“Ce fericiti am putea fi daca L-am cunoaste cu adevarat pe Hristos!”

27-04-2011 4 minute Sublinieri

Cuvant de Inviere

Hristos a inviat!

Iubiti credinciosi,

De peste 2000 de ani intreaga crestinatate sarbatoreste ziua binecuvantata in care Iisus Hristos Mantuitorul lumii a inviat din moarte. In fiecare an, in prag de primavara, minunea Invierii Domnului ne reaminteste ca, noi, oamenii, n-am fost creati spre moarte, ci spre viata vesnica.

Acesta este motivul pentru care ne adunam aici, in tacerea noptii, credinciosi și mai putin credinciosi, poate chiar necredinciosi; virtuosi si pacatosi, tineri si batrani, barbati, femei si copii…toti venind la sfanta biserica pentru a ne impartasi din Taina tainelor, din minunea Invierii.

Stim preabine ca pentru cei mai multi dintre noi acest moment este sublim, cu adevarat dumnezeiesc, in timp ce pentru altii ar putea fi doar interesant; pentru unii emotionant pana la lacrimi, pentru altii doar frumos; pentru unii luminat si incarcat de har si binecuvantare, pentru altii doar o simpla manifestare traditionala… fiecare traind acest moment in functie de relatia sa personala cu Dumnezeu, pe masura credintei fiecaruia.

Cel ce a venit la Inviere insetat de iubire si adevar, se va intoarce acasa cu sufletul plin de Dumnezeul iubirii si al adevarului; cel ce a venit doar pentru frumusetea praznicului, s-a putut bucura de un ceremonial frumos si luminat; cel ce a venit doar pentru bunatatile culinare, nu se va intoarce acasa cu mana goala. Praznicul Invierii ne indestuleaza pe toti, si spiritual si material. Nimeni nu se va intoarce acasa mai sarac de cum a venit, pentru ca Domnul Dumnezeu e nemasurat in bunatate si darnic intru-toate.

El ofera cu aceeasi dragoste si marinimie sufleteasca si celui ce merita, si celui ce nu merita. Asa e Dumnezeu! El nu da cu masura, si nici nu cauta la fata omului. Domnul e generos, pentru ca El S-a jertfit si a inviat pentru toti deopotriva, si pentru cei buni, si pentru cei rai si de aceea tot ce da, da din preaplinul iubirii sale.

Prin urmare, numai cel ce nu vrea, numai cel ce refuza bunatatea si marinimia lui Dumnezeu, numai acela nu se va putea bucura de acest praznic luminat.

Cum sa-l faci pe om fericit, daca el nu vrea!

Iubiti credinciosi,

In aceste clipe de bucurie si iluminare sufleteasca, sa incercam macar un minut de tacere launtrica pentru a ingadui luminii lui Hristos sa patrunda in sufletele noastre.

Sa incercam acest lucru chiar acum si vom vedea cum lumina lui Hristos, va trece dincolo de privirea noastra, va patrunde lin in adancurile fiintei noastre.

Pacat ca nu va puteti vedea chipurile luminate, fetele patrunse de lumina pe care o tineti cu evlavie in mainile dumneavoastra. Daca v-ati vedea, ati constata cu uimire cum, aceasta lumina pe care ati primit-o, va transfigureaza intru-totul, va face mai frumosi, va deschide sufletele… pentru ca Hristos, Lumina lumii, va curata sufletele, va lumineaza viata, va da posibilitatea sa luati viata de la inceput, chiar din acest moment, chiar din aceasta noapte si din acest loc. Lumina lui Hristos va reda frumusetea chipului launtric cu tot ce are el mai sublim si mai frumos.

Noi nici nu stim cat de minunati si de pretiosi suntem! Amintiti-va ca Iisus Hristos a spus un lucru extraordinar; ca lumea intreaga, cu toate minunatiile ei, cu imensitatea si frumusetile ei, nu valoreaza cat un suflet de om. Va dati seama ce suntem? Ce valori, ce comori a pus Dumnezeu in fiecare dintre noi?

Haideti, dragii mei, sa re-descoperim aceste comori impreuna cu Hristos. Nu vedeti ca noi nu mai avem capacitatea de a ne vedea unii pe altii decat rai, urati, necinstiti, mincinosi, falsi, prefacuti…, ba, uneori folosim cuvinte si mai grele.

Oare chiar asa sa fim? De ce Hristos ne spune ca suntem atat de valorosi iar noi ne facem unii pe altii oameni de nimic?

Haideti sa-L lasam pe Hristos sa intre in camara sufletului nostru, in adancul fiintei noastre si sa refaca, sa ne redea frumusetea cea pierduta.

Sa faca El putina ordine in mintile noastre. Sa armonizeze El sentimentele noastre si viata noastra de zi cu zi. Ca, singuri, iata, nu suntem in stare sa ne schimbam prea mult.

Cum putem dori si spera la o lume mai buna, daca noi devenim din ce in ce mai rai? E un non sens. Cum putem astepta o viata mai frumoasa si mai linistita, daca noi traim intr-o dezordine, intr-un dezmat moral de care noi insine ne speriem?

De multe ori nu ne mai cunoastem si aproape ca nu ne mai recunoastem unii pe altii. In noi, aproape ca nu se mai vede chipul frumos si luminos al lui Dumnezeu.

„Da-mi iarasi bucuria mantuirii Tale si cu duh stapanitor ma intareste” a strigat psalmistul Davit in disperarea caderii lui.

Va asigur, dragi mei, ca daca ne vom lasa patrunsi de lumina lui Hristos, acum si aici, si in viitor, vom avea bucuria pe care a avut-o apostolul Toma cand L-a vazut pe Hristos inviat. Va amintiti, desigur,cum a strigat Toma cand L-a vazut pe Hristos inviat: Domnul meu si Dumnezeul meu!”

Cata mirare, cata uimire, cata bucurie si admiratie s-a revarsat in sufletul acestui om, cand L-a vazut pe Hristos inviat, cand a vazut cu ochii sai minunea Invierii.

Nu uitati, dragii mei, ca ceea ce ne ofera Hristos, nu ne poate oferi nimeni din lumea aceasta. Nu spun cuvinte mari, de dragul cuvintelor.

Dar, ati mai auzit vreodata sau ati intalnit pe cineva care sa va iubesca chiar si atunci cand nu-i acordati nici o atentie, cand ii intoarceti spatele, cand uitati de el, cind il judecati, cand treceti nepasatori pe langa el?

Ei bine, Iisus Hristos, aceasta face: iubeste, iarta, mangaie, alina, iese in intampinare, sare in ajutor…tocmai atunci esti mai singur, mai incercat, mai neajutorat.

Doamne, ce minunat este sa stii ca ai pe cineva atunci cand nu mai ai pe nimeni!

Ce fericiti am putea fi daca L-am cunoaste cu adevarat pe Hristos! Cat de minunata ar fi viata noastra!

Dragii mei,

Un an intreg ma tot gandesc si ma intreb: ce s-ar cuveni sa va spun in aceasta noapte pentru a reusi sa va sensibilizez sufletele, sa va misc putin inimile, sa va suscit interesul fata de problemele fundamentale ale vietii.

Ma gandesc deasemenea; ce ati dori Dvs. sa va spun? Ce anume v-ar interesa? Ce vreti de la viata, de la Dumnezeu, de la Biserica, de la preot?

Incercati sa va puneti singuri intrebarea: ce astept eu de la Hristos, de la Biserica Lui, de la slujitorii Lui, de la semenii mei, de la lumea in care traiesc?

V-am pus aceasta intrebare pentru faptul ca, in aceasta noapte, se implinesc 20 de ani de cand am oficiat prima slujba de inviere, aici in capitala Bavariei. De 20 de ani ma tot intreb: oare ce asteapta credinciosii acestia de la mine?

Mi-am pus aceasta intrebare constatand cu uimire ca oricat ma straduiesc, orice fac, oricat ma rog, oricat alerg… nu reusesc sa va adun, nu reusesc sa va conving ca fara Hristos viata nu-si gaseste nici o justificare, nici un rost.

Or, Hristos are nevoie de fiecare dintre noi, de noi toti, ca toti suntem ai Lui.

Sufletul din noi este briliantul fiintei noastre pe care Hristos L-a sadit in noi si il doreste din nou la Sine. El ni l-a dat si-l vrea inapoi, ca este al Lui.

Ce aveti de gand sa faceti cu aceasta comoara? Ce vreti sa faceti cu sufletul si cu viata dumneavoastra?

Unde vrem sa ajunga omenirea, daca noi stam mai mult cu spatele la Dumnezeu?

Mereu ne plangem ca lumea e rea, ca oamenii se degradeaza vazand cu ochii. Despre ce lume vorbim? La ce oameni ne referim? Oare nu facem si noi parte din aceasta lume? Oare nu suntem chiar noi cei pe care-i incriminam, ii judecam si-i aratam cu degetul?

Pentru a raspunde acestor multe intrebari, eu va provoc, acum, in aceasta luminata zi a Invierii chemandu-va la o viata mai frumoasa, mai linistita, mai tihnita, (…) superioara, mai omeneasca daca vreti.

Haideti, dragii mei, sa dam glas marturisirii pe care au facut-o nasii nostri atuci cand am fost botezati, raspunzand la intrebarea:

„Te-ai unit cu Hristos?

– Da, m-am unit cu Hristos!”, au marturisit ei in fata lui Dumnezeu.

Cum ne-am unit cu Hristos, cand noi nu mai stim aproape nimic despre El, nu mai facem aproape nimic pentru El si impreuna cu El?

De atunci si pana astazi au trecut ani multi iar noi ne-am indepartat de Hristos, Il cautam de Pasti si de Craciun si, eventual, cand ajungem la vreun necaz.

In numele Lui, va chem la un nou mod de viata: viata in Hristos si cu Hristos. Nici nu stiti cat de frumoasa si de luminoasa este aceasta impreuna-lucrare, aceasta impreuna-vietuire cu Hristos.

„Cel ce are urechi de auzit sa auda!”

Va multumesc ca ati venit in aceasta noapte sa-L primiti pe Hristos in sufletele dumneavoasta.Va multumesc ca ati venit sa ne bucuram impreuna de farmecul acestei nopti sfinte, de lumina Invierii Sale.

Multumesc si celor veniti din tara, de pe meleagurile noastre dragi, dar si celor din orasele invecinate. In mod special multumesc celor ce si-au dat osteneala pentru ca, noi toti, sa ne putem bucura de acest praznic luminat.

Tuturor va impartasesc binecuvantarea lui Hristos.

Duceti bucuria Invierii tuturor celor dragi, dar mai ales celor bolnavi care ar fi dorit sa vina la slujba de Inviere dar, din cauza suferintei, n-au putut.

Duceti lumina Invierii si celor care ar fi putut sa vina, dar nu s-au ostenit sa iasa din casa.

Spuneti-le tuturor ca Hristos a inviat si pentru ei.

Lumina Invierii sa va umple sufletele de bucurie!

Sarbatori fericite!

Amin.

Hristos a inviat!

Hristos a inviat!

Preot,

Simion Felecan

sursa: Parohia ortodoxa Buna vestire, Munchen

Vezi si:


Categorii

Pagini Ortodoxe, Preoti si duhovnici romani, Sarbatori, comemorari, sfinti

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

33 Commentarii la ““Ce fericiti am putea fi daca L-am cunoaste cu adevarat pe Hristos!”

 1. Pingback: Război întru Cuvânt » Parintele Sofian Boghiu si IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei: UNDE IL GASIM PE HRISTOS CEL INVIAT, CINE SI CUM IL POATE RECUNOASTE?
 2. Pingback: Război întru Cuvânt » Lumini de cuvant, din lacrima si har, de la Parintele Constantin Sarbu, pentru SAPTAMANA LUMINATA, SAPTAMANA VESNICIEI. Cum sa aprindem lumina din noi?
 3. Pingback: Război întru Cuvânt » Unde L-au ascuns pe Hristos?
 4. Pingback: Război întru Cuvânt » Injumatatirea Praznicului Cincizecimii: HRISTOS IN MIJLOCUL NOSTRU, DAND APA VIE CELOR INSETATI DE NE-LUMESC
 5. Pingback: Război întru Cuvânt » Ce este Adevarul? UN CUVANT CAPITAL AL SFANTULUI IUSTIN POPOVICI SI O MEDITATIE PE MARGINEA SA. Totul in Hristos…, nu doar in numele Lui!
 6. Pingback: PS SEBASTIAN: “Suntem obsedati de rau, de diavol si de puterile lui, in loc sa fim obsedati de Dumnezeu si de Inviere! FERITI-VA SA CICALITI OAMENII!” -
 7. Pingback: PARINTELE ARSENIE MUSCALU: Ce sa facem ca sa traim bucuria Invierii, cum sa pastram harul, cum sa ne reinsufletim ravna si bucuria de a trai? -
 8. Pingback: Cum sa parcurgem cu vrednicie SAPTAMANA LUMINATA? Cum sa ne IMPARTASIM si cum sa evitam INSELAREA LA RUGACIUNE? Sa cautam sau nu starile de BUCURIE? -
 9. Pingback: PARINTELE TEOFAN de la Nera: “INVIEREA nu poate fi inteleasa decat cu un «CUGET DE OM NEBUN». Vacanta de Pasti pentru multi este un concediu din care Dumne­zeu a fost ‘concediat’“ si prin care SE ADANCESC IN MOARTE -
 10. Pingback: Un mesaj pentru azi: “VINO SI VEZI!”. Convertire si reconvertire continua la Ortodoxie -
 11. ‘Nu vedeti ca noi nu mai avem capacitatea de a ne vedea unii pe altii decat rai, urati, necinstiti, mincinosi, falsi, prefacuti…, ba, uneori folosim cuvinte si mai grele.’

  Frumos discurs. Ii dau dreptate: trebuie sa invatam sa vedem si lumina din celalalt, nu doar intunericul din el. Numai asa o putem face sa iasa la iveala.

  E o lectie pe care cu greu incerc, mai nou, sa mi-o insusesc cu fiecare zi.

 12. Pingback: CUTREMURATOAREA BUCURIE A INTALNIRII CU HRISTOS: “Unde vom gasi un stapan mai bland, un Tata mai bun, un Frate care sa puna umarul acolo, cand ne este greu, un Mire care sa Se jertfeasca in locul nostru si pentru noi?” | Cuvântul Ortodox
 13. Pingback: “BINECUVANTATA DEZNADAJDUIRE” – Pogorarea la iad impreuna cu Hristos | Cuvântul Ortodox
 14. Pingback: INVIEREA LUI HRISTOS CA POGORARE IN MIJLOCUL IADULUI DIN LUMEA NOASTRA… Pastorala IPS Teofan: “Există multă moarte în noi şi în lume, dar există şi oameni ai învierii care nu şi-au plecat genunchii în faţa mulţimii de idoli aşeza
 15. Pingback: VENIȚI DE LUAȚI LUMINĂ! “Auzi? Înviază Hristos! Adică tu, adică eu, adică toţi aceştia pentru care plângem!” | Cuvântul Ortodox
 16. Pingback: PAZA LUMINII IN CAUSUL INIMII: “Nu poţi să te bucuri de Învierea lui Hristos, şi cu Hristos dacă nu mergi pe calea Lui. Este o bucurie care nu este din lumea aceasta, nu este o bucurie sentimentală sau trupească – şi atunci va trebui SĂ
 17. Pingback: VINO, DOAMNE IISUSE! “Nu te teme! Eu sunt Dumnezeul tău şi te ţin de mână şi te întăresc…” | Cuvântul Ortodox
 18. Pingback: PE CALE CU IISUS, CU INIMA ARZAND: “Nu Te-am vazut si nu Te-am auzit; dar am stiut Ca Tu erai Acela…” “Si n-am stiut ca asta e iubire, sa treci din bezna in nemarginire, cu mana stransa-n mainile Cuiva…” | Cuvântul Ort
 19. Pingback: VIAȚA CA O SĂPTĂMÂNĂ LUMINATĂ: “Acum toate s-au umplut de Lumină: și cerul, și pământul, și cele dedesubt”/ “FĂCLII SĂ FIȚI ACOLO UNDE MERGEȚI!” | Cuvântul Ortodox
 20. Pingback: OCHII LUI DUMNEZEU. Motivele pentru care nu ne sunt ascultate intotdeauna rugaciunile si pentru care AVEM NEVOIE de dureri si necazuri ca sa (re)descoperim adevarul vietii noastre. DRAGOSTEA RANITA A LUI HRISTOS PE CARE O IGNORAM SI CARE CAUTA SA SE ODIHN
 21. Pingback: Cea mai insemnata PROVOCARE a Evangheliei: SA AM O RELATIE PERSONALA, COTIDIANA, CU HRISTOS: “Mantuitorul nu vine sa vorbeasca cu o masa de oameni, cu o turma mare de oameni. Vrea sa vorbeasca cu fiecare dintre noi, personal”. CUVANT AL PR. CL
 22. Pingback: PARINTELE SILUAN OSEEL, SFANTUL FILOCALIC DIN EINDHOVEN († 19 aprilie 2015) – INTRUPAREA RUGACIUNII SI DRAGOSTEI ARZATOARE: “Gândește-te bine, suntem noi doi și Hristos în veșnicie, nimeni și nimic nu mai contează, nici ce a fost. De
 23. Pingback: ATINGEREA VESNICIEI – experienta uluitoare, “prooroceasca”, a vederii tainice a IUBIRII LUI DUMNEZEU, care ne insufla TANJIREA dupa trairea neincetata in prezenta Sa, chemându-ne la TRANSFIGURARE: “Foc am venit să arunc pe pămâ
 24. Pingback: MARTURIA EXTRAORDINARA A PARINTELUI CIPRIAN NEGREANU despre problemele tinerilor credinciosi de astazi si convertirea sa minunata: INTALNIREA NEVAZUTA CU DRAGOSTEA LUI DUMNEZEU CARE TE INGENUNCHEAZA (video + text) | Cuvântul Ortodox
 25. Pingback: PARABOLA PĂRINTELUI MILOSTIV: “Dacă omul nu se încredinţează de iubirea părintească a lui Dumnezeu, nu se poate lupta duhovniceşte” | Cuvântul Ortodox
 26. Pingback: SFANTUL NECTARIE DE EGHINA despre CHIPUL OMULUI CU ADEVARAT CREDINCIOS | Cuvântul Ortodox
 27. Pingback: “EU SUNT PRIETENUL TĂU, capul tău, sunt fratele tău, soră, mamă, TOATE, şi nu voiesc alta decât să fii şi tu prietenul Meu. Tu eşti Mie totul… Ce doreşti mai mult? PENTRU CE TE TRAGI ÎNDĂRĂT DE LA ACEL CE ATÂT DE MULT TE IUBEȘT
 28. Pingback: "E VREMEA SĂ DESCHIDEM OCHII ȘI SĂ VEDEM CINE VREA SĂ NE ROBEASCĂ! Vremea este, frați și surori, a căuta să plăcem mai mult lui Dumnezeu decât oamenilor și lumii!". PS SILUAN AL ITALIEI - mesaje puternice și importante la Învierea
 29. Pingback: ÎNTÂLNIREA INIMII CU STRĂINUL. Drumul vieții noastre spre Emausul Învierii, între FRÂNGEREA INIMII și FRÂNGEREA PÂINII. “Nu seamănă oare cu ceea ce trăim noi astăzi?” Când RĂUL, CONFUZIA și TULBURAREA par să fi pus deplină s
 30. Pingback: ”Hristos Cel Înviat, văzând dragostea pe care noi I-o arătăm, intervine și dizlocă toate pietrele, toate stavilele care stau în calea întâlnirii cu El”. PREDICĂ însuflețitoare a Înaltpreasfințitului IEROTHEOS la Iași, în DUMINICA MIRO
 31. Pingback: “Pentru ce tu omule, M-ai lăsat pe Mine? Pentru ce de la Cel ce te-a iubit te-ai întors? Pentru ce iarăşi te-ai lipit de vrăjmaşul?” | Cuvântul Ortodox
 32. Pingback: PRIN CRUCE NE-A VENIT INVIEREA, PRIN NECAZURI SI DURERE NE VINE ADEVARATA BUCURIE MANTUITOARE. Pastorala Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit SERAFIM la Sfintele Paști, 2019 | Cuvântul Ortodox
 33. Pingback: “Domnul meu si Dumnezeul meu!”. PS BENEDICT – cuvânt sensibil și profund despre NEVOIA DE TRĂIRE A ÎNVIERII ca EXPERIENȚĂ A ÎNTÂLNIRII PERSONALE CU HRISTOS, nevoie vitală, “ca a unui pământ însetoșat” (VIDEO, TEX
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare