negativ (plasticitate patologică). Capacitatea de regenerare există peste tot în sistemul nervos, dar la intensităţi diferite. Creierul, de exemplu, se regenerează mult mai activ decât măduva spinării. Cu cât vom înţelege mai corect şi complex mecanismele endogene ce stau la baza acestor procese, cu atât vom avea un succes terapeutic mai sonor“, a adăugat Mureşanu, căruia Academia Română i-a acordat, în 2009, Premiul “Gheorghe Marinescu” pentru contribuţii avansate în domeniul neuroprotecţiei şi neuroplasticităţii.

dependenta-calculator-telefon-mobil

Oameni de ştiinţă canadieni trag un semnal de alarmă, încercând să avertizeze omenirea în legătură cu o boala neexplorată până în prezent şi care poate să devină o plagă a secolului XXI. Aceasta îi afectează îndeosebi pe locuitorii ţărilor dezvoltate: electro-hipersensibilitatea. Simptomele sunt severe: perturbarea activităţii cardiace, migrene, crize hipertensive, sufocare, după cum a relatat recent postul Pervâi Kanal al televiziunii ruse, în pagina sa electronică.

Canadienii au experimentat pe voluntari şi susţin că, în timpul experimentului, 40% dintre participanţi au fost pe punctul de a face un accident vascular cerebral după ce au adormit cu telefonul mobil pe pernă. Însă este greu de spus unde este linia de demarcaţie dintre suspiciune şi boala care forţează sute de familii să caute salvare departe de progresele civilizaţiei.

Magda Havas, de la Trent University Peterborough, studiază de 20 de ani efectele negative ale undelor electromagnetice asupra organismului uman. Ea susţine fără tăgadă: radiaţiile telefonului mobil obişnuit distrug celulele roşii din sânge. Lumea a ajuns la un anumit punct critic, spune ea, adăugând că oraşele sunt într-atât de învăluite de aşa-numitul ‘smog electric’, încât în anii următori ar trebui să ne aşteptăm la o adevărată explozie a alergiei la microunde, reţelele Wi-Fi şi celulare.

‘Simptomele includ dureri de cap, insomnie, probleme de memorie, de concentrare, tulburări de dispozitie, cum ar fi depresia, anxietatea, precum şi dureri în diferite părţi ale corpului’ – susţine profesorul Magda Havas.

Aceste declaraţii au căzut pe un sol fertil, remarcă postul de televiziune citat. Spaima faţă de reţelele fără fir a fost agitată anii trecuţi de un videoclip pe Youtube.com. Un grup de studenţi încearcă să facă popcorn cu ajutorul telefoanelor lor mobile. Pare o nebunie, dar cine nu îşi aminteşte că telefoanele mai vechi încălzeau urechea exact ca o sobă. Ulterior, s-a dovedit că videoclipul fusese comandat de un producător de căşti fără fir, în timp ce milioane de oameni cred în continuare că telefoanele mobile le prăjesc creierii.

‘Agenţia internaţională pentru cercetare în domeniul cancerului, pe baza studiilor “Interfon ” realizate în 13 ţări ale Uniunii Europene, a ajuns la concluzia că aceste câmpuri electromagnetice ale telefoanelor mobile cresc de două ori riscul dezvoltării unor tumori ale sistemului nervos central’ (gliom), declară Nina Rubţova, cercetător principal la Institutul de Medicină a Muncii din Moscova, de pe lângă Academia de Ştiinţe a Rusiei. 

Gliomul este cea mai frecventă tumoare cerebrală, astfel se pare că nu este o simplă poveste de groază nefondată atunci când auzim îndemnul: ‘Nu vorbi prea mult la telefonul mobil, căci rişti să faci cancer!’ 

Iar pericolul pândeşte la fiecare pas. Aproape în fiecare casă pot fi detectate până la zece reţele Wi-Fi. Ele există aproape în fiecare cafenea şi chiar în stradă. Numai în Suedia mai mult de 200.000 de oameni susţin că suferă de alergie la dispozitivele fără fir şi acesta este doar începutul, avertizează experţii. 

Să presupunem că aveţi hipersensibilitate la radiaţii electromagnetice. Atunci cel mai bun mijloc de protecţie ar fi ‘cuşca lui Faraday’ – o incintă special concepută pentru a proteja de efectul undelor electrice şi electromagnetice din exterior sau pentru a împiedica un aparat să polueze mediul înconjurător. Ei bine, o astfel de ‘cuşcă’ poate fi instalată într-un apartament, dar nu ai cum să mergi cu ea pe stradă, mai ales că radiaţiile electromagnetice ne pândesc de peste tot: la serviciu, la metrou etc.

În acest sens, oamenii de ştiinţă s-au împărţit în două tabere: cei care cred că nu există niciun pericol şi cei care întrevăd o ameninţare enormă în creşterea necontrolată a numărului de reţele wireless. Până când savanţii vor ajunge la un numitor comun, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a recomandat deja interzicerea telefoanelor mobile, a telefoanelor fără fir DECT şi a altor dispozitive Wi-Fi în şcoli şi grădiniţe.

Brain-Tumor-Report-Cover-Image

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Bolile generatiei digitale, Razboiul impotriva sanatatii

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

16 Commentarii la “AMPUTAREA AFECTIVA: consecinta folosirii excesive a calculatorului si mobilului/ ELECTRO-HIPERSENSIBILITATEA: noua boala provocata de expunerea la radiatiile telefoanelor si ale RETELELOR WI-FI

  1. apropo de asta: am observat ca de fapt foarte multa lume bine educata nu este deloc constienta de influenta negativa a mediului electronic-virtual. Multi considera ca TV este educativ pentru copil, cu conditia sa se uite numai la anumite emisiuni. Multi isi lasa copiii sa joace jocuri, fara sa li se para ceva nefast. Si repet, este vorba de oameni bine educati, oameni inteligenti si f. inteligenti. Deci, nu e vorba doar de o adictie. Adica esti constient ca a lua droguri e nefast. Dar totusi le iei. Nu. Aici pur si simplu majoritatea zdrobitoare nici macar nu e constienta sau nu e puternic constienta de efectele mediului virtual electronic.

  2. Pingback: CUM NE MODIFICA INTERNETUL MINTEA SI CUM NE AFECTEAZA PERFORMANTELE SCOLARE [si Video] - Recomandari
  3. Pingback: Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, prezinta ETAPELE DIGITALIZARII SCOLII. Elevii vor putea veni cu TABLETE la scoala. STUDIU: adolescentii stau la TV si pe INTERNET 7 ore pe zi si incep VIATA SEXUALA la 15 ani… - Recomandari
  4. Pingback: VIATA PE INTERNET SAU “ZOMBIFICAREA” OMULUI/ Smartphonurile strica viata de familie? (Opinii si studii despre internet) - Recomandari
  5. Pingback: Risc crescut de TUMORI CEREBRALE pentru cei care vorbesc frecvent la TELEFONUL MOBIL - Recomandari
  6. Pingback: Papa Francisc si cybermisticismul: “INTERNETUL E UN DAR DE LA DUMNEZEU”, “CATOLICII TREBUIE SA FIE CETATENI AI EREI DIGITALE” - Recomandari
  7. Pingback: LOOK UP! (“Ridica privirea!”) – VIDEO SUBTITRAT IN LIMBA ROMÂNĂ sau paradoxul clipului “viral” in mediul online care DENUNTA DEPENDENTA NOASTRA BOLNAVA DE TEHNOLOGIE si ne aduce aminte de… VIATA - Recomandari
  8. Pingback: COPIII SI CALCULATORUL – intre necesitate, distractie si DROG PERICULOS -
  9. Pingback: CE JUCARII, JOCURI sau PAPUSI CUMPARAM COPIILOR? Cum si in ce scop se creeaza la copii ATRACTIA PENTRU URAT SI MONSTRUOS si cum sunt invatate fetitele sa se identifice cu femeile “usoare” (efectul “BARBIE”)? | Cuvântul Ortodox
  10. Pingback: ROMÂNIA FĂRĂ ROMÂNI: suntem a doua tara a lumii ca nivel de scadere a populatiei!/ PESTE 200 DE PRUNCI NENASCUTI UCISI IN FIECARE ZI IN 2014/ O alta TRAGEDIE sau o alta CRIMA: Zeci de mii de copii români sunt abandonati in anii formarii lor de parint
  11. Pingback: SCLAVII TEHNOLOGIEI PANA LA PIERDEREA UMANITATII. Izolarea prin supraconectare, pierderea discernamantului prin suprainformare | Cuvântul Ortodox
  12. Pingback: Expunerea mediatica la violenta INFLUENTEAZA comportamentul/ ELECTROSMOGUL SAU POLUAREA ELECTROMAGNETICA. Pericolul radiatiilor emise de noile tehnologii si gadgeturi. “Facem parte, într-adevăr, dintr-un uriaș experiment biologic, fără să ni s
  13. Pingback: ROMÂNIA FĂRĂ ROMÂNI: suntem a doua tara a lumii ca nivel de scadere a populatiei!/ PESTE 200 DE PRUNCI NENASCUTI UCISI IN FIECARE ZI IN 2014/ O alta TRAGEDIE sau CRIMA: Zeci de mii de copii români sunt abandonati in anii formarii lor de parintii lor
  14. “Mureşanu, căruia Academia Română i-a acordat, în 2009, Premiul “Gheorghe Marinescu” pentru contribuţii avansate în domeniul neuroprotecţiei şi neuroplasticităţii.”
    —————–
    De atunci, din 2009 si pana acest articol a fost postat (4-07-2013) nu se arata ca seful de loja masonica citat a fost premiat de masoni in 2011 cu manipularea Academiei Romane:
    http://qmagazine.ro/masonii-au-acordat-nobelul-romanesc_86559.html
    24.06.2011
    … Sub patronajul Dr. Radu Balanescu, Marele Maestru al Marii Loji Nationale din Romania, si al Academicianului Ionel Haiduc, Presedintele Academiei Romane, s-au acordat 7 premii a cate 10.000 euro fiecare, pentru 7 domenii de referinta.
    (… avocatul Remus Borza, Marele Orator al Marii Loji Nationale din Romania si producatorul general al Galei. – unde “producator” = finantatorul, “cel cu banu’ “)
    Cei 7 premianti sunt: … “Prof. Univ. Dr. Muresanu Fior Dafin – UMF Iuliu Hatieganu Cluj Napoca, castigatorul Premiului Carol Davila cu lucrarea: „Neuromudulation with Pleiotropic and multimodal Drugs…
    ——————-
    Pentru corectitudinea informarii; desigur ca si mesajul este important dar cat de “valoros” este cel care spune (citat de yoga esoteric”:
    http://www.yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=9535
    Singura metodă sigură, perfect naturală și gratuită de prelungire a vieţii este postul sau, altfel spus, înfometarea,

    Asta inseamna post la acest “specialist”. Aceasta este credinta un ui mason, “marturisita” public, … stiintific.

  15. Pingback: UN ADEVAR PREA PUTIN SPUS. Parintele Adrian Sorin Mihalache despre RISCURILE telefoanelor mobile si retelelor WiFi. "Cine a evaluat impactul medical al actiunii Ministerului Educatiei, care se pregateste sa introduca retele wifi in 4500 de scoli din
  16. Pingback: Asociatia Pro Consumatori a lansat campania STOP 5G despre PERICOLELE folosirii tehnologiei 5G asupra POPULATIEI. In Floresti (Cluj) si Bucuresti ar fi inceput, deja, TESTAREA retelei!
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare