Divergente intre Basescu si Ponta pe dosarele SIRIA SI KOSOVO? Cand anti-basismul devine FANFARONADA PROSTEASCA SI JOACA CU FOCUL

28-08-2013 2 minute Sublinieri

Basescu-Ponta

In ultimele zile diplomatia romaneasca s-a pronuntat pe doua teme de politica externa extrem de sensibile: Siria si Kosovo. In primul caz, statul roman a avut o pozitie comuna, oarecum surprinzator de nuantata si, in context (apartenenta NATO, parteneriat strategic cu SUA, membra UE), echilibrata. Nu s-a alaturat corului “aliatilor” care sunt siguri ca regimul Assad a declansat un atac cu arme chimice si nu a cerut pedepsirea “tiranului” cu vreo interventie militara intempestiva. 

Ci a facut apel la asteptarea unei concluzii din partea echipelor ONU si a militat, in general, pentru o solutie in cadrul ONU. Mai mult decat atat nu era posibil. Evident, insa, aceasta lipsa de entuziasm fata de interventia militara in Siria va trebui data la o parte dupa ce “SUA si aliatii” vor decide, eventual, ca o sa intervina si fara mandat ONU (ca doar nu ar fi prima oara). Si iarasi ne vom afla in situatia de a fi complici sau partasi la o crima internationala “fara rezerve. Un alt lucru minimal-obligatoriu este ca aceasta pozitie oficiala romaneasca sa fie, cat de cat, unitara (in treacat fie spus, oricat de mari ar fi disensiunile interne ale unei natiuni, pe dosare cheie de politica externa aceasta trebuie sa fie unitara; in caz contrar, da dovada unei slabiciuni extreme cauzata de diviziuni majore. Cat priveste chestiunea complicitatii la o alta crima internationala marca SUA, poate vom reveni).

Acest lucru a fost, insa, speculat de postul TV Antena 3, care, intr-o ravna nebuna de a se dovedi mai americana decat americanii, l-a atacat pe Basescu pe motiv ca ar avea legaturi cu Assad si ca, te pomenesti?, din acest motiv nu ar mai avea aceeasi catare la administratia SUA. Sa faci praf o pozitie a statului roman, pe o chestiune atat de delicata, din motive de anti-basism, e o imensa prostie. Linguselile catre americani nu vor putea sa schimbe cu ceva pozitia tot mai inghesuita a adversarului politic al lui Basescu, anume Dan Voiculescu, iar de la unii din jurnalistii de la acest post TV chiar se astepta mai mult in termeni de ratiune si de intelegere a unor subiecte complexe cum este Siria.

Pana la urma, insa, aici e vorba doar despre o prostie care are urmari doar pe plan intern, asupra opiniei publice (atunci cand reuseste sa urmareasca si altceva decat urzeli ale “tronului regal” al romilor). Mult mai grava este ravna premierului Ponta care, dorind sa compenseze din pierderile de imagine cauzate de el insusi si de atacurile lui Basescu, tot mai frecvente in ultima vreme, s-a gasit sa comenteze pe tema Kosovo si sa ciupeasca ceva capital si pe cealalta tema. Pe acest dosar presedintele avusese iarasi o atitudine, in context, echilibrata si prudenta. Nu ne grabim sa recunoastem Kosovo, ci tinem pasul cu Belgradul in aceasta privinta (semne ca Serbia ar recunoaste independenta Kosovo nu sunt, inca). Premierul Ponta, in schimb, ratand sansa macar de a tacea, a tinut sa introduca o opinie separata, ca sa dea la imagine ca e “mai european” decat Basescu, tocmai pe aceasta tematica (ce ne afecteaza, intern, mai direct decat chestiunea siriana), afirmand ca “Romania va trebui pana la urma sa recunoasca Kosovo”, precum si afisand certitudinea ca in Siria ar exista, incontestabil, un regim criminal.  Bineinteles ca, institutional, aceste pozitii ale premierului, cel mai probabil, nu vor conta. Irita insa modul in care premierul, complet indiferent fata de interesul national, tine sa-si arate muschii si sa speculeze sau chiar sa creeze vulnerabilitati legandu-se de teme atat de delicate. Daca vrea sa puncteze in disputa cu Basescu si sa fie si popular, atunci temele explorarii gazelor de sist, Rosia Montana, agenda neoliberala a FMI, transformarea Romaniei in stat al procurorilor si al serviciilor secrete ii stau la indemana. Ah… pe acestea “coabiteaza” fructuos cu presedintele? Da, coabiteaza. Si de aceea se joaca de-a antibasismul cu Kosovo si Siria, intr-un mod total lipsit de scrupule.

Cat de ridicol este sa incerci sa demonstrezi ca esti mai american si mai european decat Basescu!

Si nu, nu ne-am razgandit cu nimic in ceea ce-l priveste pe Basescudistrugatorul, antrenorul politic al marii sperante a dreptei romanesti pe numele sau Elena Udrea si cinicul partener de nationalism de parada al lui Viktor Orban cu pretul aruncarii Transilvaniei in aer. Insa nici nu putem sa nu amendam prostia sau cinismul antibasismului interesat, atunci cand e cazul.

Un comentariu razbointrucuvant 


Categorii

1. DIVERSE, Kosovo, Serbia, Opinii, analize, Siria

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

20 Commentarii la “Divergente intre Basescu si Ponta pe dosarele SIRIA SI KOSOVO? Cand anti-basismul devine FANFARONADA PROSTEASCA SI JOACA CU FOCUL

  1. Mult m-am mai scârbit de politica lui Băsescu dar se pare că Ponta l-a întrecut în prostie!

  2. A facut si Basescu un lucru bun (ca nu s-a repezit sa fie pe plac Statelor Unite in privinta Siriei) si s-au grabit sa-l contracareze. Asa se intampla cand respingerea (justificata) si ura se transforma in prostie. Foarte corecte observatiile din nota admin.

  3. Vom trai si vom vedea daca Basescu o sprijina pe Elena Udrea la presedintie. Eu sunt convins ca nu.
    Nu ca nu si-ar dori, insa Basescu e constient ca nu are sanse. El a si declarat in urma cu ceva timp ca Romania nu este inca pregatita pentru un presedinte femeie. Deci cred ca e doar praf in ochi, sa vorbeasca Ponta si Antena3 despre Elena Udrea, iar apoi sa pice de fraieri cand va fi propus un alt candidat, barbat.

  4. Prin anumite medii circula zvonul ca Ponta si Antonescu nu s-au dus in SUA sa faca plaja la Miami, ci sa discute cu factori de influenta americani, care le-au deschis ochii despre cum functioneaza lucrurile in lume si ce trebuie sa faca pentru a avea sustinere. Nu ar trebui sa ne mire daca Ponta a devenit un sustinator mai entuziast al punctelor de vedere americane.

  5. De ce nimeni, in Romania, nu militeaza pentru un referendum referitor la forma statala in Romania : Republica sau Monarhie ?
    Republica a fost instaurata in Romania prin forta, de catre bolsevici !
    De ce nu se da dreptul poporului roman sa-si aleaga, in mod democratic, forma de guvernamant ?
    Poate ca o sa fie de acord cu republica impusa in 1946 de guvernul bolsevic, sau poate ca o sa vrea revenirea Monarhiei, cine stie ? Si cine poate sa afirme ca romanii isi doresc o “republica” cu “regi tigani” ?

  6. PS : nu cred ca comentariul meu ar fi off-topic, tinand cont ca reprezentantii “republicii” de azi sunt niste comunisti din tata in fiu… 🙂

  7. Ceea ce pot sa spun este ca regret din toata inima ca am votat USL. Data viitoare, Ponta si Antonescu pot sa ceara voturi de unde vor, de la Gitenstein, de la Merkel, Barroso, Gabriel Resources, criminalii de razboi kosovari, de la homosexualii sustinuti de Cernea etc. Hotarare definitiva si irevocabila!

  8. Ponta, pe langa faptul ca este tradator, mai este si batut in cap, spre deosebire de Basescu care are macar inteligenta, chiar daca machiavelica, de a-si masca oarecum slugarnicia.

    @ Ionut

    Mai bine mai tarziu decat niciodata …

  9. @ Hrisanti

    Mai multi lideri politici (Antonescu, Basescu) sunt de acord cu organizarea unui referendum care sa stabileasca forma de guvernamant. Insa opinia generala este ca nu exista sanse reale pentru reinstaurarea monarhiei. Cele mai optimiste estimari dau 20% dintre romani in favoarea monarhiei. E putin, dar trebuie spus ca sentimentul pro-monarhist este in crestere, multi sunt dezamagiti de actualul sistem politic si ar fi dispusi sa incerce si altceva. Insa casa regala are si foarte multi contestatari. Astfel, unii vorbesc de aducerea printului Charles sau familii princiare autohtone.

    Un referendum pe tema monarhiei si-ar fi avut rostul in 1990. Dar cine sa-l initieze, tov. Iliescu? Fireste ca nu. El a discreditat monarhia, incurajand mascarada “casei regale a romilor” (“regele” Ion Cioaba). Astazi Iliescu este presedinte de onoare al PSD, inca influent in coalitia USL aflata la putere si votat de multi pensionari cu nostalgia comunismului. O pacoste pentru Romania.

  10. Ponta: România a ezitat “prea mult” în a spune că Siria are “regim ilegitim, criminal de mult timp”

    http://www.mediafax.ro/politic/ponta-romania-a-ezitat-prea-mult-in-a-spune-ca-siria-are-regim-ilegitim-criminal-de-mult-timp-11282986

  11. Cred ca Obama, ramas singur in dorinta lui nebuneasca de a porni un razboi, i-a transmis cateva directive lui Ponta, sugerandu-i ce atitudine ar trebui sa ia.
    N-are decat. Sa i se dea lui Ponta o uniforma de militar, pusca si sa fie trimis la razboi.

    Iar noi, sa ne rugam din tot sufletul, sa nu ingaduie Dumnezeu sa fie razboi.
    Caci in saracie si foamete poate ne vom mai descurca. Dar razboiul inseamna crime, torturi, oameni arsi, mutilati, inseamna jafuri, violuri … o adevarata nenorocire.
    Si bineinteles, razboiul inseamna manipulare dusa la cote inimaginabile.

    Miluieste Dumnezeule zidirea Ta si mustra-ne cu mila.

  12. Nu are treaba Obama cu pigmeii, mai ales acum. Romania nu conteaza aici, dar unii pigmei veleitari se baga si ei in seama, cu exces de zel, crezand ca vor fi primi vreo coronita de premiant. Vai noua, suflete de sluga…
    http://www.youtube.com/watch?v=Pob0Nake-ew

  13. “crezand ca vor fi primi vreo coronita de premiant”

    referendumul din 2012 a dovedit ca o primesc. Si astazi incoronatul o poarta tare fudul. Mesajul a fost transmis, politicienii fac coada la papucul Sultanului, poporul isi asteapta randul la alte cozi.

    Popor cuminte, dresat,un model ideal pentru orice Pavlov.

  14. Pingback: PROTESTE fata de proiectul ROSIA MONTANA. Cum au reflectat televiziunile de stiri [VIDEO, FOTO] - Recomandari
  15. Pingback: Exces de zel si de slugarnicie stupida: CRIN ANTONESCU ne vrea IN PRIMA LINIE a razboiului cu SIRIA (video) - Recomandari
  16. Pingback: Ponta a dat raportul lui Biden: Romania ar recunoaste INDEPENDENTA KOSOVO din 2015/ Romanii din Timocul Sarbesc, anchetati si intimidati de autoritatile sarbesti in completa pasivitate a celor romane - Recomandari
  17. Pingback: Noi evolutii in dosarul crizei din Ucraina si Crimeea/ RECUNOASTEREA KOSOVO SAU CUM SE JOACA MIZE NATIONALE ESENTIALE IN LUPTE POLITICIANISTE/ Moldova nu prea ar vrea in NATO - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare