BASESCU rade cu ORBAN-ul Ungariei. Cine e NEMETH ZSOLT si care e sensul provocarii MAGHIARE? (video)

9-02-2013 3 minute Sublinieri

basescu orban Bruuxelles ras

NEMETH ZSOLT: Sunt convins că vom ajunge repede la un numitor comun cu preşedintele Traian Băsescu

Vezi si:

Din emisiunea “La ordinea zilei” cu Dana Grecu si Radu Tudor – 8 Februarie 2013

Despre scandalul diplomatic Romania-Ungaria, provocarile recente legate de steagurile Tinutului Secuiesc si autonomia teritoriala, cine este secretarul de stat maghiar Zsolt Nemeth, ce relatii exista intre Ungaria si Rusia si cum se explica intrevederea vesela de la Bruxelles din aceste zile a lui Traian Basescu cu premierul ungur, Viktor Orban.

Cu: Ioan Mircea Pascu (europarlamentar PSD), Dana Grecu, Radu Tudor, Bogdan Stanoevici (actor)

Rezumat:

I. M. Pascu: Relatiile dintre Basescu si Orban au fost intotdeauna foarte bune; mai toate concediile li se petrece la Covasna. Nu vrea sa se implice pentru a nu-si strica aceste “bune relatii”.

Radu Tudor: Fotografia cu Basescu razand cu Orban se poate “traduce” astfel: Basescu sustine autonomia maghiarilor. Avand in vedere contextul si declaratiile autoritatilor Ungariei nimanui nu i-ar fi ars de ras in asemenea conditii. Atitudinea trebuia sa fie una serioasa. 

I.M. Pascu: Relatiile de prietenie intre Ungaria si Rusia sunt arhicunoscute. Am trait scenariul asta din anii 90 incoace zi de zi: maghiarii fac o provocare, noi raspundem, dupa care toata lumea, instigata de maghiari, ne sare in cap pentru reactie, iar provocarea (care a determinat reactia) nu se mai vede. Asta a fost mecanismul, asta este si acum. (…) Zsolt Nemeth era diversionistul sef in guvernul lui Antal, alcatuit din istorici care nu visau decat sa restaureze “Ungaria Mare”, si acelasi lucru il face si acum ca si atunci, este varful de lance pentru astfel de operatiuni. 

Sa revedem si:

[…] Ilie Serbanescu: Apropo de acest lucru, nu intamplator a intervenit si Orban. Nu de capul lui a intervenit, ca Orban are propriile probleme cu Comisia Europeana. A jucat cartea Bruxelles-ului, nu intamplator a intervenit.

Ioan Mircea Pascu: Romania e parte a acestui joc Est-Vest, dar avem si un nivel al jocului Rusia si Ungaria. Pe de o parte, Ungaria intervine fara a fi atentionata de nimeni din Occident, desi guvernul Orban are atatea probleme, iar Vocea Rusiei, care e institutie media de stat a Rusiei, ne incita sa ne confruntam cu Orban/Ungaria, tocmai pentru a ne strica si mai mult pozitia in UE si a fi impinsi si mai mult la margine, unde ne asteapta stim noi cine cu bratele deschise. Basescu a facut un joc perfect pentru niste cercuri din afara UE. A oferit pretext celor din Vest sa ne marginalizeze si alibi Rusiei sa fie suparata pe noi. Iar Vocea Rusiei, prin opiniile sale, ii ofera, de fapt, lui Basescu, pretextul de a spune ca USL face jocul Moscovei. E o mare mistificare aici…

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Ungariei, Nemeth Zsolt, susţine că ţara vecină este interesată de aplanarea conflictului iscat în jurul folosirii steagului secuiesc şi mizează pe sprijinul preşedintelui Traian Băsescu în soluţionarea cazului. “În primul rând, vreau să subliniez că sunt în asentimentul total al primarului din Mădăraş, amendat de autorităţile române pentru arborarea steagului Ungariei pe clădirea primăriei. În România a avut loc o schimbare. Războiul steagurilor a început în urmă cu câteva luni când un nou Guvern a ajuns la putere. S-a exemplificat şi prin cazul liniei în limba maghiară de la UMF Târgu-Mureş. Este cât se poate de clar cine este vinovat pentru tensionarea acestei situaţii. Consider că discuţia telefonică dintre cei doi miniştri de Externe este un progres diplomatic important. Concluzia dialogului este că între cele două Guverne există un diferend de opinie pe tema folosirii steagului secuiesc. Noi considerăm că arborarea steagului secuiesc este legală, Guvernul român susţine că este ilegală. Ministrul Martonyi a acceptat invitaţia omologului Titus Corlăţean, şi, în viitorul apropiat va avea loc o întrevedere la Bucureşti în care vom pune mare accent pe problemele comunităţii maghiare”, a declarat Nemeth pentru Duna TV.

Aşteaptă sprijinul lui Băsescu

El a adăugat că nu se pune problema schimbării ambasadorului Ungariei la Bucureşti, Fuzes Oszkar. “Domnul ambasador a acţionat în deplină concordanţă cu mandatul său şi va rămâne la Bucureşti. Vorbim despre un conflict de conţinut. Este nevoie de sprijinul nostru pentru soluţionarea conflictului iscat în jurul folosirii steagului secuiesc. Sunt convins că vom ajunge repede la un numitor comun cu preşedintele Traian Băsescu, având în vedere declaraţiile sale de-a lungul timpului. Nu am întâmpinat niciodată probleme din partea lui şi avem încredere în relaţia strânsă clădită cu preşedintele de-a lungul timpului. Sperăm că el va împărtăşi experienţa sa în folosirea simbolurilor şi cu premierul Victor Ponta, astfel vom reuşi să ajungem la un acord cu noul premier”, a mai spus Nemeth.

“Autonomia – obligaţie constituţională”!

Cât priveşte susţinerea Ungariei în obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc, Nemeth a subliniat: ”Când vorbim despre un steag, vorbim de fapt despre o comunitate, vorbim despre secui, vorbim despre Ţinutul Secuiesc. În consecinţă, steagul secuiesc înseamnă şi autonomia secuilor. Poziţia Guvernului ungar este cât se poate de clară în ceea ce priveşte autonomia. Dacă organizaţiile legitime ale maghiarilor din afara graniţelor Ungariei solicită autonomia, atunci Guvernul Ungariei nu are de ales, este obligat prin Constituţie să sprijine demersurile de obţinere a autonomiei. Aceasta este poziţia publică şi fermă a Guvernului ungar”.


Nu vor internaţionalizarea cazului

Invitat în studioul televiziunii M1, Nemeth Zsolt a vorbit şi despre acţiunile pe care le va întreprinde Guvernul ungar la nivel internaţional în acest caz. “Ungaria este interesată să soluţioneze acest caz pe calea dialogului cu România. Este un drept conferit de UE, ca aceste comunităţi să îşi folosească liber simbolurile. Ungaria nu îşi propune să transforme acest caz într-unul european. Scandalul a pornit din Ţinutul Secuiesc şi este important să rămână aşa. Ungaria nu doreşte internaţionalizarea cazului. Există un diferend de opinie între cele două Guverne, însă noi nu avem interesul de a spori tensiunea, ci de a o diminua”, a încheiat Nemeth.

nemeth-zsolt-balasz-attila


Categorii

1. DIVERSE, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), Razboiul impotriva Romaniei, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

26 Commentarii la “BASESCU rade cu ORBAN-ul Ungariei. Cine e NEMETH ZSOLT si care e sensul provocarii MAGHIARE? (video)

 1. Pingback: Europa bogata inchide robinetul Europei sarace. BUGET al SUBDEZVOLTARII pentru Romania - Razboi întru Cuvânt
 2. Rezultatele toleranței! Toleranța e o caracteristică a celor slabi, nerozi, blegi etc. Pe toleranți poți să-i tragi de urechi, de nas… ba poți să-i și călărești. Ei sînt toleranți! Sau proști?

 3. Mi se pare mie sau cartile sunt de mult facute? Acum parca incet,incet ies la suprafata intelegerile ascunse facute departe de ochii indiscretilor.

 4. Nici o mare putere europeana NU va accepta o (……) Mare. Completati orice tara din Balcani. De fiecare data cand s_a fortat istoria, Imperiile au reactionat si au restabilit echilibrul..zonelor de influienta si contact.

  Daca se doreste insa faramitarea Europei si crearea de “landuri” , atunci pare logic ca de undeva trebuie inceput. Si firesc se incepe acolo unde sunt falii etnice sau culturale.

 5. Oare crede domnul presedinte ca omologul lui din Ungaria nu s-a sfatuit cu cei care au dat acele declaratii,chiar daca n-a iesit la rampa cu nimic?Eu zic ca a stat chiar in capul mesei,ca altfel ar fi fost obligat sa spuna ceva,dupa aruncarea acelor “proiectile”.S-o fi sfatuit domnul Basescu cu guvernul sau cu altcineva,in legatura cu aceasta Problema?Poate cu Orban.Poate gresesc.Eu sunt ardelean,sora mea traieste la Sfantu Gheorghe de cand s-a maritat si vreau sa va spun ca merg destul de des acolo.Problemele acolo sunt vechi si nebagate in seama de ani si ani de zile,cetatenii unguri au fost indoctrinati de politicienii lor sa se simta discriminati,pe cand adevarata discriminare(pe toate planurile),nu multi au vazut-o si o vad.Am ramas uluit intr-un an ,de revelion,ca m-am nimerit pe acolo si s-a iesit la ora 23:00 pentru artificiile de la 12:00 noaptea,adica dupa ora Ungariei.Ce sa mai crezi de aici.Atacuri fatise sa se vada reactiile?S-o fi dospit aluatul lor?Vorba unui prieten:lasa-i frate Dane,ca pe astia numai Dumnezeu ii mai poate certa,in intunecarea lor!

 6. fata-i de mongoloid ii tradeaza sangele de alogen. Faptele-i de pana acum ii probeaza caracterul si-i vadesc intersele, aceleasi ca si adn-ul lui: straine de acest neam pe care nimeni nu i-a cerut sa-l iubeasca dar cel putin sa-l fi respectat ca gazda buna ce i-a fost. Aceasta spune fotografia de mai sus despre chipul lui hahaila.

 7. @ Nelu

  “Rezultatele toleranței! Toleranța e o caracteristică a celor slabi, nerozi, blegi etc. Pe toleranți poți să-i tragi de urechi, de nas… ba poți să-i și călărești. Ei sînt toleranți! Sau proști?”

  Toleranta este semnul crestinismului nostru. Domnul ne-a poruncit sa intoarcem si celalalt obraz atunci cand suntem loviti. Spre deosebire de englezi, francezi, germani, spanioli, americani etc care s-au bazat pe cuceriri si asuprirea altor popoare, noi am fost mereu victime, am preferat sa fim loviti decat sa lovim. Noi am ales de bunavoie saracia si supunerea, in aceasta alegere sta indrazneala noastra inaintea lui Dumnezeu.

 8. @admin:

  Multumesc pentru link.E extinsa si complexa lucratura asta a lor.Iar cand e sa tragem linia, noi vesnic sacrificati.
  Sa ne ajute Dumnezeu si sa le zadarniceasca planurile perfide.

 9. @gherasim:

  Nu sangele sau presupusa-i alogenitate e problema…

 10. Nu sunt de acord pentru autonomie internă a minorităţi secuilor,maghiare.Ore românii din Ungaria de-ar cere autonomie cum ar fi?Să nu uităm că in 1921 Ungaria a fost cucerită în 24 de ore!Poate unde-i palatul prezidential în Budapesta e pe pământul unui român!

 11. @admin , e adevarat. Vroiam sa spun ca faptele iti schimonosesc chipul.

 12. Pingback: Provocarile continua: PARLAMENTUL UNGARIEI AFISEAZA STEAGUL SECUIESC - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 13. Pingback: Cotidianul "ADEVARUL", unul din varfurile de lance al REVIZIONISMULUI filo-maghiar? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 14. Pingback: BISERICILE SI MANASTIRILE STRAVECHI DIN KOSOVO - ASEDIATE, INCENDIATE SAU PROFANATE DE ALBANEZI. Statele "civilizate" si organizatiile "umanitare" tac complice in fata ororilor. "Fantoma secesionismului bantuie prin Europa si poat
 15. Pingback: Dan Dungaciu: MOLDOVA CADE DE PE HARTA. "A existat intotdeuna o alianta a tovarasilor de drum Moscova - Budapesta" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 16. Pingback: Kelemen Hunor sustine DECLARATIILE RADICALE ale primarului din Miercurea Ciuc legate de OBLIGATIVITATEA cunoasterii LIMBII MAGHIARE. ATENTIE LA EXTREMISTII UNGURI" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 17. Pingback: MITTING SECUIESC LA TARGU MURES CU PARTICIPAREA EXTREMISTILOR DE LA GARDA MAGHIARA. Diversionistul LASZLO TOKES striga "diversionistii"!/ A luat KELEMEN HUNOR indicatii de la Viktor Orban? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 18. Pingback: CHESTIUNEA SECUIASCA la emisiunea "Punctul de intalnire" cu prof. Radu Baltasiu. Adevaruri istorice, manipulari contemporane [VIDEO] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 19. Pingback: CONSTITUTIA NEOFASCISTA A UNGARIEI, ipocrizia euroatlanticilor si REALPOLITIK-ul Germaniei - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 20. Pingback: UNGARIA: Premierul Orban incurajeaza EXTREMA-DREAPTA in acceptul tacit al Comisiei Europene si al cancelarului MERKEL - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 21. Pingback: Istoricul Petre Turlea: "Kosovo va fi un precedent pentru Transilvania". REGIONALIZAREA - INCEPUTUL DISOLUTIEI STATULUI NATIONAL UNITAR! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 22. Pingback: CONSECINTELE GRAVE ale “protectoratului” maghiar asupra Transilvaniei, cerut de LASZLO TOKES!/ Viktor ORBAN vorbeste despre “COOPERAREA PATRIOTICA” cu Traian BASESCU. Patriotica pentru maghiari, desigur! - Recomandari
 23. Pingback: CARDASIE. Viktor Orban il prefera pe Traian Basescu. NATIONALISM DE PARADA SI DEMAGOGIE FARA LIMITE - Recomandari
 24. Pingback: MIZELE SECRETE ALE REGIONALIZARII. De la statul natiune la statele regiuni - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare