Arhiepiscopul Ieronim: GRECIA E VICTIMA CAMATARIEI NEMTESTI. Biserica Greciei are dificultati financiare tot mai mari

5-05-2013 2 minute Sublinieri

ieronim-2

O critica dura la adresa fostului prim-ministru George Papandreu si la adresa guvernelor din ultimii ani, a lansat arhiepiscopul Atenei si al intregii Elade, Ieronimos.

Kir Ieronimos, vorbind intr-o emisiune a domnului George Aftia, difuzata de canalul TV SKAI, a dezlantuit “un atac” impotriva cancelarului german, Angela Merkel, si a liderilor europeni in privinta politicii pe care o impun, subliniind faptul ca Grecia este victima unei tragice situatii de camatarie.

Referindu-se la felul in care este tratata tara noastra de catre organismele europene, arhiepiscopul a spus ca acesta “se abate de la principiile care au stat la baza Uniunii Europene. Suntem victimele unei tragice situatii de camatarie”, si, in acelasi timp, a remarcat faptul ca nu exista nici o urma de solidaritate europeana fata de noi.
Intai-Statatorul bisericii grecesti a fost intrebat si despre subiecte ce tin de problemele economice interne, si a raspuns ca va vorbi despre criza “atunci cand va fi momentul si circumstantele potrivite.”

Subiectul Siemens a fost “musamalizat”

Kir Ieronimos s-a referit si la scandalul pe tema Siemens, subliniind faptul ca parerea lui personala este ca “aceste lucruri nu vor fi niciodata clarificate, ca de altfel nici subiectul Cipru. S-a mai discutat despre subiectul Cipru? Aceleasi lucruri le vedem si acum. Deja s-a musamalizat si acest subiect”, a declarat. In acelasi timp s-a referit si la dimensiunile crizei despre care a spus ca nu a putut sa prevada ca va avea o asemenea “profunzime”, dand ca exemplu declaratia din campania electorala a d-lui Papandreu din 2009:

“Traiam cu totii intr-o realitate idealizata, exista o tendinta de a infrumuseta lucrurile; atunci cand declara (n.n. Papandreu) ca sunt bani si grecii aplaudau, asta nu se cheama realitate virtuala? Cand am auzit aceste declaratii am inteles ca se continua a se spune minciuni“.

Despre averea Bisericii

Arhiepiscopul s-a referit si la averea bisericii care, dupa cum a spus, s-a cheltuit in proportie de 95% in ultimii ani. Problema este legata de faptul ca nu exista o organizare eficienta pentru o mai buna valorificare a averii bisericii.

“Structura organizationala a Bisericii se compune din 10.000 de persoane juridice, fiecare dintre acestea avand propriul consiliu de administratie si aflandu-se sub controlul statului si sub jurisdictia legislatiei finantarii din fonduri publice“, a subliniat , spunand ca acestea nu pot fi trecute in responsabilitatile episcopilor locali. Kir Ieronimos a afirmat ca “avem proprietati imobiliare, dar acestea nu sunt valorificate. Nu sunt inchiriate si sunt in stare proasta. De la 10-12 milioane care reprezentau veniturile de pe urma acestora, au scazut la 4 milioane “.

Raspunsul din partea politicienilor

De asemenea arhiepiscopul s-a referit si la raspunsul pe care l-a primit din partea prim-ministrului Antonis Samaras atunci cand i-a prezentat problemele pe care le are Biserica, subliniind faptul ca acestea nu au fost rezolvate.

“Din partea primilor ministri si a ministrilor responsabili primim mereu asigurari ca lucrurile se vor rezolva, dar cand e vorba de a actiona la modul concret nu se intampla nimic, trebuie sa alergam pe la toate secretariatele si functionarii publici.“

In final, kir Ieronimos s-a referit la subiectul actiunilor Bancii Nationale a Greciei pe care le detine Biserica greaca, spunand ca nu s-au mai primit dividende in ultimii 5 ani, iar numarul actiunilor s-a micsorat, desi a subliniat ca a fost impotriva preschimbarii in obligatiuni a depozitelor pe care le avea Biserica, obligatiuni care au fost mai apoi “tunse” (n.n micsorate ).

“Domnul Provopulos a avut inspiratia sa transforme toate rezervele Bisericii in obligatiuni, conform legii Markezini. Nu am fost de accord, i-am spus ca nu este sanatoasa aceasta traiectorie in discutiile pe care le-am avut atunci cu dansul si cu dl Papandreu. Au facut o modificare a legii si astfel in mod exceptional am evitat intr-o prima faza micsorarea valorii obligatiunilor ( “hair-cut”)” , a declarat kir Ieronimos.

– traducere pentru razbointrucuvant de E.P. – 


Categorii

1. DIVERSE, Arhiepiscopul Ieronim al Atenei, Grecia, Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “Arhiepiscopul Ieronim: GRECIA E VICTIMA CAMATARIEI NEMTESTI. Biserica Greciei are dificultati financiare tot mai mari

  1. Hristos a inviat !

    O sa pun si eu o intrebare, poate usor prosteasca: ce inseamna mai exact cuvantul “kir” ? 🙂

  2. Kύρ=κύριος=Domn…dar cu sensul de stapan(despota),adica mai pe romaneste ierarh,parintele eparhiei sau episcopiei sau mitropoliei,etc..:)Cred ca nu gresesc sensul

  3. la fel si romania, cu atat mai mul cat germania ne este datoare

  4. Pingback: GRECIA se vinde pe bucati. La presiunea TROICII AUSTERITATII, Grecia inchide TELEVIZIUNEA SI RADIOUL PUBLICE! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: GRECIA: de dragul “austeritatii”, DUMINICA A FOST DESFIINTATA. Mitr. Nicolae de Mesoghia: Familiile cu mulți copii sunt impozitate, credința este marginalizată, libertatea este îngrădită - Recomandari
  6. Pingback: GRECIA SACRIFICATA PENTRU “SALVAREA EURO”. Surprinzator: FMI arunca vina impasului austeritatii grecesti pe COMISIA EUROPEANA - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare