PRIN CRUCE NE-A VENIT INVIEREA, PRIN NECAZURI SI DURERE NE VINE ADEVARATA BUCURIE MANTUITOARE. Pastorala Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit SERAFIM la Sfintele Paști, 2019

28-04-2019 Sublinieri

Mitropolia Germaniei, Europei Centrale și de Nord:

Crucea și Învierea – izvorul bucuriei și al fericirii

 Pastorala Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Serafim la Sfintele Paști, 2019

 „…Iată a venit prin cruce bucurie la toată lumea…”

 Preacucernici Părinţi şi iubiţi credincioşi,

Hristos a înviat!

În noaptea de Paști, ca și în fiecare duminică la slujba Utreniei auzim imnul: „Învierea lui Hristos văzând, să ne închinăm Sfântului Domnului Iisus, Unuia Celui fără de păcat. Crucii Tale ne închinăm Hristoase și Sfântă Învierea Ta o lăudăm și o mărim: că Tu ești Dumnezeul nostru, afară de Tine pe altul nu știm, numele Tău numim. Veniți toți credincioșii să ne închinăm Sfintei Învierii lui Hristos, că, iată, a venit prin cruce bucurie la toată lumea. Totdeauna binecuvântând pe Domnul, lăudăm Învierea Lui, că, răstignire răbdând pentru noi, cu moartea pe moarte a călcat”.

Acest preafrumos imn îl rostește, de asemenea, preotul la fiecare Sfântă Liturghie în momentul în care pune părticele NI și KA din Trupul Domnului în Sfântul Potir pentru împărtășirea credincioșilor. Credincioșii se împărtășesc, deci, cu părticele NI și KA, cuvinte, care în limba greacă, înseamnă: (Iisus) Biruitorul!

Învierea Domnului, pe care o preamăresc nenumărate cântări bisericești, stă la temelia credinței creștine. „Căci dacă Hristos n-a înviat, zadarnică este credința noastră”, spune Sfântul Apostol Pavel (cf. I Corinteni 15, 17). Nu ne putem numi creștini, dacă nu credem în Învierea Domnului prin care El a biruit moartea, cel mai mare dușman al omului. Înviind a treia zi, Mântuitorul Iisus Hristos a dovedit că n-a fost doar un simplu om, neputincios în  fața morții, ci și Dumnezeu Care singur poate birui moartea. Totodată, prin Înviere, Mântuitorul a confirmat și pecetluit învățătura Sa și toate minunile săvârșite de-a lungul vieții Sale pământești, care altfel s-ar fi uitat în generațiile următoare. Predica Apostolilor la toate neamurile a avut în centrul ei tocmai minunea Învierii ca adevăr fundamental al noii credințe. Tot astfel și predica noastră a urmașilor lor, episcopi și preoți, trebuie să aibă în centrul ei mesajul Învierii, al biruinței, al nădejdii și bucuriei care ne ridică din moarte, din moartea sufletească și din moartea trupească. Cine crede cu adevărat în Învierea lui Hristos, acela este salvat din toate situațiile de moarte prin care trece. Noi toți facem în viața de zi cu zi experiențe triste care pot fi asemănate într-un fel cu moartea pentru că în ele simțim că ne scade elanul vieții, bucuria de a trăi și puterea de a ne lupta cu greutățile până la capăt. De multe ori, ni se pare că suferim prea mult, că Dumnezeu este nedrept cu noi și că nu ne împlinește rugăciunea așa cum dorim. De aceea ne îndoim în credință și ne pierdem ușor răbdarea și curajul de a ne lupta până la capăt. Cel care însă crede nestrămutat în Hristos, Care a biruit moartea, va birui și el cu răbdare toate încercările vieții, iar la sfârșit va birui și moartea. Căci Învierea lui Hristos este și învierea noastră. Odată cu Învierea Sa, Hristos Domnul a înviat potențial întreg neamul omenesc, redeschizând pentru toți oamenii porțile Raiului, închise după căderea în păcat a lui Adam și a Evei. Astfel toți cei ce cred în Hristos sunt biruitori împreună cu El și moștenesc viața veșnică pentru care am fost creați. Iar credința în Învierea lui Hristos se face în noi izvor de putere și de neîncetată bucurie.

Iubiți credincioși,

Adevărata bucurie, bucuria care nu piere niciodată, se dobândește numai prin purtarea cu credință, cu bărbăție și cu răbdare a crucii pe care o avem fiecare în viața aceasta. Imnul citat la începutul acestui cuvânt spune: iată a venit prin cruce bucurie la toată lumea“. Bucuria vine deci prin cruce, prin suferință și prin răbdarea necazurilor. Acesta este un paradox, dar și o mare realitate. Noi ne înșelăm când ne imaginăm că bucuria sau fericirea înseamnă a nu avea necazuri și greutăți, a poseda cât mai multe bunuri materiale, a ne împlini plăcerile simțurilor sau  a avea o poziție socială cât mai înaltă. Trebuie însă să știm că așa zisa „fericire“  de pe urma bunurilor lumii acesteia este foarte înșelătoare și de scurtă durată. Din păcate, cei mai mulți oameni astăzi caută doar această fericire pământească și uită cu totul de bucuria cerească spre care năzuiește sufletul omului, creat de Dumnezeu ca să tindă spre El și nu spre bunurile pământești. „Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și toate celelalte se vor adăuga vouă“ (Matei 6, 33), zice Mântuitorul. Așadar bucuria adevărată și fericirea netrecătoare le primim de la Dumnezeu atunci când Îl punem pe El pe primul plan al vieții noastre și ne purtăm cu răbdare și cu nădejde crucea de toate zilele. Dacă în fiecare zi ne încredințăm viața lui Dumnezeu și ne rugăm cu credință, punându-I înainte necazurile pe care le avem, vom simți în sufletul nostru nu numai curajul și puterea de a le învinge, încetul cu încetul, ci și o bucurie care nu este pământească, ci cerească. Toți Părinții sfinți care au câștigat de-a lungul vieții lor, prin încercări și ispite de tot felul, o mare experiență duhovnicească, vorbesc de bucuria care se naște din durere” sau de durerea bucuroasă” și ne învață să nu ne descurajăm în lupta cu greutățile vieții. Necazurile sunt chiar necesare, pentru că este imposibil să-L cunoști îndeaproape pe Dumnezeu și să-I simți iubirea fără să treci prin greutăți, fără să fi încercat ca aurul în topitoare.

În viața mea de aproape 50 de ani de slujire în Biserică, am cunoscut mulți credincioși greu încercați, unii zăcând pe pat zeci de ani, alții având copii cu handicap din naștere, alții care și-au pierdut copii. Toți aceștia mi-au mărturisit că numai datorită încercărilor, uneori la limita răbdării, au cunoscut cu adevărat pe Dumnezeu și că durerea lor s-a prefăcut în bucurie. Un cuvânt înțelept spune că pe Dumnezeu nu-L cunoștem decât printre lacrimi. De aceea să nu ne descurajăm niciodată, indiferent cât de grea ne este crucea, căci tocmai în cruce se ascunde învierea și prin cruce vine bucuria. Părinții din vechime spun că în vremurile de pe urmă, adică în vremurile noastre, oamenii se vor depărta de Dumnezeu, nu se vor mai ruga, nu vor mai posti, vor uita de Biserică și vor trăi în fărădelegi, căutând numai plăcerea simțurilor. Și totuși Dumnezeu ca un Tată atotiubitor nu-i va pierde, ci îi va mântui prin necazurile care vin asupra lor datorită păcatelor, dacă ei le vor răbda fără cârtire și se vor întoarce la Dumnezeu.

Iubiți credincioși,

Mântuitorul Iisus Hristos ne-a învățat cum să trăim pentru ca să fim fericiți, adică să-L avem pe Dumnezeu în inimile noastre. Între cele nouă Fericiri, pe care le auzim la fiecare Sfântă Liturghie, a șasea este: „Fericiți cei milostivi că aceia se vor milui” (Matei 5,7). Iar în cartea Faptele Apostolilor, Sfântul Pavel îi îndeamnă pe preoții din Efes, zicând: „ostenindu-vă astfel, trebuie să ajutați pe cei slabi și să vă aduceți aminte de cuvintele Domnului Iisus că El a zis: Mai fericit este a da decât a lua” (20, 35). Înțelegem deci că milostenia, ca faptă concretă a iubirii semenilor, ne face fericiți. Din păcate, cei mai mulți cred că făcând milostenie sau ajutând pe cei lipsiți, sărăcesc. Dimpotrivă: „Dăruind vei dobândi, ne spune monahul de la Rohia, Părintele Nicolae Steinhardt.  Într’adevăr cu cât facem mai mult bine semenilor noștri, cu atât mai mult ne îmbogățim, căci Dumnezeu răsplătește însutit fiecare faptă bună făcută cu inima. Mai ales, făcând milostenie vom fi fericiți! Știința modernă confirmă aceasta constatând că cei care au o inimă milostivă sunt cu adevărat fericiți: creierul lor produce serotonina care este tocmai hormonul fericirii!

De aceea vă pun la inimă să fiți milostivi și să faceți fiecare, după putere, cât mai mult bine, ajutând pe semenii aflați în lipsuri, mai cu seamă pe frații noștri din România. Să nu uitați nici de nevoile pe care le au parohiile noastre și de preoții care vă slujesc cu multă jertfă. Știți cu toții că la München, Preasfințitul Sofian se străduiește să zidească o mănăstire; de asemenea la Viena avem în construcție o biserică, precum și în parohile din Leipzig și din Bonn. Alte parohii au mari datorii la bancă pentru bisericile construite sau cumpărate: Berlin, Hamburg, Mannheim, Erfurt și altele. Împreună cu Preasfințitul Sofian și cu toți preoții noștri vă mulțumim pentru dragostea cu care ne înconjurați și pentru ajutorul pe care ni-l dați.

Harul Domnului nostru Iisus Hristos și dragostea lui Dumnezeu Tatăl și împărtășirea Sfântului Duh să fie cu voi cu toți!

Vă urez tuturor:  Sărbători fericite, pace și bucurie!

 Al vostru de tot binele doritor și rugător către Domnul Cel înviat,

Mitropolitul Serafim

 

Legaturi:

DUMNEZEU NU DOARME, DUMNEZEU NU INTARZIE SA LUCREZE! Prima parte a conferintei IPS Serafim de la Cluj (2018) cu invataturi de mare folos despre ROSTUL NECAZURILOR, lucrarea tainica a lui Dumnezeu in vremea inmultirii pacatului, SUFERINTA PENTRU PACATELE ALTORA si lasarea in mainile lui Dumnezeu, asumand toate cele ingaduite de El (VIDEO + TEXT)

PREASFINȚITUL MACARIE: “Putem zăvorî bucuria Învierii în inima noastră doar dacă nu părăsim drumul dureros al răstignirii”

HRISTOS A INVIAT din morti cu moartea pe moartea calcand! CUM INVIEM SI NOI? “Mana Celui Care a biruit moartea se intinde spre noi; nu trebuie decat sa intindem si noi mana noastra si sa o prindem pe a Lui”

INVIEREA LUI HRISTOS si cum poate fi ea inteleasa si traita in duh si adevar: “BUCURIA INVIERII este ceva pe care noi o putem trai doar daca invatam mai intai TRAGEDIA CRUCII. Noi stim ca Imparatia lui Dumnezeu este a noastra DOAR DACA IL URMAM!”

Fara CRUCE nu e posibila INVIEREA! Unde Il gasim langa noi pe HRISTOS Cel rastignit si Inviat?

PAZA LUMINII IN CAUSUL INIMII: “Nu poţi să te bucuri de Învierea lui Hristos, şi cu Hristos dacă nu mergi pe calea Lui. Este o bucurie care nu este din lumea aceasta, nu este o bucurie sentimentală sau trupească – şi atunci va trebui SĂ ÎNVĂȚ SĂ TRĂIESC VIAȚĂ DUHOVNICEASCĂ”. Parintele Dionisie de la Albac despre INVIERE ca REALITATE A PROPRIEI VIETI

PARINTELE TEOFAN de la Nera: “INVIEREA nu poate fi inteleasa decat cu un «CUGET DE OM NEBUN». Vacanta de Pasti pentru multi este un concediu din care Dumnezeu a fost ‘concediat’“ si prin care SE ADANCESC IN MOARTE

“In zilele noastre atat de viclene, in care criza ii ingenuncheaza pe multi, CUM SE POATE BUCURA CINEVA DE INVIERE?” – Parintii Moise Aghioritul si Zaharia Zaharou ne invata CUM SA PRIMIM HARUL INVIERII SI SA GUSTAM PREZENTA LUI HRISTOS IN INIMA, invingand moartea din noi in fiecare zi

“Ce fericiti am putea fi daca L-am cunoaste cu adevarat pe Hristos!”

PARINTELE ARSENIE MUSCALU: Ce sa facem ca sa traim bucuria Invierii, cum sa pastram harul, cum sa ne reinsufletim ravna si bucuria de a trai?

“Cu moartea pe moarte calcand…”: TAINA INVIERII – de la icoana pogorarii la Iad la viata de dupa moarte. IN CE FEL SA INTELEGEM CA ESTE BIRUITA MOARTEA SI CE ROL ARE TRUPUL? “Noi suntem mântuiți în trupul nostru, nu de el”

INVIEREA – singurul lucru care s-a intamplat cu adevarat. CAT DE MULT TREBUIE SA MURIM CA SA INVIEM?/ Astazi Hristos Biruitorul a ZDROBIT PORTILE IADULUI/ Sarbatoarea Pastilor: intre NOSTALGIA SACRULUI si DESACRALIZAREA NOII RELIGII A CONSUMISMULUI

“BINECUVANTATA DEZNADAJDUIRE” – Pogorarea la iad impreuna cu Hristos

Eli, Eli, lama sabahtani? – Trairile Mantuitorului Iisus Hristos pe Cruce. SINGURATATE, PARASIRE, INCREDINTARE, MOARTE PENTRU NOI. “Dumnezeu are nevoie de tine, de mine, de noi toti, pentru ca, prin prezenta noastra, oamenii sa simta prezenta lui Dumnezeu”. Cuvinte cu putere multa de la PS DAMASCHIN DORNEANUL si Arhim. Benedict Vesa (VIDEO, TEXT)

TAINA INVIERII: IUBIREA care “calca pe moarte cu MOARTEA”/ Putem trai Invierea in fiecare zi, prin fiecare jertfa, cat de mica!/ Cum putem fi partasi pogorarii la Iad: SA TRIMITEM MACAR O LACRIMA DIN ADANCUL INIMII IN CASELE SUFERINTEI, pentru a mangaia “necazul saracilor si suspinul nenorocitilor”

PARINTELE GALERIU – Filmare-document din 1992, la “Secvential”: NUMAI PRIN TRAIREA VIE PANA LA JERTFA AJUNGI LA INVIERE!

Mitropolitul Neofit de Morfou: INVATAND SMERENIA LUI HRISTOS prin TACERE, SLUJIREA CELOR SUFERINZI, RABDAREA BOLII si RUGACIUNEA CU DURERE

SĂPTĂMÂNA MARE – hotarul judecăţii noastre. SCANDALUL CRUCII ÎN VIAŢA NOASTRĂ şi ALTOIREA NOASTRĂ LA TAINA PĂTIMIRII DOMNULUI: “Atâta vreme cât omul rămâne izolat în dreptăţile lui, nu are nicio legătură cu Hristos cel Răstignit”

SARBATOAREA CELUI SINGUR, TRIST SI LEPADAT… Cuvinte duhovnicesti zguduitoare la INTRAREA IN IERUSALIM si intrarea in SAPTAMANA PATIMILOR LUI HRISTOS. “Daca nu exista in noi trairea si trecerea prin aceste PATIMIRI, nu vom putea niciodata sa gustam din ceea ce este cu adevarat INVIEREA. O vom trata SUPERFICIAL si vom pierde tocmai esentialul”. CUM IL RASTIGNIM SI NOI PE DOMNUL?

“Cand lumea se salbaticeste cu toata puterea pentru a ne opri de la adancimea Vietii intru Hristos…” – RUGACIUNEA SI CRUCEA

CUVINTE VII DE LA PARINTELE CALCIU DESPRE SENSUL SUFERINTEI: “Oricine e îndurerat şi plânge, Hristos plânge cu el!“. HRISTOS SUFERA IN NOI

SUNTEM ADEVARATI DOAR ATUNCI CAND PLANGEM/ “La multimea faptelor mele celor rele, cugetand eu ticalosul…” – CUVANT PROFUND SI PUTERNIC DE TALCUIRE LA CANONUL SFANTULUI ANDREI CRITEANUL (audio, text)

FERICIȚI CEI CE PLÂNG… “Iar noi nu ştim să ne plângem păcatele şi nici nu vrem, pentru că nesimţirea şi răceala noastră faţă de mântuire ne determină să nu mai căutăm bucurii adevărate, ci distracţii fără sens…“

Sfantul Ioan Scararul despre PLANSUL DE-BUCURIE-FACATOR

OMUL LAUNTRIC SI VALOAREA LACRIMILOR. Cuvant pentru suflet de la ARHIM. ZAHARIA ZAHAROU – calauza pe calea Postului. CUM SA NE REDESCOPERIM SI SA NE CURATIM INIMA, facand-o locul unde “Dumnezeu Se revarsa ca o ploaie”?

“Tot darul de Sus ni-l insusim neaparat prin suferinta”. PARINTELE SOFRONIE despre BUCURIA DE A FI BIRUIT DE DUMNEZEU. De ce Dumnezeu ingaduie incercarea parasirii Sale, a “pogorarii in intuneric” si a atacurilor infuriate ale Ispititorului? “BINECUVANTAREA DE A CUNOASTE CALEA” (III)

“Vom vedea pe Dumnezeu precum este” (IV): ARHIMANDRITUL SOFRONIE despre SUFERINTELE SI FERICIRILE DUHULUI: “Este oare cu putinta… fara o mare lupta cu propriile patimi, fara un plans zdrobitor, fara multime de scarbe, fara o arzatoare intristare? Toate se agonisesc prin multe suferinte“

Arhim. Ioan Krestiankin despre VREMURILE NOASTRE si MANTUIREA PRIN NECAZURI: “Ne aşteaptă vremuri mult mai dificile. Nu se poate să trăim acum fără discernământ”. CUM PUTEM REZISTA GROZAVIILOR VIITOARE SI DUHULUI APOSTAZIEI? “Mulţi deja poartă pecetea, chiar dacă au documente de tip vechi”

SFÂNTUL IGNATIE BRIANCIANINOV, scrisori către mireni: NECAZURILE SUNT PARTEA VREMURILOR NOASTRE. Semnele premergătoare lui Antihrist: năzuinţa generală numai spre cele materiale şi uitarea de cele veşnice

Sfantul Ignatie Briancianinov despre ISPITELE CRESTINILOR DIN URMA, cu puteri slabe, lipsiti de FORMARE DUHOVNICEASCA si asaltati de curse si sminteli: “Trairea vietii dupa Dumnezeu va deveni foarte dificila din cauza apostaziei generalizate“

NECAZURILE SI ISPITELE SUBTILE – PARTEA NOASTRA

Vladica Antonie Marturisitorul despre VEACUL RABDARII SI VEACUL PRIGOANEI. “Se apropie asa niste vremuri, incat fara indeplinirea pravilei de rugaciune, nimeni nu va rezista”

 

***

PASTORALA DE PASTI (2019) a IPS TEOFAN, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei despre caile de a ne impartasi de COBORAREA LUI HRISTOS IN VIATA NOASTRA: “Cum putem oare iesi din acest IAD care ne cuprinde tot mai mult? Cum se poate depasi STAREA DE MOARTE infiltrata pana in cele mai adanci unghere ale vietii noastre?” (si VIDEO)

“Împreună-moștenitori cu Hristos”. PASTORALA PS MACARIE LA ÎNVIEREA DOMNULUI (2019), DUREROASĂ CHEMARE PĂRINTEASCĂ DE ÎNTOARCERE “de la iluziile și de la căile cele largi și pierzătoare ale lumii” LA RĂDĂCINILE IDENTITĂȚII CREȘTINE ȘI ROMÂNEȘTI: “În aceste vremuri atât de învârtoșate, să nu uitați drumul de întoarcere spre casa părintească și pământul strămoșesc, spre izvoarele neamului nostru”

Pastorala de Paști (2019) a PS IGNATIE, Episcopul Hușilor despre CINA DE LA EMAUS, VEDEREA NEVĂZUTULUI și vremurile TOTALITARISMULUI PROGRESIST: “Totalitarismul actual este mai cumplit şi mai groaznic pe termen lung decât totalitarismele secolului al XX-lea… Uneori nici nu ne dăm seama cum NE DISTRUGE „GRAȚIOS” ȘI „TOLERANT”, ca şarpele care îşi calculează cu precizie muşcătura fatală”

“Iubite frate, tu să fii icoana învierii tale!”– PASTORALA ÎPS IOAN, Mitropolitul Banatului, la ÎNVIEREA DOMNULUI (2019): “Noi I-am dat piroane, El ne-a dat sângele iubirii Sale. Noi I-am dat moarte, El ne-a dat viață”. TAINA BOBULUI DE GRÂU CARE MOARE, TAINA IUBIRII CARE SE JERTFEȘTE

PS SILUAN ȘPAN, Episcopul românilor din Italia – mesaj video și Pastorala de Învierea Domnului (2019) CU GÂNDUL ÎMPREUNA-PĂTIMITOR LA CEI AFLAȚI ÎN FELURITE SUFERINȚE și cu îndemnul apăsat la TREZVIE și la RĂSCUMPĂRAREA VREMII: “Să luăm, cu toții, aminte, că vine ceasul – și acum este – când NU SE MAI POATE TRĂI ȘI CU LUMEA ACEASTA, ȘI CU DUMNEZEU…. Că, iată, am ajuns să vedem împlinindu-se cuvintele Sfântului Apostol Pavel despre zilele din urmă…”

CINE A MAI POMENIT VREODATĂ CA DUMNEZEU SĂ SE FACĂ OM? DAR CA ACESTA SĂ MOARĂ PENTRU NOI? Pastorala de Înviere a PS SEBASTIAN, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor (2019)

STRIGĂTUL DISPERAT AL UNUI ARHIEREU CARE PLÂNGE DISPARIȚIA IMINENTĂ A NEAMULUI ROMÂNESC. România înlăcrimată își strigă fiii rătăcitori prin Pastorala dureroasă de Paști a Episcopului Maramureșului, PS IUSTIN: “Oare cum să ne rugăm și cât să stăm în genunchi în fața Mântuitorului Iisus Hristos ca SĂ ÎNVIEZE NEAMUL NOSTRU CARE SE STINGE PE ZI CE TRECE?!”


Categorii

Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, Invierea Domnului (Sfintele Pasti), IPS Serafim, Pastorale

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “PRIN CRUCE NE-A VENIT INVIEREA, PRIN NECAZURI SI DURERE NE VINE ADEVARATA BUCURIE MANTUITOARE. Pastorala Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit SERAFIM la Sfintele Paști, 2019

  1. Pingback: PASTORALA DE PASTI (2019) a IPS TEOFAN, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei despre caile de a ne impartasi de COBORAREA LUI HRISTOS IN VIATA NOASTRA: "Cum putem oare iesi din acest IAD care ne cuprinde tot mai mult? Cum se poate depasi STAREA DE MOART
  2. Pingback: STRIGĂTUL DISPERAT AL UNUI ARHIEREU CARE PLÂNGE DISPARIȚIA IMINENTĂ A NEAMULUI ROMÂNESC. România înlăcrimată își strigă fiii rătăcitori prin Pastorala dureroasă de Paști a Episcopului Maramureșului, PS IUSTIN: “Oare cum să ne rugă
  3. Pingback: PS SILUAN ȘPAN, Episcopul românilor din Italia - mesaj video și Pastorala de Învierea Domnului (2019) CU GÂNDUL ÎMPREUNA-PĂTIMITOR LA CEI AFLAȚI ÎN FELURITE SUFERINȚE și cu îndemnul apăsat la TREZVIE și la RĂSCUMPĂRAREA VREMII: "Să l
  4. Pingback: “DUREREA VOASTRA ESTE SI DUREREA NOASTRA pentru ca acum bisericile noastre sunt goale, dar e mare nevoie sa traim aceste vremuri cu DOR dupa Domnul Hristos”. PS BENEDICT BISTRITEANUL (si video): “Rugaciunea pentru lume DOARE. E mare criz
  5. Pingback: “Ce iubeste omul mai mult in aceasta lume devine dumnezeul lui” – PS BENEDICT BISTRITEANUL (predica video si text): “IUBIREA EXISTA ODATA CU CRUCEA. Exista putina iubire in lume tocmai pentru ca fugim de suferinta. Cand iubesti, nu
  6. Pingback: “NI SE CERE MĂRTURISIRE. Chiar dacă vin ideologii străine înspre noi, cei care le acceptă sau nu le acceptă suntem noi. PRIMUL PAS ESTE SĂ TRĂIM ALTFEL DECÂT TRĂIESC CEI MULȚI”. PS Benedict Bistrițeanul despre IUBIREA și URMAREA L
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate