ROMÂNIA FĂRĂ ROMÂNI: suntem a doua tara a lumii ca nivel de scadere a populatiei!/ PESTE 200 DE PRUNCI NENASCUTI UCISI IN FIECARE ZI IN 2014/ O alta TRAGEDIE sau CRIMA: Zeci de mii de copii români sunt abandonati in anii formarii lor de parintii lor plecati in strainatate: BANII NU INLOCUIESC PREZENTA! – (video) Scurtmetrajul “Calea Dunarii” de Sabin Dorohoi/ JOACA PE CALCULATOR NU E JOACA

4-08-2015 8 minute Sublinieri

România e a doua ţară a lumii ca nivel de scădere a populaţiei până în anul 2050. Potrivit unor calcule ONU, România va pierde cel puţin patru milioane de locuitori în următorii 35 de ani, până la 16 milioane la mijlocul acestui secol.

Scăderea de peste 22 de procente faţă de acest moment ne plasează pe locul al doilea în clasamentul mondial al ţărilor cu cea mai mare rată de scădere a populaţiei.

Pe primul loc este Bulgaria, unde în 2050 ar urma să fie puţin peste cinci milioane de locuitori faţă de șapte, în prezent.

La nivel planetar, populaţia va creşte de la aproape șapte miliarde acum la 9,7 miliarde până în 2050 şi peste 11 miliarde până în 2100. Cei mai numeroşi vor fi indienii, care vor depăşi China în cel mult şapte ani.

Evoluţia demografică a ţării noastre în perspectiva anilor 2050 este una dintre cele mai îngrijorătoare din lume, fiind aşteptată o scădere a populaţiei de 22 de procente în următorii 35 de ani.

România este a doua ţară a lumii după Bulgaria ca ritm de scădere a populaţiei până în 2050, avertizează Organizaţia Naţiunilor Unite. Mai exact, potrivit ultimelor studii, România va pierde 22% din populaţie în următorii 35 de ani, adică patru milioane de locuitori.

Este una dintre cele mai mari scăderi din lume fiind depăşită doar de vecinii noştri bulgari, a căror populaţie ar putea scădea cu 27%, de la şapte milioane cât este în prezent la puţin peste cinci milioane până în 2050, potrivit ONU.

După Bulgaria şi România, următoarele zece poziţii din clasament sunt ocupate de mai multe ţări din estul Europei: Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Croaţia, Lituania, Letonia.

Iar explicaţiile date de ONU pentru scăderea drastică a populaţiei din ţara noastră sunt la fel de îngrijorătoare: rata scăzută a fertilităţii, mortalitatea infantilă care este la cele mai ridicate cote din întreaga Uniune Europeană cât şi sporul natural negativ. În aceste condiţii, pentru ca nivelul populaţiei să revină la 20 de milioane de locuitori, fiecare femeie din România ar trebui să nască minimum doi copii în acest interval de timp, atrag atenţia experţii.

Fără pensii

În consecinţă, declinul demografic înregistrat în perioada postdecembristă, care se acutizează de la un an la altul, pune în pericol inclusiv sustenabilitatea sistemului de pensii, susţin specialiştii, care adaugă că ţara noastră are nevoie de redresarea natalităţii responsabile.

„Declinul demografic îşi va pune amprenta pe sistemul public de pensii atunci când populaţia în vârstă de muncă (20-64 ani) va fi compusă din generaţiile mici născute după anul 1989 şi care vor avea de susţinut economic o populaţie vârstnică (de 65 ani şi peste) numeroasă, provenită din generaţiile mari dinainte de anul 1989. În populaţia în vârstă de muncă au intrat deja primele generaţii născute după anul 1989 şi procesul se va amplifica continuu în viitor”,

declara nu demult pentru ziarul „Adevărul”, profesorul Vasile Gheţău, directorul Centrului de Cercetări Demografice al Academiei Române.

Tot statisticile Naţiunilor Unite mai arată că şi vârsta medie în România ar putea să ajungă la aproape 49 de ani în anul 2050, de la 40 de ani în 2015.

„La nivel global, are loc tranziţia generaţiei «baby boom» către pensie, tranziţie care, datorită amplorii sale, este cunoscută şi sub denumirea de «tsunami-ul argintiu». Această evoluţie va aduce cu sine provocări din ce în ce mai mari pentru sistemele de pensii în următoarele decenii”,

este interpretarea pe care o oferă un alt studiu care analizează tranziţia către perioada pensionării în 18 ţări, printre care şi România.

Astfel, cheltuielile cu pensiile din cele 18 ţări analizate vor creşte în medie cu 29 de procente atunci când membrii generaţiei „baby boom“ vor ieşi la pensie, ţările anglo-saxone situându-se la limita superioară a acestui interval datorită perioadei prelungite de „boom“, potrivit studiului Allianz International Pensions.

La nivel global, populaţia creşte

Totuşi, acestea nu sunt probleme cu care omenirea se confruntă la nivel global. Din contră, populaţia lumii va creşte de la aproape şapte miliarde acum la 9,7 miliarde până în 2050 şi la peste 11 miliarde până în 2100. Cei mai numeroşi vor fi indienii, care vor depăşi populaţia Chinei în cel mult şapte ani.

Peste 78.300 de avorturi s-au înregistrat, în România, în 2014, informează Ministerul Sănătății într-un răspuns transmis agenției Mediafax.

Astfel, la nivel naţional au fost 78.371 de avorturi, dintre care 44.283 la cerere. Cel mai mare număr de avorturi – 39.956 – s-a înregistrat în mediul urban, în timp ce în cel rural au fost 38.415 de cazuri. Cele mai multe avorturi – 19.210 – au fost în cazul tinerelor cu vârsta între 25 şi 29 de ani, în timp ce la categoria de vârstă 30-34 de ani au fost înregistrate 16.656 de cazuri, la categoria de vârstă 35-39 de ani – 13.533 şi la femeile între 40 şi 44 de ani – 5.306.

Ministerul Sănătăţii arată că anul trecut au fost cu 8.061 de cazuri mai puţine faţă de 2013, când la nivel naţional s-au înregistrat 86.432 de avorturi, dintre care la cerere au fost 49.088, iar avorturi provocate au fost 29. În mediul rural, în 2013 au fost 43.732 de cazuri, dintre care 25.232 avorturi la cerere şi 15 avorturi provocate, iar în mediul rural s-au înregistrat 42.700 de cazuri, dintre care 23.856 avorturi la cerere şi 14 provocate.

Fenomenul migrației românilor în străinătate nu este unul din nou. În ultimii ani se estimează că peste patru milioane de concetățeni de-ai noștri au plecat în pribegie.

Din păcate, în urma lor rămân, adeseori, familii destrămăte, copii fără părinți și multă suferință.

Potrivit situației prezentate de Direcția Protecția Copilului, la finele anului 2012, erau înregistraţi în evidenţele autorităţilor, un număr total de 79.901 copii cu părinţi plecaţi la muncă în afară României. Dintre aceștia, 41% erau complet lipsiți de grija părintească: 22.993 copii aveau ambii părinți plecați în afară, iar 9.991 proveneau din familii în care părintele unic susținător era plecat.

Psihologul Maria Verdi îndeamnă tinerii să se gândească bine înainte de a-și părăsi copiii pentru a face bani și spune că micuții au nevoie de afecțiune, nu de lucruri materiale.

Un copil preferă să petreceți mai mult timp cu el, un timp de mai bună calitate, decât să-i oferiți lucruri valoroase material. Sunt urmașii noștri, tot ce sădim în mintea lor, acel aspect vom culege. Noi, părinții, suntem primele lor modele. Dacă plecăm din această țară în număr cât mai mare, cine va construi aici? Cum schimbăm ceva aici dacă muncim afară?

Vârsta la care copilul este abandonat de părinți este foarte importantă.

La vârste fragede, nevoile copilului sunt puține, dar foarte importante. Se bucură pentru jucărie, pentru dulcele adus, dar va avea o mare carență afectivă. El are nevoie de părinți, de familie. Siguranța, iubirea și prezența părinților construiesc atașamentul securizant pentru copilul și viitorul adult,

declară psihologul Maria Verdi.

Lipsa mamei destabilizează, iar lipsa tatălui creează insecuritate, afirmă specialistul. Maria Verdi îi roagă pe părinți să petreacă mult timp cu copiii lor.

Păstrarea legăturii afective cu cei dragi, comunicarea cu ei, susținerea totală (în plan fizic, psihic, emoțional, spiritual) sunt vitale și celor plecați, în egală măsură celor rămași aici. Copilul rămas cu un singur părinte în țară sau cu tutori are nevoie să știe că este important, că este iubit, are nevoie să fie înțeles, nu doar controlat. Are nevoie de timp petrecut cu părinții. Păstrați legătura și hrăniți relația cu ei nu doar cu bani și lucruri materiale. Concediile sau revenirile transformați-le în sărbătoare. Asigurați-l pe copilul vostru că lipsiți doar o perioadă, că sunteți alături de el, că munciți pentru ca el să aibe un viitor mai bun”,

a spus ea.

[nota noastra: mai multe cititi la sursa: http://cristianchinabirta.ro/2015/06/24/cand-parintii-decid-plece-strainatate-ramane-mici-psihologul-maria-verdi-explica-situatia/]

Care sunt primele imagini care vă vin vouă în minte atunci când auziţi cuântul „joc”? Ştiţi la ce se gândesc copiii noştri când aud acelaşi cuvânt? Dacă nu ştiţi, întrebaţi-i!

Au răspuns „Minecraft”, „SuperMario” sau alt joc de pe tableta? Recunoaşteţi! Nu coincide cu viziunea voastră despre joacă şi aveţi dreptate. Iată de ce jocul pe dispozitive digitale nu e joacă!

Fragilizează sănătatea

Nu este un secret faptul că sănătatea copiilor din mediul urban este mai fragilă comparativ cu a celor care cresc la ţară. Alături de mâncarea ecologică, meritele revin şi jocului în aer liber care ajută copiii să se dezvolte sănătos şi armonios. Joaca adevărată, aşa cum ne-o amintim şi noi, întăreşte imunitatea şi creşte capacitatea organismului de a face faţă stressului. Cum se explică acest lucru? Înseamnă expunere la bacterii din noroi şi praf, interacţiunea cu tot felul de alergeni care îl loc să le distrugă copiilor sănătatea, fac exact contrariul: ajută la menţinerea unei stări optime de sănătate. În schimb, copiii care stau la calcualtor, nu iau contact cu bacterii şi alergeni care să le solicite imunitatea şi să le crească rezistenţa, de aceea se îmbolnăvesc uşor.

Mai mult, riscă dezvoltarea unor probleme ale sistemului osos: curburi nefireşti ale coloanei (scolioze şi cifoze), sindromul de tunel carpian, dezvoltarea mai lentă a sistemului muscular. Consecinţele nu se văd imediat, ci în timp, dar sunt adesea greu de corectat. De asemenea, joaca afară presupune exerciţiu fizic intens care creşte tonusul organismului şi favorizează echilibrul emoţional. În plus, nu contează dacă este vară sau iarnă, joaca afară înseamnă expunerea la soare şi sinteza vitaminei D, care asigură dezvoltarea osoasă normală şi are rol benefic în foarte multe procese din organism.

Le atrofiază empatia şi inteligenţa emoţională

Joaca împreună cu alţi copiii, în mediul real este total diferită de cea în echipă în mediul virtual. Capacitatea de empatie, de a înţelege relaţiile de grup, de a executa sarcini sau de a fi lider pentru un grup au reguli diferite în mediul real. Copiii care îşi petrec timpul la calculator înţeleg mai greu sau deloc dinamica relaţiilor cu ceilalţi copii şi acumulează frustrări în intracţiunea reală. De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că, da, este mai uşor să ai prieteni în lumea virtuală, prieteni cu care să faci echipă pentru a depăşi un nivel în joc. Este mai uşor în realitatea virtuală pentru că personalităţile caracterelor din jocuri sunt schematice şi nu au nici pe departe complexitatea caracterului unui copil real cu care trebuie să-ţi foloseşti o mulţime de abilităţi pentru a reuşi colaborarea, abilităţi pe are le putem numi generic inteligenţă emoţională. Din aceste motive, care ţin de confortul lucrurilor previzibile şi uşor de controlat, pericolul ca lumea virtuală să-ţi fure copilul şi să-l facă dezinteresat de alte activităţi şi interacţiuni umane este atât de mare.

Imaginaţia are de suferit, la fel şi îndemânarea practică

Joaca cu mingea, mersul pe bicicletă, cu rolele, pe trotinetă, fotbalul, „Ţară, ţară, vrem ostaşi”, „Elasticul”, sunt jocuri care ajută la dezvoltarea echilibrului şi a motricităţii. În schimb, jocurile la calculator dezvoltă foarte bine coordonarea mână-ochi şi motricitatea fină, dar efectul este unul local, nu de ansamblu, aşa cum se întâmplă dacă cei mici se joacă afară.

Când copiii se joacă, stabilesc reguli, inventează jocuri noi, inovează, găsesc soluţii singuri sau în echipă pentru problemele care apar în timpul jocului, negociază, inventează, îşi folosesc tot timpul imaginaţia şi îşi află limitele, obţin validare din partea grupului sau sunt sancţionaţi. Din toate aceste interacţiuni, majoritatea pozitive şi uneori, trebuie să recunoaştem şi negative, copiii au de învăţat cum să facă faţă în lumea reală.

Lumea virtuală este mai uşor de controlat şi, în aparenţă, lipsită de pericole care par să pândească afară de unde copiii pot veni, la o adică, şi cu capul spart. Dar în aceste situaţii nu putem privi în alb şi negru. Joaca la calculator dezvoltă o muţime de abilităţi precum simţul pentru detalii, memoria, concentarea, perseverenţa, vederea geometrică în spaţiu, răspunsul la provocări, reacţia la frustrare şi multe altele, dovedite cu studii serioase. Dar nu trebuie să înlocuiască joaca tradiţională pentru că pur si simplu, joaca pe calculator nu e joacă!

jocuri_pc_copii

Legaturi:

 ***

***

 

 


Categorii

1. DIVERSE, Avort, Documentare/ Reportaje, Educatie, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor, Razboiul impotriva populatiei, Razboiul impotriva sanatatii, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “ROMÂNIA FĂRĂ ROMÂNI: suntem a doua tara a lumii ca nivel de scadere a populatiei!/ PESTE 200 DE PRUNCI NENASCUTI UCISI IN FIECARE ZI IN 2014/ O alta TRAGEDIE sau CRIMA: Zeci de mii de copii români sunt abandonati in anii formarii lor de parintii lor plecati in strainatate: BANII NU INLOCUIESC PREZENTA! – (video) Scurtmetrajul “Calea Dunarii” de Sabin Dorohoi/ JOACA PE CALCULATOR NU E JOACA

  1. Nu ma mira ca a scazut natalitatea.Parintii cand aduc pe lume un copilas , statul nu ofera nimic.Mai mult alocatia era 42 lei.Va dati seama ce incurajator este sa se aduca copii pe lume.Apoi cei care fac studiile astea, adica mai marii UE in sinea sunt bucurosi caci si asa sunt ingrijorate de suprapopularea planetei.Bun , la noi vor fi 16 milioane de oameni in tara, dar sa nu uitam ca vreo 3 milioane au plecat si unde, nu in ves?Eu nu prea cred ca natalitatea in vest este mai mare ca la noi , ca am auzit ca o familie rar are mai mult de un copil.Nu se iau copii de la noi si pleaca prin vest?Deci uite cum este cu natalitatea.In ziua de azi este greu sa mai intemeiezi o familie, sa o mentii sa nu se ajunga la divort intrucat loviturile din societate sunt tot mai numeroase: lipsa banilor sau a unui job, obligand unul din parinti sa plece la munca prin occident, pornografia care este tot mai vizibila, homosexualitatea, si desconsiderarea familiei crestine care este tot mai mult descalificata de tinerii care aleg sa traiasca in concubinaj, fac copii pe care apoi ii lasa pe toate drumurile.Am auzit ca se fac multe avorturi. Tinerilor nu le pasa ca fac copii pe care apoi ii alunga la gunoi.Si ne mai intrebam de ce da Dumnezeu 50 de grade si seceta extrema.Violatorii , criminalii in serie, banditii sunt liberi asta ca sa ne arate stapanul , ca doar suntem colonie, sa facem ciocul mic ca riscam sa fim linsati la drumul mare.

  2. Viata s-a nascut la sat, cum spunea Lucian Blaga.Intr-adevar un copil de la sat este mai liber dezvoltat decat unul din mediul urban.Cei de la oras, neavand spatiu sa se joace afara stau mult pe internet, jocuri , uneori siteuri deochiate, frecventeaza baruri, discoteci si mai putin cluburi unde pot sa-si intregeasca educatia.Dar si in aceste cluburi ale copilului trebuie bani.Ca sa faca copilul pian va dati seama ce de bani solicita unui parinte acest lucru?Cati isi permit.Sau daca o fac trebuie sa renunte la libertatea de strada sau vagabondaj , caci parintii fiind la munca , copiii stau mult pe strada sau uneori mama lasa copilul la televizor pentru ca trebuie sa fie la curent cu barfa de la radiosant si bietul copil uita ca sta la televizor , nu-si face temele pentru scoala .
    La sat este putin mai diferit, dar se lupta toata lumea sa urbanizeze satul.Toata lumea se vaita ca nu sunt calculatoare , internet in mediull rural, dar au patruns si aici.Intr-adevar un copil de la sat are sansa sa traiasca intr-un mediu mai putin poluat.Dar ca sa faca un liceu care este la oras la 20, 30 sau 50 de km si se sacrifica foarte mult.Plus ca cei care vin din sate si comune nu sunt vazuti bine de oraseni, clasa burgheziei proletare instaurata fortat de regimul ceausecu.

  3. Asta e chiar cea mai mare tragedie. Sa iti abandonezi coopilul pentru niste e bani e trist, dar raspunderea o poarta in mare masura si incompetentii din sfera politicului si mafiotii care au supt finantele Romaniei. Am o vecina pe care socra-sa nu o lasa sa mai faca copii, iar sotul nu o mai sprijina activ in cresterea fetitei pe care o au impreuna si asta ii provoaca ei teama probabail. Eu i-am spus de cand avea fetita un an sa mai faca un copil, iar ea atunci a spus ca trebuie sa mai stranga niste bani ca sa o poata creste. Acum, cand a mica merge spre patru ani, toti factorii ii stau impotriva si chiar familia ei se opune conceperii unui alt copil. Situatia statea la fel si acum 30 si ceva de ani. Pe mama unei prietene o trimitea soacra-sa cand era cazul sa faca avort, ca deja avea trei copii, dara mereu a intervenit cate ceva, cand era gravida cu prietena mea, si nu ajungea la oras. Tatal atunci a hotarat ca trebuie sa pastreze copilul. Si eu sunt al treilea copil intr-un sat nemtesc unde chestia asta atragea dispretul celor din jur. Doar oamenii saraci aveau mai mult de doi copii, dar ai mei au fost profesori si mai era o familie a unui profesor cu trei copii, dar primul era din prima casatorie. Mama copiilor fiind nemtoaica, chiar ca a incalcat regulile mult mai stricte la nemti. Chiar verisorii, vreo patru perechi mei sunt toti in numar de doi. Nu este incurajata crestrea populatiei. Strainii n-au niciun interes si se pare ca romanii de la conducere le canta in struna. Suntem o colonie in care s-ar putea cat de curand sa apara colonistii (ori aia, ori aia), care pana acum dirijau de la distanta. Evident ca vin sa te apere, ca de-aia s-au facut eforturi in Ucraina sa existe un motiv. Pana la urma toate sunt la Dumnezeu, deci nu are rost sa ne plangem decat pacatele, dar si sa ajutam la redresarea situatie cat si cand putem.

  4. Războiul demonic împotriva natalității creștinilor e dus mai alea împotriva țărilor ortodoxe. De ce? Când numărul îngerilor căzuți va fi înlocuit de creștinii mântuiți, atunci vine judecata Domnului. Forțele întunericului se luptă pe toate căile să oprească mântuirea creștinilor și sä amâne Judecata: “Ai venit aici înainte de vreme ca sa ne chinuiești?”(Matei8:29)
    Doamne ajută

  5. Pingback: MITROPOLITUL ANDREI, la sarbatoarea de la Nicula, despre PLANSUL MAICII DOMNULUI PENTRU TRAGEDIA DISOLUTIEI FAMILIEI CRESTINE SI SUFERINTELE COPIILOR TRAUMATIZATI: “Oamenii divorteaza usor pentru ca nu mai au credinta si viata de rugaciune… Ne
  6. Pingback: ROMÂNIA DISPARE! “Depopularea ţării intră într-o fază şi mai avansată, mai dramatică”. “Arhitecții dezastrului și haosului” ne-au găsit si soluția: PRIMITI MIGRANTII CA SA AIBA CINE SA VA PLATEASCA PENSIILE!/ Zeci de mii d
  7. Pingback: PASTORALA UNITĂȚII DE NEAM PRIN ÎNTOARCEREA LA HRISTOS. Mitropolitul Moldovei, ÎPS TEOFAN, la Învierea Domnului: "Nu se poate vorbi de unitate pe nici un plan al existenţei dacă este absent Dumnezeu, dacă nu există stare de pocăinţă şi f
  8. Pingback: "Românie, țara mea, dar au plecat prea mulți din ea... Dacă românii tăi pleacă, dacă ei mai pleacă, rămâne țara săracă, rămâne săracă". CÂNTECUL CU UN MESAJ SFÂȘIETOR DE PROFETIC făcut cunoscut de interpretaretarea minunat
  9. Pingback: STRIGĂTUL DISPERAT AL UNUI ARHIEREU CARE PLÂNGE DISPARIȚIA IMINENTĂ A NEAMULUI ROMÂNESC. România înlăcrimată își strigă fiii rătăcitori prin Pastorala dureroasă de Paști a Episcopului Maramureșului, PS IUSTIN: “Oare cum să ne rugă
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare