NEOIOBAGIE: cateva mari exploatatii detin 44% din TERENUL ARABIL, instrainarea pamantului este in crestere

14-06-2012 2 minute Sublinieri

Institutul de Economie Sociala (IES) si Institutul pentru Cercetarea Calitatii Vietii al Academiei Romane (ICCV) au lansat rezultatele unei anchete de teren reprezentative la nivel national in randul asociatiilor de fermieri si a celor de proprietari de paduri, obsti si composesorate din Romania.

Potrivit datelor, 75% din populatia mediului rural traieste in conditii precare, peste 1 milion de cetateni din mediul rural sunt lucratori familiali neremunerati, 0,80% din exploatatiile agricole (cele cu personalitate juridica) detin controlul asupra  a 44% din suprafata agricola a Romaniei, iar investitorii straini detin deja aproximativ 8% din totalul suprafetei arabile a Romaniei, se arata intr-un comunicat transmis HotNews.ro.

Din datele furnizate de IES, ICCV si Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, mai rezulta ca dupa aderarea la Uniunea Europeana ponderea formelor asociative agricole a scazut considerabil.

In cadrul anchetei de teren au fost intervievate 794 de entitati agricole din Romania, la finalul anului 2011. Rezultatele au fost facute publice in cadrul seminarului “Asociatiile de agricultori si composesoratele de paduri – actori cheie ai economiei sociale din mediul rural”.

In cadrul evenimentului, cercetatorii ICCV au fost subliniate urmatoarele aspecte privind situatia populatiei din mediul rural:

  • 75% traieste in conditii precare
  • peste 36% are statut profesional de lucrator pe cont propriu
  • 37% , adica peste 1 milion de cetatenti sunt lucratori familiali neremunerati, persoane care traiesc in si din gospodariile taranesti, fara a avea nicio remuneratie sub forma de salariu sau plata in natura pentru activitatea agricola desfasurata.

Din datele obtinute rezulta ca persoanele care traiesc in mediul rural depind in mare masura de agricultura si ca activitate economica care nu le poate asigura un trai decent data fiind productivitatea redusa si accesul limitat la piete al agricultorilor romani. S-a atras atentia, de asemenea, asupra faramitarii extreme a terenurilor agricole din Romania – impartite in peste 3,8 milioane de exploatatii agricole distincte, din care cea mai mare parte cu suprafate de sub 1ha.Astfel, Romania a devenit tara cu cele mai multe exploatatii agricole din Uniunea Europeana.

Reprezentantii Institutului de Economie Sociala au subliniat cateva aspecte la nivel european, relevante pentru situatia din Romania:

  • gradul mic de asociere inregistrat in agricultura romaneasca comparativ cu cea din Uniunea Europeana.
  • 99.20% din exploatatiile agricole din Romania sunt ferme de subzistenta individuale
  • 0.80 % sunt exploatatii agricole cu personalitate juridica
  • 0,80% din exploatatiile agricole (adica cele cu personalitate juridica) detin controlul asupra 44% din suprafata agricola a Romaniei.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a furnizat si cateva date privind interventia straina in agricultura romaneasca:

– investitorii straini detin deja aproximativ 8% din totalul suprafetei arabile a Romaniei, adica peste 700.000 de hectare de teren arabil

– fenomenul instrainarii terenului este in crestere.

– formele asociative (cu caracter de intreprindere a economiei sociale) detinute de agricultori – societati, asociatii si cooperative agricole- exploatau 15,7 % din suprafata agricola a tarii in 2002.

– dupa aderarea la Uniunea Europeana ponderea formelor asociative agricole a scazut la 13,2% la recensamantul agricol din 2010.

– in Uniunea Europeana formele asociative detin peste 80% din piata de produse agricole.

Rezultatele studiului pot fi consultate aici.

Legaturi:

*

*

*


Categorii

1. DIVERSE, Agricultura/ Satul romanesc, Razboiul impotriva Romaniei, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

11 Commentarii la “NEOIOBAGIE: cateva mari exploatatii detin 44% din TERENUL ARABIL, instrainarea pamantului este in crestere

  1. http://www.mediafax.ro/social/studiu-trei-sferturi-din-populatia-mediului-rural-traieste-in-conditii-precare-9748343

    Trei sferturi din populaţia mediului rural trăieşte în condiţii precare, iar 37%, ceea ce înseamnă peste un milion de oameni, sunt lucrători familiali neremuneraţi, respectiv fără vreo formă de salariu sau plată în natură pentru activitatea agricolă desfăşurată, arată un studiu ICCV – IES.

    Totodată, peste 36% din populaţia din rural are statut profesional de lucrător pe cont propriu, potrivit aceleiaşi cercetări, prezentate de Institutul de Economie Socială (IES) şi de Institutul pentru Cercetarea Calităţii Vieţii (ICCV) al Academiei Române.

    Persoanele care trăiesc în mediul rural, spun realizatorii studiului, depind în mare măsură de agricultură, activitate care însă nu le poate asigura un trai decent, date fiind productivitatea redusă şi accesul limitat la pieţe al agricultorilor români.

    În acelaşi context, reprezentanţii IES subliniază gradul mic de asociere înregistrat în agricultura românească, în comparaţie cu cel din Uniunea Europeană.

    Astfel, aproape toate exploataţiile agricole din România, mai precis 99,2% dintre acestea, sunt ferme de subzistenţă individuale. Doar 0,8% sunt exploataţii agricole cu personalitate juridică, acestea deţinând controlul asupra a 44% din suprafaţa agricolă a ţării, spun realizatorii cercetării.

    Realizatorii cercetării atrag atenţia, de asemenea, asupra fărâmiţării extreme a terenurilor agricole din România – împărţite în peste 3,8 milioane de exploataţii agricole distincte, din care cea mai mare parte cu suprafaţe de sub un hectar. Astfel, România a devenit ţara cu cele mai multe exploataţii agricole din UE.

    “Singura salvare pentru cei care lucrează în agricultură sunt politici şi programe care să ajute asociaţiile agricultorilor să se consolideze şi să se capitalizeze corespunzător. Aceasta ar fi şi singura soluţie pentru creşterea productivităţii şi pentru ca agricultura să se transforme într-un sector care contribuie efectiv la bugetul statului. Asocierea nu este posibilă în condiţiile actualelor bariere fiscale. Statul a avut în vedere, până acum, asociaţiile numai ca forme de reprezentare, nu ca forme de organizare care ar putea aduce un venit corect agricultorilor. Şi Programul Naţional de Dezvoltare Rurală a avut în vedere mai ales dezvoltarea producătorului individual, şi nu a formelor asociative”, spune preşedintele Federaţiei Agrostar, Niculae Ştefan.

    La realizarea studiului, au fost intervievate 794 de entităţi agricole din România, la finalul lui 2011, ancheta de teren fiind prima de acest fel reprezentativă la nivel naţional, potrivit IES şi ICCV.

    Rezultatele studiului au fost prezentate, în această săptămână, cu ocazia seminarului “Asociaţiile de agricultori şi composesoratele de păduri – actori cheie ai economiei sociale din mediul rural”, desfăşurat în Capitală, la Academia Română.

    Cu acelaşi prilej, reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale au precizat că investitorii străini deţin deja aproximativ 8% din totalul suprafeţei arabile a României, adica peste 700.000 de hectare de teren arabil şi că fenomenul înstrăinării terenului este în creştere.

    Potrivit ministerului, formele asociative deţinute de agricultori (societăţi, asociaţii şi cooperative agricole) exploatau 15,7% din suprafaţa agricolă a ţării în 2002, iar după aderarea la UE, ponderea formelor asociative agricole a scăzut la 13,2%, conform recensământului agricol din 2010.

    În Uniunea Europeană, formele asociative deţin peste 80% din piaţa de produse agricole.

    “Asociaţiile agricole nu s-au dezvoltat corespunzător, în serviciul membrilor. Ele au fost create de investitori sau specialişti şi nu contribuie corespunzător la bunăstarea micului producător sau deţinător de terenuri agricole sau silvice”, consideră Viorica Boboc, consilier în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

  2. Daca ai papintul tau si griu de la tine, poti sa-ti faci piine de casa; esti un om liber! Daca nu! Esti in fel de dependent (iobag). Asta iarna cind nu s-a putut circula, unii asteptau piinea din cer (elicopter). Nu puteau sa si-o faca in casa?…

  3. Pingback: Un irlandez ne avertizeaza: “CIVILIZATIA RURALA MOARE DE FOAME. Mobilizati-va” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  4. Pingback: FENOMENUL ACAPARARII PAMANTULUI TARANILOR DE CORPORATII. Noi NU mai vrem pamant? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: Trilateralii de la BNR au agenda: DISTRUGEREA AGRICULTURII DE SUBZISTENTA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  6. Pingback: Mihai Gotiu despre exterminarea micilor agricultori: de la COLECTIVIZAREA COMUNISTA la COMASAREA si INDUSTRIALIZAREA CAPITALISTA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  7. Pingback: Consilier prezidential despre “STRATEGIA BASESCU” PE AGRICULTURA. Romania ar trebui sa devina MARE PRODUCATOR REGIONAL prin cultivarea …ORGANISMELOR MODIFICARE GENETIC - Recomandari
  8. Pingback: Reportaj Le Monde Diplomatique: Agentii europenizarii vor SFARSITUL AGRICULTURII DE SUBZISTENTA DIN ROMANIA - Recomandari
  9. Pingback: SCRISOARE DESCHISĂ PRIMULUI-MINISTRU DACIAN CIOLOŞ DE ZIUA NAŢIONALĂ – semnal de alarmă al irlandezului din România, Peter Hurley: ŢĂRANII ROMÂNI SUNT ABANDONAŢI ÎN FAVOAREA MARELUI AGRO-“BUSINESS”! “Esenţa României iz
  10. Pingback: 27 de ONG-uri cer, printr-o scrisoare deschisa, primului-ministru Cioloș, MASURI URGENTE DE RESTRICTIONARE A CUMPARARII PAMANTURILOR DE CATRE STRAINI: “Asistăm la cronica unei morți anunțate: dispariția țăranului român și a agriculturii tra
  11. Pingback: ”Nu ne mai vindeți țara!” PROTESTE VEHEMENTE ALE FERMIERILOR. Desi premierul Ciolos a lansat un program pentru “CLASA MIJLOCIE” de la sat, fermierii obtin doar cu proteste SUBVENTII DE SUPRAVIETUIRE/ Produse lactate austriece pe baza de
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare