CUTREMUR de 5,5 grade resimtit in Bucuresti, Chisinau si Bulgaria/ Seismologii considera ca fenomenul CUTREMURELOR DIN IZVOARELE (GALATI) are cauze NATURALE. De ce nu se discuta serios despre RISCUL EXPLOATARILOR DE PETROL/GAZE? (VIDEO)
Cine vrea să trezească „monstrul Vrancei”?
Director al companiei PROSPECTIUNI ce admite legatura intre FRACTURAREA HIDRAULICA si CUTREMURE: “E MULT MAI PERICULOS UNDE EXISTA O FALIE GEOLOGICA”
- Mediafax:
CUTREMUR de 5,5 grade în Vrancea. Seismul, urmat de un altul de 2,7 grade
Un cutremur cu magnitudinea de 5,5 grade pe scara Richter s-a produs duminică, la ora 4.37, în Vrancea, informează Institutul Naţional pentru Fizica Pământului. Potrivit directorului ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Mircea Radulian, sunt posibile replici de până în 4 grade. Un alt cutremur în zona Vrancea, de 2,7 grade pe scara Richter, s-a produs duminică, la ora 8.10.
Cutremurul din 6 octombrie s-a produs la o adâncime de 134 de kilometri, fiind simţit şi la Bucureşti.
Potrivit directorului ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Mircea Radulian, sunt posibile replici de până în 4 grade.
Cutremurul s-a produs la 40 de kilometri de Covasna, la 46 de kilometri de Focşani, la 47 de kilometri de Râmnicu Sărat, la 52 de kilometri de Târgu Secuiesc şi la 55 de kilometri de Mărăşeşti.
Cutremurul a fost simţit în Republica Moldova şi nordul Bulgariei
Potrivit PRO TV Chişinău, seismul produs în România a fost resimţit în mai multe regiuni ale Republicii Moldova, inclusiv la Chişinău, fără a provoca daune materiale.
Cutremurul a fost resimţit şi în nordul Bulgariei, în oraşele Ruse, Şumen şi Silistra.
UPDATE 09:08: Un alt cutremur, de 2,7 grade pe scara Richter, s-a produs în Vrancea
Un alt cutremur în zona Vrancea, de 2,7 grade pe scara Richter, s-a produs duminică, la ora 8.10, la aproximativ trei ore şi jumătate după seismul de 5,5 grade, care a fost simţit şi la Bucureşti.
Cutremurul de 2,7 grade s-a produs la o adâncime de 87 de kilometri.
Epicentrul seismului a fost la 41 de kilometri de Covasna şi Focşani, la 48 de kilometri de Râmnicu Sărat şi Mărăşeşti şi la 51 de kilometri de Târgu Secuiesc.
PMB: În urma cutremurului de 5,5 grade nu au au fost înregistrate probleme la reţelele edilitare
Reprezentanţii Primăriei Capitalei spun că în urma cutremurului de 5,5 grade pe scara Richter produs în noaptea de sâmbătă spre duminică, în zona Vrancea, care a fost simţit şi la Bucureşti, nu au fost înregistrate pagube materiale şi nici probleme la reţelele edilitare.
“Având în vedere seismul produs în această dimineaţă, la Dispeceratul Integrat de Urgenţă, pus la dispoziţie de municipalitate bucureştenilor (0800.800.868), nu s-a înregistrat niciun fel de pagubă materială şi nicio problemă legată de reţelele edilitare Electrica, Radet, Luxten etc.”, au precizat reprezentanţii Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB), într-un comunicat de presă.Anul acesta, în zona Vrancea s-au mai produs şase cutremure cu magnitudinea de cel puţin 4 grade, la 11 august (4,5 grade), 28 iulie (4 grade), 12 iulie (4,1 grade), 20 iunie (4,2 grade), 21 aprilie (4,2 grade) şi 6 martie (4,2 grade).
Din 23 septembrie, în Galaţi s-au produs peste 30 de cutremure cu magnitudine de peste 2,5 grade pe scara Richter. Cel mai puternic a avut 3,9 grade şi s-a produs pe 29 septembrie.
Sâmbătă, în Galaţi s-au produs trei cutremure de 2,9, 3,3 şi 3,5 grade pe scara Richter, iar vineri au fost şase seisme, cu magnitudini între 2,5 şi 3,8 grade.
Liga Asociaţiilor de Proprietari Habitat susţine că din 400 de clădiri cu risc seismic din Capitală, în 18 ani au fost consolidate mai puţin de 40 şi alte câteva sunt în lucru, acuzând autorităţile că îşi aduc aminte de consolidare doar când are loc un cutremur cu magnitudine mai mare.
“Cu ocazia unui cutremur cu intensitate mai mare sau cu ocazia unor dezastre petrecute în alte ţări, autorităţile îşi aduc aminte de «Consolidarea clădirilor încadrate în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public». Se fac întâlniri bine mediatizate, se dau declaraţii încurajatoare, dar toate acestea nu pot ascunde un fapt simplu: din 400 de clădiri, în Bucureşti, s-au consolidat mai puţin de 40 în 18 ani (din 1994 de când a fost adoptată OG 20/1994) şi alte câteva sunt în lucru”, arată preşedintele Ligii Habitat, Mihai Mereuţă, duminică, într-un comunicat de presă.
Reprezentanţii Ligii Habitat consideră că ar trebui luate măsuri de înăsprire a legislaţiei prin sancţionarea proprietarilor care împiedica desfăşurarea programului, dar sancţiunile ar trebui sa fie aplicate şi autorităţilor locale, atunci când nu pun la dispoziţie locuinţe pe perioada consolidării, când nu se respectă termenele în executarea lucrărilor de consolidare şi când nu se raportează transparent motivele întârzierilor.
“Pentru întarzierea sau blocarea consolidării să se aplice sancţiuni drastice, după caz, primăriilor, executanţilor, asociaţiilor de proprietari şi proprietarilor individuali. Pentru proprietarii care solicită, trebuie să se pună la dispoziţie spaţii de locuit pe perioada consolidării. Nu se pot face eficient consolidările cu proprietarii în case”, a mai arătat preşedintele Ligii Habitat.
De asemenea, reprezentanţii Ligii Habitat susţin că în cazul în care cheltuielile pentru consolidarea unui imobil cu risc seismic sunt echivalente cu cele ale unei construcţii noi, ar trebui să se ia în calcul posibilitatea demolării şi reconstrucţiei. În ce priveşte modificările legislative, Liga Habitat propune ca pentru structura de rezistenţă şi instalaţii, costurile să fie suportate de la bugetul de stat, iar finisajele să fie plătite de asociaţiile de proprietari.
“Multe asociaţii vor avea probleme deosebite atât în înscrierea în programul de reabilitare, cât şi în cel de consolidare, deoarece nu există cărţile tehnice ale clădirilor”, a precizat sursa citată.
Reprezentanţii Ligii Habitat consideră că asociaţiile de proprietari ar trebui să fie implicate mai mult în toate etapele execuţiei. Aceştia solicită să fie făcute analize detaliate cu privire la mai multe probleme semnalate de către reprezentanţii asociaţiilor de proprietari, respectiv dacă au fost sancţionaţi cei care au returnat banii şi nu i-au folosit pentru consolidare, care sunt cauzele întârzierilor în execuţie şi unde se contabilizează obiecţiunile asociaţiilor pe parcursul execuţiei.
Reprezentanţii asociaţiilor de proprietari mai cer autorităţilor să spună ce pot face proprietarii din apartamentele aflate în consolidare pe perioada de iarnă fără instalaţiile de încălzire şi “cu pereţii desfăcuţi”.
Un cutremur cu magnitudinea de 5,5 grade pe scara Richter s-a produs duminică, la ora 4.37, în zona Vrancea, fiind simţit şi la Bucureşti.
Un alt cutremur în zona Vrancea, de 2,7 grade pe scara Richter, s-a produs duminică, la ora 8.10, la aproximativ trei ore şi jumătate după seismul de 5,5 grade.
Potrivit directorului ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Mircea Radulian, sunt posibile replici de până în 4 grade.
Anul acesta, în zona Vrancea s-au mai produs şase cutremure cu magnitudinea de cel puţin 4 grade, la 11 august (4,5 grade), 28 iulie (4 grade), 12 iulie (4,1 grade), 20 iunie (4,2 grade), 21 aprilie (4,2 grade) şi 6 martie (4,2 grade).
Din 23 septembrie, în Galaţi s-au produs peste 30 de cutremure cu magnitudine de peste 2,5 grade pe scara Richter. Cel mai puternic a avut 3,9 grade şi s-a produs pe 29 septembrie. Ultimul cutremur în Galaţi s-a produs duminică, la ora 5.35 şi a avut magnitudinea de 2,8 grade pe scara Richter. Seismul s-a produs la aproape o oră după cutremurul de 5,5 grade produs în Vrancea.
Patru clădiri din Bucureşti încadrate în clasa I de risc seismic au termen de finalizare a lucrărilor de consolidare anul acesta, iar o alta, anul 2014, după ce, în intervalul 2008-2011, au fost puse în siguranţă alte şapte, anunţa Primăriei Capitalei în 25 septembrie.
Potrivit municipalităţii, în 2013 ar urma să fie încheiate lucrările de consolidare la imobilele situate la adresele str. Maria Rosetti nr. 55, bd. I. C. Brătianu nr. 5, bd. Dacia nr. 85, str. N. Iorga nr. 31, iar anul viitor au termen de finalizare cele la clădirea din str. Ion Câmpineanu nr. 9.
De asemenea, până la sfârşitul anului pot fi date ordinele de începere a lucrărilor pentru alte clădiri, respectiv cele din str. Pictor Ştefan Luchian nr. 12, corp C, şi str. Boteanu nr. 3A+3B, în funcţie de semnarea tuturor contractelor de finanţare şi mutarea locatarilor în locuinţe de necesitate, preciza Primăria Capitalei.
“Pentru Calea Victoriei nr. 2-4, urmează atribuirea contractului de execuţie a lucrărilor de consolidare ca urmare a procedurii de achiziţie publică, iar până la finele anului se vor declanşa proceduri de achiziţie publică pentru contractarea execuţiei lucrărilor de consolidare la imobilele situate în bdul Nicolae Bălcescu nr. 32-34, str. Speranţei nr. 24 şi Calea Victoriei nr. 101”, mai arăta Primăria Capitalei.
Reprezentanţii municipalităţii reamintesc că Primăria Capitalei întâmpină numeroase probleme la consolidarea imobilelor, printre care contestarea expertizelor tehnice şi încadrării clădirii în clasa I de risc seismic şi faptul că unii proprietari nu sunt de acord cu soluţia tehnică, pe motiv că aceasta le-ar afecta într-un fel sau altul configuraţia spaţiilor.
O altă problemă este aceea că nu pot fi asigurate finisajele pe care le doresc proprietarii, intervenţii sau modernizări ale instalaţiilor şi aşa foarte vechi. De asemenea, valoarea lucrărilor este considerată de unii proprietari ca fiind mare în comparaţie cu valorile vehiculate pe piaţă pentru achiziţionarea de locuinţe sau construcţii noi.
Primăria Capitalei mai includea pe lista problemelor şi “refuzul proprietarilor, persoane juridice, de spaţii cu altă destinaţie de a asigura finanţarea, deci şi semnarea şi prezentarea documentelor legale pentru contractarea proiectării şi execuţiie lucrărilor de consolidare, în solidar cu proprietarii de locuinţă, fapt de înţeles în condiţiile în care activitatea comercială sau de afacere pe perioada execuţiei lucrărilor se întrerupe şi deci nu pot fi realizate venituri din care să fie plătite lunar cheltuielile cu consolidarea aferente”.
Din cauza acestor probleme, susţine municipalitatea, este “dificil a se atinge nivelul de performanţă privind consolidarea tuturor clădirilor de locuit, cu pericol de prăbuşire, existente în municipiul Bucureşti, până la incidenţa unui potenţial cutremur major”.
“Pentru finanţarea execuţiei lucrărilor de consolidare a locuinţelor proprietate privată a persoanelor fizice, nu se pot asigura sumele necesare din bugetul local (nu există baza legală). Conform legislaţiei, aceste sume provin numai din transferuri de la bugetul de stat. Sumele încasate de Primărie din ratele aferente locuinţelor consolidate se utilizează numai pentru finanţarea cheltuielilor privind punerea în siguranţă a altor clădiri”, mai arăta Primăria Capitalei.
Municipalitatea a prezentat şi mai multe propuneri privind modificarea şi completarea legislaţiei în domeniu, între care: elaborarea unor standarde de cost pentru consolidarea clădirilor cu destinaţia de locuinţă, cu rol de referinţă şi analiză, aplicabile în estimarea financiară a investiţiei; posibilitatea etapizării intervenţiilor la clădirile situate pe anumite artere/zone cu aglomerări de clădiri cu risc seismic ridicat ( clasa I de risc seismic), cu termene de realizare scurt, mediu şi lung, asfel încât să poată fi acoperită toată lista clădirilor încadrate în clasa I de risc seismic; posibilitatea acţionării în instanţă a tuturor proprietarilor care obstrucţionează, sub orice formă, nu numai nepermiterea accesului, (prin nesemnarea contractelor de finanţare, neprezentarea tuturor documentelor necesare..), amenzile fiind contestate în instanţă; scutirea de taxe privind înscrierea în cartea funciară a dreptului de creanţa pe baza proceselor verbale de constatare privind nesemnarea contractelor de finanţare de către proprietari; introducerea în legislaţia specifică şi a refacerii faţadelor odată cu consolidarea.
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, declara, în iunie, că în câteva săptămâni va apărea o hartă de risc seismic a Bucureştiului, dar nu o va face publică pentru a nu speria populaţia şi a nu fi la dispoziţia samsarilor imobiliari, el arătând că în cinci ani au fost consolidate mai puţin de 30 de clădiri.
Un număr de 190 de clădiri din Capitală sunt considerate pericol public în caz de cutremur, după ce municipalitatea a actualizat lista imobilelor încadrate în clasa I de risc seismic, prin adăugarea celor care au spaţii publice cu suprafaţă mai mare de 50 de metri pătraţi.
Expert: Cutremurele din judeţul Galaţi au cauze naturale. Există un stres puternic în scoarţă
Cutremurele înregistrate în ultima perioadă în zona comunei Izvoarele, din judeţul Galaţi, au cauze naturale, existând un stres puternic în scoarţa terestră, astfel că plăcile tectonice “se împing unele în altele”, iar fenomenul nu poate fi oprit, arată experţii prezenţi în zonă pentru cercetări.
“La izoarele există o propagare şi un efect de amplificare local. De asta se simt foarte bine, ca urmare a geologiei acest efect de ampllificare face ca un cumtremur să fie simţit mai puternic aici decât spre Slobozia, de exemplu. Din păcate, nu putem opri acest fenomen. S-ar putea ca evenimentele seismice să mai dureze. Este vorba de zile”, afirmă experţii prezenţi la faţa locului.
Potrivit acestora, după activitatea seismică intensă din noaptea de vineri spre sâmbătă şi din cea de sâmbătă spre duminică, aceasta din urmă de mai mică intensitate, ar trebui să urmeze perioada “descrecătoare a activităţii seisimice”.
“Cauzele producerii acestor cutremure sunt naturale. Există un stres puternic în scoarţă, astfel că plăcile tectonice se împing unele în altele şi are loc ruperea”, a declarat un expert aflat în zona Izvoarele pentru cercetarea fenomenului.
Acesta a explicat că s-a reactivat o falie situată în apropierea comunei Izvoarele, care “a mai dat cutremure”. “Acum este o activare ieşită puţin din comun”, a afirmat expertul.
La întrebarea unor localnici din zonă dacă seismele au legătură cu exploatarea petrolieră din zonă, acesta a spus că este luată în calcul şi această ipoteză, dar că din datele de până acum nu poate fi considerată o cauză.
De asemenea, expertul a spus că seismologii iau în calcul inclusiv ipoteza ca inundaţiile puternice din zonă să fi influenţat activitatea seismică din ultima perioadă. “Este vorba despre efectul apei asupra activităţii seisimice, şi anume în momentul retragerii apelor apare aşa-numita seismicitate indusă. Deci poate influenţa seismic şi faptul că aţi avut o inundaţie aici”, a explicat expertul seismolog.
“Noi nu excludem nicio posibilitate, dar mai întâi trebuie să culegem toate datele. Am adus patru staţii sesimice de mare amplificare plantate în zona epicentrului, plus cinci aparate GPS care măsoară mişcările seismice. Suntem hotărâţi să avem toate datele. Noi suntem aţintiţi cu toată atenţia asupra zonei şi monitorizăm toate evenimentele”, a spus expertul, care a reamintit că sâmbătă în zonă au fost trei cutremure: unul de 3,5 grade la cinci kilometri adâncime, unul de 3,3 grade la 4,5 kilometri adâncime şi unul de 2,9 grade la doi metri adâncime.
Expertul seismolog a mai spus că ultimul cutremur de 5,5 grade pe scara Richter, înregistrat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în zona Vrancea, ar putea avea o influenţă în ceea ce priveşte descărcarea din energia acumulată în zona Izvoarele, lucru care “ar ajuta la liniştirea activităţii seismice”.
Potrivit expertului, este puţin probabil ca în perioada următoare să mai apară cutremure de peste 4 grade. “Ce a fost greu a trecut“, a spus acesta.
El a reamintit că, în afară de Vrancea, unde au loc cutremure de adâncime, teritoriul României este “bântuit” şi de cutremure de suprafaţă, ca de exemplu în zona Făgăraşului, Banatului (unde în 1990 au avut loc o serie de cutremure, fenomene similare celor de acum din zona Galaţi), dar şi în zone precum Carei, Tulcea şi în sudul Dobrogei (din Bulgaria) influenţând zona Mangalia Constanţa. […]
***
Directorul ştiinţific al INFP Mircea Radulian a declarat pentru România TV că seismul de duminică dimineaţă din Vrancea ar putea fi legat de seria de cutremure din Galaţi, însă este nevoie de cercetări. “Nu ne-am fi aşteptat să existe o legătură prea mare între ce se întâmplă în Vrancea şi ce se întâmplă la Galaţi, însă, având în vedere coincidenţa (…) eu, personal, cred că ar trebui să studiem acest lucru”, a spus Radulian la RTV.
“A fost un cutremur vrâncean de magnitudine moderată, care apare cu o frecvenţă de doi cinci ani. Este un cutremur care era de aşteptat să apară în zona Vrancea, statistic vorbind. Este cel mai mare cutremur din Vrancea din 2009, au mai fost şi 2005 două cutremure şi în 2004”, a declarat directorul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului la România TV.
“La cutremurele astea nu sunt probleme. Ele se resimt într-un interval scurt de timp, câteva secunde, nu ai ce să faci. Doar îl simţi şi te sperii. Dacă e un cutremur mai mare, poate dura mai mult, până la un minut, un minut jumătate. În acel caz, oamenii nu trebuie să iasă din clădiri“, a mai spus Radulian.
Despre cutremurele de la Izvoarele (Galati), la…
Emisiunea Subiectiv de pe 4 oct., realizata de Razvan Dumitrescu, Antena 3, despre cutremurele din Galati – Izvoarele. Se discuta despre cutremurele produse de foraje dupa petrol si gaze, exemplificand cu cazul seismelor de pe coasta Spaniei provocate de instalatii de extragere de gaze.
UPDATE 19:15 – Alte trei cutremure s-au produs în urmă cu scurt timp în localitatea Izvoarele din judeţul Galaţi. Pământul se cutremură neîncetat de două săptămâni, iar noaptea trecută a fost una extrem de grea pentru localnici. Nu mai puţin de 50 de cutremure au avut loc în noaptea ce a trecut
——————–Slobozia Conachi a mai trecut noaptea aceasta prin inca 2 cutremure. In total, localnicii au avut de indurat pana acum in ultimele 12 zile nici mai mult, nici mai putin de103, potrivit cifrelor Institutului Naţional Pentru Fizica Pămîntului.
Numai în cursul zilei de ieri s-au produs 7 seisme în zonă, dintre care cel mai puternic a avut magnitudinea de 3,8 pe Richter.
Sătenii au ajuns să se roage în biserică pentru ca pământul să nu se mai cutremure. Specialiştii au mers din poartă în poartă, să vadă cum arată casele oamenilor, după cele 11 zile în care pământul s-a cutremurat.
Locuitorii din Izvoarele au mers cu mic cu mare la biserică şi s-au rugat să nu mai cutremure pământul sub ei. De aproape două săptămâni, oamenii nu mai închid un ochi de teama cutremurelor.
- Familia Ortodoxa: CHESTIUNEA GAZELOR DE ȘIST ÎN ROMÂNIA
[…]
Cine vrea să trezească „monstrul Vrancei”?
Producerea de cutremure în urma folosirii acestei tehnici de extracţie, [lucru] pe care aliații mediatici ai corporațiilor străine
o[il] contestă, este atestată chiar de agențiile guvernamentale din S.U.A. – cel mai mare producător de gaze de șist pe plan mondial.Astfel, după cum putem afla din ediția online a MIT Technology Review (publicaţie a Massachusetts Institute of Technology, unul din cele mai prestigioase și avansate centre de cercetare pe plan mondial), dovezile despre legătura dintre activitatea seismică și tehnologia fracționării hidraulice sunt din ce în ce mai consistente. La cea mai recentă întâlnire a Uniunii Geofizice Americane, ce a avut loc la San Francisco în decembrie 2012, s-a arătat că în statele Oklahoma, Texas și Colorado s-a înregistrat o creștere a frecvenței cutremurelor proporțional cu intensificarea exploatărilor pe baza fracționării hidraulice.
Și nu doar a cutremurelor de mică intensitate: Universitatea din Oklahoma, dar și Institutul de Supraveghere Geologică a Statelor Unite (USGS) au conchis că un cutremur cu magnitudinea de 5,7 de grade (!) a fost tot consecința exploatării gazelor de șist. Specialiștii de la USGS au mai arătat, totodată, că un cutremur cu magnitudinea de 5,3, de această dată din Colorado, a fost produs de aceeași tehnică de exploatare.
Nu sunt primele raportări de acest gen. USGS arătase deja, din mai 2012, că există o „intensificare remarcabilă” a cutremurelor de 3 grade și chiar mai mari decât atât în urma activității de forare – în special a forării după gaze de șist. Specialiștii au remarcat că provocarea de astfel de cutremure este un fenomen „fără precedent în afara unui mediu vulcanic sau în absența unui șoc important”.
În raport, pentru zonele studiate, USGS remarca o creștere a ratei de cutremure: dacă din 1970 până în 2000 se înregistrase o medie de 21 cutremure pe an, din 2000 până în 2008 rata crescuse la 29 cutremure pe an. În 2009, 2010 și 2011 au avut loc însă 50, 87 și respectiv 134 (!) de cutremure. Creșterea bruscă înregistrată din 2009 are loc, conform „dovezilor puternice”, din cauza fracționării hidraulice. Tot din 2009, în Oklahoma, rata cutremurelor crescuse de la o medie de 1,2 pe an la peste 25 pe an!
Cel mai important risc pentru țara noastră este, evident, creșterea activității seismice, mai ales în perimetrele din zona Vaslui. Având în vedere că, din cauza zonei Vrancea, țara noastră cunoaște oricum o activitate seismică intensă, înregistrându-se aproape în fiecare zi un cutremur de magnitudine mică, o astfel de intensificare este echivalentă cu aprinderea unui băț de chibrit într-o atmosferă saturată de gaz.
Un cutremur de „doar” 5 grade magnitudine în Bârlad nu va face altceva decât să stârnească și să dea peste cap activitatea seismică din Vrancea, oricum deja foarte agitată. Atât ne-ar mai lipsi, o Vrance seismică scăpată de sub control, în condițiile în care un cutremur de 7 grade are un potențial nimicitor cel puțin asupra Bucureștilor! Este ca și cum am ațâța un monstru din adâncuri, până ce-l facem să sară turbat asupra noastră.
[…]
România are un potenţial uriaş pentru descoperirea de noi zăcăminte de petrol şi gaze, dar şi de alte resurse minerale, precum aur, argint, plumb sau cupru, a declarat Gehrig Schultz, director general executiv al companiei Prospecţiuni, într-un interviu acordat Agepres.
El a afirmat că România stă mult mai bine decât alte ţări europene la acest capitol. Există zăcăminte de aur în toată zona Munţilor Apuseni, iar resursele de cupru sunt mai mari decât în Polonia, unde recent a fost deschis un complex minier gigant.
“Există mult aur în întreaga zonă Apuseni şi, de asemenea, în Baia Mare. Totodată, există un mare potenţial pentru cupru. Spre exemplu, Polonia a construit unul dintre cele mai mari complexuri de mine de cupru din lume şi nu are atâtea resurse pe care le are România“, a spus Schultz.
În ceea ce priveşte sectorul de petrol şi gaze, există încă multe hidrocarburi convenţionale pe care le putem extrage înainte de a trece la cele neconvenţionale.
“România produce cam 200.000 de barili de petrol pe zi şi mereu avem noi descoperiri în România. Au fost descoperirile spectaculoase din Marea Neagră, dar au fost câteva noi descoperiri interesante şi pe uscat. Dar există şi mai mult de descoperit aici”, a completat reprezentantul companiei.
Schultz consideră că dezbaterea din spaţiul public pe marginea utilizării fracturării hidraulice pentru extracţia gazelor de şist trebuie să aibă loc după ce se va stabili dacă există sau nu astfel de rezerve în România:
“Dacă ne întoarcem la exemplul cu doctorul, e ca şi cum te-ai certa cu soţia despre ce operaţie să faci înainte de a-ţi face o radiografie”.
Fracturarea hidraulica poate provoca cutremure
El a precizat că în etapa de explorare nu se foloseşte fracturarea, însă a admis, totodată, că această tehnică poate cauza cutremure şi infiltrări de gaze în pânza freatică.
“Au fost câteva cutremure cauzate de fracturare. Există aici două lucruri de discutat. Pot apărea mici curemure când injectezi apa în pământ sau cele legate de presiunea pe care o creezi. Al doilea tip de curemur poate apărea dacă în zona respectivă există o falie geologică, care va fi mişcată dacă injectezi apă în pământ, ceea ce este mult mai periculos”, a precizat Schultz.
Spre comparaţie cu cutremurul mare care a avut loc în România, de 7,7 grade pe scara Richter, cel mai mare cutremur care a fost asociat cu injectarea apei în pământ, la nivel internaţional, este de circa 5 – 5,5 grade.
“Cele mai multe cutremure cauzate de fracturare au în jur de 3 grade, ceea ce este ca atunci când stai pe marginea drumului şi trece un camion pe lângă tine. Deci acestea sunt circumstanţele, dar vestea bună este că poţi evita să faci acest lucru dacă ştii cum stau faliile. Un alt lucru la care lucrează Uniunea Europeană este un standard pentru motorizarea fracturărilor şi, dacă există indicii că un cutremur s-a întâmplat, chiar dacă este foarte mic, atunci se va opri injectarea apei. Guvernul poate juca aici un rol important prin reglementarea acestui sector, fie pe partea de petrol şi gaze, fie pe partea de mediu. Spre exemplu, din câte ştiu, Marea Britanie gestionează acest sector pe partea de mediu”, a mai declarat reprezentantul companiei.
Prospecţiuni, din grupul de firme Tender, este un furnizor de servicii geologice şi geotehnice, care activează de peste 60 de ani în industria românească de petrol şi gaze.
- CUTREMURELE DIN GALATI: echipe de specialisti deplasate pentru MONITORIZARE si CONSILIERE
- Dupa zeci de CUTREMURE, locuitorii satului IZVOARELE (judetul Galati) acum au si APA CONTAMINATA, mirosind a sulf! DR. BACALBASA, presedintele CJ Galati, SUGEREAZA ASEMANAREA CU EFECTELE EXPLOATARII GAZELOR DE SIST
- SEISME FARA PRECEDENT AMENINTA EUROPA. Romania este pe harta de RISC MAXIM
“Cutremurele din judeţul Galaţi au cauze naturale. Există un stres puternic în scoarţă”
Toata lumea, azi, se intreaba de ce avem parte de cutremure, de incendii, de seceta, de ploi torentiale si inundatii.Dar nimeni nu se gandeste ca toate acestea ni le da Dumnezeu ca pedeapsa pentru felul cum ne purtam si cum iubim. Omul necredincios, zice ca toate acestea sunt “calamitati naturale”, adica de la “natura”. Si nu numai odata am vazut cu ochii mei astfel de oameni.
Dar natura cine a facut-o? Cine o conduce?Cine vegheaza zi si noapte asupra naturii si a oamenilor? Nu este Dumnezeu? El este! El, Dumnezeu este Cel neadormit si nevazut, care, vegheaza asupra tuturor vazutelor si nevazutelor,pentru ca El le-a facut.
Paote ca ce s-au intamplat in ultima saptamana, furtuna si vijelia puternica, din sud-estul Romaniei, de a smuls gardurile si acoperisurile, urmata de cutremurul de aseara, sunt mici avertismente pentru noi. Datorita prostiilor noastre “ceasul ticaie”. Si inca am fost cercetati usor, caci nu s-au dezlantuit stihiile naturii in toata furia lor.
Aceleasi pacate, indiferente, nenorociri si prostii ale noastre.
Oare va mai urma “ceva” dupa toate aceste avertismente? Nu vom intelege nimic? Ce poate face omul in cel mai placut ceas al somnului cand va fi cercetat de cutremur de judecata?
Din nefericire, aceste “cercetari” si “socoteli” ale Domnului cu noi, ne ustura si ne dor tare de tot. Ce vom face cand vor veni peste noi in toata puterea lor?
Sa spuneam oamenilor ca vine, incet, incet socoteala Domnului cu noi.
Acestea sunt, cu spunea Par.Arsenie Boca “ispasirile de nevoie”, daca nu le vrem pe cele de bunavoie.
Cred ca e nevoie de multa pocainta pentru a imblanzi pe Hristos.
Vin toti pe la televizor si isi dau cu parerea. Dar de oameniii din judetul Galati, nu le pasa conducatorilor absolut deloc. Sa vina investitorul strain si sa exploateze prin fracturare hidraulica. Ce conteaza ca vor fi cutremure!
Seismologii nu au cum sa spuna cu certitudine cand ne da Dumnezeu un cutremur.
De ce nu l-au anuntat pe asta?
Ce orbi sunt conducatorii nostrii, ne arata Dumnezeu ca nu e bine sa exploatam gaze de sist si merg orbiti inainte cu comisionul in buzunar si distrug o tara intreaga si o vand pe nimic cum au facut de 23 de ani incoace.
In rest nu au facut nimic, numai au indatorat o Romanie fara datorii si au vandut si au desfintat chiar si ce a fost bun in tara asta.
Doamne ajutane sa scapam de ei!!!!!!!
Problema este ca acesta de 5.5 (la 134 km adancime) nu a avut replici. Cel de 2.7 a fost situat la alta adancime (87 km), si deci nu poate fi considerat ca fiind o replica. Desi un specialist de la INFP a spus ca a fost un cutremur de descarcare, e foarte posibil sa fie inves, adica sa fie un precursor al altuia mai mare (in viitorul apropiat), intrucat nu a avut replici, ceea ce foarte rau…
Ca si marile razboaie, dezastrele naturale au coeficientul lor de “purificare” a comunitatilor prin moarte si suferinta. La noi parca functioneaza permanent legenda Mesterului Manole, fara o “Ana” ingropata la temelie parca nimic nu se face/construieste/intelege. Recent, moaartea lui Ionut, apoi a fetei omorate pe zebra pt. a schimba…legi!Parcs am fi batuti in cap, Doamne iarta-ma!
Problema e ca Hancu tace malc si asta e cel mai ingrijorator, if you ask me.
@Pr.Gabriel,
asa este.Dumnezeu ingaduie cutremure pt. a ne cutremura sufletele si a vedea starea duhovniceasca,jalnica,in care suntem,dasi,slabe sperante.Am trecut,in ultima suta de ani,prin prea multe incercari din care ne-am ales doar cu departarea de Dumnezeu.DOAMNE AJUTA.
…”azi-noapte a trecut în mare secret prin Bârlad convoiul cu masini grele ale Chevron care transportau sonda de explorare, utilajele de forat si forta de muncã specializatã! Convoiul a fost însotit de politie si jandarmi, pentru cã pentru Chevron, municipiul Bârlad este un “punct” fierbinte pe harta protestelor împotriva lor si le-a fost teamã ca nu cumva sã se aseze cineva în fata autotrenurilor si sã le blocheze trecerea spre locul unde vor începe forarea.”
http://www.vrn.ro/o-luna-de-proteste-in-fata-primariei-barlad
In conditiile in care; – aceste cutremure sunt tot mai imprevizbile, – datorita defrisarilor masive au loc alunecari de teren, -tornadele au aparut si in tara noastra, provocand inundatii necontrolabile, -ploile acide sunt tot mai dese afectand fauna si flora tarii, -panzele freatice sunt tot mai poluate VA INTREB SI EU: CAT DE SIGUR ESTE PROIECTUL ROSIA MONTANA?????????? POLITICIENII SUNT NISTE CRIMINALI!!!!