AU CUVANTUL CITITORII (2) – ALEXEI: Antrenamentul harului

19-08-2010 5 minute Sublinieri

Dragi frati si surori intru Hristos,

Iata ca se revine la problema cipurilor, dar mai ales la relatia de cauzalitate dintre acceptarea cipului (in permise, carduri de sanatate, acte de identitate “smartcards”, etc.) si statutul ipostasului omenesc de hristofor (sau purtator de Hristos) dobandit la Sf. Botez caci “cati in Hristos v-ati botezat, in Hristos v-ati si-mbracat” (Galateni 3;7). Se pune, asadar, problema existentei sau nu a apostaziei in aceasta situatie concreta, materiala.

Altfel spus, poarta acest gest de natura materiala facut de un crestin semnificatia unei consecinte spirituale distructive de nivelul apostaziei si, deci, a unei caderi din har in sensul celor petrecute in Biserica primara pe vremea prigoanelor din primele secole crestine?

Cu aceasta problema m-am confruntat si eu anul trecut in timpul primului val de analiza virtuala (si nu numai) a acestei realitati. Noua luni am cautat, la randul meu, o solutie, dar mai ales o explicatie duhovniceasca, cu privire la acest gest. In final, am primit pe trei cai diferite, in doua zile, de la trei preoti deosebiti (dintre care unul era si este parintele meu duhovnic pe care il am de 14 ani), o iesire din situatia in care ma gaseam. Spun o iesire pentru ca nu aveam atunci toata explicatia fenomenului, care s-a lamurit pentru mine mult mai tarziu, de curand, dar in mod integral.

Asadar, iata cum au pus acesti parinti problema.

In primul rand ce se intampla concret cand primesti acest cip? Toata lumea stie: esti identificat si urmarit. Aceste doua functii de identificare si urmarire le contin cipurile din cartile de identitate, permise, carduri de sanatate si cele din telefoanele mobile (desi aici functia de identificare este indirecta si relativa, prin numarul de telefon pe care il ai asignat pe cartela telefonica).

Consecinta acestor capabilitati ale cipului este constrangerea libertatii sociale, cetatenesti, care este o problema de ordin exterior, raportata la calitatea de cetatean al unei organizari statale ori de tip statal. Afecteaza aceasta stare calitatea mea de madular al Bisericii ori (acelasi lucru) de ipostas hristofor sau de purtator al Pecetii darului Duhului Sfant? NU. Si asta pentru ca libertatea interioara este de alt ordin si pe alt nivel. Lucrurile stau astfel tocmai din purtarea de grija a bunului Dumnezeu, ca nu cumva printr-o conditionare exterioara (care poate fi pusa in aplicare chiar ca un automatism), sa poata fi infrant interior omul, astfel ca acesta, chiar in granituirea acestei conditionari exterioare, sa poata afirma liber Adevarul – Care este Hristos.

Ei bine, pentru ca acest ultim lucru sa intre in discutie trebuie ca ingradirea sa afecteze libertatea interioara, iar aceasta, in cazul de fata, nu se poate face decat pe una din doua cai:

1. primirea documentelor respective, adica a celor care contin cip electronic, sa se faca insotita de o lepadare explicita de Hristos (ceea ce nu e cazul in prezent) si atunci este irelevant daca ele au, pana la urma, cip incorporat sau nu;

2. cipul in sine sa aiba o functie suplimentara (pe langa cele de identificare si control), anume cea de conditionare interioara care sa plece de la mental, sau altfel spus conditionare mentala. Acest lucru este tehnic posibil deoarece interfata hard a mentalului uman (de fapt a rationalului) este creierul, ori acesta functioneaza in baza impulsurilor electrice produse organic de trup. Astfel, cipul electronic poate inocula omului stari mentale/senzoriale care sa-i anuleze liberul arbitru.

Ei bine, aceasta ultima functie a cipului electronic pune cu adevarat in discutie libertatea daruita de Dumnezeu (adica ceea ce numim liber arbitru), deoarece in acest caz marturisirea Adevarului ajunge foarte usor sa nu se mai poata face doar printr-o simpla modificare a frecventei prin intermediul caruia cipul electronic interfereaza cu creierul uman.

Dar pentru ca aceasta ultima functie a cipului (cea definitorie in ce priveste libertatea interioara, a marturisirii) sa poata fi pusa in aplicare, trebuie ca acesta sa fie implantat, adica sa urmareasca conditionarea unui singur subiect la nivel foarte fin si sensibil. Acest lucru nu se poate realiza prin mijloacele tehnice de influentare in massa deoarece, chiar daca anumite zone ale creierului uman functioneaza in general intr-o plaja restransa de frecventa, totusi aceasta frecventa este in mod concret diferita de la om la om, cu alte cuvinte este unica (mila Domnului!)

Astfel, in cazul cipului implantat acceptat de bunavoie, omul se leapada de Hristos prin faptul ca stie dinainte ca acceptand cipul implantat nu-l va mai putea marturisi pe Hristos – un fel de vot monahal al ascultarii intors pe dos, dracesc, dar aplicat in cazul acesta intregii lumi, dem(on)ocratic, “liber” adica. De aceea este important că Apocalipsa arata si conditiile “tehnice” ale pecetii antihristice: trebuie neaparat “intrupata”, adica trebuie sa faca un singur corp cu trupul uman; in acest fel toti cei care vor primi pecetea (sa nu fie!) vor fi madulare ale unui acelasi corp spiritual comun (dracesc, copie intoarsa a corpului mistic al Bisericii) controlat de un singur om – antihristul insusi.

Al doilea parinte a lamurit problema identificarii printr-un numar, adica acceptarea faptului de a fi individualizat in fata societatii ca numar si nu ca nume, cel cu care se identifica de la Botez fiecare crestin. Aici problema s-a pus in felul urmator: ce avem a zice de crestinii, ba chiar preotii incarcerati fie in lagarele naziste, fie in cele comuniste? Stiti desigur de viata acuzatului Zek 18376. Cand acesta (ori alt crestin ori preot) a fost strigat la apel dupa acest cod (ori poate chiar numai dupa un numar) macar de doua ori pe zi, dimineata si seara, si detinutul a raspuns “prezent”, harul dat lui de la Botez ori la Hirotonie a fost pierdut pentru ca a “acceptat” sa fie astfel identificat? Urmarea ne-a aratat ca NU! Crestinul a ramas crestin, nemaifiind nevoie de re-catehizare si mirungere cu Sfantul si Marele Mir ori de pocainta personala fata de acest fapt; mai mult, preotul a putut sa savarseasca Sfintele Taine si dupa iesirea din lagar, ba uneori chiar in lagar!

Acest lucru este foarte important, pentru ca din cartea “Apocalipsa 13 – sfarsitul libertatii umane” a ing. Mircea Vlad ar reiesi ca simpla acceptare a identificarii personale cu un numar (chiar daca in acest caz numarul este incadrat de 666 prin sistemul de codificare EAN 13 – European Article Number 13) duce automat la caderea din har, sau altfel spus persoana in cauza nu mai e madular al Bisericii. Ori noi vedem ca, in practica, acest lucru nu s-a intamplat.

In final, parintele meu duhovnic a intarit cele expuse mai sus de ceilalti doi preoti (inainte ca eu sa-i spun aceste lucruri).

Asadar, acceptarea acestor documente nu reprezinta apostazie cu urmarea pierderii harului dat la Sf. Botez, dar reprezinta, in mod sigur, o cadere.

Ei bine, cum diferentiem acum acest tip de cadere duhovniceasca fata de apostazie: este de acelasi tip, diferind numai in grad, ori este de tip diferit insa avand aceeasi semnificatie: o pierdere a comuniunii cu Dumnezeu?

Pentru a putea exemplifica mai bine concluzia care se desprinde din toate luarile de pozitie duhovnicesti la care avem acces in momentul de fata, vom analiza o situatie chiar din afara vietii duhovnicesti.

Cine lucreaza la o firma de un anumit nivel ori o transnationala stie ca in structura organizationala exista persoane care se ocupa cu managementul riscului ori cu instituirea de proceduri de lucru pentru fiecare aspect in parte legat de activitatea interna a acelei entitati in orice situatie – continuitatea afacerii. Aceste proceduri sunt necesare, de exemplu, acreditarii ISO a acelei firme. In cadrul procesului de intocmire a procedurilor de business continuity si risk management se schiteaza scenarii de tip “what if” (“daca s-ar intampla”) si se imagineaza o reactie concreta si de efect la anumite evenimente care prezinta risc pentru activitatea acelei firme. Aceste scenarii de tip “what if” sunt puse din timp in timp in practica pentru a se evalua operabilitatea concreta a planului de reactie (cu alte cuvinte se verifica daca planul este efectiv operational), dar si atributiile fiecaruia in schema de reactie la eveniment (se verifica daca angajatul este constient de atributiile care ii revin si daca actioneaza in consecinta conform schemei prestabilite).

Ei bine, situatia in ce priveste aceste documente cu cip incorporat poate fi comparata cu situatia de risk management ori business continuity din cadrul unei firme.

Cu alte cuvinte bunul Dumnezeu in marea sa mila….. ne antreneaza pentru o situatie de risc maxim, tocmai pentru ca ce va fi nu va mai fi fost si nu va mai urma acesteia ceva de acest fel vreodata! Toata viata crestinului este de fapt un antrenament in vederea trecerii spre cele vesnice, caci cu adevarat crestinul nu trebuie sa traiasca nici macar asa ca si cand ar muri maine ci chiar ca si cand a murit deja (lepadare de sine)!

Asadar, situatia imaginata de cei care doresc sa ne programeze vietile, dar foarte reala, este de acelasi tip cu cea de la sfarsitul veacului acesta decazut: nu iei documentul (imaginea pecetii antihristice) care te urmareste, te identifica – mori de foame si esti exclus de la formele de existenta sociala acceptate, neputand cumpara si vinde in esenta. Ce faci? Poti renunta?

Ei bine, acest “poti renunta?” nu se poate face insa cu putere omeneasca, ci numai cu ajutorul Harului dumnezeiesc!

Asadar, rezolvarea acestei situatii concrete de tip “what if” duhovnicesc presupune intr-adevar un antrenament, dar nu in sensul de a vedea daca rezist in padure cu un cutit si o plasa de tantari dupa ce mi-am lasat familia de izbeliste (aberant!) ci presupune in primul rand o analiza interioara pentru a vedea daca am sau nu harul lucrator in inima. Iar aceasta stare a lucrurilor este ingaduita tocmai pentru ca prin ea Dumnezeu ne spune: iata se apropie, mai mult ca oricand, o situatie foarte serioasa si macar acum este momentul sa va apucati de treaba si sa va castigati harul caci “fara de Mine nu puteti face nimic”, iar “cine nu se sfinteste aici nu se va sfinti nici in veacul viitor” (Sf. Simeon Noul Teolog). Inca mai putem cadea fara sa fim apostati (i.e. sa ne luam, de voie de nevoie, actele cu cip electronic), dar trebuie sa “rascumparam vremea, caci zilele rele sunt” (Efeseni 5;16).

Bucurie si frangere a inimii!


Cititi si:


Categorii

Carduri electronice/ cipuri, Era Big Brother, Noua ordine mondiala, guvern mondial (Pasi catre Antihrist?), Opinii, analize, Polemici, conflicte, zelotism, extremism, provocari

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

73 Commentarii la “AU CUVANTUL CITITORII (2) – ALEXEI: Antrenamentul harului

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

 1. Dragii mei,

  Cuvantul lui Alexei: o analiza foarte atenta si buna, dar la sfarsit indemnul este foarte periculos: “(i.e. sa ne luam, de voie de nevoie, actele cu cip electronic). Ar fi fost mai bine sa se spuna: “Cine poate sa nu le ia”. Cu darul lui Hristos as vrea sa nu le primesc, nu stiu daca voi putea. Dar stiu un lucru, eu am facut multe pacate la viata mea si stiu ca daca voi primi nu voi putea dormi noaptea. Si pentru cel mai mic pacat eu nu pot dormi, fug repede la spovedanie.

  Din tot sufletul sa ma iertati,

  Cristi

  P.S. Pentru ceva care nu a fost obligatoriu adica pentru pasapoarte ne-am unit si am obtinut posibilitatea de a opta si pentru modelul vechi. Cu atat mai mult acum trebuie sa ne unim si sa cerem sprijinul Sfantului Sinod pentru acelasi lucru.

 2. @ Cristian:

  E corect. De asta ne temeam si noi sa-l punem ca postare, initial, ca sa nu se interpreteze aiurea. Dar multi au insistat (vedeti comentariile de ieri dimineata) si am acceptat, asumandu-ne riscul, pentru ca, altminteri, este, intr-adevar, foarte bun si lamuritor.

 3. @admin: interpretari aiurea fac degraba cei ce raman fixati asupra literei si nu asupra duhului. cred ca acestia vor interpreta, aiurea sau nu, orice s-ar scrie. am mai spus-o.

  asemenea articole nu pot oferi (si nici nu cred ca ar trebui sa fie acesta obiectivul) un nivel de granularitate atat de mare incat sa acopere fiece potentiala intrebare sau nelamurire. dar explica simplu si coerent anumite lucruri.

  cred ca e cazul ca tot omul sa inteleaga, odata pentru totdeauna, ca, a face – in orice problema – din tantar, armasar, nu e nicidecum cea mai buna cale. nici sperietura, nici extaz. evitati extremele. smerenia, mi s-a luminat mie mintea cetind pre undeva, insemneaza si realism (duhovnicesc).

  o decizie in probleme unde cineva se simte nelamurit nu se ia peste noapte, sa mai cerceteze si fiecare pentru sine (si sa se mai cerceteze si pre sine), sa isi intrebe duhovnicul, sa apeleze la “satelitul” Doamne…

  Daca nu ma inseala memoria, in cartea “Marturisiri din mlastina disperarii”, Dumitru Bordeianu povesteste cum reactionau cei mai induhovniciti dintre cei inchisi (grupul adunat in jurul lui Valeriu) in situatii similare, fie ca era vorba de ceva ce s-ar fi putut dovedi extrem de rau, fie foarte benefic. Calm, pace interioara, analiza atenta, consultare intre frati, rugaciune, rabdare…

 4. ” nici sperietura, nici extaz. evitati extremele. smerenia, mi s-a luminat mie mintea cetind pre undeva, insemneaza si realism (duhovnicesc).

  o decizie in probleme unde cineva se simte nelamurit nu se ia peste noapte, sa mai cerceteze si fiecare pentru sine (si sa se mai cerceteze si pre sine), sa isi intrebe duhovnicul, sa apeleze la “satelitul” Doamne…

  Daca nu ma inseala memoria, in cartea “Marturisiri din mlastina disperarii”, Dumitru Bordeianu povesteste cum reactionau cei mai induhovniciti dintre cei inchisi (grupul adunat in jurul lui Valeriu) in situatii similare, fie ca era vorba de ceva ce s-ar fi putut dovedi extrem de rau, fie foarte benefic. Calm, pace interioara, analiza atenta, consultare intre frati, rugaciune, rabdare… ”

  Ai pus accentul pe esenta.

 5. pentru limpezime, cu iertare:

  “i.e. sa ne luam, de voie de nevoie, actele cu cip electronic” este o explicatie de sens suplimentara (in paranteza) a textului imediat anterior “inca mai putem cadea fara sa fim apostati”. E adevarat ca aceasta apare putin redundanta fata de cele desprinse deja din continutul mai inainte expus. Daca, insa, ar fi fost indemn ar fi trebuit ca textul respectiv sa aiba semnul exclamarii (!) la sfarsit, ori macar sa rezulte din intregul text ca se intentioneaza asa ceva, ceea ce nu este cazul. Tot textul nu incearca decat expunerea in scris, in mod cat mai inteligibil posibil, a explicatiei duhovnicesti a unui gest asa cum am perceput-o prin ascultare fata de duhovnic. Aceasta explicatie ar trebui sa functioneze pentru orice crestin si sa fie confirmata de orice preot duhovnic, daca este in Duhul Adevarului. Tocmai de aceea ne aflam azi, in acest moment in dialog – ca sa ne “dumirim”, cum spunea Constantin Noica. Nu imi permit sa fac nici un indemn pentru ca nu am aceasta calitate decat, cel mult, fata de copiii si finii mei, dar si aici indemnurile respective trebuie, la randul lor, validate in interiorul relatiei duhovnic-fiu duhovnicesc si de invatatura Bisericii.

  As mai vrea sa subliniez un aspect: asa cum “Bunavestire” are un continut atotcuprinzator care poate fi perceput in esenta sa revelatoare atat de cea mai neinstruita minte umana, dar in acelasi timp neputand fi epuizat nici de cea mai instruita (si asta deoarece, fiind dezvaluirea Cuvantului lui Dumnezeu, se bucura de atributele dumnezeiesti), la fel in ceea ce priveste problemele in fata carora au fost, sunt si vor fi pusi crestinii, ele vor avea aceeasi caracteristica: atunci cand calitatea esentiala de om-crestin, deci de madular al Bisericii, este pusa in pericol acest lucru a fost, este si va fi limpede pentru toata lumea – de la cel mai izolat taran crestin de buna credinta din muntii Tarcaului pana la cel mai instruit inginer de sistem calugarit intre timp (posibil in cazul vremurilor noastre).

  Pericolul care deriva din aceste cipuri electronice nu acopera aceasta perspectiva. Astfel, daca la 01.01.2011 tanti Maria (care se spovedeste si se impartaseste regulat, merge de buna-credinta duminica de duminica la biserica, iar in fiecare sambata si la vecernie pentru ca are in sat un preot ravnitor in slujbele Bisericii,) isi ia buletin nou pentru ca pe cel vechi l-a pierdut la oras, ea nu-si poate pierde mantuirea doar in baza acestui fapt. Din start stim ca tanti Maria nu navigheaza pe net, iar pentru ea aceasta problema nu exista.

  Din alta perspectiva, subliniata si de Alin-7, oare parintelui Rafail nu-i pasa de tanti Maria de nu zice si el nimic, sa afle tot omul daca pericolul ar fi de o gravitate esentiala pentru calitatea ei de madular al Bisericii? Oare sufletul ei nu valoreaza si el “mai mult decat lumea toata”? Oare parintele Rafail chiar nu realizeaza ca poate fi raspunzator “fata de unul din acestia mai mici ai Mei”?…. Noi cum zicem?

  Asadar, foarte bine este sa nu ia nimeni document cu cip (biometric sau altfel), dar si mai bine ar fi daca toti (inclusiv navigatorii pe net, calugari ori mireni) ar “rapi” Harul ce le poate fi daruit lor de bunul Dumnezeu pe masura ravnei depuse ca lucrare a vointei proprii – singurul lucru ce poate fi adus de catre om ca ofranda Domnului sau (dupa Parintele Cleopa).

  Bucurie!

 6. @ Alin-7:

  Asa este, si acelasi tip de raspunsuri stii ca am tot dat, infatigabil, de o saptamana incoace si noi. Dupa care, imediat, ca o placa de disc vechi stricata, urma, invariabil: si, pana la urma, cum e, da sau nu, primim sau nu primim? 🙂 Si tot asa. De asta ziceam ieri undeva ca recunoastem simtomele unei tulburari obsesiv-compulsive, cum s-ar chema in psihiatrie. Ca sa ne mai destindem un pic, ingrosand un pic tusele, e ca atunci cand tu spui omului de cateva ori sa ia medicamentele cutare si cutare, iar el parca nici nu aude si intreaba intruna: “dar halatul, doamna, halatul, cat e halatul?” 🙂 Evident si inevitabil, si gluma asta va fi luata tot ca un semn de rautate si aroganta 🙂 Mai ales cand oamenii se iau atat de in serios si nu mai stiu sa zambeasca, sa se autironizeze, sa-si recunoasca exagerarile, cand devin mult prea importanti de misiunea lor si incrancenati peste masura.

  Dar si dupa ce le spui si cum vor ei sa auda, la nivel lumesc, binar, in alb si negru, tot nu e bine, ca urmeaza alte iscodiri, alte intrebari, intr-o spirala infinita. Adevarul este ca sunt oameni care si-au gasit in teme ca aceasta alibi-ul pefect ca sa fuga de Dumnezeu, de constiinta lor, ca sa nu mai aiba si grija ostenitoare si chinuitoare a unei lupte de fiecare clipa cu ei insisi – care este cea mai grea din lume, dupa Sfintii Parinti. Cata vreme totul este numai in afara si NUMAI altii sunt dusmanii, cand totul are aroma asta de… thriller, cu suspansuri permanente, cu asteptarea febrila, nerabdatoare sa se intample mereu ceva rau, si mai rau, si mai rau (si chiar se intampla, nu-i vorba ca nu, insa noi plusam, fortam nota si anticipam, grabim lucrurile singuri, ca sa nu ajunga zilei rautatea ei!)... atunci se simt ca pestele in apa. Asta e ravna sangelui, trupeasca, de care au scris si ras-scris parintii, dar pe care putini vor sa o priceapa.

  Nu ca ar face ei ceva sau ca ar fi dispusi realmente sa faca sacrificii uriase, sa se supuna la mari privatiuni si umilinte, sa accepte suferinta, ca sa nu mai vorbim de moarte… Cati oameni de felul asta am sau ai intalnit? (retoric intrebam) Pai se cunoaste – duhovniceste – de la o posta omul care stie sa-si asume durerea, omul care este pregatit sa infrunte moartea cu pace si demnitate. Foarte rari oameni. Tot mai rari! Nicio legatura cu cei care se agita pe bloguri si forumuri, chiarc daca multi sunt sinceri, dar sunt necercati, braveaza, simtindu-se puternici si siguri pe ei. Nu stiu ce spun, nu stiu ce fac. “Eu cu Tine merg si la moarte”. Si pana canta cocosul se leapada cu juramant in fata unor slugi… Cei de acum se amagesc ca involburarea asta continua le va da, cumva, un sens, ca ii va aduce intr-o situatie exceptionala, dar unde sa nu fie nicidecum singuri, ci impreuna cu altii la fel ca ei, si sa iasa de acolo ceva “interesant”, eroic, palpitant, in care sa se simta, in sfarsit, si ei impliniti, ca au parte de adrenalina dorita si intr-o lupta cu miza spirituala, nu doar de razboiul nevazut care ii plictisea… Sa puna la cale, inainte de vreme, sa organizeze sau macar sa dea iluzia unor “catacombe” (iata, petruvodistii filo-schismatici, dupa ce l-au reintegrat si pe Danion in “oaste”, spalandu-l ca la Nufarul, au iesit deja cu ideea asta la rampa, desi era pregatita inca de cand era parintele Justin in spital, asa cum avertizam inca de atunci). Sunt oameni care numai in astfel de medii se simt bine, care nu pot trai decat in tulburare, si care urasc pacea, fug de liniste si de singuratate, ca … de tamaie. Si asta desi este scris (si chiar unii dintre ei au reluat recent profetia Sfantului Nil, unde scrie limpede ca tocmai…

  hrana lui [Antihrist] este tulburarea oamenilor, caci, atunci cand se vor tulbura oamenii, el se va bucura”..

  Deci pecetea lui Antihrist, “cipul” sau interior este exact tulburarea, spaima, agitatia, psihoza. Cu acestea il chemam mai aproape pe Antihrist, grabim singuri apocalipsa, cum zicea cineva.

  Nu vrem sa intelegem ca arma si scutul nostru sunt numai rugaciunea, zdrobirea inimii, smerenia, trezvia si, din ele vine harul, vine pacea – fara de care nu vom putea invinge nicio musca a lui Antihrist macar… Dar Domnul sa ne dea inca tuturor vreme de pocainta si de dreapta intelegere, ca sa ne putem pregati cu totii!

 7. Al doilea parinte a lamurit problema identificarii printr-un numar, adica acceptarea faptului de a fi individualizat in fata societatii ca numar si nu ca nume, cel cu care se identifica de la Botez fiecare crestin. Aici problema s-a pus in felul urmator: ce avem a zice de crestinii, ba chiar preotii incarcerati fie in lagarele naziste, fie in cele comuniste? Stiti desigur de viata acuzatului Zek 18376. Cand acesta (ori alt crestin ori preot) a fost strigat la apel dupa acest cod (ori poate chiar numai dupa un numar) macar de doua ori pe zi, dimineata si seara, si detinutul a raspuns “prezent”, harul dat lui de la Botez ori la Hirotonie a fost pierdut pentru ca a “acceptat” sa fie astfel identificat? Urmarea ne-a aratat ca NU! Crestinul a ramas crestin, nemaifiind nevoie de re-catehizare si mirungere cu Sfantul si Marele Mir ori de pocainta personala fata de acest fapt; mai mult, preotul a putut sa savarseasca Sfintele Taine si dupa iesirea din lagar, ba uneori chiar in lagar!

  Acest lucru este foarte important, pentru ca din cartea “Apocalipsa 13 – sfarsitul libertatii umane” a ing. Mircea Vlad ar reiesi ca simpla acceptare a identificarii personale cu un numar (chiar daca in acest caz numarul este incadrat de 666 prin sistemul de codificare EAN 13 – European Article Number 13) duce automat la caderea din har, sau altfel spus persoana in cauza nu mai e madular al Bisericii. Ori noi vedem ca, in practica, acest lucru nu s-a intamplat.

  In final, parintele meu duhovnic a intarit cele expuse mai sus de ceilalti doi preoti (inainte ca eu sa-i spun aceste lucruri).

  Asadar, acceptarea acestor documente nu reprezinta apostazie cu urmarea pierderii harului dat la Sf. Botez, dar reprezinta, in mod sigur, o cadere.

  EPIC!

  PS: @Alexei ai dreptate cu parantezele. De fapt, e prima oara cand vad ca cineva (primul comentator) nu stie sa interpreteze parantezele ca niste completari pentru text-ul precedent dar situate in afara flow-ului [for the lack of a better word :)] frazei.

 8. “cum reactionau cei mai induhovniciti dintre cei inchisi (grupul adunat in jurul lui Valeriu) in situatii similare, fie ca era vorba de ceva ce s-ar fi putut dovedi extrem de rau, fie foarte benefic. Calm, pace interioara, analiza atenta, consultare intre frati, rugaciune, rabdare… ”

  Da asa era atunci si asa este si acum….la vremea aceea unii asteptau sa vina americanii, altii isi vedeau de curatirea sufletelor lor.
  Asa e si acum….unii se gandesc la paduri si pesteri…altii se roaga sa le lumineze Domnul mintea ca sa realizeze ce pacate au facut pentru curatirea interioara si dobandirea Harului.

  Minunat spun parintii de la Optina in rugaciunea lor pentru vremurile de pe urma:
  “Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu pazeste-ne de inselaciunea vicleanului antihrist a carui venire se apropie.
  Acopera-ne pe toti si pe toti dreptmaritorii crestini de mrejele lui cele viclene in TAINICA PUSTIE A MANTUIRII TALE.
  Nu ne lasa pe noi Doamne sa ne ingrozim de frica diavoleasca….”

  Asa cum spunea in ultima parte a mesajului sau fratele Alexei traim o perioada care ar trebui sa fie de intensa pregatire duhovniceasca, de gasire a “pustiei tainice a mantuirii”. Dumnezeu ne avertizeaza sa ne pregatim.

  +++++++++++++

  Referitor la pustii, paduri, pesteri si munti ca locuri ce se urmaresc a fi luate cu asalt, fratii care se gandesc la asta, ar trebui sa se smereasca un pic si sa se gandeasca la doua sfinte care au plecat in pustie: Sfanta Maria Egipteanca si Sfanta Teodora de la Sihla…..in ce conditii au fugit in pustie, indemnate de cine.
  Asa ca pe ei cine ii indeamna sa fuga in pustii?
  S-au rugat ei cu lacrimile sincere ale pocaintei precum Sfinta Maria Egipteanca? Numai gandul la cata pocainta a fost in sufletul ei atunci, de i-a vorbit insasi Maica Domnului si ma infior. Avem noi lacrimile acelea? Nu le avem…si atunci nu trebuie sa le dobandim? macar sa incercam…Domnul nu ne lasa, intinde mana dupa noi…numai ca noi suntem ocupati…ne gandim ca “vin americanii”…pardon…ne gandim ce punem in rucsace…

 9. Intrebarea obsedanta: “spune concret: luam sau nu actele cu cip?” mie imi suna absolut la fel cu “da-te jos de pe cruce si atunci vom crede”

  Parca sunt acelasi glasuri care tipa.

  Daca se da un raspuns la aceasta intrebare printr-un “DA” sau “NU” general, dupa capul nostru, se anuleaza o Taina….ranim Harul, dandu-L la o parte.
  E ca si cand Domnul s-ar fi dat jos de pe cruce in acel moment ca sa le faca hatarul…sa creada…s-ar fi anulat o mare Taina.
  Domnul s-a dat jos de pe cruce si a umblat printre oameni fiind viu, dar in conditiile in care El a considerat ca trebuie facut, dupa ce a murit, dupa ce s-a ingropat inviind si sfintind insasi crucea.

  Asa ca raspunsul la intrebarea aceasta tot de la Domnul sa-l cerem, El stie timpul potrivit, conditiile in care trebuie sa o facem…dar ca sa auzim raspunsul trebuie cerut si ascultat.
  Asa sa ne ajute Dumnezeu.

 10. @ Rafael:

  Pana te dumiresti ce era cu alegoria respectiva a fratelui (cu limitele ei, ca orice alegorie, mai ales una moderna), poate iti revizuiesti putin si limbajul, fie el si din romgleza. Ca sa fie publicabil. Iertare.

 11. Scrie in articol ca ingradirea libertatii interioare se face pe doar pe 2 cai: primirea acelor documente cu cip insotita de lepadare explicita sau cipul sa fie implantat in corp (cu riscul de a modifica mentalul), insa cred ca Alexei a uitat (sau nu a considerat ca e cazul) sa precizeze inca o cale, prezenta cifrei fiarei 666 (daca este prezenta) in microcipul de pe acte, pt ca in acest caz, fiind alaturata numelui (de botez), indiferent ca vorbim de buletine, pasapoarte, carduri – aceasta va avea ca efect o ingradire a libertatii interioara. Sa ne amintim ca la Sf. Botez se spune “ma lepad de Satana si DE TOATE LUCRURILE LUI”. Si va reprezenta cum s-a spus, o cadere din Har – nu si lepadarea finala care probabil va fi insotita de lepadarea de Hristos sau de acceptare/inchinare Antihrist. Caderea din Har (spre deosebire de lepadarea prin primirea pecetea fiarei) e posibli sa mai poate fi iertata prin spovedanie si renuntare la acele acte, cu atat mai mult cu cat omul nu a fost in cunostinta de cauza (insa bine ar fi sa nu se accepte acele acte, pt care (mai ales daca contin acea infama cifra) omul va trebui sa se pocaiasca cu amar (si nu se stie daca va avea timp pt asta).
  Nu s-a mentionat de asemenea ca in cazul cipului implantat lepadarea nu este datorata doar prin influentarea mentalul posesorului cat acceptarea CONSTIENTA lui Antihrist prin primirea cipului (care bineinteles va contine cifra/numele/chipul fiarei).

  Cat priveste lasarea familiei de izbeliste ca si “aberatie”, am citit intr-o profetie a unui sfant ca fiecare, atunci cand va fi pecetluirea, va fi pe cont propriu. Adica, daca sotul/sotia nu va vrea sa se lipseasca de pecete, celalalt va fi fortat de imprejurari sa renunte la convietuire daca va vrea sa se izbaveasca. Nu a spus Hristos: “Cel ce iubeste pe tata ori pe mama mai mult decat pe Mine nu este vrednic de Mine; cel ce iubeste pe fiu ori pe fiica mai mult decat pe Mine nu este vrednic de Mine”?

  Cat priveste plecatul in padure, nu inteleg ce este de ironizat… poate doar momentul in care o face cineva ar fi discutabil. Fiecare va supravietui atunci cum va putea (in conditiile in care nu va mai putea sa cumpere/sa vanda, sa se hraneasca). Asa vor ironiza in acele vremuri apostatii pe adevaratii crestini, si nu cred ca e bine sa ii imitam. Si Mantuitorul vorbind despre acele vremuri ne invata sa fugim in munti…

  Un alt argument pt a fi foarte atenti cu orice tip de inregimentare prin actele care se doreste sa le primim, sunt profetiile sfintilor, care mai toate spun ca totul se face cu mare viclenie. Sf. Nifon (“Hrana duhovniceasca”) spune ca “DIN NESTIINTA se vor insela cei mai multi si vor merge pe calea cea larga si neteda, care duce la pierzanie.”

 12. @Mirela
  “De aceea, când veți vedea, urâciunea pustiirii, despre care a vorbit proorocul Daniel, așezată în locul sfânt – cine citește să înțeleagă! – atunci, cei ce vor fi în Iudea, să fugă la munți”.

 13. Completare la commentul de mai sus:
  “După cum vedem acum, “căderea” nu a avut loc încă în mod total, “omul fărădelegii” putem spune că nu ni s-a descoperit încă”.
  Citat chiar din articolul p.Metodie de la Optina pe tema documentelor cu cip.

 14. Ultima fraza din articolul din EVZ referitor la buletinele electronice…

  “De asemenea, extremiştii avertizau de pericolele unui posibil început de însemnare cu numarul fiarei apocaliptice, 666, prin cipurile biometrice.”

  Deja cei ce se agita fac un deserviciu imens…

 15. Mirela,

  daca v-ati osteni sa cititi tot, dar TOT, ce s-a scris pe acest site de cand a reinceput scandalul cu cipurile ati gasi raspuns la toate intrebarile pe care le puneti, inclusiv la motivul pentru care unii suntem nitel ironici din cand in cand…:-)

 16. Am uitat: referitor la retragerea in paduri (etc.) admin a dat urmatorul argument din Sf.Evanghelie: “Dacă însă cineva nu poartă grijă de ai săi şi mai ales de casnicii săi, s-a lepădat de credinţă şi este mai rău decât un necredincios”, dar insa pt. cel ai carui casnici s-au lepadat de Hristos acest verset ma indoiesc ca mai este valabil, legatura oamenilor prin casatorie se face in Hristos, nu mai poate fi vorba de “s-a lepadat de credinta”.

  @Narcis (si char @Admin):

  Eu nu inteleg “cei ce se agita fac un deserviciu imens”, deserviciu cui? Pt ca striga “lupul” probabil, insa eu nu cred asta, dimpotriva, facand caz cat mai multi de aceasta, se vor teme de popor sa introduca obligatoriu acte continand cifra. Daca vad ca oamenii tac si nu fac scandal, vor avea indrazneala si le vor introduce mai repede. (eu asa cred)

 17. @ Mirela
  “..legatura oamenilor prin casatorie se face in Hristos, nu mai poate fi vorba de “s-a lepadat de credinta…”
  Asta, desigur, AR FI numai in conditiile in care cipul din documentele electronice = lepadare.
  Mai citeste, te rog, si commenturile lui D.A. catre tine(2 la numar) cu privire la retragerea in munti (deci cand se VADESTE ANTIHRIST, DUPA INTRONARE). Pune cap la cap aceste 2 informatii si vei vedea un alt context fata de cel in care crezi ca suntem EXACT IN ACEST MOMENT.
  Sau….am auzit astazi un nou tip de pacat (din pacate emis de un parinte de la o manastire ce poarta initialele PV – iertare!): “pacat programat”. Deci un fel de lepadare care nu a avut loc, dar e programata prin primirea precursorilor. Deci o antelepadare care acum nu e lepadare efectiva(ca nu spui: “ma lepad de Hristos” si nici nu s-a dat pe fata Antihrist), dar s-ar putea, in viitor, transforma intr-una efectiva, pentru ca tu acum ai programat asta, primind documentele electronice. Of.
  Asta e viata crestineasca: mereu prolifica, mereu proaspata, mereu pacate noi…Of!
  Poate te referi la pacatul programat si nu am inteles eu foarte bine.

 18. @ Mirela:

  1.

  primirea cipului (care bineinteles va contine cifra/numele/chipul fiarei).

  Pai nu-l contine, tocmai asta e nebunia… S-a mai raspuns la asta de cateva ori, cred ca si aici, si la celelalte postari. Vor mai reveni autorii articolelor sau comentariilor cu explicatii, daca trebuie.

  2. Aici nu este pecetea si orice confundare a lucrurilor duce la inselari si la acte nesabuite. Si cu copiii ce veti face? Si ei se cheama ca se leapada de Hristos si merita abandonati daca nu va urmeaza, impreuna cu secta in curs de constituire?

  3. Bine, atunci mergeti in paduri, desi cica nici tatucul Saccsiv nu era de acord cu asta. Atata doar ca acum nu e vorba de acele vremuri, adica ale imparatiei lui Antihrist, ci de cele de dinainte. Iar ce va fi atunci si cum veti rezista atunci nici nu va puteti imagina. Niciun om nu poate sa duca asa ceva fara sa aiba har ca un sfant, daramite sa mai chibiteze pe net despre mucenicie. Tot ceea ce se face inainte de vreme, de capul nostru si urmand doar diversi lideri dubiosi, nu are nicio legatura cu ceea ce Dumnezeu va chema si va indemna, inclusiv prin prooroci, in anii Antihristului, iar graba asta de a aduce sfarsitul musai mai devreme decat trebuie si ratacirea de a interpreta dupa mintea noastra Apocalipsa nu vor face decat sa ne predea gramada satanei, pachet, asa cum se si doreste undeva, sus…

  4.

  se vor teme de popor sa introduca obligatoriu acte continand cifra. Daca vad ca oamenii tac si nu fac scandal, vor avea indrazneala si le vor introduce mai repede. (eu asa cred)

  Ar fi bine sa fie asa, desi nu despre cifra e vorba. Dar ar fi bine daca scandalul ar ajuta, insa nu scandalul ar putea intarzia, teoretic, aceste masuri, nici daca se spun aberatii si se vorbeste despre 666 ci:

  1. POCAINTA autentica a poporului (variabila care nu exista pe niciunde la asa-zisii lideri si comentatori anti-sistem) si
  2. o actiune rationala si consistenta venita din partea Bisericii, care ea trebuie presata sa faca ceva, fie si de sila, printre noduri (ca anul trecut, cand tot a fost ceva, la presiunea Apelului), DAR NU PRIN ISTERIE, ci prin argumente serioase si corecte, sa intervina si sa ceara statului sa-si protejeze cetatenii, macar pe cei credinciosi. Nu fiindca e 666, caci nu e, iar asta ne expunde doar ridicolului justificat, ci fiindca este vorba de intrarea pe un drum fara intoarcere care va sfarsi in dictatura satanica profetita. Iar statului sa i se argumenteze prin argumente etice, civice, laice, dar general valabile. Chiar daca aici nu vedem sorti de izbanda.

  Profetia insa nu se poate sa nu se implineasca, doar timpul ei este necunoscut si mai poate fi intarziat. Dar fara rugaciune intensa, fara plansul nostru sincer, si doar cu hau-hau zi de zi pe net, nu, nici Dumnezeu, nici oamenii nu vor fi induplecati. Si oricum, si daca s-ar intampla minunea, daca ne culcam pe-o ureche apoi, totul e degeaba! Vor veni altele, mai grave si mortale, chair mai inainte, si ne vor gasi vraiste!!

  5. Sa nu uitam ca in UK s-a renuntat COMPLET la actele biometrice. Si nici macar pe motive religioase. Ei si? Credeti ca nu se va inainta spre planurile antihristice, din cauza asta? Oare nu au planuri B si C pregatite?

  Dar sigur, faceti cum doriti. Atata doar va rugam: nu ispititi, lasati provocarile. Tocmai fiindca timpul e foarte scurt si pretios. Daca aveti nelamuriri sincere, mai reveniti, daca nu, pentru provocari nu mai pierdem vremea, sa nu va suparati. Sunt explicatii pe care le-am dat cu asupra de masura, oricum, pentru cei interesati.

  Dumnezeu sa va ajute, Maica Domnului sa ne lumineze si sa ne acopere cu mila ei pe toti!

 19. @D.A.,

  habar n-am despre pacatul programat… Daca insa citeai mai atent ai fi observat ca si eu ma refeream in ambele comentarii la momentul lepadarii finale, nu la “exact in acest moment”. Adica am vrut sa spun ca citatul cu casnicii nu va fi atunci valabil in conditiile in care acestia se insemneaza cu pecetea.

  Ti-am citit ambele postari. Te citez: “vei vedea un alt context fata de cel in care CREZI ca suntem EXACT IN ACEST MOMENT”. Nu mai presupune ce cred unii, ci ce scriu. Credeam ca am fost destul de clara. Si ca sa fiu mai clara, ma citez: “am citit intr-o profetie a unui sfant ca fiecare, ATUNCI CAND VA FI PECETLUIREA, va fi pe cont propriu.” Ai pus “cap la cap”?

  Chiar iti imaginai ca sunt oameni care cred ca ACUM este lepadarea finala? Chiar m-ai jignit cu asta…

  @PVB,

  m-am “ostenit” sa citesc destul si ca sunt in tema, sau poate ai vrea sa ma pui tu in tema cu acele motive (asa, in doua vorbe).

 20. Chiar iti imaginai ca sunt oameni care cred ca ACUM este lepadarea finala?

  Da, iti raspundem noi, poti cerceta si vei vedea ca sunt MULTI!

  citatul cu casnicii nu va fi atunci valabil in conditiile in care acestia se insemneaza cu pecetea.

  Da, e corect. Si nu numai la pecetluire. Ci atunci si numai atunci cand este vorba de a alege intre Hristos (credinta ortodoxa intreaga) si familie/viata, etc., atunci da, orice alta lege duhovniceasca de acest fel este desfiintata.

  La fel si cand e vorba despre plecarea la manastire, in raport cu parintii. Nu si cu sotul sau sotia, unde trebuie sa existe buna invoiala reciproca si sa nu fie copii de crescut.

  Iarta-ne si pe noi daca ti-am inteles gresit intentiile cumva.

 21. Un raspuns mai tehnic legat de 666:

  citirea informatiilor de pe cip se face tot printr-un cod standard, cu 666, cu care lucreaza cam orice sistem de operare?

  In primul rand, astfel de informatii sunt tare greu verificabile. Este foarte usor sa gasesti un numar intr-un cod daca pornesti hotarat sa il cauti cu obstinatie si nu ai sinceritatea si/sau rigoarea matematica de a te pleca in fata evidentelor. Imi amintesc ca a fost un matematician care, exasperat de toate informatiile incredibile (numari Pi, distanta Pamant-Soare, durata anului tropic cu 2 zecimale s.a.m.d.) pe care le gaseau tot felul de numerologi in proportiile piramidei celei mari de la Gizeh, despre care se scrisesera carti intregi, a publicat si el o brosurica despre datele nemaipomenite pe care le cuprinde banala cabina telefonica londoneza. De multe ori creierele aprinse vor gasi cu usurinta ceea ce cauta, indiferent daca acolo este sau nu este ceva – matematica iti permite asta destul de usor.

  Personal, inclin sa dau crezare selectiv unor astfel de “descoperiri”, dar nu mi se pare ca ar putea avea alta relevanta decat ca un fel de eticheta discreta a “producatorului” lor, ca si cum ar scrie mic, ascuns: Made in… Demonia. Poate ca nu e putin lucru, desi asta o stim deja… Nici macar nu ne spune daca este vorba de o inspiratie demonica, pe care o primesc oamenii de stiinta (programatorii) orgoliosi si impatimiti sau este chiar o decizie umana constienta de a insera acest numar printre randurile de programare. Dar deja mai toate produsele sunt contaminate de acest numar prin codul de bare. Cel care se vrea pe sine stapanitor al lumii acesteia isi pune “efigia” sa pe tot ce poate, isi marcheaza teritoriul. Totusi, pe cel rau nu il intereseaza sa scrijeleasca toti copacii imparatiei sale cazute cu numarul sau decat in masura in care oamenii vor vedea si intelege aceste insemne. Asta se vede foarte bine din codul de bare, care a facut atata valuri odinioara. In codul de bare calculatorul nu opereaza cu semnul fiarei, ci toata structura vizuala este facuta pentru ochiul si intelegerea omului. Lupta se da pentru sufletul omului si, din acest motiv, nu se poate ocoli constiinta acestuia.

  sa respingem codul pentru ca ar contine 666?

  Trecand peste greutatea de a dovedi asa ceva, codul este schimbacios prin natura sa, suferind updateuri si modificari radicale. Oricand un cod curat se poate schimba si oricand se pot face updateuri care sa insereze ceva, fara ca noi sa putem controla in timp util, ba chiar sa nu descoperim cu anii. In plus, niciodata nu pot fi toate codurile informatice publice, pentru ca asta ar da mana libera infractorilor. Numarul 666 poate fi prezent in algoritmul de criptare a datelor, care nicidecum nu poate fi facut public.

  – sa respingem actele pe motiv ca functioneaza in baza unui cod pe care nu il putem verifica si care ar putea contine 666?


  In cazul asta respingem actele pe baza unui principiu, dar care nu are legatura cu numarul, ci cu imposibilitatea practica de a vedea ce e ascuns in modul de citire, de procesare a datelor sau, de ce nu, de stocare informatica a lor.
  Respingand algoritmi de functionare pe care nu-i putem verifica, ajungem sa respingem orice tine de functionarea ordinatoarelor. Orice procesare si stocare informatica a datelor noastre personale, chiar la modul care se face in Romania de cativa ani buni, depaseste puterea noastra de verificare si poate fi “contaminata” numerologic.

  – sa le cerem sa ne dovedeasca “ei” ca nu contine codul 666?

  Aproape ca e imposibil de dovedit asa ceva si e chiar imposibil de pus in practica. Nicio autoritate din lume nu ar putea lucra cu toate codurile publice, la vederea tuturor potentialilor infractori.

  Singura varianta cuminte e, ca atata vreme cat ei nu declara oficial ca ar fi folosit in cod un astfel de numar sau cat nu apare numarul fiarei ori o alta trimitere vizibila pe actele de identitate, sa nu facem referiri prea apasate la prezenta (iluziva) a acestui numar. In fond, important este refuzul “filosofiei” antihristice a unui astfel de leviatan global, iar nu o conceptie mai degraba de tip magic, despre modul in care actioneaza un numar insailat obscur intr-o tesatura ezoterica de cod binar asupra noastra.

  Parerile cum ca in codul sursa ar fi numarul fiarei – in cazul in care ar fi adevarate – nu pot avea alta valoare decat ca un semn inspre luarea aminte a vremurilor pe care le traim.

  Refuzul documentelor electronice de identitate – pentru cei care o vor face cu socotinta dreapta si cu pace, dupa sfatuire – ar trebui sa vina dintr-o intelegere mult mai larga a pericolelor acestora si din cuprinderea modului in care statul si alte centre de putere lucreaza taina faradelegii, lucrare care in scurta vreme s-ar putea definitiva prin aparitia uraciunii pustiirii in locul cel sfant.

 22. @admin,

  In primul rand felicitari pt munca depusa pe acest site extraordinar (nu am apucat sa te felicit si chiar tineam sa o fac, Dumnezeu sa te rasplateasca).

  Chiar daca nu sunt de acord cu unele afirmatii din ultima vreme (o sa iti scriu alt post ref. pct-le 3, 4), putem sa ne prezentam pct.le de vedere fara sa ne suparam (sper). Chiar cu mult drag iti scriu aceste randuri, si daca poate am alte pareri sper sa nu te superi. Confruntarea de idei este spre a descoperi adevarul, ceea ce e un lucru bun, nu?

  1. Ma refeream la cipul implantat (pt ca la el se referea Alexei, si l-am atentionat ca a uitat sa precizeze influenta semnului).
  Ref. la cel de pe acte, si eu m-am intrebat, si toti cred, daca contine sau nu cifra (si cum putem fi siguri).

  2. Nici tu nu ai fost atent la ce am scris. Am precizat mai clar in postul anterior pt D.A.(vezi acolo te rog).
  Ref. “cu copiii ce veti face”, pai se presupune din start ca acei crestini IN TIMPUL ADEVARATEI PECETLUIRI vor fi in toate mintile si nu isi vor parasi copiii, nici sa ii lase sa fie insemnati. Unele lucruri nu le-am mai precizat, pt ca stiu ca sunt oameni inteligenti pe acest site (neatenti din pacate unii).

  3. Vezi ca eu sunt mai analitica si despic firul in patru, sunt atenta la amanunte si te pot combate 🙂
  Te citez: “Bine, atunci mergeti in paduri, desi cica nici tatucul Saccsiv nu era de acord cu asta.”

  – “tatucul” este ceva intre tine si el sper. Altfel, daca unii/altii/eu il consider tatuc/mentor/whatever, aceasta ar fi doar o presupunere, iar presupunerea este supusa greselii.

  – Ref. mersul in paduri, vezi cum rastalmacesti lucrurile? (Nu ma mir ca ai tras atatea concluzii cu saccsiv). Asadar, ma citez:
  “Cat priveste plecatul in padure, nu inteleg ce este de ironizat… poate doar MOMENTUL in care o face cineva ar fi DISCUTABIL. Fiecare va supravietui ATUNCI cum va putea”, prin “atunci” m-am referit la momentul insemnarii, cel adevarat. Credeam ca se subintelege din context.

  Oricum mersi m-ai atentionat ca nu e acum acel moment, eu credeam ca este… (glumesc, speram ca si reciproca e adevarata dar se pare ca nu. Iti subestimezi cititorii).

  Si inca un argument pt asta, bineinteles ma citez din nou:
  “Si va reprezenta cum s-a spus, o cadere din Har – NU SI LEPADAREA FINALA care probabil va fi insotita de lepadarea de Hristos sau de acceptare/inchinare Antihrist.

  Sper ca e clar si m-am sustras astfel anatemei. Pt. restul comentariilor pregatesc un post mai lung care iti este adresat(in speranta ca il vei posta).
  Cu stima.

 23. @ Mirela:

  Revenisem deja asupra unor afirmatii in comentariul anterior, dupa ce i-ati raspuns lui D. A. Inca o data imi cer iertare.

  Cu Saccsiv concluziile nu le-am tras din presupuneri si din comentarii, ci din fapte cunoscute si din evidente. Dar mai bine sa nu-l amestecam. La ce fenomen de guru-ism este acolo, am crezut ca faceti parte din el, mai ales ca imi aminteam niste interventii… Daca nu, atunci e bine. Inca o data imi pare rau pentru ironii si cuvintele iritate.

  De felicitari nu e nevoie si nu e nici vrednicie. Dar va multumim de gest.

 24. Uau… nu v-ati culcat la ora asta…
  Acum am vazut si ultima postare, scuze. Parerea mea e undeva la mijloc. Dar o sa revin maiine cu detalii intr-un post.
  Fenomen “guru”? Credeam ca doar la hindusi… dar stii, si eu citesc de mult timp si site-ul lui si acesta si altele (mai putin danion) si sper ca nu sunt idolatra :).
  Ba da e nevoie uneori si de felicitari… (de la Domnul mai multe).

 25. @ Mirela:

  Nu, nu e doar la hindusi, e foarte raspandit in orice fenomen de tip sectar.

  Cadere din har si lepadare e totuna. Sa nu inventam noi termeni teologici intermediari, fiindca nu exista. Poate fi vorba de cadere simpla (pacat, compromis), dar nu cadere din har (=apostazie). Intretinerea confuziei si alba-neagra unora cu ba e lepadare azi, ba maine nu mai e, ajuta la posibilitatea de a speria mai zdravan oamenii si de a-i baga la 2.20, devenind mai dependenti si mai manipulabili prin spaima, de a-i pune pe ultima muchie de cutit posibila si, daca au o situatie de viata mai speciala, sa trebuiasca sa intre intr-o drama sau intr-o criza foarte grava. Inca o data, ca sa fie clar, sustinem in continuare foarte ferm refuzul, dar nu pe asemenea motive mincinoase legate de lepadare, har. Asta ca sa nu reluam iarasi de la zero discutiile mai vechi.

  Si noi insistam sa respingem felicitarile o data in plus, intrucat nu merg impreuna cu cele de aici, dar deloc nu merg 🙂

  http://saccsiv.wordpress.com/2010/08/17/un-examen-numit-buletinul-cu-cip-oricum-va-fi-jale-pe-pamant-la-anul-de-ce-oare-se-indarjesc-unii-sa-ne-indemne-sa-l-luam/#comment-45192

  Oricat ati fi de la mijloc, minciuna si manipularea cat casa ar trebui sa repugne oricui. In loc de asta, le-ati elogiat. Deci reiteram totusi si rugamintea cu provocarile si ispitirile.

 26. Tocmai aici este problema: ca nu se pot face astfel de ‘alegorii’, cum le numesti. Cine face asemenea paralele (pune semn de egalitate intre problema cipurilor si risk management intr-o companie) dovedeste ca se afla la mare departare de ceea ce se numeste intelegere duhovniceasca si chiar nu pot sa inteleg de ce ati publicat aceasta parere. Comparatia este chiar deplasata si injositoarea pentru un crestin. Ce are o comanie (demonica ca natura, structura si organizare, adica bazata pe castig impral prin exploatare) cu o problema de cea mai mare adancime de constiinta crestina? Ce are Dumnezeu cu mamona? Nu stiu de ce si nu stiu daca observati dar blogurile ortodoxe capata un iz din ce in ce mai pronuntat de diletantism, de ortodoxie pe bajbaite. Cu viata spirituala n-ar trebui sa ne permitem sa ne jucam si nici sa o luam cu usurinta. Este o mare greseala si este periculos ca fiecare sa fabuleze dupa cum ii sugereaza imaginatia mintii inca nedeschisa cum trebuie inspre Dumnezeu si apoi sa isi impartaseasca concluziile puerile tuturor celor care sunt dispusi sa il asculte. Fratilor, asta nu e ortodoxie, o puteti numi orice altceva: protestantism cu nuanta carpatina, meditatie transcedentala, despicarea firului in patru, teoria compromisului, etc. Ca sa nu mai spunem ca autorii acestor teorii (laudate de cititorii care se vor identifica cu ei) vor fi luptati de mandrie si slava desarta fara sa fie nevoie! De ce nu se multumeste toata lumea cu ceea ce au spus sfintii? De ce nu isi amintesc ca in istoria bisericii ortodoxe mirenii n-au fost NICIODATA chemati sa interpreteze ceva sau sa ajunga la o concluzie. Suntem noi acum la sfarstiul timpului, mai bine pregatiti decat cei din vechime dintre care multi traiau o viata intreaga fara sa stie cum arata un trup de femeie sau ce-i aia felatie? Acum cand Dumnezeu spunea ca atunci cand a cautat ” să vadă de este cel ce înţelege, sau cel ce caută pe Dumnezeu” a vazut ca “Toţi s-au abătut, împreună netrebnici s-au făcut; nu este cel ce face bunătate, nu este până la unul”? De ce credeti ca Scripturile sunt “incuiate” pentru cei mai multi dintre noi? Tocmai pentru ca fiecare sa inteleaga ATAT cat poate si nimic mai mult! Ca sa nu se faca vinovat la Judecata de a fi inteles peste puterile lui de a pune in practica! Pentru ca cine intelege putin si face putin este batut putin, dar cine intelege mult si face putin e batut mult! De ce inca se bate apa in piua pe problema “luam cipul/nu luam cipul”? Pana la urma orice duhovnic adevarat va va spune: faceti asa cum va dicteaza constiinta! Nu pentru ca ar fi lasi si ar evita sa isi asume responsabilitatea propriilor sfaturi, dar ei stiu foarte bine ca nu toti ne aflam la acelasi nivel de intelegere si pregatire practica. Le-ar fi fost foarte usor sa spuna: da luati-l sau nu, nu-l luati.
  Nu este bine sa incercam sa convingem lumea ca noi avem decizia buna. Pentru ca decizia lui Alexei e buna pentru Alexei, cea a parintelui Mihail pentru parintele Mihail iar a mea pentru mine. Si nici unul din noi nu va fi judecat la fel.

 27. @Mirela: Citește comentariile acesta și acesta.

  @admin: Nu continuați polemica aceasta cu Mirela. Ați acoperit tot ce trebuia foarte bine iar ea nu dă semne să se oprească. Nu te poți lupta cu iepurașul Energizer anlitico-combatant (cocofonie intenționată) fiindcă acest gen de femeie nu doar că nu se oprește dar nici nu va recunoaște că greșește.

  Poate-s ușor misogin io…

  PS: Să vă ațineți după mesajul acesta ce voi păți.

 28. @Mirela,

  in legatura cu motivele folosirii ironiei:
  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2010/08/19/au-cuvantul-cititorii-2-alexei-antrenamentul-harului/#comment-13193

  Sa ma ierti dar tu chiar nu vezi ce in serios se iau unii?

 29. Numărul 666 nu este fatidic prin sine ca să aducă o influenţă malefică cuiva prin simpla prezenţă. Doar dacă ar fi vrăjit materialul ca să poarte o încărcătură drăcească… Mi s-ar părea jalnic creştinismul dacă ar pierde pe oameni doar pt faptul că au primit un număr asupra lor. Unde mai este lupta cu moartea, cu păcatul, unde este lepădarea? Spre exemplu, la lepădarea lui Petru se vede o dramă; dar în primirea unui număr pe neştiute unde este? Cred că primirea acestui număr trebuie să aibă o miză, o însemnătate prin care omul se pune în acord cu Antihrist. După cum se desprinde din Apoc. 13:16-18, pecetluirea este o consecinţă a lepădării, nu lepădarea este consecinţa pecetluirii. Ori frica de cifre dă în superstiţie.

  Deci respingerea buletinelor, într-adevăr, trebuie făcută pe alte baze. Ex: guvernare mondială care înregimentează pe toţi, care duce cu gândul la Antihrist. Bineînţeles, multe motive de bun-simţ, de etică socială… şi neliniştea creştinilor care se simt ameninţaţi, încorsetaţi, vizaţi.

 30. @Rafael: hai sa nu exageram totusi si sa avem un dram de intelegere. unu la mana, articolul fratelui Alexei nu sta in acea alegorie. doi, se poate gasi oricand o alta alegorie, ideea exprimata insa ramane aceeasi.
  acu ce sa facem, sa nu vedem padurea de copaci?

  @Mirela: tot despicand firul in noapte, pierdem odicna. si Liturghia de dimineata.

 31. Eu zic ca este o greseala publicarea ultimei fraze, macar scoateti ce e in paranteza sau macar nu mai tineti portiunea aceea scrisa cu albastru.
  Sau vreti sa inceapa iar telenovelele pe bloguri?

 32. @“bandit mistic”:

  Ne-am precizat deja atitudinea fata de fraza in cauza. Trebuie ca autorul sa o reformuleze, fiindca nu ne apartine. Iar postarea am dat-o la cererea multor altora, cum se poate vedea deja, desi eram constienti de riscuri si am zis asta dinainte, dar s-a insistat. Am sperat ca oamenii de buna credinta vor intelege foarte clar, dar chiar nu ai cum sa faci slalom printre toate suspiciunile si rastalmacirile celor rauvoitori.

 33. Oare cand veti da dovada , si unii si altii,de smerenie, pocainta, blandete, rabdare si veti termina cu acest “razboi” nefolositor ? Dati dovada ca sunteti cu totii buni crestini, in fapte, nu in vorbe si puteti punct discutiilor. daca sunt divergente, ele se pot rezolva direct, personal, intre parti. stiu ca sunteti de aceeasi parte a baricadei, asa ca putina unire nu ne-ar strica. continuand disputele, dati satisfactie si dusmanului, care va spune: “ia uite, daca nu se inteleg intre ei, ce incredere puteti avea in ceea ce spun?”
  stiu, din auzite, ca sunteti niste tineri echilibrati, bine informati, inteligenti , asa ca…cred ca se poate. ati reusit sa impartiti crestinii in 2 tabere, in timp ce cauza e comuna.
  daca veti continua asa, va veti discredita si noi, cei care va citeam zilnic articolele, vom fi in dificultate.
  in numele Mantuitorului nostru Hristos, va rog sa incetati cu acest “razboi” nefolositor, sa faceti pace si sa ne concetram pe adevaratele probleme cu care se confrunta crestinul in vremurile acestea smintintitoare!
  Doamne-ajuta!

 34. @ danutza:

  Ai dreptate in mare parte. Noi am si pus punct, am primit si chemarea parintelui la o discutie comuna lamuritoare. Nu suntem numai noi. Ne temem insa ca multi tot nu vor avea pace. Doamne, ajuta!

 35. Si uite asa, incet,incet, se pierde mesajul pe care Alexei ni l-a retransmis la sfarsitul singurului comentariu
  ”dar si mai bine ar fi daca toti (inclusiv navigatorii pe net, calugari ori mireni) ar “rapi” Harul ce le poate fi daruit lor de bunul Dumnezeu pe masura ravnei depuse ca lucrare a vointei proprii – singurul lucru ce poate fi adus de catre om ca ofranda Domnului sau (dupa Parintele Cleopa).”Mesaj care il gasim si in raspunsul Admin-ului catre saccsiv.
  Daca dauneaza sau nu sufletului, primirea unui act biometric, indiciul cel mai clar e pierderea rugaciunii. Presupunand ca o ai.
  In SBORNIC la pag.123 scrie:
  ”Odata cu pacea lui Hristos,pleaca din sufletul nevrednic rugaciunea harica si se implanta in suflet ,ca niste fiare flamande,patimile,care incep sa chinuiasca pe cel ce s-a jertfit de bunavoie in mainile lor, lasat la propriile lui puteri de catre Dumnezeu , care s-a departat de el.
  Daca te vei imbuiba, dar mai ales daca te vei imbata ,sfanta pace va inceta sa lucreze in tine.
  Daca te vei mania ,lucrarea se va curma pt multa vreme.
  Daca vei indragi ceva pamantesc sau te vei molipsi de o stare sufleteasca deosebita fata de oameni, sfanta pace va pleca de la tine.
  Daca iti ve ingadui o indulcire cu ganduri desfranate el te va parasi pt multa vreme. Il vei cauta, dar nu-l vei gasi. Vei plange pt pierderea lui, dar el nu va lua aminte la tine, ca sa te inveti sa dai darului dumnezeiesc pretul cuvenit si sa-l pastrezi cu evlavie.”
  Deci s-ar putea si in aceasta situatie sa functioneze.
  Daca ,dupa ce ai luat actul, a doua zi, in momentul in care te-ai trezit nu mai auzi rugaciunea ,inseamna ca e grav . Dar eu cred ca o vei auzi.Conditia este sa o agonisim cei care nu o avem si sa raspundem indemnului facut de Alexei si repet si de Admin in raspunsul magistral si extraordinar de inspirat dat lui saccsiv. Este scris sa citim cat mai mult despre rugaciune .Dar nu cat mai multe carti .Ca bune sunt putine. Si discutiile pe net tot aici trebuie sa se cantoneze . Vor fi oameni cu experienta in domeniu care la adapostul anonimatului pot vorbi si ne pot impartasi experienta lor ,ca stiti ca nu avem duhovnici experimentati in acest domeniu . Am fost pe crestele muntilor sa aflu ce a vrut sa spuna Sfantul Vasile de la POIANA MARULUI cu ”rugaciunea in adancul inimii si in acelasi timp ,atentia ,deasupra ei ”,noutate absoluta in tot spatiul ortodox .Si n-am aflat . In schimb ”ne preocupam excesiv de lucruri trecatoare”
  Va suna cunoscut ?

 36. Felicitari si fratilor de la Razboi intru Cuvant pt articol, pentru ca linisteste fanatismul si stiu ca este necesar dar si fratelui de la Sacciv, intrucat felul cum pune el problema starneste comentarii si intrebari deosebit de interesante http://saccsiv.wordpress.com/2010/08/17/un-examen-numit-buletinul-cu-cip-oricum-va-fi-jale-pe-pamant-la-anul-de-ce-oare-se-indarjesc-unii-sa-ne-indemne-sa-l-luam

  Nu este ironie. E bine ca sunt pareri diferite si nuantari.

  O alta problema ce nu tine de 666. Acela este un drac pe care-l pot schimba oricand cu alte numere, eventual si fara stirea noastra.

  Este garantat ca acest cip nu contine si sisteme de inregistrare/ascultare, sau ca nu vor contine dupa 5/10 ani cand va fi schimbat buletinul?

  Ce poate sa faca Ion, care si-a inselat nevasta, dar ii pare rau de pacat, si vrea sa se spovedeasca, dar este gata sa se sinucida, daca afla cineva de idila.

  Trebuie sa-l roage pe preot sa duca la ce distanta de biserica/chilie, toate actele de identitate, pasapoarte, carnete de sanatate, etc (eventual si telefon mobil), ca sa poata sa aiba incredere sa se spovedeasca?

  Daca Ion se sinucide, va fi vinovat preotul inaintea lui Dumnezeu?

 37. Nu ar trebui sa se introduca o lege, prin care sa se diferentieze preotii cu acte biometrice de cei fara, ca piata publica sa poata alege, asa cum poate alege intre produsele Bio, mai scumpe, respectiv produse chimizate, modificate genetic?

 38. Cum ne garanteaza Biserica posibilitatea ca macar preotii constiinciosi si in care avem incredere nu vor divulga secretul spovedaniei? Sau renuntam la Taina Spovedaniei?

 39. @Ingrid:

  Cum ne garanteaza Biserica posibilitatea ca macar preotii constiinciosi si in care avem incredere nu vor divulga secretul spovedaniei? Sau renuntam la Taina Spovedaniei?

  Asa cum ne-a garantat de doua mii de ani. Garantii suplimentare nu pot exista, fiecare preot va da seama de modul in care a lucrat harul preotiei si fiecare credincios va da seama cum de cum s-a folosit de harul iertarii pacatelor.

  Nu ar trebui sa se introduca o lege, prin care sa se diferentieze preotii cu acte biometrice de cei fara, ca piata publica sa poata alege, asa cum poate alege intre produsele Bio, mai scumpe, respectiv produse chimizate, modificate genetic?

  Lege, piata publica? Diferentiere intre preotii cu acte biometrice si cei fara?! Bio vs omg cand vorbim de Sfintele Taine? Ce e cu aiurelile astea? 🙂

 40. @Ingrid
  Eu stiu ca Domnul acopera cele spune la Spovedanie pentru ca vrajmasul diavol sa nu afle, ca de asta e si Sfanta Taina, nu-i asa? Mai lucreaza si Domnul, nu sunt toate in grija si povara omului…

  Iar Ion (din cazul ipotetic) se caieste de pacatul adulterului, dar nu se caieste de mandrie, slava desarta si lipsa increderii in Dumnezeu:-(

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare