update – Coperta The Economist: MARSUL PROTESTELOR A CUPRINS INTREAGA LUME

27-06-2013 1 minut Sublinieri

THE-EC

Este vorba despre coperta anuntata cu anticipatie, pentru ca va fi folosita pentru numarul 29 iunie – 5 iulie 2013. In coperta sunt infatisate, de la stanga la dreapta, simbolurile revolutiilor care au zguduit lumea: 1848 (revolutiile pasoptiste), 1968 (revolutiile studentesti dar si miscarile flower-power si anti-razboi din Europa si SUA), 1989 (revolutiile ce au pus capat comunismului) si 2013 – revolutiile care au cuprins intreaga lume. Interesanta idee au redactorii revistei The Economist (al carei editor participa la intrunirile Clubului Bilderberg).

In articolul de fond al revistei se accentueaza faptul ca valul revoltelor este reprezentativ pentru anul 2013 – desi cauzele acestora sunt intotdeauna locale (afirmatie care e similara celei ce apartine lui H. Kissinger despre tulburarile sociale care au cauze diferite insa care pot fi deturnate intr-o unica directie). Acest lucru, se afirma mai departe, poate schimba lumea, chiar daca deocamdata nu se stie cum anume o va face concret.

Cateva trasaturi specifice sunt identificate pentru protestele actuale:

ritmul revoltelor este accelerat de noile tehnologii;

– fortele din spatele acestora nu sunt formate din sindicate sau grupuri de lobby/presiune, ci de grupari de oameni ce au o anume agenda/obiective. Nucleele care declanseaza protestele sunt, insa, deseori, inghitite de valul general care se starneste;

– lipsa de organizare si structurare a protestelor duce la o agenda neclara;

– protestele au resorturi mai adanci decat cele de tipul Occupy, deoarece sunt generate de probleme sociale concrete (situatia proasta din Egipt, austeritatea aplicata in Europa);

Care vor fi consecintele acestui val protestatar? Editorul considera ca, in primul rand, “democratia devine mai dificila” redistributia resurselor de catre guverne e tot mai complicata, avand in vedere revendicarile sociale;  in Europa va urma o “vara fierbinte”. Totusi, incheie The Economist, cei care ar trebui sa se teama de valul protestelor sunt autocratii din Beijing si Moscova…

Intr-adevar, revoltele nu lipsesc. Numai daca facem un scurt review in acest moment si dam, deja, peste cateva focare serioase:

In Bulgaria au devenit realitate cotidiana, astazi protestatarii aruncand cu oua si rosii asupra parlamentarilor, strigand “Mafia” si “Demisia”; in Portugalia e greva generala din cauza austeritatii. In Chile protestele studentilor s-au cronicizat si ele, devenind proteste de masa, cu 100 000 manifestanti care cer reforma sistemului de invatamant mostenit de la dictatorul neoliberal impus CIA, A. Pinochet. Si in Brazilia protestele continua, ca si in Turcia, unde guvernul incearca sa gaseasca mijloace de a controla mai riguros retele sociale ca Twitter. Acestea sunt doar punctele cele mai fierbinti… pentru ca, asa cum sugereaza si coperta de mai sus, intreaga lume fierbe.

razbointrucuvant


Categorii

1. DIVERSE, Opinii, analize, Revolte populare, revolutii

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare